שיווק רגשי - מבוא - חלק א

• הוסף לסימניות
שלום לכולכם.
הבטחתי כבר כמה פעמים בעבר שאעלה אשכול בנושא ׳שיווק רגשי׳. זה לא ששכחתי, ניסיתי כמה פעמים לפתוח אשכול כזה. אבל החומר הזה די כבד, מסובך וארוך, ולכן בפעמים הקודמות לא פרסמתי אותו. כרגע החלטתי לפצל את הנושא לכמה אשכולות. אם תהיה התעניינות אמשיך לכתוב באשכולות נוספים. אם לא תהיה התעניינות אבין אתכם ולא איעלב. זה באמת חומר מסובך...
תהיו כנים איתי כי חבל לי להתאמץ לחינם, אם אף אחד לא נהנה מזה.

הנושא הפעם ידבר על מנגנון קבלת ההחלטות של כל אדם/צרכן, ועל המנגנון הרגשי המורכב שלנו.

עד לשנים האחרונות, כשדברנו על קבלת החלטה צרכנית היינו מחלקים את זה כך: רכישה מתוכננת ורכישה ספונטנית. ההנחה היתה שרכישות ספונטניות מונעות מדחפים ועל פי רוב הן רגשיות, בעוד שרכישה מתוכננת היא רציונלית. לדוגמה: בחירה של ממתק תהיה רגשית, כי אף אחד לא מתכנן את זה מספיק זמן מראש כדי להתלבט ולחשוב איזה בדיוק לבחור, אבל רכישה של מכונת כביסה תהיה רציונלית: נבדוק את הגודל, המהירות, ההספק, החיסכון ועוד ועוד, ורק אז נחליט בהיגיון לפי הצרכים שלנו.

המחקרים האחרונים הוכיחו שזה לא ממש נכון. גם רכישה מתוכננת מערבת המון שיקולים אמוציונליים. בכל מהלך של קבלת החלטה יש לרגש משקל של לפחות 60%. כך הוכח שאנשים שהיתה להם לקות רגשית התקשו בקבלת החלטות, גם כאלה שנראות רציונליות לגמרי!

הבעיה היא, ששליטה על ההגיון של השני זה דבר שמאוד קל להשיג. ברגע שאתה, או את, או אני, חוקרים מספיק צרכנים כדי למפות מה היו השיקולים שלהם, ושומעים מהם שהשיקול המרכזי ברכישת מכונת כביסה הוא חיסכון במים ובחשמל - לא נותר לנו הרבה להתלבט, ואנו מפרסמים על מכונת כביסה חסכונית במים ובחשמל.
גם אם נרצה להכניס רגש - נוכל לעשות קבוצת מיקוד ולשמוע את הצורך הרגשי של ׳להיות אמא טובה׳ ואז נספר שזו מכונת כביסה של אימהות טובות, ונגיד שפנינו לרגש.
אז זהו. שלא. גם אם רצינו לפנות לרגש - דיברנו בשפה שהשכל מבין, לפי דיווחים שהשכל העביר לנו. זו לא שפה שהרגש מבין, והיא לא עובדת עליו.

אז איך אנחנו פונים לרגש? איך אפשר לשלוט על הרגש של השני?
יש כמה קשיים, ובאשכולות הבאים בנושא ננסה (אם תרצו...) לענות עליהם אחד אחד. אבל בואו ננסה כרגע להבין איך המערכת הרגשית הנשלטת שלנו פועלת.

יש רגשות שנרצה או לא נרצה - נרגיש אותם. הם לא תלויים בנו. זה רגש של פחד, הפתעה, רחמים, הזדהות, סיפוק. גם אם נרצה להתגבר על פחד ונצליח - יהיה רגע קטן של פחד, שהתגברנו עליו, אבל הרגשנו אותו. יש עוד רגשות כאלה, כמובן. את הרגשות האלה אנחנו יכולים ׳לדרוך׳ אצל קהל היעד שלנו. איך בדיוק? נדבר על זה בהמשך.

יש רגשות אחרים שהם מניעים לפעולה. זה רצון לעזור, אחריות חזקה, תאוות נקם, כעס, קיפוח, תחושת חוסר צדק ועוד. נכון, רוב הרגשות האלה שליליים - אבל לא רק. ידוע שרגש שלילי מניע לפעולה הרבה יותר חזק.

חלק מהרגשות האלה פחות ניתנים לשליטה חיצונית. אני יכולה לעורר רחמים מאוד בקלות, אבל רצון לעזור זה כבר משהו שבשליטת האדם שמולי, לא בידיים שלי, לכאורה.
יש רגשות שהם גם נשלטים חיצונית וגם מניעים לפעולה - הם בד״כ הרגשות השליליים. מצד אחד קל מאוד להדליק רגש כזה ולצפות לפעולה. מצד שני - הם לא נשארים בעצמה שהדלקנו - או נרגעים מהר (חוסר צדק לא מקומם לאורך זמן) או עלולים לגדול ולצמוח ולצאת מההקשר שבנינו ולפעמים אפילו להיות מופנים נגדנו (כמו תחושת קיפוח).

מה שעוד צריך לדעת על המנגנון הרגשי שלנו - זה שהוא מלבה את עצמו. זה פועל כמו שרשרת. כל שני רגשות שמתעוררים - מעוררים רגש שלישי, לפעמים עמוק יותר - כמו אלו שאין אפשרות לעורר באופן חיצוני. אבל שני הרגשות מעוררים אותם.

ניקח דוגמה:
שמחה הוא רגש פנימי, שקשה לעורר אותו באופן חיצוני. איך נעורר אותו?
תחושת סיפוק זו תחושה שקל יותר לגרום. יחד עם רוגע - זה יוביל לשמחה. אם נשלב לחץ במקום הרוגע - נקבל תוצאה אחרת לגמרי - של תחושת פטרונות ואחריות.
אולי נסבך יותר - הפתעה הוא רגש שמאוד קל לעורר, וגם לגרות את השני זה ממש פשוט. אם תפתיעו אותי במשהו מגרה - סביר להניח שאני ארגיש שמחה, גם אם זה לא יהיה עוגה שתביאו לי לאכול, אלא מודעה מפתיעה ומגרה.

רצון לעזור, רגש מניע לפעולה - יכול להתעורר כשאדם מרגיש שני רגשות או יותר, שהם ׳שכנים׳ שלו מהקומה למעלה - שאנחנו יכולים לעורר. כמו רחמים ועליונות, שבמינון הנכון יגרמו לי לרצות לעזור. כמו פחד והזדהות.

ככה זה עובד. כל רגש שמופעל יוצר תמהיל אחר שמוביל אותנו לתחושות אחרות. בסוף השרשרת יש הנעה לפעולה. וההנעה לפעולה הזו היא כל כך חזקה, בין השאר בגלל שמאוד קשה להתגבר על התהליכים הרגשיים שקורים אצלנו ומלבים את עצמם, ובעיקר בגלל שקשה לנו מאוד להגדיר מה גרם לנו לתחושה הזו והזו, ולמה היא מובילה אותנו. חוסר המודעות הזו נמצא בעוכרינו כשאנו צרכנים, והמודעות נותנת לנו כוח אדיר כמשווקים.

זה האשכול הראשון. באשכולות הבאים בנושא נדבר על:
איך ׳לדרוך׳ רגשות לפי בחירה
איך נתכנן באילו רגשות נשתמש
איך נבדוק שלא עוררנו בטעות רגש לא נכון
איך נוכל להתגונן מפני שליטה ברגשות שלנו

אם עולות לכם שאלות נוספות בנושאים האלה אתם מוזמנים לכתוב. אשתדל לאט לאט לענות על הכל.

בהצלחה,
לאה בלוי

• הוסף לסימניות
קודם כל אני מוצאת את החומר מרתק ושימושי כאחד. (לאו דווקא בתחום הפרסום, גם בתחום החינוך והכתיבה)
אבל שוב עולה בי תחושת אי נוחות.
אני מנסה לכתוב בזהירות כי אין לי עניין להניע את המשווקים פה רגשית לתמהיל של זעם ופגיעות ב"בייבי" שלהם. אבל זה נושא שחשוב לי להביע בכל זאת:
אני חשה שיש מצד אחד תחושת שיכרון כוח השליטה בהמונים מצד המפרסמים וזה מריח רע. למרות שהמטרה היא אזרחית לגמרי ולא קומוניסטית או פאשיסטית.
ובנוסף: זה מוסרי לנצל חולשות אנוש כדי להרוויח הון?
הרי אין מדובר כאן בחשיפה למוצרים שיהיה בהם תועלת לצרכן. זה להניע את הצרכן לרכוש באופן בלתי שכלתני בעליל.

אודה להסברים ואני מניחה שיש.

• הוסף לסימניות
מרתק, תודה.

הערה קטנונית: אין דבר כזה "להפתיע בעוגה מגרה".
חלק אינטגרלי מהגירוי הוא המתנה כפויה, כלומר - מראים לי עוגה טעימה, אני מאוד רוצה לאכול אותה אבל כרגע אי אפשר או צריך לחכות או יש איזו מניעה [למשל, צריך לשלם כסף, אי אפשר לחטוף ולאכול] - ואז תחושת הגירוי מתרחשת, והיא מתעצמת ככל שהמניעה מתמשכת.
לכן, אם הופתעתי בעוגה טעימה שלא ציפיתי ולא התכוננתי לקבל, ואני יכולה לאכול אותה מיד - זה מן הסתם יעורר בי רגשות חיוביים, אבל גירוי לא יהיה אחד מהם, מכיוון שניתן לממש את הרצון מיד.

• הוסף לסימניות
לאה, תודה
אני מרגישה עכשיו שמחה
כי הפתעת אותי באשכול מגרה
לכן, אם הופתעתי בעוגה טעימה שלא ציפיתי ולא התכוננתי לקבל, ואני יכולה לאכול אותה מיד - זה מן הסתם יעורר בי רגשות חיוביים, אבל גירוי לא יהיה אחד מהם, מכיוון שניתן לממש את הרצון מיד.
נעמה, הערה קטנונית ממני ;)
לא תמיד ניתן לממש את הרצון מיד, למשל אם את התחלת הבוקר דיאטה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שושי כהן;966166:
לא תמיד ניתן לממש את הרצון מיד, למשל אם את התחלת הבוקר דיאטה

במקרה כזה, תחושת הגירוי לא תהיה חיובית אלא שלילית (בדומה למצב שאת נכנסת לחנות פלאפל, הריח משגע והבטן מתהפכת, ואז מתברר שאין להם תעודת כשרות) ותהיה מלווה בבאסה קלה עד עמוקה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;966169:
במקרה כזה, תחושת הגירוי לא תהיה חיובית אלא שלילית (בדומה למצב שאת נכנסת לחנות פלאפל, הריח משגע והבטן מתהפכת, ואז מתברר שאין להם תעודת כשרות) ותהיה מלווה בבאסה קלה עד עמוקה.

ובשלב הבא
תחושת שליטה עצמית, אולי
וגם סיפוק

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שושי כהן;966176:
ובשלב הבא
תחושת שליטה עצמית, אולי
וגם סיפוק

וחינוך ועבודת המידות וקניית מידת הפרישות :)...

זה ודאי נכון, אבל אנחנו מדברים על עולם הפרסום, בכל זאת.
אנחנו לא מחנכים את קהל היעד אלא מזהים צרכים רגשיים ונותנים להם מענה.

• הוסף לסימניות
מאשד מאד מעניין ומרתק.
גם מועיל.
תמשיכי. בטוחה שרבים כאן חושבים כך.
תודה

• הוסף לסימניות
אנחנו לא מחנכים את קהל היעד אלא מזהים צרכים רגשיים ונותנים להם מענה.

אנחנו מזהים צרכים רגשיים ומנסים לתת להם את המענה שימכור.
לא תמיד זה מצליח, כי אנחנו רק בני אדם ולא אלוקים.
שיטות פרסום מבוססות על מחקרים וסטסטיסטיקה ככל שתהיינה אינן מדע מדויק,
זה עובד על רוב האנשים, לא על כולם.
יש כאלו שבשביל למכור להם צריך להתאמץ יותר להבין את הצרכים הרגשיים שלהם.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;966154:
מרתק, תודה.

חלק אינטגרלי מהגירוי הוא המתנה כפויה, כלומר - מראים לי עוגה טעימה, אני מאוד רוצה לאכול אותה אבל כרגע אי אפשר או צריך לחכות או יש איזו מניעה [למשל, צריך לשלם כסף, אי אפשר לחטוף ולאכול] - ואז תחושת הגירוי מתרחשת, והיא מתעצמת ככל שהמניעה מתמשכת.
למה אין דבר כזה "להפתיע בצורה מגרה"?
;)ישאלו אותך "את בשרית?" ואם התשובה חיובית יבואו לך עוגה חלבית מושכת...ותתגרי למשך 6 שעות...;)
ועכשיו ברצינות:
נעמה, תענוג לקרוא את התגובות המחכימות שלך!

לאה, יישר כוח!
לענ"ד צריך לדעת לנהוג בתבונה בכלי רגשי, כי לאחד הוא יכול לגרום רגש חיובי בעוד לאחר יגרום לדחייה והתרחקות...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ort;966218:
למה אין דבר כזה "להפתיע בצורה מגרה"?
;)ישאלו אותך "את בשרית?" ואם התשובה חיובית יבואו לך עוגה חלבית מושכת...ותתגרי למשך 6 שעות...;)
ועכשיו ברצינות:
נעמה, תענוג לקרוא את התגובות המחכימות שלך!

לאה, יישר כוח!
לענ"ד צריך לדעת לנהוג בתבונה בכלי רגשי, כי לאחד הוא יכול לגרום רגש חיובי בעוד לאחר יגרום לדחייה והתרחקות...

לכן חשוב לזהות ולפלח במדוייק את קהל היעד הספציפי.
נניח, מודעה שנועדה לעורר רגש אמהי חזק (שמניע לפעולה) בקרב אמהות טריות לילד בכור, לא אמורה להניע את הסיפים של מי שלא נמנים על קהל היעד הזה. מקסימום היא "תרטיט" קצת קהלים במעגלים חיצוניים קרובים - אמהות לא טריות, אמהות אחרי לידה בלידות מתקדמות, סבתות טריות וכד'.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;966223:
נניח, מודעה שנועדה לעורר רגש אמהי חזק (שמניע לפעולה) בקרב אמהות טריות לילד בכור, לא אמורה להניע את הסיפים של מי שלא נמנים על קהל היעד הזה. מקסימום היא "תרטיט" קצת קהלים במעגלים חיצוניים קרובים - אמהות לא טריות, אמהות אחרי לידה בלידות מתקדמות, סבתות טריות וכד'.
אם כך דבר חשוב נוסף הוא לדעת היכן לפרסם דבר שפונה לקהל יעד מצומצם כדי שיביא תועלת שיווקית גדולה יותר.
אם למשל ניקח את הדוגמא שהבאת על נשים אחרי לידה- אולי ניתן לפרסם בירחונים העוסקים בגידול ילדים וכדו' או בבית יולדות וכדו' ששם נמצא חלק נכבד מאוד מקהל היעד, ולא בשבועון או ידיעון עם פרסומים לקהל הרחב...
כי במקומונים שכאלו פלח נכבד מהקהל לא יקבל את הגירוי השיווקי הרצוי, וחבל על מאמץ וכסף שמושקע במקום שאמנם קהל רב יותר חשוף אליו- אך רק אחוז מצומצם יתחבר אליו רגשית..

• הוסף לסימניות
תודה!!
הוחכמתי!!

אז את בעצם אומרת שלאנשים בעלי מודעות עצמית גבוהה - יהיה קל יותר 'לדרוך' על הרגשות הנכונים?

• הוסף לסימניות
תודה רבה.
המשיכי המשיכי. אני מכינה תיקייה עבת כרס לאשכולות הבאות...

• הוסף לסימניות
לאה מדהים מחכים מאד להמשך

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נוי;966124:
קודם כל אני מוצאת את החומר מרתק ושימושי כאחד. (לאו דווקא בתחום הפרסום, גם בתחום החינוך והכתיבה)
אבל שוב עולה בי תחושת אי נוחות.
אני מנסה לכתוב בזהירות כי אין לי עניין להניע את המשווקים פה רגשית לתמהיל של זעם ופגיעות ב"בייבי" שלהם. אבל זה נושא שחשוב לי להביע בכל זאת:
אני חשה שיש מצד אחד תחושת שיכרון כוח השליטה בהמונים מצד המפרסמים וזה מריח רע. למרות שהמטרה היא אזרחית לגמרי ולא קומוניסטית או פאשיסטית.
ובנוסף: זה מוסרי לנצל חולשות אנוש כדי להרוויח הון?
הרי אין מדובר כאן בחשיפה למוצרים שיהיה בהם תועלת לצרכן. זה להניע את הצרכן לרכוש באופן בלתי שכלתני בעליל.

אודה להסברים ואני מניחה שיש.
נוי, זה כלי, כמו הרבה כלים בעולם שאפשר לעשות אתו טוב ורע. כמו הדינמיט, או כמו כוח הדיבור שלנו. אפשר לבנות ואפשר להחריב. לפחות אני מעודדת את עצמי שגילוי הכלים האלה יתנו גם אפשרות להתגונן מפני השתלטות רגשית, ואם תשימי לב - אני מתכננת לכתוב על כך אשכול נפרד.
את חושבת שבגלל שאי מי עלול לנצל זאת לרעה אסור להשתמש בזה או לכתוב את השיטה המדהימה הזו בצורה ברורה?

נכתב ע"י naamah;966154:
מרתק, תודה.

נעמה, אני אוהבת את התגובות שלך.
כשאני מדברת על דריכת רגש כדי לעורר שרשרת, פחות רלוונטי לכמה זמן הוא מתעורר, ויותר משנה מה מתעורר איתו בו זמנית. הרי גם תחושת ההפתעה היא בדיוק לשבריר שנייה. כמה זמן אפשר להיות מופתעת? אז הפתעתי אותך בעוגה, ובאותו שבריר שנייה של הפתעה, כשתפסת את הלב ככה בידיים ואמרת וואו! עלה לך הרוק לפה, כי העוגה היתה עדיין בידיים שלי... נכון ששנייה אח"כ תפסת את הסכין והתחלת לאכול, אבל אז גם נרגעת מההפתעה. מה שקורה מכאן והלאה זה תערובת רגשות שמעוררים אחד את השני - והשמחה דומיננטית שם מאוד.
במודעה את יכולה להפתיע אותי בקריאטיב ולשים שם תמונה ארטיק. זה יוצר אותו אפקט ואני באמת מתגרה זמן רב, כי את התמונה קשה ללקק...

נכתב ע"י naamah;966223:
זו הערה נכונה לגמרי, ואנחנו עוד נחפור בנושא הזה הרבה כשנרצה לדבר על מיפוי רגשות, זיהוי רגשות ועוד כמה דברים נחמדים. זה לא מובן מאליו וגם לא פשטני כל כך, ויש גם פה כמה כללים פשוטים שצריך לזכור.

אני מבינה שכל מי ששלח תודה מעוניין בהמשך?
יפה. אנשים רציניים יש פה...
לא אתחייב על זמן קבוע, אבל בהחלט אפנה זמן להמשיך.

• הוסף לסימניות
זה אומר שמשווק הוא גם פסיכולוג מקצועי?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י blueberry;966944:
זה אומר שמשווק הוא גם פסיכולוג מקצועי?
זה אומר בהחלט שפסיכולוגיה שיווקית היא תחום מכובד, שיש לו הרבה מה להציע. גם העוסקים במלאכת השיווק, שאינם יכולים לפנות מזמנם 6 שנות לימוד באוניברסיטה, יכולים להנות מטעימות ממנו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ckuh;966937 את חושבת שבגלל שאי מי עלול לנצל זאת לרעה אסור להשתמש בזה או לכתוב את השיטה המדהימה הזו בצורה ברורה? [/QUOTE:
לא, חס וחלילה.
דבר ראשון זה חשוב כצרכן, בשביל שאדע להתגונן ;)
השיטה הזו שרק למבוא שלה נחשפתי נראית לי חשובה לתחומים כמו חינוך והמסתעף.
ההסתייגות שלי היא מעצם הרעיון שבניצול כח שליטה רגשי כדי לפתות את הצרכן בניגוד למה שהיה בוחר בצורה שכלתנית.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....