התייעצות ספרות זרה בבית חרדי - איפה הגבול?

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
גם לדעת רבים לאכול בד״ץ זו קיצוניות מיותרת…

הכמעט יכול להבדיל בין חיים רוחניים לשאינם.

מסכים עם כל מילה. אך עלינו לעשות את ההשתדלות שלנו…
אחרת תלכו לטייל איתם גם בקניון מלחה בירושלים….
כי בלאו הכי יש פריצות….
אתה צודק אם אתה האדם היחיד בתמונה כי מנגד יש את הילדים שלך וגם להם יש רדשות תחושות ואי הבנות ואי אפשר להשתמש על תקן קבוע במשפט שהם לא מבינים כי בגלל החוסר הבנה הם יכולים ללכת לקצה חס וחלילה
וכמי שהמשפחה שלה עוסקת בחינוך של נוער בסיכון וראתה המון מצבי קצה שהתחילו מרצון טוב מאד! אני נזהרת מאד מתי לומר לא כי אין לו מקום יותר מידי פעמים בלי הסבר

• הוסף לסימניות
אתה צודק אם אתה האדם היחיד בתמונה כי מנגד יש את הילדים שלך וגם להם יש רדשות תחושות ואי הבנות ואי אפשר להשתמש על תקן קבוע במשפט שהם לא מבינים כי בגלל החוסר הבנה הם יכולים ללכת לקצה חס וחלילה
וכמי שהמשפחה שלה עוסקת בחינוך של נוער בסיכון וראתה המון מצבי קצה שהתחילו מרצון טוב מאד! אני נזהרת מאד מתי לומר לא כי אין לו מקום יותר מידי פעמים בלי הסבר
תודה על התגובה!
אז איך נוכל למנוע זאת מהילדים בכל אופן?
ןיונה ספיר היא רק הדוגמא כאן…

• הוסף לסימניות
אי אפשר למנוע מהילדים לבחור בעצמם (בהגיעם לבגרות, כמובן)
אם הקב"ה נותן להם את זכות ויכולת הבחירה כבר בגיל 13
כנראה, הוא סומך עליהם שמסוגלים לבחור

• הוסף לסימניות
תודה על התגובה!
ןיונה ספיר היא רק הדוגמא כאן…
אני מבינה את הרצון לקבוע לילד הכל כי בתור האדם הבוגר בתמונה ומבין זה עדיף לו וכדאי.
ואין תשובה חד משמעית לזה, אותי חינכו לדעת לסנן לעצמי מגיל מאד קטן וההורים שלי תמיד אמרו לי את המשפט המוכר: את תעשי את הטעויות אבל גם רק את תשלמי עליהם וכשמשחררים לילד את האחריות הוא לוקח אותה
כמובן שיש הרבה דרכים בחינוך והכל גם תלוי במקום בו אתה מגדל את הילדים שלך כי חינוך בעיר חרדית שונה מחינוך בעיר מעורבת, אני גדלתי בעיר מעורבת ולכן גם הסגנון יותר מאפשר והחינוך הוא לא לאלף את הילד אלא לחנך לרצון! שהילד ירצה לבחור בטוב גם אם הוא לא יהיה לידך כי אתה בתפקיד המחנך מאד קצת זמן כי כנראה עוד אין לך ילדים בגיל ההתבגרות אם אתה כל כך בטוח ביכולת הקביעה שלך מולם;)
והכי חשוב---- זה התפילות!!!!

• הוסף לסימניות
סגנון כתיבתה פתוח מידי ולדעתי לא מתאים לבני תורה.
מובא יותר מידי על העולם שמחוץ לעולם התורה ונראה שיש מדבריה
״שאיפה ועדיפות״ להיות שם.
מאיפה אתה מביא את כל זה אם לא קראת את הספרים שלה?
ממליצה מאוד להזהר לפני שהידיים רצות על המקלדת ומלהוציא לעז על אישה חרדית סתם.
לומר על ספרים מסויימים שהם כפירה מבלי לקרוא אותם?

• הוסף לסימניות
אי אפשר למנוע מהילדים לבחור בעצמם (בהגיעם לבגרות, כמובן)
אם הקב"ה נותן להם את זכות ויכולת הבחירה כבר בגיל 13
כנראה, הוא סומך עליהם שמסוגלים לבחור
מה עם ירידת הדורות?
אז לדעתכם אין מקור לכל ספרי המוסר וכו׳
כי הם יכולים לבד…

• הוסף לסימניות

אני רוצה להתנצל בפני משתתפי האשכול היקרים.​

במהלך ההןדעות האחרונות באשכול הגבתי שלא בכבוד ובצורה לא מתאימה.
אני מתנצל ומבקש את סליחת המשתתפים על התגובות הלא מתאימות והמעליבות שלי.
אשמח אם תסלחו לי!
בערכה רבה!

• הוסף לסימניות
מאיפה אתה מביא את כל זה אם לא קראת את הספרים שלה?
ממליצה מאוד להזהר לפני שהידיים רצות על המקלדת ומלהוציא לעז על אישה חרדית סתם.
לומר על ספרים מסויימים שהם כפירה מבלי לקרוא אותם?
קראתי את כל הספרים שלה למעט דופליקטים שלאחר ששמעתי שהוא מכיל דברי כפירה-לא קראתי אותו…
(אמרו לי להחזיר אותו לאחר התגלית)

• הוסף לסימניות
אני מבינה את הרצון לקבוע לילד הכל כי בתור האדם הבוגר בתמונה ומבין זה עדיף לו וכדאי.
ואין תשובה חד משמעית לזה, אותי חינכו לדעת לסנן לעצמי מגיל מאד קטן וההורים שלי תמיד אמרו לי את המשפט המוכר: את תעשי את הטעויות אבל גם רק את תשלמי עליהם וכשמשחררים לילד את האחריות הוא לוקח אותה
כמובן שיש הרבה דרכים בחינוך והכל גם תלוי במקום בו אתה מגדל את הילדים שלך כי חינוך בעיר חרדית שונה מחינוך בעיר מעורבת, אני גדלתי בעיר מעורבת ולכן גם הסגנון יותר מאפשר והחינוך הוא לא לאלף את הילד אלא לחנך לרצון! שהילד ירצה לבחור בטוב גם אם הוא לא יהיה לידך כי אתה בתפקיד המחנך מאד קצת זמן כי כנראה עוד אין לך ילדים בגיל ההתבגרות אם אתה כל כך בטוח ביכולת הקביעה שלך מולם;)
והכי חשוב---- זה התפילות!!!!
האמת שאני גר בעיר מעורבת והוריי שמרו עלינו בצורה של ״תפעל אבל שים לב״
אבל עדיין- לשמור כמה שיותר…
(עם עצמם-אל תעשה דברים פלונים, אבל לא אלחץ אותך לקיר שלא תעשה.
אבל כן אעשה מה שיכול שלא תעשה זאת)

• הוסף לסימניות
מה עם ירידת הדורות?
אז לדעתכם אין מקור לכל ספרי המוסר וכו׳
כי הם יכולים לבד…
זה בדיוק העניין הם יגיעו לגיל שבו הם יבינו ויקראו ספרי מוסר וזה יחנך אותך ויעשה סדר בראש אבל אין מקום לאלף אותם אלא לחנך אותם לרצון-- ברגע שיהיה רצון יהיה הכל!

• הוסף לסימניות
האמת שאני גר בעיר מעורבת והוריי שמרו עלינו בצורה של ״תפעל אבל שים לב״
אבל עדיין- לשמור כמה שיותר…
(עם עצמם-אל תעשה דברים פלונים, אבל לא אלחץ אותך לקיר שלא תעשה.
אבל כן אעשה מה שיכול שלא תעשה זאת)
הכל עניין של חינוך אבל בדור אחרון לא נראה לי שנשאר מקום להחלטה הגורפת של ההורים ואני מאמינה שאין לך עניין שהילדים שלך יעשו מאחורי הגב דברים וכמובן שלא אמרתי שבגלל זה נתיר להם הכל כי מוטב יעשו בהיתר אבל בשטחים האפורים אני יפעל בזהירות מירבית! ולכן יש רב צמוד שמלווה על כל שאלה בחינוך ולא בחינוך-- המתנה הכי גדולה שיכולתי לתת לעצמי

• הוסף לסימניות
יש את הספרים הגוים הישנים
לפי דעתי הם יותר נקיים ואיכותים מאשר ספרי הקומיקס החדשים שיוצאים עכשיו שחוץ מתת רמה אין בהם כלום

• הוסף לסימניות
זה בדיוק העניין הם יגיעו לגיל שבו הם יבינו ויקראו ספרי מוסר וזה יחנך אותך ויעשה סדר בראש אבל אין מקום לאלף אותם אלא לחנך אותם לרצון-- ברגע שיהיה רצון יהיה הכל!
מה נעשה עד אז?
מה שהם קראו זה לא נעלם…

• הוסף לסימניות
יש את הספרים הגוים הישנים
לפי דעתי הם יותר נקיים ואיכותים מאשר ספרי הקומיקס החדשים שיוצאים עכשיו שחוץ מתת רמה אין בהם כלום
צריך לבדוק האם לא רמוז בהם לאהבת הגויים חלילה.
וזה הפחד הגדול שלי..

• הוסף לסימניות
מה נעשה עד אז?
מה שהם קראו זה לא נעלם…
יש מקום להסביר והבחירה עדיין נשארת ותשאר בידיהם אם הקב"ה נתן להם את הבחירה למה אתה רוצה לקחת מהם אותה? אם בכל אופן הם יבחרו אחרת חלילה, זה הבחירה שלהם ובתור הורים אין לנו שליטה על זה
זה קשה לשחרר אבל אין דרך אחרת
(לשחרר בקטע החיובי-- בדברים שאין לנו שליטה עליהם ולא חלילה לשחרר מאחריות בדברים שיש לנו שליטה עליהם...)

• הוסף לסימניות
1. הפרידו בין ספרות מקצועית נטו (למשל ספרי רפואה מדוייקים כמו DMS, ספרים טכניים על תיקון מזגנים וכו) שבהם אין ברירה, קונים את מה שמקצועי וזהו, לבין ספרי קריאה להנאתנו שזה לא  צורך אלא הנאה.

2. הפרידו בין ספרות חילונית/דתית-לאומית/גויים שאנחנו אמורים לשדר לילדנו  לא רציני (ככה לפחות חתמנו כולנו כשרשמנו למוסדות החינוך החרדים, כן יש גם סעיף על ספרים אבל בטח דילגתם עליו), לבין ספרות חרדית. אכן יש ספרים חרדים שיותר או פחות מתאימים לכל אחד מאיתנו, וכל אחד יחליט על ילדיו מה כן ומה לא, אך אי אפשר לצעוק בריש גליי על סופר/ת חרדי/ת ספציפי/ת כל עוד הרב שלה אמר שהספר בסדר (כולם למשל מתרגשים מ"אילו וכאילו", מקווה שכתבתי נכון, אני רואה בו שיבוש קיצוני של ההיסטוריה ועיוותה, ולכן לא נכנס לביתי ומרחיקה משם את ילדי. נו אז? אז אגיד שהוא כפירה? שיבוש היהדות? לא! כי זו דעתי  האישית ולא משהו שכל הציבור אמור או צריך לחשוב ככה).

3. 99% מחינוך זו דוגמא אישית, לא אעשה דבר שאיני רוצה שילדי יעשו. ברגע שזכיתי להריון ראשון, סולקו מהבית כל ספר לא מושלם רוחנית (מלבד ספרות מקצועית, שאם הם ישאלו יקבלו תשובה שבהתאם לצורך והגיל יותר להם לקרוא)

• הוסף לסימניות
מה נעשה עד אז?
מה שהם קראו זה לא נעלם…
מותר לשאול בני כמה הילדים? הם כבר קוראים ספרים?

אני מקווה שאתם לא שולחים אותם לספריה לבדם.
ואם יש חנות ספרים, תעקבו שהם לא נעצרים לרפרף שם,
וכשהם הולכים לחברים שלא יקראו אצלם ספרים.
או שפשוט תקשרו סרט לעיניים בזמן שהם לא לידכם.

זה בציניות כמובן, גם אני מצנזרת ככל האפשר, אבל במידה, אי אפשר לשלוט בילד.
כל עוד אתם מקריאים את הספרים, נהדר, אח"כ הם מתחילים בית ספר וזה לא "נשלט" יותר מידי, במיוחד אם הם תולעי ספרים.

האמת שאם היה המקרה הזה בכיתה שלי ואני ניגש לסיפור כזה הייתי בעצמי מדלג על הסיפור…
אז למה שתלמיד/ה עושה את זה-זה רע?
אם הסיפור לא מתאים לערכים שלנו והוא מובא על גויים אין בעיה לדעתי…
וכן. במקרה הזה מקדשת את האמצעים.
אגב, תשאלו כל רב, לתת לילדה תחושה שמותר לה להתחצף למורה על תוכן לימודי שהיא מעבירה, והוא יענה לכם שזה מתכון נפלא לילדה שתנשור מהמערכת. הא’ ב’ של חינוך זו חזית אחידה עם הצוות החינוכי, ילדה שלומדת לתחצף=למרוד במורה, בסוף תמרוד גם בהוריה (אצל בנים הלימוד שונה, אצל בנות אפילו לשאול שאלות בזמנים מסויימים בשיעור נחשב חוצפה, אז לערער על המורה ולצאת?!)

• הוסף לסימניות
כל הנושא מאד כוללני וכמובן קל ושטחי לצבוע בשחור לבן אבל כמה נקודות משמעותיות בעיני:
א. יש הבדל בין ילד שמחפש לילד שלא, מי שמחפש כדאי לתת לו מענה לפני שהוא ימצא לבד, והרבה פעמים יותר חשוב לשמר את האמון בין הילד להורה מאשר להגיד לו אני לא מרשה לך לקרוא את הספר הזה לפני שהוא בשל להבין למה לא
ב. יש הבדל יסודי בין בנים לבנות, אצל הבנים החלק הפסול הרסני יותר משמעותי יותר וקורה ברגע אחד שאחר כך קשה מאד לתקן וד"ל.
ג. יש בהחלט ספרות גויה (ישראלית חילונית פחות) מעשירה ומקצועית וזה בהחלט נכלל בחכמה בגויים תאמין.
ד. אם הצלחת ללמד ילד על מושג פסול והוא הבין שהוא פסול ומזיק, עשית עבודה הרבה יותר טובה מאשר לא להכיר לילד את המושג כלל ולהסתמך על זה שהוא לעולם לא יגלה אותו.
ה. להסתמך על הוראות כלליות של רבנים וכו' זה נחמד אבל מי שבאמת רוצה לנהוג לפי דעת תורה צריך לשבת אצל רב או אדם גדול להציג את המדובר את האופי שלו למה הוא חשוף גם ככה למה לא (לפחות נראה לך שלא) מה החששות מה התועלת וכו' בלי זה להכריז דעת תורה זה קצת עלוב בעיני

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה