אתגר אמצע חשוון – דו שיח

• הוסף לסימניות
בס"ד

ערמות הסידורים הבלויים התגבבו עד מעל לראשו של הגבאי הישיש, פסיעותיו הנצחיות והאיטיות לכיוון מזווה הסידורים על אדן החלון המערבית-צפונית, מהוות כל יום נס בפני עצמו. סכנת ההשתטחות אפיים ארצה עם ערמת הסידורים הינה מוחשית מדי יום ביומו, על נסיך שבכל יום עמנו.

החמה כבר עומדת ברום הרקיע, פותחת בנטיה מערבית לקונית ועניינית. אחרוני המשכימים כבר חלצו זה מכבר את טליתותיהם ותפיליהם. מה שנותר כאן, אלו כוסות הקפה שהשאירו המתרשלים לטיפולו של נחום-נחמיה, הגבאי הישיש שביתו הראשון היה כאן, בבית המדרש, מאז נתאלמן, לא עלינו ולא עליכם, לפני כמה וכמה עשורים. וגם טליתות ותפילין שאי-אלו בלתי אחראיים השאירום בביהמ"ד, לא שועים לאזהרות ה'זהירות גנבים' ששרבט נחום-נחמיה בצבע אדום זוהר על דלת הברזל הדרומית של ביהמ"ד. תמיד יהיו כאלו ש'להם זה לא יקרה'.

היום ביהמ"ד גם שומם. כמו כל יום. אבל רק כמעט. גרשי עמד בפינה המזרחית-דרומית עטור בתפיליו, צמוד צמוד לגומחת ארונות הספרים, כמבקש להיטמע שם, להיבלע. להיעלם מהאופק. ממלמל 'יהי כבוד'. בינו לבין קונו.

הריכוז, ממנו והלאה. 'סיימו את סדר ראשון, כעת נכנסים לשיעורו של הרב בטלמן' מחשב גרשי את מה שמתחולל במרחק רחוב וחצי מכאן, בהיכל הישיבה. 'ואני כאן'...

טפיחה קלה על השכם, גרשי מסתובב בבהלה. נשוך נחש, מתוח כקפיץ.

הזר מחייך אליו, שולף 'מכתב מאליהו' ומתיישב בריכוז.

גרשי ממשיך בתפילתו, אך עיניו נעוצות באיש ובלבושו המוקפד.

האיש הבחין בו.

"איתן" - ההוא הושיט את ידו, לפתע פתאום.

גרשי נזכר שהוא באמצע תפילה, מחזיר את ידו.

"נו", מתנצל.

'הכל בסדר' מחייך בנעימות ושב לתלמודו.

גרשי ממשיך להביט בו, מן מבט עגום כזה. מסתובב באיטיות מואטת למזרח, וממשיך בתפילתו. מסיים, חולץ לאט לאט.

'תרצה לשבת איתי'? איתן ממשיך.

גרשי מהסס, מביט פה ושם, הגבאי הישיש מסיים את עבודתו. עסוק בעצמו.

גרשי מתיישב, על קוצים.

"אז מה, העיפו אותך מהישיבה. ואתה טיפ-טיפה עצוב, מיואש, דיכי"?

אין תגובה. רק זיק מוצת.

"אתה יודע, אתה מזכיר לי אותי".

הזיק מתגבר. שוב שתיקה.

"הייתי בדיוק כמוך, בגילך".

איתן ממתין, הוא לא ינהל כאן שיחה עם עצמו.

הוא מוכן לעודד, לדרבן, לדובב. אבל לא לדבר עם עצמו.

השתיקה מתארכת.

"תשמע, איך אמרת קוראים לך"?

"גרשי" לראשונה פצה פה.

"גרשי.

שמע טוב, שמי איתן מרום, וחוסר האונים שלך שבה את ליבי.

כשתרצה לדבר, אני כאן, מחכה לך בלשכתי."

איתן מושיט את כרטיס הביקור במוזהב שלו, והולך בפסיעות מהירות החוצה.

גרשי בודק את הכרטיס. מעביר אצבעו בעדינות על הלכה הלסקטיבית

איתן מרום, מנכ"ל יויליוור.

• הוסף לסימניות
קטע חדש כדי לרצות את הניק הגיג.;)
[לא חייב להיכנס לאתגר]

צביהלה: ''שלום דודה מאיה. נכון שאת שמחה שבאתי לבקר אותך?''

מאיה עציוני: ''על זה אומרים 'שמחת זקנתי'. מה שלומך?''

צביהלה: '' יש לך משהו טעים בשבילי? אני נורא רעבה ואמא אמרה לי שאני כבר יאכל אצלך''.

מאיה עציוני:
''ככה אמא אמרה? טוב .בואי אני אכין לך דייסה סולת''.

צביהלה: ''איכססססס! לא רוצה דייסה. אני רוצה משהו טעים''.

מאיה עציוני: ''לא אומרים על אוכל איכס, ציבוש''.

צביהלה: ''טוב. אז זה לא איכס. יש לך עוגת שוקולד עם סוכריות?''

מאיה עציוני ''עוגת שוקולד עם רעל עכברים? לא בבית ספרי! את יודעת כמה סוכר יש בפנים?
כמה צבעי מאכל? לכמה בעיות זה עלול לגרום?''

צביהלה: ''בעיות כמו שיש לסבתא דבורה ולסבא איתן?''

מאיה עציוני
: ''בואי הנה, חומד. ספרי לי מיד איזה בעיות יש לסבא ולסבתא''.

צביהלה: ''מלאנתות בעיות. לסבתא כואב בכל מקום. גם בראש וגם ברגליים וגם בעיניים אבל אמא אומרת שזה בגלל שהיא כל הזמן ליד המחשב וגם הגב ו..''

מאיה: ''טוב. אני אקרא לה הנה לכמה טיפולי דיקור וזה יעבור לה''.

צביהלה: ''כמה טיפולים?''

מאיה: ''14 טיפולים של דיקור סיני וגמרנו''.

צביהלה: ''נכון גרשי היה אצלך? שמעתי שאמא מספרת לאבא''.

מאיה: ''מותק, אני לא יכולה לספר לך מי היה אצלי ומי לא''.

צביהלה: ''אבל כמה טיפולים הוא היה אצלך?''

מאיה: ''12 טיפולי שלושת הממדים וגמרנו!!!''

צביהלה: ''ואני יודעת מי עוד היה אצלך. הכל אני יודעת...''

מאיה: ''מי עוד היה אצלי, יאכנוש?''

צביהלה: ''זה המסריח הזה שעובד בגן החיות''.

מאיה: ''לא יפה ככה לומר על עזריאל. מי לימד אותך כאלו מילים, ציבוש?''

צביהלה: ''כמה טיפולים הוא עשה אצלך?''

מאיה: ''12 טיפולי מוח אחד, יענטל. וגמרנו!!!''

צביהלה: ''גם לי יש המון המון בעיות, דודה מאיה''.

מאיה: ''באמת? תספרי לי נשמה''.

צביהלה: ''כל הזמן גרציה מוציאה לי לשון בגן. כל הזמן. אני אמרתי לגננת וזה לא עוזר. אני כבר לא רוצה ללכת יותר לגן הזה. לא רוצה. את יכולה לעשות שהיא לא תוציא לי יותר לשון?''

מאיה: ''אל תדאגי, מיידאלע. 14 טיפולים דרך המטוטלת המטורללת וגמרנו!!!''

צביהלה : ''14 טיפולים? זה אלף שנים!! יותר מהר זה לחתוך לה את הלשון וגמרנו!!!''

• הוסף לסימניות
בשביל הספורט, מעלה דו שיח (תקראו לזה הצגה, סקצ', קומיקס, רב שיח, קשקוש או איך שבא לכם)

סבתא דבורה: [איש את רעהו: התיעצות/ מה עושים עם תחושת חוסר יציבות?]
הצילו! אנשים! אני מתעלפת!
עזריאל: שבי, גברת. יש פה ספסל. לא . הוא לא נושך, ילדה. הוא גור צעיר. יה! הספסל זז! בחיי!
צביה: סבתא! אמא'לה! אמא אמאאא!
גרשי: התג שלו רועד, של המנכ"ל! מה קורה כאן? סחרחורת! בדיוק כשאני לא מרגיש טוב היו צריכים להעיף אותי? אוי הרצפה מול האף שלי..בווום!
איתן:זה לא יאומן! הבנין באלכסון. אני הוזה! הוא נסדק! הוא נסדק!
צביה: אהההה...אהההה.....
עזריאל: נפל עליו עץ! המכוניות נופלות מהגשר...אאוץ' ..אאוץ'.....
מאיה: הצילו! הצילו! רעידת אדמה.... אני מרגישה כמו מטוטלת! חשיבה חיובית. חשיבה חיובית. מודעות עצמית. חשי.... אהההה..אוך! אהההה..
איתן: שוטר. יש כאן לכודים. יש כאן לכודים! חלק עדיין בחיים!

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
בס"ד

המקום תחנת האבן –שמואל הנביא.

מי כאן לכותל? כנס, כנס צדיק.

טריקת דלתות.

לא מידי חזק צעירצ'יק, תשאיר את האנרגיה לדברים יותר מוצלחים חי, חי, חי

תודה על הטרמפ, כמה זמן אפשר לחכות לאוטובוס לכותל, באמת הגזימו.

ככה זה כששרוליק כץ עסוק בשמים פתוחים אנחנו סובלים מכבישים סגורים. ואתה, מה אתה רץ לכותל בשעת בוקר כזו מוקדמת, הא?

נשלחתי מהישיבה ו...

אוה, הצעירים היום מטפסים צ'יק צ'ק גבוה כבר יושבים בישיבות צוות בגיל כל כך צעיר באמת כל הכבוד ה..

לא, לא אני מהישיבה שלומדים בה..

נכון, היום כל הזמן השתלמויות, לא משנה לאיזו דרגה תגיע, כמה חכם תהיה. תמיד יכניסו לך קורסי ניהול פינסי, אסטרטגי, שיווקי, דירקטורי, אקולוגי, מזוכיסטי, וגאולוגי.
כמה שתלמד זה לא יספיק להם נו...

נו.. לא, אני לומד בישיבה שלומדים בה...

כן, כן את הענווה הזו אני כבר מזהה ממילימטר. חבר בועדה, יושב בישיבה... אני איתן מרום, סמוך עלי מנכ"ל רציני. מזהה כיצד חצי מפעל עומד על הכתפיים שלך, טביעת עין חדה יש לי מאז ולעולם.
סתם הגעתי לתפקיד מנכ"ל בחברת "מזון לדיכאון" רואים על העיניים, את האופי והכריזמה והיכולת המנהלית שלך...

טוב תשמע רגע אני לומד בישיבה של בחורים...

מה נולד אצלכם בהנהלה? בחורים??? מהר אני צריך להזמין מקום ב"משגב לצעיר המזדמן" זה בדיוק מה שמגיע לנו, אם בחורים הם חברי הוועדה המכוננת ט-וב.

לא תשמע אותי, הבחורים שם לומדים וזה...

מה שאני שומ-ע, את הקורסים הכניס לכם בנט לתוך המפעל... פששש.... בגדול הוא הולך הבחור הופך לנו את המפעלים לפקולטות לניהול, הא.
ובאמת מה הקורסים שנתנו לך?

אני לומד גמרא ו...

מה שאני שומ-ע, מי הצליח להכניס לתוך תוכנית הלימודים גמרא. מי הוא זה אזולאי או פלוס תגלה לי בשקט, אני חייב לגלות של מי המיזם הגאוני הזה???

לא, זה ישיבה קדושה שלומדים בה גמרא, נו...

טוב חביבי, לא להסחף בבקשה. אל תעשה לי את המפעל שלכם לישיבה קדושה בגלל איזו השתלמות בגמרא. לאט לאט, לא כל כך מהר.
אם היית אומר לי שליצמן או גפני יזמו את המהלך אולי הייתי מתחיל להאמין. אבל נו אמרת שזה עודד פלוס. הבנתי כבר, הבנתי.

לא, אדון מרום. לא הבנת בכלל, אני לומד לא רק שעה אחת של השתלמות ו...

נו, חביבי אל תתבייש, מה אתה מתבייש שאתה רק חבר בוועדה ולא המנכ"ל, נו באמת קצת סבלנות, גם זה יגיע.
לאט לאט מטפסים לצמרת, יושבים ושותים קפה טוב, וקופצים לכותל עם טרמפיס נחמד וחביב כמוך...
טוב הגענו, לך בחורצי'ק לך תתפלל שתצליח בישיבה הבאה.

באמת, מקווה שאתקבל מהר לישיבה אחרת ואצליח בה.

מ-ה, מה אמרת, בשני אגפים אתה עובד, גדול אתה, לא ידעתי עד כמה...

מוקדש בין היתר לאשכולות פרוגיות שהקשר בין נושא פתיחת האשכול לתגובות מקרי בהחלט
כרמית

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
  • חשבתי שתשמח, אבא.

• אהה.

• ואתה לא שמח.

• הא?

• לא שמח.

• אהה...

• למה?

• מה למה?

• אתה לא שמח.

• אני... אה... אהמ...

למה... למה בעצם זה... העיפו אותך מהישיבה?

• אממ.

• אתה שותק.

• אהה.

• אל תיפגע לי גרשי. פשוט אתה יודע... כל הקטע הזה שאתה ב...ישיבה... אהממ... די התחלתי להתרגל לזה.

• אבא?

• זה לא שממש הייתי מאושר... לא אגיד לך שניערתי שמפנייה כשזה קרה, בכל זאת...

• אבא...

• אה.

• פשוט... הבנתי פתאום שזה לא בשבילי כל העסק הזה.

• הבנת?...

פתאום?...

מה פתאום הבנת??

• כן. הבנתי אני לא רוצה להילחם איתך כל החיים, אבא.

לא רוצה להיות שונה מכולם. לא רוצה להישאר בודד עד הסוף. לא רוצה לקום כל בוקר ולהתחיל להתמודד עם היום החדש. לא רוצה להזדקק לחסדים של חברים. לא רוצה להציף את הכרית בדמעות. לא רוצה להתארח אצל הרב בשבת. לא רוצה להשתוקק לנדבות חיוכים. לפיסות הבנה מצד חברים. לחסדים מהצוות. לאמפתיה מהסובבים. לא רוצה...

• גרשי שלי - -

• חשבתי, אבא, לחזור לתיכון. להשלים בגרויות. להתגייס לתותחנים ולהצטיין כמו עידן ותום, לעשות קצת כבוד למשפחה. כמו שתמיד רצית.

• אה...

ואת כל זה... אה.. אמרת ל... רבנים שלך בישיבה?

• לא בדיוק... בערך... אולי הם... כנראה... הבינו את זה לבד...

• תהרוג אותי, גרשי. לא מצליח להבין את הרבנים האלה שלך. "הבינו לבד"... מי ביקש מהם להבין לבד? מי בעולם הזה מבין משהו לבד? למה להבין לבד? אני מחר רוצה להיכנס שותף בתנובה ולהרוס אותה מבפנים. מישהו מבין את זה לבד? מה זה מבינים לבד מה, תסביר לי! מה אתה צוחק?

• איך באמת בביזנס אבא?

• הכל בסדר, גרשי. עושים לי ת'מוות כרגיל. התחרות הזו גומרת לי את החיים, אני אומר לך. אבל איך אני אומר תמיד? "איתן מרום" עדיין שם חזק בשוק, לא יעזור לאף אחד. מותג שאלף תנובות לא יצליחו לכופף!

• אהה...

• שלא תבין אותי לא נכון, גרשי. לא שאיפת חיי שתהפוך לי פרזיט שחור-לבן עם גיבנת. בחלומות הוורודים שלי לא כתוב שבן שלי יביא לי יום אחד אישה עם רעלה ואלפי ילדים קטנים עם זינגל'ך קופצים. אבל מה? הפרינציפ פה חשוב. מה זה הם מעיפים אותך כי הבינו לבד? תלך תגיד להם יש להם בעיות בהבנה. למה אתה רוצה להישאר שם. מאוד רוצה.

• אההממ... אבא?!?

זה... ישיבה. י ש י ב ה. זוכר? הדבר הזה שאמרת שהרס לך את החיים? שהבטחת לבוא ולשרוף אותה לילה אחד? זוכר שאמרת או ישיבה או ירושה? מה קרה פתאום אתה דואג שאחזור למקום הזה?

• -

• אבא?

• גרשי.

• אה.

• פרינציפ. גרשי, פרינציפ. לא הבנת את זה?

• אה.

• וחוץ מזה...

האח שלך, תום, שיהיה בריא, הוא נעלם לי. בגואה. אולי בניקרגואה. לא יודע חי, מת, גוסס, חולה אנוש. נעלם. ועידן? גם כן מתעווז לו בלי חשבון. החליף מספר טלפון, ואני, האבא שלו, אין לי מושג איפה הוא גר, עם מי הוא חי ומה הוא מעשן ברגעים קשים.

• אה.

• אז תחזור לישיבה הקלוצית הזו, הבנת? תתחנן ותבטיח ותעשה מה שגבר צריך לעשות, הבנת? העיקר שתישאר באזור, הבנת?

• אהה.

• זריז בן שלי. לך כבר!

• גרשי?

• אה.

• אם חשבת לעבוד על האבא הסנילי שלך, אז רק כמעט הצלחת.

שלא תחשוב לא שמתי לב לחיוך הקטן הזה שלך בזווית הפה.

• אה.

• מה הא.

• שכחתי שאתה פרשן פוליטי חד עין.

• תמיד הייתי מספר אחד.

יאללה בן שלי, לך תביא כבר קצת נחת למשפחה. .

• הוסף לסימניות
מ...מאיה?

ההה...הה..

מ..מאיה?!

ההה..ההה...

שאני אלך?

ל..לא..ההה...

את בסדר מאיה?

הההה...

????

לא...אני בכלל לא בסדר...ההה...

המטוטלת! מאיה,מה קרה למטוטלת?!
אני אחזור פעם אחרת.מאיה, סליחה. אני מצטערת.

לא. אני צריכה אותך עכשיו.

את? את מה?!

אני אבדתי אמון בעצמי... בשיטה...בדרך...

אבל מה קרה? איך?

זה לא קרה ביום אחד. היה לי מטופל אחד. בחור מתמודד. סילקו אותו מהישיבה.

את זוכרת מה כתבת לי פעם בפרוג ( משם הכרנו. זוכרת?) על הלקאה עצמית ומאיפה באות תחושות האשמה..את בעצמך...

והיה עוד לקוח. עובד בגן חיות. הוא מאושפז בכפיה.

זה צירוף מקרים, מאיה.

דבורה..תשמעי עד הסוף.לקוח אחר, מנכ"ל של חברה מובילה..הוא בפשיטת רגל וברח לחו"ל. וילדה אחת קטנה. כזאת קטנה ותמימה. היא נ..נ..נ..

מה קרה לה?

ההה...ההההה.....ההה....

די. תפסיקי לבכות, מאיה. אני לא עומדת בזה.

היא נעלמה..הההה...ההה..אני לא יודעת כמה נזקים עשיתי בלי לדעת בכלל...הה..הה...

מאיה. תסתכלי עלי.יופי. ככה טוב. הנה. תנגבי עם זה. אני מבינה שקרו כאן כמה דברים. אני לא מבינה גדולה בשיטות טיפול.

ההההה...

די, מאיה'לה. תפסיקי עם זה. אבל יש לי ניסיון חיים. גם אם טעית, ברגע שאתה מודעת לזה, את על הדרך הנכונה. די מאיה. אני אומרת לך שדברים יסתדרו בסוף בצורה שלא תחלמי עליה. תפסיקי. הלקאה עצמית לא תעזור.

[ טראח...]

מה את עושה, מאיה?! למה ניפצת את התעודה?! לא את לימדת אותי , מאיה'לה לנתב תסכולים?!

• הוסף לסימניות
וזה של הבת שלי:

פק!
האבן הקטנה חרקה תחת הנעל. חברתה, שנתבהלה עוד יותר ממנה, התגלגלה מספר מטרים קדימה.
הנער השפיל מבט קצר, וחנק גיחוך, כן, ככה רומסים אבנים קטנות שמפריעות בדרך, ככה, מעיפים, בלי לחשוב.
כנראה שהוא גם כזה. אבן קטנה שמפריעה בדרך. בעצם, לא כנראה, בטוח, הוא מפריע, ולכן מעיפים אותו. ועוד אומרים לו שזו לא העפה, הוא יכול לחזור לישיבה מתי שרק ירצה...
הוא רוצה, בטח רוצה, הרבה דברים, שיפסיקו להפנות לו גב, להתעלם ממנו, להשאיר אותו לבד ולחשוב שהוא יכול להסתדר, בטח שהוא רוצה.
התיישב
על ספסל מזדמן באנחה, מרגיש קשיש בן שמונים. פעם קרא איזה סקר, שקשישים רבים מרגישים בודדים. מעניין, למה רק קשישים, הוא למשל, לא כל כך קשיש, והוא מרגיש בודד מאוד. לא רק מרגיש, בטוח.
נשא עיניו קדימה. היי, אפילו לא שם לב לאן הלך. אולי בעצם יכנס פנימה? תמיד בתור ילד הוא אהב לבקר כאן, אבל אז הוא הכי אהב את הפילים ואת האריות. עכשיו לא בטוח שיהיה לו כח ללכת עד לשם, זה ממש בסוף הגן, אבל אולי בכל זאת יכנס.
כן, הוא יכנס.

הם יפים, הברבורים שגולשים על המים באטיות, יפים ומלכותיים, שטים יחד בקבוצה. הם בוודאי לא נוטשים חלשים מאחור, ואומרים להם שיוכלו לחזור כשהם יתפסו את עצמם. הם בוודאי מוכנים לבא לקראת אלו שנמצאים קצת רחוק.
היי, יש כאן אחד בודד, ברבור גדול בצבע לבן בוהק שגולש לבדו במרחק מה מחבריו. למה שאר הברבורים לא מחכים לו. הא כל כך בודד, אף אחד לא נמצא לידו, אף אחד לא מסתובב לכיוונו.
"למה הוא לבד?" אפילו לא שם לב ששאל בקול. מחשבותיו כאילו קבלו קול משל עצמם.
"זה מה שהוא רוצה" הפתיע אותו קול מאחור. הוא הסתובב באחת, מעיף מבט קצר בפועל הלבוש בחולצה עם סמל הגן, ואז שאל בהתרסה: "מה פירוש 'זה מה שהוא רוצה'?"
"זה מה שהוא רוצה" חזרה שוב התשובה. "הוא יכול להצטרף אליהם, יכול להזדרז קצת ולהשיג אותם, והוא לא עושה זאת. זה מה שהוא רוצה". פניו של האיש שזופות, זרועותיו חסונות וכפות ידיו גדולות.
"מי אמר לך שהוא יכול? אולי הוא רוצה להיות עם כולם ולא יכול?" קולו היה זעפני.
"הוא יכול", העומד מולו לא ויתר על עמדתו. "ודאי שהוא יכול. הוא לא חולה ולא פצוע, לא קטן ולא זקן. הוא בריא וחזק וצעיר. הוא יכול להצטרף לכולם". הוא התיישב על הדשא ופשט רגלים קדימה.
"ולמה דווקא הוא צריך להצטרף אליהם? אולי שהם יחכו לו?" הוא נעץ מבט חד באיש שצץ מולו עוד חושב להטיף לו מוסר.
"אולי תשאל הפוך? למה שהם יחכו לו אם הוא יכול ומסוגל לבוא בעצמו?" הוא נשא אליו זוג עיניים מצפות לתשובה.
הוא רגז. "למה לא? הם יותר חזקים ממנו, יותר גדולים". מה האיש הזה חושב לעצמו? ברבור מסכן ובודד, למה שיצטרך לדאוג לעצמו לבד?
"הם לא יותר חזקים ממנו" בן שיחו התעקש, "אולי הוא אפילו יותר חזק מהם".
משך בכתפיו ברוגז וסב חזרה לכיוון אגם הברבורים.
"יודע מה?" שוב היה הקול מאחוריו, "בוא ננסה לשנות את התמונה, לראות אותה מזווית אחרת, אפשר?"
הוא נכנע, מצא את עצמו מתיישב על הדשא, שולח גם הוא רגליו קדימה לצד רגליו של העובד הזה בעל הכיפה הקטנה, שהר"מ שלו היה קורא לה 'כיפת שקל'.
"בוא תגיד לי, מה אתה רואה באגם, אבל בלי פרשנויות, אל תגיד לי גורמים וסיבות ולא מה שאתה חושב על כך, רק מה שאתה רואה".
הוא נשא מבט, כל מילה עלתה במאמץ.
"אממ... קבוצת ברבורים שוחים באגם יחד, וברבור אחד גדול שוחה בצד".
"יופי!" הריע האיש שלידו, מוריד את כובע המצחיה ומניח לידו.
"עכשיו, בצורה נקיה מדעות ופרשנויות, נסה לומר לי בצורה הגיונית, מה צריך לקרות כדי שגם הברבור הבודד יצטרף לחבריו?"
נסה לחשוב והתייאש.
"אני אגיד לך" קטע האיש את מחשבותיו, "כדי שהברבור יהיה עם חבריו, הוא פשוט צריך לשחות אליהם, פשוט מאוד".
הוא סובב את ראשו בתנופה "אז למה הוא לא עושה את זה?" שאל, מתריס.
"הו, סוף סוף הגעת לנקודה העיקרית! יודע למה? כי הוא מצפה שיעשו לו את זה, הוא לא מבין שהעניין תלוי רק בו, ושאם לא ילך אליהם בעצמו אף אחד אחר לא יעשה לו את זה! לא מבין!"
"אבל למה רק הוא?" הוא כבר היה מתוסכל ממש. "למה רק הוא? למה אף אחד לא?"
"בוא נראה שוב את התמונה ב'נקי', בלי פרשנויות, זוכר מה אמרנו, ברבור אחד ששוחה נפרד מכולם. זוכר?" עיניו של הפועל בערו.
"כן, זוכר" הוא נעץ בו מבט צמא לתשובה.
"אז תגיד לי, למי הכי מפריע המצב הזה, שהוא נפרד. למי זה הכי מציק? לא נראה לך שלברבור הבודד? אז הוא זה שצריך לעשות את הצעד הראשון, הוא!"
משהו רטוב עלה לו בעיניו, הוא מצמץ במהירות. "אתה רוצה לומר לי, שרק לו זה מפריע, שהוא לא חסר לאף אחד, שכולם מסתדרים בלעדיו?" הוא התאמץ לייצב את קולו ולהסתיר את הרעד.
"לא, מה פתאום, אני רק אומר שכולם יכולים להמשיך בחיים שלהם ככה, אולי יכאב להם הלב, אולי הם יצטערו מאוד, אפילו יבכו, אבל יוכלו להמשיך הלאה. אבל הוא, הברבור הבודד לא יוכל להמשיך בלעדיהם, הוא חייב אותם כדי לחיות, לכן הוא חייב לעשות את זה, רק לכן!"
הוא מצמץ שוב, בוהה בכדור האש הגדול שהתקדם לכיוון מערב, מילותיו יגעות: "אז מה, ככה הוא פתאום יצטרף אליהם? הם לא יקבלו אותו, הוא כבר לא חלק מהם".
"הוא כן חלק מהם, הוא תמיד היה חלק מהם, רק שהוא לא ידע את זה" העובד נעמד על רגליו, מנער את מכנסיו מפיסות הדשא.
"והם יקבלו אותו, בטוח, כל הזמן הם חכו לו, שברגע שהוא יבין ויבוא הם יקבלו אותו אליהם"
הוא נעמד גם הוא, מבטו עדיין מרוחק, קולו עצור: "אתה בטוח בזה? כשהוא יבוא הם יקבלו אותו?"
"כן, אני בטוח" הוא ענה בנחרצות, בלא פקפוק. "אני בטוח".
"טוב" קולו נצרד פתאום.
"טוב?"

הוא העיף מבט אחרון באגם. ברבור אחד, בודד, הסתובב לכיוון קבוצת הברבורים.

"טוב".

• הוסף לסימניות
"מי אתה?"
האיש המעונב והזקוף מחייך אליו חיוך ידידותי. "אני אתה."
"מה ז'תומרת אני אתה? אני אני!"
"אני מה שאתה תהיה יום אחד. עשיר. מפורסם. מצליח."
"באמת?!" האיש הזה כזה בטוח בעצמו. מגולח. ערני.
"בטח באמת. אני העתיד שלך."
"מה אני צריך לעשות?"
"תשלים בגרויות. עם ראש כמו שלך תוך שנה יש לך תעודת בגרות. תוך ארבע שנים תואר ראשון בכלכלה ומנהל. כמה שנים של עבודה קשה, ואתה מנכ"ל של חברת מזון מצליחה ביותר. ואז אתה אני."
"גרשי הימל, מנכ"ל. לא יודע, לא מצטלצל לי"
"בטח שלא. את גרשי תחליף בשם ישראלי, נניח איתן. את הימל תעברת למרום. וקיבלת, איתן מרום, מנכ"ל. זה ענין של סמנטיקה."
"איתן מרום. מצטלצל טוב. אבל מה אבא ואמא יחשבו?"
האיש מנפנף בתנועת ביטול. "למי אכפת מהם? כבר שנים שלא דיברתי איתם יותר מחמש דקות. שיחות קצרות של שנה טובה וזהו."
קור זוחל במעלה עמוד השדרה שלו. "ומה עם שמירת מצוות?"
האיש מאבד מעט מבטחונו הזחוח. "תראה, לא התכוונתי שזה מה שיקרה, אבל עם החיים, והחברה, והקשיים... אבל אני עדיין שומר שבת. ומניח תפילין. וצם ביום כיפור."
"למה?" השאלה נקרעת ממנו כמו בכוח.
"אני חושב שהכל התחיל כשהעיפו אותי מהישיבה. הם היו מוכנים להחזיר אותי על תנאי, אבל לא התאים לכבוד שלי. לא רציתי להתפשר על ישיבה בינונית. אז בינתיים עשיתי בגרויות..." עיניו של איתן מצטעפות בזכרונות. "ודבר הוביל לדבר..."
"אתה נשוי?"
"כן, בטח. להילה. היא מנהלת של חברת ווידקום. בטח שמעת עליה."
בטח.
"וילדים?"
"אחת, רותם. עכשיו היא כבר בצבא. ויש לנו כלבה נהדרת. סנדי". איתן גאה, באמת גאה בחיים המושלמים שיצר לו. ולא מבחין בפיקת גרונו של גרשי שעולה ויורדת.
"ואין לך חרטות?"
איתן עוצר רגע. חושב. "תראה, ילד. החיים לא מושלמים. אין מישהו באמת שמח בעולם הזה. אבל יש לי כסף, אישה, ילדה. טוב לי. אני לא מחפש יותר מזה."
גרשי כמעט לוחש "אבל אני רוצה שיהיה לי יותר טוב מזה..."
איתן צוחק - "גם אני הייתי ככה פעם, אבל עבר לי."
"אולי זה לא חייב לעבור? אולי באמת יש טוב מזה?"
איתן שותק רגע. "אולי. אני כבר לא אדע."

גרשי מתעורר בבת אחת.
הפרוספקט של הבגרויות מונח לידו.
פתאום התשובה נראית לו ברורה.

• הוסף לסימניות
(1)

"הלו? שלום עזריאל"
"שלום גבריאל, מה נשמע"
"ברוך ד', מה אתך?"
"ישתבח שמו"
"תקשיב רגע, אתה נמצא בגן החיות בשעה הקרובה?"
"כן. אפילו בחמש שעות הקרובות"
"אז תקשיב, יתכן מאוד שבקרוב אני אגיע אליך, אני צריך את עזרתך באיזה אתגר... אני אסביר לך אחר כך"
"אשמח לעזור גבריאל"
"תודה. אה... ועוד משהו, תשכח רגע מגבריאל. תקרא לי או טחינה גולמית או זעליג אמזלג. בסדר?"
"אין בעיה. או טחינה אמזלג או זעליג גולמית"
"תודה, נדבר"

יופי, אחד כבר יש לי. עכשיו רק צריך למצוא עוד אחד. איתן מרום לא עונה בטלפון, מאיה עציוני יושבת כל היום בבית ובזמן שהיא לא מטפלת היא סופרת כסף. את סבתא דבורה ואת הרשי אני לא מכיר.
מאחורי אני מבחין בילדה קטנה. ארבע וחצי, מחר יום הולדת. מזמרת לעצמה "אודה לך השם על שתי ידי" בקול חרוך משהו, בליווי תנועות. איזה מותק!
זאת הבת שלי.
אבל קוראים לך נחמי וזה לא מתאים. זום אאוט. נקסט.
רגע! אם אני יכול להיות זעליג אמזלג, למה שהיא לא תהיה צביה?
"נחמי, את רוצה לבוא עם אבא לגן חיות ולעזור לאבא? יופי, רק בואי נשחק משחק שקוראים לך צביה. טוב צביה?"
יש הסכמה עקרונית. אנחנו יוצאים לדרך. נכנסנו לרכב ונסענו.
<<>>

הגענו לגן החיות. עזריאל חכה לי שם בפתח.
"שלום עזריאל"
"שלום גולמית אמזלג" נשמע כמו שם של משרד רואי חשבון.
"תראה עזריאל. זו צביה, ואני רוצה להפגיש אתכם וליצור ביניכם דו-שיח"
"אין בעיה, גולמית".
"צביה, תגידי שלום לדוד"
"צביה מסובבת את פניה לעברי "אני מתביישת"
מה אומר ומה אדבר. לא עזרו טופי, שוקולד, מתנות, הבטחות, איומים, נישול מהירושה, עונשים, עינויים, טשטוש, הרדמה, דגדוגים- הילדה מתבישת.
כלום, אפס, נאדה.
אחרי חצי שעה אני מתיאש ומבקש: "נחמי, נראה לי שהדוד מאוד נעלב. בואי נבקש סליחה"
"סליחה" אמרה נחמי בלחש. הו! סוף סוף! אני מקוה שאפשר לקרוא לזה דו שיח.
"זה בסדר, לא קרה כלום. רק לא אמרת שקוראים לה צביה?"
<<>>

אני חזור הביתה ומתישב מול מחשב, וקורא שוב על האתגר ותנאיו ומגלה שסתם התאמצתי לשוא. מנהל חד-שיח עם עצמי על עצמי בנושא: איזה טמבל אני.
ומקבל על עצמי שמהיום אני מפסיק לקרוא דברים ברפרוף ולחשוב שהבנתי. נראה אותי עומד באתגר הזה...

זעליג אמזלג

• הוסף לסימניות
(2)

ליד החוף על סלע, יושב לו גרשי בניסיון לדוג דגים.
זה פעם ראשונה שלו כאן.

איתן מרום, מגיע לשם כמדי שבוע.
הוא אוהב לנסות להסתיר קצת אות הוד מנכ"ליותו, ללבוש בגדים קצת יותר פשוטים מחליפות העסקים שהוא רגיל אליהם, ולרדת אל העם.
הוא לא באמת בא לדוג דגים, הוא בא בעיקר לדוג אנשים. מישהו שיהיה נחמד לגלגל איתו שיחה על עניני השעה, ובעיקר שישמע מה שיש לו להגיד.
הוא שופע פרשנות ובקורת על ימין ועל שמאל, תרתי משמע, והוא חייב אובייקט שיתנדב לשמוע את דעותיו המחכימות.

איתן הבחין בדמות הצעיר החרדי שיושב על הסלע, והתישב כמה מטרים ממנו. נראה בהחלט דג שמן.
הוא מחפש משפט מתאים ליצירת קשר, ומדמין כבר את השיחה המתגלגלת בעניני דת ומדינה, גיוס בני ישיבות, השבת, וכו'. אוי זה יהיה טוב.
מענין למי הבחורצ'יק שייך? לשונאים או למחבלים - חושב איתן לעצמו, כשהמילים "שונאים" ו"מחבלים" מתנגנות במוחו במלרע. אוי! מצער לחשוב כמה גדלה ה"עמארצות" בקרב התינוקות שנשבו.

גרשי קולט בזוית העין שהאדון הנכבד מסתכל אף הוא בזוית העין לכיוונו. ומסיט במהירות חזרה את ראשו.
כעבור חצי דקה שוב קולט גרשי בזוית חדה יותר של העין שהאדון... ומסיט במהירות רבה יותר.

רק שלא יתחיל לדבר אתי - חושב-מתפלל גרשי - רק שלא יתחיל לדבר אתי, רק שלא...
"תגיד לי, בחורצ'יק, מה אתה עושה פה?" קבר איתן את תקותו של גרשי.
"יושב ודג דגים, אתה לא רואה? תשמע אדוני. אתה לא הנרי פורד ואני לא אינדיאני. אז בוא נעצור את השיחה הזאת כאן. אוקיי?"

החוצפה הזו דוקא מצאה חן בעיני איתן. הוא נסה שנית:
"תגיד לי, באיזה ישיבה אתה לומד?"
"תקשיב אדון, לפי המשקפיים והקרחת שלך, אתה נראה כמו איזה פרשן פוליטי, שמתכנן להרצות לי עכשיו, ואין לי ראש לזה עכשיו, אז רד ממני, טוב?"
איך רואים כזה דבר על המשקפיים? - חשב איתן לעצמו. הוא עוד לא קלט שבציבור החרדי השכל הרבה יותר מחודד. יש להם משהו שאין לחילונים: ספרי גדי פולק.

איתן התעקש "דוקא חשבתי שיהיה נחמד לדבר על..."
"די! אני מבקש ממך. תניח לי! יש מספיק אנשים סביבי שכבר שגעו לי את השכל. הראש ישיבה עם המוסר שלו, אבא שלי עם המוסר בחרוזים... באתי לכאן בשביל שקט, אז די!"
מה מעיק עליו? מה עשו לו? - תחושת הרחמים גברה על תחושת העלבון שנגרמה מסירובו של גרשי. הוא נשמע ממש כאוב.
"אנ... אני... אני מתנצל אם...." גמגם איתן.
"אל תתנצל! הכל בסדר. פשוט תעזוב אותי. לפי הבגדים שאתה לובש כשאתה בא לדיג, אתה נראה כמו איזה סמנכ"ל של .... או משהו כזה"
[כאן נקב גרשי בשמה של אחת מחברת המזון המובילות בארץ, אך בעקבות בעקבות מחדל גוראל- 2017, נמנע מלהזכיר את שמה. מוגש באדיבות גוראל- המלאך הגואל. הביטוח של ישראל].
"מנכ"ל" תיקן איתן אינסטינקטיבית.
"אז אתה בנאדם שטוב לו, נכון? ולא באמת אכפת לך איך אני מרגיש. פשוט אנשים שטוב להם מפריע להם לראות אנשים שלא טוב להם מסביבם. זה מונע מהם להנות מהטוב של עצמם.
ואני אגיד לך משהו, אתה לא היחיד, גם ההורים שלי כאלו והמשגיח וה'רושיבע' (ראש ישיבה בעגה החרדית ט.ג.). בעצם אין אנשים טובים. יש אנשים שטוב להם"
לקח לאיתן שתי שניות לזהות את המקור.
דמעה חרישית עברה את המחסום בלי להבדק, והתמקמה כשוהה בלתי חוקית בקצה עינו של גרשי.
"אוי, הרוח הזו, יש לי חול בעינים" אמר גרשי תוך כדי שהוא משפשף את עיניו. לא יתכן שהוא יבכה ומישהו יראה.
מה אוכל אותו? מה עשו לו? למה הוא כל כך מריר? מה זה רושיבע?- איתן לא מבין.
אז אתה מוכן?" שאל גרשי.
"מוכן מה?"
"להפסיק לדבר אתי. וגם לא להסתכל עלי, לא בזוית חדה, לא קהה, ולא ישרה. בסדר?"
"מילה של איתן מרום".

איתן התישב קצת רחוק מגרשי, מתסובב קצת עם הגב, כדי שלא יוכל אפילו בטעות להסתכל על גרשי.
שעה תמימה הם ישבו שם ושתקו.
איתן מרום, המנכ"ל, לא זוכר מתי הפעם האחרונה שמישהו סרב לבקשתו, בלי לקבל מכתב פיטורין במקום.
וגם לא מתי בפעם האחרונה הצליח לדחות סיפוק, כמו שעשה בשעה הזאת כשהסקרנות אוכלת אותו להבין מה הספור של הבחורצ'יק המתוסכל. אבל הוא נתן את דברתו, והוא הבין שזהו רצונו של גרשי.
הוא גם איננו זוכר מתי בפעם האחרונה ישב עם עצמו שעה שלמה בלי לדבר ולפרשן מהלכים פוליטיים.
הוא ישב שעה שלמה וחשב. נזכר בילדותו, חשב על יחסו עם עובדיו ועם בני משפחתו.

גרשי ישב גם הוא ושתק.
הוא איננו זוכר מתי בפעם האחרונה הוא הרגיש שאף אחד לא מתסכל עליו ובוחן אותו. ומתי בפעם האחרונה מישהו כבד בקשה שלו בלי לבקש תמורה או התחייבות.
הוא ישב עם עצמו וחשב על התקופה האחרונה, על אבא ועל אמא, על המשגיח, על הישיבה. דמעות התחילו למלאות את עיניו, והפעם הוא לא צריך להסתיר. אף אחד לא מתסכל עליו.

בלי להתיעץ עם החזאים, התחילו השמים להתמלאות בעננים. גרשי ואיתן לא היו ערוכים לזה.
הם קמו ללכת וגרשי נגש לאיתן:
"סליחה שהתפרצתי עליך ככה, פשוט אני..."
"זה בסדר, נהניתי מאוד לא לדבר אתך"
"גם אני. תגיד לי, בכית?" שאל גרשי.
"לא, מה פתאום? זה רק הרוח שהעיפה לי חול לעינים" אמר איתן והוסיף קריצה.

הם נפרדו והלכו איש איש לדרכו.
ורק השמים נשארו שם כדי לבכות, והדגים כדי לשתוק.

זעליג אמזלג

• הוסף לסימניות
(3)

גרשי יושב מול המחשב וגולש לפרוג.
הוא נכנס לפורום כתיבה, לאתגר לאמצע חודש חשון, וחשכו עיניו.
איזה שיימינג עשו לו פה!
דברי הוצאו מהקשרם, שופכים כאן את דמי.
צביה אחותו נכנסת לחדר.
"גרשי!" -לא שומע.
"גרשי!"- עדיין, לא שומע.
"גרשי!"- שומע הברות.
"ג-אר-שי-אי!" שומע.
"מההההההההההההה?" שואל-שואג גרשי, בלי לסובב את הראש.
"למה אתה לא בישיבה?" שאלה צביה.
"תשתקי ואל תחפרי לי, טוב?" אמר גרשי בקול עצבני, ועדיין הפנים קדימה מול המסך .
צביה מתחילה לבכות ובורחת לכרית שלה.

הוא חייב להגיב למה שכתבו עליו פה.
רגע, בקשו להגיב רק בנספח.
הוא נכנס לנספח ורואה שאין לו אפשרות להגיב. מה קורה פה?
אוי! זה נהיה פורום סגור.
מנסה להרשם ומגלה שעליו לחכות כמה ימים לקבלת תשובה.
לעזאזל!
הוא טורק את המחשב בעצבים.

"צביה. רצית משהו מקודם?"

זעליג אמזלג.

• הוסף לסימניות
מאיה עציוני יושבת על הכורסה ומסביבה עדר שלם של צלמים ומסריטים כולם מחזיקים בעטים ובכלי הקלטה. היא מסמנת באצבע עשירה עטויית טבעות לאחד מתוך הקבוצה עם רולים בשיער ומראה כללי דוחה. ההוא קופץ לדום ושואל בביישנות 'אני מפרוג הייתי כאן לפני כולם אפשר ראיון'?
מאיה מטלטלת את הטבעות ואומרת לו לא.

היא מסמנת לבחור הכי גבוה בחדר שמחזיק על הגב את המסרטה: 'מה אתה רוצה ממני'?
והוא עונה:
'אני רוצה לשאול לגבי איתן מרום אם זה נכון שהוא היה פה בטיפול...' ומאיה מתחילה לסובב את הראש לשואל הבא והוא ממהר להשחיל: 'ושמעתי שפרוג הזמינו אותך גם להרצות ליום עיון המיוחד בבנייני האומה ואת אמרת שכרגע מספיק לך היח"ץ בפורום הסופרים.. זה נכון?'

מאיה מתעלמת ממנו בהבעה עדינה של גועל ומסמנת לבחור הכי שקט שמתחבא בפינה של החדר ו'מת' לצאת כבר החוצה ולכבות את הקנון 300X. 'אתה שם- אתה רוצה לשאול משהו?'
הבחור החיוור מתקדם למרכז החדר ואומר בקול צלול שמפתיע קודם כל את עצמו וגם את הטבעות וגם את מאיה עצמה: 'אני רוצה שתעזרי לי להתפרסם ולהפסיק להרהר הרהורים עמוקים על משמעות החיים ופשוט להתחיל לחיות את החיים עצמם'

מאיה מסתכלת עליו בבוז מוחלט ואומרת: בחור עבש כמוך מן הסתם מזדהה כהרהור עמוק בפרוג, נכון או לא נכון?

הבחור מאדים ורץ החוצה, אבל נתקל ברגל קטנה שצביה שולחת אליו.
היא מחייכת ואומרת:
סבתא שלי תמיד אומרת שאל תכנס לאתגר אם אתה לא מתכוון לגמור אותו...

• הוסף לסימניות
(2)
באותו היום היינו קופיפים מזן קפוצ'ין, מתפרקדים להנאתינו עם בננה מהבילה על ערסל מאובק, בגן חיות איפשהו ברמת גן.

השמש בקושי זרחה, מעבר לגדר בוהים בנו זוג מבוגרים שהביאו איזה ילדה כנראה כדי שיוכלו להתלהב ללא חשדות מיותרים, אין להם מה לראות, אנחנו לא עובדים לפני ארוחת בוקר עם עזריאל.

עזריאל הוא ידיד טוב, למרות שבעבר הוא היה בקשר עם השימפנזות, אנחנו מקבלים כל אחד, בפרט כשהוא חסר להקה וזקוק לתמיכה נפשית.

צעקות רמות הקפיצו אותי מהערסל, מי זה על הבוקר, טיפסתי גבוה יותר, ליפפתי את זנבי על מוט הנדנדה ו...הופ נקודת תצפית אמנם הפוכה אבל מושלמת.

*אני לא יכול להרשות כזה דבר* ,זה נשמע קולו של עזריאל, מוזר.

*תשמע, זה יכול להציל אנשים, משנה להם את החיים* קול נשי קצת מחוספס, אפילו קצת מפחיד.

*שערה של אנטילופה? מה את הולכת לעשות עם זה?* עזריאל נשמע לחוץ.

*אולי אתה לא מכיר אך שמי מאיה עציוני, אני מטפלת אנרגטית ומיסטית וקראתי להנאתי בקפה של הבוקר על כך שמשערה של אנטילופה אפשר לרקוח תערובת המסלקת את השדין והרוחין מהבית ומהנפש* זה היה יותר מדי בשביל עזריאל, בדיוק הלילה הוא חלם על שדים וזה כנראה סימן משמיים.

לא יודע למה אבל היא לא נראית לי האשה הזו, אולי זה בגלל הזווית והפנסים הדולקים עוד מהלילה, מאירים על ערפילי הבוקר ויוצרים סביבה הילה מסתורית, ירדתי מהעץ, לא נעים לבהות בהם כמו קוף.

*ואיך את חושבת למרוט לי אנטילופה? להתחבא מאחורי הקיר ולעשות סאונד של דשא?* הקולות התקרבו, לפחות הוא לא שכח את ארוחת הבוקר שלי.

גיחוך קל נשמע ,*זה עניין רציני חביבי, ליצנות לא תקח את זה לשום מקום*, לפי רעד שקשוק המפתחות נשמע שעזריאל מבוהל עד לקצות אצבעותיו.

*אוקיי יש לי רעיון, בשוקת המים של האנטילופות יש שערות בשפע, לכי תשתערי שם* כך עזריאל תוך שפיכת אגוזים לקערה, תמיד הוא אוכל איתנו אבל היום הוא נראה עסוק.

*רעיון חמוד אבל, לא, אני צריכה שערה ארוכה מאזור הזנב* המהום קל נשמע, הפסקתי להקשיב, צריך לפצח את האגוזים, כל יום יש לנו רעיון אחר אבל היום נראה שיהיה קל, לאשה המוזרה יש נעל עם עקב מושלמת לפיצוח האגוזים.

קפיצה מקצועית של ג'וני מבריחה את הגברת דרך שלולית המים, כשהיא משאירה אחריה את המפצח המעולה תחוב בבוץ.

*ג'וני? איך לא חשבתי על זה, אני גאון* זה היה עזריאל, עצרתי רגע עם האגוזים.

*על מה אתה מדבר* נשמע קול רועד מאחורי מיכל המים, זו הגברת, לא רואים אותה, היא נמוכה בלי הנעל הזו.

*אחד התחביבים של ג'וני זה למשוך זנבות, שתי דקות בכלוב האנטילופות ותוכלי לעשות מעיל משערות לאין שיעור*

מכאן כבר לא ראיתי, אבל ממה שסיפר ג'וני בעייפות, האנטילופה לא אהבה את הפלישה. אז מה עשית? שאלתי אותו, כשהיא לא שמה לב נתתי לה שערה מהזנב שלי, מלמל. ג'וני נשאר ג'וני.

ראיתי מרחוק את עזריאל יושב עם עיתון וכוס קפה של בוקר, מסתפק אם לקרוא את העיתון או את הקפה.

• הוסף לסימניות
לפני שאכתוב שאלה לי אליכם!
שמתם לב שכווולם השתמשו בדמותו של גרשי בחיבורים?
מה זה אומר לגבינו???

ועכשיו לעיקר:

האכלת הפילים תתקיים בעוד מחש דקות... האכלת הפילים תתקיים בעוד חמש דקות...

עזריאל עמד מאחורי גדר הפילים, המדונה מקיפה את ראשו, המגברון תפוס ברישול על מכנסיו, וכל כולו זועק ירוק של גן החיות.

אלו הם רגעי קורת הרוח של עזריאל, לראות את הילדים הסקרנים מצטופפים בישורת הראשונה הצופה על פני כלוב הפילים, ואת המבוגרים הילדותיים המצטופפים אחריהם, כביכול לשמור על זאטוטיהם.
תמיד גיחך לעצמו כשראה אמא סקרנית נדחפת עם עולל טיפוחיה בן החדשיים, משל היונק הישן שנת ישרים יזכה להבין את מהות הטקס המרומם.

הפעם צדה את עינו התרחשות מסוג אחר:

סבתא דבורה אני לא רואה!
אהה...
סבבתאא, אני לא רואה כלום!!!
אה
סבתא...
המממ
סאבתאאאא,
כן ממיל'ה שלי, את רוצה לשתות תכף אביא לך.
צפוף לי ואני לא רואה.
אה את לא רוצה? טוב אז תשתי אחר כך!

"בדיקת אזניים", הבליחה המחשבה בראשו של עזריאל, הוא סובב את ראשו בחטף, מגלה ילדה כבת ארבע וחצי צמות זהובות גולשות על ערפה אל צידי פניה, מושכת בשמלתה של אשה הדורה כבת חמישים, שלא מוציאה לרגע את המסך מאפה. (הטעות במקור)

וואי צביה'לה איזו תמונה מתוקה שלחה לי הצלמת ####### במייל, תראי זו את בשנה שעברה בחלאקה של צביקי, אילו צמות, אילו עיניים יפות, אחח את המושלמת שבנכדותי.

סבתא אני רוצה לראות את הפילים, תרימי אותי בבקשה...

היא כותבת לי עכשיו, שכל פרוג מדברים על התמונה המדהימה הזו, אם כי ראיתי שהצלמת &&&&&& כתבה לה שהיא צריכה לקרר מעט את התמונה, וקצת לקרופ אותה.

הילדה שתתקה ביאוש.

עזריאל התכווץ בראותו את עיני התכול של הילדה, הופכות לקרח, שנמס אט אט והפך לזרזיף של מי מלח הפורץ מבין ריסיה...

עזריאל חי את החיות, הוא גם חי עם החיות, במובן מסוים הוא גם היה תמים כמוהם, קצת מחוספס, הרבה חלק, וישרות בלתי נתפסת שלא עונה לתיאור ה"אנושי" - הלא אנושי "והמה בקשו חשבונות רבים"

הוא הפעיל את המדונה, וכה אמר:

שלום ילדים!
שלום מבוגרים!
שלום למבוגרים שמתנהגים כילדים!
ושלום לילדים שבעל כרחם נהיו מבוגרים!

רחש בחש עבר בקהל הצפוף, מהי ההקדמה המשונה הז? סבתא דבורה המשיכה להקליד במרץ...

היום נעבור לפעילות מיוחדת, הבנת חשיבות התקשורת שבין הבוגרים לצעירים.

פולי הפיל הזה, אמר בעודו מצביע על פילון נמוך קומה, הובא אלינו לפני כחצי שנה מערבות אפריקה ארץ הולדתו...

גלקסי s8 מתרוממת מולו, מצלמת את הפילים, יחד עם המאמן, עזריאל מזהה את ידה של סבתא דבורה מחזיקה בנייד, הוא תר אחר צביה הקטנה, ומוצא אותה בינות לרגלי האנשים מיבבת חלושות.

על אף גילו, הוא נמוך וקטן - יודעים למה? כי הוריו לא הכירו בו, החוקרים לא הבינו מדוע, עד שמצאו שהם היו עסוקים בשעשועים משונים, מדי יום הם היו מגלגלים את חדקם על גדמי עצים ענקיים, עד שזנחו את ילדם הקטן.

הזאולוגים שחקרו את המשחק המשונה, מצאו, שהפילים לקו בתסמונת נדירה העונה לשם "עלמא די שקרא" , פועל יוצא של תסמונת זו, שפולי הפילון מעולם לא התפתח כפי שצריך, כשהבאנו אותו לכאן והצמדנו לו אם חורגת החלה התקדמות איטית במצבו...

מבט נוסף לעבר סבתא דבורה גילה לעזריאלנו, שהסבתא לקתה בתסמונת חריפה הרבה יותר, גם את דבריו האחרונים לא שמעה, היא היתה עסוקה בדיוק להעלות את התמונה לפורום צילום, הוא הבין שאין מנוס מפעולה חזקה יותר.

הבנתם ילדים, לאט קולו של עזריאל, הפילון הקטון לא זכה למבוגר שיקשיב לו, שיבין אותו, שיזדהה עם הצרכים שלו, עזריאל שאף שאיפה ארוכה בטרם המשיך את דבריו, הוא לא זכה לטייל עם אמו או סבתו בגן החיות ולא רק בגלל שהוא עצמו בסך הכל פיל, פשוט לא היה מי שיקשיב לו שם!
יש מישהו מכם שפעם הרגיש במקום של פולי הפיל???

צביה'לה שלי,
נשמע לפתע זעקה מהדהדת, איפה את???

מזווית עינו ראה עזריאל את סבתא דבורה חיוורת, הטלפון נעלם מידיה, רק אצבעותיה החיוורות המשיכו לתופף במרץ משל הן עדיין מקלידות על מקלדת עלמא די שיקרא כל שהיא, עזריאל דימה לשמוע בקולה צליל מפוחד ומשובב נפש של פילה בריאה הדואגת לצאצאיה...

אהרן...

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
התחלתי לכתוב... וההשראה הלכה.
כיוון שראיתי המון המון המון המון מלל מלעילא, החלטתי כי אלך על משהו קצר.

מי שרוצה שימשיך אותי:)

פרולוג:
מצו"ב קובץ טקסט, כן, כן, קופי-אנד-פייסט.
של הסבתא הגולשת, עם נכדה המתגלש.
זהו העתק מקובץ וואט-סאפ, וואס הערטצאך בשפתה.
האמת רציתי להעלות את הקובץ המקורי,
אך על גוף מכשירו של גרשי,
אַפֶּל-מלאנתלפים המילה האחרונה,
לא מצאתי חותמת ראויה לשמה...
אז ציטטתי נאמן למקורם, אמת, בלי להוסיף מיליגרם!.

הסבתא אכי אכי: (הטעות במקור – מ.נ.)
אה תכשיט... אה?

גרשי-אייניקל: (יען, ישנו את גרשי הדוד, גרשי אחי האב מצד האם, ועוד גרשי-המכונה גרשון-אינסטלטור בנשימה אחת- מ.נ.)

סבתה שוב את יורדת עלי? את הרי מכירה את הדור שלנו של הצאירים? לא? על כשב וריכוז שמעת פעם?

הסבתא אכי אכי:
אז מה קרה הפעם? שוב רבת עם המשגיח?... לא לקחת ריטלין? או שזה בגלל הטלפון שלך? אתה יודע אני בעד שתהיה פתוח עם עצמך, אבל למה לפני החתונה? אתה הרי צריך 'שידעך' טוב לא... גרשי?...

גרשי???

?
(יום ב')

?
(יום ג')

?

(יום ד')
?

אפילוג:

סימן טוב ומזל טוב, ב"ה גרשי בא בברית האירוסין עב"ג אשר אינה מודעת לכל תהפוכות נפשו והקורות עמו.

הם היום נשואים בשלום ובשלווה.

היא אינה מודעת ל'כמוסות' הריטלין (לזה קראנו סוד 'כמוס'?) שהוחדרו לגופו, פשוט, מיד לאחר השיחה עם סבתו, נזכר גרשי כי שכח לקחת את המנה היומית, כשמוע את דבריה, הוא אץ-רץ לחדר הפנימיה, שם מאחורי הכרית בין הציפה לציפית ציפתה כמוסת הריכוז מרוכזת בעצמה, ויפן כה וכה וירא כי אין איש ויבלעו בהשקט ובטח...
והשאר? היסטוריה.
(ההיסטוריה ושאר דברי הימים והקורות עם גרשי הלא הם מגובים בספר דברי הענן למלכי גוגל דרייב ודרופבוקס)...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

אשכולות דומים

קבלו רצף עובדות מעניין:

אם אתם קוראים את מה שכתוב פה, אתם כנראה חברים בקהילת הכתיבה.

אם אתם יכולים להגיב למה שכתוב פה, אתם בטוח בקהילת הכתיבה.

אם אתם בקהילת הכתיבה, כנראה אתם יודעים שזו כבר פעם שנייה שאני נדפק עם אתגר לפני החגים. (אבל זה לא קשור, אז אל תקראו את השורה הזאת... אה, כבר קראתם? לא משנה, תשכחו ממנה ותעברו פשוט לקרוא את ההמשך...)

אם אתם בקהילת הכתיבה, כנראה שפרסמתם כאן קטע כלשהו. כל קטע - שיר, סיפור קצר או אולי אפילו סיפור בהמשכים. (ובמקרה ושפר מזלכם, יכול להיות שגם הצלחתם לא רק להתחיל אחד כזה, אלא גם לסיים אותו...)

וזה מה שהוביל אותי לאתגר הבא:

כתבו קטע קצר הממשיך סיפור / שיר שכתבתם כאן בעבר (סיקוול בלע"ז), או מספר מה קרה לפניו (פריקוול בלע"ז). אפשר שהקטע יספר מה קרה לגיבורים 20 שנה אחרי, 20 שנה לפני, יומיים אחרי, דקה וחצי לפני, או כל פריקוול / סיקוול שעולה על דעתכם. (בשיר פשוט אפשר לכתוב קטע שממשיך את השיר או נותן אליו הקדמה.)

אפשר גם לשלב בין השניים, ולכתוב קטע שתחילתו היא פריקוול וסופו הוא סיקוול והאמצע הוא הסיפור המדובר, אך לא תינתן תוספת ניקוד משמעותית לעושה כן. (אבל אולי כן איזו תוספת קטנטנה...)

אה, ובגלל שעכשיו אנחנו מתקרבים לחג הדיקטים-והקישוטים-הנופלים הססגוני, המשך הסיפור צריך להיות קשור בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה, לחג הסוכות / למוצריו.

שימו לב! אם יועלה קטע מסיפור בהמשכים שעדיין מפורסם כאן הוא יפסל מידית, בנוגע לסיפור שכבר הסתיים, הרשות נתונה להוסיף קטע ככל העולה בעיניי רוחכם.

שימו לב 2! חובה לקשר לקטע המקורי בתחילת הסיפור. קטע שייעדר ממנו המקור ייפסל גם הוא במידיית.

אורך האתגר הוא ממינימום של 20 מילה ועד למקסימום של 1500.

האתגר ייסגר במוצ"ש פרשת נח, ג' חשוון התשפ"ו, בשעת חצות ליל בדיוק!

בברכת חג שמח לכולם! (רק במטותא מכם, אל תשכחו לשאוב מים בששון ממעייני הישועה. (מקסימום אפשר לבקש מהגש"ש שעובד שם, הוא יעשה את זה בשבילכם בחינם.))

לריכולים, פלפולים, מלמולים ושאר פירות מקולקלים.

שכוייח ל @Ruti Kepler על ההשראה לאתגר (עם הסיפור שהתפרסם במוסף של 'משפחה'), למיה קינן שכתבה פריקוול לאיסתרק באחד ממוספי סוכות הישנים ובזכותה התווסף שאר הרעיון, ולעוד רבים וטובים מהסופרים שעשו ועושים זאת, ובכך תרמו גם הם במקצת לפיתוח האתגר.
בס"ד

עסק על הכפית- עם דבורי כהן באזזז- שלב ב', והגרלה על 500 ₪ מזומן

מה זה עסק על הכפית?
טעימות מעולם העסק - לפי סדר הא"ב
מושגים, כלים ודימויים שעושים סדר בעסק - כפית אחת בכל פעם.
ביסים קטנים. תובנות גדולות.

כהמשך
לשלב א' באתגר העסקי של הקיץ

ברוכים הבאים לשלב ב'-

"עסק על הכפית" - מאגר טעימות שיווקיות-עסקיות, מוגשות בדיוק בגובה הלב והעיניים.
כאן תמצאו מושגים, דימויים, שאלות מעוררות חשיבה, וטיפים פרקטיים שמוגשים כפית אחת בכל פעם -
כדי לעשות סדר בעסק, בלי לבלוע את כל העולם.

חלק מהמושגים נולדו מתוך השפה והדרך שפיתחתי בעבודה עם מאות עסקים
וחלקם מושגים אוניברסליים שאני מנגישה מחדש.

הכל לפי סדר הא"ב כדי שתוכלו לדפדף כמו בתפריט,
לבחור את המושג שהכי מדבר אליכם עכשיו , ולתת לעסק שלכם טעימה מדויקת של באזזז.

🎁 ויש כמובן הגרלה:
כל מי שייכנס לאשכול, יציין מה המושג שהכי נגע בו כרגע ויכתוב בתגובה "טעמתי באזזז!"
עם משפט למה בחרתם דווקא את זה,
נכנס אוטומטית להגרלה על 500 ש"ח מתנה לחשבון הבנק שלכם.
ההגרלה תערך בע"ה בכ"ח בתמוז תשפ"ה.

אז קדימה -
🔍 עברו על הרשימה לפי סדר הא"ב
🥄 קחו כפית מהטעם שמתאים לעסק שלכם

📌 כתבו כאן בתגובה - "טעמתי באזזז" ושתפו איזה מושג הכי נגע בכם ולמה.

מחכה לשמוע מה דיבר אליכם,
דבורי כהן באזז

א'

אודות בגובה האוזניים
- איך להציג את מה שאני עושה בצורה שתגרום לאנשים לפתוח אוזניים?

בהרבה קורסים, קבוצות ותוכניות מבטיחים ללמד אותנו איך להכין לעסק את "נאום המעלית".
אבל גם אם היינו חרוצים/ות בקורס הזה, והכנו על הכתב טקסט מאד מרשים וייצוגי,
לאף אחד כולל לעצמנו, אין חשק לשמוע אותנו מדקלמים את הנאום השבלוני הזה ☹

מה עושים? במקום לשתוק תכינו לעצמכם "אודות בגובה האוזניים".

3 משפטים עסיסיים ומדויקים שעושים חשק למי שמולנו לשאול עוד.
מתאים במיוחד לעסקים מהסוג היותר מורכב, שצריך קצת להסביר מה בדיוק אתם עושים.

הנוסחה:

את יודעת ש… (את הבעיה?)

ובכן מה שאני עושה זה (פתרון)

למעשה, (הוכחה…)

עוד דוגמאות והרחבה- פה.

אחרי שתשתמשו בנוסחה- תתרגלו לקבל תגובות של "וואו, מעניין. מה זה אומר?"
וזה בדיוק ההבדל בין להלאות אנשים עם תוכן כבד, לבין לגרום להם לפתוח את הפה לביס הבא!

ב'

בייגלה שרוף

לפעמים יש לנו בעסק נתונים שלא נראים לנו אטרקטיביים.
שאנחנו רגילים להתנצל עליהם, לנסות להסביר, לעגל פינות.
“אין לי קליניקה”,
“אני לא מגיעה ללקוחות הביתה”,
“אני לא עובדת עם צוות גדול”…

אבל מה אם כל הדברים האלה הם לא בעיה שצריך להחביא, אלא יתרון שמחכה להתגלות?

תשמעו מה קרה לי עם העוגיות של עבאדי:
פתחנו חבילה, וכולן היו שחומות כהוגן - כמעט שרופות.
התגובה הראשונה? “וואי, נשרף להם…' צריך להגיש תלונה...”
ואז הבן שלי מצביע על האריזה:
“אמא, זה כתוב פה - שרוף במיוחד!”
וזה כל הקסם:

זו לא היתה תקלה. זה הקונספט. העוגיות מיועדות במיוחד למי שאוהב את זה ככה.

אז איך זה קשור לעסק שלך?

יכול להיות שגם אצלך יש "בייגלה שרוף" - נתון קיים, אולי לא סטנדרטי, שלא נוח לך איתו.
אבל עם זווית מבט חדשה - את יכולה להפוך אותו לייחודיות שלך.
מה שמפריע פתאום מדבר בול ללקוח הנכון.

את לא מגיעה הביתה ללקוחות? אז תדגישי שאת מאמנת לניהול בית בלי להיכנס הביתה, בדיוק כמו שהן רוצות.
אין אצלך חדר המתנה? - אז הלקוחות לא מחכות. את מתחילה בזמן.
את מקבלת לקוחות בסלון עם קטלוג? - זו חנות ביתית בלי עלויות מיותרות, וזה אומר מחירים נוחים.

בסוף - בייגלה שרוף זו לא בעיה.
זה קונספט אישי.
וזה תלוי רק בך - איך את בוחרת להציג את זה.

אז מה הבייגלה השרוף אצלך?
ומה יקרה כשבמקום להתנצל - תתני לו כבוד, תמתגי אותו ותתאימי אותו בדיוק למי שאוהב אותו ככה?

ביטחון עצמי עסקי

ביטחון עצמי עסקי זה לא תכונה מולדת.
זה לא “או שיש לי או שאין לי” - זה שריר. והוא נבנה.
לפעמים הוא צומח מתוך הבהירות:
כשברור לנו מה אנחנו מציעים, למי זה מתאים, ואיך זה עובד – אנחנו מרגישים בטוחים.

כמה דרכים לבנות ביטחון בעסק שלך:

• להפסיק להסתמך רק על דיבור ולבנות חומרי שיווק מקדימים שעושים חצי עבודה עוד לפני השיחה.
  • להשקיע בנראות שמדברת בשבילכם. כשאתם נראים מקצועיים, זה מקרין החוצה, וגם פנימה.
  • ללטש את הצעת הערך- לדעת להסביר מה אתם עושים בלי לגמגם.
  • ולפעמים - פשוט ללמוד. יש קורס לזה. יש שיטה לזה. יש דרך לצבור ביטחון - גם בלי להיות טיפוס כריזמטי.
ואם אתם מרגישים שאת נמנעים משיווק או ממכירה בגלל חוסר ביטחון -
אולי הגיע הזמן לבדוק מה יעזור לכם להתחזק:
ייעוץ? קורס ממוקד? חומרי שיווק שיחסכו דיבורים?

📌 כל הפרטים כאן:
קורס ביטחון עצמי במכירות

ג'

גשר

שיווק הוא גשר בינך לבין הלקוחות.

אנחנו עומדים בצד אחד עם שליחות, רעיון, שירות, מוצר.
והלקוחות בצד השני - עם הצרכים שלהם, הכאבים והספקות.
ובשביל שיקרה מפגש בין שני הצדדים- צריך לבנות גשר.

גשר טוב הוא כזה שמוריד התנגדויות, פותח את הלב, ומאפשר להם להגיע אלייך.

זה יכול להיות:

• דף נחיתה שמתחיל מהכאב של הלקוח - לא מההישגים שלך.
  • סרטון שמראה / מספר על תהליך, לא רק על תוצאה סופית ומרשימה.
  • פוסט/מייל שמספר סיפור שהיא יכולה להזדהות איתו, במקום לדבר על עצמך.
והכי חשוב - גשר נבנה על הבנה.
כשאנחנו יודעים באמת מה עובר על הלקוחות , נוכל לנסח את זה טוב יותר מהם...
וברגע שהם מרגישים שאנחנו מבינים אותם -הם כבר בדרך.

גרעין עסקי נכון

לפני שמתחילים לשווק, לבנות דף נחיתה או לחשוב על סלוגן - צריך להבין מהו הגרעין של העסק.

גרעין עסקי נכון הוא שילוב בין שלושה דברים:

1. כישורים ונטיות אישיות - מה בא לכם טבעי? במה אתם טובים בלי מאמץ?
  2. ניסיון מקצועי או ניסיון חיים - איפה צברתם עומק? במה באמת התנסיתם?
  3. מוטיבציה פנימית - הרצון האמיתי שלכם ליצור, לעזור, לתקן, להזיז דברים.
בלי שלושת החלקים האלה - העסק יהיה חלש בבסיס שלו. גם אם תבנו אתר נוצץ ותשקיעו הרבה בפרסום.

גרעין עסקי נכון אומר שיש התאמה בין המוצר שאתם מציעים, הצרכים של הלקוחות, והאדם שאתם.

טיפים ליישום:

• תשאלו את עצמכם: מה אני באמת רוצה לעשות ולא רק "יודע/ת" לעשות?
  • תזהו: מה הערך הייחודי שלכם שמביא תועלת ברורה ללקוחות?
  • תבדקו: האם המוצר שלכם עונה לצורך ממשי שקיים בשטח, והוא לא רק "רעיון נחמד"?

זה השלב שבו נולדת בהירות.
וברגע שיש בהירות - מגיע גם ביטחון.
ומשם- הדרך בע"ה סלולה.

גיל מנטלי לעסק

גיל עסקי זה לא כמה זמן אתם בעסק, אלא באיזו מהירות אתם מתבשלים.

יש עסק שקיים כבר 8 שנים אבל עוד מדשדש כמו בתחילת הדרך, (8 שנים ניסיון של שנה ראשונה)
ויש מישהו שרק פתח וכבר מתקדם בבשלות, במיקוד, ועם אש בעיניים.

גיל עסקי הוא לא כמה זמן העסק קיים, אלא באיזו רמה אתם נמצאים בתוכו:
כמה אתם ברורים לעצמכם,
כמה אתם מוכנה לקחת החלטות אמיצות,
כמה אתם באמת רואים בעסק שלכם עסק, לא תחביב ולא ניסוי.

ולא, אין כללים קשיחים מתי "נכון" להשקיע במיתוג, מתי לפנות לייעוץ, ומתי לבנות מוצר דיגיטלי.
יש מי שעושה את זה אחרי חודשיים – ויש מי שאחרי עשר שנים.
יש מי שבשבילו "השקעה" זה 300 שקלים ואצל אחר זו קפיצה של עשרות אלפים.

אבל מה שמשנה באמת - זו ההחלטה.
האם אתם רואים את עצמכם מתקדמים?
האם אתם מוכנים להפסיק להתלבט ולהתחיל לזוז?

עוד בנושא הזה אפשר למצוא פה >>

ד'

דילמת הביצה והתרנגולת - איך תתחילי אם אין לך ממה?

זו אחת השאלות הכי נפוצות אצל בעלי ובעלות עסקים בתחילת הדרך (ולא רק):
איך תשווקי אם אין לך עדיין לקוחות?
ואיך יגיעו הלקוחות - אם את לא מפרסמת?
ואם אין לך תקציב, איך בכלל תעשי פרסום ותוציאי כסף לפני שהכנסת?
אבל אם לא תפרסמי? מאיפה יבואו הלקוחות?

וחוזר חלילה....

זו הדילמה, אבל יש לה פתרון.

עסק לא מחכה לתקציב הוא מתחיל מתנועה.
והרבה פעמים דווקא העשייה הקטנה היא זו שפותחת את הצינור.

אז מה עושים בפועל?

*מפסיקים לחכות שהכל יהיה מוכן - ויוצאים עם מה שיש: התחלה דווקא מפנייה לקרובים/חברים/משפחה,
שכבר מכירים את הכישורים שלך וסומכים עליך גם בלי שיווק נוצץ, שירות בגרסה מצומצמת,
מייל ראשוני, או הצעה פשוטה לקבוצת פיילוט.

* משווקים בצורה חכמה גם בלי תקציב – פניה במייל/בוואצאפ,
פרסום אורגני בפורומים וקבוצות מייל חינמיות או נטוורקינג. זה שיווק לכל דבר.

* בונים קהל בהדרגה - פוסט ועוד פוסט, תגובה ועוד שיתוף - ככה מתחיל גשר.
הקהל לא נבנה ביום, אבל הוא מתחיל ממשהו. וגם רשימה של אלפים התחילה מבודדים...

* משקיעים זמן במקום כסף - בשלב הזה, הזמן שלך הוא הנכס. תנצלו אותו לחידוד, שיח עם קהל, בניית אמון.

*בודקים אם שווה לקחת סיכון מחושב - לפעמים גם 50 ש"ח על מודעה בפלטפורמה ממוקדת
יכולים להביא את הלקוח הראשון - שיכסה את זה פי כמה.

דף נחיתה או דף מכירה - מה ההבדל ולמה זה משנה?

הרבה עסקים מתבלבלים בין השניים - ובצדק.
כי שניהם דף אינטרנט ושניהם "דפי נחיתה", אבל התפקיד שלהם שונה לגמרי.

*דף נחיתה - בא להזמין.
הוא קצר, מזמין, פשוט. נועד לגרום ללקוחות לומר “אני בעניין”, ולהשאיר פרטים.
למשל: להצטרף לוובינר, לקבל מדריך חינמי, או לבקש שיחת ייעוץ.

*דף מכירה - בא למכור.
הוא ארוך יותר, עם הסברים, פירוט, תועלות, שאלות ותשובות.
מוביל לרכישה עצמאית, לפעמים גם בלי תיווך של שיחה או יועצת. (תלוי במוצר/במחיר/באופי העסק)

דוגמא מהלקוחה יהודית נדף- מעצבת הום סטיילינג לחדרי ילדים ועסקים מעולם הילדים:

• דף נחיתה שמזמין לקבל מדריך שווה ללא עלות
  • דף מכירה לפגישת ייעוץ הום סטיילינג אצלכם בבית
    זה דף ארוךיותר עם פתיח שמחבר לרגש, הסבר מה נלמד, למי זה מתאים, כמה זה עולה, למה עכשיו - ובסוף: כפתור לקביעת פגישה.

טיפ קטן:

לפני שאתם כותבים דף או פונים לאיש מקצוע לבקש הצעה- תשאלו את עצמכם:
אני רוצה שהלקוחות ישאירו פרטים או שירכשו מוצר?

וזה ייתן לכם את התשובה איזה דף אתם צריכים.

דבורי כהן באזזז :)

מכירים את זה שעסקים מסיימים ייעוץ עסקי ואז שואלים את עצמם- נקסט. אז מה עושים עכשיו?
אז זה בדיוק מה שאני מציעה. תהליך הפקת מערכת שיווקית מדויקת, לעסקים שיש להם מוצר טוב להביא לעולם
ונמאס להם רק מייעוצים.
הנה תראו מה מספרת גב' דרורית ברון- יועצת חינוכית שהגיעה עם 30 שנות ניסיון, שילמה לייעוצים ולקורסים אבל חיפשה מאיפה מתחילים...
היא נכנסה אלינו לתהליך עם יומן פנוי, וב"ה סיימה עם הכנסת מזכירה שתעזור לה להשתלט עם עומס הפניות...
(זזזה דוגמא לאודות בגובה האוזניים:)

ולמי שמחפש כן את הכתיבה היותר מסורתית עם הטייטלים והכל...
יועצת שיווקית, אסטרטגית, פרסומאית ומרצה, כבר מעל ל-15 שנים בתחום השיווק, תקשורת ופיתוח עסקי,
עם ניסיון עשיר בליווי עסקים ויזמיות בדרך להצלחה.
לאורך השנים ליוויתי מאות לקוחות בתהליכי הפקה מלאים -
מהרעיון הראשוני ועד למכירה ממשית, בס"ד עם תוצאות בשטח שמדברות בעד עצמן.

יש לי צוות מקצועי ומשרד שמפיקים הפקות ללקוחות, וכך אנחנו יוצרים תהליך רחב ומקיף שמאפשר לעסקים להתפתח עם לב רגוע וראש שקט, כי הכל מטופל בצורה מסודרת, יצירתית ויעילה.

מוצר הדגל שלי הוא תהליך הפקה מלא ומסודר, שמכין ללקוחות את כל המערכת השיווקית בצורה מקיפה ומדויקת. אבל אני גם מציעה תוכניות ליווי ל"פיתוח קול עסקי", את תוכנית "יוצרות באזזז" לפרסומאיות ומעצבות שרוצות להוביל, וכן קורסים דיגיטליים עם כלים פרקטיים לפיתוח עסקי, שיווק ומכירות.

בנוסף, אני מרצה במרכזי הכוון, עיריות, מתנ"סים ומרכזי השתלמויות ברחבי הארץ - עם הרצאות וסדנאות בגובה העיניים, מלאות הומור ודוגמאות מהשטח, כדי לסייע לעסקים ויזמיות לפתח אסטרטגיה ברורה ולקדם את עצמם בצורה אפקטיבית.

אפשר לבקש גם פגישת באלאנס - מפגש התייעצות מקצועי שמטרתו להעניק לך כיוון ברור וממוקד לעסק שלך, ולסייע לך לקחת את הצעד הבא בביטחון.

בכל מקרה, בכל מה שאעשה בע"ה יהיה הרבה באזזז, לב, מקצועיות ואכפתיות.

ה'

הצעת מחיר- מה האורך האידיאלי?

מה האורך האידיאלי להצעת מחיר? עמוד אחד? שלושה? כמה שפחות?

גם אם שמעתם סביבכם צקצוקים בסגנון: "אויש, מי יקרא את כל זה... תנסו לצמצם ולהכניס הכל בעמוד מקסימום שניים..."

חשוב לדעת: האורך של הצעת המחיר לא קובע את האפקטיביות שלה.

מה שחשוב זה שהתוכן יהיה שיווקי, ברור ומדויק , ויכלול את כל החלקים הקריטיים
שעוזרים ללקוחות לעכל את המחיר- לצד נתונים חשובים נוספים.

תשימו לב שיש סוגים שונים של לקוחות (איזה סוג אתם?...)

• יש מי שקורא כל מילה ומנתח כל פרט (ויכול מתוך שינה לצטט לכם משפט מההסכם עבודה😊)
  • ויש מי שרק מרפרף במהירות על המסמך.
אז התפקיד שלנו הוא לייצר הצעת מחיר שתגשר על שתי הגישות האלה:
היא תכיל את כל הפרטים בצורה בהירה, תעזור ללקוח להבין בדיוק מה הוא רוכש, למה זה שווה לו , ותמנע ככל האפשר הפתעות לא צפויות, כי אף אחד לא אוהב "חתול בשק".

זה רלוונטי מאוד במיוחד בתחומים של מתן שירותים כמו:

• בניית אתרים
  • עיצוב גרפי
  • מיתוג
  • אדריכלות ועיצוב פנים
  • אוטומציות לעסק
  • ושירותים נוספים שבהם חשוב להציג את התוצר והשירות בצורה שקופה ומכבדת את הלקוח.

הוכחה חברתית
- ולמה היא שווה זהב?

הוכחה חברתית זה פשוט המלצות אמיתיות של אנשים, כתובות, מצולמות או מוסרטות,
שמספרות ללקוחות החדשים שמה שאתם מציעים זה עובד ויעיל.

כי, בינינו, כשאנחנו מדברים על עצמנו זה קצת נשמע שיווקי...
אבל כשלקוחות מדברים? זה כבר שובר את המחסומים ופותח את הארנק.

אז תדאגו שיהיה לכם קובץ מסודר עם המלצות, במקום אחד, שקל לשלוף ולשתף בפגישה,
בדף מכירה, בחתימת המייל שלך, בכל מקום.

למה זה עושה קסמים?

• מוריד חששות
  • מעלה אמון
  • גורם לאנשים לרצות להצטרף.

כמה טיפים:
  1. בקשו המלצה כשהלקוחות חמים ומודים מעצמם- זה הזמן הטוב ביותר.
  2. תגוונו בפורמט בהתאם לסגנון הלקוח ולפי מה שמתאים לו: סרטון, הקלטה, טקסט כתוב, צילומסך...
  3. תארגנו הכל במקום אחד, כדי שלא תאבדו כלום.
  4. תעדכנו את הקובץ מדי פעם, הלקוחות הם השגרירים הכי טובים שלכם!

ו'

ותיקה או מתחילה? מי באמת מרוויחה יותר?

הוותיקות מביאות איתן ניסיון, מקצועיות ודרך. הן עברו כבר הרבה וברור שיש להן מה למכור,
אבל לפעמים הן מרגישות קצת מאחורה מול כל הנצנצים והפרסומים המרהיבים של המתחילות..
מזדהה?

חשוב שתזכרי שדווקא את, הוותיקה, יש לך יתרון אמיתי כשאת לומדת איך לשלב בין הידע שלך לבין שיווק נכון,
את יכולה לבלוט בדיוק כמו המתחילות, ואפילו יותר.

כי שיווק זה לא רק רעש וצעקות, אלא הבנה איך להעביר את המסר האותנטי שלך,
איך למשוך את הלקוחות שמתאימים לך באמת, ואיך להראות את הערך הייחודי שיש רק לך.

גם אם עכשיו נראה שהמתחילות מושכות תשומת לב רבה,
עושות הרבה רעש וצלצולים ואת- נשארת קצת בצל, ומה שהרגשת שעבד בשבילך עד היום כבר עובד פחות
בגלל שיש היום תחרות גדולה, והרבה אלטרנטיבות,
ובגלל שאנשים מסתכלים על הקנקן החיצוני-
רק רציתי לומר לך שזה לא סוף פסוק ויש לך איך לצאת מזה.

כמה טיפים ראשוניים שיעזרו לך להתקדם:

1. תעדכני את המסר שלך: תבדקי שהשפה והשיווק שלך מדברים אל הלקוחות שאת רוצה למשוך, בצורה פשוטה וברורה.
  2. תשתמשי בכלים דיגיטליים מותאמים: אפילו צעדים קטנים, כמו דף נחיתה מעוצב או פוסט ממוקד, יכולים להרים את החשיפה שלך.
  3. תבני לעצמך תיק הוכחות חברתיות: המלצות של לקוחות מרוצים זה המפתח לאמון ולהצלחה.
  4. תגדירי לעצמך יעדים קטנים וברורים: לא צריך למהר - צעד אחרי צעד זה הסוד לשיווק נכון ובטוח.
  5. תזכרי שאולי העטיפה שלך לא נוצצת כמו של המתחילות, אבל זה לגמרי בר שינוי,
    והכי חשוב- שאפשר לתקן את זה.

יותר קל להוסיף נראות, עטיפה ושיווק לעסק עם תוכן אמיתי וערכי,
    מאשר לשפר תוכן ורמה של עסק שיש לו רוח וצלצולים אבל הוא מלא אוויר מבפנים...

ז'

זירת מכירה

זירת המכירה
היא המקום שבו מתבצעת המכירה בפועל. המקום שבו אתם “נלחמים” על הלקוח, על המחיר ועל ההצלחה שלכם.

הדבר החשוב הוא למכור במקום שבו זה הכי נכון ומתאים ולא לנסות לדחוף הכל באותו ערוץ.

יש מוצרים שקל למכור דרך:

• דף מכירה או קטלוג עם מחירים,
  • אתר אינטרנט עם סליקה אוטומטית.
אבל יש מוצרים שדורשים התאמה אישית, שיחה והסבר - ולכן שם המכירה צריכה להיות:

• בשיחת טלפון
  • שיחת זום
  • או פגישה פרונטלית.
איך יודעים איפה הזירה הנכונה?
הכי פשוט לבחון בשטח:
  • ערכו 10 שיחות טלפון ו-10 שיחות פנים אל פנים על אותו מוצר,
  • תשוו איפה הצלחתם למכור יותר ובמחיר טוב יותר.
אם גיליתם שהזירה שלכם היא בפגישה, השיחה הטלפונית היא לא כדי למכור את המוצר,
אלא למכור את הפגישה להסביר למה כדאי להיפגש ומה התועלת.

לעומת זאת, אם המוצר פשוט וברור, אפשר למכור כבר בדף המכירה או בטלפון בלי פגישה.

ח'

חלון פתוח

מכירים את זה?
"יש לי תחושה שחלק מהאנשים נרשמים רק בגלל המתנה שהצעתי בחינם,
וכבר אחרי זה הם נוטשים ומסירים את עצמם... בשביל לקקני חינם כאלו עשיתי את כל ההשקעה?..."

הרבה עסקים חווים את התחושה הזו כשהם נותנים תוכן חינמי.
לפעמים באמת יש כאלה שרק רוצים את המתנה ויורדים מהרשימה. אבל זה בסדר גמור.
זה כמו לפתוח חלון: נכנס אוויר צח, אבל לפעמים גם קצת זבובים...

העיקר לזכור שלפתוח את החלון זה לטובה, כי היום- ידע אפשר למצוא בכל מקום.
הלקוחות לא מחפשים רק ידע, אלא לווי, מיקוד, הכוונה והתאמה אישית.

כשאתם נותנים תוכן מעולה כבר מההתחלה, אנשים רואים שאתם מקצוענים ויכולים להתרשם מהערך שלכם.
אז הם יחשבו:
"אם את זה הוא נותן לי ככה בחינם- כמה שווה יהיה לשלם ולקבל את השירות המלא?"

הסינון האמיתי קורה לאורך הדרך: מי שרק רוצה מתנה יילך,
או בפעם הבאה כשתעשו קמפיין במייל- הוא יסיר את עצמו,
ומי שמעניין אותו באמת מה שאתם מציעים, ויש פוטנציאל שיום אחד הוא יפנה ויבקש מכם משהו-
ימשיך לעקוב ויישאר אתכם לאורך זמן.

ט'

טיפוסי אישיות-
אנשים לא נולדו עם שטאנץ אחיד.

יש מי שקונה מהר, ויש מי שחייב לבדוק כל פסיק.
יש מי שרוצה תוצאות, ויש מי שצריכה רגש.
ולכן - אם ניגש לכולם באותו סגנון, נפספס לקוחות טובים.

מודל דיסק (DISC) הוא כלי פסיכולוגי פשוט ויעיל שעוזר לנו להבין את עצמנו ואת מי שמולנו -
ולהתאים את השיחה אליו במקום לדבר רק בשפה שנוחה לנו.

ארבעת הסגנונות בקצרה:

D - דומיננטי

רוצה לדעת "מה יוצא לי מזה?", מדבר קצר ולעניין, מקבל החלטות מהר.
מה להגיד לו? "זה יחסוך לך זמן ויביא תוצאות."
לא לחפור, לא להציע יותר מדי אופציות - תני לו להרגיש בשליטה.

I - משפיע
חברותי, רגשן, מדבר הרבה, מחפש חוויה.
מה להגיד לו? "זה מרגש, מיוחד, רוב האנשים בחרו את זה!"
תזרמו איתו אבל תכוונו- אחרת זה ייגמר ב”וואו” בלי עסקה.

S - יציב
רגוע, שקט, לא ממהר, מחפש ביטחון.
מה להגיד לו? "יש פה שקט נפשי, ליווי מסודר, משהו יציב לאורך זמן."
לא ללחוץ. לתת לו זמן לחשוב, אבל עם גבול.

C - זהיר
חוקר, שיטתי, שואל שאלות בלי סוף.
מה להגיד לו? "זה כולל 3 שנות אחריות, נבדק במעבדה, הנה הנתונים."
תביאו פרטים, טבלאות, הוכחות. זה קריטי בשבילו.

ולמה זה חשוב?

כי שיחת מכירה טובה זו לא הצגה ולא דקלום של תסריט כתוב מראש, אלא דיאלוג מותאם.
כשאתם יודעים מי עומד מולכם אתם יכולים להוביל את השיחה בצורה מדויקת יותר,
לגרום לו להרגיש בנוח,
ולהפוך שיחה ש”כמעט נסגרה” - לעסקה שבאמת נסגרה.

אגב, אם מעניין אתכם להעמיק בנושא-
יש לי קורס מכירות שחלק ב' שלו מבוסס כולו על התאמת השיחה לטיפוסי אישיות. אפשר בשמחה לפנות ולקבל פרטים.

י'

יש מיש
- לפני שמתחילים עוד מהלך שיווקי, תמיד חשוב לבדוק מה כבר קיים ואפשר למקסם.

מה המשאבים/דאטה/נתונים/פעולות שכבר יצרנו/בנינו/השקענו/אספנו,
ואיך אפשר להרוויח מהקיים עוד לפני שעושים פעולות חדשות מאפס.

זה רלוונטי בכל המישורים:

*פרסום- לפעמים רק צריך לדייק משהו בתוכן הפרסום, לפני שרצים להכין מודעה חדשה.
*אנשי קשר- להמשיך לתחזק ולתפעל רשימת תפוצה קיימת ולא רק לחפש דרכים להביא עוד אנשים.
*לידים- לחזור למי שכבר דיברתם איתו, ועשיתן 70% מהדרך, לפני שרצים להביא לידים חדשים ומתחילים לעשות שיחות מאפס.
*ייעוץ- למקסם את כל מה שאמרו/יעצו לכם לפני שמתחילים מהלך או ייעוץ חדש.
*קורסים- לפני שסיימתם ללמוד ולהטמיע קורס שלקחתם- חבל לרוץ לקורס הבא.

יוצרות באזזז-
הדרך להפוך מ"עוד גרפיקאית" או כותבת שיווקית לפרסומאית חזקה שיודעת להוביל לקוחות, לנהל תהליכים הרבה יותר רציניים ולקבל יותר כסף. בלי להפנות את הלקוח לאסטרטגית דגולה... איך לבנות מוצר רווחי, לנהל את הדרך, לכוון את הלקוח, ואיך להביא עוד לקוחות לשווק ולפרסם בצורה שמתאימה לעסק שלך- תוכנית הדגל למעצבות/פרסומאיות/קופירייטריות שרוצות להרוויח יותר.

כ'

כתיבה שיווקית

כתיבה שמזיזה לפעולה וגורמת לאנשים לזוז ולעשות מה שרצית שהם יעשו.

כמה טיפים בהקשר לזה:

*לא צריך להיות "ספרותיים" או עם כישרון כתיבה מיוחד, כתיבה שיווקית נשענת על עקרונות פסיכולוגיים ועל הבנה של מה הלקוחות צריכים ורוצים ומה יש לך להציע להם ולמה שיפנו דווקא אליך ולמה עכשיו.

*כתבתם ואתם מרגישים שדיברתם לקירות? שווה ללמוד את העקרונות לכתיבה שיווקית כי זה יכול לגרום ללקוחות להבין מה רצית מהם, ולהוריד ממך הרבה תסכול.

*בדור שלנו בעל/ת עסק לגמרי יכול לנהל לעצמו את התוכן השיווקי, בפרט שיש כ"כ הרבה כלי AI לעזר. אבל צריך להבין את הבסיס והעקרונות, כדי לכוון את הבינה ולא לפרסם שטויות או תבניות גנריות כמו מיליון עסקים אחרים.

ל
'

לידים - לא מספרים. נשמות.

לידים הם לקוחות פוטנציאליים.
בעולם השיווק אנחנו מדברים על חימום לידים , טיגון, בישול, ליד קר, חם או אפילו ליד שרוף.
אלה מונחים מקצועיים לגמרי - אבל חשוב שלא נשכח: מאחורי כל ליד יש בן אדם.

זה לא רק מספר בטבלה או אובייקט שצריך "להמיר", אלא מישהי עם רגשות, עם קצב, עם שיקולים.
כשזוכרים את זה - גם השיווק נראה אחרת.
פחות 'קניבליות שיווקית', ויותר תקשורת אמיתית שמכבדת את האדם שנמצא מולך.

לחץ בשיווק

אנחנו רוצים לקוחות. לא צריכים לקוחות.

גישה שחשוב לאמץ.

לקוחות שמגיעות אלי עם "צריכה דחוף כסף!" צריכה דחוף לקוחות"

אני ממליצה לה להשתלב באיזו עבודה קבועה כשכירה/פרילנסרית כדי לא להתחיל לשווק מתוך לחץ. שיווק מתוך לחץ הוא מתכון לכישלון, אכזבות ותסכולים על עצמנו ועל הלקוחות שברוב חוצפתם לא קנו.

"אבל אני באמת צריכה כסף!! המשכנתא רק עלתה, ויש לי תשלומי עתק על המעונות ועל..."

נכון. אבל אם פועלים ממקום של צורך, של נואשות ושל לחץ- הפעולות שנעשה, גם אם תהיינה מדויקות- לא יעבדו. לאנרגיות ולתחושות שלנו יש השפעה מאגית!

תשחררו. תנשמו. ותעבדו נכון. אנחנו אחראים על הפעולות, התוצאות כבר יגיעו בע"ה. רק צריך לתת להן את הזמן.

ולכן- תשננו לעצמכם- אני רוצה לקוחות- לעזור להם, להשפיע עליהם, לתת להם מהכישרון/היכולת/השירות שלי. אבל אני לא צריכ/ה אותם! לא תלוי/ה בהם. גם בלעדיהם אנחנו בע"ה נסתדר, נמצא פתרון, ויהיה לנו לחם פרוס ושוקו למחר בבוקר.

האמירה הזו יכולה לעשות לכם את ההבדל בין חיים של מרדף אחרי העסק-לקוחות-כסף, לבין שלווה פנימית ועשייה ממוקדת מטרה.

מ'

מודל רווחי לעסק

לפעמים העסק שלנו דומה לחנות אופניים שוקקת חיים, שבה מוכרים כל הזמן פריטים קטנים - פנסים, גלגלים, קסדות - ללקוחות שונים. זה תזרים שוטף, אבל לא בהכרח רווחי או יעיל בטווח הארוך.

הבעיה מתחילה כשעסק מוכר רק "חלקי חילוף" קטנים, בלי להציע את מוצר הדגל שלו - המוצר או השירות השלם שמביא ערך משמעותי ללקוח, ודרכו העסק באמת "נוסע".

חשוב להגדיר מוצר דגל מרכזי שייתן פתרון שלם, עם התחלה, אמצע וסוף, ושכבר הוכיח את עצמו כמוצלח ויעיל לאורך זמן.

את העסק שלך צריך להפעיל כמו אופניים עם שני גלגלים: מצד אחד - אפשרויות "דאון סייל" (מוצרים קטנים יותר או חלקיים, כדי להציל עסקאות), ומצד שני - "אפ סייל" (הרחבת המכירה למוצרים או שירותים נוספים שגדלים על בסיס מוצר הדגל).

כשאתם מוכרים את המוצר השלם שלכם, אתם לא רק מספקים ללקוחות פתרון אמיתי ועמוק, אלא גם מייצרים לעצמכם עסק יציב, רווחי ומלא סיפוק.

נ'

'נשמות טובות'

כשאתם מנהלים עסק, תמיד יהיו נשמות טובות מסביב שירצו לתת דעות, עצות, ביקורת - על איך שאתם משווקים, איך שאתם מציגים את עצמכם, איך אתם מפרסמים, או איך שאתם בוחרים לפעול. רובם לא מקצוענים בתחום שלכם, לא באמת מבינים את הסיפור המלא, רק רואים שטחית מבחוץ ומרגישים צורך "לתקן".

הם באים ממקום שונה, אולי בכנות, אולי כי פשוט זה מה שהם יודעים לעשות. הם לא בהכרח רוצים לפגוע, אבל לפעמים העצות שלהם מקלקלות את כל הביטחון והמצב רוח....

וזה בסדר - אנחנו לא חייבים לשמוע לכל מילה. כשאנחנו בטוחים במה שאנחנו עושים, כשאנחנו עומדים מאחורי ההחלטות שלנו, ביקורות כאלה לא צריכות לגרום לנו להתבלבל.

אם נתחיל לשנות את כל דבר על פי כל דעה שעוברת, נסתבך, נתעייף ונאבד את הכיוון שלנו.

אזז תנו מקום למה שמבין, למה שמחזק, ותדעו שאפשר להקשיב גם בלי לוותר על עצמכם. כשאתם עומדים איתנים, לפעמים עם "אטמי אוזניים" - העסק שלכם יוכל לשמור על יציבות.

כי בסוף, זה לא הקולות שמפריעים שיקבעו את ההצלחה שלכם, אלא היציבות והאמונה שלכם בעצמכם ובדרך שבחרתם ללכת בה.

נקניקיה קפואה

נקניקיה קפואה זו מטאפורה שאני אוהבת להשתמש בה, כדי לתאר לקוח שמגיע אלייך "רוחש התלהבות" בעקבות המלצה או לינק כלשהו אבל בפועל לא עבר תהליך חימום שיווקי נכון. כלומר, הוא לא באמת מכיר את השירות או המוצר שלך, לא התרשם, לא קרא חומרים או המלצות, ולכן עדיין "קר" מבפנים.

כמו נקניקיה רותחת מבחוץ וקפואה מבפנים, הלקוח נראה מוכן ו"רותח", אבל בפועל לא מוכן לקבל החלטה, כי לא התבשל מספיק טוב לאורך התהליך.

הפתרון הוא "לבשל" את הלקוח - להמשיך להעניק לו מידע, חומרי שיווק, עדויות, ולהוביל אותו בהדרגה להיכרות אמיתית עם הערך שלך, כדי שיהפוך ללקוח חם ורלוונטי שאולי בהמשך יהיה מוכן לרכוש.

ס
'

סיסטם לעסק

סיסטם הוא בעצם הדרך המסודרת והקבועה שבה העסק מתנהל - איך אתם מגיבים לפניות, מה השלב הבא, איך אתם מציעים את השירות, איך אתם מנהלים את המכירות והפרסום. כשיש סיסטם ברור, העסק נע בצורה חלקה ויציבה, בלי להתבלבל או "לגרור רגליים".

לעומת זאת, בלי סיסטם אתם עלולים למצוא את עצמכם מזגזגים, מנסים הרבה דברים בלי תוצאה יציבה, מתישים את עצמכם מחדש כל פעם, ולא מגיעים ללקוחות שוטפים באופן קבוע.

אפשר לזהות אם יש לך סיסטם אפשר על ידי כמה שאלות פשוטות:

• איך אתם מגיבה לפניה ראשונה?
  • האם יש שיחת טלפון או שלב תקשורתי?
  • מתי וכיצד אתם שולחים הצעת מחיר?
  • מתי אתם עוקבים אחרי הלקוח/ה (פולואפ)?
  • מה קורה אחרי שנסגרת העסקה?
  • איך אתם מנהלים את התהליך באופן כללי?
כשאתם כותבים את כל התשובות האלה ומייצרים זרימה ברורה, אתם בעצם בונים סיסטם שגורם לעסק שלכם "לרוץ" בלי תקלות ועם שקט נפשי.

אגב, אצלנו בתהליך ההפקה אנחנו מכינים לעסק סיסטם מלא - לא רק של החומרים אלא גם של הנהלים, צורת העבודה, הפרסום, המכירות והניהול, כדי שהשיווק והמכירות יפגשו עסק מתפקד נכון ושתהיה לברכה על מה לחול.

סלוגן

סלוגן הוא הרבה יותר מסתם משפט שיווקי ש"נשמע טוב". זו האמירה המרכזית שלכם,
האג'נדה שמייצגת את מי שאתם ומה העסק שלכם.

אבלללל- חשוב להבין שסלוגן לבדו לא יגרום ללקוחות להגיע. כדי להצליח בשיווק צריך לדייק, להשקיע ולהטמיע את המסר נכון - אבל גם להיזהר מלהיתקע חודשים ארוכים בלחפש את הסלוגן "המדויק" במקום להתחיל לפעול ולהגיע ללקוחות.

הדרך הכי טובה היא לשלב בין אמירה ברורה ומדויקת לבין מהירות וקבלת החלטות נכונות בשיווק, כי בסוף - פעולה היא שמביאה תוצאות.

אם מעניין אתכם לראות דוגמאות לסלוגנים ומיתוגים שיצרנו, מוזמנים להכנס לכאן

ע'

עיקרון החתול

מה זה עיקרון החתול?
בלילה אחד, חתול שחור עקשן התיישב על החלון שלנו בחדר המדרגות, ממש ליד הדלת, וגרם לי להילחץ בטירוף. כל מה שניסיתי - קריאות, הקשות בדלת - לא עזר. עד שהתקשרתי לעירייה, ובזכות הדאגה לשלום החתול הם הגיעו בשעת לילה וטיפלו בו במהירות 😊

הסיפור הזה מלמד אותנו משהו חשוב בשיווק: כשאנחנו רוצים שהלקוחות יקשיבו לנו, לא יעזור לדבר על עצמנו, על מה שאנחנו אוהבים או על המוצר שלנו. הלקוחות רוצים לשמוע על מה שחשוב להם - על ה"חתול" שלהם וכשזה הנושא- האוזניים שלהם יתחדדו והם יעשו פעולות מרצונם החופשי.

רוצים ללמוד איך לדבר "חתולית" ולהצליח למשוך תשומת לב בלי לדבר על עצמכם/על מה שמעניין אתכם- יש פה דוגמאות שוות.

עליית מחירים- איך לעשות את זה נכון

זו שאלה שמעסיקה לא מעט עסקים, במיוחד כשמדובר בלקוחות חוזרים או כאלה שנהנים משירות קבוע שלך - כמו קוסמטיקאיות עם לקוחות נאמנות, מאמני כושר עם מנויים, מאפרות עם לקוחות שמגיעים שוב ושוב, או אפילו רואי חשבון, יועצים ונותני שירות מקצועי אחר.

מצד אחד, אתם יודעים שהמחירים חייבים לעלות - כי פשוט הכל מתייקר, מהחומרים ועד ההוצאות השונות.
מצד שני, אתם חוששים מהתגובה של הלקוחות - איך להגיד את זה נכון, איך לא לאבד אותם, איך לשמור על הקשר הטוב.

אז הנה כמה טיפים פשוטים שעובדים, כדי לעשות את זה בלי דרמות ולשמור על הלקוחות שלכם:

1. הודעה מוקדמת - תנו זמן להסתגל
    אל תפתיעו אותם ביום אחד. תודיעו לפחות חודש-חודשיים מראש, כדי שירגישו בנוח ויוכלו להתארגן.

2. הטבה ללקוחות קיימים – תשאירו להם את המחיר הישן לתקופת מעבר.
    לקוחות ותיקים יעריכו אם תאפשרו להם להישאר במחיר הקודם לחודש-שלושה לפני שהמחיר החדש נכנס לתוקף. זו דרך נהדרת לשמור על נאמנות.

3. הסבר פשוט ושקוף
    אל תכבירו מילים, תסבירו בקצרה שהמחיר עולה כי הכל מתייקר ותציינו מה עוד הוספתם - זו עובדה שהלקוחות מבינים. אין צורך להצטדק יותר מדי.

4. תזכירו את הערך שאתם נותנים
    המחיר עולה, אבל השירות והערך שאתם מביאים - הם זהים או אפילו משתפרים. חשוב להדגיש את זה.

פ'

פיתוח קול עסקי

אם אתם עוסקים בתחום שמצריך את הקול שלכם, בטח אתם מרגישים כמה "אין כוחכם אלא בפיכם" אתם תלויים בקול. יש לכם קול? תצליחו לתפקד. אין לכם קול? תנסו לתקשר בכתב, לרמוז בשפת הסימנים ולצפות שאנשים יבינו אתכם, או לחילופין תצרחו בקול צרוד ובלתי נשמע, לאחר ששתיתם גוגל מוגל / תה עם לימון בכמויות ענק.

בעסק צריך לעשות פיתוח קול. להבין איך אומרים, מה אומרים, מתי ולמי.
באיזה טון, באיזה סגנון. ואיך קוראים ללקוחות מבלי לצרוח, להתאמץ ולהצטרד
ומצד שני -בלי לשתוק ולהרגיש שקופים.

יש עקרונות חשובים שאם תלמדו אותם- יהיה לכם יותר קל, להפוך את העיסוק לעסק, להרגיש לא מנוצלים, להגיע ליותר לקוחות, לדייק את הרווחיות ואת צורת העבודה שלכם, לפרסם, לדבר עם לקוחות ולמכור להם, ולהתנהל גם עם הלקוחות הקיימים. השאלה אם להיות צרודים או לצרוח תהפוך למיותרת. כי הקול שלכם יהיה ברור, צלול ונעים.

פולואפ- תעודת בגרות לעסק שלך

פולואפ (מעקב אחרי לקוחות שפנו אליך) זה נושא שמעלה הרבה שאלות ורגשות: "אולי אני נודניק? אולי אני מלחיצה? מה אם הלקוח יחשוב שאני רודף אחריו?" זו תחושה טבעית שכולנו מכירים. האגו מתעורר בדיוק ברגעים האלו, ורוצה לעזור לנו לשמור על עצמנו מלהיות "נודניקים" או "דוחפים".

אבל בפועל, פולואפ הוא חלק חשוב ואחראי מהתהליך העסקי. זה לא חוצפה ולא חפרנות או הלחצה. אלא פשוט מקצוענות ודרך להראות שאתם מתייחסים ברצינות ללקוחות שלכם ולזמן שלכם. פולואפ נעשה מתוך אכפתיות וכבוד, לא מתוך דחיפות או דרישה.

לעיתים הלקוח לא עונה פשוט כי היא עסוק, לא כי הוא לא מעוניין. לכן חשוב להמשיך ולהיות עקביים, להציע מענה ולהיות זמינים. פולואפ הוא הדרך הטובה ביותר לשמור על קשר, להסביר, ולהעניק ביטחון. כמובן- להתקשר ללקוח/ה שאמר/ה לא חד משמעי בשיחה הקודמת- זה לא פולואפ אלא שטות😊!

אז אל תתנו לפחד או לאגו לעצור אתכם. עשיית פולואפ בגישה נכונה, רגועה ומכבדת היא חלק טבעי וחשוב בניהול עסק בריא ומתפקד.

פרסום ומה ההבדל בינו לבין שיווק

פרסום- זה לגרום לאנשים לדעת עליך.

שיווק- זה לעשות את זה כל כך מעניין מגרה ומושך- שהם ירצו לפנות וליצור קשר.

כדי שיראו אתכם אתם צריכים לפרסם, אבל לא מספיק פרסום בלי שיש טריגר שיווקי שיגרום לאנשים המשך תקשורת איתכם!

לכן אף פעם אל תסתפקו במודעת פרסום יפה ותמיד תוודאו שיש המשך- מה אתם רוצים שיקרה בעקבות זאת ואיך השיווק שלכם יגרום ללקוחות לרצות להכיר יותר.

צ'

צומת בעסק

הרבה פעמים אני פוגשת בעלות עסקים בצומת.
לא צומת דרכים רגילה, אלא יותר פנימית ועמוקה.
יש תנועה, יש עשייה, לפעמים אפילו עומס
אבל בלי באמת להתקדם.

זה מזכיר כיכר תנועה: כל הזמן זזים, מסתובבים, חוזרים על אותו מסלול
אבל עוד לא בחרנו כיוון חזק שאליו כל האנרגיות מופנות.

ויש הבדל גדול בין תנועה לבין התקדמות.

אז רגע לפני עוד סיבוב, תשאלו את עצמכם:

• איפה אני רק נע/ה - ואיפה אני באמת מתקדמ/ת?
  • מה כבר ברור לי מזמן - אבל אני דוחה את ההחלטה?
  • האם יש החלטה שצריך פשוט לקבל - ולהמשיך?
לפעמים מספיקה פגישה ממוקדת וטובה, כדי לראות פתאום את הכיוון ומשם פשוט לפנות אליו ולהתקדם באמת.

ק'

קשרים עסקיים ושיתופי פעולה

יש לכם דרך להביא לקוחות חמים ומדויקים גם בלי פרסום?
אפשר לעשות את זה נטו דרך יצירת רשת קשרים חזקה, של דמויות מפתח ואנשים מצד ג' שיכולים להפנות אליכם את הלקוחות שמתאימים לכם.

לפני שניגשים לייצר שיתופי פעולה חשוב לדעת כמה עקרונות:
(אחרת גם אתם תצקצקו בלשונכם ותאמרו שניסיתם וזה ממש לא עבד:)

עיקרון 1: עם מי משתפים פעולה?
קודם כל צריך לזהות איפה הלקוחות האידיאליים שלכם מסתובבים, באילו תחנות הם נמצאים לפני שמגיעים אליכם,
או אחרי, או תוך כדי.
גם כשזיהיתם- חשוב למפות: יש הבדל עצום בין "כרישים" ל"סרדינים", תמיד נרצה להתחיל עם כרישים שיש להם הרבה יותר תנועה
ויכולת להפנות לקוחות במסות, ולא טפטופים דלילים.

עיקרון 2: מסות
כדי לראות תוצאות בשטח, ולהפוך קשרים רגילים להפניות אמיתיות שמביאות לקוחות לעסק-
צריך לעבוד במסות. ולפנות לפחות ל-100 משתפי פעולה פוטנציאליים.

נשמע מוגזם? לפי סטטיסטיקות, 1 מתוך 10-12 שיאמרו לך כן, באמת ישלחו לקוחות. ולכן אם רוצים להתבסס על שיתופי פעולה ככלי שיווקי חזק- צריך לעבוד בגדול.
כשתבנו תוכנית עבודה ותחלקו את המספרים האלו על טווח זמן רחב- תגלו שזה בהחלט אפשרי.

עיקרון 3: להיות אטרקטיבי
למצוא את הדרך לגרום למשתפי הפעולה הכי עסוקים לפזול לכיוון שלך, להציע להם משהו שונה, ומדויק למה שהם רוצים/מבקשים, כדי שירצו לעבוד דווקא איתך.

עיקרון 4: לפנות בצורה נכונה שתגרום לצד השני לרצות להקשיב ולהמשיך את התקשורת, ולא לסנן או לחשוב "עוד איזה נודניק שמחפש לקבל לקוחות על הגב שלי"

עיקרון 5: מקידום לסגירה
שתפ זה תהליך מכירה לכל דבר. נפגשתם? דיברתם? עכשיו צריך להמשיך לקדם ולנהל את זה נכון כדי שתצאו עם הסכם ברור ואפקטיבי וזה לא יישאר עוד ניסיון תפל.

עיקרון 6: לשמר את ההצלחה
יש שת"פים מוצלחים? מעולה! קריטי לשמר ולתחזק אותם לטווח הארוך, כדי שהלקוחות ימשיכו להגיע גם בעוד שנה ורשת הקשרים שיצרנו תמשיך להניב בע"ה.

(בקורס שיתופי פעולה מניבים יש את כל השיטה, ההכוונה ואיך לעשות תכלס שתפים יעילים שיכולים למנף את העסק מאד)

ר'

רשימת תפוצה-

כלי אפקטיבי שעם כל ההצפה גם בשנת 2025, עדיין עובד ויעיל, ומביא הרבה מאד כסף כשעובדים איתו נכון.
רשימת תפוצה היא כמו כספומט, צריך גם להפקיד ערך, תוכן שווה, וגם למשוך- לעשות מכירות.

3 בורות שעלולים ליפול בהם בעלי רשימות תפוצה:

• 'ללטף' את הרשימה עם טיפים, תוכן והמון השקעה בכתיבה, ולהימנע מלמכור, כדי שלא יסירו אתכם.
  • לשלוח רק הצעות מכירה בלי שום תוכן מועיל. לקוח שמפציצים אותו במיילים מכירתיים נוטש ובמקרה הרע- ישליך אתכם לספאם.
  • לתת לגיפטי לכתוב לכם את התוכן ולסמוך עליו ב100%. רובנו פיתחנו חוש ריח לתוכן שנכתב ע"י בינה לא אנושית. אפשר להעזר בו לסיעור מוחות, לעיבוד חומרים, לתמצות או להרחבה, אבל לתת לו יד חופשית זה מתכון למיילים שגורמים לבחילות ולחוסר חיבור של הקהל.

ש'

שליחות וכסף- הולכים ביחד?

הרבה בעלות עסקים מרגישות אי נוחות סביב כסף.
הן רוצות להרוויח, אבל לא רוצות להיתפס כאילו הן "מגעילות" ועובדות בשביל כסף.
שואפות לגדול, אבל מרגישות לפעמים שכסף מתנגש עם השליחות.

ובכן - זה פשוט לא נכון.
כסף לא סותר שליחות. הוא דווקא זה שמאפשר לה להתרחב.

כסף זו אנרגיה. תנועה.
הוא מגיע כשאתם מזיזים משהו בעולם - כשאתם נותנים ערך, נוגעים, משפיעים.
ברגע שאתם נותנים - יש מקום שהעולם יחזיר. בצורת תודה. בצורת תוצאה. ובצורת תשלום.

בעלת עסק אחת אמרה לי פעם "אני לוקחת על זה XXX ₪"

ואמרתי לה:
"את לא לוקחת. את מקבלת.
את לא שולחת יד לארנק של הלקוחה - את נותנת לה שירות, שינוי, ערך.
והיא בוחרת להחזיר לך בחזרה."

ברגע שהיא שחררה את המילה "לוקחת",
הרגישה שהכול השתנה לה בראש.
הבינה שכסף זה לא גזל - זה זרימה. זה יחסי תן וקח מכבדים.

אז למה אנחנו נלחצים מתמחור?

כי בתוך תוכנו, לפעמים נדמה לנו שכסף הוא תובעני.
או שאם נדרוש יותר - אנשים יחשבו שאנחנו רק רוצים כסף.

אבל זו טעות.
אנשים לא מפחדים לשלם - הם רק רוצים להבין על מה.
כשהערך ברור, התועלת בולטת, ויש חיבור אישי - המחיר לא מה שמונע את הרכישה.

ולפעמים, כשאנחנו גובים מחיר נמוך מדי –
זה לא גורם ללקוח להרגיש שהוא "הרוויח", אלא לפעמים להפך - שזה לא שווה.

כלים פרקטיים לשינוי תודעה מול כסף:

1. שנו את השפה - אל תגידו "אני לוקח/ת" אלא "אני מציע/ה", "אני מקבל/ת", "זו ההשקעה בתהליך".
    שפה יוצרת מציאות.
  2. כתבו רשימה של השפעות טובות שעשיתם - אנשים שזזו בזכותכם, קיבלו בהירות, קיבלו אומץ, יצרו תוצאה.
    זה שווה זהב – ולפעמים צריך להיזכר בזה...
  3. בכל פעם שאתם גובים תשלום, תאמרו לעצמכם בלב:
    "אני מאפשר/ת כאן שינוי. תודה לה' על הזכות"
  4. תזכרו - אתם לא מתמחרים את הזמן שלכם, אלא את הערך שאתם מביאים.
    זה הבדל ענק.

הגענו ל----- ת
'

תבטיחו לי!

אם יש משהו שבעלי עסקים פוגשים שוב ושוב - זו השאלה הזו:
"את/ה מתחייב/ת לתוצאה?"
"אם אני מצטרף/ת – את/ה מבטיח/ה שזה יעבוד?"

וזה מובן.
לקוחות רוצים ביטחון.
הם רוצים לדעת שלא זורקים כסף לפח, שלא מבזבזים זמן סתם.

אבל כאן צריך לעצור ולדייק:
אי אפשר להתחייב על תוצאה כשחלק גדול ממנה תלוי בצד השני.

וזה נכון לא רק במיתוג, שיווק או ליווי עסקי.
זה נכון גם אם אתם יועצים, מנחת הורים, קוסמטיקאית, מאמנ/ת או בונה אתרים.
גם אם אתם מעבירים קורסים, סדנאות או נותנים שירותי כתיבה או פרסום.
בסוף, הלקוח או הלקוחה צריכים לעשות את החלק שלהם.

אז מה עושים כשמבקשים ממך התחייבות?

מדברים על התחייבות הדדית.
מסבירים מה בתחום האחריות שלך
ואיזה חלק תלוי בלקוח.

אתם יכולים להתחייב:
  • לתת את כל מה שאתם יודעים
  • לעמוד בזמנים
  • להיות שם גם כשיש שאלות או אתגרים
  • לתת שירות מקצועי, מדויק ומושקע

אבל הלקוח?
הוא צריך להתחייב לעבוד עם זה.
להגיע מוכן.
ליישם.
לא לחפש קסמים וקיצורי דרך.
להיות בפנים, באמת.

ורק כשההתחייבות הזו קיימת משני הצדדים -
אפשר להתחיל תהליך שמוליד תוצאות.

אז בפעם הבאה שלקוח יבקש הבטחה,
במקום להילחץ - תציעו לו את מה שבאמת יש לכם לתת:
התחייבות עמוקה למה שבתוך התחום שלך.
ותזמינו אותו להתחייב מהצד שלו.

ככה מתחילים תהליך מבורך.

תסמונת הקלסר המלא

כבר היו לי לקוחות, לא אחת ולא שתיים, שהביאו לי ניילוניות וקלסרים מלאים בחומרים.
פרסונות, אוואטר, ניתוח שוק וסיכומים מילה במילה מהקורס שלמדו או מהייעוץ העסקי שעברו.

הן באו עם השאלה: אוקיי, הכל טוב ויפה, למדתי, השתלמתי, אני יודעת הכל.
תכלס- מאיפה מביאים לקוחות? מה עושים מחר בבוקר? מה אני שולחת? מה כותבת? מאיפה מתחילה?...

תסמונת הקלסר המלא זה תיאור למצב שבו יש כל כך הרבה ידע ודיבורים, אבל העיקר- שאלו הפעולות המעשיות, חסר מן הספר.

תבדקו את עצמכם אם אתם בשלב הזה, ואם מתוך חוסר ביטחון נרשמתם שוב לעוד קורס או ייעוץ.

מה שאתם צריכים לעשות זה להתחיל להשתמש בחומרים ולהוציא מהכוח אל הפועל.
אם אתם יודעים לעשות את זה בעצמכם- מעולה! לכו על זה.

ואם אתם לא יודעים או לא יכולים לעשות את זה בעצמכם (וזה לגיטימי לגמרי)
יש אנשי מקצוע שיכולים לעזור לכם. רק אל תישארו עם הקלסר המלא והלב המתוסכל.

(אגב, בדיוק בשביל זה תהליך ההפקה שלנו כולל גם את ההכוונה והייעוץ אבל גם את ההפקה בפועל- אתם לא מקבלים רק ייעוץ והמלצות ליישום- אלא אנחנו מכינים עבורכם את כל המערכת השיווקית המדויקת לעסק שלך- כולל אסטרטגיה, מחקר, כתיבה, מיתוג, עיצוב, בניית דפי נחיתה/אתר, רשימת תפוצה ותוכנית פעולה מתי ואיך אתם משתמשים בכל זה ואיך להביא יותר לקוחות ולמכור להם.)

סיימנו!

כל הטעימות מוגשות לכם ועכשיו זה הזמן שלכם:

1. בחרו כפית אחת, מתוך הטעימות והמושגים שלפניכם
2. ציינו מה בחרתם ולמה זה תפס אתכם

3. נכנסתם להגרלה על 500 ₪ מזומן לחשבון.

ההגרלה תערך בע"ה בכ"ח בתמוז ופרטי הזוכה יפורסמו בפרוג.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה