דרוש מידע בחורה בפתח או שוא?

• הוסף לסימניות
בעזהי"ת

אי' בב"ב לו: ברשב"ם:
דקל נערה איכא בינייהו. דקל ילדה ובחורה דפחות מג' שנים שלמות טוענת ג' פעמים דלשמואל הויא חזקה בג' גדירות אע"ג דליכא ג' שנים שלמות ולרב בעינן ג' שנים מיום ליום. ורבינו חננאל פי' דקל נערה דקל המשיר פירותיו קודם גמרן מלשון גם חצני נָעַרְתִּי (נחמיה ה)

שתי שאלות בדבר:
א. בָּחוּר במקרא כתוב בקמץ ביחיד, אך ברבים משום מה בפתח (רק בתורה כתוב 'מִבְּחֻרָיו'). הסיבה היחידה שאני יכול לחשוב עליה היא שכיון שזה הפך למטבע לשון, לא יכלו לוותר עליו גם ברבים. אגב, בתורה לא כתוב בחורים (חוץ מהנ"ל שהוא בשוא), רק בנ"ך. לכן לכא' היה צריך לומר בְּחוּר ישיבה כי הוא נסמך. אך אומרים בקמץ כי מתבלבלים מהיידיש (ישיבה בחור) ששם זה לא נסמך. עכשיו, איך אומרים, בַּחוּרָה או בְּחוּרָה? לפי הטעם של מטבע לשון, צ"ל בפתח. השאלה אם הטעם הזה נכון... כי אם לא אז צ"ל בשוא. לא כתוב 'בחורה' בתנ"ך, ונראה (בהמון מקומות) שהנקבה של 'בחור' היא 'בתולה'.

ב. "ורבינו חננאל פי' דקל נערה דקל המשיר פירותיו קודם גמרן מלשון גַּם חָצְנִי נָעַרְתִּי (נחמיה ה)"
ברור שבפירוש הראשון הניקוד הוא נַעֲרָה. אבל פה אולי רשב"ם התכוון למשהו כמו מקור של בניין קל, שהרי הוא אומר שזה כמו הפסוק. אולי עדיין צ"ל כמקודם, אבל אולי צ"ל נָעֳרָה? או אחרת?

אשמח אם תאירו את עיניי.

• הוסף לסימניות
"וַיֵּלֶךְ אִתָּהּ אִישָׁהּ הָלוֹךְ וּבָכֹה אַחֲרֶיהָ עַד בַּחֻרִים וַיֹּאמֶר אֵלָיו אַבְנֵר לֵךְ שׁוּב וַיָּשֹׁב" (שמואל ב' ג, טז)

בחוריו - זה הרבים של צורת הבינוני בקל, כמו שמור ושמורים.
כשזה עובר להיות בחור כשם עצם, זה נוטה אחרת
למה באמת במקום קמץ קיים עברו לפתח זו שאלה לשונית מעניינת מאוד

• הוסף לסימניות
שִׁוִּיתִי עֵזֶר עַל גִּבּוֹר הֲרִימוֹתִי בָחוּר מֵעָם
קשור?
בהחלט קשור. אז לפי זה אתה מתכוון שאומרים בְּחוּרָה (כי כל המילה הזו היא מלשון פועל לבחור)?

• הוסף לסימניות
כל יום בתפילה: בחורים וגם בתולות זקנים עם נערים יהללו וגו'

• הוסף לסימניות
כל יום בתפילה: בחורים וגם בתולות זקנים עם נערים יהללו וגו'
זה מה שלא שמתי לב ש@חגי פאהן ציין מקודם - שבנ"ך זה כבר מופיע (כשם עצם).
אלא שזה בהחלט מופיע גם בתורה:

"מִחוּץ תְּשַׁכֶּל חֶרֶב וּמֵחֲדָרִים אֵימָה גַּם בָּחוּר גַּם בְּתוּלָה יוֹנֵק עִם אִישׁ שֵׂיבָה" (דברים לב, כה)

• הוסף לסימניות
לא זכיתי להיות מן המדקדקים, אבל עוקב בענין אחר השאלות שלך, ונהנה.
מסברא נראה לי כמו הטעם הראשון של מטבע לשון, ובכל מקרה ברש"י כאן אין אפשרות אחרת - וזו ודאי לשון מושאלת מ"בחור". כך שלכאורה יש לנקד בפת"ח.

• הוסף לסימניות
אלא שזה בהחלט מופיע גם בתורה:
'בחור' מופיע גם בתורה. מה שכתבתי הוא ש'בחורים' לא מופיע בתורה אלא רק בנ"ך. ורציתי לרמוז שאולי בתקופת התורה עוד לא היתה קיימת המילה הזו, והיא נוצרה מאוחר יותר מהלשון המדוברת שהיתה אז. ולכן היא בפתח ולא בשוא, כמו שהיה הגיוני שתהיה, וכמו שהיא בתורה. ואם תאמר לי ש'בְּחוריו' זה פועל ו'בָּחור' זה שם עצם, אענך שבחור נקרא בחור על שם שהוא נבחר, כחו במתניו והוא "כחצים ביד גבור". אז אפשר תמיד להסתכל על זה גם כשם וגם כפועל. אז אם זה פועל, למה לא לומר 'בְּחורה'? עכשיו אני עונה לעצמי: מאותה סיבה שהנ"ך אומר 'בַּחורים'. ומה היא? כיון דעל על.

• הוסף לסימניות
'בחור' מופיע גם בתורה. מה שכתבתי הוא ש'בחורים' לא מופיע בתורה אלא רק בנ"ך. ורציתי לרמוז שאולי בתקופת התורה עוד לא היתה קיימת המילה הזו, והיא נוצרה מאוחר יותר מהלשון המדוברת שהיתה אז. ולכן היא בפתח ולא בשוא, כמו שהיה הגיוני שתהיה, וכמו שהיא בתורה. ואם תאמר לי ש'בְּחוריו' זה פועל ו'בָּחור' זה שם עצם, אענך שבחור נקרא בחור על שם שהוא נבחר, כחו במתניו והוא "כחצים ביד גבור". אז אפשר תמיד להסתכל על זה גם כשם וגם כפועל. אז אם זה פועל, למה לא לומר 'בְּחורה'? עכשיו אני עונה לעצמי: מאותה סיבה שהנ"ך אומר 'בַּחורים'. ומה היא? כיון דעל על.
הנ"ך לפי כיון דעל על? אתמהה.
ומה מפריע לזה להיות קמץ קיים?

• הוסף לסימניות
ש'בְּחוריו' זה פועל ו'בָּחור' זה שם עצם, אענך שבחור נקרא בחור על שם שהוא נבחר
את זה אפשר לומר על כל צורת הבינוני, ועדיין יש הבדל בין הפועל לשם העצם, ע"ע 'חרוץ'.

• הוסף לסימניות
הנ"ך לפי כיון דעל על? אתמהה.
ומה מפריע לזה להיות קמץ קיים?
'כיון דעל על', זה בבוטות מה שכתבתי למעלה על מטבע לשון. אדרבה, אשמח לשמוע הסבר אחר.
מה זה קמץ קיים?

• הוסף לסימניות
הקמץ הופך פתח - בגלל הריחוק מהטעם, והאות הגרונית.
תודה! ואיפה עוד מצינו דבר כזה? אני יודע שאם שוא יושב על גרונית ואחריו יש גרונית - הוא נפתח. כמו 'הַעֵדֹתָה' (ואת זה למדתי מא' מסתברא). אבל פה הוא יושב על ב'. אולי 'הֵקִימוּ בַחוּנָיו' (ישעיה כג יג)?

• הוסף לסימניות
הקמץ הופך פתח - בגלל הריחוק מהטעם, והאות הגרונית.
זה לא קורה בשום כלל דקדוקי
קמץ הופך לשווא בגלל ריחוק מהטעם. וקמץ קיים לשאלת @חגי פאהן הוא קמץ שאינו מתבטל בנטייה (למרות הריחוק מהטעם), יש רשימה של משקלים כאלה או של מילים חריגות דוגמת : לקוח לקוחות (קמץ) לעומת פקיד פקידים (שווא)
אולי, וזו כבר השערה בלבד, הצורה ברבים היא במשקל פעול (פתח דגש) וללא תשלום דגש כצורה עצמאית ולא כרבים של בחור שזהה לצורת הבינוני - אבל אין לי שום הסבר למה צורה חדשה לבחורים ולא רבים של בחור המקורי.
שלחתי שאלה בנושא ל'רב מילים' אולי תהיה להם תשובה מעניינת. לכשתגיע אעלה בלי נדר.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
ובהערה כללית, כפי שטענתי באשכול אחר: אי אפשר לנקד בעברית לפי המקורות בלבד.
זה יוצא משובש ממש. הביאו לי פעם להגהה חוברת עבודה שמיועדת לילדים צעירים, ונהגו בה לפי הכל של בג"ד כפ"ת בראש מילה אחרי יהו"א רפות למשל. המנקד לא הסכים לקבל את דעתי - הוא לפי התנ"ך...

• הוסף לסימניות
ראשית - קמץ קיים, זה קמץ שלא משתנה בריחוק הטעם.

שנית - הקמץ במילה בחור, הופך פתח במקום שוא, בגלל האות ח' שהיא גרונית.

שלישית - דוגמה נוספת להחלפה לפתח, שבה אין אות גרונית, אפילו לא סמוכה, במילה שבת. האות ב' עם קמץ, ובהטיות "שבתכם" האות ב' בפתח. אבל לא בכל ההטיות, שבתון או שבתות, האות ב' קמץ.

• הוסף לסימניות
זה לא קורה בשום כלל דקדוקי
קמץ הופך לשווא בגלל ריחוק מהטעם. וקמץ קיים לשאלת @חגי פאהן הוא קמץ שאינו מתבטל בנטייה (למרות הריחוק מהטעם), יש רשימה של משקלים כאלה או של מילים חריגות דוגמת : לקוח לקוחות (קמץ) לעומת פקיד פקידים (שווא)
אולי, וזו כבר השערה בלבד, הצורה ברבים היא במשקל פעול (פתח דגש) וללא תשלום דגש כצורה עצמאית ולא כרבים של בחור שזהה לצורת הבינוני - אבל אין לי שום הסבר למה צורה חדשה לבחורים ולא רבים של בחור המקורי.
שלחתי שאלה בנושא ל'רב מילים' אולי תהיה להם תשובה מעניינת. לכשתגיע אעלה בלי נדר.
השמות במשקל פעל (קמץ קמץ) בהטיות מתחלפים לשוא פתח, כמו גמל האות מ' בקמץ, הופכת במילה גמלים לפתח.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה