מסורת אשכול המנהגים המוזרים ומקורותיהם (אם יש) כנסו ושתפו

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
כמדומני ששאלו את ר' חיים על זה שפונים ימינה ושמאלה בנקדישך ואמר שאין מקור לזה.
מענין.
לי אמרו שזה אמירה למלאכים שמסביב כל אדם שנקדש אנחנו ביד את הקב"ה
ראיתי כאלו שמקפצים עם הרגלים בקדוש קדוש....

• הוסף לסימניות
המנהג להצביע עם הזרת לספר תורה מה המקור?
המנהג להצביע בכלל, כתוב בספר חיים (רבי חיים פלאג'י, סי' ג אות ו):
1736017324000.png

1736017372480.png

והמנהג להצביע דווקא בזרת, כתוב בספר מעם לועז חומש דברים (כז, כו בסוף אות טז):
1736017579730.png

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
וכמדומני שמעתי פעם הרב יצחק יוסף שליט"א שחיפש מקור לכך שיש המברכים את ילדיהם בשעת ברכת הכהנים ולא מצא.
מאוד מענין - כי זה מאוד נפוץ
אתה מתכוין מברכים ממש, או מכסים אותם בטלית ?

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
המקור של הביטוי "האוכל דג ביום דג ניצול מן הדג" - אמר לי תלמיד חכם שבדק בכל המקורות גם אלו שירוצו ויביאו מהויקיפדיה וכו' הוא אמר לי שפתח במקורות ממש ואין לזה מקור!!! במילים האלו
אלא אמר זאת נחמן ביאליק....
פלא עצום!!!

• הוסף לסימניות
הביטוי של אין נביא בעירו - שמעתי שמקורו בספר של הנוצרים ימ"ש
זה היה בשבילי חידוש גדול מכיוון שהרבה משתמשים בו
על פי gpt
מקור הביטוי מיוחס לפי ישו בברית החדשה: "אין נביא בעירו" (ספר לוקס ד':24). הוא נאמר בהקשר לכך שהקהילה שבה גדל לא האמינה בו או בערכו כנביא, אף על זה שהצליח למשוך תשומת לב.

• הוסף לסימניות
לא לתת ביצה ליד - זה מדיני אבילות
וכן לחם של המוציא לא לתת מיד ליד
וכן לא למזוג עם היד הפוך
וכן לא להניח ספל הפוך
נראה לי כל אלו משום מנהגי אבלות - רק שאיני יודע מה נכון.

• הוסף לסימניות
נראה לי מקור לזה בספרי החסידות ובפרט בדברי רבי נחמן מברסלב.
מכיון שזה דבר שאפשר להרוג בו וכו'
זה אכן מובא בספר בעל שם טוב על התורה (עניני סגולות עמ' רעו)
ובשיחות הר"ן (אות ט) ובעוד ספרי חסידות
ויש שכתבו שהטעם (לקוטי מאיר סי' ח אות נא) הוא כמו שאמרו בגמרא (ב"מ כז, ב) שבני אדם אינם משאילים זה לזה את הכיס והארנק, כיון שזה מוכר את המזל, מאותו טעם אין לתת סכין
אבל כבר הביאו שיש אדמורי"ם שלא חששו לזה (שמירת הנפש עמ' נט בהערה, גם אני אודך -תשובות הרב דדון ח"א עמ' רמא), ואולי הבינו שהשמועה בשם הבעש"ט לא מבוססת מספיק, בכל אופן בשיחות הר"ן הנ"ל זה מובא בשם הבעש"ט ויש כאלה נזהרים בזה
יש כאלה נוהגים שלא למסור שום ברזל מיד ליד (כמו סכין, מחט ומספריים), ובספר יפה ללב הביא לזה מקור מהירושלמי במסכת שבת, והובא בספר בשבילי המנהג (עמ' 131) וכתב בשם ספר נוהג בחכמה את הטעם לזה, שכיון שהברזל נברא לקצר ימיו של אדם, אין להושיט לחבירו דבר המקצר ימים. - - אולי זה יסביר גם את המנהג הנ"ל
עוד טעם למנהג הזה כתב הגר"ח קנייבסקי (סגולות רבותינו עמ' 404), שהוא "סימן קללה"
ויש שכתבו, בגלל שזה מעורר דינים על המקבל (שיח בשמים עמ' כא)

• הוסף לסימניות
וכן לחם של המוציא לא לתת מיד ליד
בית יוסף או"ח סי' קסז אות יח (וכן פסק בשו"ע):
כתב הרמב"ם בפרק ז' (ה"ה) הבוצע נותן פרוסה לפני כל אחד ואחד והאחר נוטל פרוסה בידו ואין הבוצע נותן ביד האוכל אלא אם כן היה אבל וכתב ה"ר דוד אבודרהם (שם) ואפשר שהטעם בזה משום שנאמר (איכה א יז) פרשה ציון [בידיה] והוא רמז לפרוסת המוציא. ובתשובות הרשב"א (ח"א סימן רעח) כתוב טעם זה בשם בה"ג (ברכות פ"ו ח, ב) ושאלוהו מנין לבה"ג ולהרמב"ם זה והשיב זה מדברי חכמים הוא להם בודאי ומקום ידוע היה לי בזה ושכחתי אם אמצא אחר בדיקה אשלח ואודיעך [בדק הבית] ואני מצאתיו באיכה רבתי. וכתב הרב רבינו מנוח בשם הגאונים דבשבת פורס כדרכו שאין אבילות בשבת [עד כאן]:

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה