האם אתם מאמינים שמקצועות השיווק הישנים עומדים להיעלם בעתיד הקרוב?

• כן, זה כבר קורה מול העיניים.

• לא, הם רק משתנים ומי שיתעדכן ישרוד.

• הבינה המלאכותית תיצור דווקא יותר עבודה, לא פחות.

• לא יודע, אבל מרגישים שינוי באוויר.

תוצאות הסקר יוצגו רק לאחר הצבעתכם.
מדברים הרבה על זה שהAI יחליף את העובדים הבינוניים - בטובים ביותר.
שכל עובד יהפוך להיות מנהל של צוות AI Agents.
השאלה הגדולה היא על כל המתחילים - איך יפתחו מיומנות כדי להגיע לרמה הזו?
יהיו את החברות הגדולות במשק שיעסיקו אותם עד שיהפכו למומחים.
אבל זה הייה רק המוצלחים ביותר עם המיומנויות הטובות ביותר
והיכרות הכי מעמיקה עם כלי AI

לא קראתי את כל השרשור אלא רק את הכותרת בעיקר, אבל לגוף הדבר אציין שגם מקצוע בתחום הבינה עצמה קצת דורש שיקול דעת אם ללמוד מכיון שמה שהיה אתמול מקצוע לא בהכרח שמחר יוחלף.

אציין עוד שמכיון שמדברים על בובת בינה מלאכותית אם כן גם במקצועות נוספים יש את האיום הזה.

מה?
קחו למשל את הרובוט של אילון מאסק- הוא נראה כמו בן אדם, יודע לדבר, יש לו מצלמות והוא גם יכול לרוץ.
אני לא רואה שום סיבה שהוא לא יחליף כל מורה לספורט,
הפוך, ניתוח הנתונים שלו והבנת מצבים הרבה יותר חזקים והוא מגיב הרבה יותר מהר מבן אדם...
זה יקח זמן להגיע לזה שהרובוט יתפקד כמו בן אדם. חיקוי תנועה אנושית זה אחד הדברים הקשים, מתאמצים הרבה בשביל פעולה מסוימת וזה לא בהכרח מקדם לפעולה אחרת. זה שהוא יודע לרוץ ממש לא אומר שהוא מסוגל לתפוס ילדה שעושה גלגלון. לרובוטים הפיסיים עוד יש זמן.
(כמובן אי אפשר לדעת אם לא תהיה איזו פריצת דרך מטורפת, אבל זה לא צפוי כרגע בעתיד הנראה לעין).
לעומת זאת רובוטים וירטואליים כבר כאן. למיטב ידיעתי הלא מקצועית, כל הטכנולוגיה הדרושה כדי ליצור מאמנת פילאטיס וירטואלית אישית כבר קיימת. זה אולי לא משהו שכל אחד יכול ליצור באמצעות קלוד, אבל זה כן משהו שחברת הייטק יכולה ליצור.

בטח קיים
את יכולה לג'נרט לעצמך כזו אפליקציה בקלות בקלוד למשל
לך ולי זה קל...
רוב האנשים סביבנו לא יודעים מה זה לג’נרט 😂

אז כן, אני עדיין עומדת מאחורי זה "שלא יצא לגמרי לשוק החופשי"
ביום שספורטאית תכנס לשפה טבעית ותוכל לבקש אימון כולל בדיקה ההיא על הריצפה (לא זוכרת את המונח, אני לא מעולם הספורט) אני אגיד שזה לגמרי בשוק החופשי.

אבל התגובה שלי נועדה לסתור את הדעה שספורט למשל, "ינצל" ממקצוע נכחד.
השוק כולו יושפע.

אני מאמינה שצריך ללמוד מה שאוהבים וטובים בו, וכלהתמקצע כל אחד בהתאם למקצוע שלו בטכנולוגיות תואמות, השוק יתקדם ואנחנו העובדים יחד איתו.
העגלון הפך לנהג אוטובוס, ונהג האוטובוס יפות למפקח תחבורה או בודק על לai תעבורתי.
האופה הפסיק ללוש, הוא הפך לקונדיטור שמפעיל מקסרים, בעתיד הוא יהיה הדמות שתעזור לך מרחוק עם תקלות aiבייצור אוכל בהתאמה אישית.

טוב, אני סתם מחרטטת דמיונות... אבל הרעיון הובן, אין איש שיודע באמת לאן נתקדם,
מה שבטוח שכולנו נעבוד, ולא בטוח שבקלות יותר 😉

בעידן של 2026
שהבינה מלאכותית משתלטת על עוד ועוד נתחים מהחיים שלנו,
ואנחנו לא יודעים להיכן זה יגיע ואיך זה ייגמר,
מאוד מפחיד ללמוד מקצוע חדש !!
כי אולי אני ישלם אלפי שקלים ומאות שעות של השקעה
ובסוף ה AI ישתלט גם על המקצוע הזה ,
ובכמה שעות של למידה פלוס רכישת תוכנה
יהיה לכל אחד את האפשרות ליצור את מה שאני למדתי שנים ?!

אבל גם להיות שכיר זה לא אופצייה !!
היום אנשים עובדים 8 שעות ממוצע ביום
ואם הם מרוויחים 9,000 ש"ח, זה כבר מעל הממוצע [אולי אפילו בהרבה ?]
עכשיו נניח ששני בני הזוג הצליחו להגיע למשכורת חודשית של 9,000 ש"ח,
שימו לב זה אומר ששניהם עובדים 8 שעות יום יום !!
המשכורות של שניהם ביחד זה 18,000 ש"ח
ונניח שיש להם עוד כמה שקלים מכל מיני מקומות
הגענו להכנסה של 20,000 ש"ח !!
אבל הבעיה היא שמשפחה חרדית ממוצעת היום מונה 10 נפשות [בלי עין הרע]
וסכום של 20,000 ש"ח ל 10 נפשות שבדרך כלל כולל משכנתא ממוצעת של 6,000 ש"ח
זה ממש על הגבול הדק בין לחיות עם פלוס קטן בחשבון או מינוס קטן בחשבון.

נו מאיפה מחתנים ילדים מאיפה מממנים הוצאות חריגות ???!!!
וכל זה לאלו שהצליחו להגיע למשכורות גבוהים !!
מה אם אלו שמרוויחים 7,000 ש"ח ??

לסיכום מי שרוצה לחיות בריווח חייב ללמוד מקצוע
ומצד שני לאט לאט הכל נכנס לבינה מלאכותית

מה עושים ??

אשמח לתגובות וסליחה על האריכות

אולי זה שייך למאמרים ...;)
תלמדי את מה את טובה בו, ואת מה שאת אוהבת,
לא מה שמניב כסף...
אני לא ראיתי עדיין בהייטק נשים שהלכו ללמודי תכנות בגלל כסף והצליחו...
יש בכל מקצוע דרכים להתקדם ודרכים להיתקע, אם תאהביאת מה שאת עושה ->>> תצליחי להתקדם ולהרוויח.

ובקשר לai,
כוללללם כותבים מהלב והבטן ולא באמת מידיעה.

העגלון הפך לנהג אוטובוס, ונהג האוטובוס יפות למפקח תחבורה או בודק על לai תעבורתי.
האופה הפסיק ללוש, הוא הפך לקונדיטור שמפעיל מקסרים, בעתיד הוא יהיה הדמות שתעזור לך מרחוק עם תקלות aiבייצור אוכל בהתאמה אישית.
באופן גלובלי, נהגי אוטובוס החליפו את העגלונים. אך האם כל עגלון הפך להיות נהג אוטובוס? חלק כן, חלק לא.
האם הכישורים הנדרשים מנהג אוטובוס הם אותם כישורים שנדרשים ממפקח תעבורה? דווקא לא נראה קשור במיוחד. זה אומר שלאו דווקא נהג אוטובוס יהפוך להיות מפקח. בהחלט יתכן שהנהג ישאר בלי עבודה ומישהו אחר יהיה מפקח.
מבחינה חברתית, זה אולי לא מי יודע מה משנה, שוק העבודה יתאים את עצמו. תפקידים יעלמו ותפקידים אחרים יתפתחו. אבל מבחינה אישית, זה בהחלט כן משנה. מי שהפך להיות מובטל, זה לא עוזר לו שיש מישהו אחר שנכנס במקומו למעגל העבודה.
יש עניין לדאוג להיות כאלו שמסוגלים לעבור לתפקיד אחר, כדי להיות מוכנים לשינויים בשוק העבודה. זה לא ברור מאליו שכל מקצוע שיעלם או יפחת, יהיה לו תחליף מקביל שאפשר לעבור אליו באופן טבעי על בסיס אותו סט כישורים. ככל שסט הכישורים הזה יותר מצומצם, הסיכון להישאר בלי תחליף גבוה יותר. וזה לא דבר חדש, זה רק מורגש ביתר שאת עכשיו.

צריך 2 דברים כלליים לחזק אנגלית ומתמטיקה ,ומוטיבציה ללמידה וידע בכל התחומים.

כל התוכנות החדשה אוטומציות סוכני AI וכו' דורשת הרבה אנגלית ולא כמה מילים של שפת תוכנה.
המודלים מבינים עברית כמו שהם מבינים אנגלית (ואם יש מודל שמבין יותר טוב אנגלית אפשר להוסיף שכבת תרגום)

השפת אם שלי היא אנגלית ועזר לי הרבה לפני עידן הAI ואני לא רואה צורך ללמד את הבנות שלי אנגלית כי לדעתי זה הולך להיות מיותר לגמרי למעט במקרים שצריך לנהל שיחה אנושית עם בני אדם אחרים שלא דוברים עברית (ותרגום בזמן אמת לכאורה תמיד יהיה עם דיליי של כמה שניות כי צריך לתרגם משפטים ולא מילים)

אבל הבעיה היא שמשפחה חרדית ממוצעת היום מונה 10 נפשות [בלי עין הרע]
וסכום של 20,000 ש"ח ל 10 נפשות שבדרך כלל כולל משכנתא ממוצעת של 6,000 ש"ח
זה ממש על הגבול הדק בין לחיות עם פלוס קטן בחשבון או מינוס קטן בחשבון.

נו מאיפה מחתנים ילדים מאיפה מממנים הוצאות חריגות ???!!!
על מה ההוצאות? מישהו מקבל את הכסף הזה?
אם הכל יהיה מנוהל ע"י AI אז אמור להיות יותר זול

למשל בחתונה אם הכל AI אז התזמורת, צלם וכו' וכו' יהיה יותר זול ואם לא כי צריך בן אדם לפעולה X זה אומר שיש תפקידים שינצלו

כנ"ל במחירי הדיור אם רובוטים יבנו בתים בן לילה מחיר המשכתנא ירד ואם לא אז ישאר עבודה בבניה

העניין הוא שאף אחד (אבל אף אחד) לא יכול לתת תחזית לטווח הארוך איזה מקצועות ישארו בוודאות
וכל מי שכותב תחזיות שמקצוע X ישאר לרוב מבלבל את המח ומתכוון ל"אם לא יפתרו את אתגר פלוני בתחום בAI אז לא יוכל לעשות את העבודה XYZ" אבל אף אחד לא ידע אם יפתרו את אתגר פלוני בעוד חצי שנה או בעוד 20 שנה או אולי בכלל לא, והאם נתקל באתגרים חדשים כמו מחסור בחשמל מלחמה בטייוואן שיגרום משבר בתעשיית השבבים או כל התפתחות אחרת שאי אפשר לחזות

אף אחד לא יכול לדעת מה יקרה
למומחים יש נטיה להגיד את דעתם באופן בוטח וסוחף- במיוחד כשהם טועים
(ממליצה לקרוא את דבר העורכת מקראט לפני שבועיים- ויצא, יש שם כמה אמירות היסטריות מעניינות)
מפחיד? כן. אנחנו יודעים שמשהו כנראה הולך להשתנות ולא יודעים איך.
איך מתגברים על זה? נזכרים שיש מי שזן מפרנס מקרני ראמים עד ביצי כינים,
משתדלים מאד לסמוך עליו שעל אף שאיננו יודעים מה ואיך-
יהיה טוב!

למעט המקצועות היהודיים שהוזכרו כאן

מוהל
לא נראה לי שזה פרנסה אנשים מחפשים את הזכות למהול

שוחט
אם כולם יעברו לאכול בשר מתורבת במעבדה אז לא יהיה צורך בשוחטים

סופר סת"ם
אכן מקצוע שלא יוחלף אבל יתכן שיעבור שינויים אם יעברו לתחום הרבה אנשים מתומים אחרים ואז רק מי שכותב ברמה הרבה יותר מהממוצע היום הסחורה שלו תמכר, ומי שאין לו את זה אין לו את זה..

מלמדים
מג"ש
מטפלת
גננת
מורה
כמו שטחנו כאן אולי ישאר הצורך בבן אדם אנושי בחדר אבל יתכן שלא יצטרך ללמוד את זה וכו' אלא הAI יכין את השיעור ואת ההפעלות וכו' וגם מעקב אחרי כל תלמיד מצלמות ומיקרופונים ואלי גם אלקרטודות במח וליצור דו"ח ולשלוח לAI המלמד שיעדכן את החומרי לימוד או שתינוק בוכה בעגלה 396 וצריך מכונה שתביא מטרנה....

מדריכת כלות
למה שלא יעשה ע"י מחשב? ואם אנשים ירצו בן אדם אנושי כל אחת תוכל להיות מדריכה ויהיה אינפלציה בשוק..

לדעתי אף אחד לא יודע מה יהיה, ואיך זה ישפיע עלינו. מה שכן זה אירוע גדול בסדר גודל ענק, איך אומרים הai כביכול תינוק והוא רק גדל ולומד. זה הולך להשפיע על כל התחומים, מפחיד אם חושבים על זה
בינתיים צריך לעשות השתדלות לפרנסה ושהשם יצליח דרכך.

וכל זה לפני המטאוורס(עולם דיגיטלי מקביל בפיתוח על ידי פייסבוק) שאמור לצאת ב2030 ששם אמור להיות מטפלים רגשיים שנראים ממש אמיתיים בבינה מלאכותית, וחוש טעם ריח שמיעה ראייה ומישוש, ובתכנון ששם יהיה גם לכל תלמיד מורה פרטי משלו באותה שיטה וכו וכו.. וממש רק התחלנו..

וכל זה לפני המטאוורס(עולם דיגיטלי מקביל בפיתוח על ידי פייסבוק) שאמור לצאת ב2030 ששם אמור להיות מטפלים רגשיים שנראים ממש אמיתיים בבינה מלאכותית, וחוש טעם ריח שמיעה ראייה ומישוש, ובתכנון ששם יהיה גם לכל תלמיד מורה פרטי משלו באותה שיטה וכו וכו.. וממש רק התחלנו..
זה עדיין בגדר חלומות...
ובינתיים מטא כבר מצמת תקציבים לפרויקט:

באופן גלובלי, נהגי אוטובוס החליפו את העגלונים. אך האם כל עגלון הפך להיות נהג אוטובוס? חלק כן, חלק לא.
האם הכישורים הנדרשים מנהג אוטובוס הם אותם כישורים שנדרשים ממפקח תעבורה? דווקא לא נראה קשור במיוחד. זה אומר שלאו דווקא נהג אוטובוס יהפוך להיות מפקח. בהחלט יתכן שהנהג ישאר בלי עבודה ומישהו אחר יהיה מפקח.
השאלה היא אם הוא נהג בגלל שאגד הבטיחו שהקריירה עליהם (או אפיקים, לא זוכרת)
או בגלל שהוא מבין בתחבורה, נהנה מעצם הנסיעה, מרגיש את המפה מהבטן, יודע להתחמק מעומסי תנועה וכו'
לא יודעת לא נהגתי מעולם אבל בתחומים אחרים-
אם הוא לש בצק כי יש לו כח פיזי ומשלמים על זה משכורת נחמדה ואפשר לקחת הפרשת חלה הביתה
או הגלל שמדגדג לו בקצות האצבעות הגרמים של הסוכר והמלח, וכשהוא טועם הוא מרגיש שזה קמח+ ביצים+מים+שמן (היה יותר טוב אם היה יותר...)+מלח (עוד 2 גרם) וכו' ולא- טעים או לא.
אותם כישורים בשביל ללוש בידים ולהפעיל מיקסר? לא. מי שמבין מצליח גם וגם, ויצליח גם להוציא תוצאות טובות יותר במעבד מזון העתידי שיוציא לנו אוכל מוכן.
זה ההבדל בין תחום רווחי, - שהוא מתנדנד מאד
לתחום שאני טובה בו ואהבת אותו. שאני אצליח ללמוד את כל הכלים שצריך בשביל לעשות את מה שאני אוהבת

השאלה היא אם הוא נהג בגלל שאגד הבטיחו שהקריירה עליהם (או אפיקים, לא זוכרת)
או בגלל שהוא מבין בתחבורה, נהנה מעצם הנסיעה, מרגיש את המפה מהבטן, יודע להתחמק מעומסי תנועה וכו'
לא יודעת לא נהגתי מעולם אבל בתחומים אחרים-
אם הוא לש בצק כי יש לו כח פיזי ומשלמים על זה משכורת נחמדה ואפשר לקחת הפרשת חלה הביתה
או הגלל שמדגדג לו בקצות האצבעות הגרמים של הסוכר והמלח, וכשהוא טועם הוא מרגיש שזה קמח+ ביצים+מים+שמן (היה יותר טוב אם היה יותר...)+מלח (עוד 2 גרם) וכו' ולא- טעים או לא.
אותם כישורים בשביל ללוש בידים ולהפעיל מיקסר? לא. מי שמבין מצליח גם וגם, ויצליח גם להוציא תוצאות טובות יותר במעבד מזון העתידי שיוציא לנו אוכל מוכן.
זה ההבדל בין תחום רווחי, - שהוא מתנדנד מאד
לתחום שאני טובה בו ואהבת אותו. שאני אצליח ללמוד את כל הכלים שצריך בשביל לעשות את מה שאני אוהבת
לאהוב לנהוג ולהיות טוב בזה, או להתחמק מפקק ברכב אחד (שאגב, נהג אוטובוס לא עושה את זה), זה לא אותו סט כישורים שנדרש כדי לנהל את התמונה הגדולה של שליטה בהרבה רכבים ותכנון תנועה.
אני ממש בעד לעבוד במה שאוהבים ולהבין בזה כמה שיותר. זה נכון באופן כללי גם בשביל התקדמות בעבודה וגם בשביל סיפוק בעבודה, וזה נכון במיוחד בסיטואציית ה-AI.
אבל יש פה משהו נוסף שצריך לשים לב אליו, וזה לשאול את עצמך האם הכישורים שלך מתמקדים בתחום מסוים (למשל נהיגה), או שהם כאלו שאפשר לייבא אותם גם לתחומים אחרים ולתפקידים שונים לגמרי. כישורים שממוקדים בתחום מסוים יעזרו להתקדם ולהתפתח רק בכיוון מסוים.
דוגמת הבישול יותר מתאימה, כי מי שמבין בהרכב של אוכל יכול באופן כללי לעבוד ב"תחום האוכל" ולא רק בביצוע של פעולת הבישול. גם פה, מי שעסק בניהול מטבח או עסק מזון כנראה יצליח למצוא לעצמו תפקיד חדש יותר מאשר טבח שכיר שלא מנהל מטבח, שאולי מבין הרבה באוכל אבל אפס בניהול.
לעומת זאת נהג אוטובוס, מומחה ככל שיהיה בהבאת האוטובוס ממקום אחד למקום אחר, יהיה צריך מיומנויות כלליות אחרות כדי למצוא לעצמו תפקיד אם וכאשר לא יהיו יותר נהגי אוטובוס, ומיומנויות הנהיגה שלו כנראה לא יעזרו לו יותר מדי.
(הכל כנראה, כי אי אפשר לנבא מה בדיוק יעלם ומה בדיוק יהיו התפקידים החדשים שיחליפו את התפקידים הישנים. הפואנטה היא שככל שסט המיומנויות והכישורים יותר רחב ויותר כללי, יש פחות צורך בתחזית מדויקת כי יש יותר יכולת להסתגל לדרישות חדשות ושונות)

לעומת זאת נהג אוטובוס, מומחה ככל שיהיה בהבאת האוטובוס ממקום אחד למקום אחר, יהיה צריך מיומנויות כלליות אחרות כדי למצוא לעצמו תפקיד אם וכאשר לא יהיו יותר נהגי אוטובוס, ומיומנויות הנהיגה שלו כנראה לא יעזרו לו יותר מדי.
ציינתי מראש שאני לא מבינה בתחום, אבל אני מאינה שזה לכון לכל תחום-
גם אינסטלטור טוב- יש משהו שהוא אוהב בעבודה- וזה כנראה לא הביוב.
ועם זה- אם זה פתרון בעיות, או את זה כל חלק אחר בעבודה שהוא אוהב וטוב בו-
הוא יצליח לעשות עם זה טוב- והגיוני ש גם טוב מהסוג שמשלמים על זה.
אגב,
אפילו אם לנהגי אוטובוס אין תקנה- אני מאמינה שלאנשים שעובדים נטו בשביל בממשכורת-
תמיד ישארו משרות לקישוט- אולי אני טועה...
וזה-
(שאגב, נהג אוטובוס לא עושה את זה),
מסתבר שאני נסעתי בחיי עם יותר נהגי אוטובוס ממך.....

ציינתי מראש שאני לא מבינה בתחום, אבל אני מאינה שזה לכון לכל תחום-
גם אינסטלטור טוב- יש משהו שהוא אוהב בעבודה- וזה כנראה לא הביוב.
ועם זה- אם זה פתרון בעיות, או את זה כל חלק אחר בעבודה שהוא אוהב וטוב בו-
הוא יצליח לעשות עם זה טוב- והגיוני ש גם טוב מהסוג שמשלמים על זה.
אגב,
אפילו אם לנהגי אוטובוס אין תקנה- אני מאמינה שלאנשים שעובדים נטו בשביל בממשכורת-
תמיד ישארו משרות לקישוט- אולי אני טועה...
נכון, הכישורים לא חייבים להיות קשורים למקצוע ספציפי, הם יכולים להיות כישורים כלליים. (אבל יש טיפוסים שיותר קשה להם בלי מקצוע מסוים ביד, ולהם עדיף כן לבחור תחום שבו הם יכולים להתפתח מקצועית ולא רק אישית)

(איכשהו ספציפית הדוגמה של נהיגה, גם בגלל שזה מקצוע עם צפי יחסית גבוה להיעלמות בעתיד הנראה לעין, וגם בגלל שהכישורים שהוא דורש הם כן יחסית ספציפיים, כלומר מכך שמישהו הוא נהג טוב לא בהכרח נובע שיש לו איזה כישרון כללי, אז לא נראה לי שכדאי לבנות על קריירה ארוכת טווח בנהיגה או על זרימה טבעית לתפקיד אחר. מי שהאפשרות שיצטרך להחליף לגמרי מקצוע לא מפחידה אותו - יכול ללכת על זה ולחפש לעצמו עבודה אחרת כשיגיע הזמן. כמובן שיתכן נהג שיש לו גם כישורים כללים בלי קשר לנהיגה)

1765357843828.png

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה