דרוש מידע איך אומרים באידיש

עוד רגע אני אעביר חוק
שכל הודעה בשפה זרה חובה לתרגם
לטובת צברים ושכמותי.

(לכו תדעו, אולי על הדרך אני אלמד אידיש, הלוואי.)
אני חושבת שאמרתי לך כבר עפם שאני מוכנה ללמד אותך:rolleyes:
אני טועה עם מישהי אחרת?

קצף (של העוגה): שאם. בחולם. שקד - מאנדאלע.

שאם זה אכן תרגום של קצף ולא של קצפת!!!
כגון שאם פון ביר.

מאנדל-מאנדלען
אצלי בבית מכנים את שקדי המרק-מאנדאלאך, אם כי זה אותו דבר...
רק חוסך לומר 2 מילים

ואגב, אשכול ממש מהנה!

זופ מאנדאלאך/מאנדלען
או באידיש ירושלמית/פולנית-יויך מאנדאלאך

אגב- גם שוך אנחנו נגיד שיך. הבדלי אידיש חסידית\ירושלמית
ושוב דקדוק באידיש:
על נעל אחד כותבים שוך לפי כל הנוסחאות ( האות ו במקום מלאפום) אבל הירושלמים+הליטאים מבטאים אחרת מלאפום מהחסידים. (כמו הוא היא)

(וסליחה שהחלפתי לך צבע בציטוט.)
ואני לא אהרוג אותך ח"ו,
אבל אני רוצה לשמוע מה ההבדל לדעתך בין עברית לבין לשון הקודש.
אם את רוצה לשמוע , יש הרבה הבדלים, לא במילים אלא במשמעות
אתן לך דוגמא קטנה מה המשמעות של המילה אגדה בלשון הקודש ובעברית?
בעברית יש עיוותים מלשון הקודש במשמעות של קדושה של כל מיני מילים כמו כנסת, אלוף וכו' שהם מושגים של קדושה לפי התורה והומרו לפי הצורך ...

(וסליחה שהחלפתי לך צבע בציטוט.)
ואני לא אהרוג אותך ח"ו,
אבל אני רוצה לשמוע מה ההבדל לדעתך בין עברית לבין לשון הקודש.
אוסיף לך עוד: בן יהודה לא היה חרדי. להפך, ולהפך זה לא היה בגדר תינוק שנשבה, אלא חוטא להכעיס. מספרים עליו שהיה אוכל במזיד ביו"כ.
כוונתו בחידוש השפה העברית לא היתה כל כך תמימה, אם את חושבת.

תסבירי לי, בבקשה, מה זה "ריבה"? מאיפה מגיעה המילה הזאת כתרגום למושג Jam? או מרמלדה בגרמנית?
הלאה. מה זה "חשמל"? לא, זה לא מה שזורם בחוטים. זה מושג קדוש ונעלה שבן יהודה הוריד לדרגת חול.

יש עוד הרבה מאד מילים שזולזלו, וירדו מקדושתן.
לא זוכרת עכשיו די דוגמאות, והן שוות אשכול נרחב בפני עצמו.

אוסיף לך עוד: בן יהודה לא היה חרדי. להפך, ולהפך זה לא היה בגדר תינוק שנשבה, אלא חוטא להכעיס. מספרים עליו שהיה אוכל במזיד ביו"כ.
כוונתו בחידוש השפה העברית לא היתה כל כך תמימה, אם את חושבת.

תסבירי לי, בבקשה, מה זה "ריבה"? מאיפה מגיעה המילה הזאת כתרגום למושג Jam? או מרמלדה בגרמנית?
הלאה. מה זה "חשמל"? לא, זה לא מה שזורם בחוטים. זה מושג קדוש ונעלה שבן יהודה הוריד לדרגת חול.

יש עוד הרבה מאד מילים שזולזלו, וירדו מקדושתן.
לא זוכרת עכשיו די דוגמאות, והן שוות אשכול נרחב בפני עצמו.

בואו נדייק-
בן יהודה היה פורק עול!
גדל והתחנך בבית יהודי חסידי, בעט בהכל, הפנה עורף ליהדות
והפך לשונא דת.
הוא מת בשבת עם עט ביד...

הוא החדיר את השימוש בשפה העברית כי לדעתו "אין לאום בלא שפה"
ואילו אנו יודעים שאין אומתינו אומה אלא בתורותיה!

הוא שיבש וסילף מילים רבות
הראשונות שעולות לי כרגע בראש זה-
ליפתן, ריבה, משקוף, אגדה, פח, ערבים
ובמיוחד הטיות כמו ירקרק, אדמדם, כלבלב וכו'
בלשה"ק המשמעות היא ריבוי של המילה המקורית.
(אדמדם = אדום מאוד כלבלב = כלב ענק)
ואילו בעברית המשמעות היא הקטנה והחלשה.

איך כותבים נכון באידיש את המילה "אָגעכט"?
כלומר "כשניתקתי" את השיחה!

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה