מידע שימושי שכיבה על הגב וראש פחוס

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מי;988020:
חשוב לציין שזו השערה בלבד.
למעשה, האם יש או אין קשר בין ירידת התמותה בתינוקות והנחיות השינה על הגב - זו שאלה גדולה, שכל המחקרים מנסים לשער את תשובתה.

בכלל, כל הנושא של הקשר הססטטיסטי במחקרים הוא נושא ארוך וסבוך.
ידעתם, למשל, שבמחקר ארוך ומקיף נצפו יותר מקרי התאבדות בקיץ?
אף על פי כן, שום חוקר לא נטה לומר שמזג האויר גורם לאנשים להתאבד. למה? כי איכשהו זה לא נשמע סביר. חיפשו כל מיני קשרים עקיפים, כמו העובדה שחופשת הקיץ גורמת לאנשים להתאחד עם משפחתם, ואם אין להם כזו הם נוטים להיתפס לייאוש.

גם כאן, יש שני נתונים סטטיסטיים. מה הפרשנות?
השערות למיניהן.

דווקא קראתי שזה נובע מאספקת חמצן נמוכה יותר בתנוחה הזו,
וזה דווקא כן בדוק.

השאלה היא למה זה גורם לחלק מהתינוקות להגיע למצב של דום נשימה,
ולא להתעורר במצב מצוקה - למרות שרובם ב"ה כן מתעוררים.

וכן, יש תינוקות שכן מגלים מראש שיש להם נטיה לכשל מסוג זה ומזהירים את ההורים מראש תוך המלצה לקחת עזרים - והשנה וחצי האלו סיוטיות להם.

• הוסף לסימניות
קצת מידע:
פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור: "במיוחד בתקופת החורף, הורים יכולים למנוע חלק גדול ממקרי המוות הפתאומי בתינוקות על-ידי התנהגות נכונה. העלייה העונתית במקרי המוות בעריסה, שאנו עדים לה בישראל נעלמה במדינות שהטמיעו בהצלחה את המסר לפיו יש להשכיב תינוקות לישון על הגב. העלייה המצערת במקרי מוות בעריסה בישראל בחודשי החורף לעומת הקיץ מצביעה, כי יש לנו עוד הרבה מה לשפר, וכי ביכולתנו להפחית את מספר המקרים, אם נשכיב תינוקות לישון על הגב".

"הסיכון למוות עריסה, כתוצאה מהשכבת תינוקות לישון על בטנם גבוה פי 5 בחורף לעומת פי 2.1 בקיץ", מסבירה דר' ענת שץ, יו"ר עמותת עתיד, לחקר ולמניעת מוות פתאומי בתינוקות, "ההצלחה הדרמטית של קמפיין ההשכבה על הגב, בהורדת שעורי התמותה ממוות בעריסה בעולם המערבי מחייבת אותנו להמשיך להגביר מודעות לגורמי הסיכון, למניעתם ולעידוד יצירת סביבת שינה בטוחה, בעיקר באוכלוסיות בהן שעור תמותת התינוקות גבוה יותר".

על-אף שמשרד הבריאות ממליץ משנת 2000 להשכיב את התינוק לשינה ביום ובלילה על הגב, בסקר טלפוני "מב"ת לרך" (מצב בריאות ותזונה) שערך משרד הבריאות בין השנים 2009–2011 נמצא, כי רק 4 מתוך 10 הורים לתינוקות, שגילם חודשיים, משכיבים את התינוק לישון, אך ורק, על הגב. ממצאים אלו דומים למימצאי סקר שערכה עמותת עתיד בשנת 2006. במעקב שביצעה המחלקה לאם ולילד במשרד הבריאות נמצא, כי 8 מתוך כל 10 (80%) תינוקות שנפטרו במוות פתאומי לא הושכבו על הגב.
מאות מחקרים שפורסמו בשני העשורים האחרונים מעידים, כי גם שכיבה על הצד מהווה גורם סיכון למוות פתאומי. תינוק שהושכב לישון על צדו עלול לעבור, בקלות רבה, לתנוחת שכיבה על הבטן. שימוש באביזרים כמו ה"מיקומון", המיועדים לשמור על השכבת צד, התגלו אף הם כגורמי סיכון יתר למוות עריסה ולחנק.

השכבת התינוק לישון על הגב בלבד, עשויה להפחית בין 50% ל-70% ממקרי מוות עריסה. בארצות שהטמיעו היטב השכבת תינוקות על הגב חלה ירידה תלולה במקרי מוות עריסה. לכן מומלץ להשכיב את התינוק לישון על הגב מיום לידתו, כדי להרגילו לתנוחת שינה זו.

• הוסף לסימניות
תגידו לי- אני לא מבינה-
אם יש אפילו חמישה אחוזים שזה יותר בטוח- למה לא להקפיד על זה? עולה כסף? מסובך מאוד?
מקסימום אפשר להרדים על הבטן ואחרי חצי שעה להפוך בעדינות לגב. מה הסיפור?
הרי אין שני צדדים, כל השאלה היא עד כמה זה בדוק כבטוח יותר, אז למה לעשות ניסויים מן הסוג הזה?

• הוסף לסימניות
כשתינוק שוכב על הגב ופולט הוא מועד לחנק ר"ל. מה שנקרא בלע"ז אספירציה.
בלי לדבר על השלכה של התפתחות מוטורית איטית.
כשהוא מתרגל להתעצלן על הגב, גם כשתשימו אותו על הבטן בשעות הערות הוא ישמוט את ראשו ויצווח מרה.
אבל תשכיבו על הגב, ואל תאשימו אותי ברצח. אוקי?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נוי;988247:
כשהוא מתרגל להתעצלן על הגב, גם כשתשימו אותו על הבטן בשעות הערות הוא ישמוט את ראשו ויצווח מרה.
אבל תשכיבו על הגב, ואל תאשימו אותי ברצח. אוקי?
לא חשבנו על זה...
הקרדיט לעמותת עתיד על החומר הבא:
גורמי סיכון

• שכיבה על הבטן – משנת 1998 קיימת הנחייה להשכיב את התינוק בזמן שינה על הגב בלבד (השכיבה על הצד מעלה את הסיכון למוות עריסה פי 2 בהשוואה לשכיבה על הגב). אף שלא נמצא הגורם לתופעה, מניעת גורם הסיכון התנוחתי (שכיבה על הבטן) הביאה להפחתה דרסטית של עד 70% בשיעורי התמותה מתופעה זו. למרות הירידה הדרסטית בתמותה עדיין מוות בעריסה הוא גורם המוות העיקרי בתינוקות בין גיל חודש לגיל שנה.
    לחוקרים ברור שכדי שיתרחש מקרה המוות צריך להתקיים "טריגר" חיצוני או שילוב של נסיבות, ואלו מוחמרים בתנוחת השכיבה על הבטן.
    במחקר אנטומי מצאו ד"ר שץ ושותפיה שתינוק השוכב על הגב – ראשו וצווארו מתוחים בקו ישר עם הגב ודרכי הנשימה שלו פתוחים באופן מלא. כל הטענות על סכנה לתינוק בשכיבה על הגב בזמן שינה הופרכו במחקרים: אין סכנה של התגברות פליטות, השטחת עצמות הגולגולת או התפתחות אורתופדית לקויה של הגב.
    ההמלצה אפוא היא חד-משמעית: משכיבים את התינוק על הגב בלבד!
  • עישון – לאחר ביטול השכיבה על הבטן כגורם סיכון (באמצעות השכבת תינוקות על הגב בזמן השינה) נמצא שגורם הסיכון העיקרי כיום הוא עישון: עישון על ידי האם בזמן ההיריון ועישון בסביבת התינוק לאחר הלידה. צריך וניתן למנוע עישון בסביבת התינוק ובכך להפחית הסיכון למוות עריסה.
רבים שואלים למה לא להשכיב על הבטן, שהרי נראה שבשכיבה על הגב יש סכנת חנק מפליטות ובעבר היה מקובל להשכיב את תינוקות על הבטן מחשש מפליטות. כיום, בעקבות מחקרים נרחבים בעולם המערבי ובעיקר באנגליה ובאוסטרליה, החוקרים סבורים שתנוחת שינה על הבטן היא גורם סיכון למוות עריסה אך אין בה פחות סיכון לתחלואה או תמותה מוגברים מסיבות אחרות, כולל שאיפת מזון לריאות. מסקנה זו עלתה לאחר שיותר מ-80% מהתינוקות שנמצאו מתים ושמותם אובחן כתסמונת מוות פתאומי נמצאו בשוכבם על הבטן.
הסיכון בשכיבה על הבטן, כך התברר, הוא גבוה פי 3 עד 5 מאשר בשכיבה על הגב או על הצד. החוקרים שקישרו בין תנוחת השכיבה על הבטן למוות הפתאומי סבורים כי תנוחה זו עלולה לגרום לחסימה מכנית של הנשימה ולסתימה של האף והפה – עד כדי חנק. בנוסף, כשהתינוק שוכב על הבטן הוא פולט דו-תחמוצת הפחמן לתוך הסדין, אבל בשל התנוחה החומר אינו מתפזר והוא שואף אותו בחזרה – דבר שעלול לסכן את חייו. בעיות נוספות שעלולות להיווצר מתנוחה זו: לחץ על העורק הבין-חולייתי ותופעה של חימום יתר בשל העובדה שבתנוחה זו יש פחות פיזור של החום בהשוואה לשכיבה על הגב.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נוי;988247:
תתקשרי למשרד הבריאות לעדכן אותם.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אפרתה;988127:
תגידו לי- אני לא מבינה-
אם יש אפילו חמישה אחוזים שזה יותר בטוח- למה לא להקפיד על זה? עולה כסף? מסובך מאוד?
גמני לא מבינה!!!!

נכתב ע"י נוי;988247:
לכן בשינה על הגב, וכל שאר הזמן על הבטן. כ"כ מסובך????

• הוסף לסימניות
אני לא רציתי להכנס לוויכוח הזה, למה לי?
בסוף אני מוצאת את עצמי מתערבת שוב :)

כשהבן שלי נולד הקשבתי בתחילה להוראות משרד הבריאות והשכבתי אותו על הגב.
3 פעמים התעוררתי בבהלה, כשבני כמעט ונחנק כשעלו לו פליטות מתוך שינה.
(הוא היה פולט המון.) מאותו רגע החלטתי ששומר פתאים ה' ונטיית ליבי להשכיב כמו שאמא שלי וסבתא שלי השכיבו וזה על הבטן!
כשהיה על הגב הוא ישן והתעורר כל שעה+, מאז שהשכבתי אותו על הבטן הוא ישן הרבה יותר רגוע.
ואני הרבה יותר רגועה. ב"ה.

• הוסף לסימניות
אני חושבת שה' נותן לאמא אינטואיציות מה הכי טוב לילד שלה. ודי מספיק הבהירו את הנושא לכאן ולכאן.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רחלים;988326:

(הוא היה פולט המון.) מאותו רגע החלטתי ששומר פתאים ה' ונטיית ליבי להשכיב כמו שאמא שלי וסבתא שלי השכיבו וזה על הבטן!
כשהיה על הגב הוא ישן והתעורר כל שעה+, מאז שהשכבתי אותו על הבטן הוא ישן הרבה יותר רגוע.
גם אצלי היה כזה דבר, של פליטה שחסמה את דרכי הנשימה. יותר מפעם אחת. ב"ה הייתי ליד הילד כשזה היה והרמתי מיד. וגם החלטתי להשכיב על הבטן. אמנם בגלל זה השינה שלי עצמי לא חזקה, וכשאני שומעת שיעול של התינוק, למשל, אני מיד קופצת ומרימה אותו כדי לסייע לו לנשום טוב כשהוא משתעל.
(אם כי, בגלל שנחשפתי למקרה של מוות בעריסה- ודווקא בתינוק שישן על גבו - יש בי מתח קבוע כשיש בבית תנוק קטן, וזה לא משנה מה תנוחת השינה שלו. אני כל שעה-שעתיים בודקת מה מצב הנשימה שלו)

• הוסף לסימניות
יש את המכשיר שבנימין חינקיס ממליץ עליו בלי סוף. בייבי סיינס. שמאבחן בקלות את מצב התינוק ומאותת.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תור הזהב;988343:
יש את המכשיר שבנימין חינקיס ממליץ עליו בלי סוף. בייבי סיינס. שמאבחן בקלות את מצב התינוק ומאותת.
המכשיר הוכח כלא יעיל.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י GRN;988352:
המכשיר הוכח כלא יעיל.

לפי מה שהוא כותב אי אפשר להסתמך עליו בלבד וההורים צריכים להמשיך להיות עירניים.
לדבריו המכשיר העיר אותם מספר פעמים כשילדיהם הגיעו למצב של כמעט... ירחם ה'.
וכן הוא שמע מאנשים נוספים. אבל אי אפשר להסתמך עליו בלבד.
בינה מלאכותית...

• הוסף לסימניות
שלום לכם
ערכתי בירור תורני על הנושא - לא מדובר בפסק הלכה שניתן ללכת לפיו, אך בהחלט ניתן ללמוד על הקוים המנחים אותנו.
שם הרב וכדו' יתקבל באישי.
בהזדמנות זאת אני חייב התנצלות מנוי, על כך שכתבתי בחריפות רבה מדי בלא שיקול דעת הלכתי.
השאלה שנשאלה הייתה כזאת:
בעקבות דיון שהשתתפתי בו, שהובאו בו דעות שונות, בנושא מוות בעריסה וההשתדלות הנצרכת למניעתו.
מה ההלכה אומרת בנידון, האם הנחיות משרד הבריאות מחייבות אותנו, או שמא בגלל שהנתונים הם תוצאה של מחקר סטטיסטי וגורם המוות המדוייק לא ידוע לנו, ובנוסף השם ברא את האם עם החושים המתאימים לגידול הילד, ותחושתה אומרת שכך טוב לילד, נסמוך על זה.
הנתונים שהובאו לרב הם אלה
התשובה שנתקבלה היא זאת:
כעת הבנתי שהשאלה שלך היא האם יש חובה על פי דין תורה להקפיד להשכיב את התינוק בשנתו הראשונה על הגב, בשנתו.
ובכן:
א.ודאי שמוות בעריסה לא מוגדר כ"שכיח היזיקא" !!
ב.בהנחה שהמחקרים אמינים, ודאי שעדיף להקפיד להשכיבו על גבו בשנתו, בשנה הראשונה.
ג.מאידך גיסא, אם יש מי שנלחץ מזה, בגלל מסורת של סבתות או סיוטים שבאו לו מאיזה מקור שהוא, לא צריך להלחם על זה, וכבר נאמר "שומר פתאים ה", וק"ו כאן שאחוז נמוך כ"כ לא חשיב "שכיח היזיקא".
ד.והעיקר לא לפחד כלל !!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קקטוס;988359:
שלום לכם
ערכתי בירור תורני על הנושא - לא מדובר בפסק הלכה שניתן ללכת לפיו, אך בהחלט ניתן ללמוד על הקוים המנחים אותנו.
שם הרב וכדו' יתקבל באישי.
בהזדמנות זאת אני חייב התנצלות מנוי, על כך שכתבתי בחריפות רבה מדי בלא שיקול דעת הלכתי.

השאלה שנשאלה הייתה כזאת:
בעקבות דיון שהשתתפתי בו, שהובאו בו דעות שונות, בנושא מוות בעריסה וההשתדלות הנצרכת למניעתו.

מה ההלכה אומרת בנידון, האם הנחיות משרד הבריאות מחייבות אותנו, או שמא בגלל שהנתונים הם תוצאה של מחקר סטטיסטי וגורם המוות המדוייק לא ידוע לנו, ובנוסף השם ברא את האם עם החושים המתאימים לגידול הילד, ותחושתה אומרת שכך טוב לילד, נסמוך על זה.
הנתונים שהובאו לרב הם אלה
התשובה שנתקבלה היא זאת:
כעת הבנתי שהשאלה שלך היא האם יש חובה על פי דין תורה להקפיד להשכיב את התינוק בשנתו הראשונה על הגב, בשנתו.

ובכן:

א.ודאי שמוות בעריסה לא מוגדר כ"שכיח היזיקא" !!
ב.בהנחה שהמחקרים אמינים, ודאי שעדיף להקפיד להשכיבו על גבו בשנתו, בשנה הראשונה.

ג.מאידך גיסא, אם יש מי שנלחץ מזה, בגלל מסורת של סבתות או סיוטים שבאו לו מאיזה מקור שהוא, לא צריך להלחם על זה, וכבר נאמר "שומר פתאים ה", וק"ו כאן שאחוז נמוך כ"כ לא חשיב "שכיח היזיקא".

ד.והעיקר לא לפחד כלל !!

תודה לך!

• הוסף לסימניות
קקטוס. אשריך!

האמת שבשעתו גם אני בררתי אצל רב את העניין.
בכל זאת, לראות מוות עריסה בעיניים זה לא משהו שעובר ככה. היינו מטולטלים כהוגן, מה גם שאחד הילדים שלי היה תינוק רך.
ההוראה הייתה שאין צורך לחשוש מלהשכיב על הבטן.

אבל אחרי שראיתי שהציבור כאן כל כך מזועזע, שמרתי את הרב שלי לעצמי, לפני שיבקשו ממני גם את תעודת ה"יורה, יורה" שלו...
(בתוספת לקוטר הכיפה ואורך הזקן)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רחלים;988326:

נכתב ע"י תרצה;988336:
גם אצלי היה כזה דבר, של פליטה שחסמה את דרכי הנשימה. יותר מפעם אחת. ב"ה הייתי ליד הילד כשזה היה והרמתי מיד. וגם החלטתי להשכיב על הבטן. אמנם בגלל זה השינה שלי עצמי לא חזקה, וכשאני שומעת שיעול של התינוק, למשל, אני מיד קופצת ומרימה אותו כדי לסייע לו לנשום טוב כשהוא משתעל.
(אם כי, בגלל שנחשפתי למקרה של מוות בעריסה- ודווקא בתינוק שישן על גבו - יש בי מתח קבוע כשיש בבית תנוק קטן, וזה לא משנה מה תנוחת השינה שלו. אני כל שעה-שעתיים בודקת מה מצב הנשימה שלו)
והבן שלי גם הגיע בניידת טיפול נמרץ לבית החולים אחרי כזה סיפור...

וזה היה אחרי שנלחצתי מכל האזהרות, והחלטתי שאותו אני אשכיב על הגב :)

ומיד אחרי שהיינו מאושפזים שם, נפטר תינוק ה"י באותה סיטואציה בדיוק.

• הוסף לסימניות
מישהו ניסה כרית זכרון למניעת ראש פחוס?
לבן שלי התחיל להיות ראש פחוס הוא בן 4 חודשים (בצד אחד)
האם מומלץ לנסות להעביר אותו לכרית הנ"ל?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה