עושק הגננות ברשתות הגנים "החרדיות"

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
נכתב ע"י חוה זילבר;n4945505:
רק ההקצאות,
כל מקום ששמים מישהו משלנו על 'השלטר' המצב גרוע,
בשעתו רצינו לזכות במכרז מסוים של מחיר למשתכן (הישן)
בעלי שאל מישהו שהתעסק בזה האם יש לנו סיכוי לזכות,
התשובה היתה,: כמה??? (עשרות אלפים תשכיבו אצלי כדי שתזכו)
ומי זכה? רק המקורבים לצלחת,
אגב, הבנ"א ההוא כבר היה בכלא על עברות שכאלו,
זה לא עזר!!!

אוי, אוי, אוי.
והדבר הכי יפה? שאלו נבחרים שאנחנו מצביעים להם שוב ושוב.
ולפינת הסיפור האישי:
סח לי חבר ששמע מגיסו:
הגיס פנה ליהודי נכבד, נבחר ציבור משלנו, וביקש ממנו לזרז תהליכים כדי לקבל רשיון להוצאת מרפסת.
ענה לו במתק לשונו כך:
"אין בעיה. תביא לי מעטפה מפוצצת בשטרות, שלא נסגרת..."
וכך עשה, וקיבל הרישיון בזמן שיא.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חוה זילבר;n49455:
כל מקום ששמים מישהו משלנו על 'השלטר' המצב גרוע,

לפי כמות העצורים בנושאים דומים בציבור הכללי נשמע שהמצב שם לא יותר טוב.
רק ששם זה למקורבים ממש אצלינו הצלחת רחבה יותר..

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י האורות;n4945417:
אולי זה ירגיז מישהו, אבל תחשבו על זה בנחת:

א. אם יש בידכם הזדמנות, היום, לפתוח גן, הייתם מציעים מעצמכם תנאים משופרים?
או שהייתם אומרים "ביזנעס זה בזינעס" זה מה שמקובל לתת ואנחנו לא פראיירים, כולם יתנו יותר גם אנחנו ניתן יותר.
תחשבו טוב טוב.

בדיוק אתמול שאל אותי מי ששאול בהודעה פרטית:
למה אתה כל כך כועס? מנהלי הרשתות הם בעלי עסקים, וזו זכותם. לא?
והנה תשובתי לכם, ולשואל:
אני מוכן לקבל את זה שמנכ"ל חברה כלשהי מנסה לחסוך בכל דרך, זאת זכותו. וכל זמן שהוא עומד בכללי החוק- עצוב עצוב אבל זאת זכותו.

אני מוכן לקבל את זה שפלמוני הוא נבחר ציבור ובא ויוצא ונכנס בתי גדולי ישראל.

אני לא מוכן לקבל את זה שאיש עסקים משווק את עצמו כדמות תורנית צדקנית עטורת שבחים ותהילות. ומשכך כל העברת ביקורת על אופן התנהלותו העסקית וזלזולו בעובדים- נהפכת מיידית להכרזת מלחמה נגד גדולי הדור, נגד התורה, נגד הקב"ה בעצמו. בטח.

וסתם נקודה למחשבה: אדוני הנכבד, קודם כל תיתן עוד 2 שקל לשעה לכל עובד/ת אצלך, ואח"כ תרוץ לדאוג לשמירת הדת של כלל הציבור. קודם תקן את הטעון תיקון אצלך, בביתך, ואחר כך תלך ותחתים את גדולי ישראל על כל מינ יוזמות כאלו ואחרות למען היהדות (שהן מבורכות לכשעצמן, אך אינן יכולות לטהר אותך ממעשיך ומהתנהלותך כפי עובדותיך!)

*זהו*

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פנס בערפל;n4945634:
בדיוק אתמול שאל אותי מי ששאול בהודעה פרטית:
למה אתה כל כך כועס? מנהלי הרשתות הם בעלי עסקים, וזו זכותם. לא?
והנה תשובתי לכם, ולשואל:
אני מוכן לקבל את זה שמנכ"ל חברה כלשהי מנסה לחסוך בכל דרך, זאת זכותו. וכל זמן שהוא עומד בכללי החוק- עצוב עצוב אבל זאת זכותו.

אני מוכן לקבל את זה שפלמוני הוא נבחר ציבור ובא ויוצא ונכנס בתי גדולי ישראל.

אני לא מוכן לקבל את זה שאיש עסקים משווק את עצמו כדמות תורנית צדקנית עטורת שבחים ותהילות. ומשכך כל העברת ביקורת על אופן התנהלותו העסקית וזלזולו בעובדים- נהפכת מיידית להכרזת מלחמה נגד גדולי הדור, נגד התורה, נגד הקב"ה בעצמו. בטח.

וסתם נקודה למחשבה: אדוני הנכבד, קודם כל תיתן עוד 2 שקל לשעה לכל עובד/ת אצלך, ואח"כ תרוץ לדאוג לשמירת הדת של כלל הציבור. קודם תקן את הטעון תיקון אצלך, בביתך, ואחר כך תלך ותחתים את גדולי ישראל על כל מינ יוזמות כאלו ואחרות למען היהדות (שהן מבורכות לכשעצמן, אך אינן יכולות לטהר אותך ממעשיך ומהתנהלותך כפי עובדותיך!)

*זהו*

אוי כמה שזה מכון.
כל מילה פנינה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פנס בערפל;n4945634:

יותר יפה לראות את ההוא שנותן לעובדות (שפחות) שלו פחות ממינימום [כולל פיטורין ללא תשלום בחופש], מגיע זחוח כתורם כבוד לדינרים יוקרתיים....

• הוסף לסימניות
אחרי קריאת האשכול אני מבינה שקשה למגר את ניצול העובדות ועושק תנאי שכר בגלל פחד על מקום העבודה. ובצדק...
אולי תתנו למישהו אחר שיעשה את העבודה?
אפשר לספר לאיזה עיתונאי שמאלני מה קורה ברשת הגנים חרדית , בתנאי שלא יחשוף את פרטי המתלוננות, והשאר היסטוריה...

• הוסף לסימניות
למה הגננות והסיעות האלו בחרו לעבוד בעבודה הזו כאשר שנים זה כך?
לא טוב לך אל תיכנסי בכלל לזה?
אני ממש לא מבינה את המתלוננות
רוצות להרויח מכל העולמות גם לעבוד חברה חרידית גם שעות ש חרידיות גם תכנים חרידים ..
גם ללא מחשב גם ללא הורים עם קובצות והוצאפ...גם ללא צורך עידכון מול מחשב יום יום מה למדת ומה את הולכת ללמד

אשה שרוצה להרוח את הכסך הגדול שאת ם מרגישות שיאנו גונבים לכם לכי תלכי לעבוד במקומות שעל הכסף שמשלמים גם את בעצמך צריכה לתת הרבה הרבה יותר

אשה חרידית שרוצה להנות מהפלוסים של גננת לשעות של גננת במגזר שלנ יודעת מראש את הרווח ואת ההפסד
אז מה הקוטריות הזו???

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אביגיל 24;n4945689:
רוצות להרויח מכל העולמות גם לעבוד חברה חרידית גם שעות ש חרידיות גם תכנים חרידים ..
גם ללא מחשב גם ללא הורים עם קובצות והוצאפ...גם ללא צורך עידכון מול מחשב יום יום מה למדת ומה את הולכת ללמד

אשה שרוצה להרוח את הכסך הגדול שאת ם מרגישות שיאנו גונבים לכם לכי תלכי לעבוד במקומות שעל הכסף שמשלמים גם את בעצמך צריכה לתת הרבה הרבה יותר

אשה חרידית שרוצה להנות מהפלוסים של גננת לשעות של גננת במגזר שלנ יודעת מראש את הרווח ואת ההפסד
אז מה הקוטריות הזו???

טוב שהבנתי. הגננות הם האשמות במצבם. סוג של תסמונת סטוקהולם...

• הוסף לסימניות

אז מה הקוטריות הזו???

אשה חרדית שיש לה כישורים להיות גננת, ומעוניינת בה בגלל כל הפרמטרים שציינת- מעוניינת לקבל את התנאים המגיעים לה על פי חוק במדינת ישראל.
היא ממש לא מתכוונת לקבל משכורת של אף בעלת מקצוע אחר אלא את המשכורת המגיעה לה בדין!!

• הוסף לסימניות
אשכול מרתק מאוד וכואב
קודם כל- רשתות הגנים מקבלים תקציב על 10 חודשי פעילות בלבד ולא 12!

הייתי רוצה לראות מי מכאן שפתח עסק לפני 10 שנים
וכל שה המדינה מחליטה לו כמה לשלם למי
ולהוריד לו הכנסות מידי פעם לפי הקפריזה של שר החינוך.

האיגודים שקמו נסגרו
פשוט כי הם ראו בעצמם שאף אחד לא לוקח להם את הכסף
אלא פשוט אין כסף!

ואחזור על מה שכתבו מעלי- את אף אחת לא הכריחו להיות סייעת בגנים
כל אחת באה מבחירה (חלקן גם בתוספת פרוטקציה)
למה באים מרצון ואח"כ מתלוננים?
כי ההורים מרחמים עליכן? זה לא הוגן.

• הוסף לסימניות

אז מה הקוטריות הזו???

אביגיל היקרה!
למה הגננות והסייעות בחרו לעבוד בכזו עבודה ? כי למדתי שנתיים גננות בסמינר.
התחתנתי עם בעל אברך שיושב ולומד ואני זו ששמחה ומאושרת לעבוד כדי
להביא פרנסה הביתה.
לא בשביל מותרות אני יוצאת לעבוד כי אם כוונתי הייתה כזאת הייתי הולכת לעבוד בתור דיילת.
אני עובדת בשביל היום יום הבסיסי ביותר!
ושמחה שמצאתי כזה מקום שבו אני יכולה לממש את מה שלמדתי.
לא מגיע לי תנאים נורמליים?
למה??
למה הייתי צריכה לעבוד בתנאים לא טובים במשך כמה שנים עד שהתפנה לי מקום
מטעם העירייה?
אולי הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה ויתן קול צעקה!!

• הוסף לסימניות
לא קראתי את כל האשכול אך נראה כי יש כאן תגובות הזויות ולא קשורות. בגלל שאי מי בחרה להיות גננת/ סייעת בציבור החרדי בלי טומאה של אינטרנט ותכנים לא מתאימים, אז זה אומר שהיא צריכה לעבוד עם גנבים?! הרי הכספים האלו מגיעים לה ביושר ישירות ממשרד החינוך. מנהל המוסד מקבל את הכסף הזה עבורה. באיזו זכות הוא לוקח לה את זה?!
ואגב, רוב המעבידים לא מעדכנים את העובדת לפני תחילת עבודתה שכספים רבים שמגיעים לה ביושר הוא פשוט גונב אותם ומכניס לכיסו ככה שהבררות שיש לה זה או להמשיך כך או לעזוב את מקור פרנסתה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גילת ורנן;n4945884:
אביגיל היקרה!
למה הגננות והסייעות בחרו לעבוד בכזו עבודה ? כי למדתי שנתיים גננות בסמינר.
התחתנתי עם בעל אברך שיושב ולומד ואני זו ששמחה ומאושרת לעבוד כדי
להביא פרנסה הביתה.
לא בשביל מותרות אני יוצאת לעבוד כי אם כוונתי הייתה כזאת הייתי הולכת לעבוד בתור דיילת.
אני עובדת בשביל היום יום הבסיסי ביותר!
ושמחה שמצאתי כזה מקום שבו אני יכולה לממש את מה שלמדתי.
לא מגיע לי תנאים נורמליים?
למה??
למה הייתי צריכה לעבוד בתנאים לא טובים במשך כמה שנים עד שהתפנה לי מקום
מטעם העירייה?
אולי הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה ויתן קול צעקה!!

אכן. כך,
וכמוה ישנן אינספור בנות סמינרים שהלכו ולמדו אי מה ממקצועות ההוראה חלקן מחוסר ברירה ע''מ להשאר במסגרת (וכי מקצועות ההי טיק לא התאימו להן משום שהקב''ה נתן להן כישרונות מסוג אחר) וכיום הן תקועות במצב הזה של אינפלציה של תעשיית מורות/גננות/וסייעות.
אז זהו---
בגלל זה מותר ללכת בעקיפין ('כמובן הכל לפי דרך התורה והמצווות') ו'ליישר' להן את המשכורות.
זה בגלל שיש מאות כאלה ואם תעזי להתמרד אזי יש מאה במקומך.
עצוב.
שבמקום שהציבור שלנו שאמור להיות נקי כפיים בעניינים האלו ההפך הוא הנכון.
אני כיום עובדת מטעם עיריית י-ם. לפני כן עבדתי במוסד ח'מ חרדי.

זה בושה ואות קלון ההפרשים הקיימים בין המשכורות:
לאן נעלמו כל התוספות המעוגנות בחוק ?מה קורה
בתלוש ה'חרדי'? לאן נעלמו כל אלו???.
כנראה לצדקה----

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י כוכב103;n4945782:
אשכול מרתק מאוד וכואב
קודם כל- רשתות הגנים מקבלים תקציב על 10 חודשי פעילות בלבד ולא 12!

הייתי רוצה לראות מי מכאן שפתח עסק לפני 10 שנים
וכל שה המדינה מחליטה לו כמה לשלם למי
ולהוריד לו הכנסות מידי פעם לפי הקפריזה של שר החינוך.

האיגודים שקמו נסגרו
פשוט כי הם ראו בעצמם שאף אחד לא לוקח להם את הכסף
אלא פשוט אין כסף!

ואחזור על מה שכתבו מעלי- את אף אחת לא הכריחו להיות סייעת בגנים
כל אחת באה מבחירה (חלקן גם בתוספת פרוטקציה)
למה באים מרצון ואח"כ מתלוננים?
כי ההורים מרחמים עליכן? זה לא הוגן.

א.היכן ראית איגודים שנסגרו?
ב.מנין לך שמקבלים רק על 10 חודשים??? אתה יודע איזה סכומים הם מקבלים?? והראיה שיש רשתות שמשלמות יותר הגון כולל חופש ולא קורסות!!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י efigraf;n4945896:
לא קראתי את כל האשכול אך נראה כי יש כאן תגובות הזויות ולא קשורות. בגלל שאי מי בחרה להיות גננת/ סייעת בציבור החרדי בלי טומאה של אינטרנט ותכנים לא מתאימים, אז זה אומר שהיא צריכה לעבוד עם גנבים?! הרי הכספים האלו מגיעים לה ביושר ישירות ממשרד החינוך. מנהל המוסד מקבל את הכסף הזה עבורה. באיזו זכות הוא לוקח לה את זה?!
ואגב, רוב המעבידים לא מעדכנים את העובדת לפני תחילת עבודתה שכספים רבים שמגיעים לה ביושר הוא פשוט גונב אותם ומכניס לכיסו ככה שהבררות שיש לה זה או להמשיך כך או לעזוב את מקור פרנסתה.

בהחלט. אני מצטט את מילותיכם:
בגלל שאי מי בחרה להיות גננת/ סייעת בציבור החרדי בלי טומאה של אינטרנט ותכנים לא מתאימים, אז זה אומר שהיא צריכה לעבוד עם גנבים?
יותר מדוייק מזה- אין.

נכתב ע"י הדסילה;n4946141:
אכן. כך,
וכמוה ישנן אינספור בנות סמינרים שהלכו ולמדו אי מה ממקצועות ההוראה חלקן מחוסר ברירה ע''מ להשאר במסגרת (וכי מקצועות ההי טיק לא התאימו להן משום שהקב''ה נתן להן כישרונות מסוג אחר) וכיום הן תקועות במצב הזה של אינפלציה של תעשיית מורות/גננות/וסייעות.
אז זהו---
בגלל זה מותר ללכת בעקיפין ('כמובן הכל לפי דרך התורה והמצווות') ו'ליישר' להן את המשכורות.
זה בגלל שיש מאות כאלה ואם תעזי להתמרד אזי יש מאה במקומך.
עצוב.
שבמקום שהציבור שלנו שאמור להיות נקי כפיים בעניינים האלו ההפך הוא הנכון.
אני כיום עובדת מטעם עיריית י-ם. לפני כן עבדתי במוסד ח'מ חרדי.

זה בושה ואות קלון ההפרשים הקיימים בין המשכורות:
לאן נעלמו כל התוספות המעוגנות בחוק ?מה קורה
בתלוש ה'חרדי'? לאן נעלמו כל אלו???.
כנראה לצדקה----
אצטט מדבריכם:
...תקועות במצב הזה של אינפלציה של תעשיית מורות/גננות/וסייעות...

לא העזתי לכתוב את המילים האלו. טוב שכתבתם אותם.
אותו מנהל שדי מכריח את התלמידות שילמדו רק X YZ - לא מהסס אח"כ לנצל את העובדה שיש י-ם של בנות שמשוועות לעבוד.. כי רק לתחום XYZ יש להן תעודות...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אני וביתי;n4945601:
לחינוך העצמאי יש אפשרות לפתוח גנים ולקבל תקצוב ישיר ממשרד החינוך לידי הגננות אבל יש כאלו שדואגים מאוד שלא יקרה!!
ולמה רשת פלונית או אלמונית יותר צדיקים מחינוך העצמאי ומה שטוב לבנות בגיל ביה"ס לא טוב בגנ"י שבעיקר משחקים ואין תוכן לימודי כמו בביה"ס??

זה תגובה לכל אלו שקבלו על הפעלת גנים ע''י עמותות ולא גני עירייה

ההסבר (חוץ מהכלכלי שניתן פה) זה שגני עירייה הם אזוריים ומחויבים לקבל כל משפחה וכל בת, גני העמותות הינם על אזוריים ואין להם מחויבות לאף אחד. בכל המקומות שאני מכירה הציבור החסידי ברובו לא שולח לגני עירייה כי הם מעוניינים ללמוד עם משפחות מהסגנון שלהם, ומעדיפים לפעמים אפילו לשלוח את הבנות לגנים מרוחקים בהסעות לצורך כך.

דרך אגב גם בבתי הספר וגם בסמינרים קהילות (בעיקר חסידיות) גדולות לא לומדות ב''חינוך העצמאי'' אלא בבתי ספר נפרדים.

• הוסף לסימניות
רק תזכורת קטנה..
לפני תקופה הסופר משה גוטמן במדורו 'הרהור חוזר' בהמודיע העלה את הנושאים הכאובים כמו הרעיונות המופיעים כאן ועוד רעיונות דומים שאנשים משלנו עושים, ותבררו אצלו איזה תותחים הופעלו שהנושא ירד מסדר היום.....
דרך אגב היה לו גם כמה רעיונות חזקים ומגובים ע"י דיינים ע"מ ללטפל בכל מיני סיפורים אך....

• הוסף לסימניות
טיפלתי לאחרונה בביקורת שכר מטעם משרד החינוך שקיבלה עמותה שמפעילה גנים (מוכש"ר).
מאז הביקורת העמותה משלמת לעובדות כמו ילדה טובה, וגם תשלם את ההפרשים רטרו'.

אולי זה סוג של פתרון.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י צילום מקצועי;n4946588:
רק תזכורת קטנה..
לפני תקופה הסופר משה גוטמן במדורו 'הרהור חוזר' בהמודיע העלה את הנושאים הכאובים כמו הרעיונות המופיעים כאן ועוד רעיונות דומים שאנשים משלנו עושים, ותבררו אצלו איזה תותחים הופעלו שהנושא ירד מסדר היום.....
דרך אגב היה לו גם כמה רעיונות חזקים ומגובים ע"י דיינים ע"מ ללטפל בכל מיני סיפורים אך....

אכן...

נכתב ע"י רותי קפלר;n4944456:
לא יודעת מה הקשקוש הזה עם המכתבים שכביכול עוצרים את צבירת הוותק.
עובד שהמשיך לעבוד, נשאר לו הוותק לפי חוק.
כל זמן שלא נותקו יחסי עובד מעביד, הוותק ממשיך להצבר.
התועלת במכתבי הפיטורין הפיקטיביים, היא רק לגבי מורות שהרשת לא רוצה להעסיק אותן בשנה הבאה. (כי מכתב פיטורי עובד הוראה יכול להשלח רק עד 31.5 של השנה הקודמת).
אבל מורה שממשיכה לעבוד בפועל, למכתב הפיטורין הפיקטיבי אין כל משמעות חוקית לגביה.

לעצם עניין המוסדות:
הציבור החרדי (או מי ממנו) מעוניין בחינוך נפרד ופרטי-למחצה.
חינוך כזה אף פעם, בשום מדינה בעולם, לא יתוקצב ב-100%.
בנוסף, יש לו את העלויות הכבדות של הפעלת רשת, או הפעלת עמותות. (עלויות כבדות מאד, חלקן ביורוקרטיות נטו. כל האישורים והטפסים והמהנדסים שמוסד נדרש להגיש, למשל. מי אמור לממן אותן?).

החינוך העצמאי יוצא מכלל זה, בזכות שיטת התקצוב שלו, בה משולמת המשכורת ישירות מחשבון הבנק של המדינה לחשבון הבנק של המורה. חשבות השכר בחינוך העצמאי רק מחשבות את השכר, מעדכנות דרגות וגמולים, והמידע עובר למדינה שמשלמת. שום שקל לא נדבק בדרך לצינורות. ממילא, לאף אחד אין אינטרס לקצץ בשכרן של מורות החינוך העצמאי. לו הייתה אפשרות לשלם כך את כל משכורות המורות והגננות החרדיות, היה המצב טוב יותר.
כרגע, לא עושה רושם שבעתיד הקרוב זה יקרה. מדי הרבה אנשים יתנגדו למהלך שייחשב, בעיניהם, כפגיעה בחינוך הטהור.

נשארנו עם מוסדות מתוקצבים בחסר. מתוכם, חיידרים וישיבות יכולים לגייס תרומות. גם סמינרים יכולים לקושש תקציבים מקרנות וכל מיני. בגנים, זה יותר בעייתי (למה שמישהו יתרום לגנים?) ואולי לכן הבעיה ניכרת יותר.

חצאי אמת, וגיבובי ידע שאינם קשורים לנושא

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה