מסורת אשכול המנהגים המוזרים ומקורותיהם (אם יש) כנסו ושתפו

מצב
הנושא נעול.
לפי הבן איש חי קודם מדליקים ואח"כ מברכים(לא קשור לקבלה כמובן נראה לי מזהירות יתרה)
אכן לא קשור לקבלה, קשור לקבלת שבת
יש פוסקים הסוברים שבשעת ברכת ההדלקה האשה כבר מקבלת שבת, וממילא אם תברך לפני כן יהיה אסור לה להדליק, ועל כן מברכים רק לאחר ההדלקה
את הדעה לאחר את ההדלקה הביא כבר הרמ"א בדרכי משה (סי' רסג אות ב), וכן פסק הרמ"א בשו"ע (שם סעיף ה).

וכך כתב הבן איש חי (ש"ש נח אות ח):
האשה חל עליה קבלת שבת בהדלקת נרות שבת, מיהו לא חל אלא עד שתסיים כל הנרות אשר מדלקת במקום השלחן, ששם תהיה הברכה שלה, ואחר שתסיים כל הנרות תיכף ומיד תזרוק מידה הפתילה שמדלקת בה את הנרות, ותניח ידה על עיניה ותעצום עיניה ותברך תיכף, ויש טעם על פי הסוד בעצימת עיניה אותה שעה. ואחר סיום הברכה תפתח עיניה ותראה זריחת אור הנרות והתפשטות אורן במקום ההוא. עכ"ל.
וכך היה המנהג רווח אצל רבים מבני ספרד, שלא כדעת מרן השו"ע
ולכן הרב עובדיה שסובר שקיבלנו הוראות מרן ויש לחזור לדבריו גם באופן ששינו את המנהג כמה דורות, סובר שכאן בארץ ישראל כל בני ספרד צריכים לשוב ולנהוג כדעתם
וכאמור, יש חולקים עליו בזה וממשיכים כמנהגם בחו"ל

ובספר אור לציון (ח"ב פי"ח הערה ג) כתב טעם לכך שנהגו בזה לא כמו מרן, וז"ל:
והנה הרבה קהילות בבני ספרד נהגו לברך אחר ההדלקה, ונראה שנהגו כן, אף שאין כן דעת מרן, כדי שלא יבואו לזלזל במלאכות שבת, שיש לחוש שיסברו הנשים שקבלת שבת תלויה בברכה, וכיון שרואות שאעפ"י שבירכו מותרות במלאכת ההדלקה, יבואו לזלזל בעשיית מלאכה. עכ"ל.
וזה דומה למה שכתבת: זהירות יתירה.

מה המקור שהאשכנזים אוסרים 2 כלים בירושלים והאם זה רק בחתונה
המקור הוא תקנת בעל האמרי בינה בזמנו הייתה עניות גדולה בירושלים וכאשר באה תזמורת הייתה פריצות מחמת שכולם רצו לראות. ואז תיקן שלא להביא תזמורות לירושלים.
בדור לאחריו הייתה מגיפה ואינני זוכר מי בדיוק היו רבני ירושלים אם רש"ס או מהריל"ד ותיקנו תקנה זו שוב.
ומשם זה נתקבע.
בדור האחרון כתבו שזה משום אבלות ירושלים וכן סבר הגרשז"א זצוק"ל.

גם אני לומד.
איפה הבנת בדברי, שיש חסידים שהם נגד המשנה ברורה ח"ו?
ח"ו, רק כתבת שזה לבעלי תשובה וגרים וכו',
מאוד תלוי. עיין בכל שו"ת של גאונו דורנו וכו'.
החסידים ברובם מקבלים את רוב הפסקים של המשנ"ב כפוסק אחרון

מי שששאל על מנהג ירושלים שלא ילוו צאצאי המת
שורש העניין הוא שמלווים את המת כל הנבראים ממנו וכן מזיקים שנוצרו מהוז"ל וכד' וזה מסב צער עצום לנפטר ולכ אומרים יושב בסתר אצל האשכנזים ואצל התימנים אומרים ולבני הפלגשים אשר לאברהם וכו
ולכך בירושלים נהגו שאף אחד מצאצאיו לא הולך ובכך גורמים שלא ילווהו אף המזיקים.
וד"ז גם נזכר בהלכה שימהרו ככל הניתן עם הקבורה מסיבה זו

מאכל הטשולנט - מקורו?

יש על זה הרצאה ארוכה של ר' גולדווסר - בגדול זה מגיע כי חיפשו אוכל חם בשבת בבוקר - אבל הוא מאריך בזה מאוד ובגפילטע פיש.

לשתות דבר חם או מאכל חם. נכון זה המקור.
אני דיברתי על סגנון המאכל

זה באמת כל אחד לפי המקום שלו
חמין היה באמת מאד מקובל באירופה והתקבל גם היום בתור המאכל היהודי של שבת
אבל יש למשל חמין מרוקאי - סחנה שהוא קצת שונה
וחמין עיראקי - טבית שהוא בכלל כמעט בלי קשר

בסופו של דבר סיר שבושל לילה שלם מקבל טעם וצבע אופייניים.
למרות הרכיבים השונים, טבית, חלטי בחש, טשולנט, סחינה ועוד - דומים זה לזה עד מאד.
במקרה הזה ההלכה (דיני בישול בשבת) יצרה את המנהג.
לשים פאות מאחורי האזניים
מאז גזירת הלבוש, להחביא אותן.
מקור הפיוט שלום עליכם???
כל מקדש?
מנוחה ושמחה?
יש זמירות שבת המבואר ובו נקוב שם של כל פייטן.

עד כמה שידוע זה בגלל חיידקים שונים שיש בדגים שעד גיל שנתיים חכמי הרפואה לא ממליצים לתת להם.
ההמלצה הרפואית היא להתחיל לאכול דגים בין גיל חצי שנה לשנה.
החסידים מאוד מקפידים על הבגדים שיהיה ימין על שמאל - זה גם בבגדי נשים???

נראה לי שלא ואולי מישהו יסביר מה באמת הסיבה לחלק

אצל הנשים זה ימין על שמאל? למה?
אלו כללי האופנה המערבית. ככה יודעים על חולצה מכופתרת ובעלת צוארון לאיזו מחלקה היא שייכת.

להדליק נרות שבת כמנין בני הבית וכדומה - מה המקור?
משום שנהוג היה שיולדת לא היתה קמה מהמיטה שבוע לאחר הלידה, ממילא היתה מפסידה הדלקת נר שבת, והמנהג הוא דמי שהפסידה פעם הדלקת נר שבת תוסיף כל ימיה נר "קנס"
סגולת רבי מתיא בן חרש זיע"א - מקור?
מרשת חברתית שלא ראוי לומר פה את שמה.

מנ
אודה להרחבה
אנחנו נוהגים לפי הבן איש חי
ואם תאמרו שבן איש חי זה לפי הקבלה ולא ניתן לחייב את כולם בזה.
אביא לדוגמא את ענין הדלקת נרות שבת
לפי הבן איש חי קודם מדליקים ואח"כ מברכים(לא קשור לקבלה כמובן נראה לי מזהירות יתרה)
פגשתי אישה מתחזקת ששמחה שסוף סוף מתפרסמים פסקי הספרדים בארץ בזכות מרן הרב עובדיה זצוק"ל
(היתה תקופה שבכל תחום ידעו רק את פסקי האשכנזים...)
הצטערתי לבלבל אותה ולומר לה שאין לי סיבה לשנות מנהג מרוקו שלי ומנהג בבל של בעלי בענין הדלקת נרות כי המנהג שלנו מבוסס מדורי דורות והיו תלמידי חכמים במשפחות...
מצוין , מה יש להרחיב?

אצל הנשים זה ימין על שמאל? למה?
אלו כללי האופנה המערבית. ככה יודעים על חולצה מכופתרת ובעלת צוארון לאיזו מחלקה היא שייכת.
קראתי פעם שהעניין התחיל בדורות עברו, שהגברים היו מתלבשים לבד, ואילו הגברות היו מולבשות ע"י שפחות וכו', וכיון שיותר קל לכפתר את החולצה כשצד שמאל נמצא על ימין, את הלבוש של הגברים עשו כך, ואת הלבוש של הנשים תפרו לפי הצד של השפחה שמלבישה אותן

יש על זה דיון מחכים בפורום לתורה:
ושם כתוב שגם החזון איש והסטייפלר הקפידו על זה (אורחות רבינו ח"א עמ' רכז).

קראתי בספר שכתבה מחותנת של משפחת החזו"א זצוק"ל
שמנהג לבישת פאה
היה עקב גזרה- שבת למשפחתם היתה בעלת מחלפות נאות
וראש האזור הגוי שמע שהיא מתחתנת אסר עליה לכסות את ראשה
הכינה לעצמה כיסוי שתפרה עליו את צמותיה
ספר באנגלית שקראתי לפני שנים רבות
נדמה לי שקראו לה יוספה
מוכר?

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
משום שנהוג היה שיולדת לא היתה קמה מהמיטה שבוע לאחר הלידה, ממילא היתה מפסידה הדלקת נר שבת, והמנהג הוא דמי שהפסידה פעם הדלקת נר שבת תוסיף כל ימיה נר "קנס"
אפשר את המקור?
כי כאן היא לא הפסידה, שהרי בוודאי הדליקו במקומה, ואינה ראויה לקנס כלל
מצו"ב טעם נוסף לזה (ליקוטי מהרי"ח ח"ב עמ' נ):
1736104130961.png

וגם קצת מוזר שהיה מנהג לא לקום מהמיטה שבוע שלם....
זה דווקא לא מוזר בכלל
אם כל יולדת בזמנינו היתה שומרת על עצמה כמו פעם, חצי מהבעיות של אחרי לידה לא היו נוצרות
ליולדת אסור להתאמץ בכלל
והלוואי שהיו חוזרים בזה למה שהיה פעם

המקור של הביטוי "האוכל דג ביום דג ניצול מן הדג" - אמר לי תלמיד חכם שבדק בכל המקורות גם אלו שירוצו ויביאו מהויקיפדיה וכו' הוא אמר לי שפתח במקורות ממש ואין לזה מקור!!! במילים האלו
אלא אמר זאת נחמן ביאליק....
פלא עצום!!!
יש לזה מקור כתב את זה ר' אברהם אבן עזרא בספרו חידות חכמה חידה נ"ט
אז תגיד לחברך שלא ימציא סתם
מה גם שהוא לא הביא לך את המקור שזה ביאליק
1736105248462.png

יש לזה מקור כתב את זה ר' אברהם אבן עזרא בספרו חידות חכמה חידה נ"ט
רק ליתר דיוק:
האבן עזרא לא כתב את הספר חידות חכמה
אלא מחבר הספר חידות חכמה הביא בתחילת החידות "חידה נפלאה" בשם האבן עזרא (וגם חידה כ"ה היא מהאבן עזרא), שאר החידות לא כתב מקורם

וגם קצת מוזר שהיה מנהג לא לקום מהמיטה שבוע שלם....
זה ידוע.
תקרא, עד לפני 60 שנה היה אסור ליולדת לקום למשך שבוע.
ידוע שסבו של ר' יצחק שלמה זילברמן היה רופא ילדים בשם הרב יעקב לוי והוא מאוד התפעל איך הוא הצליח להביא מספר ילדים כל כך גבוה כזה היה דבר מאוד קשה מבחינה בריאותית ולחנכם בצורה מופתית.

אודה להרחבה
אנחנו נוהגים לפי הבן איש חי
ואם תאמרו שבן איש חי זה לפי הקבלה ולא ניתן לחייב את כולם בזה.
אביא לדוגמא את ענין הדלקת נרות שבת
פגשתי אישה מתחזקת ששמחה שסוף סוף מתפרסמים פסקי הספרדים בארץ בזכות מרן הרב עובדיה זצוק"ל
(היתה תקופה שבכל תחום ידעו רק את פסקי האשכנזים...)
הצטערתי לבלבל אותה ולומר לה שאין לי סיבה לשנות מנהג מרוקו שלי ומנהג בבל של בעלי בענין הדלקת נרות כי המנהג שלנו מבוסס מדורי דורות והיו תלמידי חכמים במשפחות...
הבן איש חי במפורש כתב שהוא פוסק בזה כהרמ"א כמו הרבה דברים אחרים
וזה לא נידון של מנהג זה הלכה מי שפוסק כהרמ"א או כהבא"ח והחיד"א ועוד יעשה כך ומי שלא לא
להרחבה בנידון אפשר לעבור לפורום לתורה זה לא המקום בפרוג

ובכללי לא דפדפתי באשכול ולא הבנתי איך אנשים הגיעו מאשכול של מנהגים לוויכוחים הלכתיים
שימו לב הנידון הוא מנהגים תמוהים ולא איך נוהגים בהלכות או קיום המצוות שלזה אין סוף שיטות ומקורות

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה