מרחב למידה

מרחב פתוח לשאלות ועזרה הדדית בחו"ד עיצובית
מנהל הפורום: אלעזר 1
חו"ד ליצירות ועבודות, שאלות טכניות על תוכנות אדובי, הבאה לדפוס, מדריכים, זיהוי פונטים ומאגרים חינמיים.
הוסף נושא חדש

עיצוב ותקשורת חזותית >> תוכן מקצועי

להלן מאמר בנושא זכויות יוצרים. אם האשכול לא יימחק יבואו המשכים.

ראשית:
"תשובה" (-שו"ת) ללא ראיה ברורה מגמ' או ראשונים לא תתקבל על ידי.

יש לדון בנושא משתי בחינות. הלכתית, ומוסרית (-אתית).
במאמר זה אני דן מבחינה הלכתית בלבד. המגיבים מתבקשים להגיב הלכתית בלבד ובלי התלהמות. בל"נ המשך יבוא על הפן המוסרי שבענין.
הנושא ההלכתי מתחלק גם הוא לכמה נדונים. א. "קנין רוחני". ב. השגת גבול. ג. יורד לאומנות חבירו. ד. תקנת המדפיסים. ה. מנהג המדינה. ו. שארית ישראל לא יעשו עולה. ז. מכירה בתנאי.

א. קנין רוחני

בנושא הזה אני סומך על ה"שואל ומשיב" (מהד"ק ח"א סי' מ"ד) ועל ר' משה פיינשטיין (אג"מ או"ח ח"ד סי' מ' אות י"ט), שעם כל גודל בקיאותם לא מצאו לזה שום מקור אלא כתבו לאסור מסברא. וגם במז"ה לא מצא לא הוא ולא המסכימים על ספרו שום מקור.
ויש לי מאות ראיות, מכל חכמי הדורות המסכימים על אלפי ספרים (כולל ספרים שהמחבר עצמו הדפיס) מעת המצאת הדפוס ועד לפני כ180 שנה, בכל ההסכמות והחרמות שלא להדפיס, לא נזכר כלום שהספר הוא רכושו של המחבר. אלא רק איסור השגת גבול (במעט מאוד נזכר גם יורד לאומנותו). וכמובן שאם זה גזל הם היו כותבים.
והדברים ברורים, שכל מחבר ספר היה שמח מאוד אילו יופץ ספרו בכל מקום וילמדו בו (השו"ע נדפס בחיי מרן 3 פעמים והוא לא קיבל שום תמלוגים, אפי' לא שאלו אותו אם הוא מרשה להדפיס שוב), והחרמות היו רק למען לא יפסיד את הוצאות ההדפסה - שאז היו מאוד מאוד יקרות.
ולכן גם כשהחרימו משום השגת גבול, החרם היה רק לזמן מוגבל (ע"פ רוב 10-15 שנה), שאז המדפיס יספיק למכור את רוב הספרים ויחזיר לעצמו את ההוצאות.
הראשון שאסר להדפיס בלי רשותו את הספר שהוציא, לפי ידיעתי, הוא ר' יצחק בנו של ר' חיים וולוז'ינר, בתחילת ספר 'נפש החיים'. מבין חכמי ישראל המפורסמים שמכרו זכויות: המלבי"ם, הנצי"ב, והח"ח (בצוואתו - בס' 'כל כתבי ח"ח').
וגם לזה יש הסבר פשוט: הרי אף אחד לא ירצה להתחיל עם ר' איצל'ה וולוז'ינר, כשהוא לא מרשה להדפיס משהו, אז למה לא?... ודוק בדבריו, שלא כתב שהספר שייך לו, אלא "כפי פקודת הקיר"ה (-הקיסר ירום הודו)". וגם המסכים על הס' כ"כ. ויש עוד טעם הכמוס אצלי למה לא הרשה להדפיסו.
וגם המלבי"ם - אם המדפיס רוצה לשלם לו, וכך נהוג, מה אכפת לו לקבל הכסף ולכתוב שהוא לא מרשה לאף אחד להדפיס?
וכן הח"ח וכן כולם. ואף א' לא כתב שזה גזל.
אני מצפה לתגובות חריפות על מ"ש כאן. אבל תדעו שאני מכיר רב א' שמתנהג ממש כך. יש לו זכויות על כמה ספרים - הוא לא רודף אחרי מי שמוציא אותם לי רשות, אבל אם באים לבקש ממנו רשות הוא אומר שיביאו לו כמה עשרות ספרים.
משלמים על הרשות - לא על הזכויות.
ומניעת רווח זה לא גזל.

ב. השגת גבול.

השגת גבול גדרה הוא, שסוחר או בעל מלאכה, שיש לו בלעדיות בשטח מסויים, אסור לאחר להסיג את גבולו ולמכור את אותו החפץ באותה העיר, למשל.
לא אכנס כאן לגדרים ההלכתיים שרבים הם (עי' שו"ע חו"מ סי' רלז ועוד הרבה תשובות) אם באותה העיר/השכונה/הרחוב וכד'.
מה שחשוב לענינינו הוא, שרק תחרות אסורה משום השגת גבול, ולא כשאדם מכין לעצמו יין למשל, במקום לקנות אצל היינן שיש לו חנות, וזה פשוט. והנמשל ברור לענין ספרים וכו'.

ג. יורד לאומנות חבירו.

גדרו הוא כשאדם גורם למנוע מחבירו את פרנסתו. למשל אם א' יפתח ארגון חסד ויחלק צרכי מכולת בחינם, הוא יורד לאומנותו של החנווני במכולת.
וגם כאן, אם אני מכין לעצמי יין, אפי' שאני הקונה היחיד באיזור, אין כל איסור, ופשוט.
אמנם אדם שמפיץ ספרים בחינם, כשחבירו מתפרנס מהם, ייתכן שאסור.
וחוץ מאלו יש גם היתר לצרכי שמים כמ"ש בשו"ע (שם כמדו') שמותר למלמד יותר טוב לבוא לעיר ואע"פ שחבירו יפסיד פרנסתו.
וכנר' שלכן תמיד כתבו בחרם על מי שידפיס, מפני שאם זה כ"כ פשוט שזה השגת גבול, לא שמענו אף פעם שמחרימים על איסור דאורייתא.

אני רואה שזה מתארך, אז נעצור כאן לע"ע. בל"נ המשכים יבואו.
לסיום הערה: אני יודע שהרבה מהחברים כאן מתפרנסים מעבודות שיש עליהן זכויות, אבל גם האדם שהמציא את הגלגל לא ישב רגל על רגל וחיכה לתמלוגים, פשוט תתרגלו לזה שמי שמוכן לשלם לכם על זכויות עושה לכם טובה. מצטער.
וכמובן שכ"ז לא נוגע לתשלום ממי שהזמין את העבודה.

נ.ב. הערות ענייניות וידיעות חדשות יתקבלו בברכה. אבקש לחכות עם תגובות על הנדונים שעוד לא כתבתי עליהם.
מקורות לעיון (חוץ מהנ"ל):
איגרות רעק"א - בעניני דפוס
תשובה מרעק"א בס"ס כתב וחותם
שו"ת חתם סופר חו"מ סי' ע"ט
שו"ת פרשת מרדכי (בנעט) סי' ז'
ספרו של ר' יעקב ליפשיץ על ר' יצחק אלחנן ספקטור (שכחתי שמו) - בענין מדפיסי סלאוויטא
שו"ת שרידי אש ח"א סי' קמה
  • 744
  • קרדיט: ידידנו JewWork באשכול בהייד פארק.
    http://www.prog.co.il/showthread.php?t=58
    http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2231763

=====

אל מע"כ חברי הפורום הנכבדים נ"י,
    שלום רב!

הנה ידידינו חבר הפורום הנכבד ארז_בלבנון כבר העלה על נס כמה חידושים מרהיבים שניתוספו בחבילת CS3 המהולל, ובעיקר פירש בהרחבה - מעשה ידי אומן - יתרונותיו הרבים של אינדיזיין החדש על קודמו, ובראותי האשכול על תילה בנויה
    http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2176039

אמרתי הנה כי כן יבורך, אבל אפשר שמקום הניחו לי להתגדר, להורות את הדרך אשר ילכון בה גם באילוסטרייטר החדש, ואם מן הארזים נפלה שלהבת - הבהרה לכתב יצאת - להבעיר עצמות יבשות ורוח חדש תיכון בקרבי על ידו, מי יתן שבאתערותא דילי השתא, קנאת סופרים תרבה חכמה ויבואו סופרי המלך ויוסיפו לקח לברר גם מקחו של פוטושופ, והיה זה שכרי.

כדרכן של מגידי הזמן, נתחיל בסיפור קטן, ולשינוי גם אמיתי.

---

שמעו נא רבותי, ודעו שזה כבר כמה שנים נמצא באמתחתי ספר צבעים נחמד, קטנ'ציק כזה, שיושב לו על השולחן ליד המחשב ועוקב בשקט אחרי הנעשה על המסך, בדד ישב וידום, לא מתערב בבוטות, לא מעיר ולא מתקן כדרך הני רוכלא בשוקא, אך באיפוק שובב לב קורץ עם העין כסדר - משל היה אומר: אילו שאלתני כבר הייתי אומרת לך...

ולכן בכדי שלא נשאיר את הנער חלק.. בלי שום תשומת לב ומרפא.. כבר הורגלנו שלא להעיף חלילה מבט לכיוון השני של המשרד - כאילו מתעלמים מממנו להדיא, אך להיפך, כל כמה זמן (יש אומרים ממוצע אחת לשעתיים, יש אומרים פחותה מזה, ויש אומרים אף יתירה מזה, הצד השווה שבהן שכולם הודו והמליכו ואמרו פה אחד שמנהג לפרקים הוא בכל יום ויום, ונראה שנכון הוא), שולחים יד אל הנער נשא כלים, גואלים אותו מבדידותו לראות משפטו ומעשהו הפלאים, משום צובע אין משום נטילת נשמה לא, כי עבדך ערב את הנער, טוב לעין והוא יבורך.

צפה בקובץ המצורף 6683
    כך התנחל לו הספר בחיי היום יום של עולמינו המעוצב לתפארה, ביקש הקטנ'ציק שלנו לישב הלאה בשלוה, אך לשמחתינו, קפץ עליו רוגזו של אדובי.

ומעשה שהיה כך היה:
    השתא בעגלא (תלתא, אלא מאי?), כאשר זרח שמשו של CS3, הגיע קרנו של מיודעינו להרכין ראש ולקבל מלכותו של אילוסטרייטר עליו. ואליבא דהלכתא, אין כאן ענין של מריבה חס ושלום, הס מלהזכיר, אלא ענין של תלמיד המחכים את רבותיו יש כאן, אוהו.. יש ויש, כי כן יסד המלך, ויבא אדובי את דבתם טוב אל אילוסטרייטר גופא, "צבע" מן ה"חי" (ובלע"ז: Live Color), ויבא ספרנו שלם, שלם בבואו ושלם בצאתו, כי אין מלכות נוגעת בחברתה אפילו כמלא צל של פנטון, וזרח השמש ובא השמש, נגמרה תפקידו, ויהא זכרו ברוך.

ומני אז, עולם חדש נפתח בפנינו, כל פעם שנשתמש בצבעים, אילוסטרייטר יצביע ויציע באופן אוטומטית כל הצבעים שדומים (או שהם שונים) ומתאימים לצבע זו, ע"פ גלגל הצבע; ראשי, מחמיא וכו'.

(אגב: גלגל הצבע הוא בעצם נושא בפני עצמו, שנרמז כבר בקצרה כאן:
    http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1336914
    ואפשר להאריך בזה הרבה, ועוד חזון למועד (כשהזמן יעמוד לצדי ולא לצדם..) אך בינתיים הנה קובץ אודות צבע שמבאר גם את הגלגל בדרך אגב ובקצרה,
    http://www.creativepro.com/img/story/BA0453PerfectColor.pdf
    ואם הלינק לא עובד אפשר גם לנסות ולהוריד מפה:
    http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2210948
    קובץ 0646 - ותודה לפיל הנחמד)

וליתר שאת, ונטו הצללים, אילוסטרייטר מחלק את הצבעים גם לקטוגוריות וצללים שונים, כהים, בהירים, פסטלים, וכדומה, ונותן לנו בחירה של אפשרויות ע"פ כללי הצבע.

יתירה מזו, כשנכנסים לדיאלוג המיוחד של "צבע חי" יש שם אין ספור אפשרויות, אחד מן החידושים הבולטים מאוד, הוא צבע הגלגל המשוכלל שמאפשר לשנות מאות צבעים בהישג יד ותוך כמה שניות! סיבוב קטן של הגלגל, והצבעים משתנים.

ובזה תם העידן של ניחושים בצבע, ותם גם עידן של ספרי צבע ליד המחשב.
    ואם לא עברנו לCS3 רק בשביל זה, דיינו.

---

מראי מקומות:
    www.adobe.com/go/vid0059
    www.adobe.com/go/vid0061
    http://www.creativepro.com/story/review/25403.html
    http://tutorialcenter.blogspot.com/2007/05/working-with-color-groups-and-live.html

ועיין עוד:
    http://kuler.adobe.com/

0 תגובות

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה