- הוסף לסימניות
וכשנאנחתי באזניו (בטלפון) ואיחלתי שיהיה טוב, הוא כמעט רצה להרוג אותי וטען בתוקף שהכל טוב לו כבר עכשיו!
אמא שלי למדה בחודש האחרון להשתמש במייל [בגיל 90], ומאז כל כמה דקות יש מייל לכל האחים,
כי היא למדה איך שולחים 'השב לכולם' ולא איך שולחים לאחד בלבד
עכשיו שלחה מכתב יפה וכתבה -
ומתוך התרגשות אני כותבת את זה כאן [כמובן בפרטים מוסתרים]
לפני כ80 שנה, ישבתי בליל הסדר עם הורי היקרים במקום מסתור, ברחנו מהבית מהעבודה מהחברים והחברות שלנו, כולם לא הבינו כמה מסוכן במדינה שלנו, היטלר ימ''ש רק עלה לשלטון, וכולם אמרו - גרמניה מדינה דמוקרטית, הוא לא יוכל לעשות מה שהוא רוצה.
אבל סבא [] ברח. מה זה ברח, השאיר הכל כמות שהוא ועלה על הרכבת הראשונה, שנים היה מתבדח שמי שהשתלט על הבית שלנו חשב שאנחנו משפחה מבולגנת, כי אפילו את הכוס קפה לא שטף במים והשאיר אותו חצי מלא על השולחן.
וכך שאנו יושבים עם המשפחה המצומצמת [גרעינית בשפה של היום] אמר לנו אבא תשמעו מילים של הרב דסלר, וכאן העתיקה את לשונו הזהב -
לכאורא כשם שאי אפשר להזמין לבן תורה לבקר את ידידו לתפילת נעילה ביום הכיפורים, כך נדמה לי, שאי אפשר לעשות ענין 'ביקור' מהסדר המקודש, אשרי למתרכז ומסדר הסדר בפנים לבבו. יציאת מצרים עושה את היהדות בנו. הסדר צריך שיגייר את פנימותנו - שיצאה לרשות אחרת לרשות הבהמיות [חשוכי השכל ונטולי הלב] ונתבהמה ונתחמרה, ויותר מזה נת'גוי'תה [נהיינו גויים בפנימיותנו] אוי אם נטמע את לבבנו בין לבביהם. עד כאן לשונו הזהב, והמכתב נכתב בזמן שהרב דלסר ברח מהשואה הנוראה, ועשה את ליל הסדר בגפו הוא.
ילדים יקרים - אני לבד, אבל אני מלאה הערכה לכל אחד ואחד מכם שיושב מרחוק וחושב עלי, זהו זמן לחשבון נפש למה עשה לנו ה' ככה, למה את חג יציאת מצרים, חג החרות החיצונית והפנימית אנחנו חוגגים כל אחד עם עצמו.
ואם תצליחו להגיע לתשובה, להתרומם מן השאלה, להתעלות מן המהומה, הרי שזו היא התשובה לשאלת 'מה נשתנה השנה מכל שנה'.
ומכאן והאלה ברכות ואיחולים אישיים.
פסח כשר ושמח
אמא שיושבת וחושבת.
הנושאים החמים