הנסיון מוכיח! לא גומרים שידוך לפני אבחון גרפולוגי מקצועי

האם אתם מתעניינים בחוות דעת גרפולוגית טרם סגירת שידוך?

• 1. אף פעם

הצבעות: 328 79.6%
  • 2. אם הצד השני מבקש

הצבעות: 49 11.9%
  • 3. א"פ לא סוגרים שידוך לפני חוות דעת מקצועית

הצבעות: 35 8.5%

• סה"כ מצביעים
    412
  • הסקר נסגר .
מתוך מאמר מטעם מכון ויצמן למדע:

האם הגרפולוגיה עומדת במבחן מדעי?

עד לפני כמה עשרות שנים הגרפולוגיה זכתה עדיין בתמיכה מסוימת מצד אנשי המדע, אך התוצאות של כמעט כל המחקרים החדשים יותר מראים שהיא אינה יכולה להעריך בצורה תקפה תכונות אישיות או הצלחה במקום העבודה. בכל מחקר שנעשה בתנאים מבוקרים ותחת סטנדרטים מדעיים, הגרפולוגים לא הצליחו לחזות את הציונים שאנשים קיבלו במבחני אישיות (לדוגמה מבחן אייזנק או מבחן סוגי האישיות מיירס-בריגס) על פי כתב היד של הנבדקים.

אנליזה רחבת היקף משנת 1982, שסיכמה את תוצאותיהם של יותר מ-200 מחקרים, הראתה שהגרפולוגיה לא הצליחה לחזות אפילו תכונת אישיות אחת בצורה ניתנת לשחזור. במחקר שנערך באוניברסיטה העבריתבשנת 1986 מצא פרופ' גרשון בן-שחר שתוצאות בדיקות האישיות שהשיגו הגרפולוגים היו זהות לאלה שהיינו מקבלים אילו היינו מתאימים את כתב היד לאישיות בצורה אקראית לחלוטין.

במאמר סקירה נרחב משנת 1996 התחקו חוקרים מאוניברסיטאות אוקלהומה ומיסיסיפי אחר עשרות מאמרים והראו שהגרפולוגיה נכשלת שוב ושוב, באופן כמעט גורף, בחיזוי תכונות האישיות של האדם על סמך כתב היד שלו. בנוסף הגיעו החוקרים למסקנה שאין לגרפולוגיה שום תרומה לזיהוי מידת ההתאמה של מועמד לעבודה מסוימת.

מחקר אחר, שנערך אף הוא באוניברסיטה העברית (2002), הראה שגרפולוגים מקצועיים לא הצליחו לחזות עד כמה יצליחו אנשים במקום העבודה לעומת קבוצת ביקורת מקרית. מחקר אחר בדק מאפיינים מסוימים של הכתב, כגון נטייה, צורה וכו, והראה שאין להם כל יכולת ניבוי של ביצועים בעבודה.

לבסוף, איגוד הפסיכולוגיה הבריטי מדרג את הגרפולוגיה יחד עם האסטרולוגיה בקטגוריה של "אפס תוקף מדעי", מאחר שהרוב המוחלט של המאמרים שנעשו בסטנדרטים מדעיים מראה שאין לה כל תוקף.

אז למה נמשך השימוש בגרפולוגיה?

נשאלת לפיכך השאלה איך ייתכן שנעשה שימוש רחב כל כך בכלי שאין לו כל תוקף מדעי?

ברור שההסברים והטיעונים האינטואיטיביים על קיומו של מתאם בין מאפייני כתב למאפייני אישיות, כפי שהבאנו בדוגמאות בתחילת הכתבה, מעניקים לטיעונים הללו משיכה לא רציונלית, בדומה לאופן שבו המבנים שרואים בכוכבים משכנעים אנשים להאמין שהטיעונים האינטואיטיביים של האסטרולוגיה אכן מנבאים כהלכה את העתיד.

קל להבין את הרעיון בעזרת הדוגמה הבאה: אם נפנה לאדם עצבני, נוכל לזהות את מצבו הרגשי גם בלי שנראה אותו בעינינו – למשל בשיחה טלפונית, רק על סמך צורת דיבורו, נימת קולו והאינטונציה שלו. האם סביר לטעון שעל סמך אותה שיחה נוכל להחליט שלאדם הזה יש "פיוז קצר" ושהוא עצבני ומסוכן לציבור? ואולי מדובר רק בכעס חולף? אני מניח שהתשובה ברורה.

למרות זאת, אנחנו בהחלט יכולים להעיד על מצבו הכללי של האדם ברגע השיחה הטלפונית, גם אם בצורה גסה מאוד ובלי להבין את נסיבות האירוע ואת ההשפעות המדויקות שלו עליו. באותו אופן אפשר בהחלט לומר שעייפות או עצבנות ישפיעו על צורת הכתיבה של אדם, אך ההשפעה תהיה נקודתית (לזמן הנתון) ולא תעיד על האישיות שלו. אך מכיוון שאנו מרגישים אינטואיטיבית שלכתב יש יכולת מסוימת להעיד על מצבים נפשיים, אנו נוטים לעשות את "קפיצה" ולהאמין שגרפולוג שלמד את המקצוע יוכל לעשות אבחנה מדויקת יותר מהדיוטות. אך כפי שכבר ציינתי, מחקרים מדעיים מדוקדקים שוללים מכל וכל את היכולות הללו.

שאלנו פעם את הגרפולוג שמואל ברנדוין מה הוא אומר על בדיקה גרפולוגית לפני הנישואין
התשובה שלו היתה שבנישואים ראשונים - אין צורך
בנישואים שניים זה הרבה יותר חשוב
רק אם בנישואים ראשונים עולה שאלה מהותית חשוב לבדוק
הוא עצמו לא בדק כתבי יד של המועמדים לילדיו רק אצל אחד מהם
מוזר לי מאד, אני מכירה אותו אישית מעולה ולא נראה לי שזו דעתו. אולי ציטוט ישן ישן...

אני מתכוונת למה שכתבתי
הגרפולוגים הגדולים מדווחים
שבעיות אמיתיים שורשיות- מוסתרות באופן שאי אפשר לעלות עליהם
אפילו תהיה הכי מומחה.
שטויות. סליחה על הבוטות.
מחלות נפש זה הדבר שגרפולוגיה יכולה לאתר ולאבחן.
בעיות אמיתיות שורשיות אי אפשר להסתיר.

חבר'ה , לא מתאפקת וברשותכם מצטטת ממה שכתבתי באשכול אחר בעבר, (https://www.prog.co.il/threads/הערה...ם-את-הפורום-לאחרונה.320430/#post-5092562)שעסק בחיים עם בן זוג עם הפרעת אישיות ולשאלת ניקים מה אפשר לעשות כדי למנוע את הבעיה מראש:
חוות דעת גרפולוגית אולי?
אני יודעת שיש רבים מאד שמתנגדים לגרפולוגיה בשידוכים, ושמעתי טענות שונות ומשונות נגד. אבל!!! חידוד פשוט של מטרת חוות הדעת הגרפולוגית משנה את התמונה לחלוטין:
אפשר ללכת לגרפולוג כדי לבדוק התאמה. על מטרה כזו יכולים להתנהל דיונים ענפים וסבוכים, זכותכם לחשוב שאתם מאמינים שגרפולוגיה מועילה כאן או להיות משוכנעים בתוקף שלגמרי לא. הכל לגיטימי וגם לא כל כך קריטי. (באופן אישי אני חושבת שלמטרת בדיקת התאמה גרפולוגיה יכולה לעזור אבל ממש לא לקבוע גורלות, כדאי להתייחס אליה כאל עוד אדם שבררתם אצלו, אולי אפילו כאל אדם אמין... מעבר לזה גם זוג שגרפולוגית הראו התאמה גבוהה לא חסינים מכלום, גירושים תמיד יכולים לקרות מאלף סיבות שבעולם וזו לא תעודת ביטוח)

אבל אפשר לפנות לגרפולוג כדי לבדוק תקינות נפש! לא מצאתי מונח יותר מקובל... גרפולוגיה יכולה ברוב מוחלט של המקרים לזהות בעיות נפשיות מסוגים שונים. כך שאולי וכנראה יצוצו אתגרים אצל הזוג, גם אם הם ממממש מתאימים, אבל לפחות נדע שמדובר בקשיים נורמלים, שיש פה פרטנר לעבודה, שיש עם מי לדבר.
אני כותבת את הדברים מנסיון כואב על בשרי, של נישואין שהסתיימו אחרי חודש ומשהו... זה דבר שיכולנו לדעת בבדיקה גרפולוגית שטחית, שאכן זיהתה אחד על אחד את הבעיתיות , ויותר מהר ובדיוק מכמה אנשי מקצוע גדולים שלקח להם כמה פגישות עד שעלו על הבעיה (ולא, זה לא היה הפרעת אישיות, רק משהו דומה...)
ב"ה מעז יצא מתוק ואני לא מהרהרת לרגע על העבר, אבל מסקנות לעתיד זה טפשי שלא להסיק.
אחרי הגירושים אז גם התחלתי להתעסק בנושא, וחשוב לי לומר שזה מדע! לא כשרון. אז לכו לגרפולוג מקצוען (לא אליי...) זה שווה!
ותהיו בריאים.
רק אושר וטוב בכל בתי ישראל.

מחלת נפש מאוזנת (נוטל כדורים אשר מאזנים את המצב)- לא ניתן לאבחן בגרפולוגיה, אם המצב לא מאוזן, או שיש הפרעות אישיות- ברוב המקרים אפשר לראות זאת על הכתב.

מוזר לי מאד, אני מכירה אותו אישית מעולה ולא נראה לי שזו דעתו. אולי ציטוט ישן ישן...
לא יודעת עם ציטוט מלפני חצי שנה נקרא ישן.....

הכרתי מקרה בו אחד הגרפולוגים - שנחשב לאחד מהטובים ביותר בציבור שלנו - קיבל לאבחון כתב יד בגלל חשש למחלת נפש, והוא דווקא לא זיהה...
הם התגרשו תוך תקופה קצרה מאוד.

הפורום הזה כבר מעצבן אותי. לא זכור לי כאן אפילו אחד(!) (אבל לא לתפוס אותי על המילה, כי תוך כדי כתיבת שורות אלו, נזכרתי שיש כן כאלו, אבל בכל זאת, כמעט ואין) שבא ואומר: חברה, אני. כן אני. הייתי אצל גרפולוג/ית ונהניתי/הסכמתי/התאכזבתי/התעצבנתי/קבלתי/האמנתי/כעסתי וכדו'.
למה אין כאן מישהו שקם ותורם מידע אמין, שבדידיה הוה עובדא כך וכך.
מה זה כל הבלה בלה הזה, הויכוחים שנעים סביב השיח של מסורת / סבתא שלי כיבסה ביד / סבתא שלי לא ידעה לכתוב / גרפולגים לא יודעים לכתוב...
וכל אחד עם הסיפורים על הבן דוד/שכן/מכר, ('מכיר מישהו קרוב' זה גם יכול להיות השכן לפורום בפרוג...)
סליחה, אבל את/ה שלחת כתב יד לאבחון גרפולוגי? כן? מה אתה אומר? לא? שלום.
אגב, בכלל הפורום הזה נפתח למטרה אחרת, אבל אזרום עם זה, כי כך טבעם של פורומי פרוג, כידוע. אבל שיהיה על רמה! לא סתם סיפורי עורבא פרח, ודיעות על בסיס תחושת בטן או מקובעות נושנה.
ובכן, בטח תאמרו, מדבר הרבה, בא נראה אותך! אתם צודקים.
אז אני לא מכיר המון גרפולוגים, אבל כן שלחתי כתב יד לאבחון עם ציור עץ וציור בית, והתוצאה הממה אותי, בול פגיעה! ובכנות אומר לכם, גם אני אף פעם לא האמנתי בזה עד שנוכחתי בעצמי. לא קראתי מחקרים, אבל גם לא נצרכתי לכך, ראיתי שזה עובד, וזו ההוכחה הטובה ביותר. כן, גם אני אמרתי 'טוב, לכל בני אנוש יש פחות או יותר את המכלול של אותן תכונות, והגרפולוג פשוט עובד עליך בעיניים, אתה רואה את מה שאתה רוצה, לא רואה את מה שלא בא לך לראות, וכך זה הולך...' אז זהו, יש דברים שאתה קולט שהנה זה! עלית על הנקודה!
עדיין זה לא אומר שכולם טובים
ויודעים לפענח את הכתבים
וממש לא מחייב שכל אשר בשם גרפולוג יכונה
אזי אליו תרוץ ותפנה.
זה מה שידוע לי מניסיוני בעניין, אני לא כופה את דעתי על הסוברים אחרת, ומכאן תצא קריאה לכל מי שיכול לספר מה שהוא בעצמו יודע, בעצם לא יודע אלא חווה והתנסה בעצמו! את הרהוריו ותחושות ליבו שיספר לנו בהזדמנות אחרת, קבלנו?

הייתה לי חוויה דומה: התייחסתי בזלזול רב לכל צורות האבחון הללו. עד שפגשתי במישהי שקוראת בכף היד. ואל תקפיצו לי פה פסוקים עכשיו. היא לא מגדת עתידות, אלא מאבחנת מצב קיים. היא הסתכלה בכף היד ואמרה דברים חד משמעיים ומדוייקים. לא כאלה שאפשר לפרשן / להטות לכיוון הרצוי.
ובכן, דעתי לא השתנתה... אבל אני מודה שזו היתה חוויה יוצאת דופן.

האמת שגם אני לא ראיתי את זה כתוב, אז שאלתי את הרב גוגל 'קלסתר פניו של משה רבינו'
הרב ענה לי מיידית שישנן מס' מקורות, אך המהימן שבהן הוא ספר יטב לב, פרשת נח, דף נ"א.
אם אמצא מקורות נוספים אעדכן.
מדרש ידוע. יש לו המון התנגדויות קדומות. התפרסמו אודותיו כמה כתבות שהעלו טענות והוכחות לכאן ולכאן.

זו בדיוק היתה טענת הצדוקים, 'אם התורה לא כתבה, זה לא רלוונטי לגבינו'
אנחנו, קיבלנו על עצמנו גם תורה שבעל פה, שחצי מהש"ס זה הסברים ודברים שלא כתובים במפורש בתורה שבכתב.
את המדרש כתבו תנאים קדושים, ולא כאלו שמספרים סיפורים...
גלשנו...
תלוי למה קוראים 'מדרש'. יש כל מיני מדרשים. לא כולם הם מדרש רבה...חלקם מדורות הרבה יורת מאוחרים והרבה פחות אמינים.

אלא מאבחנת מצב קיים. היא הסתכלה בכף היד ואמרה דברים חד משמעיים ומדוייקים. לא כאלה שאפשר לפרשן / להטות לכיוון הרצוי.
קריאה קרה קלאסית,
יש לזה כללים פשוטים, אם תרצי מאד תוכלי ללמוד גם.

שטויות. סליחה על הבוטות.
בעיות אמיתיות שורשיות אי אפשר להסתיר.
לא יכולה , לא יכולה , לא יכולה.
כלומר יכולה ב50% , בדיוק כמוני, ומחקרים הוכיחו שאנשים שלא למדו גרפולוגיה הצליחו לאבחן ולדייק באותה רמה ואפילו יותר.

אני אעשה לכם מחיר טוב, באמת.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....