מידע שימושי "רוחות ינשבו" שגיאה מוחלטת?

• הוסף לסימניות
מנהלת תוכניות באתר שמפעיל stream נגד מגישה במשרה עם שכר גבוה
שטעתה ואמרה בתחזית ינשבו רוחות מזרחיות במקום תנשבנה:
בפעם הקודמת טעתה ואמרה "במערכת המשפט הישראלי" במקום 'הישראלית' (חשבה שה'הישראלי' הולך על ה'משפט' ולא על 'המערכת')
זה קורה בעיקר כי המגישות באתרים הלא מאוד גדולים - לא רק מקריאות מטלמפומטר, אלא גם עורכות.
זאת אומרת, מקבלות ידיעה מרשתות (ברשיון) מנסחות אותו מחדש ומגישות.
כעיקרון יש מישהו שעובר על הגהה ולא ברור מה השתבש בדרך.

המנהלת דרשה ממנה לכתוב 100 פעם את המילה תנשבנה. במה שזכור לנו מהיסודי בכיתה ב'
+ הערה לא מחמיאה בקשר לזה
העובדת סירבה לכתוב והמנהלת מאיימת בהשעייה לשבוע.

לשאלה, הבנו שזאת לא נחשבת ממש שגיאה,
היא שמעה היום ברדיו אזורי נחשב (רדיו ירושלים נראלי?) שהשדר אומר גם 'ינשבו' וגם ראתה בכמה אתרים בגיגול מהיר.
האם זה קייס לכך שזו לא כזאת שגיאה נוראה - זה משנה כי היא קיבלה שם הערה על השגיאות האלו.
בהצטברות יותר מדי הערות דקדוקיות יש השלכות למשרה.
האם מישהו יכול להפנות אותנו למקור אם זו אכן לא טעות דקדוקית?

תודה על כל עזרה.

• הוסף לסימניות
מישהו יודע?
דווקא תנשבנה או אין הבדל,
והאם הגיוני להשעות בגלל זה. תודה

• הוסף לסימניות
אני לא יודע למה, אבל ברשת ב' באופן קבוע אומרים בלשון זכר -רוחות ינשבו

• הוסף לסימניות
1636567249705.png

• הוסף לסימניות
האתר הרשמי של השירות המטאורולגי
ואגב, כמו שאומרים שהטמפרטורות ירדו ולא תירדנה. למה? אין לי מושג...

• הוסף לסימניות
האקדמיה לעברית וויתרה כבר מזמן על הנטיה הזו. זה תקני לחלוטין לומר ולכתוב שהילדות ילכו לטיול.
חוץ מזה בכלל: רוח, שזו מילה שמופיעה גם זכר וגם נקבה.
ועוד חוץ מזה: מה זו ההתנהגות הזו, נראה לי שאפשר להגיש תלונה על הטרדת עובד.

• הוסף לסימניות
אפילו במקרא יש צורת עתיד זכרית לגבי נקבות: ''השבעתי אתכן בנות ירושלים... אם תעירו ואם תעוררו'' (ולא: 'אם תערנה ואם תעוררנה'), אבל עצתי לכם בכל מקרה - אל תביאו את פרוג כתנא דמסייע כי כנראה הבוסית לא תתייחס. כתבו לאקדמיה ללשון (יש אפשרות של פניות/שאלות אליהם https://hebrew-academy.org.il/שאלות-ותשובות/פניות-הציבור/) ובקשו תשובה זריזה - כנגד זה הבוסית לא תוכל להצטדק או להתנגד.

• הוסף לסימניות
הן יִהְיוּ או הן תִּהְיֶינָה – נוכחות ונסתרות בעתיד ובציווי
הצורות המיוחדות לנקבה רבות בעתיד ובציווי – בסיומת ־נָה – היו סדירות בלשון המקרא הקלסית – בתורה ובנביאים, למשל "וַתֵּצֶאנָה שְׁתַּיִם דֻּבִּים מִן הַיַּעַר וַתְּבַקַּעְנָה מֵהֶם" (מלכים ב ב, כד).
בספרי המקרא מתקופת הבית השני כבר יש עדויות לשימוש בצורת הזכר כשהכוונה לנקבות, למשל במגילת אסתר (א, כ): "וְכָל הַנָּשִׁים יִתְּנוּ יְקָר לְבַעְלֵיהֶן".
בלשון חכמים צורת הזכר היא דרך המלך, כגון: "הַבָּנִים יִרָשׁוּ וְהַבָּנוֹת יִיזּוֹנוּ" (משנה, כתובות ד, ו; הניקוד על פי כתב יד קאופמן).
מן הממצאים שבמקורות עולה אפוא ששתי האפשרויות תקניות.

עם זאת חשוב שדוברי העברית בני ימינו יכירו גם את הצורות הקלסיות כגון תִּרְאֶינָה, תִּלְבַּשְׁנָה, הנדירות בלשון הדיבור בעברית בת ימינו. על כן המורים מדגישים את הצורות האלה בהוראה.

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
תשובה מהאקדמיה לעברית

שלום רב,

שתי הדרכים תקניות.
הסבר מפורט כאן:
https://hebrew-academy.org.il/2010/03/25/הן-יִהְיוּ-או-הן-תִּהְיֶינָה-נוכחות/

בברכה,
רונית גדיש

image
המזכירות המדעית, האקדמיה ללשון העברית

המנהלת דרשה ממנה לכתוב 100 פעם את המילה תנשבנה. במה שזכור לנו מהיסודי בכיתה ב'
+ הערה לא מחמיאה בקשר לזה
העובדת סירבה לכתוב והמנהלת מאיימת בהשעייה לשבוע.
ועכשיו שהמנהלת תכתוב 100 פעמים את המילים 'רוחות ינשבו'...

אינספור פעמים אני שומע טעויות פשוטות בהבנת הנקרא של מגישי חדשות בערוצים נחשבים.
לא הגיע הזמן לנקד להם את החדשות?

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
ועכשיו שהמנהלת תכתוב 100 פעמים את המילים 'רוחות ינשבו'...
נשמע לי שכדאי לעובדת הזו לקרוא את הספר החדש של אורית חזן...
(אם תשכחי את עצמך)
זו ממש התעמרות בעבודה!!! אבל ממש!
את המנהלת צריך להשהות!

• הוסף לסימניות
זו ממש התעמרות בעבודה!!! אבל ממש!
כשקראתי בפעם הראשונה את הסיפור, הייתי בטוח שזה חידה, כלומר דימיון רחוק,
לא יתכן שעובדת תקבל יחס שכזה,
זה מעבר להתעמרות, זה בלתי מתקבל על הדעת

100 פעם לכתוב?
אני רק חושב אם הייתי אומר לעובד שלי דבר כזה,
הייתי מקבל פיטורין בלי פיצויים עוד באותו היום.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה