מידע שימושי נפילות בבני ברק

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
גם למ"ד רסיס אינו טיל,
פשוט וברור שמצרר הוא טיל גמור.

• הוסף לסימניות
שאלת תם :
אם ח"ו ייפול טיל (ממש) בבני ברק וימותו אנשים ח"ו
יהיה למישהו ספק באמונה ? או שהוא יסביר הסברים לזה
אם אתם מהאנשים שיש להם את ההסברים הללו
אז יש לי עצה קטנה - תסבירו את ההסברים הללו לפני שייפול טיל ח"ו ....
ותלכו למרחב מוגן
מסכים שצריך ללכת למרחב מוגן- מהשתדלות, להיות מוגנים מרסיסים,
אבל אם הטיל יפול על ממ"ד, הממ"ד לא יגן...
אז זה לא קשור להסברים על נפילות טילים
ואנחנו משתדלים כיוון שיש עלינו חובת ההשתדלות,
והממ"ד לא רלוונטי אם טיל פוגע בו ישר ולא יעזור שיכנסו אליו...
אז תחליט אם אתה מדבר על טיל שנופל או על מרחב מוגן שמגן מפצצות מצרר ורסיסים

• הוסף לסימניות
ונשמרתם מאד לנפשותיכם זה לא פסוק בתורה?
זה פסוק.
שמדבר על משהו אחר.
"וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם כִּי לֹא רְאִיתֶם כָּל תְּמוּנָה בְּיוֹם דִּבֶּר ה' אֲלֵיכֶם בְּחֹרֵב מִתּוֹךְ הָאֵשׁ" (דברים ד', ט"ו)

• הוסף לסימניות
Screenshot 2026-03-25 020011.png
Screenshot 2026-03-25 020242.png

• הוסף לסימניות
זה פסוק.
שמדבר על משהו אחר.
"וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם כִּי לֹא רְאִיתֶם כָּל תְּמוּנָה בְּיוֹם דִּבֶּר ה' אֲלֵיכֶם בְּחֹרֵב מִתּוֹךְ הָאֵשׁ" (דברים ד', ט"ו)
אתה צדוקי? חז"ל דרשו את זה גם על שמירת הגוף כמבואר בגמ' ברכות ל"ב ב'

• הוסף לסימניות
זה פסוק.
שמדבר על משהו אחר.
אגב, גם לפני שחז"ל דרשו על שמירת הגוף, הפסוק לא מדבר על דבר אחר
ונשמרתם מאד לנפשתיכם- בגלל שלא ראיתם וכו'

• הוסף לסימניות
אני בהחלט חושב שיתכן שיש כאן עונש על ה"בשרירות ליבי אלך" של הבני ברקים שחשבו שהם מוגנים וה' מראה להם שמלבד התפילות והאמונה חובה גם לשמור על כללי פיקוד העורף.
מגיע להם

ולפי שהוציא...

איזו שנאת בני ברקים < כשנאת חרדים < כשנאת דתיים < כשנאת יהודים

לגופו של ענין שבעים שמונים שנה זו היתה עובדה, לא היו טילים ופיגועים בבני ברק, פשוט לא
וכן, 'נביאינו' [מטאפורה] הם שחזו לנו את זה, קדושי עליון.

די ברור שהפסדנו את הזכות הזו

ואין לי מושג מה מרנין בזה את ליבות שכני ומכרי הירושלמים

בעיני זה מעציב מאד, כמו נר שכבה, כמו מגדלור שקרס.

די ברור שהמצב של התורה בכלל ישראל זקוק לרחמים, אולי מאז הקורונה וכניסת הנט, פחות שקועים בלימוד. אני מדבר על הבני תורה.

ותורה היא זו שמגנא ומצלא, ובזכות התורה ינצל, ובזה תלוי הכל.

די ברור שהמצב זועק - תתעוררו!

המחשבה שלי היתה: אם בארזים נפלה שלהבת...

ירחם.

• הוסף לסימניות
דבר אחד לא כתבו כאן כל האשכול. ואולי הוא קצת עמוק אבל מחוייבים לכתוב אותו.
והוא שבודאי ח"ו לומר שיש כח כלשהו ביד מי מהברואים, אלא הכל הוא מאיתו יתברך ואין בלתו, ואם ח"ו מאמינים שיש איזה כח ביד מישהו אפילו אם יאמרו שזה בגלל שהוא צדיק וכדומה זה ממש באיסור ע"ז. לכן כל הבטחה או גזירת צדיק אין לראותה ככח הצדיק אלא מדין צדיק גוזר והקב"ה מקיים והוא מעשה הקב"ה בלבד, וברצונו יעשה כתפילת הצדיק, וברצונו יעשה שלא כגזירת הצדיק.
ולכן לעולם אין שייך הבטחה באופן שלא שייך שיהיה אחרת ממה שאמר הצדיק, וכל ברכה או אפילו הבטחה הוא רק בקשה מלפניו יתברך שיקיים דברי הצדיק, ולא כדבר מוחלט. ולכן לפעמים הברכה גם עשויה שלא להתקיים.
אכן כשאמר ר' חיים שאין לפחד כנראה סמך על זה שבודאי ישמע הקב"ה לתפילת הצדיקים והסכנה רחוקה, אבל בודאי אין זה דבר מוחלט שלא שייך שיהיה צרה.
יותר מזה. ידוע שיעקב אבינו אף אחר שקיבל הבטחה מהקב"ה שלא יאונה לו רע בדרך, בכל זאת וירא יעקב מאוד וייצר לו, ומפרש רש"י שפחד שמא יגרום החטא. וק"ו בן בנו של ק"ו בהבטחה של צדיק.
אז נצא מנקודת הנחה שהיה הבטחה, אם למעשה רואים שיש נפילות בבני ברק, אז הברכה לא מתקיימת כרגע מאיזה סיבה שרצה הקב"ה בזה. וברור שבמצב כזה צריך כל אחד לנהוג כפי הנצרך מכל אדם להיזהר בדיני פיקוח נפש

• הוסף לסימניות
מגיע להם

ולפי שהוציא...

איזו שנאת בני ברקים < כשנאת חרדים < כשנאת דתיים < כשנאת יהודים

לגופו של ענין די ברור שהפסדנו את הזכות הזו

ואיל לי מושג מה מרנין בזה את ליבות שכני ומכרי הירושלמים

בעיני זה מעציב מאד, כמו נר שכבה

די ברור שהמצב של התורה בכלל ישראל זקוק לרחמים, אולי מאז הקורונה וכניסת הנט, פחות שקועים בלימוד. אני מדבר על הבני תורה.

ותורה היא זו שמגנא ומצלא, ובזכות התורה ינצל, ובזה תלוי הכל

די ברור שהמצב זועק

ירחם.
סליחה אם פגעתי...
אין לי דרך להוציא את עצמי, אני עצמי בני ברקי כבר מעל 20 שנה, זה לא נאמר בטון של שנאת בני ברקים בכלל העובדה היא שרבים בבני ברק חשבו וחושבים לצערי שאלוקים אצלם בכיס גם אם הם לא מקיימים חובת השתדלות,
העובדה שיש ריבוי פגיעות לאחרונה לא מרנינה את ליבי כלל אבל אני כן מנסה לפקוח את עיני מי שעדיין נאחז בתקוות שוא כי הוא מוגן מסיבה כלשהי, הדגשתי ואני עדיין מדגיש כי גם השמירה על הכללים איננה מועילה כל עוד היא לא באה עם תפילות ואמונה וביטחון, ובזה נסכים כולנו.
(אגב האנשים שלא נכנסו לממ"ד כי יש הבטחה לדעתי גם לא שמרו על הקורונה ולא נזהרים במעבר חצייה ולא נשמרים מעוד דברים גם כשאין בדיוק הבטחה, זה יותר עניין של אופי מאשר אמונה ועל האופי הרע הזה אני מדבר).

• הוסף לסימניות
דבר אחד לא כתבו כאן כל האשכול. ואולי הוא קצת עמוק אבל מחוייבים לכתוב אותו.
והוא שבודאי ח"ו לומר שיש כח כלשהו ביד מי מהברואים, אלא הכל הוא מאיתו יתברך ואין בלתו, ואם ח"ו מאמינים שיש איזה כח ביד מישהו אפילו אם יאמרו שזה בגלל שהוא צדיק וכדומה זה ממש באיסור ע"ז. לכן כל הבטחה או גזירת צדיק אין לראותה ככח הצדיק אלא מדין צדיק גוזר והקב"ה מקיים והוא מעשה הקב"ה בלבד, וברצונו יעשה כתפילת הצדיק, וברצונו יעשה שלא כגזירת הצדיק.
ולכן לעולם אין שייך הבטחה באופן שלא שייך שיהיה אחרת ממה שאמר הצדיק, וכל ברכה או אפילו הבטחה הוא רק בקשה מלפניו יתברך שיקיים דברי הצדיק, ולא כדבר מוחלט. ולכן לפעמים הברכה גם עשויה שלא להתקיים.
אכן כשאמר ר' חיים שאין לפחד כנראה סמך על זה שבודאי ישמע הקב"ה לתפילת הצדיקים והסכנה רחוקה, אבל בודאי אין זה דבר מוחלט שלא שייך שיהיה צרה.
יותר מזה. ידוע שיעקב אבינו אף אחר שקיבל הבטחה מהקב"ה שלא יאונה לו רע בדרך, בכל זאת וירא יעקב מאוד וייצר לו, ומפרש רש"י שפחד שמא יגרום החטא. וק"ו בן בנו של ק"ו בהבטחה של צדיק.
אז נצא מנקודת הנחה שהיה הבטחה, אם למעשה רואים שיש נפילות בבני ברק, אז הברכה לא מתקיימת כרגע מאיזה סיבה שרצה הקב"ה בזה. וברור שבמצב כזה צריך כל אחד לנהוג כפי הנצרך מכל אדם להיזהר בדיני פיקוח נפש
ואם נתרגם את זה

בני ברק של היום היא ממש לא בני ברק של פעם

ודי ברור שמה שאמר החזו"א ואחריו הגר"ח לא היה הבטחה גיאוגרפית

אז בעצם אין שום שאלה

רק זעזוע
סליחה אם פגעתי...
אין לי דרך להוציא את עצמי, אני עצמי בני ברקי כבר מעל 20 שנה, זה לא נאמר בטון של שנאת בני ברקים בכלל העובדה היא שרבים בבני ברק חשבו וחושבים לצערי שאלוקים אצלם בכיס גם אם הם לא מקיימים חובת השתדלות,
העובדה שיש ריבוי פגיעות לאחרונה לא מרנינה את ליבי כלל אבל אני כן מנסה לפקוח את עיני מי שעדיין נאחז בתקוות שוא כי הוא מוגן מסיבה כלשהי, הדגשתי ואני עדיין מדגיש כי גם השמירה על הכללים איננה מועילה כל עוד היא לא באה עם תפילות ואמונה וביטחון, ובזה נסכים כולנו.
(אגב האנשים שלא נכנסו לממ"ד כי יש הבטחה לדעתי גם לא שמרו על הקורונה ולא נזהרים במעבר חצייה ולא נשמרים מעוד דברים גם כשאין בדיוק הבטחה, זה יותר עניין של אופי מאשר אמונה ועל האופי הרע הזה אני מדבר).
אני חולק על זה, מאד ברור לי [כ'מחמיר', אחרי הכל אני לא מתגורר בבני ברק...]
שאם נניח נקח אדם שהיה חברותא של הגר"ח, וכיום מסתמך באמונה שלימה על מכתבו של הגר"ח שכולל בתוכו הבהרה שמדובר על לאחר מיתתן, ברור לי כביעתא בכותחא שהוא מוגן ההגנה השלימה ביותר

וזה ממש לא קשור לאופי. ממש לא. מכיר אנשים זהירים מאד, ששלמים לחלוטין עם דברי הגר"ח. אדם שהיה מקורב אליו מאד.

ואם ניקח את הקיצון השני, אדם הולל עם שיאומי / סמארטפון שלא פותח ספר ובנוסף בכל שבר הוא יודע יותר טוב מחכמי ישראל - אין לי ספק שלא יכול להסתמך כלל וכלל על הגנה ממין זו - מהיכא תיתי, אולי להיפך.

וכבר הגר"ח סייג את הדברים מול מחללי שבת ומבזי חכמים, כך שיש ריעותא לכתחילה כבר מחיי הגר"ח, ויכול להיות שכל מה שקורה שייך לסייגים הללו. אין לי מושג. וזה לא מציק לי.

ומה שבאמצע זה הדיון.

• הוסף לסימניות
אתה צדוקי? חז"ל דרשו את זה גם על שמירת הגוף כמבואר בגמ' ברכות ל"ב ב'
בגמ' שם מבואר שהגמון אחד דרש כן, ומזה גופא אין ראיה, כמו שכתב המנחת חינוך (מצווה תקמ"ו) "...והנה על ההגמון ל"ק כי הם מינים ומהפכים דברי אלקים חיים למינות ומי יודע איזה פי' שפי' הרשע בכתוב הזה דלדעתו קאי על שמירת הגוף...".
אמנם, ברמב"ם לומד כן מהפסוק של "רק השמר לך ושמור נפשך מאד"
ויעוי' במהרש"א שם "כתיב בתורתכם רק וגו'. האי קרא בשכחת התורה קמיירי כמ"ש פן תשכח את הדברים וגו' ובפ"ג דאבות שנינו כל השוכח ד"א ממשנתו כו' כאלו מתחייב בנפשו שנאמר רק השמר לך וגו' וכן האי קרא ונשמרתם מאד לנפשותיכם וגו' איירי שלא נאמין בשום תבנית פסל וגו' ולא איירי הני קראי כלל בשמירת נפש אדם עצמו מסכנה ומיהו במסכת שבועות (לו.) דריש ליה תלמודא נמי למלתא אחריתי דהיינו אזהרה למקלל עצמו מנין שנאמר רק השמר לך ושמור נפשך וגו'".
והוא כמש"כ המנ"ח שם בהשמטות, "שוב ראיתי בשבועות ל"ו ע"א דדרשינן המקלל עצמו דעובר בלאו מפסוק זה דהשמר וגו', מבואר דהיתה להם קבלה דקאי על שמירת הגוף ג"כ, ודין זה מבואר בר"מ פכ"ו מסנהדרין ה"ג."

ובכל אופן אודה כי לא ידעתי זאת עד שהארת את עיני. יש"כ.

• הוסף לסימניות
בדרך כלל אני לא מביע את דעתי בנושאים נפיצים מעין אלו, אבל הפעם... זו סכנה, וגם קצת חילול השם, אז לפחות תקראו בעיון לפני שאתם מגיבים על הדברים.

א. הציטוט הזה:
מצד אחד רואים בחוש את הבטחת החזו"א שלא נופל טילים בבני ברק בצורה חדה וברורה
צר לי, אבל אני רואה בחוש דברים אחרים לגמרי. אני לא מתכוון להיכנס להגדרה הצרה של ׳טילים׳, בפרט כאשר במודעה המצולמת שהועלתה פה כתוב ׳פצצות׳ - אז עצם הדיון בהגדרת ׳טיל׳, בטעות יסודו. בכל אופן, אני לא רואה הבדל במהות בין טילים לרסיסי טילים, אבל בהצלחה למי שנהנה לרמות את עצמו.

ב. האמונה היהודית, מעולם לא הסתמכה על הבטחות של תלמידי חכמים (אם זה בכלל נקרא הבטחה), גם אם הם גדולי הדור. עצוב לראות שיש כאלו שחשים את יסודותיהם מתערערים, עד שהם נאלצים ליישב את הדברים בדרכים עקלקלות. בכל אופן, הנוסח המצוטט לעיל - אם הוא מקור השמועה, אינו בלשון הבטחה. גם אם מסכימים היינו שזוהי הבטחה גמורה ומוכחת - רצוי לקרוא בעיון את הציטוט הבא, שנכתב על ידי מי שללא ספק הבין בנושאים נפיצים מעין אלו, אולי יותר מכל איש אחר מאז חתימת התלמוד.
״וכן אין ראוי לאדם להניח דברים של דעת שכבר נתאמתו הראיות בהן, וינעור כפיו מהן, ויתלה בדברי יחיד מן החכמים ע״ה - שאפשר שנתעלם ממנו דבר באותה שעה, או שיש באותם הדברים רמז, או אמרם לפי שעה ומעשה שהיה. הלא תראו: שהרי כמה פסוקים מן התורה אינן כפשוטן, ולפי שנודע בראיות של דעת שאי אפשר שיהיה הדבר כפשוטו - תירגמו המתרגם ענין שהדעת סובלת אותו.
ולעולם אל ישליך אדם דעתו אחריו כי העיניים הם לפנים לא לאחור״

(רמב״ם, איגרת לחכמי מרשילי״א)​
ג. אין לי ספק, שאם מרן הגר״ח היה בחיים - הייתה שאלה זו עולה על שולחנו.
אין לי ספק, שהוא היה משיב אז תשובה ברורה, קצרה וקולעת, שהייתה פושטת כל ספק, ומסבירה לנו בבירור - מה החילוק בין נוסח האמירה שנאמרה אז, לבין המציאות הנראית היום, באופן שהיה מניח את הדעת ומרגיע את מי שהספק מטריד אותם. לומר מה בדיוק הייתה תשובתו - בוודאי אי אפשר. אבל אפשר לומר, כנראה בבירור, מה לא הייתה תשובתו.
אני די בטוח, ואני חושב שכל מי שהכיר ולו מעט את תורתו ואת תשובותיו היה גם הוא מסכים - שחילוק כמו: ׳ההבטחה הייתה על טילים, לא על פצצות, ולא על רסיסים׳, לא הייתה נאמרת מפיו. גם חילוק כמו: ׳זה לא בשטח המוניציפאלי של בני ברק, אלא על הגבול של פרדס כץ,׳ זוהי תשובה שקשה להאמין שהייתה נובעת מקולמוסו. אם בהנחות האלו אנו מסכימים, הרי שאין יכולים אנו להשתמש בחילוקים מעין אלו כדי ליישב את דבריו. נוכל לומר, שכנראה יש חילוק נעלם שאין אנו בקיאים בו, וכל זמן שאין מי שמסוגל לומר בבירור מהו אותו החילוק - בכל עת אנו בספק האם זהו המקרה שההבטחה חלה עליו או לא. הרי שמבחינה מעשית - יש לנו לנהוג (מחמת הספק כמובן) כאילו ידוע לנו שההבטחה אינה תקפה במקרה שלפנינו.

• הוסף לסימניות
מה הסיבה שכולם כל כך שמחים שהנה הנה בני ברק חוטפת

זה הזוי

הלילה במקלט דיברנו על בני ברק, לאנשים נצצו העיניים

מה זה

שמחים שהקבה מסתיר פנים?

הלא זה היה גילוי פניםמפואר ועוצמתי ומרגש מאין כמותו

מה הסיבה שכולם כל כך שמחים שהנה הנה בני ברק חוטפת

זה הזוי

הלילה במקלט דיברנו על בני ברק, לאנשים נצצו העיניים

מה זה

שמחים שהקבה מסתיר פנים?

הלא זה היה גילוי פניםמפואר ועוצמתי ומרגש מאין כמותו
ראשית כול כבר כתבתי שהגילוי פנים המפואר שלך לא כזה מוברר אין כל כך אפשרות לבדוק את זה סטטיסטית ואני לא בטוח שהיה פה חידוש גדול
לגבי השמחה אסביר לך משהו: היו פעם 2 חברים האחד עמל שעל כל דבר בחיים עבד קשה והשיג את הרווח לעומתו היה הבטלן שכל חייו לא עשה כלום דגל בקיצורי דרך ובסוף העלים מס וגבה את הכסף או התעסק בשוק השחור וכן האלה כך בכל דבר בחיים בא יום והבטלן נתפס סביר להניח שלידידו העמל יעלה חיוך קל על הפנים מהו החיוך הזה? שמחה לאיד? יתכן! אך יש פה עוד משהו - הכישלון של הבטלן מלמד את העמל שהוא צדק נכון שהדרך שלו הייתה קשה יותר ולעתים היה נראה כי הבטלן משיג את כל מה שהוא - העל עבד עליו קשות אבל הכישלון הראה לו שבסוף זאת הייתה הדרך המשתלמת - מקווה שהנמשל מובן...
לגבי טענתך הקודמת אני מסכים שלא הכול עניין של אופי רע אבל השימוש בעניין של ההבטחה יכול להיות למען הרבה סיבות עצלות\אדישות\עזות פנים וכו' אני לא מדבר על תלמיד של הגר"ח שנוהג על פי הוראותיו בכל דבר (ביניהם אני אולי מלבד בנושא הזה) השאלה אם זה כך או שהאיש החליט שהוא לא רוצה ללכת לממ"ד מכל סיבה שהיא ועכשיו יש לו תירוץ של ר' חיים, אז בבקשה שיוציא פאות יגדל זקן יאריך את החליפה יוריד שעון ויעלה את הקנייטש וכמובן יעשר בבית לא יטלטל בשבת וכו'
מקווה שהובנתי אני חש שזה היתלות בתירוץ ולא הסיבה האמיתית מי שמפחד רץ למקלט בלי קשר להבטחה או לא.

• הוסף לסימניות
לגבי טענתך הקודמת אני מסכים שלא הכול עניין של אופי רע אבל השימוש בעניין של ההבטחה יכול להיות למען הרבה סיבות עצלות\אדישות\עזות פנים וכו' אני לא מדבר על תלמיד של הגר"ח שנוהג על פי הוראותיו בכל דבר (ביניהם אני אולי מלבד בנושא הזה) השאלה אם זה כך או שהאיש החליט שהוא לא רוצה ללכת לממ"ד מכל סיבה שהיא ועכשיו יש לו תירוץ של ר' חיים, אז בבקשה שיוציא פאות יגדל זקן יאריך את החליפה יוריד שעון ויעלה את הקנייטש וכמובן יעשר בבית לא יטלטל בשבת וכו'
מקווה שהובנתי אני חש שזה היתלות בתירוץ ולא הסיבה האמיתית מי שמפחד רץ למקלט בלי קשר להבטחה או לא.
זה ממש לא נכון
כל בני ברק עשרות שנים נשענה על הדברים של החזו"א > הגר"ח בלי להחליף זהות
וזה היה גם מעוגן בפסקים של גדולי הלכה.
ולא בגלל תירוץ, אלא ראו בחוש. ולא מציק לי הפקפוקים שלך, אי אפשר להכחיש את זה.

אבל בהחלט ברור לי גם כיום שהמצב השתנה
מה התשובה? לא על כל דבר צריך להיות תשובה
ולא כל דבר הוא שאלה

ואם אנו עוסקים באלו שלא רואים שחל שינוי בעוה"ר הלא הם בבחינת חרש או שוטה או קטן הדעת ולאו בשופטני עסקינן

עכשיו לכו להתמגן יש התרעות אצלכם.

• הוסף לסימניות
באמת מעניין אותי,
מה גודל ההשתדלות שאני חייבים בו?
האם מספיק ללכת לחדר מדרגות או שחייב לרדת 3 קומות למקלט בבנין?
ראש ישיבת פורת יוסף מרן הגר"מ צדקה שליט"א - שידוע בקנאותו בכל דבר שבקדושה ועניני המכשירים הפסולים - אמר שחובה לרדת למקלט גם 4 ו-5 קומות ואפי' עם הילדים בלילה, ואין אף אדם בעולם (גדול ככל שיהיה) שיכול לקחת על עצמו אחריות ולומר לא להתמגן!!
ויתרה מזו, אף אם יש פריצות במקלט פסק שחובה לרדת ושם יעשה כל טצדקי לשמור על עיניו ונפשות בניו - שישי מקליט על העיניים שיסתכל על הקיר - אבל חובה לרדת!!
ומי לא ראה כמה נזקים ופגיעות יש בכל אלו שלא התמגנו כדבעי.
דיבר בקול ברמה.
עובדות פליז.
לא שאני יודעת
אבל אני מחפשת עובדות ולא סברות.
עובדות שמה?
אם ר' חיים הוצרך לחדש בזמנו שההבטחה קיימת גם אז,
כנראה שגם עכשיו צריך לחדש את זה.
בינתיים לא ידוע לי על אדם גדול שהכריז ע"כ.
גם הגר"י זילברשטיין נכנס למקלט.
ואין לי מושג מה מרנין בזה את ליבות שכני ומכרי הירושלמים
תופעה ידועה ישנה ונושנה.

• הוסף לסימניות
היה על זה שיחה מאד יפה עם רבי שרגא שטיינמן שליט"א, מישהו העלה כאן בעבר בפורום. אם יש את זה למישהו בהישג יד אשמח שיעלו את זה.

עריכה: מצאתי, ב"ה:
בעקבות ימי המלחמה עם איראן וירי הטילים מדי יום המעמיד בסכנה את העם בישראל, הונחו בפניו של חבר מועצת גדולי התורה, ראש הישיבה הגאון רבי שרגא שטיינמן, סדרת שאלות בענייני המלחמה - מהירידה למקלטים ועד לפעילות הישיבות ועוד, וראש הישיבה השיב על הכל דבר דבור על אופניו, כשהוא גם מתייחס להבטחת החזון איש זיע"א על השמירה שיש בעיר התורה בני ברק.

החזו"א כך לפי עדים ששמעו ממנו הסביר את עצמו, שזה לא ענין של גבולות מוניציפליות ולאיזה ראש עיר מצביעים, אלא החזו"א אמר שרואה שהעיר מוקפת דפי גמרא ...אם יש אזורים שמוקפים דפי אינטרנט, או גרים שם אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות, לפעמים החטא גורם.

שאלה: אז מה למעשה לגבי להיכנס למקלטים?
תשובה: אנשים שואלים כל הזמן האם מותר לרדת למקלט... אין איסור כזה בשום מקום בעולם. אין בזה חוסר באמונת חכמים וכן להיפך. צריך להיות נורמלי. אדם שיש לו ממ"ד בבית ומעדיף להתהפך על מיטתו באמרו סומך על...סתם שוטה .כנ"ל אם יש לו מקלט נגיש במרחק קל, מי מונע ממך! ובוודאי אם האשה מפחדת או הילדים רועדים וכדומה. אבל אדם שנמצא במקום שאין בכלל מקלט זמין רק במרחק, ובשביל זה צריך להעיר את כל הילדים באמצע הלילה, או אם במקלט עצמו עלול להיות סכנות רוחניות, זה מצב אחר. זה מוגדר שאין לנו על מי להישען אלא על אבינו שבשמים.

שאלה:
יש רבנים שפרסמו שהבטחת החזו"א לא ממש ברור מה המקור, ואם הבטיח, ומה התכוון ואין לסמוך על זה וכו׳...
תשובה: גם לעוד רבנים פנו מרשויות העורף והעירייה שיפרסמו דבר כזה. אבל מי ששמע ממורי חמי הגאון רבי חיים קניבסקי זצוק"ל מאות ואלפי פעמים דברים ברורים וחותכים על מה ששמע מהחזו"א, (והובאו דבריו גם בחוט שני מהגרנ"ק זצ"ל), ומו"ח הביא מהירושלמי שדבריו קיימים אחר פטירתו ,קשה קצת לשכוח את הכל ולנסח מחדש את הדברים בצורה שמשתמעת לשני פנים.
שמעתי שגם דודי הגאון רבי יצחק זילברשטיין, אמר דברים ברורים בעניין המשך קיום הבטחת החזו"א בזמנינו במקומות ששומרים שבת. זה לא סותר שוודאי צריך להיזהר ולעשות כל השתדלות ראויה להישמר, אני אומר לאנשים כל הזמן גם במרכז ב"ב, תשתדלו לא לעמוד ליד קירות חיצוניים שלא יפלו זכוכיות מההדף כמו שראינו שקורה, להשתדל לא לעמוד באוויר הפתוח בזמני אזעקות, גם בגלל הרסיסים ושברי היירוט. אבל למחוק דברים ברורים שסמכו עליהם כל השנים - אני לא מספיק גדול בשביל זה.

שאלה: פורסם גם בשם הגאון רבי דב לנדו, שהוא מתלמידי החזו"א, שאין לסמוך שיקרה נס בשום מקום שהוא וכו׳ ולהישמע להנחיות פיקוד העורף.
תשובה: בוודאי שאסור לסמוך על הנס ובמקום שנקרא נס, ואפילו שלכל כדור יש כתובת, אסור לסכן את עצמו.
יש נקודה נוספת שכנראה רבי דב לנדו רצה לעורר, הרי חזקיהו המלך גנז ספר רפואות והודו לו (פסחים נ"ו), יש סברא פשוטה בזה, שלא היו מתפללים אלא סומכים על ספר רפואות, גם פה היה תחושה שבבני ברק לא צריך אפילו להתפלל, הכל מסודר, יש הגנה ייחודית. באו לעורר אותנו, שאו עיניכם השמימה בתפילה, ובזמן שישראל מסתכלים כלפי מעלה לאביהם שבשמים.

שאלה: כידוע ראש הישיבה הורה מתחילת המלחמה כי 'עולם הישיבות' בכל מקום בארץ מהצפון ועד הדרום חייבים לפתוח שעריהם ללא הפסקה כלל, גם במקומות שקצת יותר מורכבים מכל.
תשובה: ברור שבעת הזאת, בחורים אשר לא תהיה להם מסגרת לימודית מסודרת, ובפרט כאשר התחושה היא שמצווה וחובה להתעדכן בחדשות בכל דרך... וד"ל...זהו איום יותר מסוכן מאיראן . ולכן כל החשבונות הינם אחרים. (ואמנם אחת הישיבות הגדולות עברה ממקומה אבל זה מסיבות אחרות).

שאלה:
יש ישיבות ששואלות אולי לאור המצב שהאזעקות הפריעו את שנת הבחורים בלילה כדאי להתחיל שחרית יותר מאוחר, או לחילופין לסיים יותר מקודם בערב מסיבות שונות.
תשובה: בשופ"א. סדרי הישיבה קודש הם! ברגע שבחורים יתחילו להרגיש שהסדרים אינם כסדרם, זה הופך את כל ההרגשה ל'ישיבת בין הזמנים' וממילא הכל מתרופף עדיף שיהיו פחות בחורים בשחרית ושאר נזקים קטנים מאשר שכל האווירה תהיה בקלות יתר..

שאלה: הבן שלי חזר לצורך מסוים לבית, האם לקחת סיכון על הנסיעות חזרה לישיבה ובכלל בבית נראה לי יותר בטוח, יש פה ממ"ד אז אולי עדיף שישהה בבית קצת עד יעבור זעם?
תשובה: מה פתאום, ואם הזעם יעבור עוד חודש? חבל על כל רגע, אין מקום שמור יותר מהישיבה שיסע לשלום ויחזור וה' ישמור צאתך ובואך מעתה ועד עולם.

שאלה: אני מגיד שיעור בישיבה בעיר אחת ומתגורר בעיר אחרת אשתי מאד חוששת מהנסיעה בזמנים כאלה?
תשובה: שלוחי מצווה אינם ניזוקים לא בהליכתם ולא בחזרתם. אין מה לחשוש, ביחוד שזה זכות הרבים התלויה בכם, יתכן שכדאי יותר להשתדל לחזור לפני החשיכה, באופן כללי עושה רושם שפחות זורקים ביום וגם הפחד ביום יותר קל, יש דבר מעניין שבפסוק (תהילים צ"א ה') כתוב ׳לא תירא מפחד לילה מחץ יעוף יומם' המצב כעת שיראים ביום מחץ שעף בעיקר בלילה...

שאלה: הישיבה שלנו נמצאת באזור שאין בו מספיק מקלטים, חשבנו רעיון שבשעת חירום הבחורים ירוצו לחדר מדרגות בבניינים סמוכים.
תשובה: המקום הכי בטוח בעולם זה הבית מדרש וכמה שיותר קרוב אליו, ככל שמתרחקים ממתחם הישיבה זה יכול להיות רק פחות מוגן.

שאלה: אנו גרים בשכונה מעורבת, ובמקלט מגיעים גם תושבים שאינם שומרי תורה ומצוות ורח"ל חלקם מגיעים בעיקר כשהאזעקה באמצע הלילה בצורה פרוצה ממש.
תשובה: אם יש 'פריצות', זה הפיגוע בעצמו, ויותר מסוכן מהכל, עדיף שישאר בבית, אבל שיהיה בחדר פנימי.

שאלה: יש לי שכן שיורד עם הסמארטפון שלו למקלט, האם זה מסכן את כל יושבי המקלט ועדיף להימנע מלרדת לשם?
תשובה: הוא מראה לכולם דברים לא טובים שם? אם כן זה בעיה. אבל אם הוא סתם מתעסק לעצמו, מה זה ענין שלך? קח איתך ספר תהילים ותסתכל בפנים.

שאלה: יש לנו חתונה בעיר מרוחקת שהוקדמה לשעות אחה"צ וגם כך כמעט אף אחד לא מגיע, האם זה סיכון לנסוע?
תשובה: אם באמת ההגעה שלך תשמח חתן וכלה זה מצווה, ושלוחי מצווה אינם ניזוקים.

שאלה: יש לי אמא סיעודית מבוגרת מאד שנמצאת אצלי בבית, בשעות האזעקה אין שום סיכוי בעולם להעיר אותה ולארגן אותה ולהספיק להגיע למטה, האם להשאיר אותה לבד ולרדת למקלט, או להשאר להרגיע אותה?
תשובה: היא 'השמירה' שלכם, זכות 'כיבוד הורים', תעמדו בשעת האזעקה כל אנשי הבית סביבה ותהיו מוגנים.

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה