נראה לי שאין מתכון מוגדר,
פשוט לשים אותם בתבנית בתנור,בחום בינוני, תנסי 20 דקות תוציאי אחד ותבדקי איך הוא, ולפי זה תחליטי כמה זמן להמשיך,
את יכולה להניח ביניהם בצלים, ואח"כ להוסיף מלח.
מצאתי לך משהו מבצק אלים.
תפוח אדמה צלוי בקלי קלות נחשב אצלי: ארוחה זריזה
היום נכין משהו פשוט. אמנם יש את זה בכל מסעדה שמכבדת את עצמה, אבל עכשיו אתם תדעו גם להכין את זה בבית – אין פשוט מזה! זו ארוחת ערב זולה, משביעה, ואם אתם לא נסחפים עם התוספות היא אפילו בריאה (בתפוח אדמה בינוני כ-80 קלוריות בלבד). מתודת ההכנה פותחה בבית שלי במשך שנים רבות והיא מוצלחת במיוחד לכל מי שאין לו תנור או (חס וחלילה!) כיריים בבית. מי שמעוניין להכין יותר משני תפוחי אדמה בבת אחת, עדיף שישתמש בתנור האפייה – זה ייקח קצת יותר זמן, אבל התוצאות תהיינה אחידות יותר. המצרך: תפוח אדמה (1 שקל), זמן עבודה נטו: 2 דקות.
שיטת השקית במיקרוגל
עבור כל תפוח אדמה לוקחים שקית מהסופר (אפשר כזו שקופה שמגיעה בגלילים לתלישה, ואפשר כזו שמקבלים בקופה). קרצפו את תפוח האדמה היטב עם מים וסבון והכניסו אותו לשקית. אם אתם לא הולכים לאכול את הקליפה אז אפשר בשקט לוותר על הקרצוף (אני מאוד אוהבת את הקליפה). אל תוך השקית הוסיפו 2-3 כפות מים מהברז וקשרו את השקית היטב (לא בצמוד לתפוח האדמה, השאירו לו מרחב נשימה). קחו מזלג וחוררו איתו את השקית בערך 6-7 פעמים.
במהלך הבישול במיקרו המים יוצרים המון אדים בתוך השקית (שלא מתפוצצת הודות לחורים שעשינו) ועוזרים לתפוח אדמה לשמור על הלחות שלו ולהיאפות בצורה אחידה.
זמן האפייה תלוי בכמות תפוחי האדמה שאתם מכינים, בגודל שלהם, ובעוצמת המיקרוגל שלכם. במיקרוגל אצל ההורים שלי 10 דקות יספיקו לצלייה מושלמת של שני תפוחי אדמה בינוניים. אצלי 10 דקות מספיקות בקושי לאחד. אז קחו בחשבון שזה לא יצא מושלם בפעם הראשונה שאתם מכינים את זה, אבל בפעמים הבאות תוכלו באמת לזרוק את השקית עם התפוד לתוך המיקרו ולשכוח ממנו עד שהוא יצפצף ויקרא לכם לבוא מהר לאכול.
בהתאם להגיון הבסיסי, ככל שתפוח האדמה גדול יותר, כך זמן הצלייה ארוך יותר. אני אצא מנקודת הנחה שרוב קוראיי מצויידים במיקרוגל בסיסי ולא משוכלל כמו שיש לאמהות ושפים ואני אתן את הזמנים של המיקרו שלי: בערך 10-12 דקות לתפו"א בינוני, ובערך 14-15 דקות לתפו"א גדול.
אחרי זמן האפייה המצויין הוציאו בזהירות את השקית מהמיקרו (זהירות, חם! יכול להיות שהיא תטפטף, אז שימו אותה מעל צלחת) ונסו למעוך עם האצבעות את התפוד דרך השקית. אם הוא רך ונמעך בקלות קרעו קרע קטן בשקית ותדקרו אותו עם סכין כדי לוודא שהוא רך מבפנים. הסכין אמורה לחדור עד הסוף ללא שום התנגדות. אם היא לא, הפכו את התפוד לצד השני והכניסו למיקרו לעוד שתי דקות וחזרו על הבדיקה. אפשר לתחוב את האיזור הקרוע של השקית מתחת לתפוד עצמו (כדי למנוע מהאדים לברוח) אבל זה לא קריטי.
שיטת התנור
עוטפים כל תפוד בנייר כסף. זורקים לתנור ומפעילים על חום של 180 מעלות לשעה לפחות (לא משנה כמה תפודים תשימו בתנור, ייקח אותו זמן לכולם – זה היופי בשיטת התנור). שימו לב שאין צורך לחמם את התנור מראש – כשהתפוחי אדמה מתחממים בהדרגה עם התנור הם יוצאים אפויים בצורה אחידה ולא יוצאים קשים מבפנים. אחרי שעה מוציאים ובודקים עם מבחן הסכין (לא לחתוך דרך נייר הכסף, קלפו אותו קודם – אחרת יהיו לכם פתיתי נייר כסף באוכל). אם לא רך מספיק, עוטפים מחדש, מחזירים לתנור לכרבע שעה ואז בודקים שוב.
את התפוחי אדמה המוכנים חוצים עם סכין. אפשר להגיש סתם כך עם מלח גס (אם התפוח אדמה אפוי כהלכה, זה מאוד קרמי וטעים). אפשר לשדרג עם קובייה קטנה של חמאה (גם כמות זעירה של חמאה מוסיפה המון לטעם!). מי שמרגיש מושחת במיוחד יכול להוסיף פנימה כף של גבינת שמנת או פרוסה של גבינת עיזים (פרומעז לדוגמה, שנמכרת בגליל ירקרק כזה). אפשר גם להשתעשע בשילוב הקלאסי של שמנת חמוצה ובצל ירוק (או עירית, אחותו הקטנה של הבצל הירוק).
ת'אמת? תכננתי להכין כאן כל מיני תוספות יצירתיות כמו חמאת מרווה או שבבי בייקון מטוגן – אבל התפוד הזה כל כך פשוט וטעים בפני עצמו, שפשוט חבל על המאמץ שלי ושלכם. אפילו לאירוח כשצריך לעשות רושם – מספיק להניח מגש גדול של תפודים צלויים וריחניים יחד עם צלוחיות של שמנת חמוצה, עירית, וחמאה – וזו תהיה הצלחה מסחררת. באחריות!
אם אתם מכינים תפוחי אדמה בתנור – הא לכם שדרוג *אסטרונומי* לתפוד הצלוי שלכם: קחו ראש שום שלם (כזה שכל השיניים עדיין מחוברות אליו), עטפו אותו היטב בנייר כסף, וזרקו לתנור יחד עם שאר התפודים. זמן האפייה שלהם יספיק כדי לצלות אותו, ולהפוך אותו לרך, מתקתק, ומדהים בטעמו. לא צריך שמן זית ולא נעליים – גבירותי ורבותי – הסטארט-אפ של המאה: קונפי שום ללא שמן! (קונפי הוגים כמו con-fee. אבל אל תשאלו בכלל מה זה, אתם לא רוצים לדעת). כשהאפייה הסתיימה מפרקים בעדינות את ראש השום לשיניים (זהירות, השיניים רכות מאוד). מועכים כל שן בין האצבעות מעל תפוח אדמה פעור לרווחה עד שהשן מתפצלחת וכל הקרם הרך מבפנים יוצא החוצה. עם קצת מלח גס זה מוסיף המון לתפוח אדמה. חברי לשולחן הפוקר זללו ראש שום שלם שפיזרתי עליו קצת מלח סתם כי זה היה להם טעים.
בתכל'ס כל פעם שאתם מפעילים את התנור משתלם לכם להכין זיוף-קונפי שזה. הוא משדרג כמעט כל מאכל מלוח שותכלו לחשוב עליו. שלא לדבר על לערבב אותו עם רסק עגבניות פושטי ושמן זית ואורגנו ולמרוח על חצאי פיתות ולצלות לטוסטים. או למעוך קצת עם מזלג ולהוסיף לרוטב השמנת של הפסטה, או סתם לערבב לתוך פסטה עם קצת עשבי תיבול קצוצים ומלח גס. להמשיך? אפשר למרוח לתוך שסעים בבגט עם חמאה וטימין לקבלת לחם שום מהסרטים, אפשר לערבב לתוך הרוטב של הסלט או אל תוך הפירה, ואפשר אפילו למרוח אותו על עוף שצולים בתנור. הוא נשמר לי היטב במקרר למשך יומיים והוא יתחסל מהר אם אתם נוהגים לבשל בקביעות.
פינת התכל'ס
מכניסים את תפוח האדמה לשקית מהסופר יחד עם 2-3 כפות מים . קושרים את השקית ומחוררים אותה עם מזלג כמה פעמים כדי שיהיה לאדים לאן לצאת. אופים כ-10 דקות עבור תפו"א בינוני, וכ-14 דקות עבור תפו"א גדול. לאפייה בתנור עוטפים את התפודים בנייר כסף ואופים בחום 180 מעלות למשך כ-50 דקות או עד שהתפוד אפוי כהלכה.
ועוד משהו מבלינג בלינג
תפוחי אדמה בעשבי תיבול, קלי קלות וטעימים טעימים…. 4
מאת:גלית
ספט'
23
.
תפוחי אדמה הנאפים בתוך נייר כסף, ומחולצים ממנו נימוחים, קריספיים בתחתית ואוריריים מלמעלה. בדיוק בדיוק כמו שתפוח אדמה צריך להיות.
על הדרך חשוב לציין שהאפייה שלהם בנייר כסף מייתרת את הקרצוף הנמרץ של התבנית לאחר האפייה. לא פחות חשוב.
חמרים:
תפוחי אדמה לאפייה (אני מחשבת 2 לכל סועד); מבחר עשבי תיבול, אני משתמשת ברוזמרין ( 4-5 ענפים קצרים), איזובין, אורגנו, טימין – כמה ענפים מכל אחד (אם אין מכל סוגי התבלינים אפשר להשתמש רק בחלק מהם), 3 שיני שום קצוצות לאורך לפרוסות דקיקות (לא חובה), כף גרגירי מלח גרוס, 1/2 כוס שמן זית מעולה ונייר כסף. התערובת מספיקה לכ-10 תפוחי אדמה בינוניים.
הכנה
מורידים את העלים של עשבי התיבול מהגבעולים וקוצצים היטב. מעבירים את הערימה הקצוצה לקערית, מוסיפים את השמן, השום והמלח. מי שאוהבת פלפל שחור, אפשר כמובן גם. נותנים לתערובת לנוח כמה שאפשר כדי לספוג טעמים.
קוצצים. אפילו יותר קטן מזה
משרים את עשבי התיבול, המלח והשום בשמן הזית
במקביל לאמבטיה הארומתית הצוברת לה טעמים בניחותה, קולפים את תפוחי האדמה. פורסים כל תפוח כאילו היה כיכר לחם, אבל לא חותכים כל פרוסה עד הסוף. לא מנתקים את הפרוסות מבסיס תפוח האדמה.
פורסים כמו כיכר לחם, אבל בלי לנתק מתהחתית
מניחים כל אחד מתפוחי האדמה אחרי שנחתך על פיסת נייר כסף. גדולה מספיק כדי לעטוף אותו היטב מכל הכיוונים. עם כפית, אוספים מהתערובת כל טוב, ומניחים בתוך החריצים של תפוח האדמה את עשבי התיבול והשמן. לא מקפחים אף תפוח, ודואגים שיהיו על כל אחד מספיק גרגירי מלח ותערובת. מטפטפים קצת שמן מלמעלה, מפזרים יפה יפה.
מניחים את תפוחי האדמה על נייר כסף. מכניסים את התערובות לסדקים שבין הפרוסות. מטפטיפ שמן זית מלמעלה.
עוטפים את תפוח האדמה בנייר כסף. ואת כל התפוחים הכסופים מניחים בתבנית, ואופים בתנור בחום 200 – 210 מעלות למשך כשעתיים. אני מניחה אותם בשעה האחרונה על תחתית התנור. מצאתי שהקריספיות של תפוחי האדמה משתפרת לעין ערוך.
כשמוכנים, מחלצים אותם מנייר הכסף, שמים בקערה גדולה, אני מערימה אותם בחלקים (חצאים, שלישים) לתוכה, ונוצרת ערימה מהבילה של תפוחי אדמה עם ארומה מופלאה. אפשר לבזוק עליהם מלמעלה פירורי פרמזן או תוספת של שמן זית מעולה, אבל לא ממש צריך.