דרוש מידע צהרונים חינוך העצמאי בית שמש

"'גזירת הצהרונים' פגעה בי יותר מליברמן ולפיד ביחד"
פתיחת שנת הלימודים החלה מזמן, אולם מרבית הצהרונים עדין לא נפתחו. ההורים מתוסכלים, הילדים רעבים, הסייעות מובטלות - אולם נראה כי לאף אחד לא אכפת מהעניין (חרדים)

ההורים בבית שמש ובערים נוספות לא יודעים את נפשם מתסכול ועוגמת נפש: זמן רב חלף מפתיחת שנת הלימודים ורוב הצהרונים עדיין לא נפתחו. במוסדות לימוד אחרים אומנם החלו להפעיל את הצהרונים אולם עשקו מההורים מחיר נוסף שאינו חוקי בעליל. תושבים נוספים קיבלו דרישה מופרכת לשלם גם עבור חודשים שבהם כלל לא התקיימו צהרונים, ומשביקשו את כספם בחזרה נענו בסירוב מוחלט.
יעל אמא ל-2 ילדים, אומרת לכתב 'כיכר': "אני לא זוכרת שנה כל כך קשה. אין לי מושג למה, אבל הצהרונים עד הרגע הזה לא נפתחו! בתחילת השנה חשבתי שמדובר בבעיה זמנית ונאלצתי בכל יום למצוא סידור אחר עבור הילדים שלי. לפעמים ביקשתי משכנה, לפעמים מחברה טובה עד שהיה לי ממש לא נעים מהסיפור הזה. גם בעבודה כעסו עליי שאני עובדת בלמצוא סידור לילדים במקום לקדם את המטרות של הארגון בו אני עובדת. קרו גם כמה פעמים שנאלצתי להחסיר שעות עבודה שגם לא בדיוק שימחו את המעסיקים שלי".
"לפני כמה שבועות המעסיק קרא לי לשימוע והודיע לי שהוא מתכנן לפטר אותי, הבטחתי לו שאמצא סידור הולם כשבסופו של דבר מצאתי מכרה שעבדה בעבר כסייעת, ומשלא נפתחו הצהרונים היא הסכימה לשמור על הילדים שלי לאחר שעות הלימודים בתשלום מלא. אני משלמת לה על הצהרון יותר מ- 800 שקלים בחודש, כשהכסף לא כולל ארוחת צהרים כפי שקיבלנו בצהרון. צרת הצהרונים פגעה בי יותר מליברמן ולפיד ביחד, וזה כואב שזה מגיע דווקא מהמעגל הקרוב. אני מבינה שיש איזה שהם מאבקים פנימיים אבל אותי זה לא מעניין - התוצאה היא שהם פגעו בי בצורה הכי קשה שיש", אומרת יעל.

בגני הילדים של הדסה מבית שמש אומנם נפתחו הצהרונים, אולם יחד עם שאר ההורים היא הופתעה לקבל דרישה לתשלום גבוה במיוחד: 1,320 שקלים! בניגוד לשנים קודמות בהם מחיר הצהרונים עמד על 50 שקלים בלבד (בית שמש מוגדרת כאשכול ב'), החליטו מפעילי הצהרונים לגבות סכום של 120 שקלים כפול 11 חודשים בתשלום מראש בלבד.

מכיוון שיש לה 3 ילדים ניסתה הדסה המופתעת לחשב מהיכן תשיג סכום של 3,960 שקלים. היא ביקשה ממפעילי הצהרונים לגבות את הסכום מדיי חודש כמו כל הוראות הקבע של שכר הלימוד, אולם נענתה בשלילה. בהמשך התרצו מפעילי הצהרונים לחלק את הסכום לתשלומים (כתשלום אחד, ולא באמצעות הוראת קבע). בנוסף הדסה שאלה אותם מדוע הם צריכים לשלם על 11 חודשים כשבפועל הצהרונים יתקיימו 8 חודשים בלבד?! שאלתה נותרה ללא מענה, כשבפועל לא הסכימו מפעילי הצהרונים לסגת מדרישתם.

לאחר בירור נוסף אמרו לה חברותיה שמפעילי הצהרונים החליטו לקבל סכום של 1,320 כשחלקם גובים סכום של 150 ש"ח לתשעה חודשים (סכום שאינו חוקי בשום צורה), וחלקם גובים 120 כפול 11 חודשים (למרות שבפועל הצהרון יתקיים פחות מ-9 חודשים).

מנחם, 'רבה' באחד ה'חדרים' המובילים בבית שמש משתף אותנו במצוקה גדולה מאד שהוא פוגש: "בדרך כלל אתה לא רואה למי יש כסף ולמי אין, וגם ילדים מבתים פחות מבוססים זוכים לקבל בצהרים מנה בשרית חמה. מתחילת השנה נחשפתי להמון סיפורים כואבים של ילדים רעבים! זה נשמע משהו שלא קיים בדור שלנו אבל ילדים שבכל השנים התבססו על מפעל ההזנה אוכלים יום יום פירה תפוחי אדמה! אני שומע על לא מעט ילדים ממשפחות עניות שהם אוכלים ארוחה נורמאלית בשבתות בלבד! אני לא יודע מי אחראי על המחדל הנורא הזה של הצהרונים שלא נפתחים בריכוזים החרדיים, אבל אני לא מקנא בעונש שהוא יקבל בשמיים על הרעבת ילדים יהודיים!", הוא מסיים בכאב נורא.

גם 'אברימי' אברך מאחת השכונות החדשות בעיר מספר על פגיעה כלכלית חמורה: "אשתי לא מסודרת בעבודה, ובכל שנה היא שימשה כסייעת בצהרונים: אתה יודע מי זה הסייעות? הנשים הכי חלשות במשק. נשים שלא הסתדרו בעבודה קבועה ויציבה והן נאלצות לקבל את הפירורים ולעבוד בשעות שאף מורה לא מסכימה לעבוד בהם".

"המשכורת שלנו התבססה לא מעט על הצהרונים, ולמיטב ידיעתי מעל 150 צהרונים לא נפתחו והסייעות נשארו ללא עבודה. אני לא יודע אם זה באשמת העירייה או באשמת מפעילי הצהרונים, אבל דבר אחד ברור לי: מישהו פה מתנהל בחוסר אחריות ובחוסר אכפתיות כלפי הציבור הכי חלש, ואני יכול להבטיח לך שהייתי מסכים להתחלף עם המשכורות של כל אלו שרבים על התקציבים ועל כיפופי הידיים שבין העירייה למוסדות הלימוד", הוא מאשים.

הנושא מאוד בוער, אשמח שתגיבו גם פה.

קבלתי במייל

הורים יקרים,
צהריים טובים.

בחודשים האחרונים ישנה אי בהירות בכל הקשור לצהרונים, וננסה להסביר אותה במספר מילים, ולסיום אף לספר לכם שכנראה הצהרונים שעוד לא נפתחו - ייפתחו בימים הקרובים, והצהרונים שנפתחו עם גביית יתר - גביית היתר תופסק.

כבר לפני שנה החלה הבעיה, כאשר משרד האוצר הורה למשרד החינוך שלא לתקצב סייעת לצהרוני הילדים, אלא להשתמש בסייעת של שעות הבוקר.
דר עקא, שמסיבות היסטוריות, הסייעת של הבוקר לכאורה אינה יכולה לעבוד עד השעה 16:00 ונוצר פער בין הצורך של הצהרון בסייעת לבין המימון של משרד החינוך למפעילי הצהרונים שלא איפשר להוסיף סייעת לצהרון.

בשנה שעברה הגיע יו״ר ועדת הכספים דאז, ח״כ הגב משה גפני, להסדר עם משרד האוצר ולפיו יתוקצבו הצהרונים בצורה דיפרנציאלית, מה שהוביל את מפעילי הצהרונים לפתוח לאחר שביתה של מספר שבועות, וזאת למרות שספגו קיצוץ מועט.

ההסדר הסתיים בסוף השנה שעברה, ובתחילת שנה זו חזרה הבעיה, ואף התעצמה בשל הנסיבות הפוליטיות.

על כן, החל מתחילת שנה זו חווים הורים רבים קשיים בנוגע לצהרונים. חלק מהצהרונים פתחו כרגיל בגיבוי של הרשות המקומית, חלקם פתחו לאחר שההורים התחייבו להוסיף סכום כסף מידי חודש, ורבים מהצהרונים לא פתחו כלל.

מתחילת השנה אנו במגעים מול כלל הגורמים השונים - משרד החינוך, משרד האוצר ומנהלי מחלקות החינוך ברשויות השונות.
בימים האחרונים נכנס לעובי הקורה מרכז השלטון המקומי בראשות חיים ביבס, ובשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות הציעו מספר מתווים לפיתרון זמני לשנה זו, ולפתרונות ארוכי טווח לשנים הבאות.

אנו מקווים כי המאמצים מול משרד החינוך ישאו פרי כבר בימים הקרובים, ונוכל לראות בשבוע זה את הצהרונים חוזרים לתיקנם כמידי שנה בשנה.

- - -

נקודה נוספת בה אנו פועלים בימים אלו היא הבעיה באספקת האוכל בכשרות מהדרין לילדים אלרגניים (ציליאק וכדו׳):

הזכיין של משרד החינוך לאספקה זו היתה חברת ״הדר הפודים״ אשר הקימה מפעל מיוחד לייצור מנות אלו, אך משרד הבריאות הפסיק את פעילותם לפני מספר שבועות.

כיום אין אף זכיין אחר שמוכן להכנס לתחום זה בכשרות מהדרין בשל הרגולציה והעלויות הגבוהות, ועל כך במשרדי החינוך והבריאות מחפשים דרכים נוספות על מנת לפתור את הבעיה.

נקווה שגם בעיה זו תיפתר במהרה.

- - -

אנו מזמינים אתכם לעלות בפנינו כל בעיה או עוולה מערכתית שאתם נפגשים בה, שמדירה או מפלה את הילד החרדי, ונשתדל לעשות את המיטב על מנת לבדוק אותה.

תודה לכם על האימון והסבלנות,
ומתנצלים לאלה שלא הספקנו להשיב אישית לפנייתם.

המשך שבוע טוב!
1635775466158.png

כתבה שעלתה היום: https://www.bhol.co.il/news/1294525

מימדי השחיתות בצהרונים נחשפים: מי מרוויח כסף על גב ילדיכם?
מחדל הצהרונים: מנהלי רשתות הגנים בערים החרדיות - ניהלו מאבק על תקציבים מול הרשויות, כשההורים משמשים כקלף מיקוח | בחלק מהצהרונים גובים תשלום מופקע ומודים: "גבייה לא חוקית" | מאות אלפי ש"ח לא מנותבים לתפעול הצהרונים, אלא נעלמים למקום בלתי ידוע

מאות הורים למשפחות ברוכות ילדים בבית שמש, מתאגדים בימים אלו למאבק נגד ה"עוול הנוראי" של גביית תשלומים מופקעים שלא כדין עבור צהרונים לילדיהם, פתיחת הצהרונים באיחור של מספר חודשים או אי-פתיחת הצהרונים בכלל.

מדובר בהורים שנאלצים לוותר על צהרון עבור ילדיהם, בגלל התשלום המופקע שבעלי רשתות הגנים דורשים מהם, זאת אחרי תקופה של מספר חודשים, בהם הצהרונים כלל לא נפתחו וההורים נאלצו לאלתר עיסוקים לילדים תוך כדי עבודה.

ההורים בבית שמש התאגדו למאבק משפטי תחת ארגון 'נתיבות המשפט' בניהולו של מוטי לב, אך הזעקה עולה גם מאלעד, ביתר, ירושלים ובני ברק.

'בחדרי חרדים" יצא לבדוק את היקף "מחדל הצהרונים" ומסכם את השאלות, התהיות והטענות הקשות:

- מדוע הצהרונים לא נפתחו, דבר שמנוגד לחוק?

- מדוע ההורים, בדגש על תושבי בית שמש, התבקשו לשלם 120 ש"ח לחודש (מחיר לא חוקי), במקום 50 ש"ח?

- מדוע ההורים התבקשו לשלם על חודשי אלול וחשוון, בהם הצהרונים כלל לא נפתחו?

- מדוע בעלי רשתות הגנים דורשים את התשלום, בניגוד לחוק, ולא הזכיינים שאמורים להפעיל את הצהרונים?

- מדוע הרשות המקומית ומשרד החינוך לא אכפו את פתיחת הצהרונים, כפי המצופה מהם בחוק?

- לאן מנותבים מאות אלפי ש"ח שמגיעים לכל רשות מקומית, במסגרת "תקורה" של 10% לצד התקציב לצהרונים?

מוטי לב מסביר בשיחה ל'בחדרי חרדים' כי "מנהלי רשתות הגנים, שהמשכורת השנתית שלהם נעה בין 300 ל-400 אלף ש"ח, החליטו לנהל מאבק על התקציבים מול הרשויות, בזמן שההורים, שהמשכורת השנתית של רובם מסתכמת בכמה עשרות אלפי ש"ח ובקושי מסיימים את החודש - משמשים כקלף מיקוח במאבק".

whatsapp-image-2021-11-02-at-233733.jpeg
ההתשלום המירבי המותר לגבות על פי חוק בערים החרדיות עומד על 50 ש"ח

יצאנו לבדוק את הטענות, ומיד בשיחה הראשונה שקיימנו עם מנהלת של רשת גנים - התברר כי אין תשובות ברורות וכי האטימות קשה ביותר.

בחדרי: הצהרונים נפתחו כבר?
מנהלת: הצהרונים התחילו די בעצלתיים, המחיר שנגבה הוא יקר. האמת, זה לא חוקי לספר את זה בכלל.
בחדרי: אני יודע שזה לא חוקי.
מנהלת: זה לא חוקי. זה לא חוקי.
בחדרי: למה גובים תשלום לא חוקי?
מנהלת: למה מבקשים לא חוקי? כי זו הייתה ההחלטה, אחרת לא היו פותחים את הצהרונים.
בחדרי: מדוע אי אפשר להפעיל צהרונים במחיר חוקי של 50 ש"ח?
מנהלת: אני לא הייתי חלק מהחגיגה. כך כל המנהלים, ביחד עם מחלקת חינוך בעירייה, החליטו. כל מה שהמנהלים החליטו, זה מה שעשיתי. אני לא פרשתי מהציבור.
בחדרי: אבל את זאת שצריכה להחליט.
כאן המנהלת הסבירה כי היא מנהלת מאבק מול הרשויות על כך שזכיין אחראי על הפעלת הצהרונים, ולא מנהל רשת הגנים. לדבריה, הפעלת הצהרון דרך זכיין גורמת לנזקים בלתי משוערים; חשמל, מים, הפסקת הרצף החינוכי ועוד.
בחדרי: אבל זה מאבק בינך לבין העירייה, מדוע ההורים צריכים לסבול?
מנהלת: אתה חושב שאני יכולה להיאבק מל העירייה? אני נותנת שירות להורים, בשביל לפתוח צהרון על חשבוני. כסף שהמדינה נותנת הולכת לקופה של העירייה, כן.
בחדרי: אבל מבחינת החוק, את חייבת להפעיל צהרונים, ללא קשר למאבקים מול העירייה.
מנהלת: אני לא חייבת שום דבר. לא חתמתי שאני חייבת להפעיל צהרונים, בזמן שלא נתנו לי להפעיל צהרונים.
בחדרי: שמעתי שארגון 'נתיבות המשפט' מתכוון לנקוט בהליכים משפטיים נגד מנהלי רשתות הגנים שלא מפעילים צהרונים.
מנהלת: שילכו לתבוע, מצוין. שיקימו ועדת חקירה ויבינו מי הפושע פה בעניין.

היא אמרה כי "העירייה פושעת" וכי היא לא חתמה על חוזה שמחייב אותה להפעיל צהרונים. "איפה כתוב כזה דבר? שלח לי בקשה במייל, לפני שאתה הולך לתבוע. תביא חוות דעת של עורך דין שאני חייבת כזה דבר".

המנהלת סיכמה כי "הסיפור פה הוא לא שחור ולבן", אבל סירבה לספק תשובה הגיונית מדוע ההורים צריכים לסבול במסגרת מאבק שלה נגד העירייה.

היא הפנתה אותנו למנהל רשת אחר, והוא טען כי המאבק מתנהל על רקע העובדה שמחייבים את מנהלי רשתות הגנים לתת את הגנים הפרטיים שהם שוכרים ומשלמים עליהם, לזכיין שמפעיל את הצהרונים, ובנוסף לכך, לשלם גם על חשמל ומים.

יודגש כי הטענות האלה אינן מצדיקות לנהל מאבק על גב ההורים, אבל מוטי לב מסביר ל'בחדרי חרדים' כי אף ללא שיקולים של עירוב ההורים - הטענות אינן מוצדקות. לב מפרט מדוע: "1. הכסף אינו פרטי, זה כסף של הציבור תקציבים ציבוריים 2. בעלי רשתות הגנים יכולים בהחלט לגשת למכרז להפעיל צהרון".

whatsapp-image-2021-11-04-at-011556.jpeg
מוטי לב מנכ"ל ארגון נתיבות המשפט במכתב התראה לרשויות

טענות ההורים בעקבות "מחדל הצהרונים"

"המכרים שלי כבר לא עונים לי לשיחות טלפון. הם כבר התרגלו שאני מתקשר כדי לבקש מהם לשמור על הילדים שלי, לקחת אותם מהשכן או להביא לבייביסיטר. גם בעבודה אני מקבל תלונות על העיסוק שלי בילדיי. ועכשיו, אני פתאום חייב לשלם מחיר מופרז לצהרון של הילד". כך מתאר ל'בחדרי חרדים' תושב בית שמש, שהצהרון אליו שלח את הילד שלו - לא פתח את שעריו במהלך החודשים האחרונים.

אב ל-3 ילדים מספר ל'בחדרי חרדים' כי "במקום 1,200 ש"ח ששילמתי מדי שנה, כפי שנקבע על ידי משרד החינוך - השנה התבקשתי לשלם כ-4,000 ש"ח. ולא רק, התבקשנו לשלם כבר עכשיו על כל השנה ואף דרשו ממני תשלום על החודשים הראשונים בהם הצהרונים בכלל היו מושבתים".

"מחדל הצהרונים" הכניס הורים רבים לפלונטר בלתי פתור; מרבית מנהלי רשתות הגנים החליטו על השבתת הצהרונים, במסגרת מאבק על תקציבים, כשההורים "החלשים" משמשים כקלף מיקוח של המנהלים במלחמתם נגד הגורמים "החזקים".

התיאור המרתיח של אותו הורה בבית שמש, מצטרף לרשימת מונולוגים כואבים של הורים בערים חרדיות אחרות, כאשר במהלך הימים האחרונים הגיעו ל'בחדרי חרדים' תלונות דומות מצד תושבי אלעד, ביתר, בני ברק וירושלים. חלקם בישרו על בעיה שנפתרה כבר, וחלקם סיפרו על סאגה שנמשכת גם בימים אלו.

טענות ההורים בכל עיר, היו קשות מאוד אבל לא דומות אחת לשנייה; בעוד בבני ברק ובירושלים, ההורים היו די מאופקים - הרי שתושבי בית שמש, אלעד וביתר עילית השמיעו טענות יותר קשות.

הכאב הכי גדול נשמע מצד ההורים בבית שמש, שם הסבל הגיע לשיאים מאוד לא נעימים, מה שאף הניע את ההורים לנקוט בפעולה ולפנות לאפיקים משפטיים. מי שמגבש את תלונות ההורים, הוא מוטי לב, מנהל ארגון 'נתיבות המשפט', שקיבל אינספור פניות של הורים אשר ביקשו להצטרף למאבק המשפטי של 'נתיבות המשפט' נגד משרד החינוך, עיריית בית שמש, מתנ"ס 'גוונים' ומנהלי רשתות הגנים בעיר.

בשיחה עם 'בחדרי חרדים' מסביר מוטי לב כי מדובר במאבק ממושך שמתנהל בין מנהלי הרשתות לרשויות, אך מי שסובל מהמלחמה הם דווקא ההורים, שמנסים לפרנס את משפחתם ברוגע, אך מוצאים את עצמם כורעים תחת חיצי המאבק, על לא עוול בכפם.

מעיריית בית שמש נמסר: "בעיר בית שמש פועלים השנה 5,309 ילדים במסגרות צהרונים בגילאי גן ו-1,882 ילדי בתי ספר במאות מרכזי פעילות ברחבי העיר. השנה בשל שינוי במנגנון ההפעלה נפתחה השנה בשלבים: יש מאות מרכזי צהרונים הפועלים כבשגרה, באחרים יש עדיין רישום מועט, יש שנפתחו באיחור ויש מקומות לצערנו שבחרו השנה שלא להפעיל מסגרת צהרון".

"הגבייה בעיר בית שמש, גם לאחר התוספת, היא הנמוכה בארץ בהשוואה לרשויות אחרות באשכול זהה. עוד הבהירה העירייה שהגבייה צריכה להלום את הפעילות והודיעה לכל הורה כי אם קרתה תקלה נכון להסדירה מול המפעיל. העירייה עומדת בהתחייבויותיה למול המפעילים וכל מקרה חריג נכון שיתברר. יהיה זה אך טבעי שמערכת שהחלה לפעול השנה תסבול מחבלי לידה. מנהל החינוך עושה הכול כדי להסדיר את כל הדרוש תיקון".

whatsapp-image-2021-11-04-at-012644-copy.jpg

תגובת עיריית בית שמש תמוהה מאוד לנוכח הנתונים של ארגון 'נתיבות המשפט', מהם עולה כי ביותר-170(!) צהרונים בבית שמש דורשים לפחות 120 ש"ח בחודש.

אלעד

תושבי אלעד ששוחחו עם 'בחדרי חרדים' טענו כי הם נאלצים לשלם מאות שקלים בחודש (במקום 50 ש"ח) למסגרות פרטיות שנפתחו, לאחר שהבינו כי מנהלי רשתות הגנים משתמשים בהם כקלפי מיקוח, וכי לא נותרה להם ברירה אחרת.

בעניין התקורה, באגף החינוך של העירייה התחמקו מלספק תשובות ברורות והפנו אותנו לדובר העירייה.

מעריית אלעד נמסר: "ראשית, בניגוד לטענתך, מלבד מפעיל אחד, כל הצהרוניות בעיר פועלות. לעצם הדברים. רשתות פרטיות כשמן כן הן: פרטיות ובניהול פרטי. לא מובנת שאלתך לגבי אכיפה עירונית בעניין, כמו גם הפיקוח על המחירים".

"עם זאת, חשוב לציין, כי למרות שאין זאת באחריות העירייה, פעלה העירייה לגשר בין הזכיינים להנהלת הרשתות, וכפי שציינו, אכן, כמעט כל הרשתות פתחו, למעט אחת. הרשות המקומית עומדת בכל הנדרש ממנה על פי הקול קורא של משרד החינוך".

ביתר

הורים בביתר ששוחחו עם 'בחדרי חרדים' סיפרו כי נדרשו לשלם לצהרונים, אך עד כה טרם הפעילו אותם. בינתיים הם משלמים מאות ש"ח למסגרות פרטיות שנפתחו.

מעיריית ביתר לא נמסרה תגובה.

whatsapp-image-2021-11-04-at-011131-1.jpeg
"120 ש"ח כפול 11 חודשים. הרישום אך ורק דרך המוקדים של מוסדות החינוך"

בני ברק

הטענות נגד עיריית בני ברק מאופקות יותר. ההורים לא נדרשים לשלם מחירים מופקעים, אך גם שם נרשם איחור בפתיחת חלק מהצהרונים.

על פי טענות שהגיעו למערכת 'בחדרי חרדים', אחוזים בודדים בלבד מה"תקורה" מנותבים לזכיין לצורך תפעול הגנים. מרבית האחוזים נעלמים ולא מגיעים לצרכים להם הם מיועדים.

מעיריית בני ברק נמסר: "נושא הצהרונים באופן כללי, מצוי בחלוקת רשויות מורכבת ומעיקה בין הבעלויות על מסגרות החינוך הפרטיות, לבין הגורם המפעיל, להלן הרשות. לרשות אין כל סמכות או יכולת להכריח מוסד לפתוח צהרון כנדרש, אלא לעודד, להמריץ ולסייע בהליכי ההצטרפות, ומשלב זה להפעיל את המערך. ועדיין, הרשות - באמצעות מחלקת צהרונים שבאגף החינוך, מנסה בכל דרך להשפיע, להעיר ולדחוף לפתיחה של צהרון פעיל כנדרש. כתוצאה מפעילות זו, בחלק גדול ממוסדות החינוך השייכים לרשתות הפרטיות מופעלים צהרונים ".

"לידיעתך", הדגישו בעירייה, "לאחר פניות רבות מכל רחבי הארץ, התקיימה פגישה בין משרד החינוך ואיגוד התתי"ם, במהלכה הוסכם כי ייעשה מאמץ מיידי לפתיחה של כלל הצהרונים בכל רשתות החינוך בתוך זמן קצר,.

עוד נמסר: "על פי חוק, התשלום היחידי המותר לגביה הוא 50 שקל לחודש לילד. כאמור, למרות העדר אחריות, במידה ומחלקת צהרונים מזהה מקרה של גביית יתר, או שמתקבלת תלונה בנושא, מטפלת המחלקה בנושא באופן מיידי ומעמידה את האחראים על משמעות הדברים".

"משרד החינוך מעביר הוצאות תקורה לניהול ופיקוח על הצהרונים. בבני ברק תכלול נושא הצהרונים, ריכוז פרויקט הצהרונים ומערך הפיקוח כולו מבוצע על ידי הרשות המפעילה מערך רחב. איגום המשאבים על ידי הרשות מאפשר גם למסגרות קטנות ליהנות מתכנית הצהרונים בזכות הממוצע הרשותי הגבוה", לשון תגובת העירייה.

whatsapp-image-2021-11-04-at-011648.jpeg
ההורים שנרתמו למאבק המשפטי

ירושלים

גם מנהלי רשתות הגנים וגם ההורים נשמעים מאופקים יותר ביחס לעיריית ירושלים, אך גם שם היו צהרונים באיחור.

אך בשונה מערים אחרות, בירושלים ההורים נדרשים, מדי שנה ושנה, לשלם 100 ש"ח לחודש (במקום 50 ש"ח). חריגה מהתשלום הרגיל מצריך הפעלת הצהרון עד 16:30, לצד חוג לילדים באמצע השבוע - מה שלא קורה בפועל.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "עיריית ירושלים מפעילה יותר מ-20 זכיינים להפעלת הצהרונים ומציעה שירות באיכות הגבוהה ביותר שכולל ארוחה חמה ומזינה, תכנית פדגוגית ערכית והפעלת חוג אחד לכל הפחות בשבוע. עם זאת, אין זה מתפקיד העירייה לכפות על בעלויות פרטיות להפעיל צהרונים במוסד שבבעלותם".

"יש לציין כי בעיריית ירושלים ניתן שיפוי בגובה 4% מהתקורה לכל מסגרת צהרון שמתקיימת בבעלויות הפרטיות וזאת כדי לעודד פתיחת צהרונים", הדגישו.

בעירייה טענו כי "הזכיינים הם שגובים את התשלום על הצהרונים".

עוד נמסר: "על פי קול קורא ניצנים ניתן לגבות באשכולות למ"ס 1-4, תשלום הורים עד לגובה של 335 ש"ח בחודש לצורך הרחבות המפורטות בקול קורא, כגון הארכת שעות הפעילות, שיפור שכר הצוות, חוגים נוספים ועוד. בהתאם לכך, זו השנה השלישית בה עלות הצהרונים בגני הילדים של המגזר החרדי בירושלים עומדת על 100 ש"ח בשל הארכת הפעילות עד השעה 16:00 (במקום 15:45) ושיפור שכר הסייעות, זאת עוד לפני משבר הסייעות".

"ירושלים היא הרשות היחידה בארץ שמתוך 10% תקורה משאירה 2% בלבד לתפעול התכנית בעירייה ושאר אחוזי התקורה עוברים לזכיינים ולשיפוי הבעלויות הפרטיות", לשון תגובת עיריית ירושלים.

'בחדרי חרדים' יצא לבדוק את שורשי המאבק ומסכם את עיקרי הנקודות:

משרד החינוך מזרים תקציבי ענק לרשויות המקומיות במסגרת תוכנית "ניצנים", המיועדת לסבסד את הצהרונים. הערים החרדיות הוגדרו, באשכולות הסוציו-אקונומיים, כערים עם סימון 1 המקבלות 600 ש"ח לכל ילד, כאשר ההורים מחויבים ב-50 ש"ח הנוספים.

הרשויות המקומיות מקיימות מכרז שבסופו, הזכיין שקיבל את המיזם אמור להפעיל את הצהרונים בגני ילדים מהשעה 13:30 עד השעה 15:45.

במשך מספר שנים תקצב משרד החינוך את סייעות הגנים בין השעות 8:00 עד 15:45. עד לתחילת שנת הלימודים תש"פ, משרד החינוך העניק תקציב נוסף עבור סייעות לצהרונים, אך אז משרד החינוך קיצץ את התשלום הנוסף משום כפל תקציב – ודרש כי הסייעת שמגיעה בבוקר תמשיך לעבוד עד השעה 15:45, שכן בכל מקרה היא מקבלת תשלום עד שעה 15:45. לאחר מאבק של חברי הכנסת החרדים, הצליחו לדחות בשנה את ביטול התקציב הכפול.

לקראת תחילת שנת הלימודים הנוכחית החליטו מנהלי רשתות הגנים לצאת במאבק נגד משרד החינוך, כשהם מציגים מספר טענות:

1. התקציב הכפול כיסה את ההוצאות השוטפות של הגנים - חשמל, מים וכדומה - וכעת, הם ייאלצו לדאוג להוצאות האלה, וזאת למרות שהם לא אחראים להפעלת הצהרונים, אלא הזכיינים.
2. מדוע התקציב לא מועבר ישירות אליהם, ועובר דרך הרשויות המקומיות והזכיינים?
3. העירייה מסוגלת לכסות את הוצאות החשמל ומים באמצעות ה"תקורה" של 10% שהיא מקבלת לצד התקציב, לצורך הוצאות ניהול ומינהל. לטענתם, הזכיין מקבל מהעירייה רק מספר אחוזים בודדים מהתקורה, ושאר האחוזים מנותבים למקורות בלתי ידועים...

'בחדרי חרדים' פנה לקבל את תגובת משרד החינוך. במשרד קיבלו את הטענות בקשב רב והבטיחו לבדוק את העניין ולטפל במכשולים החמורים.

משרד החינוך מסר גם תגובה רשמית: "הפעלת הצהרונים היא באחריות הרשות המקומית, בסבסוד ובליווי מקצועי של משרד החינוך. המשרד, יחד עם מרכז השלטון המקומי, פועל כדי לפתור את המחלוקת בין הבעלויות בחינוך המוכר שאינו רשמי שמפעילות את הגנים בבוקר, לבין מפעילי הצהרונים".

מוטי לב, מנכ"ל ארגון 'נתיבות המשפט', התייחס לתגובות השונות שהתקבלו, ואמר: "שוב אנחנו רואים את התופעה שבה ההורים נופלים בין הכיסאות. כולם מפנים אצבע מאשימה לכולם. אנחנו עומדים על כך שהזכויות של ההורים לא צריכות להיפגע. זה לא ייתכן ולא הגיוני, ואנחנו, למרבה הצער והכאב, נצטרך לפעול גם באמצעים משפטיים כנגד כל מי שאחראי לנושא הזה, כי בסופו של דבר, המטרה היחידה שלנו היא לממש את הזכויות של ההורים והתלמידים".

מצוקת הצהרונים: "הגופים זורקים את האחריות והילדים בני ערובה"

המהדורה המרכזית
מנכ"ל עמותת 'נתיבות המשפט' שוחח עם 'קול חי' על מצוקת הצהרונים: "בגלל מחלוקות בין הרשתות הפרטיות המפעילות את הצהרונים לרשויות המקומיות – התלמידים החרדים וההורים משמשים כבני ערובה והם אלה שנפגעים".

קבצים מצורפים

• מצוקת הצהרונים- -הגופים זורקים את האחריות והילדים בני ערובה- - רדיו קול חי.mp3
    10.7 MB · צפיות: 41
בס"ד

הורים יקרים, שלום וברכה!

במסגרת מאבקנו בנושא הצהרונים לקבלת זכויותינו וזכויות ילדינו בזכות ולא בחסד, בארגון נתיבות המשפט בשיתוף עם ההורים פעלנו במהירות מול כלל הגורמים האחראים להביא לפתיחתם של מסגרות הצהרונים ללא דיחוי.

פעלנו במגוון דרכים ופעולות לרבות, השמעת קול ולחץ ציבורי רחב, עבודה מול משרד החינוך והרשויות המקומיות, פעילויות תקשורתיות שונות ושליחת מכתבי התראה לגורמים הרלוונטיים, וב"ה המאבק שלנו נחל הצלחה ומסגרות הצהרונים נפתחו לפעילות מלאה.

עם זאת, נושא הגבייה עדיין טרם בא על פתרונו, ומהנתונים שאספנו קיים חשש מהותי לגביית תשלומי השתתפות הורים מופקעים ושלא כדין! דבר הגורם למאות משפחות ברוכות ילדים ובני תורה שאין ידם משגת, לפגיעה בזכויותיהם והימנעות מלשלוח את ילדיהם לצהרון ולקבל ארוחה חמה מידי יום.

זו גם הסיבה, שעשרות מסגרות צהרונים נוספים עדיין טרם נפתחו, וזאת מאחר ואין ביכולת ההורים לשלם את התשלומים הנדרשים מהם. והנפגעים הם הילדים חסרי הישע שאין קולם נשמע והוריהם חסרי האונים.

הננו להבהיר, גם בנושא פיקוח תשלומי השתתפות הורים כדין, פעלנו בכל המישורים בדרישה חד משמעית מהגורמים האמונים על אכיפת הוראות הדין, להימנע מפגיעה בילדים ולכבד את זכויות הילד החרדי לקבלת צהרון תחת מחיר מפוקח, אך לצערנו למרות כל המאמצים שעשינו, עדיין מתקבלים אצלנו תלונות על דרישות תשלום מעל המותר.

אי לכך, ובמקביל להיוועצות של ההורים שפנו אלינו עם גורמים רבניים, פתחנו בהליך לבחינת תביעה ייצוגית רחבה כנגד גופים שגובים סכומים שלא כדין, באין שום ברירה אחת, ובבחינת ''להציל עשוק מיד עושקו''.
---
**הורי ילדי הצהרונים מתאגדים לתביעה ייצוגית כנגד גבייה שלא כדין**

במסגרת פעולותינו ערכנו בירור מקיף עם מול הרשויות השונות (כולל, משרד החינוך והרשויות המקומיות בנושא זכויות ההורים לילדי הגנים במוכש"ר). והננו להבהיר כדלהלן ולפי הנתונים שהתבררו:

• הרשויות המקומיות בית שמש, מודיעין עילית, בני ברק וביתר נמצאות במסגרת תוכנית 'ניצנים' [הפעלת צהרוני יום עבור ילדי הגנים במוכש"ר].
  • הרשויות הנ"ל נמצאות באשכולות סוציו-אקונומיים 1-4 שהינם תחת תשלומי השתתפות הורים מפוקחים - תשלום המותר לגבייה מההורים עד 50 ש"ח לחודש וכנגד קבלת מס כחוק.
  • הגבייה היא אך ורק כנגד חודשי פעילות בפועל של הצהרון [ולא עבור חודשים שבהם הצהרון לא פעל].
  • יש לציין כי מותרת גבייה נוספת מההורים של 70 ש"ח וסה"כ עד 120 ש"ח לחודש, וזאת רק בצהרונים בהם הוארך זמן פעילות הצהרון עד השעה 16:30 והפעלת חוג פעילות.

ארגון נתיבות המשפט שמלווה את ההורים במאבקם פועל בימים אלה באמצעות משרד עו"ד על איסוף ובחינת ראיות, על מנת לשקול הגשת תביעה ייצוגית בגין כספים שנגבו שלא כדין!

לשם הצטרפות להתאגדות ההורים החרדים לבחינת תביעה ייצוגית באמצעות משרד עורכי דין המתמחים בתביעות מסוג זה.

באם נדרשתם לשלם עבור מסגרת צהרון לשנת הלימודים תשע"ב מעבר ל: 450 ש"ח לסך שנתי, הנכם מוזמנים להצטרף למהלך זה:

1. שלחו לנו במייל המצ"ב: את הוכחת/שובר/אסמכתא של התשלום אותו נדרשתם לשלם: (לדוג' פירוט אשראי המציג את גובה התשלום ששילמתם.)
  2. בנוסף, הורים המעוניינים להצטרף לתביעה הייצוגית יש לציין זאת בגוף המייל, לצד מספר פלאפון, ואנו ניצור עמהם קשר.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdq_W6vMJv9tjlH99378gRkEwNlzupX1zfJZNYd4AKV-gXWw/viewform

בתקווה לבשורות טובות בס"ד בקרוב,
נתיבות המשפט – המרכז החרדי לחברה ומשפט
וועד הפעולה – הורים חרדים לזכויות
a0508194985אין לכתוב כתובת מייל

שלחו לנו במייל המצ"ב: את הוכחת/שובר/אסמכתא של התשלום אותו נדרשתם לשלם: (לדוג' פירוט אשראי המציג את גובה התשלום ששילמתם.)
מבקשים תוספת במזומן או בשיק
אין אסמכתא שהגוף קיבל

אצל חלק כן כן היה אפשרות באשראי, ובכל מקרה אפשר תמיד לבקש אישור ששולם, בשביל הסדר הטוב,
בכל מקרה באופציות לרישום הם מביאים את האופציה שאין אישור ששולם.

בצהרון אצלינו ברמה ד' יש גננת קבועה וסיעת כל יום מישהי אחרת.
18 ילדות מגן גיל 3 ו9 מגן חובה.
הגננת הולכת להביא את הבנות מגן חובה לגן ששם הצהרון ( מדובר ב5 דקות הליכה) ללא שום תמורה.
הילדות הגדולות מציקות לקטנות וכשהגננת מתלוננת להנהלה הם אומרים שזה לא קשור אליהם ולא הם צריכים לדאוג לצהרון ולא לסייעת קבועה...
זה הזוי!! על מה משלמים 120 ש"ח עם הגננת עובדת כל כך קשה ואין לה תמורה הולמת?!

אין ספק שאם הצהרון היה עולה 50 ש"ח כל הבעיות האלו לא היו קיימות,
כרגע במלא גנים יש את הבעיה הזאת,
נקווה שבעז"ה הפתרון יהיה מהיר ולא תהליך ארוך.

מה זה קשור למציאת סייעת קבועה והבאת הילדות בצורה נורמלית ובטוחה??

כי לא יצטרכו לסחוב ילדות מגן אחד לשני, ויהיה בכל הגנים צהרון,
ולגבי סייעת, היום אין לנו מושג כמה הם משלמים לסייעת כי הבעלות משלמת....
ואם התשלום יעבור באופן מסודר מהמתנס ואז השכר קרוב ל 40 ש"ח, מסתבר שיהיו סייעות קבועות וטובות יותר.

הבעלות טוענת שהסייעת לא קשורה אליהם והם עושים טובה למתנס בכל מה שקורה בצהרונים.

מה שעוד מקומם זה שרוב הימים הילדים שלי באים הביתה רעבים האוכל כנראה לא מתאים לילדים, וגם אין כמעט ימים שאוכלים בשרי, יש לציין ששנה שעברה מאוד אהבו את האוכל.

הבעלות טוענת שהסייעת לא קשורה אליהם והם עושים טובה למתנס בכל מה שקורה בצהרונים.

ממש טובה למתנ"ס.... כי הם לא מספיק מרוויחים על זה?
הכסף ששילמת הלך אליהם לא לאף אחד אחר, הם מקבלים תקציבים עבור הסייעת ולא רצו להעביר את זה לסייעת,
בגלל כל מיני טענות על דברים אחרים מול העירייה, שיפסיקו להתבכיין, מי שמתלונן בוא נראה אותם משחררים את הגן לרשת אחרת....
הכל זה ביזנס, והם רוצים יותר כסף, זה הכל, אנחנו לא מעניינים אותם בכלל, הילדים לא מעניינים אותם, רק כסף.

מה שעוד מקומם זה שרוב הימים הילדים שלי באים הביתה רעבים האוכל כנראה לא מתאים לילדים, וגם אין כמעט ימים שאוכלים בשרי, יש לציין ששנה שעברה מאוד אהבו את האוכל.
מעניין אצלינו לא שמעתי,
אבל זה כבר ודאי אפשר לפנות למתנ"ס, זה קשור ישירות אליהם.

"משבר הצהרונים - היה הטריגר"

היסטוריה בבית שמש: לראשונה ייפתחו "גני עירייה" לבנות​

למרות לחצי העסקנים, בעיריית בית שמש החליטו לפתוח החל משנה"ל הבאה גני עירייה - קדם חובה וחובה • גורם בכיר: "זה מהלך מורכב, אך הוא​

לטובת הילדים, שמעכשיו יקבלו חינוך טוב יותר" (חרדים)​

מהלך היסטורי חדש בבית שמש: ראש העיר עליזה בלוך, החליטה, כי החל משנת הלימודים הבאה, ייפתחו בשכונות החרדיות גני עירייה - צעד שעלול לעורר כעס רב אצל העסקנים והעמותות בעיר, כך נודע הערב (מוצ"ש) לראשונה ל'כיכר השבת'.
מלבד הערים הגדולות, ירושלים ובני ברק, בכל הריכוזים החרדיים אין "גני עירייה", והגנים פועלים דרך עמותות ונותני שירות חיצוניים, בתאום עם העירייה פרטיים, מה שמוריד מהאיכות של הגנים וכן ייצר מעת לעת מורכבות תפעולית ותקציבית, כדוגמת משבר הצהרונים האחרון.
כעת, ראש העיר בלוך, החליטה ליטול יוזמה ולפתוח "גני עירייה" חרדיים לילדות, לגילאי 3,4,5 – חובה וקדם חובה, שיפתחו בשכונות של רמת בית שמש.
ראש העיר וצוותי החינוך בעיר ביקשו לקחת אחריות גם על קבוצת הגיל הצעירה במסגרת החינוך החרדי ולקדם פתיחת גני עירייה חרדיים . פתיחת גנים אלו יספק מענה עירוני מיטבי הן בהיבט הפדגוגי והן בהיבט התפעולי. מהלך שיעצים את הביטחון של ההורים במעטפת שתעניק העירייה דרך מנהל חינוך נוער וקהילה. ילדי החינוך החרדי הם ככל ילדי העיר.
עסקנים חרדיים בעיר בית שמש, מספרים ל'כיכר השבת', "מדובר במהלך מורכב מאוד שייתכן וייתקל בהתנגדויות קשות מאוד. צריך להבין, העסק של גנים פרטיים, מכניס הרבה מאוד כסף לעסקנים ולעמותות, וקשה לראות איך הם יוותרו על ליטרת השומן הזו".
"זה מהלך פוליטי מורכב, בפעם האחרונה שזה נעשה בעיר פתח תקווה, ראינו את ההתנגדות שהמהלך יצר, בשל איבוד השליטה של העסקנים. יהיה מעניין לעקוב אחר המהלך של בלוך ונקווה שהמהלך באמת יקרום עור וגידים, כי גני עירייה וודאי יותר טובים לילדים שלנו, מגנים המנוהלים על ידי עמותות".
עסקן אחר מספר ל'כיכר השבת', "כי המהלך קרם עור וגידים, לאחר משבר הצהרונים האחרון, כאשר העמותות גבו כספים יותר ממה שהיו צריכים (אותו עסקן נוקט בסכומים של אלף מאתיים שקלים ויותר - כאשר החוק מתיר לגבות עד 50 ש"ח לשנה. ח"ב) ולכן, זה הוביל את ההורים לחייב את העירייה לפתוח גנים מטעמן".
ראש העיר ד"ר עליזה בלוך אמרה לאחר ההחלטה: "שמחנו לקולות מהשטח שביקשו את המעורבות העירונית. אנחנו בעיר בית שמש יחד עם אנשי החינוך היקרים לוקחים אחריות על החינוך. בית שמש היא עיר של קהילות, והחינוך החרדי לגווניו יקבל מענה באופן המותאם לצביון החינוכי החרדי ככל זרמי החינוך בעיר. אנחנו עושים את המהלך מתוך המשך תמיכה פדגוגי בצוותי החינוך".
"חשוב להדגיש" מוסיפה ראש העיר ד"ר בלוך "אין שום כוונה להוציא את גני העמותות מהעיר או לצמצם את פעילותן, אלא להעניק למשפחה החרדית את הבחירה ולהעניק לילד החרדי את מירב התנאים הנדרשים להתפתחות מיטבית בגיל הרך, וליצור קשת מגוונת של מענים שתעצים את ילדי בית שמש הנמצאים במרכז העשייה".
לדברי בלוך, "לאחר עבודה מאומצת ייחד עם ממונה החינוך הרב ארנרייך ובשיתוף עם המנהיגות המקומית, אנחנו פותחים לראשונה בעיר בית שמש את הרישום לגני העירייה החרדיים לילדות בגיל הרך. גנים אילו, ייהנו מתמיכה עירונית מלאה בצד התפעולי לצד המשך עשייה רוחנית ופדגוגית מותאמת לצביון החינוכי חרדי ברוח 'בית יעקב', כפי שאושרו ע"י הרבנים החרדיים במוסדות הפטור. הגורם האחראי לתפעול המנהלי של הגנים יהיה כאמור מנהל חינוך נוער וקהילה בעיריית בית שמש בהובלת ראש המנהל שרי דרור באמצעות מחלקת החינוך החרדי."
גורמים בעיריית בית שמש המובילים את התהליך מדגישים כי הגננות שיגויסו יהיו כולם מתוך הקהילה תוך התאמתם המוחלטת לשליחות החינוכית החשובה ולשכונות בהם הגנים עתידים להיפתח. הגננות המועסקות , כאמור, הולכות לשאת על כתפיהן אחריות חינוכית גבוהה לצד הכרה במעמדן ושיפור ניכר בתנאי שכרן ועבודתן באופן שאין להשוותו לתנאי העבודה והשכר שמקבלות כיום".
שרי דרור, ראש מינהל חינוך וקהילה אמרה: "מתן שירות איכותי ומיטבי תוך מתן מקום וביטוי לזרמי החינוך של הקהילות השונות בעיר הוא יעד מרכזי למנהל החינוך. ייחד עם הצוות המקצועי כבר התחלנו לקדם בניית מבני גנים וכיתות לימוד מרווחות ומאירות פנים בתוככי השכונות, רכישת ציוד ואבזור פדגוגי חדשני לרווחת הילדים, גינות משחקים חדשות ומרווחות. וכמובן, שגם ייהנו ממעטפת השירות שהעירייה מעניקה. המטרה שלנו, שציבור ההורים יוכל לשלוח את ילדיהם למסגרות החינוך בראש שקט תוך ידיעה כי בכל עניין יהיה להם אוזן קשבת".
"מסתמן כי המיקום הסופי של הגנים" מדגישה הגב' דרור "יקבע לפי מספר הנרשמים מאותו אזור, כלומר, ברחוב שבו יהיה מספר הנרשמים הגבוה ביותר שם יקבע המיקום הסופי הגן, זאת מאחר והשיבוץ לגנים יעשה ע"פ קירבה גיאוגרפית, דבר שיאפשר לנו לפתוח גנים מותאמי קהילה לפי ולשמור בכך על צביון הקהילות הייחודיות בעיר".
בנוסף מציינת הגב' דרור "גנים אילו יהיו חלק בלתי נפרד ממכלול המענים העירוניים הניתנים כיום במסגרת השירותים העירוניים, כדוג' פעילויות העשרה וטיפולים פרה-רפואיים, העשרה פדגוגית לצוותים, תוכנית שבמסגרת התוכנית הלאומית 360 ועוד. והכול תוך מוקפדות ושמירה על הצביון החרדי"

"משבר הצהרונים - היה הטריגר"

היסטוריה בבית שמש: לראשונה ייפתחו "גני עירייה" לבנות​

למרות לחצי העסקנים, בעיריית בית שמש החליטו לפתוח החל משנה"ל הבאה גני עירייה - קדם חובה וחובה • גורם בכיר: "זה מהלך מורכב, אך הוא​

לטובת הילדים, שמעכשיו יקבלו חינוך טוב יותר" (חרדים)​

מהלך היסטורי חדש בבית שמש: ראש העיר עליזה בלוך, החליטה, כי החל משנת הלימודים הבאה, ייפתחו בשכונות החרדיות גני עירייה - צעד שעלול לעורר כעס רב אצל העסקנים והעמותות בעיר, כך נודע הערב (מוצ"ש) לראשונה ל'כיכר השבת'.
מלבד הערים הגדולות, ירושלים ובני ברק, בכל הריכוזים החרדיים אין "גני עירייה", והגנים פועלים דרך עמותות ונותני שירות חיצוניים, בתאום עם העירייה פרטיים, מה שמוריד מהאיכות של הגנים וכן ייצר מעת לעת מורכבות תפעולית ותקציבית, כדוגמת משבר הצהרונים האחרון.
כעת, ראש העיר בלוך, החליטה ליטול יוזמה ולפתוח "גני עירייה" חרדיים לילדות, לגילאי 3,4,5 – חובה וקדם חובה, שיפתחו בשכונות של רמת בית שמש.
ראש העיר וצוותי החינוך בעיר ביקשו לקחת אחריות גם על קבוצת הגיל הצעירה במסגרת החינוך החרדי ולקדם פתיחת גני עירייה חרדיים . פתיחת גנים אלו יספק מענה עירוני מיטבי הן בהיבט הפדגוגי והן בהיבט התפעולי. מהלך שיעצים את הביטחון של ההורים במעטפת שתעניק העירייה דרך מנהל חינוך נוער וקהילה. ילדי החינוך החרדי הם ככל ילדי העיר.
עסקנים חרדיים בעיר בית שמש, מספרים ל'כיכר השבת', "מדובר במהלך מורכב מאוד שייתכן וייתקל בהתנגדויות קשות מאוד. צריך להבין, העסק של גנים פרטיים, מכניס הרבה מאוד כסף לעסקנים ולעמותות, וקשה לראות איך הם יוותרו על ליטרת השומן הזו".
"זה מהלך פוליטי מורכב, בפעם האחרונה שזה נעשה בעיר פתח תקווה, ראינו את ההתנגדות שהמהלך יצר, בשל איבוד השליטה של העסקנים. יהיה מעניין לעקוב אחר המהלך של בלוך ונקווה שהמהלך באמת יקרום עור וגידים, כי גני עירייה וודאי יותר טובים לילדים שלנו, מגנים המנוהלים על ידי עמותות".
עסקן אחר מספר ל'כיכר השבת', "כי המהלך קרם עור וגידים, לאחר משבר הצהרונים האחרון, כאשר העמותות גבו כספים יותר ממה שהיו צריכים (אותו עסקן נוקט בסכומים של אלף מאתיים שקלים ויותר - כאשר החוק מתיר לגבות עד 50 ש"ח לשנה. ח"ב) ולכן, זה הוביל את ההורים לחייב את העירייה לפתוח גנים מטעמן".
ראש העיר ד"ר עליזה בלוך אמרה לאחר ההחלטה: "שמחנו לקולות מהשטח שביקשו את המעורבות העירונית. אנחנו בעיר בית שמש יחד עם אנשי החינוך היקרים לוקחים אחריות על החינוך. בית שמש היא עיר של קהילות, והחינוך החרדי לגווניו יקבל מענה באופן המותאם לצביון החינוכי החרדי ככל זרמי החינוך בעיר. אנחנו עושים את המהלך מתוך המשך תמיכה פדגוגי בצוותי החינוך".
"חשוב להדגיש" מוסיפה ראש העיר ד"ר בלוך "אין שום כוונה להוציא את גני העמותות מהעיר או לצמצם את פעילותן, אלא להעניק למשפחה החרדית את הבחירה ולהעניק לילד החרדי את מירב התנאים הנדרשים להתפתחות מיטבית בגיל הרך, וליצור קשת מגוונת של מענים שתעצים את ילדי בית שמש הנמצאים במרכז העשייה".
לדברי בלוך, "לאחר עבודה מאומצת ייחד עם ממונה החינוך הרב ארנרייך ובשיתוף עם המנהיגות המקומית, אנחנו פותחים לראשונה בעיר בית שמש את הרישום לגני העירייה החרדיים לילדות בגיל הרך. גנים אילו, ייהנו מתמיכה עירונית מלאה בצד התפעולי לצד המשך עשייה רוחנית ופדגוגית מותאמת לצביון החינוכי חרדי ברוח 'בית יעקב', כפי שאושרו ע"י הרבנים החרדיים במוסדות הפטור. הגורם האחראי לתפעול המנהלי של הגנים יהיה כאמור מנהל חינוך נוער וקהילה בעיריית בית שמש בהובלת ראש המנהל שרי דרור באמצעות מחלקת החינוך החרדי."
גורמים בעיריית בית שמש המובילים את התהליך מדגישים כי הגננות שיגויסו יהיו כולם מתוך הקהילה תוך התאמתם המוחלטת לשליחות החינוכית החשובה ולשכונות בהם הגנים עתידים להיפתח. הגננות המועסקות , כאמור, הולכות לשאת על כתפיהן אחריות חינוכית גבוהה לצד הכרה במעמדן ושיפור ניכר בתנאי שכרן ועבודתן באופן שאין להשוותו לתנאי העבודה והשכר שמקבלות כיום".
שרי דרור, ראש מינהל חינוך וקהילה אמרה: "מתן שירות איכותי ומיטבי תוך מתן מקום וביטוי לזרמי החינוך של הקהילות השונות בעיר הוא יעד מרכזי למנהל החינוך. ייחד עם הצוות המקצועי כבר התחלנו לקדם בניית מבני גנים וכיתות לימוד מרווחות ומאירות פנים בתוככי השכונות, רכישת ציוד ואבזור פדגוגי חדשני לרווחת הילדים, גינות משחקים חדשות ומרווחות. וכמובן, שגם ייהנו ממעטפת השירות שהעירייה מעניקה. המטרה שלנו, שציבור ההורים יוכל לשלוח את ילדיהם למסגרות החינוך בראש שקט תוך ידיעה כי בכל עניין יהיה להם אוזן קשבת".
"מסתמן כי המיקום הסופי של הגנים" מדגישה הגב' דרור "יקבע לפי מספר הנרשמים מאותו אזור, כלומר, ברחוב שבו יהיה מספר הנרשמים הגבוה ביותר שם יקבע המיקום הסופי הגן, זאת מאחר והשיבוץ לגנים יעשה ע"פ קירבה גיאוגרפית, דבר שיאפשר לנו לפתוח גנים מותאמי קהילה לפי ולשמור בכך על צביון הקהילות הייחודיות בעיר".
בנוסף מציינת הגב' דרור "גנים אילו יהיו חלק בלתי נפרד ממכלול המענים העירוניים הניתנים כיום במסגרת השירותים העירוניים, כדוג' פעילויות העשרה וטיפולים פרה-רפואיים, העשרה פדגוגית לצוותים, תוכנית שבמסגרת התוכנית הלאומית 360 ועוד. והכול תוך מוקפדות ושמירה על הצביון החרדי"
בהתחשב במצב הפוליטי בעיריית בית שמש, סביר מאוד מאוד, שזה מופעל כמנוף לחץ על רוב חברי העירייה שמפעילים מנוף לחץ אחר של אי העברת תקציב.
מה שבטוח, שחוץ מפרסומי "צאו לסיבוב בעיר" של ראש העיר, העירייה תקועה ואין שום אפשרות להזיז מהלך כל שהוא, בלי הסכמה פרטנית של רוב חברי המועצה שלעת עתה מחוץ לקואוליציה.
בינתיים ראש העיר עושה שרירים ומתעקשת על נקודות זניחות במשא ומתן.
המהלך הנ"ל לא יוכל לצאת לפועל ללא הסכמה רחבה.
לדעתי הענייה, השמחה מוקדמת :oops::oops::oops:

ראיתי שיש כבר רישום,
אז קצת מוזר,
אני מצרף את מה שקיבלתי,

IMG-20220104-WA0010.jpg

קבצים מצורפים

• IMG-20220104-WA0010.jpg
    IMG-20220104-WA0010.jpg
    KB 326.6 · צפיות: 30
אם זה משהו שכבר יצא לדרך, אז בהחלט זה משהו מעניין.
אבל הפסקה המודגשת אומרת דרשני...
צילום מסך 2022-01-04 143755.png

ממתי יש בגנים עירוניים אפשרות לסרב רישום?
רק בגני עמותה יש מציאות של ועדת קבלה.

אין בזה שום בשורה, גנים עירוניים ללא תחרות (שזה מה שהעירייה מנסה להגיע לשם) ייטיבו עם העירייה ועם הצוות אבל ודאי שלא על הציבור שצורך אותם שזה ההורים והילדים.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: