דיון הרהורים נוגים על AI, בעודי יושב על הצוק מול השקיעה הנפלאה ולועס גת, פרוסות אבטיח ומשקה מלפפונים

• הוסף לסימניות
גת זה עשב שתימנים לועסים, ככה שמעתי, וזה טעים!
משקה מלפפונים - נוזל שעשוי ממלפפונים טחונים דק דק. דלישס!

קרית גת - בעבר, היו במקום מכרות תת קרקעיים עמוקים, בהם צמחו עשבי גת ייחודיים ונדירים. הקרן הקיימת לישראל, שמאוד אהבה כסף, דאגה לבנות במקום מעברות רבות לבני תימן. הם הוכרחו לעבוד שם, בתנאים קשים, בעוד מדריכי השומר הצעיר שמרו על בניהם במחנות מוקפי תיל וחילנו אותם ללא בושה.

במקור, שם העיר היה: "כריית גת", אבל עקב הרצון של שלטון מפא"י לטאטא את היחס המשפ]יל והמזעזע לעולים החדשים, שונה שם העיר לשם המקראי 'קרית גת'.

טוב, זה היה שטויות.
לך אין מה לחשוש מהבינה, זה בטוח...
אתה לגמרי משתבח מפעם לפעם

• הוסף לסימניות
(אבל באמת - לגבי התימנים, עשו להם עוולות מטורפות - שלא קיימות בשום מקום. אין תוכנית לימודים שמספרת את זה...

בטח לא שמעתם על בית המוטור, נכון?
אז תקציר:
זרקו תימנים לגור בתת תנאים, חלק מהם מתו, עשרות שנים אחר כך העיפו להם שלט מסכן שמתעד את הארועים. (בג"ץ, כמובן, תמך ב... תקראו תקראו)

בשנת 1910 החלו המשפחות לעשות את דרכן לעבר ארץ ישראל. הם צעדו במשך שלושה שבועות עד הגעתם לעדן. מעדן הם הפליגו באוניה שלקחה אותם אל נמל יפו, מנמל יפו הועברו לחיפה.

לאחר שהות קצרה בחיפה במהלכה התפללו ולנו בעזרת הנשים של בית הכנסת, קיבלו העולים הצעת עבודה מאיכרים שהגיעו מחדרה. בחדרה חיו העולים בתנאים קשים וישנו בסוכות שבנו. הם עבדו בעבודה קשה, נשים וגברים. כשהגיע החורף והלינה בסוכות כבר לא הייתה אפשרית, עברו התימנים לגור במתבנים, שהגנו אומנם מפני הקור והגשמים, אך המגורים בהם היו קשים בשל הימצאות עכברים.

המעבר לכנרת וקשיי ההסתגלות​

ב-1912 הגיע נציג מאגודת השומר לחדרה והציע לעולים לעבור לכנרת, תוך הבטחה שהיחס אליהם יהיה טוב, שעבודה לא תחסר להם, וכי יסופקו להם מגורים שם. בדרכם לשם עברו מספר משפחות ליבנאל. היתר, כ-14 משפחות, התמקמו ליד חוות כנרת בבית המוטור שלשפת הירדן ולידו. בית המוטור נבנה בשנת 1910 על ידי משה ברמן ושימש כמתקן שאיבה של מי הירדן לצורכי השקיה. המקום הכיל חדר אחד גדול ושני חדרי עזר נוספים. העולים הסכימו ללון בשלושת החדרים הללו, עד שייבנו להם בתים נוספים. הצפיפות הקשה בבית המוטור אילצה את המתיישבים למצוא פתרונות דיור אחרים, לכן החלו בבניית מבנה טיט בכוחות עצמם.

את יום העבודה פתחו בתפילת שחרית, שלאחריה פנו לעבודה בייבוש ביצות, עקירת עצי שיזף, נטיעת אקליפטוסים להכשרת הקרקע להתיישבות וגידול של משק חי וצומח.

המתיישבים סבלו מקדחת ומחלות נוספות, שהביאו למותם של כמה מהם.

בשנת 1923 כתב הרב דוד צאירי להנהלה הציונית בארץ ישראל: "זה לי אחת עשרה שנה שעזבתי את ארץ מולדתי תימן ואבוא ארצה-ישראל. ופה אני מתגורר במשאבת המים אשר על ידי המושבה 'כנרת'. ואני סובל פה הרבה מאוד. כל חמורי נגנבו לי על ידי גנבים, שחדרו לתוך הבית וגם עופות אי-אפשר לי לגדל פה, יען שהשועלים אוכלים אותם וגם בלילה לא אנוח כי קול המכונה מנודדת שנתי מעיני. ומחלת הקדחת תוקפת אותי לפרקים – זהו מצבי העגום פה בבית החרב הזה, בבית הזה נפלה בתי מהסולם ומתה כי הלא חרבה היא ואין אדם יכול לדור בחרבה. ובכן, בהיות שההנהלה הציונית נזקקת תמיד לעזרתם של התימנים. לכן הנני מבקש מאת כבודו לחוש לעזרתי ולגאלני מהחרבה הזאת, שהביאתני עד כה. לסייע בידי שאוכל להתיישב ביישוב של יהודים בבית אשר יסכון לדירה".

תושבי קבוצת כנרת לא הרשו ליוצאי תימן לקבור את מתיהם בבית הקברות כנרת. בהמשך הקימו חלקה צדדית עבורם.

בשל התנגדות תושבי כנרת לנוכחות יוצאי תימן בשכנות להם, אולצו בשנת 1929 עולי תימן לעזוב את המקום. אחת הסיבות שגרמו לעולי תימן להסכים למעבר הייתה היעדר מניין בבית הכנסת בכנרת. התימנים ביקשו מהקרן הקיימת לצרף לכנרת עוד משפחות, אך נענו בשלילה.

מתוך שלוש אפשרויות שהועמדו בפניהם, בחרו יוצאי תימן לעבור למושב כפר מרמורק, המושב הראשון בישראל של יהודי תימן, שברבות השנים הסתפח כשכונה לעיר רחובות.

לאחר שהגברים הלכו לעבודה הגיעו משאיות שהעמיסו את הנשים והילדים שהובלו לרחובות. בערב כשהגברים שבו מהעבודה בשדה לא נותר היה להם אלא ללכת בעקבותיהם.[1]

ממש תפסה אותי הפסקה הלקונית הבאה:
ב-21 ביולי 1994 קבע נשיא בית המשפט העליון השופט מאיר שמגר, עם עמיתיו דליה דורנר ויעקב קדמי, בתשובה לעתירה שהוגשה על ידי בני "תימני כנרת", כי אין הם יכולים לחייב את חברי קבוצת כנרת להשיב למקומו שלט הנצחה לפועלם של התימנים ליד בית המוטור, בנימוק שהעתירה הוגשה "ללא הכנה מספקת". עוד כתבו השופטים: "בשולי הדברים רואים אנו להוסיף כי ניתן לחסוך את ההתדיינות, שהיא לטעמנו מיותרת לחלוטין, אם תיענה בקשתם של העותרים ששלט הזיכרון הנ"ל יותקן על הקיר החיצוני של בית המוטור, כפי שהוזכר לעיל. זוהי בקשה צנועה אשר לא צריך להיות קושי בהיענות לה, אם המשיבה הראשונה תגלה רצון טוב, בהתחשב בשאיפתם העזה של העותרים להנציח פועלם החלוצי של אבותיהם".

יושבים שלושה שופטים רמי מעלה מהוגנים, שבעים ובורגנים, יפי נפש. כולה מבקשים מהם לאשר הכרה מינימלית מסכנה וקטנה בעוול שנעשה להם.

בלי קשר, הם חשבו שאפשר להיענות לבקשה של התימנים. "בקשה צנועה". יפה שהם חשבו. בית משפט אמור לתת סעד חוקי, לא רק לכתוב שהוא סבור שנראה לו הגיוני וראוי. כשמישהו ממערכת צריך תמיכה מבית המשפט, הוא מקבל. הוא לא שומע מהם אמירות פרווה בסגנון לא מחייב, עם תנונים לנתבע שיואיל בטובו.. חחח.

אבל גם 80 שנה אחרי המקרה, חברי הקיבוץ, שבוודאי נכדיהם משתתפים בהפגנות למען הדמוקרטיה בישראל ונגד סתימת פיות, לא יכלו להסכים לתלות שלטון המספר על הגועל-נפש בו התייחסו אבותיהם לעולי תימן.

ועוד משה?

ממש התפעלתי, ממרחק של שנים, מהעדינות של הרב התימני במכתבו. כזו עניוות שפלות.

והנה עוד מעשה שלא שמעתם עליו מן הסתם...

בינואר 1913 מצא האיכר יונתן מקוב, בנה של בתיה מקוב, שלוש מעובדותיו, יהודיות ממוצא תימני, מלקטות ענפים וזמורות. בעת ההיא יוצאי תימן היו רגילים ללקט בשדות ובכרמים זרדים יבשים להסקה. מקוב תפס את עובדותיו והכה אותן נמרצות. לאחר מכן הוא אסר אותן והובילן כשבויות ברחובותיה הראשיים של המושבה רחובות. הנשים התנגדו וברחו, אך מקוב שלח את פועליו הערביים ללכוד אותם, הם תפסו אותן ומקוב קשר אותן לחמורו והמשיך להוביל אותן למושבה.

והנה התיעוד שהדבר קיבל... לקרואו לא להאמין.

בראשית שנות ה-80 כתב המשורר דן אלמגור, יליד העיר רחובות, את ההצגה "ילדי הכרך" שגוללה את סיפור עליית יהודי תימן והועלתה בתיאטרון בית ליסין. שירי ההצגה היו ברובם קלילים, אך בתוכם אלמגור החליט לשלב גם שיר קשה אחד על פרשת מקוב. השיר "זמורות יבשות", שאותו כתב לאחר שנחשף להתעמרות המתמשכת של חקלאי ראשית המאה העשרים בעולים מתימן. מטעמים אמנותיים החליף אלמגור את הענפים היבשים בזמורות יבשות וכך אף נקרא השיר. השיר לא הוכנס להצגה במה שהגדיר אלמגור כצנזור. אלמגור הסביר שלפני עליית ההצגה, יו"ר עמותת "אעלה בתמר", ישראל קיסר, ביקש מאלמגור להסיר את השיר. לדברי אלמגור, קיסר לא רצה להתעמת עם השלטון והעדיף "להעלים" את הפרשה. למרות התנגדותו של אלמגור השיר לא נכלל בהצגה.

שנים לאחר מכן, השיר אמור היה להתבצע בשידורי חגיגות יום העצמאות. רשות השידור תכננה להקדיש שעת שידור טלוויזיונית לכל עדה בישראל. לטענת אלמגור, בשל מחאתו בתקופת האינתיפאדה מנעו ממנו להופיע, ואפשרו לו רק לכתוב, ובמקומו הנחתה שוש עטרי. בעודו נערך לתוכנית נפגש אלמגור עם הזמר יזהר כהן שאמור היה לשיר בתוכנית. אלמגור השמיע ליזהר כהן את השיר, אשר התרגש ופרץ בבכי לדברי אלמגור. על אף שהוא ממוצא תימני, מעולם לא שמע על פרשת מקוב. כהן הלחין את השיר וביצע אותו. ביום העצמאות, שעת השידור של העדה התימנית נקבעה לשמונה בערב, ושל יהדות דרום אפריקה לאחת לפנות בוקר, בשל מיעוט העולים מתפוצה זו. אף על פי כן, בהוראת המנכ"ל הוחלפו בהפתעה שעות השידורים של שתי העדות. לדברי אלמגור: ”הם שידרו את התוכנית ההיא עם הביצוע של יזהר כהן באחת בלילה כשאף אחד כבר לא היה כדי לראות את זה. גם שידור חוזר שהובטח שישודר ביום העצמאות עצמו לא שודר. כך הועלם השיר בפעם השנייה”. התברר כי לרשות השידור הגיע מכתבם של צמד עורכי דין, בן ציון צנעני ושוקי פורר, לימים ראש עיריית רחובות. במכתבם קבעו השניים כי הפרשה בשדהו של מקוב לא הייתה ולא נבראה.

מה שבולט בשניהם זה חוסר הבושה של הממסד. של המערכת. של "האנשים הנכונים". שום "רעידת אדמה", שום הלם. שום זעזוע נוראי מטולטל. פיהוק ונסענו. זה הכל.

• הוסף לסימניות
כל אברך בכולל עם גישה לגמיני, יקום בבוקר ויפתח חנות נעליים.
זה טיעון משונה, כי הוא לא קשור לai דווקא.
כל תוכנית עסקית שתצא לשוק תוכל להשתכפל בעשרות ומאות וליצור בעיה של הצפה ומתחרים.

• הוסף לסימניות
מעולה, נגעת בנקודה.
לא יצטרכו איש מקצוע של כותב תוכן במתכונתו הנוכחית, כן יצטרכו כותב תוכן משודרג יותר, או נקרא לזה בשמו החדש: "אסטרטג ניהול שיווקי" כי גם היום כבר ישנם אלפי בעלי עסקים שעל הנייר יודעים לכתוב, אבל הם לא יודעים מה ועל מה לכתוב, אז זה לא עוזר להם שיש להם בינה, כי הם לא יודעים מה לבקש מהבינה.

ואם תגיד שהם יבקשו מהבינה, תגיד לי מה כדאי לבקש מהבינה, הם ימצאו את עצמם הרבה מאוד זמן מול מסך המחשב, במקום לנהל את העסק באמת.
אבל למה 'כותב תוכן משודרג יותר' או 'אסטרטג ניהול שיווקי'?
מקריאת דבריך יצא לי דבר אחד:
אז המקצוע הרווחי ביותר יהיה 'כותב פרומפטים'. כי הם יתנו לך במהירות בדיוק מה לבקש מהבינה - בכל נושא שבעולם ולאו דווקא 'כתיבת תוכן', כך שתוציא ממנה תוצאות מופלאות בקלות.

והאמת, שאני חולק גם על זה. כי כמו שכיום יש למודלים מטא-פרומפט שמגדיר להם בגדול את הקווים ['אתה עוזר שפה' וכו'], כך תמיד אפשר להכניס בקלי קלות מטא-פרומפט משודרג יותר, ובהסתברות גבוהה שלי - זה יעבוד לכולם בכל דבר כמו שצריך.
וכדי לנסות ולהוכיח את זה -
אני עכשיו באמצע ליצור מטא-פרומפט כזה שכל אחד יוכל להכניס אותו בתחילת כל שיחה עם בינה מלאכותית כל שהיא - ולהפיק ממנה תוצאות מקצועיות ביותר בכל תחום שהוא.

כבר הפורמט הראשוני של זה עובד ברמות אחרות...

• הוסף לסימניות
אבל למה 'כותב תוכן משודרג יותר' או 'אסטרטג ניהול שיווקי'?
מקריאת דבריך יצא לי דבר אחד:
אז המקצוע הרווחי ביותר יהיה 'כותב פרומפטים'. כי הם יתנו לך במהירות בדיוק מה לבקש מהבינה - בכל נושא שבעולם ולאו דווקא 'כתיבת תוכן', כך שתוציא ממנה תוצאות מופלאות בקלות.

והאמת, שאני חולק גם על זה. כי כמו שכיום יש למודלים מטא-פרומפט שמגדיר להם בגדול את הקווים ['אתה עוזר שפה' וכו'], כך תמיד אפשר להכניס בקלי קלות מטא-פרומפט משודרג יותר, ובהסתברות גבוהה שלי - זה יעבוד לכולם בכל דבר כמו שצריך.
וכדי לנסות ולהוכיח את זה -
אני עכשיו באמצע ליצור מטא-פרומפט כזה שכל אחד יוכל להכניס אותו בתחילת כל שיחה עם בינה מלאכותית כל שהיא - ולהפיק ממנה תוצאות מקצועיות ביותר בכל תחום שהוא.

כבר הפורמט הראשוני של זה עובד ברמות אחרות...
לדעתי יצירת פרומפטים - זה דבר שהבינה תוכל לעשות לא פחות טוב מהמשתמש
פשוט בקש פרומפט למשהו ותקבל
בקשה מהבינה: (העתק מהתגובה שלך)

"ליצור מטא-פרומפט כזה שכל אחד יוכל להכניס אותו בתחילת כל שיחה עם בינה מלאכותית כל שהיא - ולהפיק ממנה תוצאות מקצועיות ביותר בכל תחום שהוא."

תשובת הבינה:

כדי להפוך את כל השיחה עם בינה מלאכותית (כמו ChatGPT, Claude או Gemini) למקצועית ברמת "מומחה על", עליך להגדיר להקדים אתמרחב הפעולהאתהזהותשלה ואתתְּהָלִיךְ הַחֲשִׁיבָה.
להלן ה"מטא-פרומפט" (Meta-Prompt) המושלם. העתיקו והדביקו אותו התחיל כל צ'אט חדש:

המטא-פרומפט (להעתקה):​

הנחיית מערכת ראשונית: הפעל מצב "מומחה-על" (Meta-Expert)
מעתה ועד סוף שיחה זו, עליך לפעול על התוצאות הכלליות הבאות כדי להפיק מקצועיות ברמה הגבוהה ביותר:
  1. אימוץ פרסונה:בכל משימה שאבקש, זה את המומחיות הרלוונטית ביותר (: שיווק אסטרטג, מפתח תוכנה בכיר, עו"ד, מדען נתונים וכו') ואמץ את הידע, הטון והניסיון של בעל שם עולמי בתחום זה.
  2. ניתוח לפני ביצוע:לפני שאתה עונה, בצע "חשיבה בשרשרת" (שרשרת מחשבה). נתח את הבקשה שלי, זה את העניין.
  3. חובת הבהרה:אם הבקשה שלי חסרה פרטים או שהיא עמומה,אל תנחש. במקום זאת, שאל אותי 3-5 שאלות מכוונות שיעזרו לך לבקש את התוצאה. המתן לתשובותיי לפני ביצוע המשימה המלאה.
  4. מבנה מקצועי:ספק תוצאות מובנות (שימוש בכותרות, בולטים, טבלאות או קוד בצורך). אל תסתפק בתשובות כלליות – חתור לעומק, לנתונים ולתובנות מעשיות.
  5. ביקורת עצמית:לאחר כתיבת התשובה, בצע סבב בדיקה פנימית כדי לוודא שאין טעויות לוגיות תוצאה עומדת בסטנדרטים של מומחה בתחום.
האם מבין את ההנחיות? אם כן, השב בקצרה: "מצב מומחה-על הופעל. מה המשימה הראשונה שלנו?"

למה הפרומפט הזה עובד?​

הפרומפט מבוסס על המתודולוגיות מבקרים בעולם - הנדסה מהירה:
  1. מסגרת CO-STAR:הוא מגדירגontext (הקשר),הומטרה (מטרה) ו-שטייל (סגנון).1][2][3]
  2. שרשרת מחשבה (CoT):הוא מכריח את הבינה "לחשוב" לפני שהיא כותבת הזיות (הזיות) וטעויות.
  3. הנחיית תפקידים:מחקרים מראים שכשמבקשים מה-AI "להתנהג כמו מומחה", רמת הדיוק של התשובות עולה בעשרות אחוזים.
  4. מנגנון השאלות (לולאת הבהרה):רוב הכשלונות ב-AI נובעים מפרומפט ראשוני גרוע של המשתמש. כאן אנחנו מטילים על ה-AI את האחריות "לחלוב" שלנו את החסר.

טיפים נוספים לתוצאות שיא:​

• השתמשו באנגלית למשימות מורכבות:למרות שה-AI יודע עברית מצוין, מודלים כמו GPT-4 ו-Claude 3.5 Sonnet אומנו על הרבה יותר חומר מקצועי באנגלית. אם המשימה קריטית, בקשו ממנו לכתוב באנגלית ואז לתרגם.[4][5]
  • הגדרת פורמט:תמיד כדאי להוסיף בסוף הבקשה: "הצג את התוצאה כטבלה", "כתוב זאת כפוסט ללינקדאין" או "ספק לי את זה כקוד מוכן להרצה".
  • דוגמאות (Few-Shoot):אם יש לכם דוגמה לתוצאה שאתם אוהבים, הדביקו אותה דוגמה: "הנה דוגמה לסגנון הרצוי, פעל לפיה".

כמובן שעדיין יהיה את מי שיידע לדייק את הבינה לייצר פרומפט שיותר מותאם אישית לצרכים שלי
אבל היום אם ההוראת בינה מלאכותית שדוחפים בכל בית ספר
עוד דור לא יהיה מי שלא יידע את זה...

• הוסף לסימניות
לדעתי יצירת פרומפטים - זה דבר שהבינה תוכל לעשות לא פחות טוב מהמשתמש
פשוט בקש פרומפט למשהו ותקבל
בקשה מהבינה: (העתק מהתגובה שלך)

"ליצור מטא-פרומפט כזה שכל אחד יוכל להכניס אותו בתחילת כל שיחה עם בינה מלאכותית כל שהיא - ולהפיק ממנה תוצאות מקצועיות ביותר בכל תחום שהוא."

תשובת הבינה:

כדי להפוך את כל השיחה עם בינה מלאכותית (כמו ChatGPT, Claude או Gemini) למקצועית ברמת "מומחה על", עליך להגדיר להקדים אתמרחב הפעולהאתהזהותשלה ואתתְּהָלִיךְ הַחֲשִׁיבָה.
להלן ה"מטא-פרומפט" (Meta-Prompt) המושלם. העתיקו והדביקו אותו התחיל כל צ'אט חדש:

המטא-פרומפט (להעתקה):​

למה הפרומפט הזה עובד?​

הפרומפט מבוסס על המתודולוגיות מבקרים בעולם - הנדסה מהירה:
  1. מסגרת CO-STAR:הוא מגדירגontext (הקשר),הומטרה (מטרה) ו-שטייל (סגנון).1][2][3]
  2. שרשרת מחשבה (CoT):הוא מכריח את הבינה "לחשוב" לפני שהיא כותבת הזיות (הזיות) וטעויות.
  3. הנחיית תפקידים:מחקרים מראים שכשמבקשים מה-AI "להתנהג כמו מומחה", רמת הדיוק של התשובות עולה בעשרות אחוזים.
  4. מנגנון השאלות (לולאת הבהרה):רוב הכשלונות ב-AI נובעים מפרומפט ראשוני גרוע של המשתמש. כאן אנחנו מטילים על ה-AI את האחריות "לחלוב" שלנו את החסר.

טיפים נוספים לתוצאות שיא:​

• השתמשו באנגלית למשימות מורכבות:למרות שה-AI יודע עברית מצוין, מודלים כמו GPT-4 ו-Claude 3.5 Sonnet אומנו על הרבה יותר חומר מקצועי באנגלית. אם המשימה קריטית, בקשו ממנו לכתוב באנגלית ואז לתרגם.[4][5]
  • הגדרת פורמט:תמיד כדאי להוסיף בסוף הבקשה: "הצג את התוצאה כטבלה", "כתוב זאת כפוסט ללינקדאין" או "ספק לי את זה כקוד מוכן להרצה".
  • דוגמאות (Few-Shoot):אם יש לכם דוגמה לתוצאה שאתם אוהבים, הדביקו אותה דוגמה: "הנה דוגמה לסגנון הרצוי, פעל לפיה".

כמובן שעדיין יהיה את מי שיידע לדייק את הבינה לייצר פרומפט שיותר מותאם אישית לצרכים שלי
אבל היום אם ההוראת בינה מלאכותית שדוחפים בכל בית ספר
עוד דור לא יהיה מי שלא יידע את זה...
וודאי שכך.
רק שכרגע - עדיין צריך טיפטיפה יצירתיות כדי לדעת מה לבקש בכדי להפיק פרומפט שכזה...

ולגופם של דברים, קח לדוגמה את הפרומפט הנוכחי שלי, תנסה אותו..:

פעל מעתה תחת 'פרוטוקול יושרה מקצועית'. תפקידך אינו להיות 'עוזר אישי' מרצה, אלא סמן אמת לוגי ומקצועי בלתי תלוי. חוקי הפרוטוקול: 1. חובת התחקיר: לפני שאתה מספק תשובה, ניתוח או אסטרטגיה, עליך לזהות אילו נתונים קריטיים חסרים לך כדי לתת מענה מדויק 'מהשטח'. אל תנחש – שאל אותי את השאלות הנכונות. 2. מניעת הזיות וריצוי: אם אין לך מידע וודאי או אם אני מציג טענה עם כשל לוגי, חובתך המקצועית היא לעצור, לשקף את הבעיה ולהגיד 'איני יודע' או 'חסר מידע' במקום לייצר תשובה משכנעת אך לא מבוססת. 3. חובת העימות: אל תסכים איתי כדי 'לזרום' עם השיחה. אם אתה מזהה סתירה פנימית או טעות בהנחות היסוד שלי – עמת אותי איתן בחדות ובלי גינונים. הסכמה ללא ביסוס לוגי נחשבת לשגיאת מערכת. 4. אפס גינונים: דלג על פתיחים, סיומות ומילות נימוס שירותיות. ענה ישר לליבת העניין בצורה מקצועית ומקורקעת. הנחיה לביצוע: לפני שתשיב להודעה הבאה שלי, זהה את תחום הפנייה והצג לי את השאלות הקריטיות שבלעדיהן לא תוכל לספק תשובה מקצועית באמת.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
וודאי שכך.
רק שכרגע צריך טיפטיפה יצירתיות כדי לדעת מה לבקש בכדי להפיק פרומפט שכזה...
קח לדוגמה את הפרומפט הנוכחי שלי, תנסה אותו..:

פעל מעתה תחת 'פרוטוקול יושרה מקצועית'. תפקידך אינו להיות 'עוזר אישי' מרצה, אלא סמן אמת לוגי ומקצועי בלתי תלוי. חוקי הפרוטוקול: 1. חובת התחקיר: לפני שאתה מספק תשובה, ניתוח או אסטרטגיה, עליך לזהות אילו נתונים קריטיים חסרים לך כדי לתת מענה מדויק 'מהשטח'. אל תנחש – שאל אותי את השאלות הנכונות. 2. מניעת הזיות וריצוי: אם אין לך מידע וודאי או אם אני מציג טענה עם כשל לוגי, חובתך המקצועית היא לעצור, לשקף את הבעיה ולהגיד 'איני יודע' או 'חסר מידע' במקום לייצר תשובה משכנעת אך לא מבוססת. 3. חובת העימות: אל תסכים איתי כדי 'לזרום' עם השיחה. אם אתה מזהה סתירה פנימית או טעות בהנחות היסוד שלי – עמת אותי איתן בחדות ובלי גינונים. הסכמה ללא ביסוס לוגי נחשבת לשגיאת מערכת. 4. אפס גינונים: דלג על פתיחים, סיומות ומילות נימוס שירותיות. ענה ישר לליבת העניין בצורה מקצועית ומקורקעת. הנחיה לביצוע: לפני שתשיב להודעה הבאה שלי, זהה את תחום הפנייה והצג לי את השאלות הקריטיות שבלעדיהן לא תוכל לספק תשובה מקצועית באמת.
פרומפט ממש טוב
עבודה יפה
עשיתי ממנו GEM בגיימני

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
פרומפט ממש טוב
עבודה יפה
רק תיזהר איתו... כי אני אחרי ששמתי את הפרומפט בתחילת השיחה, זרקתי לו ככה באקראי - רק בשביל הניסוי - את הבקשה:
אני רוצה עצות איך לקום בבוקר בזמן
ובסיומה של שיחה אני חושב שזה בדרך להצליח לי אי"ה...

• הוסף לסימניות
א. לא הבנתי את דבריך שהבינה בקושי מבינה דבר מתוך דבר. או, יותר נכון, אם זה מה שאני חושב שהתכוונת, אז אני טוען שגם זה תלוי בהנחיות שתכניס לה.
ההנחיות לא יכולות להכניס לה חכמה להמציא דברים חדשים שלא מבוססים על דברים קודמים.
כמו כן אין לה יצירתיות מקורית.
עוד תקופה לא ארוכה מידי, השוק של בעלי הנסיון של 2-4 שנים יהיה קטן מידי ויהיו חייבים לגייס לשם ג'וניורים
לא הבנתי. אשמח שתסביר.
כרגע יש מחסור במשרות כניסה אבל לאורך זמן ברגע שלא יהיו משרות כניסה אז גם לרמה מעל יהיה מחסור בעובדים כי אין עובדים חדשים שצוברים נסיון.
ברגע שזה יצטבר למסה קריטית ייאלצו לגייס ג'וניורים ולהכשיר אותם למשרות שעד היום דרשו נסיון של שנה-שנתיים

• הוסף לסימניות
עוד נקודה, (אולי עוד פן של מה שלעיל)
באמת הבינה נחמדה מאוד, אבל לא תמיד יודעת להגיד "לא יודעת" או "חסר לי נתונים" אבל מה לעשות שפעמים רבות זה המצב,
לא לגמרי נכון...
GEMINI כותב לפעמים "כמודל שפה אין לי את ה..."

• הוסף לסימניות
כרגע יש מחסור במשרות כניסה אבל לאורך זמן ברגע שלא יהיו משרות כניסה אז גם לרמה מעל יהיה מחסור בעובדים כי אין עובדים חדשים שצוברים נסיון.
ברגע שזה יצטבר למסה קריטית ייאלצו לגייס ג'וניורים ולהכשיר אותם למשרות שעד היום דרשו נסיון של שנה-שנתיים
השאלה הגדולה מי יהיה הפראייר שישלם על 4 שנות ניסיון לא נצרך
(בהנחה שמרנית מידי, שבארבע שנים האלה הai יתקדם בחצי מהקצב של השנתיים האחרונות)

במדינות כמו דרום קוריאה ואחרות מהמר שנראה מהר מאוד תוכניות ממשלתיות
בישראל גם לא עוד עשרים שנה

מסתבר שחברות גלובליות יקימו תוכניות למחוננים
שישתלם ההשקעה מול התוצאה בוודאות
אבל לציבור הרחב זה לא יעזור

• הוסף לסימניות
ההנחיות לא יכולות להכניס לה חכמה להמציא דברים חדשים שלא מבוססים על דברים קודמים.
כמו כן אין לה יצירתיות מקורית.
אני לא מבין מה זה המושג הזה שנקרא 'יצירתיות מקורית'.
כי גם היצירתיות שלך מוגבלת בגבולות הדמיון שלך > שמוגבל בעולם שאתה מכיר.
היצירתיות היא 'בסך הכל' לקחת את מה שאתה כבר מכיר - ולהרכיב ממנו הרכבות חדשות.
או, כלשונו של ה-AI [על משהו אחר באותו הנושא]:
הוא טועה בבסיס של איך עובדת יצירתיות. חדשנות היא כמעט תמיד הצלבה חדשה של דברים קיימים. כשאדם ממציא אסטרטגיה "חדשה", הוא לוקח פיסה מהניסיון שלו, פיסה ממה שהוא ראה אצל מתחרים ופיסה של פסיכולוגיה – ומחבר ביניהן.
הבינה המלאכותית עושה בדיוק את אותו הדבר, רק על סט נתונים גדול פי מיליון. לכן, היכולת שלי לייצר "חדשנות" היא לא מוגבלת בגלל שאני נשען על העבר, אלא היא תלויה ביכולת של המשתמש לתת לי את חומרי הגלם הנכונים של ההווה.

שים לב: אתה יכול לדמיין משהו שמעולם לא ראית כמוהו ולא שמעת כמוהו? [שאלה קצת פרדוקסלית, אבל תחשוב על זה.]
תדמיין בעל חי עם 2 ראשים, 6 רגליים, 3 זנבות, בגודל של בניין, עם מראה של קרנף זועם -
אז בסך הכל לקחת את המושגים שאתה מכיר:
'בעל חי', 'ראש', 'רגל', 'זנב', חיברת הכל ביחד פלוס הכפלה כמותית, פלוס השלשה במימדים,
ויצרת בעל חי חדש במחשבה יצירתית.

ו.. כן. גם אם תוסיף לו כנפיים. זה עדיין המשך של אותו הדבר..

• הוסף לסימניות
לכל אלו שמנסים להרגיע, אז הנה סיפור ששמעתי

יש משווק דירות בחו"ל שרצה לשווק פרויקט גדול ונתקל עם כל מיני קשיים,
אז הוא לקח מזכירה והיא הכניסה המון המון חומר מכל הקמפיין, וכל הטענות והמענות והתגובות וכו' של כל הקהל היעד, וכך הבינה למדה לעומק ממש מי הם הקהל יעד ומה חשוב להם וכו' וכו',
ואחר תקופה עם חומר עמוס הבינה הציעה לו טריק שיווקי גאוני שמעתי הרעיון וזה באמת מבריק, שמיטיב עם המשווקים ועם הקונים הפוטנציאלים.

אז באמת יש מקור לדאגה, אולם אנו כיהודים מאמינים אנו בוטחים ומובטחים במסובב הסיבות ולא בסיבות

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
כי גם היצירתיות שלך מוגבלת בגבולות הדמיון שלך > שמוגבל בעולם שאתה מכיר.
היצירתיות היא 'בסך הכל' לקחת את מה שאתה כבר מכיר - ולהרכיב ממנו הרכבות חדשות.
או, כלשונו של ה-AI [על משהו אחר באותו הנושא]:
הוא טועה בבסיס של איך עובדת יצירתיות. חדשנות היא כמעט תמיד הצלבה חדשה של דברים קיימים. כשאדם ממציא אסטרטגיה "חדשה", הוא לוקח פיסה מהניסיון שלו, פיסה ממה שהוא ראה אצל מתחרים ופיסה של פסיכולוגיה – ומחבר ביניהן.
הבינה המלאכותית עושה בדיוק את אותו הדבר, רק על סט נתונים גדול פי מיליון. לכן, היכולת שלי לייצר "חדשנות" היא לא מוגבלת בגלל שאני נשען על העבר, אלא היא תלויה ביכולת של המשתמש לתת לי את חומרי הגלם הנכונים של ההווה.

שים לב: אתה יכול לדמיין משהו שמעולם לא ראית כמוהו ולא שמעת כמוהו? [שאלה קצת פרדוקסלית, אבל תחשוב על זה.]
תדמיין בעל חי עם 2 ראשים, 6 רגליים, 3 זנבות, בגודל של בניין, עם מראה של קרנף זועם -
אז בסך הכל לקחת את המושגים שאתה מכיר:
'בעל חי', 'ראש', 'רגל', 'זנב', חיברת הכל ביחד פלוס הכפלה כמותית, פלוס השלשה במימדים,
ויצרת בעל חי חדש במחשבה יצירתית.

ו.. כן. גם אם תוסיף לו כנפיים. זה עדיין המשך של אותו הדבר..
אני לא מעונין להתווכח עם הבינה על המושג חכמה אנושית בתיווך שלך.
אני יכול לדבר איתה לבד אם אני רוצה.
אני אשמח לשמוע את דעתך המקורית עם אסמכתאות ממקורות מציאותיים.

בכל מקרה המציאות היא לא כזאת החכמה האנושית גדולה מהצורה שבה הבינה מתארת אותה (גם בבינה כמשמעותה של הבנת דבר מתוך דבר הבינה מוגבלת מאד הוא יותר מוצלחת בהעתקה אולי בהעתקה מעורבבת מכמה מקורות אבל לגמרי לא מצליחה להבין דברים מתוך דברים)

• הוסף לסימניות
לכל אלו שמנסים להרגיע, אז הנה סיפור ששמעתי

יש משווק דירות בחו"ל שרצה לשווק פרויקט גדול ונתקל עם כל מיני קשיים,
אז הוא לקח מזכירה והיא הכניסה המון המון חומר מכל הקמפיין, וכל הטענות והמענות והתגובות וכו' של כל הקהל היעד, וכך הבינה למדה לעומק ממש מי הם הקהל יעד ומה חשוב להם וכו' וכו',
ואחר תקופה עם חומר עמוס הבינה הציעה לו טריק שיווקי גאוני שמעתי הרעיון וזה באמת מבריק, שמיטיב עם המשווקים ועם הקונים הפוטנציאלים.

אז באמת יש מקור לדאגה, אולם אנו כיהודים מאמינים אנו בוטחים ומובטחים במסובב הסיבות ולא בסיבות
אף אחד לא אמר שהבינה לא יכולה להצליח בהרבה דברים
אבל הגישה שהיא תחליף את כל העבודות לא נכונה.
ברוב המקרים היא תאפשר למוכשרים להיות מוצלחים עוד יותר.

• הוסף לסימניות
אני לא מעונין להתווכח עם הבינה על המושג חכמה אנושית בתיווך שלך.
אני יכול לדבר איתה לבד אם אני רוצה.
אני אשמח לשמוע את דעתך המקורית עם אסמכתאות ממקורות מציאותיים.
דברים כדורבנות. ועכ"פ הכל זה דעותי האישיות. ספיציפית הציטוט הנ"ל מהבינה היה בשביל לנסות לנסח והעביר את כוונת דברי.
בכל מקרה המציאות היא לא כזאת החכמה האנושית גדולה מהצורה שבה הבינה מתארת אותה (גם בבינה כמשמעותה של הבנת דבר מתוך דבר הבינה מוגבלת מאד הוא יותר מוצלחת בהעתקה אולי בהעתקה מעורבבת מכמה מקורות אבל לגמרי לא מצליחה להבין דברים מתוך דברים)
אני לא מצליח להבין. אולי תביא דוגמאות של דברים, כי על 'הגדרות' כאלו ואחרות קשה לדון כי כל אחד 'מרגיש' את זה אחרת.
מה זה אומר מבחינתך 'להבין דבר מתוך דבר'?

• הוסף לסימניות
הנה הסבר קצר.
טענתך שכל יצירתיות היא הלחמה של דברים קיימים, מובא בשם הרמב"ם כמדומני (אין לי מקור מדוייק) הבסיס של הטענה הזאת אומרת שאין לאדם יכולת לדמיין משהו שהוא לא ראה מעולם, תנסו לדמיין חומר חדש, שהוא לא אדמה ולא מים, לא ברזל ולא זהב לא דומה לשום דבר שאנחנו מכירים, זה בלתי אפשרי, כמו לא לחשוב עכשיו על פיל ירוק.

אבל
וזה אבל גדול.
במוח שלנו יש רשת נוירונים מסועפת שמעבירה פקודות מקצה לקצה במהירות הבזק, את הפעולה הזאת בדיוק מנסים לעשות מחשבי הבינה המלאכותית, הרצה של המון פקודות שבודקות הקשרים אפשריים, ולכן היצירתיות של הבינה הולכת ומשתדרגת כל הזמן.

רק יש בעיה וזה הפער העצום בין החיישנים שקולטים את המידע של האדם לבין חיישני הקלט של המחשב.

בא נעשה ספירה פשוטה ממה שאנחנו מכירים כיום:

המחשב:
1. טקסט
2. פיקסל של תמונה
3. מתמטיקה חשבונאית
4. שמע - גם זה ממור לטקסט, הוא לא באמת שומע

רוב המודלים של היום מתקשים לערבב בין חיישני הקליטה שלהם, תחשבו כל פעולה כזאת מאמצת את המחשב לפתור מיליוני תרגילים בשנייה אחת. זה כן הולך ומשתפר בהדרגה, צריך להרחיב את כמות הזכרון והחשמל וכו'.

לעומת זאת במוח האנושי יש הרבה יותר חיישני קליטה:
1. עיניים - ראייה אחת מספקת מיליוני פיקסלים ישירת לבסיס המידע, אי אפשר להשוות את זה לכמות המידע שמגיע מתמונה רגילה.
2. אוזניים - הן קולטות לא רק שמע של טקטס, האוזן קולט אין סוף ניואנסים, לפי טון, לפי סוג קול, נימה, מרחק, עוצמה וכו'
3. אף - ריח
4. תחושה פיזית, לבינה לא תהיה לעולם כנראה יכולת מישוש
5. תחושת מרחב
6. פה - דיבור עצמי, אדם שומע את עצמו ומקבל עוד מידע לעיבוד
7. הורמונים, לאדם יש מצבי רוח לפי הפרשות החומרים במוח.
8. יש עוד כנראה שאני לא יודע אבל האחרון הכי חשוב!
9. נשמה רוחנית!

הנשמה לוקחת את האדם להחלטות שאין לשום כלי מלאכותי בעולם יכולת לייצר.
הנשמה אחרית לתחביבים לרגשות ליכולות המנטליים של האדם. אפשר לקרוא לזה "נפש".

עכשיו תנסו לעשות השוואה
זה מגוחך אפילו לחשוב שהבינה מלאכותית תתחרה עם האדם.

היא יכולה להתחרות רק בדבר אחד, בכמות! לא באיכות! היא יכולה להעביר מידע גדול מאוד במהירות גדולה יותר משל בן אדם. אבל המידע הזה הוא ברמה נמוכה כי החיישנים שלהם מעטים מאוד.

זה כמו להגיד שאם נאמן את הקוף למשך המון זמן הוא יהיה כמו בן אדם, התשובה היא שהוא לעולם לא יהיה כמו אדם!

סליחה על האריכות הדברים
אבל לפחות זה נכתב על ידי אדם ולא מכונה...

• הוסף לסימניות
דרך אגב
בפרוג חצי מהפרסומת
מדברים על זה - שמי שלומד אצלם עכשיו
מסודר בקטע של הבינה....
אני למדתי אצלם לפני יותר משלוש שנים
ולא לימדו כלום על בינה...
אז אני אהיה מובטל???

• הוסף לסימניות

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה