חידות תורניות אשכול חידות תורניות

• הוסף לסימניות
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

שאלתי את עצמי אותו שאלה... אין לי עסק בנסתרות, וכידוע המדרשים מלאים בזה
1738091258102.png

שמעתי פעם, שמקובל שכל מעשה במדרש מורה על דברים נסתרים וא"א להבינו כפשוטו

מה המקור שהים נקרע לדתן ואבירם בנפרד? {אני יודע מקור אחד מדרש צאינה וראינה}
מחזור 'בית ישראל' לפסח (נסי הים אות י"ט)
באר מים חיים בשלח, קרח
מהרי"ל דסקין פ' שמות
מבוסס על תרגום יונתן בפ' ואמר פרעה לבנ"י

מי אמר למלאכים שיאמרו שירה ?
(בעקבות חידוש שראיתי היום בבחיי) איך קדשו בני ישראל כשהיו בענן, הרי לא ראו את הירח ?

מי אמר למלאכים שיאמרו שירה ?
ריב"א: ותען להם מרים. תימ' היה לו לומר להן שהרי הלשון מוסב על הנשים. ואמר לי הרר"א שיש במדרש שאמרו המלאכים להקב"ה רבש"ע אם הקדימונו האנשים לומ' שירה תקדימונו הנשים בתימ'. ותען להם מרים שירו תחלה ואח"כ נשים:
(בעקבות חידוש שראיתי היום בבחיי) איך קדשו בני ישראל כשהיו בענן, הרי לא ראו את הירח ?
זה?
וכשישראל עושים רצונו של מקום העננים נפתחים כצורת כ"ף, וכשאינם עושים רצונו של מקום נסגרין כצורת סמ"ך,

ריב"א: ותען להם מרים. תימ' היה לו לומר להן שהרי הלשון מוסב על הנשים. ואמר לי הרר"א שיש במדרש שאמרו המלאכים להקב"ה רבש"ע אם הקדימונו האנשים לומ' שירה תקדימונו הנשים בתימ'. ותען להם מרים שירו תחלה ואח"כ נשים:
יפה מאוד
זה?
וכשישראל עושים רצונו של מקום העננים נפתחים כצורת כ"ף, וכשאינם עושים רצונו של מקום נסגרין כצורת סמ"ך,
מדהים, זה מרבינו בחיי ?

לא לזה כוונתי, אלא שקדשו עפ"י.....

מדהים, זה מרבינו בחיי ?
כן, בסוף הפרשה
לא לזה כוונתי, אלא שקדשו עפ"י.....
זה מהפרשה שעברה:
וענין "החדש הזה לכם ראש חדשים", אין כונת הכתוב להזהיר אותנו לעבר שנים ולקבוע חדשים על פי ראית הלבנה, כי בקביעות החדשים אין עקר בתורה לחוש לראית הלבנה אם תראה מוטב ואם לא תראה ביום הקביעות, אלא קודם לכן או אחרי כן ליום או יומיים אין אנו חוששים כי לא נצטוינו בתורה לקבוע החדשים על פי ראית הלבנה כי אם על פי החשבון. וכתב רבינו חננאל ז"ל: קביעות החדשים אינו אלא על פי החשבון לא על פי ראית הלבנה, והראיה שכל ארבעים שנה שהיו ישראל במדבר היה הענן מכסה אותם ביום ועמוד האש לילה ולא ראו בכלם שמש ביום ולא ירח בלילה, והוא שאמר הכתוב: (נחמיה ט, יט) "ואתה ברחמיך הרבים לא עזבתם במדבר את עמוד הענן לא סר מעליהם ביומם להנחותם בהדרך ואת עמוד האש בלילה להאיר להם", ומהיכן היו קובעים חדשים על פי ראית הלבנה, אלא בודאי עקר המצוה בכתוב על פי החשבון.

כן, בסוף הפרשה

זה מהפרשה שעברה:
וענין "החדש הזה לכם ראש חדשים", אין כונת הכתוב להזהיר אותנו לעבר שנים ולקבוע חדשים על פי ראית הלבנה, כי בקביעות החדשים אין עקר בתורה לחוש לראית הלבנה אם תראה מוטב ואם לא תראה ביום הקביעות, אלא קודם לכן או אחרי כן ליום או יומיים אין אנו חוששים כי לא נצטוינו בתורה לקבוע החדשים על פי ראית הלבנה כי אם על פי החשבון. וכתב רבינו חננאל ז"ל: קביעות החדשים אינו אלא על פי החשבון לא על פי ראית הלבנה, והראיה שכל ארבעים שנה שהיו ישראל במדבר היה הענן מכסה אותם ביום ועמוד האש לילה ולא ראו בכלם שמש ביום ולא ירח בלילה, והוא שאמר הכתוב: (נחמיה ט, יט) "ואתה ברחמיך הרבים לא עזבתם במדבר את עמוד הענן לא סר מעליהם ביומם להנחותם בהדרך ואת עמוד האש בלילה להאיר להם", ומהיכן היו קובעים חדשים על פי ראית הלבנה, אלא בודאי עקר המצוה בכתוב על פי החשבון.
בול
יפה מאוד, אני צריך לראות בפנים להבין מה התועלת שנפתחים כצורת כ"ף

יפה מאוד, אני צריך לראות בפנים להבין מה התועלת שנפתחים כצורת כ"ף
זה כל הקטע:
ועוד נכלל במלת "כס" שלא אמר כסא לרמוז על העננים המקיפים את הכסא שהם ז', ממה שכתוב: (איוב כו, ט) "פרשז" בתוספת זי"ן, וכשישראל עושים רצונו של מקום העננים נפתחים כצורת כ"ף, וכשאינם עושים רצונו של מקום נסגרין כצורת סמ"ך, וכענין שכתוב: (איכה ג, מד) "סכותה בענן", וזהו: (להלן כד, טו) "ויכס הענן את ההר", (להלן מ, לד) "ויכס הענן את אהל מועד", וכבר ידעת כי ז' עננים היו לישראל במדבר.
וזה משהו "ע"ד הקבלה" אז לא נראה לי שקשור בכלל
רק בגלל שאמרת שקראת היום ברבינו בחיי חיפשתי בפרשה של השבוע

יחזקאל הנביא בפרשה בשני הקשרים שונים?
תרגום יונתן על הפסוק הראשון (מתורגם)
ויהי כאשר שלח פרעה את העם ולא הנהיגם יי דרך ארץ פלִשׁתים כי קרוב הוא כי אמר יי פן יחרדו העם בראותם אחיהם שמתו במלחמה מאתים אלף אנשים בני חיל מִשׁבט של אפרים אוחזים במגינים ורומחים וכלי זין וירדו לגת לבזוז מִקנה פלִשׁתים ובעבור שעברו על גזירת מאמרו של יי ויצאו מִמִצרים שלושים שנים לִפני הקץ נִמסרו ביד של פלִשׁתים והרגום, הם היו עצמות יבשות שהחיה אותם מאמרו של יי על ידו של יחזקאל הנביא בבִקעת דורא ואִם יראום כך ייראו וישובו למִצרים:

באיזה חודש נולדו הלוחמים במלחמת עמלק?
חזקוני
בחר לנו אנשים שנולדו באדר השני ואין להם לירא ממכשפות שהרי אין בו מזל ובני עמלק מכשפנים הם ויש להם יכולת בי"ב מזלות ובעת שאין בו מזל אין כשוף מצליח.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה