כללי קווים לדמותו של האמן החרדי

• הוסף לסימניות

לדמותו של ה"אמן החרדי" | האם שערו פרוע ועשן מקטרת מטשטש את תוויות פניו? | אכזבת 'באבא רב-אמן' | יגעת ומצאת: האמן אליהו פריד | איך התפתח החיידק האלים "פונטיזונוס" | מיפוי קהלי היעד של צרכני הפונטים | וגם 3 הצעות לסדר | כי הנה כפונט ביד היוצר...

א. האמן המתחזה

צפת תשס"א

בעוד אני צועד לתומי בעיר המקובלים, נקלע לידי, ממש במקרה, ספר מיסטי, ששרטט לי את "דמותו של האמן והיוצר", כאדם בעל מחשבות פרועות, שאינו יודע להכניס אותם אל תוך חומות מגודרים. בעיקולי מחשבותיו הוא מצליח לרדת לשורשם של דברים. המחשבה המעמיקה מתפתלת כל כך ומצמיחה ענפים, עד שהאמן שוכח לסדר את עצמו ואת שערו הגודל פרוע. "זה יכול להיות יוצר מוזיקאלי, וזה יכול להיות צייר-אמן".

אני ממשיך וקורא, ונסחב אט אט אל תוך דמותו של היוצר העלום, וקובע נחרצות: חייב אנוכי לחוות מקרוב דמותו של אמן חרדי, איך הוא נראה. האם גם בתוכינו גדל 'חיה' כזאת.

כמו תמיד, החיפוש הכפייתי החל ברגל שמאל. פתחתי ספר טלפונים. ונפלתי על אחד שקרא לעצמו "אומן היצירה". היה לי אומץ של ילד בן תשע, קבעתי פגישה.

כך מצאתי את עצמי פוסע באיטיות בעיקולי מדרגות המערה, נוקש על דלת מחוספסת. לקח לאומן-העל כמה דקות עד שפתח לי. בינתיים סרקתי את ה"יצירות -עלאק" שהיו תלויות על הקירות מסביב, כאשר אור מעומעם מאיר אותם קלות. הם היו פזורות בתוך מסגרות עשויות מנייר כסף פשוט. ואמרתי, 'אומנות' בינתיים אין כאן, זה הרבה יותר גרוע מהקשקושים המלווים את מבואות המוזיאונים, שאין בהם לא טעם ולא ריח ,כערבה של שנה שעברה. אבל אולי אומן בכל זאת אצליח לראות. היש לו עיניים רגילות? והאם שערו מגודל?

ריחו החריף של המקטרת כאילו חתך לי את רצף המחשבות, ובישר לי על רגע המפגש בין האיש הקטן שמתרגש עד דמעות - לבין הוד מלכותו אמן-העל. הוא פותח את הדלת במין מבט סגפני קמעא, שהתפתח אט אט לחיוך מלבב, תווי פניו מטושטשים בעקבות עיגולי העשן, ובאצבעו מראה לי לשבת, תןך שהוא מצביע על שק מוגבה שהיה מונח על הרצפה כאילו בדרך אגב. "כנראה שהאומנים משתמשים בכסא מיוחד, לך תדע" הרהרתי לעצמי. התיישבתי, די נהנתי. בסוף הוא צועק לי מאי-שם, קום. אני מנסה לקום ולא מצליח. ככל שאני רוצה להיעזר עם הידים, עם הרגליים, לא מצליח לקום, דיר בלאק, מה כבר ביקשתי, לקום לקום, אחרי הכל אינני אדם זקן, אבל אני מתחפר עמוק יותר. מתברר שמדובר בשק שמכיל בתוכו אלפי כדוריות קטנות, שלא נותנות ליושב עליהם לקום מהבור הזה. והוא צוחק בקול רם, כאילו הצליח להוכיח לי שמדובר באומן אמיתי. לקח לי חמש דקות להתגלגל על הרצפה, ומשם לקום.

אח"כ בא הסיור, עוד קשקוש, עוד "חוכמה", ועוד כמה אקורדים צורמים שהוא משמיע לי מהפסנתר המאובק. והאומן, הוא נכנס לתוך הדמות שלו עד הסוף, בא להוכיח לי עד כמה הוא דומה לאומן ששורטט בספר המיסטי. יודע הכל, גם לצייר, גם לנגן, וגם... לעשן מקטרת.

לקח לי כמה שנים להבין, שהבנאדם הזה הבין את העסק, והחליט לעשות מזה כסף. עם אפס רקע בתחום האומנות, ועם מינוסים מוכחים בתחום הגראפי, אבל עם הישגים מוכחים בתחום התחמנות. כנראה שנקלע לידו אותו ספר בדיוק ששירטט את דמותו של היוצר והאומן, וחיקה אותו על כל תו שבו. וכך ניכס לעצמו כמה לקוחות תמימים, שהשתכרו מריח המקטרת, ורוקן להם את הכיס. הרי אומנות אין צורך להסביר, וכל קשקוש הרי שווה כציור קשקושי אומנותי אחר שנמכר במכירה פומבית של 'פלורנס ארמני', במאתיים אלף דולר.

ב. יגעת ומצאת

המשכתי לחפש, אמרתי אני חייב למצוא את האומן החרדי הכי דומה במופרעות יצירותיו, לאומן שהעולם החופשי אוהב לסגוד לו.

ידעתי שיהיה לי קשה למצוא אותו בתוככי הקהילות המסודרות, אחרי הכל, מסגרת קהילתית אינה נותנת להתפרע עם האומנות עד הסוף, כי הרי יש מחוייבות קהילתית להרגלי אנשי הקהילה בו הוא גודל ומחנך את צאצאיו. אם האומנות תוביל אותי להימשך למגורים בתוך 'זולה' על מחצלת דקה כאשר שותפיי למאהל הם מקקים ששורצים לי בינות ל'גושי' השיער הצמותי באמצע 'שום-מקום' של חוף ים לא מוכרז, הרי מבנה הקהילה והקודים שבו לא יתנו לחלום הזה להתגשם לעולם.

וכך התחלתי להיעזר בחברים משותפים, אמרתי להם, יש לי חלום למצוא את האומן החרדי, ולהתחיל לסגוד לו. (לא ממש, נו).

מישהו למעלה שמע אותי, זה היה באמצע הלילה, בשעה שרק קולות השועלים נשמעים בינות הרי בית שמש, ככה זה בתקופות השקטות מהפגנות המוניות, הכל נח, הכל רגוע. חבר מזעיק אותי, "מצאתי לך את האמן שלך, זה אמיתי".

וכך מצאתי את עצמי על מפתן הדירה הקטנה בת 3 החדרים הקטנטנים, מנסה לקלוט את הנתונים. מצד ימין מחשב חצי מפורק, מסך מאובק 'נשען' על שידה עתיקה. לידו, הופה, כלי זמר, מערכת תופים מורכבת על כל חלקיה עם המקלות, כאילו אוטוטו מתחילים לנגן. על הרצפה שטיח מצוייר, ועל הקירות ציורי שמן. מול התופים, עוד מחשב, הפעם תקין לחלוטין, אך כרגיל, בלי מכסה, כנראה לעת הצורך, להחליף זיכרון, לרתך שבב.

את האומן טרם ראיתי, צעדתי קלות לתוך 'חדר היצירה', יש שם הכל, מערכות מחשבים מתערבבות זה בזו, שני מסכים מחוברים, שבבים על הרצפה, ספריית תקליטים מהתקרה עד הרצפה, מערכת סטריאו משובחת, ובעיקר, הרבה חפיסות סיגריות, מאפרות, ובדלי סיגריות פזורים לכל עבר.

במרכז החדר, היוצר והאומן, ברכות ובנעימות הוא מושיט את ידו: "אליהו פריד, נעים להכיר".

דבר אחד לא היה שם - פוזה!

הקליק היה מיידי. הבנתי שנושעתי.

לקח לי כמה שעות להבין את היקף האונה החיצונית של המוח היצירתי הזה. בכל מה שהוא נגע, נראה כאילו הוא יצר אותו. הוא מתיישב לי על הפוטושופ, ומתחיל לייצר יש מאין. אמרתי לו, "אוקיי, בא נתחיל, תייבא תמונה, ונתחיל לשחק". הוא הסתכל עלי כאילו דינאוזר הקיא אותי לעולם לא מוכר, "מה לייבא? עושים הכל מחדש".

לפתע נדמה לי שגם ייצרני אדובי לא חלמו על אפשרויות אלה בשרטוט התוכנית.

והנה אליהו מתחיל לדבר באידיש, ולא סתם אידיש, האידיש הארכיונית, של ה"בעלייכטונגען, בעווארונגען, צייטליך איבעראשונגען אויס-דריקליך", השפה שאינה מובנת גם לרוב דוברי האידיש של ימינו. ומתברר שהוא כתב את הטקסטים עבור "רדיו מורשת", לתוכנית האידישאית ששידרו שעתיים בכל יום, לטובת ניצולי השואה והדנים שאיכשהו הגיעו לארץ, אליהו מעדכן אותם על ה"באמבע אין מארק" בעוד השיניים התותבות שרויות במי מלח.

ואמן כמו אמן, לא כפוף לשעות שבשעון, שש בבוקר, זוכים השכנים לצלילים ענוגים, מצלילי המתופף המהולל ג'ון אלי' פרייד, מתברר שגם לתופף הוא למד באופן מקצועי, ויודע לנגן איתם לפי תווים, ואף נוסה בהם בפועל לא מעט זמן. מערכת הסטריאו מנגנת, ואלי מדייק בהקשות, וזה לא מורגש, מדוייק למקור, להפליא.

ולפרק מחשבים? חומרה? זה כבר תחביב, הוא נושם את זה, אתה בעצם דורך על שביבים בחדר היצירה.

ופתאום אני קולט שמדובר באומן של ממש, שיודע המון, ולעומק. שילוב שכמעט ואינו קיים.

עם השנים יתברר שלא טעיתי, רמת העומק מזמינה אותו ללמד את רזי הפוטושופ בבית הספר לעיצוב "לומדה".

ג. חיידק ה"פונטיזונוס", מיפוי ההתפשטות.

אבל ביום אחד הכל קרס. האיש נדבק בחיידק, ממנו לא השתחרר עד עצם היום הזה.

ה"פונטיזונוס".

זה קרה לפני כמה שנים בודדות. האיש החליט לעזוב הכל, ולהתמקד בתחום אחד מרכזי שריתק את כל כולו - יצירת פונטים. היצירות הפתיעו את יוצרי הפונטים הוותיקים, נדב עזרא ומיסטר רוזנברג. האחרון חתם עימו על הסכם שנתי, ואליהו הפתיע גם את עצמו כאשר התברר שהפונטים שייצר מככבים ברובו המכריע של קטלוג הפונטים של "מאסטר פונט" (רוזנברג).

אליהו אובחן וסומן כנדבק בחיידק ללא תקנה. מאז יצר אליהו אין-ספור פונטים פרי דמיונו המפותח. בשנים האחרונות נקשר אליהו לחברת "פונטייפ", שמשווקת אותו על פונטיו.

כעת עומדים חברי פרוג כמה ימים טרום מבצע מנויים בלעדיי ויוצא דופן של חב' פונטייפ. אמרתי למפות את קהלי היעד של הפונטים, ויתר על כך, לשים את הדברים על השולחן.

א. כפייתיים.

ישנם את המכורים הכפייתיים לפונטים, הם נושמים פונטים בכל ארוחות היום, ומבינים את האמירה שבכל פונט. אלו יידעו לנקוב בשם הפונט גם כאשר נעיר אותם באמצע השינה. שיחת חולין של הרשלה&אברהם הצריכה לימוד, מתחילה בערך כך: "...'סנפיר', משדר יציבות של 'קוליה' ושובבות של 'אורגני', אם כי הפינות הימניות שוברות ל'פאניקה' על גבול ה'קראנץ'...".

קהל היעד: עשרות.
סיכויי שיווק: מ'אחוז.
מדובר בקהל שירכוש כמעט כל פונט שיצא לשוק, בפרט את הפונטים המשובחים של אליהו. עד לכדי כך, ש"קופירייט" התגאה בכך שבנה ארט מעולה על טהרת הפונטים של אליהו פריד. אני משער שאל הלקוחות הללו, בשורת אליהו פריד כבר הגיעה מבעוד מועד.

ב. מעצבי -על.
הם לא ידעו לנקוב בשם הפונט המדוייק בעל-פה, וגם לא יגדירו לעצמם לפני ביצוע הארט את סוג הפונט שירכיב אותו. הם מחליטים עליו תוך כדי עיצוב וסריקת רשימת הפונטים בלייו, ולפי מראה העין קובעים את הפונט.

קהל היעד: מאות.
סיכויי שיווק: פיפציק פיפציק. (חצי חצי, בלי גלעינים).
אותם יצטרכו לשכנע קשות, שמדובר בפונטים חדשניים, עם אמירה חדשה שטרם נאמרה, פונטים בעלי בשורה עתידית שטרם נבשרה. וכשיקלטו את זה, הם ירצו לרכוש אותם, למקרה שבסריקת הפונטים המסורתית בעת ביצוע הארט, ייבחר הפונט המיוחד של אליהו פריד.

ג.'גרפיקאי המגזר'.
בתוכם נכניס את רוב גרפיקאי המגזר, ה'מתחילים' ואלו שבאמצע, או בקיצור, אלה שהולכים עם העדר. עדיין אין להם מתודיקה משלהם בתחום הפונטים לא לכאן ולא לכאן. לפעמים הולכים עם נטיות הלב, ולפעמים אף מתחרטים על בחירה לא נכונה אחרי ביצוע העסקה.

קהל היעד: אלפים.
סיכויי שיווק: נתון למבחן "המחודשים" דלהלן.
את הקהל הזה יהיה מאד קשה לשכנע. מדובר לרוב באנשים שטרם קנו חבילת פונטים כלשהי, אחרת לכאורה יסתפקו במה שקנו. ולכן, חבילת הפונטים של אליהו פריד לא עונה על הצרכים המלאים שלהם. מכיוון, שרוב הגרפיקאים לא יוותרו על 'נרקיסים', 'ליוורנה', 'פרנקריהל', ועוד עשרות פונטי יסוד בסיסיים. (אך מאידך אני מעריך שגופנים כמו 'פנינה', 'נצח', 'פגסוס' ו'ארץ-הצבי' ועוד, מבית פונטייפ, ייכללו בעתיד הקרוב ברשימת הפונטים הבסיסיים).

אשר על כן אני מציע לידידי ר' אליהו פריד ולמנהלי חברת פונטייפ, כמה צעדים שיכולים להפוך את פונטייפ למעצמה של שווה בין שווים בשוק הפונטיאדה, בשילוב חברי פורום פרוג, שיהיו שותפים פעילים במפץ הגדול. אלו שיתרמו תרומה ממשית לשינוי הגדול, יזכו לתמלוגים מיוחדים מחברת פונטייפ.

1. להרכיב (יחד עם חברי פרוג) רשימה של 30 פונטי יסוד מתוך הקטלוגים של המתחרים, ולבצע בהם "חידוש". כלומר, אליהו פריד יתן לפונט אמירה משלו, כעין החידוש שביצעו פונטביט ב'דוד' ו'נרקיסים'. וכך בדרך זו 'יועשר' קטלוג פונטייפ בחבילה בסיסית של פונטי יסוד, מה שיכוון ישירות לקהל היעד המרכזי "גרפיקאי המגזר".

2. ישנם גרפיקאים, שייצרו פונט או חציו באיזשהו שלב בחייהם. אני מכיר כמה וכמה כאלה. הם לא התקדמו עם זה, או כי החיידק ברח להם באמצע, או שמא הסבלנות פקעה. לכאורה כדאי שחב' פונטייפ יפנה אליהם בצורה מסודרת, ויבקש מהם את מה שיש להם, אליהו פריד ישלים את הפונט ויגהץ.

הרווח הברור: הטקלוג של פונטייפ יכלול מגוון רחב של טעמים וריחות, ולא טעם של איש אחד ומיוחד.

3. המשימה הקשה שבהם, אך לענ"ד שווה להשקיע בה: לבחור (בשיתוף עם חברי הפורום) עשרה חברים שרכשו ניסיון רב ויידע מקצועי בעשרה תחומים שונים במדיה, כגון, מאייר, מעצב, מעצב חסידי, יוצר לוגואים, מעמד ספרים, תלת-מימד'ניק וכדו', ולבקש מכל אחד מהם לבנות - יחד עם אליהו פריד - פונט לפי בקשתו האישית. ולפי הראש וה"נערווים" של האיש המקצועי שייבחר, וכך יווצרו לפחות עשרה פונטים, שיהוו המילה האחרונה בתחום הספציפי של כל אחד בתחומו. הפונט ייקרא על שמו של השותף ליצירה שיקבל בנוסף לכך חבילה מכובדת מבית "פונטייפ".

אליהו, בהצלחה.

(אני מתנצל מראש על אי עריכת ההודעה בצורה מקצועית, המיפוי שנתתי אינו מדוייק, ובוודאי אינו מחקרי, אלא בא לסבר את האוזן, כהקדמה להצעות הייעול).

..................

• הוסף לסימניות
איש קטן, בתיאור המדוייק והממחיש של סביבת העבודה של אליהו פריד, שכחת דבר אחד:
עשרות דפים מפוזרים ברחבי הבית, על התופים, על המחשב, על המקרר, ליד המתג של האור ועל הדלת של השירותים, שמכילים את הטקסט הכל-כך מוכר העוסק בדעה המקובלת ביהדות וכו' בעשרות פונטים שונים ומשונים

• הוסף לסימניות
אלי, אתה נשמע אדם מרתק ונדיר, בהצלחה!!

• הוסף לסימניות
איש קטן, בהתחלה קראתי את דבריך ברפרוף, אבל עכשיו קראתי את כל המגילה שלך יותר עמוקה מפורטת, ולמרות התיאורים המלבבים והמרנינים אודות דמותו הססגונית והמעניינת של אליהו, לדעתי יש לך כמה טעויות בסיסיות

ראשית תרשה לי להעתיק כאן קטע מאתר האינטרנט של פונטייפ (אני מקוה שזה בסדר מצד אליהו שאני מעתיק לכאן מהאתר שלו, בכל אופן אני מוסיף לינק וקרדיט אז נראה לי שזה בסדר).

פונטייפ הינה חברה צעירה לעיצוב, פיתוח ושיווק גופנים. פונטייפ הוקמה מתוך רצון ושאיפה לתרום ולהוסיף צבע לנוף הטיפוגרפי העברי, ויחד עם זאת להעניק משמעויות חדשות לאות העברית. אותן האותיות רק במילים אחרות, מילים יפות, מילים חדשות.
פונטייפ הינה חברה קטנה אמנם, אך כל טיפוס־אות חדש טוב שיוצא לאור, הרי זו בשורה של ממש. עיצוב אות אשר מביא בכנפיו בשורה וחזון, זו עבודת מחקר סזיפית קשה הדורשת שימת לב וערך לפרטים הקטנים, המון סבלנות ואורך רוח. משימה אשר אינה ניתנת לביצוע, כי אם מתוך אהבה עמוקה וכבוד רב לאות העברית ולשורשיותה. עבודת עיצוב האות, אינה רק עיצוב גרפי חזותי גרידא, אלא אף עיצוב תרבות, תרבות עיצוב ותרבות קריאה.
פונטייפ כחברה מהדור השלישי, אף מפתחת את גופניה בטכנולוגיית אופן־טייפ ייחודית, המאפשרת לגופניה לתמוך במיקום ניקוד מדוייק, טעמי מקרא, אבחנה בין דגשים חזקים וקלים, שוואים נעים ונחים, קמצים רחבים וקטנים, שברים ועוד כהנה תכונות מתקדמות. עבור קהילת המעמדים העוסקים בתחום עימוד ספרות קודש פונטייפ הינה הבחירה האידיאלית, הואיל והיא היחידה בשוק כיום אשר נותנת מענה טכנולוגי מלא לצרכים אלו יחד עם שירות, תמיכה וייעוץ מקצועי צמוד, ללקוח העוסק בפרוייקט עד גמר הפרוייקט לשביעות רצון.
פונטייפ מהווה ערך מוסף לקהילת המעצבים והמעמדים אשר צמאים לכל משב רוח חדש ומרענן במרחב הטיפוגרפי היבש. לכאורה, על פניו מתקבלת התחושה כי השוק רווי באלפי גופנים, אולם גופנים טובים אשר מביאים איתם חידוש ובשורה, אלו מועטים הרבה יותר. וזוהי השאיפה והיעד של כל טיפוגרף מעצב אותיות אמיתי. מה גם שמספר מעצבי האותיות העוסקים בתחום זה בפועל, ניתנים לספירה על אצבעות היד האחת.
פונטייפ, בנוסף לעיסוקה בעיצוב אותיות לכלל הציבור, מעצבת אף אותיות תדמית, המעניקות שפה חזותית יחודית מובהקת ועצמאית.

ועכשיו בעקבות קריאת הקטע הנ"ל תרשה לי לסתור חלק מטענותיך:

נכתב ע"י איש קטן;398339:
כעת עומדים חברי פרוג כמה ימים טרום מבצע מנויים בלעדיי ויוצא דופן של חב' פונטייפ. אמרתי למפות את קהלי היעד של הפונטים, ויתר על כך, לשים את הדברים על השולחן.

שמתי לב כבר מזמן שאתה אוהב למפות קהלי יעד. אני לא בקיא בפרטים הקטנים של הפירסום בציבור החרדי, אבל אני יכול בוודאות להגיד לך שבאשכול הזה (כמו גם באשכול "סלקו ידיכם מפחי הזבל") טעית ובגדול!
זאת מלבד העובדה שהמטרות שהצבת לפונטייפ לא בדיוק עולות בקנה אחד עם המטרות שפונטייפ הציבה לעצמה, כפי שהבנתי אני מהקטע "אודות פונטייפ" שציטטתי למעלה.

נכתב ע"י איש קטן;398339:
א. כפייתיים.
ישנם את המכורים הכפייתיים לפונטים, הם נושמים פונטים בכל ארוחות היום, ומבינים את האמירה שבכל פונט. אלו יידעו לנקוב בשם הפונט גם כאשר נעיר אותם באמצע השינה. שיחת חולין של הרשלה&אברהם הצריכה לימוד, מתחילה בערך כך: "...'סנפיר', משדר יציבות של 'קוליה' ושובבות של 'אורגני', אם כי הפינות הימניות שוברות ל'פאניקה' על גבול ה'קראנץ'...".

קהל היעד: עשרות.
סיכויי שיווק: מ'אחוז.
מדובר בקהל שירכוש כמעט כל פונט שיצא לשוק, בפרט את הפונטים המשובחים של אליהו. עד לכדי כך, ש"קופירייט" התגאה בכך שבנה ארט מעולה על טהרת הפונטים של אליהו פריד. אני משער שאל הלקוחות הללו, בשורת אליהו פריד כבר הגיעה מבעוד מועד.
[אז כן, אני מכור כפייתי לפונטים אבל אני לא מבין את ה"אמירה שבכל פונט", ואת כל התיאורים האלה שמתאים להם להיכתב על תוויות אחוריות של בקבוקי יין (גוף מלא, טעם עמוק בעל ארומה פירותית ומתקתקה, סיומת ארוכה וטנינים מוצקים המלחכים בקצה הלשון כלחוך השור).
מן הסתם הרשלה אכן יותר בקיא בדברים הללו ממני]

לדעתי הענייה בעולם הרחב יש עשרות אלפים שאפשר להגדיר אותם כ"מכורים לפונטים" ולגבי פונטים עבריים - המספר הוא לא עשרות אלא מאות (אם לא אלפים).
כמובן שמתוך כל המכורים לפונטים יש כאלה שמכורים רק לפונטים חינמיים/ כאלה שסתם אוהבים פונטים למרות שהם לא גרפיקאים, מעמדים וכו'. אבל גם מתוך המקצועיים יש לדעתי הרבה יותר מ-100 שאפשר להגיד עליהם שהם מכורים לפונטים.

נכתב ע"י איש קטן;398339:
ב. מעצבי -על.
הם לא ידעו לנקוב בשם הפונט המדוייק בעל-פה, וגם לא יגדירו לעצמם לפני ביצוע הארט את סוג הפונט שירכיב אותו. הם מחליטים עליו תוך כדי עיצוב וסריקת רשימת הפונטים בלייו, ולפי מראה העין קובעים את הפונט.

קהל היעד: מאות.
סיכויי שיווק: פיפציק פיפציק. (חצי חצי, בלי גלעינים).
אותם יצטרכו לשכנע קשות, שמדובר בפונטים חדשניים, עם אמירה חדשה שטרם נאמרה, פונטים בעלי בשורה עתידית שטרם נבשרה. וכשיקלטו את זה, הם ירצו לרכוש אותם, למקרה שבסריקת הפונטים המסורתית בעת ביצוע הארט, ייבחר הפונט המיוחד של אליהו פריד.
[אני לא מגדיר את עצמי כמעצב על (גם לא נראה לי שיש מישהו בעולם שמגדיר אותי כך), אלא כמכור כפייתי ובכל זאת שיטת העבודה המצויינת פה מתאימה לתאר אותי יותר מאשר התיאור הקודם. אני לא תמיד מצליח לזהות פונטים לפי שמות, ואני מחליט תוך כדי עבודה באיזה פונט להשתמש (בד"כ. יש מקרים נדירים שאני יודע מראש איך הספר עומד להיראות)]

נכתב ע"י איש קטן;398339:
ג.'גרפיקאי המגזר'.
בתוכם נכניס את רוב גרפיקאי המגזר, ה'מתחילים' ואלו שבאמצע, או בקיצור, אלה שהולכים עם העדר. עדיין אין להם מתודיקה משלהם בתחום הפונטים לא לכאן ולא לכאן. לפעמים הולכים עם נטיות הלב, ולפעמים אף מתחרטים על בחירה לא נכונה אחרי ביצוע העסקה.

קהל היעד: אלפים.
סיכויי שיווק: נתון למבחן "המחודשים" דלהלן.
את הקהל הזה יהיה מאד קשה לשכנע. מדובר לרוב באנשים שטרם קנו חבילת פונטים כלשהי, אחרת לכאורה יסתפקו במה שקנו.
ולכן, חבילת הפונטים של אליהו פריד לא עונה על הצרכים המלאים שלהם. מכיוון, שרוב הגרפיקאים לא יוותרו על 'נרקיסים', 'ליוורנה', 'פרנקריהל', ועוד עשרות פונטי יסוד בסיסיים. (אך מאידך אני מעריך שגופנים כמו 'פנינה', 'נצח', 'פגסוס' ו'ארץ-הצבי' ועוד, מבית פונטייפ, ייכללו בעתיד הקרוב ברשימת הפונטים הבסיסיים).

כתבת כך:
מדובר לרוב באנשים שטרם קנו חבילת פונטים כלשהי, אחרת לכאורה יסתפקו במה שקנו.

השאלה אם מה שקנו באמת מספק את הצרכים שלהם.
מספר סיטואציות אפשריות, שחלקן קרו לי כשהתחלתי לעבוד בתחום
א. גרפיקאי שרכש חבילה גדולה מכל חברה שהיא, ועכשיו נדרש לעצב ולעמד ספר ילדים, מנוקד.
הוא בוחר באחד הפונטים היפים שרכש, ולתדהמתו - מחברת הספר מסתכלת על העיצוב ואומרת "זה לא זה. משהו פה לא בסדר".
הוא מסתכל בתדהמה, ואומר "זה פונטים הכי מקצועיים שיש, עיצוב נקי ויפה, מה לא בסדר?"
והיא עונה לו "לא יודעת. הטקסט לא נראה טוב".
הגרפיקאי לא מבין את הבעיה, מעלה את ה PDF לפרוג, ומיד כולם תוקפים אותו "הקמץ בכ"ף סופית צריך להיות למעלה, החולם מעל האות ל צריך להיות משמאל לקו ולא מעל אמצע האות, במילה "נכון" החולם צריך להיות מעל האות ו' ולא בינה לבין הנו"ן".
הוא שואל איך מסדרים את זה וכולם אומרים לו שהוא צריך פונט אופן-טייפ. כשהוא מברר את המחיר הוא מתעלף. מחיר פונט אופןטייפ מנוקד עולה פי 11 (!) ממחיר משקל רגיל.

ב. גרפיקאית מתבקשת לעמד מגילת אסתר. היא יודעת שבשביל דבר כזה היא חייבת פונט שהניקוד שלו יושב בצורה מדוייקת על האותיות ולכן משתמשת בפונט גוטמן וילנא שהגיע ביחד עם תוכנת Word. הלקוח מאד מרוצה מהתוצאה, אבל שואל: רגע, למה אין טעמים?
היא אומרת לו "לא ביקשת עם טעמים", הוא עונה "נכון אבל זה ברור שהתכוונתי עם טעמים. גם לא ביקשתי עם ניקוד. את כל ספרי הקודש המקראיים שלי, סידור, תנ"ך, מגילות, חומשים - אני מוציא עם טעמי המקרא, את הרי ראית את הדוגמאות שהראיתי לך".
הגרפיקאית הנבוכה נזכרת שאכן במגילת רות שהביא לה הלקוח כדוגמא, אכן יש טעמי המקרא.
אבל אין לה שמץ של מושג איך מוסיפים טעמים לטקסט. מישהו בפרוג מעלה לה טקסט עם טעמים, ואומר לה שפונט גוטמן וילנא תומך בטעמים. היא משבצת את הטקסט החדש, ורואה שאכן - הפונט תומך בטעמים אבל מתנגש עם סימני הניקוד. מה היא עושה עכשיו?
ג. לקוח שמבקש מהגרפיקאי לעמד סידור עם הבדל בין שוא נח לשוא נע וסימון "בין הדבקים".

בכל המקרים האלה ועוד רבים אחרים - חבילה בסיסית של שום חברה לא מועילה. כאן צריך משהו אחר.
(למעט מקרה א - שבו גם חבילה בסיסית של פונטייפ תספיק, מכיון שכל הפונטים שלהם תומכי ניקוד מדוייק)

עוד כתבת:
רוב הגרפיקאים לא יוותרו על 'נרקיסים', 'ליוורנה', 'פרנקריהל', ועוד עשרות פונטי יסוד בסיסיים.
אז ככה:
א. כמה זמן קיים הפונט "ליוורנה"?
איך הסתדרנו עד שיצא הפונט הנ"ל לאור? הסתדרנו בלעדיו, למרות שהיום הוא מוגדר כפונט בסיסי לשיטתך ולשיטת רבים אחרים.
ב. מה הופך פונט לפונט יסוד? אז כמובן שקיים מרכיב האיכות, הקריאוּת, הריווח הטוב, המראה הכללי של הטקסט והמראה הפרטי של כל אות ואות, אבל קיים מרכיב חשוב נוסף - הזמן.
לאן אתה רץ? תן לזמן לעשות את שלו.
מכיון שלא נביא אנכי ולא בן נביא אנכי, אני לא יכול לומר ב 100%, אבל לדעתי העניה חלק נכבד מהפונטים של אליהו יהפכו לפונטים בסיסיים "ששום ספריית פונטים אינה שלמה בלעדיהם".
ג. לדעתי ולדעת רבים אחרים - הפונט ליוורנה הוא פונט יפהפה. כ"כ יפהפה כמו שבשר זה דבר טעים. אבל מה, צריך פרופורציות, וכמו בבשר גם בפונט הזה כבר קויים הפסוק שקראנו בפרשת השבוע: "לֹא יוֹם אֶחָד תֹּאכְלוּן וְלֹא יוֹמָיִם וְלֹא חֲמִשָּׁה יָמִים וְלֹא עֲשָׂרָה יָמִים וְלֹא עֶשְׂרִים יוֹם: עַד חֹדֶשׁ יָמִים עַד אֲשֶׁר יֵצֵא מֵאַפְּכֶם"
כמה אפשר לטחון את הפונט הזה?
לדעתי הענייה בפונט פנינה יש בשורה מרעננת שיכולה להוות תחליף נהדר לליוורנה למשך שנים רבות (לפחות עד שגם הפונט הזה יילעס)
כמובן שלא מספיק שהוא יבוא במשקל אחד, וכאן המקום לקרוא לחברת פונטייפ לצאת עם הפונט הזה במשקלים נוספים (אנחנו לא מבקשים שיהיה פגסוס עם 10 משקלים, גם 3-4 משקלים יספיקו... אליהו לתשומת לבך)
ד. אז כמו שכתבת "רוב הגרפיקאים לא יוותרו על 'נרקיסים', 'ליוורנה', 'פרנקריהל', ועוד עשרות פונטי יסוד בסיסיים.", כך לפחות לדעתי, אין גרפיקאי שיוותר על הפונטים המשובחים של אליהו (ויש לו כמה כאלה), בפרט עכשיו כשאפשר לעשות מנוי שזה דבר חידוש בפני עצמו. והמחיר לא גבוה כך שגם מי שהרגע רכש פונטים מחברות אחרות, יכול בתוספת מזערית של כמה שקלים לחודש, להרחיב משמעותית את ספריית הפונטים שלו בפונטים איכותיים, מקוריים ובעלי קו שונה, בפרט שהם מנוקדים בצורה מדוייקת כבסיס (שלמיטב ידיעתי מלבד חלק מהפונטים של גוטמן שהגיעו עם office 2003 אין עוד חברה שנותנת ניקוד מדוייק).
ה. לטעמי האישי יש לפונטייפ פונטים יחודיים ומיוחדים ששוה להשקיע דוקא בהם, כמו למשל הפונטים "פנינה", "נצח" ו"פרנקפורט"
נכתב ע"י איש קטן;398339:
אשר על כן אני מציע לידידי ר' אליהו פריד ולמנהלי חברת פונטייפ, כמה צעדים שיכולים להפוך את פונטייפ למעצמה של שווה בין שווים בשוק הפונטיאדה, בשילוב חברי פורום פרוג, שיהיו שותפים פעילים במפץ הגדול. אלו שיתרמו תרומה ממשית לשינוי הגדול, יזכו לתמלוגים מיוחדים מחברת פונטייפ.

1. להרכיב (יחד עם חברי פרוג) רשימה של 30 פונטי יסוד מתוך הקטלוגים של המתחרים, ולבצע בהם "חידוש". כלומר, אליהו פריד יתן לפונט אמירה משלו, כעין החידוש שביצעו פונטביט ב'דוד' ו'נרקיסים'. וכך בדרך זו 'יועשר' קטלוג פונטייפ בחבילה בסיסית של פונטי יסוד, מה שיכוון ישירות לקהל היעד המרכזי "גרפיקאי המגזר".
אני ממליץ לאליהו שלא לשמוע לעצה הזו, מכיון שהחברות האחרות ירוצו לתבוע אותו על הפרת זכויות יוצרים.
נקודה נוספת, פונטביט כחברה שרצתה (והצליחה) להפוך לחברה המובילה בתחום, לאחר כמה שנות פעילות, החליטה לצאת עם פונטים בסיסיים.
למה היא לא עשתה זאת מהתחלה? כי בשביל פונטים בסיסיים טובים, לא צריך את פונטביט. הם כבר היו קיימים לפניה.
למשל פרנקריהל - הגירסה הטובה ביותר (לדעתי) היא של "כיוון", מה שמגיע עם Windows. לאחר מכן גירסת "גלבוע" של מסטרפונט.
אחרי שיש את הפונטים הללו שהם טובים, למה לפונטביט שווה להשקיע בפרנקריהל במקום בפונטים ייחודיים?
אבל אחרי שיש לה את הפונטים הייחודים שלה ולאט לאט הם נכנסים לשוק, עכשיו (לפני כמה שנים) שוה לפונטביט להשקיע גם בגירסה משלה לפרנקריהל.
אבל אם אדם עומד בפני בחירה של פרנקריהל, למה שהוא יבחר בפרנקריהל של פונטביט (שלדעתי ולא רק לדעתי הוא פחות טוב מאשר 2 הנ"ל שהזכרתי)?, הוא יעדיף לבחור פרנקריהל אחר. אז למה כן שווה לפונביט להוציא פרנקריהל? בשביל אנשים שממילא כבר יש להם חבילה בפונטביט והם צריכים גם פרנקריהל.
כך לדעתי צריכה גם פונטייפ לנהוג. קודם כל תנו את החידושים, אח"כ תנו את הרגילים.

נכתב ע"י איש קטן;398339:
2. ישנם גרפיקאים, שייצרו פונט או חציו באיזשהו שלב בחייהם. אני מכיר כמה וכמה כאלה. הם לא התקדמו עם זה, או כי החיידק ברח להם באמצע, או שמא הסבלנות פקעה. לכאורה כדאי שחב' פונטייפ יפנה אליהם בצורה מסודרת, ויבקש מהם את מה שיש להם, אליהו פריד ישלים את הפונט ויגהץ.

הרווח הברור: הטקלוג של פונטייפ יכלול מגוון רחב של טעמים וריחות, ולא טעם של איש אחד ומיוחד.
א. אני מאמין שזה עוד יבוא, תן לזמן לעשות את שלו.
ובכל זאת - בינתיים הקטלוג של פונטייפ נראה הרבה יותר מגוון מאשר של מעצבי פונטים עצמאיים כגון שמואל סלע, ינק יונטף ועודד עזר.
ב. אני מסכים שיש גרפיקאים שיש להם את זה, ולמשל פונטביט נותנים במה קטנה למעצבים אחרים מלבד לנדב עזרא, ויש גם להם פונטים איכותיים.
אבל מצד שני - צריך להיזהר שלא לתת אפשרות לכל אחד שרוצה להיכנס לקטלוג, כמו למשל בקטלוג של מסטרפונט, שנכון שיש שם עשרות פונטים מצויינים, הן של צביקה רוזנברג והן של אחרים, מצד שני יש שם גם הרבה פונטים בינוניים ומטה, גרועים אפילו מהחינמיים.

נכתב ע"י איש קטן;398339:
3. המשימה הקשה שבהם, אך לענ"ד שווה להשקיע בה: לבחור (בשיתוף עם חברי הפורום) עשרה חברים שרכשו ניסיון רב ויידע מקצועי בעשרה תחומים שונים במדיה, כגון, מאייר, מעצב, מעצב חסידי, יוצר לוגואים, מעמד ספרים, תלת-מימד'ניק וכדו', ולבקש מכל אחד מהם לבנות - יחד עם אליהו פריד - פונט לפי בקשתו האישית. ולפי הראש וה"נערווים" של האיש המקצועי שייבחר, וכך יווצרו לפחות עשרה פונטים, שיהוו המילה האחרונה בתחום הספציפי של כל אחד בתחומו. הפונט ייקרא על שמו של השותף ליצירה שיקבל בנוסף לכך חבילה מכובדת מבית "פונטייפ".

רעיון נחמד. אליהו, תחשוב על זה.

דבר נוסף שאנחנו צריכים לזכור.
בשנה האחרונה אליהו הקים חברה, כמעט לבד לגמרי.
אז מלבד עיצוב של פונטים שהוא העלה לכאן היו לו עוד כל מיני דברים על הראש:
פתיחת תיק במע"מ, מס הכנסה וכל הבירוקרטיה הנלווית, פיתוח כל תכונות ה OpenType הייחודיות, הקמת אתר אינטרנט, הקמת תוכנת מסד נתונים לניהול הלקוחות והפונטים המשוייכים לכל לקוח, עיצוב הקטלוג, הקמת מעגל לקוחות ומן הסתם עוד 1000 דברים ששכחתי או שאינני מודע אליהם.
אין מה לבוא בטענות על המבחר הדל(אך האיכותי) וכו'. תפרגנו, תעודדו, תנו ביקורת בונה ותנו לזמן לעשות את שלו.
(הערת אגב, אליהו שלח לי כמה סקיצות לפונטים ומשקלים חדשים ע"מ שאתרשם ואחווה את דעתי,

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אברהם;398491:
פונטייפ כחברה מהדור השלישי, אף מפתחת את גופניה בטכנולוגיית אופן־טייפ ייחודית, המאפשרת לגופניה לתמוך במיקום ניקוד מדוייק, טעמי מקרא, אבחנה בין דגשים חזקים וקלים, שוואים נעים ונחים, קמצים רחבים וקטנים, שברים ועוד כהנה תכונות מתקדמות. עבור קהילת המעמדים העוסקים בתחום עימוד ספרות קודש פונטייפ הינה הבחירה האידיאלית, הואיל והיא היחידה בשוק כיום אשר נותנת מענה טכנולוגי מלא לצרכים אלו יחד עם שירות, תמיכה וייעוץ מקצועי צמוד, ללקוח העוסק בפרוייקט עד גמר הפרוייקט לשביעות רצון.

על הקטע הזה בתיאור חברת פונטייפ אני יכול להעיד מכלי ראשון. הזמנתי אצל אליהו פונט שתומך בזיהוי אוטומטי של שווא נע, דגש חזק וקמץ קטן - וקיבלתי מעל ומעבר למה שציפיתי. אליהו עדכן את הפונט (בשני משקלים!) אין ספור פעמים כדי לכסות עוד ועוד מקרי-קצה, למרות שמראש הוגדר שהוא לא מתחייב לדיוק של מאה אחוז. בנוסף הוא עזר לי בהיבטים רבים אחרים של הפונט - הרבה מעבר למה שההסכם בינינו חייב אותו. התרשמתי שמדובר באדם שפשוט לא מסוגל להוציא מתחת ידיו דבר שאינו מושלם על פי הסטנדרטים המחמירים ביותר - אף על פי שהוא מדגיש כל הזמן שהדברים שהוא עושה לא מושלמים במאה אחוז. את הפונט הזמנתי באייר שעבר וקיבלתי תוך שבוע; את העבודה הגשתי לדפוס בכסליו השתא - ולכל אורך התקופה אליהו היה זמין לגמרי, נכון לעזור, ושופע הצעות ורעיונות. הגיעו הדברים עד כדי כך שהרגשתי לא נעים, ואליהו היה צריך להרגיע אותי שזה בסדר, וזה כיף לו... אכן, אין דבר יותר מלבב מלראות אמן-אומן שאוהב את מלאכתו.
כה לחי, אליהו!

• הוסף לסימניות
איך אומרים הכל נכון...
איש קטן, חויה לקרוא את הגיגיך בלי קשר לרמת נכונותם או להסכמה לגביהם.
לא עברתי בעיון על כל גרסת אברהם,

מה שכן,
קהל הגרפיקאים הסטנדרטים בני ימינו כאשר הם משקיעים את מיטב כספם הם בד"כ רוצים לעשות זאת במשהו בטוח, אי לכך בד"כ החבילה הראשונה שלהם תהיה של פונטביט, מה שבטוח בטוח, מבחר איכותי ובן זמנינו,
וכאשר יש להם צורך ספציפי ממאסטרפונט הם ירכשוהו,

עכשיו נכנסה לשוק פונטייפ, אשר יש לה פונטים יפים ומקצועיים ומחכה לאמון ציבור הגרפיקאים, שאין זה פשוט כלל לרכוש אותו,
א. חברה צעירה, היסוס, באמת הפונטים הללו ילכו, יתאימו וכו'... (למרות הנסיון של היוצר)
ב. מגוון יחסית מצומצם, ואם מותר לי לומר, ניכר השטאנץ של היוצר.

מה שבכל אופן לדעתי גורם ויגרום אט אט לכניסתה של פונטייפ לשוק, הוא התשובות שאין לחברות הגדולות:
1. הפיתוח התוכנתי שבפונטים הניקוד המדויק וכו'.
2. המחיר הזול, ברגע שמחיר ההשקעה יורד, הסיכון שהגרפיקאי הממוצע מוכן לקחת גדל.
3. השירות האיכותי ללקוח, וההתאמה המושלמת בשבילו.
4. אם אכן יצא לדרך תוכנית המינויים הרי שיש בה בשורה.

אישית טרם רכשתי פונטים של פונטייפ, אם כי אני עוקבת אחר ההתפתחות שלהם, באם מס' 4 יצא לדרך, אני חושבת שאצטרף.

• הוסף לסימניות
מכיר גם את אליהו (הכרות פיצית)
חייב לציין שממש אכפת לו וכסף זה לא הנושא
רק שיש לי בעיה קטנה שבפניו רק מקצת...
בכל אופן אליהו תודה רבה רבה אני ימצא זמן פנוי ו...

• הוסף לסימניות
אברהם,

המיפוי שנתתי אינו מדוייק ובוודאי אינו מחקרי, ואני מתפלא על התום שבך שחשב לרגע שזה מיפוי מחקרי או משהו דומה. זה אפילו לא מתקרב. (גם כאן וגם שם, בנושא פח הזבל הנאצים והגעוואלד, לקחת את זה רחוק מידי, זה היה חתיכת הומור בגרוש, שבא לבטא בסך הכל ששורש ההסתה מתוזמן ואינו קשור לשריפת פח כזה או אחר).

המיפוי בא לסבר את האוזן, כהקדמה להצעות הייעול שבהמשך דבריי.

• הוסף לסימניות
איש, כל מילה פנינה. בשעות לא שעות, אתה מתחרה לא רע עם אליהו פריד...:):)
אהבתי.
אין לי כח לכתוב מגילות כמוך, אז אסתפק בזה.

• הוסף לסימניות
לאור כל הנאמר באשכול זה, יש כמה נקודות שאני מעוניין להבהיר ולהגדיר.
על כל אדם לדעת את מקומו בעולם. נפש האדם מטבעה ועל פי בריאתה, חפצה להתרחב... ולהתרחב הלאה, עד לבלי השאר מקום לזולתו, גם אם אין זו מקומו. אך אין זו הדרך הנאותה והראויה שיבור לו אחד שהוא בן בנו של אברהם אבינו ע"ה.

מסטרפונט קיימת כבר כ-28 שנים, פרק זמן שהספיק להם לצבור כ-1900 משקלים בספרייתה.
פונטביט קיימת מעל 10 שנים עם ספרייה מעל 700 משקלים אשר פונביט שוקדת להקצע ולשפר עד היום.
מעבר לטיפוח וההשקעה המתמדת בגופניה, היא פיתחה ספרייה הנותנת מענה לטווח טיפוגרפי רחב מאוד (מה שקרוי בפי העם מבחר).

יום אחד, משום מקום, צצה לה לפתע חברה חדשה לעיצוב פונטים ושמה "פונטייפ", וגילה שנה וחודשיים. בקושי צימחה לה שיניים, והספק כמות גופניה בהתאם. תינוקת זו שאך נולדה, נולדה עם יצר טוב ורע.

היצר הרע מסית ומדיח לומר "מה לך כי תעמול קשה ותיצוק את מהותך באותיות שאמנם יהיו 'כהמשכיותך' אך ספק רב אם יצליחו, מוטב לך להתסתכל סביב ולבחון אותיות שהצליחו והוכיחו את עצמם, ונסה לשחזר את הצלחתם המסחרית"

היצר הטוב לעומת זאת מייעץ "מה לך כי תלך בדרך לא דרך זו, לגדול על גבי הצלחתם של אחרים, אשר עמלו על מספר רב של טיפוסי־אות עד אשר צלחה אחת בידם. והלא ידוע לך היטב כי מעצב אותיות עמל על מספר רב של טיפוסי־אות בתקווה שרק אחד או שניים באמת יתפסו ויצליחו. ואיך תעשה להם את הרעה הזאת לגדול על גב עמלם. טוב לך כי תעמול על עיצוב אותיות מתוך הכישרון שהעניק לך הי"ת ואף אותיות שלא יצלחו מסחרית הרי הם כבניך ממש, ואלו שכן יצלחו, הרי אלו גמולך, ודי לך בזאת.

הרעיון של שיחזור הצלחות של אחרים גורם לי חלחה.
רעיון זה בתרגום חופשי בעיניי הוא "התאווה(מה ששייך לאחרים), הקנאה (לאחר יש ולי אין) והכבוד (וכ"ש התכבדות בדבר לא לי)" הרי אלה הם הדברים שמוציאים את האדם מן העולם.

הרעיון מאחורי הקמת פונטיים היא
א. מיצוי עצמי, ובמה שברך אותי ה'.
ב. תרומת נפשי ע"י עיצוב לבוש לאות, לבוש אשר לא יבוא ע"י האחר. ואין שני לווים ששרים שירה אחת.

אודה ולא אבוש, כי העניין המסחרי קורע אותי לשניים. מחד, מנטיות ליבי ורצוני, אני נמשך לעצב את האותיות ולא להוציאם לאור עד הביאם לשלמות. אולם השיקול המסחרי תובע הוצאה לאור של מכסת גופנים, גם אם לא הספקתי להביאם לשלמות והעיקר שיהיה ספרייה גדולה דייה לרצות את רצון הרוכשים לגופנים חדשים.

פונטייפ, אינה פונטביט ואינה מסטרפונט.
אי"ה ובברכתו פונטייפ תפרח, ואם לאו, היא תיבול! אולם פונטייפ היא חברה שעומדת בפני עצמה, עם חוקים משלה ומקום משלה. פונטייפ אינה רואה לעצמה צורך להיות כמו פונטביט או מסטרפונט. לא בגודלה, לא בהיקפה וכן לא בכמות משקליה. פונטייפ כחברה קטנה, יודעת את מקומה ושואפת לשווק את גופניה ממקום זה.

טעות היא בידכם לחשוב כי פונטייפ הוקמה כדי להוות מתחרה לחברות העוסקות בתחום, לא ולא!
פונטייפ הוקמה בגלל ההחלטה שלי לעסוק בתחום שאני אוהב "עיצוב גופנים". אך כדי שאוכל לעסוק בתחום שליבי חפץ, עלי להרוויח את מחייתי מתחום זה. אשר אם לא כן, אאלץ לחפש עבודה בסידור קופסאות ב"זול פה", אשר אף שם אוכל להוציא כדי מחייתי, אך פונטים לא אוכל לעצב. ולו לא הוצרכתי לקיים את נפשי, את הגופנים הייתי תורם לקהל המעצבים שיחיו בהם את נפשם.

את הגופנים אני מעצב עם כל הנשמה, ונוטה לעצב אותיות שישמשו עבור צרכי דת. אותיות מקורות וטקסט. ברם, על מנת למכור, עלי אף לעצב אותיות שיתאימו לצרכי השוק המסחרי. אותיות שמתאימות לפרסומות, לתדמית ולמוצרים.

אך אל דאגה, בע"ה בין כה וכה, אמשיך בדרכי להשקיע באותיות איכותיות, טובות וקריאות. ולכל אלו שמחכים עד שיווצר מבחר גדול יותר של גופנים, בע"ה יום זה בוא יבוא, אם במוקדם ואם במאוחר. אך בשום אופן לא על חשבון האיכות. ואם יארך הזמן עד שיווצר מלאי גדול, עמכם הסליחה.

לגבי עבודה עם מעצבים חיצוניים: במידה ומעצב מוכשר יציע לנו טיפוס־אות עם פוטנציאל, בוודאי שנשמח לעבוד יחד עימו.
אז אם יש ביניכם מעצבים שחושבים שיש להם טיפוס־אות איכותית עם פוטנציאל, אתם מוזמנים לשלוח לנו דוגמא ל<לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>l

הגדרתה של פונטייפ במרחב הקיומי כרגע היא "ערך מוסף לקהילת המעמדים והמעצבים", והגדרה זו מהווה משקל מכריע באופן שיווק הגופנים לציבור כפי שתיווכחו עוד לדעת.
בברכה
אליהו פריד​

• הוסף לסימניות
היי אליהו.

אילו כתבתי את כל המלל הפטפוטי שלי, רק בכדי לזכות בפרק מוסר ואמונה, מלוטש באומנות מפי כבודו - דיי.

לפני שאתייחס לגופם של דברים, אני חש צורך לומר שהתפעמתי מכיווני החשיבה שלך על התפתחות 'פונטייפ' כחברה שאינה באה להמעיט מערכם של המתחרים, ובהכירי אותך, חדור אמונה, אני מאמין לכל מילה שכתבת. וכפי שכבר כתבתי, דבר אחד אין בך - פוזה.

ולגופם של דברים.

1. תחרות בריאה: גם למטבע זו ישנם 2 צדדים. יהיה קשה להסיק שתחרות הוגנת יש בה משום רצון להיבנות על חשבון המתחרה, הצד השני של המטבע גורס, שברגע שיש תחרות בריאה, אזי כולם מרוויחים, גם החברות המתחרות עצמם שמנפיקים מעצמם את המירב, ומעל כולם - הלקוח (וזה עניינו של הסעיף הבא).

החשש מפני צערם של המתחרים, נשמע מצויין מפי אליהו פריד כאדם מאמין, אך במבט עסקי זה נשמע קצת קיצוני. כי גם פונביט בנו הרבה פונטים כאשר המטרה הייתה מענה לכל מיני סוגי פונטים של מאסטר-פונט שעלו על שולחן מלכים, וכן ההיפך, מאסטר-פונט בנו פונטים שנתנו מענה לפונטים מסויימים של פונביט.

ומכלי ראשון אני אומר הדברים, שבעת שרכשתי פונטים של רוזנברג, שהיו אז החזקים, וברקע כבר הפציעה חבר' פונביט עם חדשנות ורעננות, הבטיחו לי במאסטר פונט שהנה הם נותנים מענה לפונט פלוני ולפונט אלמוני. אליהו, זהו דרכו של עולם, ואלו החוקים של תחרות בריאה. ברגע שאתה נותן אמירה משלך לבסיס קיים, ואני מדבר על שינוי מהותי שמבדל את הפונט שלך מהפונט הקיים, הרי אתה את שלך עשית בנאמנות, ולכאורה אין כלל ממה לחשוש.

קח בחשבון, שפונביט כנראה יתן מענה משלו על הפונטים שלך, וכך ילך הגלגל ויסובב על צירו, ואין האחד בא על חשבון זולתו, כשם שסלקום לא חיסלה את אורנג'. כולם קיימים וכולם עושים עבודתם נאמנה.

2. ביקוש והיצע: גם אם יש מקום לחוש לצערם של המתחרים בחידוש הפונטים הבסיסיים, יהיו שיגידו שעל אחת כמה וכמה יש מקום הרבה להקשיב אל קול הלקוח. לקוח שמעוניין בכל מאודו בפונטים המרעננים של פונטייפ, ירצה לוודא שיש לפונטייפ מענה גם לפונטים בסיסיים. אחרת רכישת חבילה "נוספת" ומשופרת של פונטייפ, מעבר לחבילה הבסיסית מהמתחרים - יהיה עבורו בחי' לוקסוס.

אליהו, חיזקתני.

................................

• הוסף לסימניות
איש_קטן: הבה אתחיל את תגובתי בכמה הנחות בסיסיות.
מזונותיו של האדם קצובים לו מראש השנה עד ראש השנה, רק כדי להקב"ה לא יצטרך לעשות זאת בדרך נס, עלי לאפשר להקב"ה לפרנס אותי בדרך הטבע כי כך רצונו ית' שדברים יתנהלו כדרך הטבע.
הגדרה זו היא ההסבר הקצר והקולע ביותר שאני מכיר למושג "השתדלות", לאחר שהאדם מילא את חלקו ביצירת כלי מקבל טבעי הוא מתפלל שה' ישפיע עליו ברכה ויחד עם זאת לא ליפול לפיתוי הגאווה ולומר "בכוחי ועוצם ידי עשיתי את החיל הזה" כאשר תנאים אלא מתקיימים, אז מה שהוקצב לאדם בר"ה בא לו בקל למי שמאמין בזה, ויודע שאין אדם בעולם שכול להחסיר לי משהו שנקצב לי מלמעלה.
אדם חייב לחיות באמונה, אבל יש גם צד שני.
כתוב "אל תרשע הרבה ואל תהיה כסיל" משמע לרשוע קצת לא נורא (קשה להבנה, אבל יש הסברים לזה)
אבל כסיל אל תהיה בכלל. אם כן מובן, שרצונו של ה' שאדם יחיה באמונה אך מצד שני שינהג עצמו ע"פ דרכי השכל ולא יהיה טיפש. (המשך הפסוק "כי למה תמות בלא עיתך" וכן ראיתי צדיק אובד בצידקו)

אולם כאשר האדם נופל למעשים שהם בבירור נגד רצונו ית' הרי הוא מעיד בעצמו שלא מתוך אמונה הוא פועל אלא מתוך הרגשת "בכוחי ועוצם ידי" ויתכן שהקב"ה יתן לאדם זה הצלחה, אך
א. לא הצלחה בר קיימא
ב. הצלחתו באה לו על חשבון העולם הבא שלו, ואין טיפש בעולם שימיר חיי עולם בחיי שעה.

כעת, ממה שאמרת לגבי המתחרים, איני מתפעל כלל. שגור בפיהם של הסוחרים האמירה "זוהי דרכו של מסחר" ומתרים לעצמם כל דבר אסור ע"פ הגיון הבאלעבאטיש הזה.

הבה ניקח אות חדשה שעיצבתי, כמו נצח או פנינה אלו אותיות שאני הריתי וילדתי, גם אם יקום מתחרה לא ישר ויחקה אותם עדיין בניי הם.

אבל דבר אחד שיהיה ברור וידוע, לא את חלקי הם לוקחים להצלחה חמרית, אלא את חלקם בע"הב שלהם, כי הלא בכך הם מכריזים ומודים בפני כל כי לא ביד ה' להעני ולהעשיר, כי אם בכוחם ועוצם ידם, כי אילו האמינו לא היו צריכים להגיע לכך.
במידה והמתחרה עיצב אות שרק משרת את אותה המטרה הטיפוגרפית, אך האות עצמה שונה, וזו אות שיצר מעצמו, אין שום איסור בזה, ואדבר תבוא עליו הברכה.

תחרות בריאה היא כאשר אחד בעקבות התחרות מתעלה מעל עצמו ומאמץ את עצמו ליותר איכות ויותר שירות, ברם תחרות חולה הוא כאשר מתחרה משפיל את עמיתו ומדבר עליו לשון הרע+הוצאות דיבה
ולשם הרגעת מצפונו הוא עונה לעצמו "הלא זו היא דרכי המסחר"

בתורה כתוב "וחי בהם" אחד הפירושים הוא שלא יהא אדם שומר מצוות בבית, ובחוץ מתנהג כמו גוי גמור
אלא בכל פניה ובכל מעשה שיהיה "וחי בהם".

למה יש כוסות, כדי לשתות? לא אלא כדי שיהיו דיני טהרה וטומאה, ולמה יש אוכל, כדי לשבוע? לא אלא כדי לומר ברכות, כל דבר ודבר שיש בעולם אינו קיים אלא בשביל המצוות ששיכות לגביו.
ואם נגזר שפונטייפ לא יצליח, אז לא. אך אני איני מוכן לקבל הצלחה גשמית שנוגסת לי מהמוכן לי בע"ה גם אם אשאר עני, וכבר אמרו חזל "יאתה עניות לישראל" שבזה נשארים ענוים וגמולם למעלה שלם.

ורק מילה אחרונה, דוקא בתחום האפור הזה ששמו עיצוב אותיות חלה מצווה של "והייתם נקיים" שכן בהגדרת נקי הוא "בעיני אלוקים ואדם" בכלל זה אסור לאדם במודע לשים עצמו במצב (וגם מטעמי מסחר) שיוכלו למצוא בו דבר גנאי.

• הוסף לסימניות
רבי אליהו, כאשר אתה קובע שחידוש פונט בסיס, או נתינת מענה חלופי לפונט בסיסי, הוא בגדר "איסור", אשמח לדעת אם קיים איסור הלכתי כזה. או להבדיל בעיה חוקית. (וצ"ע, כי פונביט חידשו את 'דוד', ויתר על כך, נתנו לו את השם "דוד חדש", וכפי שהבנתי ממך, זה בגדר "קנין בשינוי").

אם אין בזה איסור, אזי כל הדברים הנפלאים שלך, טובים בגדר חיזוק ואמונה, אך לא נכונים לעסק, בוודאי לא ללקוח. (ואז, הדרא קושיא לדוכתא, כי זה בבחי "אל תצדק הרבה" בעוד ההצטדקות באה על חשבון הלקוח שרוצה ברעננות שלך מחד, ומאידך מעוניין לחסוך רכישה כפולה של חבילת פונטים של 2 חברות מתחרות).

מעניין לשמוע את דעתם המלומדת של הת"ח דקהילת פרוגא.

.............................

• הוסף לסימניות
פונט שאין עליו כל זכויות יוצרים, מותר לפי החוק.
נתינת מענה חילופי למטרה טיפוגרפית מותרת ואף יוזמה מבורכת,
אך שינוי וביסוס עיצוב על פונט שהוכיח שהצליחה, שנעשה ע"י אחר מתוך תקווה לרכוב להרוויח על גב הפופולריות של הראשון לדעתי זו נבלות ונבזות.
ואני יכול להביא רשימה ארוכה של פונטים שהדבר ניכר בבירור.

מה מותר לפי חוקי המדינה ומה מותר לפי דיני תורה לפעמים הם חופפים לגמרי, אך לעיתים הם רחוקים כמזרח למערבץ

• הוסף לסימניות
איש קטן, במקרה של חידוש אות דוד, אין בעיה, מה גם שניתן קרדיט ליוצר המקורי.
היום אמנם המבחר מצומצם יחסית, אך בע"ה הוא ימשיך לגדול ולהתפתח, וכל דבר בעיתו מה טוב.
אם ה' היה רוצה שאעצב בקצב מהיר יותר היה נותן לי 2 זוגות ידיים.
וכמו שאמרתי, אנו חברה מתחילה ויש לה קצב התפתחות שלא ניתן להאיץ.
לגבי הלקוח, פונטייפ מתכננת דרכי פעילות שבה יהיה ניתן לרכוש מאיתנו גופנים ובו זמנית לרכוש מכל חברה אחרת.

אתה אומר שהאמונתי מהווה אבן מכשול להתקדמות פונטייפ, אך אני חושב שאדרבא, אמונה זו תוביל בסופו של דבר להצלחתה של פונטייפ, עם הזמן קהל המעצבים יבינו שפונטייפ לא רק מעצבת פונטים חדשים ולא רק מפתחת אפשרויות טיפוגרפיות חכמות בגופניה, אלא מציעה מסלולי רכישה נוחים ותנאים שמתאימים ללקוח הרוכש ולא רק תנאים שמתאימים לחברה המשווקת באופן חד צידי.

ועוד נקודה קטנה. כמו שאמרתי שאין לך בעולם דבר שקיים אם לא בשביל ההלכות ששייכות לגביו. כן פונטייפ לא קיימת אלא בעבור לשמור על הלכות ששייכות לגביה, כמו אמונה בין שותפים, אמונה במסחר וכו' וזו היא השאלה השניה שנשאל האדם לאחר מיתתו.
פונטייפ יכולה להיות עסק שמרוויחה כסף, אך גם נכסים רוחניים רבים.
אני בכול אופן עוסק בפונטים ומאמין במה שכתב דוד המלך "ושם דרך אראנו בישע ה'"

אבל אני מאמין בעיקרון פשוט, אם הפונטים של פונטייפ יהיו טובים, הם ימכרו, ואם לאו, הם לא ימכרו. וזהו דבר שנתון למשפט ע"י הקהל הק'.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה