עדיין בוקר. מקווה שייצא ברור ולא ארוך מדי . מי שלא מתעניין בדיון הספציפי הזה מוזמן לדלג. כן יהיה פה קצת חידושים וסדר בהון העולמי.
כמה הבהרות
* המספרים כולם לדוגמא ולהמחשה גם ככה הנתונים הקיימים לא מדויקים. הכל נכתב מזכרון אבל הוא לא רחוק מן האמת.
* אין כאן פתיח לתחילת דיון נוסף על הביטקוין. הביטקוין יכול ללכת ל 0 או להמשיך לעלות וההודעה עדיין תהיה נכונה כמו שיפורט בהמשך.
* השתדלתי שיהיה ברור גם למתחילים.
* מי שסולד ממספרים שיחסוך לעצמו.
עריכה. שממש יחסוך לעצמו ועוד ביום ראשון.... לא חסר לי קפידות.
אני מחלק את זה ל הקדמה. הסבר על ההון העולמי . . ואז הסבר ודיון על דברי מואב האם וכמה תקרת שווי לכל יחידת ביטקוין
הקדמה
אני רואה מחזה נפוץ כאן בפורום שהרבה מייחסים חשיבות למחיר המניה ומתעלמים משווי השוק. שווי השוק הוא משהו שחובה להסתכל על כל נכס או מניה. אם מניה עולה 100 דולר ויש לחברה 10 מליון מניות שווי השוק של החברה הוא מיליארד דולר. מאידך חברה אחרת יכולה להיות במחיר של 200 דולר אבל יש לה רק מליון מניות אז השווי שוק שלה יהיה רק 200 מליון דולר. (אני ב99 אחוז מהמקרים לא נוגע אפילו לא למסחר קצר טווח במניות או קריפטו פחות משווי שוק של 1 מיליארד ועדיף 5. להשקעות ולאמון ארוך טווח צריך מספרים יותר גבוהים.)
ביטקוין היות וידוע שההיצע הסופי הוא 21 מליון ביטקוין (ונתעלם מכמות הביטקוין האבודים וההשפעה שלהם )
והמחיר נניח 100 אלף. אז שווי שוק שנקבל יהיה 21 מליון * 100 אלף = 2.1 טריליון דולר שווי שוק.
הסבר על ההון העולמי
לפי הערכות משוערות סך ההון העולמי היום הוא 900 טריליון דולר. ההון העולמי גדל משמעותי בעשור האחרון אאלט משהו באיזור פי 4.אני חושב שב 2014 זה היה 200 טריליון דולר אבל שוב לא עשיתי מחקר מיוחד וגם ככה כל הנתונים קשים מאד לדיוק. ההון העולמי מחולק ל
נדלן 330 טריליון
אג"ח 300 טריליון
מניות 120 טריליון
זהב 18 טריליון
ביטקוין 2 טריליון ( כ 0.2 אחוז מסך ההון העולמי חשוב להמשך)
עוד כמה קטגוריות אומנות רכבים קנין רוחני וכו וכו
ומזומן 120 טריליון
המזומן הוא הנעלם הגדול בהיותו כסף פיאט שנתון לחסדי הממשלה אין לנו מושג בדיוק כמה יש שם.
ארהב מזמן הודתה שאין לה מעקב מדויק אחרי כמות הדולרים ובטח שלא אחרי כמות ה"יורודולר" שזה דולרים שבנקים מחוץ לארהב מנפיקים. על פי הערכות כ 40 אחוז לפחות מסך הדולרים בעולם הודפסו אחרי שנת 2020.
נהוג לחלק את המזומן לכמה שכבות כל מדינה עם מדיניות שונה
M0 זה מזומן נזיל ,אחרי זה עולה לפקדונות ומקמים אגח קצרים וכו. לפי רמת הנזילות. עד M4
45 טריליון דולר וזה המספר החשוב זה בעצם ההון הנזיל והדי מיידי כולל פקדונות קצרים בהישג יד שקיים בעולם לצורך קנייה מכירה נזילות של שווקים העברות וכו.
ככה שכיום כשאתה מחזיק דולר ביד אין לך מושג פיסת נייר מתוך כמה פיסות נייר אתה מחזיק . לכן לטווח ארוך להחזיק דולר זה אסון. בניגוד למניות זהב ביטקוין שם אתה מחזיק יחידה אחת מתוך סך יחידות ידועות ולא ניתנות להדפסה (מניות אפשר לדלל אבל מניות של חברות יציבות עדיין אתה עולה עם הערך )
אם אנחנו רוצים להבין באופן תיאורטי בלבד מה וכמה יהיה שווי הביטקוין בעוד 20 שנה והאם יש לו תקרה.
התשובה לכך היא שאתה צריך לשים בחישוב 2 נעלמים "זה הכל... "
כמה יהיה ההון העולמי בעוד 20 שנה?
וכמה אחוז מסך ההון העולמי יהיה בביטקוין?
על השאלה הראשונה כולנו יכולים להסכים שההון העולמי יהיה הרבה יותר מהיום. אחרת.... כמה יותר ? האם נראה קפיצה משמעותית של פי 4 כל עשור שוב ושוב ? לא יודע. הגיוני שזה ימשיך בתאוצה כל עוד הממשלות ממשיכות להדפיס כסף. אבל כמה ? אין תשובה . הערכה סולידית אפשר להניח שפי 4 ב 20 שנה בוודאי נעלה כך שהגענו ל בערך 4500 טריליון דולר או 4.5 קוודרליון למי שנלחץ מהמספר הגדול.
על השאלה השניה, תענו לפי העמדה שלכם על הביטקוין ?
אם אתם חושבים שהוא יתפוס עוד 20 שנה 0% אחוז מההון העולמי ( הונאה, פונזי, פירמידה, פקעות הולנדיות, לא נמצא שימוש , ייאסר חוקית, ייפרץ וכו') המחיר יהיה 0 דולר. יחלוף וייעלם מן העולם רק הספרים שיחברו אליו יעשו הרבה כסף .
אם אתם חושבים שהוא יעלה, כמה אחוז הוא יתפוס מסך ההון העולמי ? 10 אחוז ? 20 אחוז? 50 אחוז?
הביטקוינרים הראשונים שאפו שהביטקוין ביום מן הימים יקריס את כל המערכת ההומינטרית ויתפוס 100% מההון העולמי . כליברטריאנים (אנשים שלא אוהבים ממשלות בגדול) זה היה החזון שלהם
כמובן שזה לא יקרה. כסף הפיאט לא ייעלם והממשלות יתקיימו והמדפסות שלהם ימשיכו לעבוד ללא הפסקה. כתבתי פה בעבר איך כבר היום הביטקוין מחזק את הדולר ואת האגח האמריקאי וזה לא משהו שיעצור ואם טראמפ יעביר את החוק נראה פה גלגל מעניין של הדפסות דולר לקנייה ביטקויון , ביטקוין מחזק את הדולר, דולר מודפס לקניית ביטקוין וכו.
אז כמה כן ? זה הנעלם הבעייתי ( למי שלא חושב 0 )
אבל מה שבטוח ! שכל מספר בין 0 ל 100 אחוז תופס תיאורטית ! ואם נרצה הגיוני 10 עד 20 אחוז אולי ... אבל זה לבד נותן לנו שווי של 450 טרליון דולר לביטקוין . תחלק ל 21 מליון מטבעות
אני אישית לא יודע כמה זה יהיה רק מעריך שזה יהיה הרבה יותר מהיום שזה 0.2% מסך ההון העולמי. זכותי...
ולדברי מואב. לומר שלביטקוין יש תקרה של 2 מליון דולר ליחידה כי סך הנזילות בעולם היא 45 טריליון . 45 טריליון לחלק ל 21 מליון ביטקוין = 2 מליון דולר לביטקוין אחד.
1. שואל ותמה . מה הקשר? זה כמו שאני יגיד לאוריה שהוא יכול להשקיע ב'אפל' רק 50000 אלף שקל כי זה מה שיש לו בעו"ש.
אבל לאוריה יש גם פקדונות ארוכי טווח? לאוריה יש בית בעפולה שהוא יכול למכור ולהשקיע באפל? יש לו גם יודאיקה בשווי 100 אלף דולר שהוא יכול להשקיע באפל?
מה מגביל רק את הנזילות העולמית שהיא קיימת כמו שאמרו לצרכים מיידיים של העולם להיכנס לשווי של הביטקוין ולא את שאר ההון העולמי.
2. נניח וזה נכון. מה עם כל ה 120 טריליון דולר שהם במזומן קצת פחות נזיל.
3. מה עם השווי העולמי שיילך ויגדל ואיתו גם היצע המזומן ?
4. ר'
@השקעות R הון הסביר ( הוא לא דובר שלו אנחנו משתעשעים בדיון) שכנראה מואב מתייחס לביטקוין כמטבע ולא כנכס או סחורה.
כנראה שזה ההסבר הכי מתקבל על הדעת אבל עדיין זה לא מספק.
אם הביטקוין הוא מטבע או סחורה זה דיון נפרד ( אפשר לומר שהליברטריאנם המהפכנים (וההזויים) ראו בו כמטבע והיום רוב המשקיעים בטח המוסדיים והממשלות רואם בו כנכס או סחורה. טראמפ מגדיר אותו על פי השמועות כנפט החדש. שר האוצר הגיר אותו כזהב דיגטלי ועוד רבים ככה)
אבל הוויכוח הגדול הוא רק על התועלת שלו (ואם אתם חושבים שאין לו שימוש זכותכם)
בקצרה. הטוענים למטבע רואים בו אמצעי תשלום בינלאומי ללא צורך במתווכים ובנקאות מהיר אמין וכו .
הטוענים לסחורה, רואים בו זהב דיגיטלי חדש בו אדם יכול לצבור את ההון שלו 100 שנה קדימה על ידי אחזקה של מוצר נדיר מוגבל וסופי בהיצע . כמו זהב רק בגידיטל כחלק מהדיגיטיזציה שהעולם עובר.
ויכוח חשוב אבל אין לזה משמעות לשווי שוק
גם הטוענים שהוא מטבע מודים שהוא לא באמת מטבע של ממש. הדולר מתמחר את כל הנכסים בעולם כבר עשרות שנים אבל אין אפשרות שכל ההון בעולם יושקע בדולר . לא שייך להשקיע במטבע.
ביטקוין כולם מודים שהוא מטבע שאפשר להשקיע בו. ברור שלא 100 אחוז כי הנדלן לא יילך לפח ולא מניות וכו . אנחנו לא מהפכנים הזויים. אבל הוא כן יכול לאט לאט לנגוס בשאר הנכסים.
לכן גם מי שסובר שהביטקוין הוא משמש כמטבע . מודה לעובדה הוא שסוג אחר של מטבע והשווי שוק שלו לא מוגבל לנזילות של מטבעות הפיאט. אין לנזילות שום משמעות לשווי שוק של שום מוצר . הם לצורכי נזילות בלבד.
צריך להבין מונח די עמום. לכל נכס גם נדלן וגם מניות יש פרמיה יותר מהשווי הפנימי שלו . אם לי יש 100 מליון דולר שאני רוצה לשמור לנכדים שלי עוד 100 שנה. אני לא ישאיר את זה מזומן. אני יקנה נדלן מניות וכו. זאת אומרת שתמיד נדלן יהיה יותר יקר מהשווי האמיתי . בגלל הבטחון שהוא נותן לאנשים להעברת הון בין דורית. כנל מניות אני הייתי שמח אם סבא שלי היה קונה לי מניות של אפל והייתי יורש אותם כיום. גם למניות יש תמיד את הפרמיה הזאת.
אם הביטקוין יצליח להוכיח בטווח הרחוק שהוא אמצעי טוב יותר לשמירת ערך והעברת הון בין דורית . הוא בדיגיטל. בהכל עברנו בקלות ובמהירות לדיגטל ושכחנו מהמוצר הפיזי ( דיסק קשיח, תמונות, מפות וכו) .
הוא מוגבל בהיצע סופי בניגוד לזהב
קל לשמור אותו בניגוד ל זהב
קל להעביר אותו ממקום למקום (נסו לדמיין להעביר 100 מליון דולר בזהב)
הוא לא נתון לפחת בלאי נזקי טבע כמו נדלן
האמון הזה אם יגבר בעתיד יקח וינגוס פרמיה ושווי משאר הנכסים בעולם.
כבר היום רואים משקיעי אג"ח בדרכים שונות משקיעים בביטקוין דיברתי על זה פה בעבר.
לכן לדעתי אין לביטקוין בין אם הוא נכס בין אם הוא מטבע שום תקרה והגבלה לעתיד .
כל מספר מ 0 ומעלה תיאורטית יכול לתפוס בהתאם להון שיהיה בעולם ובהתאם לאחוזים שהוא יתפוס מזה בפועל.