מידע שימושי שכיבה על הגב וראש פחוס

• הוסף לסימניות
הייתי חייבת:
מויקיפדיה-
רקע רפואי
מוות בעריסה הוא מוות פתאומי המתרחש ללא אזהרה מראש, בדרך כלל בזמן שינה אצל תינוקות בריאים, מסיבה לא ברורה. הוא עלול להתרחש אצל תינוקות בני חודש עד שנה ושיא שכיחותו בקרב תינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים. תינוקות רגישים במיוחד בחודשים הראשונים בחייהם בפרט ובכל השנה הראשונה בכלל. רוב מוחלט של המקרים (99%) מתרחשים בטרם מלאו לתינוק שישה חודשים, אך הסיכון קיים במשך כל השנה הראשונה.
שיעור מקרי מוות בעריסה משתנה ממקום למקום. לפי נתוני משרד הבריאות, בישראל נפטרו שישים תינוקות בשנת 2000, שהם 4 מקרים ל-10,000 לידות חי. נתוני שנת 2001 מצביעים על כ-45 מקרי מוות בעריסה בשנה מתוך 137,000 לידות חי, שהם 1.5 מקרים ל- 10,000 לידות חי במגזר היהודי, לעומת המגזר הלא יהודי שהם 8 מקרים ל- 10,000 לידות חי. נתוני שנת 2003 מצביעים על כ- 46 מקרי מוות בעריסה בשנה, והנתונים מראים כי שניים מכל 10,000 תינוקות בישראל ימותו כתוצאה ממנה. בארצות המערב חלה ירידה דרסטית של בין 70-50 אחוז בשיעור התמותה. בארצות הברית נפטרו בשנת 1996 כ-3,000 תינוקות כתוצאה מהתסמונת, אך במשך הזמן ירדו שיעורי התמותה משני מקרים לכל 1,000 לידות ל- 0.7 מקרים לכל 1,000 לידות חי. בקרב הקהילה האפרו אמריקאית בארצות הברית, שבה נמדדו שיעורים גבוהים של התופעה, חלה ירידה, אם כי עדיין שיעור התופעה בקרב קהילה זו גבוה פי שניים מאשר בקרב הלבנים. בבריטניה תסמונת מוות בעריסה הנו הגורם הראשון לתמותת תינוקות לעומת הונג-קונג שבה שיעור המקרים קטן בהרבה. במדינת ויקטוריה באוסטרליה ירד מ-1 לכל 500 לידות חי לכדי 1 מתוך 1,000 לידות כאלה בעקבות תוכנית חינוך נכונה, כתוצאה מכך בשנים 1990-1991, מתו כ-76 תינוקות מן התסמונת, בהשוואה לשיעור שנתי של 135-120 בעבר. באוסטרליה כולה נפגעים כ-500 ילדים בתסמונת מדי שנה. בניו זילנד, דווח השיעור הגבוה ביותר בעולם של התופעה: 8.45 לכל 1,000 לידות חי. ביפן וסין, דווחו שיעורי השכיחות הנמוכים בעולם: 0.03 לכל 1,000 לידות חי. הנתונים אינם מדויקים משום שבמקומות רבים בעולם, כולל בישראל, אינה מתבצעת נתיחה אחרי המוות כשגרה, וזו חיונית לקבלת התוצאה.גורמי סיכון
מכיוון שהסיבות למוות בעריסה אינן ידועות מתבססות הערכות גורמי הסיכון על ניתוחים סטטיסטיים של הנתונים הידועים לגבי כאלו שלקו בתסמונת. לגבי חלקם יש הסכמה בעוד שלגבי אחרים אין תמימות דעים בקרב החוקרים.
וכאן נותנים סיבות אפשריות לפני הלידה, והנה לאחריה:

משקל לידה נמוך (במיוחד מתחת ל-1.5 ק"ג)
חשיפה למבוגרים מעשנים: תינוקות החשופים לעישון כפוי של אחד ההורים נמצאים בסיכון כפול למוות בעריסה [3].
שכיבה על הבטן: נתונים הראו כי ההוראה להשכיב תינוקות על הגב בארצות הברית הורידה את התמותה מ-13 ל-8 מתוך 10,000 תינוקות.
שינה רחוקה מהתינוק: קיימת המלצה להורים לישון באותו חדר עם התינוק, כך שיוכלו לשמוע סימני מצוקה שלו, גם אם הוא לא מצליח לבכות. לגבי שינה באותה מיטה, הדעות חלוקות האם דבר זה מזיק או מועיל (ודבר זה גם תלוי במשתנים אחרים - סוג המיטה, נוכחות של כרים או של שמיכות רכות, הורים מעשנים או בעלי משקל יתר ועוד).
הזנה שלא על ידי הנקה
ביגוד וחימום עודפים
משטח שינה רך מידי ולא מאוורר
שינה עם ילד אחר: מומלץ לא לתת לילד לישון עם ילד אחר באותה המיטה לפחות עד גיל 9 חודשים.
באוקטובר 2006 פורסם מחקר [4][5], שטרם אושש דיו [6], הגורס שמוות בעריסה נגרם משום פגם גנטי המונע זיהוי כשלים בנשימה בגזע המוח. במחקר שהתפרסם באוקטובר 2008 התברר כי שימוש במאוורר בחדר התינוק הפחית המקרים ב-72 אחוז[7].

• הוסף לסימניות
אם תהיה פה הסכמה על הרעיון הפשוט והבסיסי, שאמא, שמשכיבה תינוקות על הבטן, אינה מזלזלת בחיים שלהם, חלילה!
היא פשוט חושבת שככה נכון וטוב יותר.
אז אפשר לחשוב הפוך, אפשר להיות משוכנעים שזה פיקוח נפש, שהיא טועה מאד.
אבל לא לבוז לדעתם של אחרים, ולא ליחס להם זלזול בחיים של הילדים שלהם עצמם. זה תלוש מהמציאות. אף ילד לא מגיע בקלות רבה מדי לאמא שלו.

אם יש פה הסכמה על זה, ועל כך שראוי להתבטא בעדינות גם בנושאים קריטיים, אז אפשר להמשיך את הדיון.
עמדתי כבר מזמן לפתוח כאן שרשור בנושא, כי יש כמה דברים ששמעתי לגבי ניתוח המחקר ההוא, דברים שגורמים לי לחשוב שאכן אין בעיה להשכיב על הבטן.
לא ברור לי עדיין מה המסקנה הסופית.

• הוסף לסימניות
וואו... דם ואש ותמרות עשן - ועוד בספירת העומר!
לכל המתלבטות, למה לא להשכיב פשוט על הצד?
הכי בטיחותי, לא 'מפחס' שום דבר (כל פעם להשכיב על צד אחר)
הילד לא קופץ בבהלה - כי תומכים בו מאחור עם חיתול או מגבת מגולגלת,
זו תנוחה מאד נוחה ו'עוברית'.
אם התינוק פולט הוא לא נחנק עם זה - כמו שקורה בשכיבה על הגב,
וגם לא 'טובע' בזה כמו שקורה בשכיבה על הבטן, זה פשוט נפלט הצידה.
הרבה נחת ובריאות לכולי כולם!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י pr;987274:
וואו... דם ואש ותמרות עשן - ועוד בספירת העומר!
לכל המתלבטות, למה לא להשכיב פשוט על הצד?
הכי בטיחותי, לא 'מפחס' שום דבר (כל פעם להשכיב על צד אחר)
הילד לא קופץ בבהלה - כי תומכים בו מאחור עם חיתול או מגבת מגולגלת,
זו תנוחה מאד נוחה ו'עוברית'.
אם התינוק פולט הוא לא נחנק עם זה - כמו שקורה בשכיבה על הגב,
וגם לא 'טובע' בזה כמו שקורה בשכיבה על הבטן, זה פשוט נפלט הצידה.
הרבה נחת ובריאות לכולי כולם!

הרבה פעמים התלבטתי אם להשכיב על הצד, משום מה יש לי תחושה שהיד תירדם לתינוק התורן, לא כך?

כמו כן, מהצד הרבה יותר קל להתהפך על הבטן, גם לתינוקות שעדין לא מתהפכים.

• הוסף לסימניות
לפני ארבע חודשים ילד של חברה נפטר במוות עריסה ל"ע. והוא ישן על הצד!
אין עיצה ואין תבונה נגד השם.
ואם יש ילדים שזו הדרך היחידה שלהם להרדם היא על הבטן אז כך האמא תנהג, חוסר שינה מצטבר בגיל הזה יכול לגרום להרבה נזקים וזה לא בריא בכלל.
נותר לנו רק להתפלל להשם יתברך שיציל את ילדנו ומכל צרה, וישמור עליהם בריאים ושלמים.

• הוסף לסימניות
האמת היא כזו- איני חושבת שמישהו מתערב לאחר איך לנהוג. רק כשעולה שאלה כזו לדיון ויש מי שמזלזל בהנחיות המקובלות הוא בעצם לוקח את עצמו את האחריות למה שיקרה באם אם מסוימת תפעל בעיקבות הדברים שאמר. אני לא הייתי רוצה להיות במקום הזה בשום אופן.

• הוסף לסימניות
אמהות (נורמליות) ב"ה לא חוטאות כלפי ילדיהן,
גם אם הם נוהגות אחרת מההוראות הגורפות!!
ואת לא יכולה להגדיר זאת כפשע כל זמן שלא נכנסת למערכת השיקולים שלהן.

אגב, באותה מידה אמהות אחרות טוענות שאמהות שהולכות לפי ההוראות הגורפות של משרד הבריאות הן פושעות, כי המערכת מושפעת מכ"כ הרבה גורמים אינטרסנטים וכו'...

אני מאמינה שאימי שהשכיבה את כל ילדיה על הבטן, ב"ה עשתה להם אך טוב הגם שיותר מחציים נולדו אחרי הוראת ההשכבה על הגב, אף אני לא חושבת שפשעתי כלפי ילדי שלא הסתגלו לשינה על הגב וע"כ נמו על בטנם. (לא כולם)

אבל, המלצות לאחרים - לא אקח על כתפי אחריות לנהיגת אחרים אחרת מהמלצות הרופאים.
באיחולי אך טוב לכל בית ישראל.

• הוסף לסימניות
היתה לנו שריפה בבית
אחר הצהרים הייתי עם ילדי וכשגיליתי את האש וקראתי לשכנה
התחלנו להוריד את הילדים למטה
השכנה ירדה ואחריה ילָדַי
וכשאני ירדתי
חיפשתי את כל הילדים
ואחד לא היה (בן כמעט3)
רצתי חזרה למעלה
מרוב בלבול הוא עלה למעלה קומה אחת
ונכנס לקומה, הדלת חסינת האש- נסגרה עליו (לא הרמטית נשאר מרווח צר)
אך היא היתה תקועה ובקושי רב מאד נפתחה
פתחתי לו וירדתי איתו במהירות,
לאחר מכן החוקר כיבוי אש התעצבן למה הדלת בקומה שלנו פתוחה באופן קבוע לרווחה
כשזה אמור להיות סגור וכך העשן לא היה מתפשט לכל הבנין
אז הנה מה עדיף- זה יכול לסכן חיים לא פחות ממה שזה יכול להציל
הדלתות האלו לילדים ממש סכנה לפי דעתי בטח בזמן מצוקה שצריך לברוח
סתם הנה הוראות והנחיות...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י yosher2005;987279:
הרבה פעמים התלבטתי אם להשכיב על הצד, משום מה יש לי תחושה שהיד תירדם לתינוק התורן, לא כך?

כמו כן, מהצד הרבה יותר קל להתהפך על הבטן, גם לתינוקות שעדין לא מתהפכים.
לא נראה לי שהיד נרדמת, התינוק היה אמור להביע אי נוחות אם כך היה, וב"ה הם ישנו ממש בכיף (:
לגבי ההתהפכות, לא קרה לי שילד שעוד לא יודע להתהפך - התהפך בגלל התנוחה הזו,
מה שכן התחילו להתהפך מוקדם וזה ממש טוב שאיך שהם קמים - הם כבר על הבטן...
בשלב שכבר מתהפכים חופשי הם עוברים לתנוחת בטן מכל כיוון שהוא.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י 450;987297:
היתה לנו שריפה בבית
אחר הצהרים הייתי עם ילדי וכשגיליתי את האש וקראתי לשכנה
התחלנו להוריד את הילדים למטה
השכנה ירדה ואחריה ילָדַי
וכשאני ירדתי
חיפשתי את כל הילדים
ואחד לא היה (בן כמעט3)
רצתי חזרה למעלה
מרוב בלבול הוא עלה למעלה קומה אחת
ונכנס לקומה, הדלת חסינת האש- נסגרה עליו (לא הרמטית נשאר מרווח צר)
אך היא היתה תקועה ובקושי רב מאד נפתחה
פתחתי לו וירדתי איתו במהירות,
לאחר מכן החוקר כיבוי אש התעצבן למה הדלת בקומה שלנו פתוחה באופן קבוע לרווחה
כשזה אמור להיות סגור וכך העשן לא היה מתפשט לכל הבנין
אז הנה מה עדיף- זה יכול לסכן חיים לא פחות ממה שזה יכול להציל
הדלתות האלו לילדים ממש סכנה לפי דעתי בטח בזמן מצוקה שצריך לברוח
סתם הנה הוראות והנחיות...

אם את מכניסה את דלת האש.
- זה פשע שבציבור החרדי מזלזלים בזה,
תדמייני בנין רב קומות אפ' רק 5-7, שדליקה בקומה תחתונה מונעת החלצות של הקומות הגבוהות רק בגלל זלזול בענין זה.

אם ילדך היה רגיל לדלת זו בשימוש יומיומי לא היה נתקע.

זה אחד הדברים המוכחים להצלת חיים.

• הוסף לסימניות
שמעתי שההנחיות אומרות שגם על הצד זה לא טוב מצד הסכנה שהוזכרה פה למעלה.

אמא שלי תמיד הייתה משכיבה על הבטן כי כך היו ההנחיות אז, כיום כשאנחנו שואלות אותה איך לנהוג לדעתה, היא אומרת לנו שצריך לנהוג לפי הכלל הרפואי שאושר באותה התקופה וזו ההשתדלות שלנו להינצל מהסכנה.
ז"א שגם מבחינת שמיים אם בעבר הורו להשכיב על הבטן - משמיים "הסכימו" עם זה והשמירה מלמעלה הייתה בהתאם.
וכך כיום, אם אנחנו שומרים על הכללים לפי מה שהורו לנו, הקב"ה ימשיך וישמור גם מצידו. כי אחרת אין לזה סוף.
וכשהוא רוצה שיקרה משהו זה יקרה.

(וזה גם בענין מתי לתת לתינוקות לאכול ביצים גבינות וכ"ו שגם ההנחיות לזה משתנות בכל תקופה)

• הוסף לסימניות
כמה הבהרות:
1.רוב הפרופסורים גדולים ברפואה, בורים גדולים ברפואת חרום. (לא מומלץ למשל לחטוף התקף לב בחדרו של הקדריולוג)
2.יש הבדל גדול בין מתנדב זוטר ב"הצלה" לדרגות גבוהות ברפואת חרום, אבל ביננו, בתחום הזה יש לניסיון רב השנים והפרקטיקה בשטח הרבה יותר מה לדבר מהתעודה היפה שעל הקיר.
3. סלחתי מראש. במיוחד שאין לי מושג על איזה יבלות דרכתי בטעות. הברכות שהרעפתי פה על ראש כולם, הן ברכות חזקות שיתקיימו בעזרת ה' כיוון שיצאו תחת מטרית:"הנעלבים ואינם עולבים"... וגו'.
הרי זה לא סוד שתחום המילים המושחזות הוא לא התחום החלש שלי...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קקטוס;987214:
לאחר שיושמו ההנחיות להשכיב על הגב התגלתה ירידה של בין 50 ל70 אחוז במקרים!!!
לא ירידה של 5 ולא של עשר.. בין חמישים לשבעים אחוז.

אכן, הרי כל תופעת 'מוות עריסה' הינה תעלומה רפואית לא מפוענחת.
אולם, היות וכן הצליחו לעלות על המידע הנ"ל - הורה חכם ינהג בשכל ולא יהמר.

...ואם הוא מחליט אחרת? לפחות שלא ישכנע את הציבור בפורום גדוש חשיפה שכזה. :cool:

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ותמיד לבחור;987333:
אכן, הרי כל תופעת 'מוות עריסה' הינה תעלומה רפואית לא מפוענחת.
אולם, היות וכן הצליחו לעלות על המידע הנ"ל - הורה חכם ינהג בשכל ולא יהמר.

...ואם הוא מחליט אחרת? לפחות שלא ישכנע את הציבור בפורום גדוש חשיפה שכזה. :cool:
אבל אין הוכחות שהירידה במקרים היא מכיון שהתחילו להשכיב על הבטן.
אני חושבת שהירידה חלה בעקבות המודעות שגרמה לכך ליותר ויותר אמהות בודקות את התינוק במרוחים קצרים יותר. למה אני משכיבה בכל זאת על הגב? כי אני פוחדת בכל זאת. אבל יודעת שהכל משמים ומתפללת שילדיי יגיעו לשיבה טובה בבריאות איתנה.
כל אחד כותב את דעתו וכל אמא משכילה לקחת את הדברים על אחריותה בלבד. והאמת? שגם היא לא אחראית על הכל. השם הוא זה שאחראי ולא ניתן לדעת חשבונות שמים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נוי;987327:
כמה הבהרות:
1.רוב הפרופסורים גדולים ברפואה, בורים גדולים ברפואת חרום. (לא מומלץ למשל לחטוף התקף לב בחדרו של הקדריולוג)
2.יש הבדל גדול בין מתנדב זוטר ב"הצלה" לדרגות גבוהות ברפואת חרום, אבל ביננו, בתחום הזה יש לניסיון רב השנים והפרקטיקה בשטח הרבה יותר מה לדבר מהתעודה היפה שעל הקיר.
לגופו של ענין
מי שעוסק ברפואת חירום גם אם הוא מנוסה. אין לו יכולת למפות את כל המקרים וליצור נתונים כתוצאה מכך, הוא לכל היותר מבין בהשלכות לטווח הקצר של פעולות מסויימות על בריאות ברגע נתון.
עם כל הכבוד על הפעילות המבורכת של אנשי החירום להצלת חיים, אין להשוותם כלל לרופאים בכירים, אינני מכיר חובש שיודע לבצע ניתוח לב מציל חיים...
השוואה פשוטה נוספת:
יש שוחטים מאוד מיומנים ומנוסים, אך גם אם נסיונם רב מאוד, הם אינם יכולים להחליף את אב בית הדין בפסיקת הלכה בנושא השחיטה.

• הוסף לסימניות
מידע שאני מחפשת כבר מזמן-
מישהו יודע על מה מתבססת ההמלצה להשכיב על הגב?
על מידע רפואי כלשהו? על השערות? על סטטיסטיקה?
(כי אם זו סטטיסטיקה בלבד, קראתי תאוריה שטוענת לטעות בצורת הניתוח של הסטטיסטיקה.)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נחל;987998:
מידע שאני מחפשת כבר מזמן-
מישהו יודע על מה מתבססת ההמלצה להשכיב על הגב?
על מידע רפואי כלשהו? על השערות? על סטטיסטיקה?
(כי אם זו סטטיסטיקה בלבד, קראתי תאוריה שטוענת לטעות בצורת הניתוח של הסטטיסטיקה.)

אלו הטענות:
שינה על הבטן עמוקה מידי ומונעת התעוררות במצבי חירום.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י mig;988005:
אלו הטענות:
שינה על הבטן עמוקה מידי ומונעת התעוררות במצבי חירום.

חשוב לציין שזו השערה בלבד.
למעשה, האם יש או אין קשר בין ירידת התמותה בתינוקות והנחיות השינה על הגב - זו שאלה גדולה, שכל המחקרים מנסים לשער את תשובתה.

בכלל, כל הנושא של הקשר הססטטיסטי במחקרים הוא נושא ארוך וסבוך.
ידעתם, למשל, שבמחקר ארוך ומקיף נצפו יותר מקרי התאבדות בקיץ?
אף על פי כן, שום חוקר לא נטה לומר שמזג האויר גורם לאנשים להתאבד. למה? כי איכשהו זה לא נשמע סביר. חיפשו כל מיני קשרים עקיפים, כמו העובדה שחופשת הקיץ גורמת לאנשים להתאחד עם משפחתם, ואם אין להם כזו הם נוטים להיתפס לייאוש.

גם כאן, יש שני נתונים סטטיסטיים. מה הפרשנות?
השערות למיניהן.

• הוסף לסימניות
שניים מילדי ראשם מעט פחוס, ואלו ילדים שהיו ריפלוקסים בחודשים הראשונים והיו כל הזמן על הגב.
הם רזים, כך שא"א לומר שזה בא מעטיפות שומן שגורמות לפחיסות.
ולמי שהציעה להשכיב על הצד, קחו בחשבון שהאוזן הרכה של התינוק המונחת על המזרן, יכולה להתקפל ולהיות "אוזן עומדת"...:eek:
(יש לזה פתרון: לשים לתינוק סרט או כובע וזה מחזיר את האוזן הסוררת למקומה...:))

• הוסף לסימניות
מוזר, אני השכבתי את כל ילדי על הגב בד"כ ולפעמים על הצד- אף אחד מהן אינו סובל מראש פחוס... מענין.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה