ריכוז מידע וסיוע למתמודדים עם סוכרת
- אין לסמוך על המידע המתפרסם כאן כמידע רפואי מוסמך -
מנהל הפורום: אברימי

מאמרים אחרונים באתר

לפני כמה ימים התחלתי להשתמש במשאבת טנדם ואני מעביר את ההתרשמות הראשונית שלי ממנה לטובת המתעניינים.

משאבת TANDEM t:silm X2 היא משאבה היברידית שעובדת בשיתוף עם חיישן Dexcom G6, טכנולוגיית המעגל הסגור שלה נקראת Control – IQ.

משאבה קטנה, מעוצבת היטב, גודלה: 1.52x5.08x7.95 ס"מ.

אינה תומכת עברית, אבל קלה ונוחה לתפעול, עם תפריטים פשוטים, ומגיעה עם חוברת הדרכה מפורטת בעברית. (למרות שאיני שולט באנגלית הסתדרתי איתה בקלות).

תפעול

יש בה כפתור פיזי אחד בלבד שמשמש להדלקת המסך, וכן למתן בולוס מהיר (אם מוגדר) בעת לחיצה ארוכה. השימוש בתפריט המשאבה הוא באמצעות לחיצות על מסך מגע, אין בה אפשרות דפדוף כמו בטלפון חכם. נתונים מספריים ואותיות מוזנים באמצעות מקלדת וירטואלית על המסך.

סוללה

היא מכילה סוללה פנימית נטענת, ונטענת רק באמצעות כבל Micro USB (נפוץ) שמחבר בין המשאבה לשקע חשמל. טעינה מלאה אמורה להספיק לכ-4 ימים בעת שימוש בסנסור רציף. ההמלצה היא להטעין את המשאבה בזמן המקלחת.

מיכל האינסולין

האינסולין מאוחסן במחסנית חד פעמית בנפח 300 מ"ל שמסופקת יחד מזרק, טעינת המחסנית נעשית באמצעות המזרק, יש לשאוב מבקבוקון האינסולין אל המזרק, ולהזריק לתוך המחסנית. המחסנית בצבע שחור, מעוצבת בצורה מלבנית (כנראה בשל הרצון לשמור על מידות קטנות של המשאבה) ומתלבשת על המשאבה כחלק אינטגרלי מהמעטפת של המשאבה, המחסנית מכילה שקית פנימית ושיטת השאיבה ממנה היא לא באמצעות בוכנה אלא בשיטת יניקה אחרת.

סט העירוי

מגיע בצורה מובנית יחד עם התקן החדרה חד פעמי, התקן זה בדיוק קיים גם במשאבות Animas.

משדר דקסקום

משדר דקסקום אינו דורש טעינה אלא משמש עד לגמר הסוללה, אורך חיי המשדר הוא לפחות 90 יום, אם המשדר תקול בתוך 90 יום, אחריות החברה לספק משדר חדש חילופי באמצעות שליח.

ככלל המשדרים אינם נרכשים בבתי מרקחת אלא מסופקים ע"י החברה באמצעות שליח עד הבית, 2 משדרים בכל פעם.

חיישן דקסקום

מגיע גם הוא בצורה מובנית יחד עם התקן החדרה חד פעמי, אורך חייו 10 ימים. החיישן אינו דורש כיולים אם מזינים במשאבה את הקוד המופיע בגב עטיפת החיישן, אם בוחרים באפשרות ללא הזנת קוד החיישן ידרוש כיול פעם ב-24 שעות, זאת מלבד הכיולים הראשונים שהם בטווחי זמן קצרים יותר.

משתמשי טנדם + דקסקום

בעת שימוש במשאבת טנדם אין אפשרות להשתמש גם במקלט של דקסקום, משדר דקסקום יכול להיות מחובר בו זמנית רק למכשיר אחד מביניהם, אך אפשר להתחבר בנוסף גם לטלפון חכם. כמו כן חיבור לשעון שמציג את רמת הסוכר אפשרי רק לבעלי טלפון חכם.

טכנולוגיית המעגל הסגור של טנדם Control – IQ

התוכנית מתערבת בקצב העברת האינסולין בהתאם לתחזית של רמת הסוכר בעוד 30 דקות.

ישנם 5 מצבי התערבות:

שמירה (אי התערבות) -כאשר רמת הסוכר בטווח התקין

הגברת הקצב הבזאלי -כאשר המערכת צופה עליה מעל הטווח התקין

בולוס תיקון אוטומטי -כאשר המערכת צופה עליה מעל 180

הפחתת הקצב הבזאלי -כאשר המערכת צופה ירידה מתחת הטווח התקין

עצירת הזלפת האינסולין -כאשר המערכת צופה ירידה מתחת 70

במצב רגיל הטווח התקין הוא בין 112.5-160, והערך לעצירת הזלפת האינסולין הוא 70. בנוסף למצב הרגיל ישנם 2 מצבים נוספים שמופעלים ע"י המשתמש, מצב שינה (ניתן לתזמן מראש בהתאם לשעות השינה) ומצב פעילות גופנית.

במצב שינה - הטווח התקין מוגדר בין 112.5-120, והמערכת אינה נותנת בולוס תיקון אוטומטי.

במצב פעילות גופנית - הטווח התקין מוגדר בין 140-160, והערך לעצירת הזלפת אינסולין הוא 80.

בעת הפעלת טכנולוגיית Control – IQ, טווחי המטרה מוגדרים ע"י טנדם ואין אפשרות לשנותם, כמו כן זמן אינסולין פעיל מוגדר ל-5 שעות, ואין אפשרות להגדיר קצב בזאלי זמני.

בכל 5 דקות המערכת מחשבת אם יש צורך בשינוי הקצב הבזאלי או מתן בולוס תיקון ומתערבת בהתאם לצורך, אך מתן בולוס אוטמטי מוגבל לפעם אחת בשעה, וכן מועבר בו רק 60% מכמות האינסולין המתאימה לפי פקטור התיקון שהמשתמש הגדיר במשאבה.

מבוטחי קופ"ח מכבי

לדברי נציגת טנדם/דקסקום ב-90% מבתי המרקחת של מכבי, מספקים ציוד למשאבה ולחיישן בצורה נדיבה. אני כמבוטח מכבי יחד עם ההתחייבות למשאבת טנדם קיבלתי התחייבות ל-6 משדרי דקסקום שאמורים להספיק לשנה וחצי.

לסיכום:

מדובר במשאבה קטנה, מעוצבת, מאוד נוחה לתפעול, תפריטים פשוטים, אני ממש ממש חדש בשימוש במשאבה זו ולכן העדות שלי אולי מוקדמת מדי אבל הופתעתי לטובה בכל פרמטר. ב-16 השנים האחרונות אני משתמש במשאבות מדטרוניק, האחרונה שבה השתמשתי היא G640, ההיכרות שלי עם משאבות אחרות היא ממש חלשה. אשמח לתת פרטים נוספים או לענות לשאלות ספציפיות בהתאם למגבלות הידע שלי.

ולסיום:

הטיפול בסוכרת היום עם הטכנולוגיות החדשות הוא חלום שמתגשם הכל יותר קל ופשוט, במיוחד כשאני משווה בין מה שהיה כשאובחנתי עם סוכרת לפני יותר מ-30 שנה לבין היום. בהצלחה לכולם.
בינה מלאכותית, לופ, סוכרת ולאן כל זה הולך?
נתחיל עם מחקר שהתבצע לאחרונה... התיישב צוות של רופאים מומחים כדי לבדוק האם הבינה המלאכותית תהווה להם תחליף, ובדק את איכות התשובות לשאלות הרפואיות של מטופלים: המחקר דגם 195 שאלות אקראיות שהופנו לרופאים במסגרת פורום בריאות נחשב באינטרנט, שלח אותם לצ'אט GPT (המבוסס על בינה מלאכותית), ניתח והשווה את תוצאות התשובות.
כפי שניחשתם, הצ'אט מנצח... אבל תשמעו את האחוזים ואל תפלו... ב79% מהמקרים הצ'אט ענה תשובות מדויקות יותר מבחינה רפואית, וגם... תקשר עם המטופלים בצורה אמפטית טובה יותר מהרופאים עצמם...
עוד נתון מדהים: התשובות שהוגדרו על ידי צוות המומחים הרפואי "טובות יותר" בצ'אט GPT היתה פי 3 (!) מהתשובות של הרופאים האנושיים.
כמובן שהרופאים עצמם לוקחים את זה למקום טוב של שיפור השירות וכו' וכו', ואכן גם הכיוון של עולם הרפואה העתידי יתמרכז ויתרכז לשם.
כל זה מוביל אותנו להתפלסף קצת על בינה מלאכותית.
עכשיו, בואו נחבר את זה לסוכרת. ברור שכל הלולאות הסגורות נדרכים כעת, אבל - צפירת ארגעה.. כל הגאדג'ט הזה שיש לכם הוא לא בינה מלאכותית, הוא אכן משוכלל, יש לו המון פונקציות, סיפרו לכם שהוא "לומד אתכם".. אוקיי. לא בדיוק.
הבינה המלאכותית היא כזו שמתיימרת להבין ולנתח מעצמה נתונים משתנים, ולהגיב כפי שאדם אמור היה להגיב, ולא על פי תכנות מראש למצבים אלו שאדם חזה אותם וכתב לה קוד.
אז נכון שהבינה המלאכותית עולה על יכולות האדם בזכרון הבלתי נשחק שלה, בכמות הידע הגולמי שהיא עושה בו שימוש, אבל, בעולם הרפואי, לדעתי הקצרה, עדיין יש המון מקום לאינטואיציה, הבעות פנים וכו', ונתונים נוספים שהרופא אמור לקבל אותם מהפציינט בחושי אנוש שאינם ידע גולמי כתוב כמו ראיה שמיעה מישוש וכו'.
זה לא אומר שבעתיד לא יפותחו כלים דגיטליים רגישים שיצליחו לחקות מעט את החושים הללו ויוסיפו גם את הנתונים הללו למסדי הנתונים של מכלול הבינה, אבל עד אז, זה נחמד לשאלות רפואיות כתובות שאפשר לקבל עליהן תשובה כתובה בלבד.
אם כבר עלה הנושא... כחובב טכנולוגיה היתה לי שיחה עם בני על איך אני רואה את ההתפתחות הטכנולוגית בסוכרת... אני מפליג בדמיוני ומתאר לו משקפיים ממוחשבות שקולטות מה הכנסנו לפה לאכול, מחשבות את הפחמימות ומבלסות בהתאם... המשקפיים גם רואות ויודעות לזהות אותו מבצע פעילות גופנית, ומווסתות בהתאם את האינסולין, לא לפני שהנתונים הזורמים משעון יד הבודק את מהירות קצב הלב, איכות שינה, ולחץ נפשי (כבר קיים היום כמעט בכל שעון חכם..) נקלטו ועובדו במערכת הלולאה הסגורה. כמובן, שגם הסנסורים מתדייקים בהרבה, האינסולינים עובדים מדוייק יותר וכו'. ימות המשיח.
אבל אז, שיהיה בריא, הוא מנפץ לי את כל ההתלהבות:
"אבא, בשביל מה לעזאזל צריך את כל זה, אם כיום אני נמצא מעל 90% מהזמן בטווח, אוכל בצורה הרבה יותר משוחררת מבעבר, ובדיקת הA1C שלי היא פחות מ6????"
שיהיה בריא....
ידידי הטוב ר' מרדכי דוד כץ ביקש להעביר אליכם סקירה של המכשירים הקיימים המותאמים ללופ...
בחצי שנה האחרונה יצאו הרבה מכשירים חדשים שיכולים להתאים ללופ לשומרי תורה ומצוות שגם נראים לא ממש כמכשירים חכמים רגילים.
אני אנסה לסקור אותם על מעלותיהם וחסרונותיהם.
הפרמטרים לאיכות והתאמת המכשיר
א. מעבד, ישנם סוגים שונים של מעבדים טובים יותר ופחות ככל שהמעבד יותר טוב יתכן שיהיו גם פחות תקלות, המכשיר יעבוד יותר קל בכל קבלת נתון סוכר וחישוב הטיפול, לכאורה הסוללה תשרוד יותר באופן יחסי לגודל שלה כיון שהמכשיר עובד פחות
ב. ג'יגה ראם, זהו זיכרון מהיר, כלומר פעולות שהמעבד ביצע והוא זוכר אותם כרגע ולא יצטרך לעשות חישוב מחדש, למשל בזיכרון ראם נמוך מאוד כאשר יבוצע משהו באפליקציית דקסקום ואז נחזור ללופ הלופ יצטרך לחשב מחדש כדי להציג את עצמו, ובראם גבוה הוא יזכור את תצוגת וחישוב הלופ ובמקביל יפתח גם את דקסקום, יחסית זה לא צריך להיות מאוד גדול בפרט למי שמשתמש רק ללופ ולא לדברים נוספים כלל כגון טלפון וכו'.
ג. גירסת אנדרואיד, הלופ עובד מגירסת אנדרואיד מסוימת ומעלה, כרגע 9 ומעלה אבל זה עולה כל הזמן רק לפני שנה וחצי זה עוד היה 7 עלה ל 8 ועלה ל 9 לכן ככל שהגרסה מתקדמת יותר זה יתאים ליותר זמן, אבל לכאורה לא פה תהיה הבעיה לפחות בשנה וחצי הקרובות כיון שכרגע כל המכשירים המדוברים הם 10 ומעלה ורובם 11 ומעלה כך שלכאורה ה11 יחזיק אפילו שנתיים וחצי, אבל כמובן שכלום לא בטוח.

כעת לסוגי המכשירים הקיימים כיום:
1. קינג קונג מיני 2:
עלות : כ 360 ש''ח
גודל מסך: 4 אינץ
3 ראם
אנדרואיד 10
מעבד: MT6761 חלש יותר יחסית למכשירים המתקדמים יותר
מעלות - זול יחסית, נוח מאוד מבחינת סוללה וגודל מסך לא קטן מדי ולא גדול מדי שנראה כסמארטפון, מוקשח, עמיד יחסית לנפילות ומים -בהחלט אין לסמוך על זה אבל בהרבה מקרים הוא שרד
חסרונות - מעבד יחסית חלש וכן 3 ראם שזה יחסית קצת

2. ג'לי 2
עלות : כ 710 ש"ח
גודל מסך: 3 אינץ
6 ראם
אנדרואיד 11
מעבד: MT6771 יחסית חזק, בחדשים ממש ישנם מעבדים חזקים יותר
מעלות: מכשיר יחסית איכותי עם מעבד חזק והרבה ראם, קטן מאוד שלא נראה בכלל טלפון
חסרונות: סוללה קטנה יותר מהקינג אך כיון שהמעבד חזק והמסך קטן הוא עדיין שורד יחסית יפה, קצת פחות מהקינג, מסך קטן הוא גם חסרון כיון שלניהול האפליקציה זה הרבה פחות נוח באפליקציה שמורכבת מכ"כ מהרבה חלקים כמו הלופ, מחיר הוא המכשיר הכי יקר.

3. שיאומי F21
עלות כולל הכשרה: 650 ל3 ראם ו 750 ל 4 ראם
גודל מסך: כ 3 אינץ, יש גם מקשים שיחד איתם זה גודל של מכשיר שיאומי רגיל
ראם: תלוי בדגם 3 / 4
אנדרואיד 11
מעבד: MT6761 חלש יחסית למכשירים המתקדמים יותר
מעלות: מראה לכאורה הכי קרוב לכשר משמש כטלפון יחסית בנוחות
חסרונות: מסך קטן קשה יותר לנהל איתו את הלופ על שלל הקלדותיו וחלונותיו, סוללה קטנה יותר מהקינג עם מעבד כמו של הקינג ולא כמו של הג'לי כך שהיא שורדת פחות.

עד כאן הדגמים המוכרים, ועכשיו לחדשים:

4. קינג קונג מיני 2 פרו (חדש-הושק לפני כמה חודשים):
4 אינץ, אותו גודל של הדגם הקודם.
אנדרואיד 11
4 ראם
מוקשח, (פחות רגיש למים ונפילות)
מעבד: MT6762 יותר טוב מהמיני 2 הרגיל.
עלות: כעת המבצעים ,
קשה לדעת מדויק מה יהיה המחיר בהמשך בעוד שבוע אחרי המבצעים, לכאורה כ 480 ש''ח
מעלות: נוח מאוד מבחינת גודל מסך וכן סוללה חזקה יותר מג'לי ושיאומי ובפרט שהמעבד והראם שלו יותר טוב מהקינג הרגיל, לא גדול מדי כך שהוא לא נראה סמארטפון
חסרונות: יש מעבד טוב יותר בדגם המתקדם יותר, למי שרוצה ממש קטן אז הגודל הוא חסרון.

5. קינג קונג מיני 3 חדש (הושק לפני כשבועיים):
אנדרואיד 12
6 ראם
מוקשח (מוגן יחסית לנפילות ומים- ושוב ממש לא באחריות)
מעבד: G85 הטוב ביותר מבין המכשירים פה
4.5 אינץ, לעומת המיני 2 שהוא 4 אינץ. (סמארטפון ממוצע הוא 6.7 אינץ)
(ברוחב הוא אותו דבר כמו המיני 2, ובגובה נוסף עוד 1.2 סנטימטר)
עלות : כעת במבצעים, בעוד כשבוע נדע יותר את המחיר שיעלה בעתיד , כנראה באיזור 530-550 ש''ח.
מעלות: מעבד מצוין, ראם גבוה מאוד, גודל נוח לשימוש, כמו כן הוסיפו תדר מסוים לקליטה, אין לדעת עדיין אם יש לזה כ"כ משמעות.
חסרונות: רק הגודל למי שרוצה קטן ממש זה לא מתאים כיון שהוא טיפה יותר גדול אפילו מהקינג הרגיל

6. פוקט 3 (חדש - הושק לפני כשבוע):
עלות: כנראה סביבות ה 500 אחרי המבצעים
אנדרואיד 12
גודל מסך 4.5 אינץ (כמו המיני 3)
4 ראם
מעבד :G85 הטוב ביותר מבין המעבדים פה
מעלות: כמו המיני 3 ומעט יותר זול
חסרונות: כמו המיני 3, גם לא מוקשח וקצת פחות ראם

7. ג'לי 2 E (יצא עכשיו )
עלות: כ 535 ש:ח
גודל מסך 3 אינץ
אנדרואיד 12
4 ראם
מעבד: MT6761 חלש יחסית למתחרים
מעלות: קטן מאוד ולא יקר כמו הג' לי הרגיל
חסרונות: מעבד קצת יותר חלש סוללה חלשה יותר מהקינג ופוקט

8. שיאומי F22
אנדרואיד 12
עלות: תיהיה 750/80
גודל מסך 3.5 אינץ לא כולל מקשים עם מקשים יחסית גדול
4 ראם
מעבד: G85 הטוב מבין המעבדים פה (כמו הקינג קונג מיני 3)
מעלות: מעבד חזק ואולי מראה כשר יותר מאחרים (לא ראיתי מספיק בעיניים כדי לאמוד אותו)
חסרונות גדול יחסית מבחינה חיצונית (לא מסך)

דירוג המעבדים מהחלש לחזק
1. MT6761
2. MT6762
3. MT6771
4. G85

כל המחירים שנכתבו (חוץ מהשיאומי) זה לא כולל הכשרה והתקנת ומערכת ניהול סכרת

לסיכום:
המכשיר הטוב ביותר מבחינת נוחות ואיכות הוא לכאורה המיני 3 למי שמפריע החצי אינץ' הנוסף - אז המיני 2 פרו
למי שרוצה קטן ביותר לכאורה הג'לי החדש יעבוד מצוין ללופ והוא הרבה יותר זול מהג'לי הקודם, כמובן שלג'לי הקודם יש יתרון קטן מבחינת המעבד

מי שרוצה הכי קרוב למראה של טלפון כשר השיאומי F21 הכי מתאים וה F22 נראה איך הוא נראה כי מבחינת איכות מעבד הוא יותר טוב מה21

דגמים נתמכים להכשרה והתקנת מערכת ניהול סוכרת אצל משה קליין:

קינג קונג מיני 2
קינג קונג מיני 2 פרו
ג'לי 2
יתווספו בל''נ ובעז''ה עם הגעתם לארץ בשבועות הקרובים
קינג קונג מיני 3
ג'לי 2E
פוקט 3

ניתן לרכוש אצלו גם את המכשירים הבאים במחיר עלות:
ג'לי 2 (עד גמר המלאי)
קינג קונג מיני 2 פרו
קינג קונג מיני 2 (עד גמר המלאי)

וזמין לרכישה מוקדמת:
קינג קונג מיני 3
ו Jelly 2e

עלות הכשרת המכשיר והתקנת מערכת ניהול הסוכרת עם כל אפליקציות הסוכרת שמתעדכנות, וכוללת בנוסף התקן שבת, ואפשרות למסך בית עם תצוגה של שלט. ופיצ'רים נוספים כמו גיבוי נתוני הלופ ועוד בעלות של 280 ש"ח

ליצירת קשר עם הרב קליין טלפון 0548461950
מייל <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>

טלפון דוד חזן 0556789344
בוקר טוב.
אני אוהב מחקרים. הסיבה היא פשוטה - למחקר אמפירי יש יכולת לנפץ אקסיומות (חביב כשלעצמו..) להציב מראה מנצחת מול הערכות וסברות בטן, ובעיקר להרגיע או להלחיץ בהתאם לתוצאות שלו...
אז כל מחקר מתחיל באיזושהי הנחת יסוד כמו למשל: "בעקבות הקורונה חליתי בסוכרת וכמוני עוד אלפים בעולם".
אז הנה התוצאות המחקריות...
בחרו בדנמרק מהסיבה הפשוטה - הם שם בדנמרק טרללו את כל האוכלוסיה עם בדיקות (מוכר?) וערכו רישומים מסודרים (לא מוכר..)
מחקר ארוך פרוספקטיבי (ראיה לאחור) מוכיח שאין כל ממש בהנחת היסוד הזו, והקורונה לא הביאה יותר מקרי סוכרת סוג 1 בעקבותיה.
לעומת זאת, מחקר בגרמניה הראה שיש עליה במקרי היארעות סוכרת סוג 1 מאז הקורונה, כשבכל מקרה לא מדובר במשהו גרנדיוזי, אלא מינורי ושולי לחלוטין.
אז כעת כל מה שנותר לכם להחליט זה האם אתם דנים או גרמנים. תמיד תצאו טוב.
למחקר הדני:
ב"ה.

שו"ת נופש....

מתי תתקיים שבת הנופש?

אי"ה בשבת פרשת ויחי התשפ"ג חזק חזק ונתחזק...

היכן?

במלון ציפורי בכנרת, בעיר טבריה.

למי מיועדת השבת?

לזוגות שאחד מהם סוכרתי, להורים לילדים סוכרתיים. סוג 1.

אפשר להביא ילדים לשבת?

אין תוכניות מיוחדות לילדים, המטרה היא שיח פורה בין המבוגרים, העשרת ידע ותמיכה הדדית. אין מניעה כמובן להגיע בהרכבים מלאים...

מה העלויות?

לזוג - 1640 ש"ח. לבוגר (מעל גיל 12) יחיד בחדר - 1300 ש"ח. בוגר נוסף בחדר זוגי - 690 ש"ח. ילד עד גיל 12 - 450 ש"ח. תינוק - 70 ש"ח.

תשלומים?

ניתן לחלק ל3 תשלומים בכרטיס אשראי.

מה צפוי לנו במקום מבחינת אוכל שתיה וכו'?

פנסיון מלא, קפה ועוגה חופשי, שתיה קרה וחמה 24 שעות, טועמיה ביום שישי, אין התאמת מזון לסוכרתיים.

מהי הכשרות במקום?

בד"ץ העדה החרדית ירושלים.

איך תהיה התארגנות הישיבה בסעודות?

כל משפחה לפי מה שנוח לה... אין הכתבות לאיש...

מה נדרש מהנופשים?

לנפוש ולהנות מכל רגע.. מהאוירה, מהסובבים, מההרצאות, מהפעילויות, מקשירת הקשרים עם האחרים והחלפת האוירה..

חזק חזק ונתחזק!

להלן טופס ההרשמה:

כולנו יודעים כיום על הקשר בין תפקוד הלבלב ל"סוכרת". מעניין לציין שהקשר הזה נודע בס"ה בשנת 1889 (לפני כ-130 שנה), אלפי (!) שנים לאחר ההכרה והידיעה על מחלת הסוכרת. מחלת הסוכרת מתועדת בכתבי רפואה מצריים מלפני 3500 שנה (כשבני ישראל עדיין היו במצרים!)

סוכרת – DIABETES MELITUS

- DIABETESביוונית עתיקה, פירושה "לעבור דרך" היא מתייחסת למעגל הקסמים של צמא מוגבר והשתנה מרובה שגורמת לאדם לחוש כמו משאבת מים.

MELLITUS - בלטינית פירושו "ממותק בדבש"

הבעיה:
מהלך בלתי תקין בגוף המוביל לערכי סוכר גבוהים בדם – חוסר יכולת של הגוף להתמודד עם כמויות הסוכר.

מהו המהלך התקין?
כל מאכל המוכנס לגוף מתפרק על ידי מערכת העיכול והופך לסוכרים. הפירוק מתחיל באינזימי עיכול הנמצאים ברוק, וכלה בפיתולי מערכת העיכול. סוכרים אלו המכונים "גלוקוז" הם האנרגיה של הגוף, אמורים להגיע לכל תא ותא ולהזינו באנרגיה. ללא הזנת תא באנרגיה הוא ימות.

הגלוקוז עובר אל מערכת הדם המשמשת כמערכת כבישים יעילה להסעת האנרגיה לכל תא ותא. הגלוקוז אמור להתפנות ביעילות ממערכת הדם אל התאים ולא ליצור "פקקי תנועה" בדם. כאשר הגלוקוז אינו מתפנה אל התאים ממערכת הדם – נוצר מעין "פקק תנועה" של סוכר בדם, ערכי הגלוקוז בדם נותרים גבוהים. זהו מצב סוכרת!

איך נכנס הגלוקוז לתא?
התא בעצם "נעול" לחדירת הגלוקוז. ה"מפתח" לכניסת הגלוקוז הוא ההורמון "אינסולין" המופרש מהלבלב שמנתר באופן קבוע את כמות הגלוקוז בדם ומייצר אינסולין בהתאם. כדי שהגלוקוז יוכל להיכנס לתא – חייב האינסולין "לפתוח" עבורו את הפתח. כשהאינסולין חסר / משובש – אין כניסת גלוקוז לתא.

מהו אינסולין, וכיצד הוא משתבש?
אינסולין הוא הורמון המיוצר בלבלב. הלבלב אחראי על ייצור הורמונים מגוונים, זהו איבר בגודל של כ 15 ס"מ הנמצא מעל מערכת העיכול מאחוריה. הלבלב מייצר אינסולין "לפי דרישה". מערכת מופלאה מנטרת כל העת את מצב הסוכרים בדם ועל פיה מיוצר אינסולין בהתאמה: במהלך כל שעות היממה – כמות קטנה, בסיסית, המשמשת להכנסת אנרגיה לתאים לצורך התפקוד היומיומי שלהם, ובעת ארוחות כאשר הסוכרים עולים בדם – קיים ייצור מוגבר של אינסולין לאחסן את הסוכרים בתאי השריר ובכבד.

מהלך עיכול תקין:
  • האוכל מפורק לגלוקוז.
  • הגלוקוז נוסע במערכת הדם אל התאים.
  • אינסולין פותח את התא.
  • גלוקוז יוצא ממערכת הדם ונכנס לתא.
  • אנרגיה נשרפת בתא.
  • שאריות גלוקוז שלא נצרכות לאנרגיה מיידית, מאוחסנות בכבד ובשרירים בשרשראות ארוכות – גליקוגן.
שיבוש באינסולין:
סוכרת מסוג 1
– אין ייצור של אינסולין בלבלב. המערכת החיסונית זיהתה אותו בטעות כגורם מאיים ונלחמה בו עד שהופסק הייצור.
סוכרת מסוג 2 - יש ייצור אינסולין אך הוא אינו אפקטיבי, בשלב הראשון יש תנגודת לאינסולין – הגוף מתנגד לו והתאים אינם נפתחים. הלבלב מייצר עוד ועוד אינסולין בנסיון להתגבר על הגלוקוז. בשלב השני הלבלב "מתעייף" וייצור האינסולין פוחת והולך עד שכמעט ואין ייצור.

התוצאה בכל המקרים: הסוכר נותר במערכת הדם = "היפר גליקמיה" - ערכי סוכר גבוהים בדם!

ממה זה קורה?
סוכרת סוג 1 – מחלה אוטואימונית: המערכת החיסונית תוקפת את ייצור האינסולין בטעות, ומחסלת אותו.
סוכרת סוג 2 – שילוב של תורשה, תזונה, חוסר פעילות גופנית והשמנה שמתחילות את התהליך ב"סחיטת הלבלב" עד להתשתו המלאה וחוסר תפקודו.

מה הבעיה?
תאי הגוף לא מקבלים את האנרגיה הדרושה להם. ערכי סוכר גבוהים בדם הופכים אותו לצמיגי, ועלולים לגרום לטרשת עורקים. ערכי סוכר גבוהים בדם לאורך זמן, עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת הדם ולסיבוכים רבים וקשים – סיבוכי סוכרת.

כיצד הגוף מגיב?
הגוף מנסה להיפטר מכמויות הסוכר הגדולות בדם, על ידי "ניקוי" הדם דרך מערכת השתן, הדבר דורש הרבה שתיה, כך מתחיל מעגל ה"דיאבטיס". עייפות – אין כניסת אנרגיה לתאים. הגוף מתחיל לפרק אנרגיות מאוחסנות – שומנים מתחילים להישרף, ויש ירידה במשקל. כתוצאה משריפת השומנים – נוצרים גופי קטו חומציים הנכנסים למעגל הדם והופכים אותו לחומצי: "קטו אצידוזיס" - חמצת. (אופייני רק לסוכרת סוג 1)

אפשר לרפא סוכרת?
סוכרת מסוג 1 לא ניתנת לריפוי ו/או למניעה.
סוכרת מסוג 2 ניתנת למניעה ולפעמים גם לריפוי: "מנוחה ללבלב" – על ידי תזונה נכונה, פעילות גופנית, ירידה במשקל מונעות סוכרת ובשלבים שונים אף מרפאים אותה.

היסטוריה וציוני דרך בסוכרת:
  • 1550 לפני הספירה בפיפרוס אברס המוצג באוניברסיטת לייפציג מופיע תיאור של מחלה המתאים לסוכרת. המלצות לטיפול: "הליכה מרובה באויר צח, ואכילת פירות וירקות טריים" (כלומר, תזונה ופעילות גופנית..)
  • התיאור הראשון הקרוב ביותר לתיאור מדעי, תוך שימוש במילה "דיאביטס" נעשה לפני 2000 שנה: "דיאבטס היא מחלה מסתורית" כתב ארטאוס מקפודקיה. הוא מיטיב לתאר את התסמינים של הלוקים כפי שהם קיימים עד היום.
  • לפני כ800 שנה, הרמב"ם משתמש עם שם המחלה: "דיאבטס עם אצידוזיס" ויש הטוענים כי הוא בעצם הראשון שמבדיל בבירור בין סוכרת 1 ל2.
  • לפני כ350 שנה נמצא הקשר בין מתיקות השתן לסוכרת ("טעם דבשי מתוק"), והוצמד ל"דיאבטס" התיאור "מליטוס".
  • 100 שנים לאחר מכן נמצא דמיון בין סוכר כמו שאנחנו מכירים אותו כיום לבין אבקה לבנה שמתקבלת לאחר התנדפות שתן סוכרתי.
  • לפני כ170 שנה גילה חוקר בשם לנגרהנס כי הלבלב מלא ב"איים" שתפקידם כנראה מאד חשוב ללא שידע מהו ועד כמה, הוא הודה בכנות רבה שאינו יודע ומבין את תפקידם, אך התגלית הזו זיכתה אותו שהאיים האלה נקראו על שמו "איי לנגרהנס".
  • "פריצת דרך 1" - בשנת 1889 הבינו החוקרים מינקובסקי ומרינג שסוכרת קשורה באופן חד משמעי ללבלב. תובנה זו היתה תוצאה של כריתת לבלב מכלב שפיתח מיידית תסמיני סוכרת.
  • מאותו הרגע הבינו החוקרים והמדענים שהפתרון לסוכרת תלוי ב"תיקון הלבלב", והחל מירוץ קדחתני בין 400 חוקרים ומדענים ברחבי העולם לגילוי התרופה לסוכרת...
  • "פריצת דרך 2" – ממחלה סופנית למחלה כרונית - בשנת 1921 הצליחו החוקרים למצות "מיץ לבלבים של עגלים צעירים ולערוך נסיונות מוצלחים בכלבים.
  • בתחילת שנת 1922 טופל לראשונה נער בן 14 באינסולין חיצוני. 3 חודשי טיפול הביאו להכרה חד משמעית: נמצא הטיפול לסוכרת!!! באירוע משמעותי ביותר בתולדות הרפואה הוזרק אינסולין לשורת חולי סוכרת שהיו מאושפזים בתרדמת ממתינים למותם, ותוך כדי הזרקת האינסולין ההמונית במחלקה, החלו החולים להתעורר בזה אחר זה..
  • לא עבר זמן רב והתברר שאמנם הסוכרתיים נצלו ממות, אך פיתחו שורה שלמה של סיבוכים ובעיות. למעשה, עם גילוי האינסולין הוארכה תוחלת החיים של הסוכרתיים לעוד 20 שנה (בתקופה שלפני מלחמת העולם השניה).
  • במהלך השנים פותחו והתפתחו סוגי אינסולין שונים, על מנת שיחקו ככל האפשר את ייצור האינסולין הטבעי על ידי הלבלב.
  • מחקר הDCCT העלה כי איזון אינטנסיבי של הסוכר הינו קריטי למניעת סיבוכי סוכרת. תוצאות המחקר שהתפרסמו לפני כ-30 שנה, מהוות כיום את המצפן הטיפולי בסוכרת, כאשר תפקידו הראשי של הסוכרתי הוא לאזן את ערכי הסוכר שלו.
סוכרת – נתונים:
סוכרת סוג 1: 5-10% מהסוכרתיים. בישראל כ50,000 סוכרתיים מסוג 1.
סוכרת מסוג 2: 90-95% מהסוכרתיים, בישראל למעלה מחצי מליון סוכרתיים, והשיעור עולה בהתמדה ובמהירות.

אוכלוסיות סיכון סוכרת 2:
  • בני משפחה סוכרתיים מסוג 2 בדרגה ראשונה (הורים אחים).
  • השמנה.
  • יתר לחץ דם.
  • דיסליפידמיה (שומנים כולסטרול).
  • סוכרת הריון בעברו/או לידת תינוק במשקל 4 ק"ג ומעלה.
  • גיל 45 ומעלה.
תהליך התפתחות סוכרת 2:
  1. לעיתים – קיים איתות ראשוני לסוכרת: ייצור מוגבר של אינסולין כתוצאה מתנגודת, אבל עדיין עם ערכי סוכר תקינים.
  2. סוכרת סמויה – חוסר יכולת של הלבלב לטפל בעליות חדות של הסוכר, נבדק ב"העמסת סוכר".
  3. היפרגליקמיה (סוכר גבוה בדם) לאחר ארוחות.
  4. היפרגליקמיה בצום.
חשוב לדעת!!
לסוכרת מסוג 2 אין תסמינים קליניים בעת התפתחותה, לרוב היא מתגלית בבדיקות דם אקראיות. במקרים רבים – גילוי הסוכרת נעשה לאחר שכבר נוצרו סיבוכים ונזקים בלתי הפיכים!

אבחון סוכרת מסוג 2:
  • בדיקת המצאות סוכר בשתן - כשרמת הסוכר בדם גבוהה מ-180 מ"ג לד"ל, זהו "הסף הכלייתי" המתחיל לשחרר גלוקוז דרך השתן.
  • בדיקת סוכר בדם בצום - לאחר צום לילי בן 12 שעות. רמת סוכר מעל 126 מ"ג לד"ל נחשבת כאבחנה של סוכרת, 100-126 מ"ג לד"ל טרום סוכרת (סוכרת גבולית), עד 100 מ"ג לד"ל נחשב לתקין.
  • בדיקת העמסת סוכר - לאחר שעתיים מהבדיקה: עד 140 מ"ג לד"ל יחשב כתקין 140-199 מ"ג לד"ל כסוכרת גבולית, ומעל 200 כסוכרת.
  • בדיקת רמות המוגלובין מסוכרר - בדיקת ממוצע של רמת הגלוקוז לאורך תקופה של 120 יום. אצל אדם בריא, אחוז ההמוגלובין המסוכרר יהיה בין 4 ל-5.4. סוכרת מאובחנת כאשר ערך ההמוגלובין המסוכרר מ-6.5 אחוזים ומעלה.
כשרמות הסוכר בדם מאוד גבוהות (יותר מ־250 מ"ג לד"ל) יכולים להופיע סימנים שאופייניים למחלה:

• השתנה מרובה.
  • צמא רב ויובש בפה. תוצאה של ההשתנה המרובה.
  • חולשה, עייפות ורעב.
  • ירידה במשקל.
  • הפרעות תחושה בגפיים כמו עקצוצים, תחושת שריפה, תחושה של חום או של קור ואף אובדן תחושה. (הפרעות התחושה האלה נובעות מהנזקים שגורמות רמות הסוכר הגבוהות למערכת העצבים. השם הרפואי של התסמינים האלה הוא נוירופתיה סוכרתית.)
סיבוכי מחלת סוכרת:
  • פגיעה בעיניים (רטינופתיה)
  • פגיעה בכליות (נפרופתיה)
  • פגיעה בכלי דם, כיבים
  • נטייה מוגברת להתפתחות טרשת עורקים (ארתריוסקלרוזיס).
טיפול ומניעה – תזונה:
  • פחמימות הן אלו המעלות את הסוכר בדם.
  • להעדיף פחמימות מורכבות – אלו המתפרקות בתהליך איטי יותר על פני פחמימות פשוטות המתפרקות במהירות ומעלות את ערכי הסוכר בדם.
  • להתייחס נכון לכמות הפחמימות, כלומר, להשתדל להפחית מהן כמה שיותר.
  • למוצרים "ללא סוכר" אין משמעות מיוחדת לסוכרתיים. לעיתים כמות הפחמימות בהם היא זהה לאותו מוצר עם סוכר. זה לא אומר שזה עדיף על פני זה, אבל להפנים ש"ללא סוכר" לא בהכרח לא מעלה את הסוכר בדם...
  • לשלב בתפריט יותר סיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול ארוך ויעיל, חלבונים ושומנים.
  • אינדקס גליקמי אישי – ללמוד ולהכיר את השפעת המאכלים השונים על עליית הסוכר בדם, לאותם מאכלים יש השפעה שונה על עליית ערכי הסוכר ומהירות העליה אצל בני אדם שונים.
  • פיזור ארוחות – עדיף לפרוס על פני היום מספר רב של ארוחות קטנות שלא מעמיסות על הלבלב, לעומת ארוחות גדולות העשויות להעמיס עליו.
טיפול ומניעה – פעילות גופנית
ספציפית לסוכרת:
  • בהפעלת השריר "נאכל" סוכר גם ללא אינסולין, ומפחית ערכים.
  • פעילות גופנית מפחיתה את התנגודת של התאים לאינסולין, כתוצאה מכך הלבלב לא זקוק ל"סחיטה" ולייצור מוגבר.
השפעה כללית לגיל המבוגר:
  • השרירים מתחזקים ככל שמתמידים ומעצימים פעילות.
  • העצמות נדחסות ומתחזקות.
  • שיפור יכולת תפקוד יומיומית.
  • פעילות גופנית מפרישה הורמונים המסייעים למצב הרוח.
המלצות לפעילות גופנית ניתן לקבל אצל כל רופא מטפל ו/או מדריך כושר. חשוב מאד בפעילות גופנית: לעסק בפעילות שמתחברים אליה ונהנים בה, והעיקר, לקום ולעשות ולא לדרוך במקום!

איחולי בריאות איתנה!

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה