מצרפת עוד פוסט שנכתב בנושא הזה, ארוך ומפורט:
http://nati-culinaryart.blogspot.co.il/2012/10/blog-post_19.html
עוגיות הקטנות האלה שכל כך מפחידות בהכנתן בני תמותה פשוטים הגיעו גם למטבח הקטן שלי. אני הכרתי את השם הזה "Macarons" לפני בערך ארבע שנים ומאז היו לי רק הסתייגויות בנוגע להכנתן. בהתחלה בכלל לא הבנתי סביב מה המהומה, בסה"כ מרנג עם אגוזים טחונים. האם אנו לא מכינים "נשיקות" בקלות? או עוגות מרנג וקוקוס בפורים? אז מה מיוחד כבר יכול להיות כאן? בהרגשה כזאת הייתי לפחות שנה. אח"כ התחלתי להיתקל בשם הזה יותר ויותר וכאן הייתה לי סתייגות נוספת – מקרונים זה טרנדי, זה גל ששטף כמעט כל בלוגר, וממתי אני נסחפת עם הטרנד ועם הזרם? No Way! אך מצד שני כמה שיותר נתקלתי בהן בבלוגים, כך יותר התחלתי להסתקרן סביב מה הטררם הזה. מצאתי ספרים על מקרונים, מצאתי הרבה סרטונים ביו טיוב, קראתי גם בבלוג של Niksya (רוסית) הרבה על הכנת מקרונים, ואז כבר הייתה לי עוד הסתייגות – לעומת מה שחשבתי בהתחלה זה אכן מסובך. וריבוי המידע שאפשר למצוא ברשת בלבל אותי עוד יותר.
מרוב החומר שקראתי אודות מקרונים הגעתי למסקנה שהן חיבות להיות מושלמות. הבנתי כי טובי הקונדיטורים בצרפת לא תמיד מצליחים להוציא תחת ידיהם מקרון מושלם: הגודל חייב להיות אחיד לכל עוגיה ועוגיה, פני השטח חייב להיות חלק-חלק בלי בועות אוויר או סדקים או פרורים של אבקת שקדים, התוכן חייב להיות מלא ולא חלול, המרקם רך ויבש, ה"חצאית" של מקרון חייבת להיות בולטת, גבוהה, אחידה ויפה... ובקיצור, הראש מתפוצץ רק מהמחשבה שצריך להקפיד על כל זה.
לפני חודש-חודשיים נתקלתי בשקדים טחונים במחיר מאוד נחמד ומיד לקחתי שקית עם חצי קילו. וכשהשקית הייתה בידיי, לא יכולתי שלא לחשוב על מקרונים. כבר לא עניין אותי הטרנד, הרבה יותר איתגר אותי המיסתורין והמיוחדות של העוגיות. מה שנשאר זה רק עיתוי להכין. החלטתי והמתנתי לרגע המתאים. אם כבר לטרוח, אזי לא רק בשביל עצמי. למפגש עם חברה זה יכול להיות מעולה, חשבתי. אך היות וכל עניין של צבעי מאכל נורא מרתיע אותי, החלטתי שאכין מקרון שוקולד – צבע מאכל הכי טבעי שיש (אני לא שוללת בעתיד לנסות עם צבע מאכל טבעי כלשהו, אמרו לי שיש דבר כזה).
אני מתחילה לעבוד. אך לפני שאני מתחילה, אני פותחת את הספר Macarons של Cecile Cannone, וגם את הבלוג של פיית העוגיות מקסימה אמיתית (ד"א, אני חייבת לציין שלאורך כל האפייה היא הייתה איתי זמינה נון סטופ והדריכה בסבלנות ענקית. המון תודה לך מתוקתי!), ואפילו הפעלתי סרטון מפורט (מי שמבין צרפתית – הרוויח, ואילו אני נאלצתי להסתפק רק במראה עיניי). כל זה ממש הרגיש לי כמו תזכורת אחרונה לפני המבחן

.
בגדול, כשמסתכלים על מקרונים בכלליות רואים שאין שום דבר מיוחד ומסובך. המרכיבים מאוד פשוטים ומאוד מעטים: חלבונים, אבקת שקדים ואבקת סוכר. צבע מאכל לגיוון. ממבט ראשון ההכנה גם היא קלה למדי: מקציפים חלבונים, מערבבים לתוך הקצף את אבקת השקדים ואבקת הסוכר, מזלפים עיגולים קטנים, ממתינים כחצי שעה ואופים אפייה קצרה של 15 דקות. אבל הפואנטה כאן דווקא בכל מיני ניואנסים קטנים. אני אמנה קודם את אלה המוכרים והמדוברים יותר, ואח"כ את אלה שהיוו קושי בשבילי אישית.
......................................................................................................................................................
ההסברים מתוך הספר Macarons של Cecile Cannone:
~ אבקת שקדים צריכה להיות יבשה מספיק. אם לוקחים חופן של אבקת שקדים ומועכים בכף יד קפוצה והיא נשארת כגוש אחד, רצוי לייבש אותה מעט בתנור ב-120 מעלות כ-10 דקות.
......................................................................................................................................................
~ עבור מקרונים משתמשים רק בחלבוני ביצה. את החלבונים כובשים/מיישנים (בדומה למתכון של עוגת קייב) במשך יומיים או שלושה לפני האפייה במקרר: מפרידים את החלבונים, מעבירים לקערית קטנה או קופסת פיירקס קטנה ומאכסנים במקרר. כשעתיים לפני האפייה מוציאים את החלבונים מהמקרר ומשאירים עד שיגיעו לטמפ' החדר.
.....................................................................................................................................................
~ אבקת חלבון (יש גם דבר כזה). במידה ואופים במזג אוויר לח מדי, ניתן להוסיף מעט אבקת חלבון ליצוב העוגיות.
~ אבקת סוכר. אם יש אפשרות לבחור, עדיף שאבקת סוכר תהיה עם אחוז נמוך של קורנפלור.
~ סוכר. רצוי לבחור בסוכר דק לשם קבלת קצף חלק וקל.
~ צבע מאכל. אפשר לאפות מקרונים גם ללא צבעי מאכל, הצבע שהן יקבלו במהלך האפייה יהיה חום בהיר. אך במידה ומשתמשים בצבעי מאכל, עדיף להשתמש בצבעים סמיכים (סוג של משחה/ג'לי) על פני נוזליים כיוון שכל טיפת נוזל מיותרת עלולה לגרום למקרונים להיסדק.
~ זמן וטמפרטורת האפייה. בנוסף לזמן וטמפרטורה הנקובים במתכון כדאי לשים לב על יחודיות התנור שלכם. לדוגמא, אם התבנית הראשונה מתחילה להשחים קצת לפני הזמן, את התבנית הבאה רצוי לאפות 1 דקה פחות.
~ מומלץ להשתמש במשקל ולא בכוסות מדידה לשם דיוק מרבי.
~ ניתן לאפות מקרונס משני סוגי מרנג: מרנג צרפתי ומרנג איטלקי. הגרסה הצרפתית יותר רגישה ללחות, אך בסופו של דבר מתקבלות עוגיות נמסות בפה, בדיוק מה שמצופה ממקרונים.
מרנג איטלקי קצת יותר קשה להכנה היות וצריך להקפיד על טמפרטורה מדויקת של סירופ סוכר.
.....................................................................................................................................................
~ לשם דיוק העוגיות ניתן לצייר עיגולים שווים על נייר אפייה במרחק כ-1/2 2 ס"מ זה מזה.
הקשיים שעלולים להיתקל בהם (מתוך הספר Macarons של Cecile Cannone):
סדקים:
~ במידה ומכינים מרנג איטלקי עבור מקרנוים מאוד חשוב לשים לב בקפידה על מה שקורה בקערת המיקסר וגם בסיר עם סירופ סוכר שעל הגז. אם תשפכו את הסירופ לקערת המיקסר לפני שחלבונים נראים יציבים מספיק, מקרונים עלולים להיסדק.
~ תאפו רק תבנית אחת בכל פעם כדי להימנע מלחות יתר בתנור.
~ אל תזלפו יותר מדי מקרונים על תבנית אחת ע"מ להינע מלחות יתר בתנור. תשמרו על מרחק של 1/2 2 ס"מ בין המקרונים.
~ שימוש בצנטר קטן מדי לזילוף יכול להביא לרטיבות בזמן הזילוף מתוך השק. צנטר מס' 8 מתאים ביותר.
~ אם נראה לכם שבמטבח לח מדי (60% לחות או יותר) הכפילו את כמות אבקת החלבון והגדילו זמן אפייה ב-1-2 דקות.
~ תנו לחלבונים שלכם מספיק זמן בטמפרטורת החדר, כך יותר לחות תתאדה.
~ השאירו את המקרונים המזולפים שלכם למשך 15 דקות לפני האפייה לקבלת קרום. במידה והמנה הראשונה תסדק, הכפילו את זמן השהייה עבור תבניות אחרות.
גושים או פרורים על פני השטח:
~ תוודאו כי אבקת השקדים והסוכר שלכם דקים ומנופים ככל האפשר. במידה ובכל זאת נוצרים פרורים על העוגיות האפויות, נסו מסננת דקה יותר בפעם הבאה.
כתמים:
~ כתמים מופיעים בדרך כלל כאשר הבלילה מעורבבת יותר מדי. הימנעו מערבוב יתר. עדיף שזה יהיה מעורבב פחות מאשר יותר מדי.
בועת אוויר:
~ אם מקרונים שלכם לא התקשו מספיק ואתם רואים בועות אוויר, סביר להניח שהשארתם יותר מדי אוויר בבלילה. כאשר אתם מערבבים את כל המרכיבים ביחד – תהליך הנקרא macaronner – מרחו כמה פעמים את הבלילה על דפנות הקערה כדי להוציא אוויר מיותר מהבלילה.
~ תשהו את המקרונים שלכם יותר זמן לפני האפייה (30 דקות במקום 15).
מקרונים נדבקים לנייר אפיי:
~ תנו למקרונים להתקרר לגמרי לפני הסרתם מהנייר. במידה והם עדיים דבקים ולא יורדים בקלות, הגדילו את זמן האפייה ל-2-4 דקות. אי יציבות של טמפרטורת התנור יכולה לגרום לאפייה לא מספקת.
שוליים:
~ אין השהיה – אין שוליים. תנו למקרונים שלכם השהיה של לפחות 15-30 דקות לפני האפייה ואז תקבלו שוליים יפים, אפשר לראות איך הם מתרוממים בדקות הראשונות של האפייה.
ולמרות כל העצות המאוד שימושיות ויעלות האלה, אני נתקלתי בכמה קשיים.
~ קודם כל הצנטר. בינתיים אין לי צנטר גדול כמו שדרוש (אף פעם לא חשבתי שגדול כזה יהיה לי מספיק שימושי) והשתמשתי בצנטר קטן יותר. וזה לא טוב. אני אומרת מניסיון. הזילוף עם צנטר קטן יותר לא נוח וגם לא יוצא יפה. אם תצפו בכמה סרטוני ווידאו של הכנת מקרונים, תראו שמזלפים אותם ממש בלחיצה אחת כך שמתקבל גוש אחד של הבלילה על גבי נייר האפייה. ואילו כאשר הצנטר קטן יש צורך להפעיל יותר לחץ על השק וגם לעשות אי אילו תנועות סיבוביות קלות כדי לזלף עיגול מספיק גדול ומלא. כל זה יוצר עיגול לא כל כך יפה ובאמת שמאוד לא נוח לעבוד עם צנטר קטן במקרה הזה.
פרט קטן – אך חשוב.
~ הקפידו על זילוף בזווית ישרה כלפי התבנית. בכל סרטוני הווידאו שראיתי תמיד שמתי לב לפרט זה, אך כאשר נגשתי לעבודה, כנראה מרוב הלחץ של הפעם הראשונה זה התפספס לי וכמה מקרונים ראשונים יצאו לי ממש מכוערים כי זילפתי בזווית של 45 מעלות, ויחד עם הצנטר היחסית קטם קיבלתי צורה מכוערת ולא אחידה.
אז זתלפו בזווית ישרה. אולי זהו פרט שולי, אך ראיתי הבדלים במו עיני.
~ macaronage (בלילת הבצק של מקרונס) זו בלילה לא הכי נעימה למגע (לדעתי). קחו בחשבון – זה דביק. זה לא דומה למרנג שאנו רגילים אליו. זוהי בלילה מאוד סמיכה ודביקה. אולי נשמע כמו שטות, אבל אחרי שעשיתי כמה פעולות עם השפכטל כמו שרואים בסרטון, הגעתי למסקנה שעדיף לעשות את זה עם מרית ארוכה ופחות ללכלך ידיים (ופחות לשטוף ובכלל פחות להתעסק עם המיים בזמן הכנת המקרונים).
~ לא ציירתי עיגולים ואני חושבת שבשביל הפעם הראשונה זה דווקא די נחוץ. לפחות כדי לראות ולהבין ולהרגיש איך זה אמור להיות. בגלל זה המקרונים שלי יצאו לא אחידים מדי וזה כמובן פוגע במראה של העוגיה. בפעם הבאה אצייר עיגולים, לפחות כדי שהיד תתרגל למידה מסוימת.
~ אין חשש להשאיר את התבנית עם מקרונס גם לשעה שלמה בחוץ. היות והתנור שלי קטן נאלצתי להכין 3 תבניות. לפי העצה של פיית העוגיות זילפתי בו זמנית על כל התבניות והשארתי את כולם בחוץ לקבלת קרום. העוגיות שהיו בחוץ יותר מחצי שעה יצאו אפילו יותר יפות.
~ אני חושבת שהמקרונים שלי התייבשו קצת יותר מדי בתנור. בגדול, אף פעם לא אכלתי את העוגיות הללו ולכן אני לא יכולה לדעת במדויק מה אמור להיות מרקמן או טעמן. ואחרי הזמן הנקוב במתכון המקרונים שלי היו עדיין מעט רכים. הוספתי להם עוד כ-2 דקות. אחרי שהוצאתי אותם מהתנור הם עדייו היו טיפ'לה רכים אך לאחר התקררות התקשו יתר על המידה לכן אני חושבת שיכולתי להוציא אותם מהתנור בדיוק בזמן, כי ככל הנראה בחוץ הן ממשיכות להתקשות. בנגיסה זה הרגיש לי יותר כמו סוכריה מאוד מתוקה ולא כמו עוגיה. מה שכן, יום למחרת המקרונים שלי התרככו והיו מאוד נעימים בפה. בגדול חשתי שזה חסרון גדול שבשום מקום לא נתקלתי בהסבר מה אמור להיות מרקם המקרונים בסיום ולאחר האפייה. לפי מה שראיתי לבד, המקרונים ממשיכים להתקשות גם אם בתום האפייה הם מעט רכים. למיטב הבנתי המקרון אמור להיות עם קרום מתפצפץ מבחוץ אך רך ועדין מבפנים. ובכן, חברה שקיבלה ממני משלוח של המקרונים האלה אומרת שזה ב-ד-י-ו-ק המרקם שהיה להם אחרי שהביאה אותם הביתה ושמה לזמן מה במקרר. המסקנה היא שטעם ומרקם המקרום מקבל את העיצוב הסופי שלהם זמן מה לאחר האפייה ולא מיד בתום האפייה.
~ אפיתי כל תבנית לפי שיטה אחרת. על כל שיטת אפייה קיבלתי המלצה הן בספר הן באתר כלשהו. כל שיטת האפייה נראית לי הגיונית, אך משום מה רק שיטה אחת הניבה עוגיות אחידות ויפות (יחסית). והנה השיטות:
1. קיימת המלצה לאפות מקרונים עם מאוורר של התנור כי אז הן נאפות בצורה אחידה. התבנית הזאת יצאה לי מכוערת להחריד: העוגיות נאפו הכי לא אחיד שיש (מצד אחד של העיגול התקבלה "חצאית" יפה ומצד שני נשאר שטוח לגמרי), הן נסדקו וגם התנפחו. אולי אם זאת הייתה התבנית היחידה שלי, אזי הייתי חושבת שפקששתי איפשהו במהלך הכנת הבצק, אבל היות ותבניות אחרות יצאו שונות מאותו הבצק, לא נותר לי אלא להסיק כי שיטת האפייה הזאת לא הכי טובה (לפחות בשביל התנור שלי).
2. את התבנית השנייה אפיתי רגיל. בלי מאוורר ובלי אלתורים אחרים. פשוט הכנסתי את התבנית לתנור ואפיתי. יצאו עוגיות יחסית אחידות, חלקות, לא סדוקות ולא מנופחות.
3. השיטה השלישית (ודווקא נראית לי מאוד לגיטימית היות ומקרונים זהו סוג של פטיפור, והיסטוריה מספרת כי פטיפור נולדו בצרפת במאה ה-XVIII. באותה תקופה היו תנורים ענקיים והדלקתם הייתה יקרה וגם היה נדרש הרבה מאוד זמן בשביל לחמם תנורים בסדר גודל כזה. בתנורים האלה אי אפש היה לכוון טמפרטורה והם היו מתקררים מאוד לאט. וע"מ לנצל בצורה מרבית את חום התנור החלו להכין בזמן קירור התנור עוגות קטנות אשר אפשרו זמן אפייה קצר ולא דרשו הדלקה נוספת של התנור) היא לחמם תנור ל-200 מעלות להכניס תבנית עם המקרון ומייד לכבות את התנור. להשאיר את התבנית כך למשך 6 דקות. לאחר מכן להדליק תנור ל-160 מעלות ולאפות במשך 6-10 דקות בהתאם לגודל העוגיות (את השיטה הזאת מאת Adriano Zumbo ראיתי כאן). אפשר לומר שמבחינת המראה יצא לי משהו בין התבנית הראשונה לשנייה. המקרונים האלה היו יותר יפות מהתבנית הראשונה (לא נסדקו ולא התנפחו, אבל ה"חצאית" התרוממה בצורה לא אחידה) אבל פחות יפות מהשנייה. לפי דעתי השיטה הזאת יכולה להיות יעילה בתנורים גדולים (אולי תעשייתיים) כי נדמה לי שהתנור הקטן שלי פשוט מתקרר יותר מדי מהר ואז השיטה הזאת הופכת להיות פחות יעילה בשבילי.
~ ברגע שמרפדים תבניות בנייר אפייה לשים לב לכך שהנייר ירפד אך ורק את תחתית התבנית ולא יתרומם לדפנות (אם יש צורך לגזור את הנייר בגודל הזהה לתחתית התבנית). תחתית התבנית והנייר אמורים להיות ישרים וחלקים לגמרי כיוון שכל קפל או עיקום של הנייר עלול לפגוע בצורה העגולה של מקרון.
........................................................................................................................................................
~ הטעם. המממ... איך להגדיר את זה? טעים אבל לא על סף עילפון. יכול להיות שבגלל כל הטררם שמסביב לעוגיות האלה ציפיתי למשהו לא מהעולם הזה, למשהו סופר מיוחד. בפועל זאת עוגיה מאוד מאוד מאוד מתוקה (יותר מדי, ולמיטב הבנתי אין אפשרות להקטין את כמות אבקת הסוכר כי זה חלק חשוב בבצק) שאולי רק עם איזו תוספת נייטרלית או חמצמצה זה יתאזן קצת. העוגיות טעימות, אבל לטעמי אני לא יכולה לומר שזה משהו הכי טעים שאכלתי עד כה. אם הייתי צריכה לבחור בין מקרון לבין אקלר, הייתי בוחרת את השני... אם כי אני מגיעה למסקנה שהמיוחדות של מקרונים טמונה יותר בטעם וגיוון המילוי מאשר בגוף העוגיה עצמו. בצרפת מקרונים יכולים לעלות מ-1 יורו לעוגיה ועד 58 יורו ל-20 עוגיות, המילוי הוא הקובע העיקרי (כנראה).
ועכשיו המתכון (מקור המתכון):
מרכיבים:
90 גרם חלבוני ביצה [אצלי זה היה קצת פחות משלושה חלבונים של ביצים XL]
125 גרם אבקת שקדים [שקדים מולבנים טחונים דק דק]
125 גרם אבקת סוכר
25 גרם אבקת קקאו לא ממותקת
125 גרם סוכר דק מחולק לשני חצאים שווים
.............................................................................................................
לגנאש:
125 גרם שוקולד מריר
100 מ"ל שמנת מתוקה
25 גרם חמאה רכה ללא מלח
............................................................................................................
הכנה (בסוגריים מרובעות [....] אני מציינת את ההערות שלי):
1. לשים את אבקת השקדים, אבקת הסוכר ואבקת הקקוא למעבד מזון ולטחון כמה שניות עד שהכל מתאחד ומתקבלת אבקה דקה יותר. להעביר את התערובת דרך מסננת [לא את הכל ביחד, עדיף בכל פעם קצת] המונחת מעל קערה גדולה [פרורים גסים שנשארים במסננת אפשר לטחון שנית במטחנת תבלינים].
2. לשים את החלבונים לקערת המיקסר ולהוסיף חצי מסוכר דק. להתחיל להקציף את החלבונים על מהירות נמוכה-בינונית. לאחר 2 דקות כאשר החלבונים מתחילים לתפוח ושומרים על הצורה, להגדיל את מהירות המיקסר. להמשיך להקציף במהירות בינונית עד שמתחילים להתקבל פיקים רכים. להוסיף את יתרת הסוכר ולהקציף עד שכל הסוכר מתמוסס.
3. להוסיף את תערובת השקדים לחלבונים [רצוי לא את הכל ביחד אלא בכמה פעמים] ולקפל בעזרת שפכטל [כמו שציינתי לעיל עדיף עם מרית רחבה וארוכה]. להוסיף את יתר התערובת היבשה ולקפל עד שכל התערובת היבשה תתאחד עם החלבונים, אך להקפיד לא לערבב יתר על המידה. הבלילה אמורה להיות חלקה ומבריקה ובמרקם קצת צמיגי [סיפרתי מקודם שזה אמור להיות דביק וסמיך]. התערובת אמורה להימתח מעט כאשר מרימים שפכטל מעל הקערה.
4. לרפד את תבניות האפייה עם נייר אפייה [הנייר אמור לרפד רק את תחתית התבנית ולא להתרומם לדפנות, ברגע שיש שיפוע או קיפול של הנייר העוגיה קצת מאבדת מצורתה]. למלא שק זילוף בבלילה עד חצי השק ובעזרת צנטר של 2 ס"מ לזלף בזווית ישרה עיגולים בגודל של אגוז מלך. הבלילה אמורה להיות לא סמיכה מדי כדי שתצליח להתיישר לאט ולהשתטח. להרים את התבנית וכמה פעמים להניח אותה בחוזקה על השייש [אפשר להרים את התבנית ולתת מכות עם כף היד בתחתית התבנית] ע"מ להיפטר מבועות אוויר מיותרות.
5. להשאיר את המקרונים המזולפים בצד למשך 20-30 דקות עד שהחלק העליון מתייבש מעט ומקבל קרום דק ובניגעה קלה המקרון כבר לא נראה לח ודביק.
6. לחמם תנור מראש ל-160 מעלות, למקם את התבנית במרכז התנור ולאפות במשך 12-14 דקות. פני השטח של מקרונים אמור להיות חלק ומבריק עם "חצאית" מתחתיו האופיינית למקרון. אפשר לקבוע שהמקרונים מוכנים כאשר הם נפרדים בקלות מנייר האפייה. החלק העליון של מקרון לא אמור להחליק, הוא אמור להחזיק חזק על התחתית שלו.
7. להוציא את התבנית מהתנור. לתת למקרונים להתקרר במשך כמה דקות ולהסירם מהתבנית. הם אמורים לרדת בקלות.
לסיכום: השתדלתי להקפיד על כל הכללים אותם ציטטתי מתוך הספר Macarons. לא עמדתי רק בגודל הצנטר וחרגתי מעט מאוד מזמן האפייה. כל השאר מילאתי מ-א' עד ת'. אני מאמינה שה- macaronage שלי יצא בסדר גמור: לאחר זילוף העיגולים שלי קיבלו מהר מראה חלק וישר, וגם לאחר האפייה החלק העליון נראה ללא גושים או פרורים או סדקים או בועות.
הגודל לא יצא אחיד כי היה לי קצת קשה לזלף עם צנטר קטן יותר מהדרוש.
ה"חצאית" (הרגל, שוליים או התחתית, לא משנה איך תקראו לזה) שלי לא יצאה בכלל כמו שציפיתי. רציתי לקבל "חצאית" גבוהה אבל בקוטר אחיד עם החלק העליון (או כמעט אחיד). ואילו אצלי היא יצאה יותר רחבה (בגובה נראה לי שזה בסדר) ויש לי הרגשה שזה פקשוש קטן. כנראה שבמתכון המובא לעיל יש יותר מדי סוכר בהכנת המרנג (ה-125 גרם של סוכר דק) ובגלל שלסוכר יש נטיה להינמס, ככל הנראה בגלל זה השוליים של המקרונים שלי קצת "נזלו" לצדדים.
המרקם שקיבלתי היה מתפצפץ מבחוץ ורך (אחרי יום שהם שכבו בחדר) מבפנים. אני לא יודעת האם זה נכון. כשאני מסתכלת על זה בתמונות נראה לי שהמרקם בתוך העוגייה רך, יבש ומתפורר (אבקתי כזה), ממש נמס בפה. אצלי ברגע שהוצאתי את המקרונס מהתנור הם היו מאוד יבשים וקשים, ואחרי לילה בחוץ התרככו. הם היו קרנצ'יים מבחוץ ורכים מבפנים.