דיאטה סנסורית היא שיטת טיפול שמהותה "דיאטה של גרייה", לא של אוכל, כלומר:
בודקים איזה פעילויות ואילו צורות של גירויים תחושתיים מועילים לאדם ואילו אינם מועילים או מזיקים לו.
בתהליך בניית הדיאטה, אנו מנסים לברר עם האדם מהם צרכיו והעדפותיו התחושתיים, מנסים לבנות תכנית או סדר יום מאוזן, שכולל גירויים ופעילויות מעוררים או מרגיעים, בהתאם לצורך, לשבץ פעילויות שעוזרות לאדם להגיע לתחושה מווסתת ומאורגנת ותפקוד אופטימלי בהתאם לצרכיו ולמשימותיו.
דיאטה סנסורית טובה מביאה את האדם למצב מווסת יותר, תוך הקניית עצמאות ושיפור התפקוד הכולל שלו בסביבותיו השונות.
למעשה, לאנשים בכל העולם יש "דיאטות סנסוריות" ייחודיות המתאימות לצרכיהם, אך למי שסובל מליקוי סנסורי,בדרך כלל אין דיאטה סנסורית המתאימה לו.
הרעיון הוא ליצור דיאטה סנסורית שמאוחר יותר תהפוך להרגלי חיים של האדם.
בנייה ויישום של דיאטה סנסורית
שלב ראשון: איבחון מקיף, המגלה את תמונת הקשיים הסנסוריים והתפקודיים המאפיינים את המטופל.
שלב שני: "עבודת בילוש"
התבוננות בהתנהגותו של המטופל, וניתוח האסטרטגיות שבהן הוא משתמש, שלעיתים קרובות מפורשות על ידי הסביבה כ"התנהגות לא נאותה".
איזה גירוי סנסומוטורי מחפש המטופל? מאיזו סיבה?
האם זה עובד?
האם יש לשנות התנהגות זו? ואם כן, מדוע?
האם השינוי נחוץ מסיבות בטיחות או בשל צרכי המבוגר / המטפל / הסביבה?
דוגמה: (מתוך "איך עובד המנוע שלך" מאת מרי סו ויליאמס ושרי שלנברגר)
ילד יושב ומכין שעורי בית, בשלב מסויים הוא מתחיל להשמיע קולות נקישה בלשונו. ההורה יכול להבחין שהילד מנסה להשתמש בקלט אוראלי מוטורי, כדי לשמור על רמת עוררות מספקת לצורך קיום קשב.
ההורה מבין שלא ניתן לקחת אסטרטגיה סנסומוטורית מבלי להחליפה באחרת, שתעבוד טוב באותה מידה, או טוב יותר.
כאשר לא מוצע כל תחליף, הילד יכול לבחור אסטרטגיה שתתאים עוד פחות מקודמתה.
אם ההתנהגות צריכה להשתנות, או שאינה עוזרת לילד, ההורה יכול להציע פעילות חלופית כמו מציצת סוכריה קשה, שתייה מקש או לעיסה של אביזר מותאם.
ההורה יכול להתעלם מהרעש, אם המטרה הובנה. אופציה נוספת יכולה להיות ללכת לחדר אחר...
כשמערכת העצבים של המבוגר עומדת בסכנת "עומס יתר" (=איבוד שליטה), חשוב שהמבוגר יתווך זאת.
דוגמה לתיווך כזה:
"אני נהנה לראות אותך מתרכז כל כך בשיעורי הבית שלך, נראה לי שהקולות שאתה משמיע עם הלשון שלך, עוזרים לך להתרכז ולהשלים את עבודתך. ה"מנוע שלי" קצת גבוה מדי כרגע, ואני זקוק לקצת זמן שקט.
קשה לי לקרוא את העיתון שלי בזמן שאתה עובד, לכן אני נכנס לחדר העבודה לקרוא."
הסבר כזה מקדם הבנה, קבלה ושיתוף פעולה.
שלב שלישי:.
הבאה למודעות של האופן שבו משפיעים המאפיינים הסנסורים היחודיים של האדם על התנהגותו ותפקודו.
יישום ההבנות בכל מעגלי החיים והתפקוד של האדם.