מרחב למידה

מרחב פתוח לשאלות ועזרה הדדית בחו"ד עיצובית
מנהל הפורום: אלעזר 1
חו"ד ליצירות ועבודות, שאלות טכניות על תוכנות אדובי, הבאה לדפוס, מדריכים, זיהוי פונטים ומאגרים חינמיים.
הוסף נושא חדש

עיצוב ותקשורת חזותית >> תוכן מקצועי

קישור לחלק א

ד. תקנת המדפיסים

ר' וולף היידנהיים (הרוו"ה) היה מו"ל ומחבר ידוע בדייקנותו ובדקדקנותו הרבה, שהוציא והדפיס סידורים, מחזורים וחומשים. (עד היום - כ200 שנה אחרי, אפשר למצוא אותם. בעיקר בבתי כנסת של היקעס)
במחזורים שלו נוסח הפיוטים מוגה ע"פ כתבי יד, הם גם מפורשים על ידו, וגם מתורגמים לגרמנית (בכתב עברי). הפירוש והתרגום הם חיבורים שלו.

מדפיס אחד בעיר דירהנפורט, הדפיס את המחזור של הרוו"ה, כולל הפירוש והתרגום, בלי רשותו. הרוו"ה כמובן זעם מאוד (לפי התשובות, כנראה שאיים למסור אותו לערכאות). הנדון התגלגל לחכמי הדור דאז, רעק"א, החת"ס, ור' מרדכי בנעט.

הר"מ בנעט כנראה התיר לגמרי (את התשו' שלו לא ראיתי רק ציטוטים, אין להשיג הספר).

אבל החת"ס (חו"מ סי' ע"ט, קרוב לסוף) אוסר משום תקנת המדפיסים. כלומר שאילו לא יחרימו שלא להדפיס במשך זמן מסויים (כנ"ל אות א' ב' ג'), אף אחד לא יבוא להדפיס ספרים, מפני שלא תשתלם לו ההוצאה.

ויש שם שתי הגבלות: א. ספרים שאין חשש שלא ידפיסו (למשל סידורים), מותר. ב. האיסור הוא על המדפיסים, ולא על הקונים.

ושוב נדגיש: תקנת המדפיסים אלו אותם החרמות שנהגו בכל הדורות ושדיברנו עליהם לעיל - לא תקנה נפרדת. וכל הגדרים שכתבתי שבהם לא חל האיסור, תקפים גם לכאן.

רעק"א (באגרות ובתשובה בס"ס כתב וחותם) מצדיק את הרוו"ה, למרות שגם הוא כותב שאין איסור מבחי' הדין, ומבקש מהרוו"ה שיואיל להתפשר עם הנ"ל מכל מיני סיבות, ע"ש.

כמובן שאין תקנת הזמרים והסופרים וכד', מפני שאין כל ענין שימשיכו להוציא דיסקים. הנדון הוא על דברי קודש בלבד.

וגם אין שום איסור כל עוד לא החרימו על ספר זה עצמו.
[מאוד נדיר היום שמחרימים, מפני שהוצאות ההדפסה זולות מאוד: אני מכיר רק רמב"ם פרנקל ותרגום אונקלוס של מישור. וידוע המעשה עם אחד הש"סים ואכמ"ל.]

ה. מנהג המדינה

בענין זה הדבר ידוע ומפורסם שאין כמעט אף א' שמקפיד באופן מוחלט על זכויות יוצרים. כולם מעתיקים - ספרים, חוברות, קלטות, שירים, תוכנות, פונטים וכו'. או לפחות חלק מהם.

וזה למרות שכל כמה חדשים בעלי הענין מפרסמים בשם הרבנים שאסור להעתיק מכל וכל. (ומי שידקדק בלשון המכתב יראה שאסרו רק להפיץ ולמכור, וזה כמ"ש באות ב' וג').

ו. שארית ישראל לא יעשו עוולה

את המשפט הזה כותבים בד"כ הת"ח שיודעים שאין כזה דבר זכויות יוצרים. מדובר בנושא בלתי מוגדר לחלוטין. למשל, די מובן שמי שמצלם ומוכר ספר קודש שהשני עבד עליו, ומתחרה בו, יש כאן עולה מסויימת.

אבל בקלטות ובספרים מסויימים, יכול מישהו לבוא ולטעון שהעוולה היא שקלטת כזאת מופרעת נמכרת, ולכן מצווה להעתיק אותה כדי שהזמר יתרושש ויפסיק לשיר.

ואם אני מעתיק לעצמי זה גם לא עוולה, מבחינתי (כאן אנחנו נוגעים בענין המוסרי שאותו נשאיר לחלק הבא).

וכן הרבה טענות כיו"ב.

כמובן שגם אני אכתוב על הספרים שאוציא "כל הזכויות שמורות". הזכויות שיש לי, שמורות. ואין לי.

ז. מכירה בתנאי

זאת ההמצאה הכי מגוחכת שאני מכיר.
מכירה בתנאי פירושה שהמכירה תתבטל אם הקונה יעבור על התנאי.
עכשיו עברתי על התנאי והעתקתי את הדיסק. אני נכנס לחנות, מודיע לו שעברתי על התנאי, שיקח את הדיסק (אני באמת כבר לא צריך אותו) ויחזיר לי את הכסף. כמובן שאני נשאר עם הדיסק המועתק...

גם המוכרים מבינים שזה בדיחה ולכן חבל על המקום שזה תופס בעטיפה של הדיסק. מבחינה הלכתית זה לא שווה כלום.

ראיתי גם א' כותב נוסח ארוך שהדיסק מושכר ל50 שנה, ואם הוא ישרט הוא לא מחליף לך, ואם תהיה ילד טוב אז אחרי 50 שנה הוא מסכים להאריך לך לעוד 50 שנה וכו' וכו'.
נו באמת...
ואם אני שובר את הדיסק אני צריך לשלם לו?
אני חייב בגניבה ואבידה?
זה מילים שאין בינן לבין המציאות ולא כלום. מדובר במכירה לכל דבר וענין ושנינו יודעים שהוא צועק את זה סתם כדי לבטח את עצמו. אני גם יכול לראות סרט ולומר שזה מופע אור קולי...

ההלכה זה לא בית משפט. השכרה זו השכרה ובלי פלפולים משפטיים.

ומה בדיוק עשיתי לדיסק כשהעתקתי אותו? שמתי אותו בכונן (כדי לצפות במופע האורקולי :)), ואח"כ הוא נשאר שם, הפעלתי את הנירו וצרבתי. זה כמו שתשכיר לי ציור ואני מעתיק אותו, אין כאן שום שימוש בחפץ אלא סידור המגנטים (או החורים בדיסק והדיו על הדף) כך שיהיו כמו בדיסק שלו.
ואם זה תנאי שוב חזרנו למ"ש מקודם.

מלבד זה יש מקום גדול לדון אם כשהמוכר לא מתנה איתי בפירוש בשעת המכירה, אלא כותב את התנאי על החפץ, אם זה נחשב מכירה בתנאי. וכנראה שלא.

ויותר מזה, שהמוכר ע"פ רוב הוא לא מי שכתב את התנאי, אלא סוכן שלו, כך שלא ברור בכלל מי הבעלים של החפץ. ואם הסוכן הבעלים, אין לו שום ענין להתנות איתי.

בל"נ המשך יבוא על הפן המוסרי
www.epageil.com
זהו מגזין חדש שיצא לאור שהתפוצה שלו דרך האימייל
לציבור דוברי אנגלית בארץ
רוצים לפרסם????
אני מעלה פה מאקרו לקטלוג פונטים, מתוך הפורום לתוכנה וחומרה, התודות הם לטיפוגרף כותב ההודעה.
הנה המאקרו, יש להעתיק ולהדביק בוורד בעורך המאקרו:
Sub ListAllFonts()
Dim oDoc As Word.Document
Dim oTable As Word.Table
Dim iCnt As Long

If MsgBox("Do you wish to build a list?" & vbCr & _
"Building a list on older systems this may take a while" & vbCr & _
vbCr & "Screen may appear frozen" & vbCr & _
"Please wait for the list to complete", _
vbQuestion + vbYesNo, "Built Font list") = vbYes Then

Application.ScreenUpdating = False

'Create new doc to list font's
Set oDoc = Application.Documents.Add

'Create table of 2 columns and as many rows as there are fontnames
Set oTable = oDoc.Tables.Add(Range:=Selection.Range, _
NumRows:=Application.FontNames.Count + 1, _
NumColumns:=4)
With oTable
'Create table header
With .Cell(1, 1).Range
.Font.Name = "OGENBLACK"
.Font.Bold = True
.InsertAfter "שם הפונט"
End With

With .Cell(1, 2).Range
.Font.Name = "OGENBLACK"
.Font.Bold = True
.InsertAfter "תצוגת הפונט"
End With

With .Cell(1, 3).Range
.Font.Name = "OGENBLACK"
.Font.Bold = True
.InsertAfter "טקסט קצר"
End With

With .Cell(1, 4).Range
.Font.Name = "OGENBLACK"
.Font.Bold = True
.InsertAfter "שם הפונט"
End With

'Loop through Fontnames
For iCnt = 1 To Application.FontNames.Count
'Add Fontname to cell
With .Cell(iCnt + 1, 1).Range
.Font.Name = "Arial"
.Font.Size = 10
.InsertAfter Application.FontNames(iCnt)
End With

'Set Font in Cell to Fontname and insert example text
With .Cell(iCnt + 1, 2).Range
.Font.Name = Application.FontNames(iCnt)
.Font.Size = 10
.InsertAfter "אבגדהוזחטיכלמנסעפצקרשת כםןףץ 1234567890 (?!)"
End With

With .Cell(iCnt + 1, 3).Range
.Font.Name = Application.FontNames(iCnt)
.Font.Size = 16
.InsertAfter "כך נפץ התרסק על גוזל קטן שדחף את צבי למים"
End With

With .Cell(iCnt + 1, 4).Range
.Font.Name = oTable.Cell(iCnt + 1, 3).Range.Font.Name
.Font.Size = 10
If .Font.Name = "Tahoma" Then oTable.Cell(iCnt + 1, 4).Row.Delete

.InsertAfter "פונט עברי"
End With

Next iCnt

'No borders and sort table Ascending
.Borders.Enable = False
.Sort SortOrder:=wdSortOrderAscending
End With
End If
End Sub
בהצלחה

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה