דיון הרהורים נוגים על AI, בעודי יושב על הצוק מול השקיעה הנפלאה ולועס גת, פרוסות אבטיח ומשקה מלפפונים

• הוסף לסימניות
הניסיון להוכיח מיכולת הai כיום ליכולותיו בעוד 10 שנים
משול לניסיון להוכיח מיכולות המצלמה / פלאפון / מחשב / רכב חשמלי ועוד ועוד
3 שנים מהפריצה שלהם למצב עשור אחרי

לא יודע מה יהיה, יודע רק שאף אחד כאן לא יודע…

• הוסף לסימניות
אז מומלץ ללמוד מהר
מנסיוני בהייטק
מי שלא לומד להשתמש בזה ככלי - מאוד מהר יהפוך ללא רלוונטי
מוזיקה זה רגש שלי
לפחות המוזיקה שלי
אם אני אתן לו לעשות את המוזיקה
כל הרעיון של המוזיקה שלי הלך

• הוסף לסימניות
הנה הסבר קצר.
טענתך שכל יצירתיות היא הלחמה של דברים קיימים, מובא בשם הרמב"ם כמדומני (אין לי מקור מדוייק) הבסיס של הטענה הזאת אומרת שאין לאדם יכולת לדמיין משהו שהוא לא ראה מעולם, תנסו לדמיין חומר חדש, שהוא לא אדמה ולא מים, לא ברזל ולא זהב לא דומה לשום דבר שאנחנו מכירים, זה בלתי אפשרי, כמו לא לחשוב עכשיו על פיל ירוק.

אבל
וזה אבל גדול.
במוח שלנו יש רשת נוירונים מסועפת שמעבירה פקודות מקצה לקצה במהירות הבזק, את הפעולה הזאת בדיוק מנסים לעשות מחשבי הבינה המלאכותית, הרצה של המון פקודות שבודקות הקשרים אפשריים, ולכן היצירתיות של הבינה הולכת ומשתדרגת כל הזמן.

רק יש בעיה וזה הפער העצום בין החיישנים שקולטים את המידע של האדם לבין חיישני הקלט של המחשב.

בא נעשה ספירה פשוטה ממה שאנחנו מכירים כיום:

המחשב:
1. טקסט
2. פיקסל של תמונה
3. מתמטיקה חשבונאית
4. שמע - גם זה ממור לטקסט, הוא לא באמת שומע

רוב המודלים של היום מתקשים לערבב בין חיישני הקליטה שלהם, תחשבו כל פעולה כזאת מאמצת את המחשב לפתור מיליוני תרגילים בשנייה אחת. זה כן הולך ומשתפר בהדרגה, צריך להרחיב את כמות הזכרון והחשמל וכו'.

לעומת זאת במוח האנושי יש הרבה יותר חיישני קליטה:
1. עיניים - ראייה אחת מספקת מיליוני פיקסלים ישירת לבסיס המידע, אי אפשר להשוות את זה לכמות המידע שמגיע מתמונה רגילה.
2. אוזניים - הן קולטות לא רק שמע של טקטס, האוזן קולט אין סוף ניואנסים, לפי טון, לפי סוג קול, נימה, מרחק, עוצמה וכו'
3. אף - ריח
4. תחושה פיזית, לבינה לא תהיה לעולם כנראה יכולת מישוש
5. תחושת מרחב
6. פה - דיבור עצמי, אדם שומע את עצמו ומקבל עוד מידע לעיבוד
7. הורמונים, לאדם יש מצבי רוח לפי הפרשות החומרים במוח.
8. יש עוד כנראה שאני לא יודע אבל האחרון הכי חשוב!
9. נשמה רוחנית!

הנשמה לוקחת את האדם להחלטות שאין לשום כלי מלאכותי בעולם יכולת לייצר.
הנשמה אחרית לתחביבים לרגשות ליכולות המנטליים של האדם. אפשר לקרוא לזה "נפש".

עכשיו תנסו לעשות השוואה
זה מגוחך אפילו לחשוב שהבינה מלאכותית תתחרה עם האדם.

היא יכולה להתחרות רק בדבר אחד, בכמות! לא באיכות! היא יכולה להעביר מידע גדול מאוד במהירות גדולה יותר משל בן אדם. אבל המידע הזה הוא ברמה נמוכה כי החיישנים שלהם מעטים מאוד.

זה כמו להגיד שאם נאמן את הקוף למשך המון זמן הוא יהיה כמו בן אדם, התשובה היא שהוא לעולם לא יהיה כמו אדם!

סליחה על האריכות הדברים
אבל לפחות זה נכתב על ידי אדם ולא מכונה...
1. לגבי הגדרת היצירתיות (הרמב"ם): דווקא לפי ההגדרה שהבאת בשם הרמב"ם, הבינה המלאכותית היא השיא של היצירתיות. אם יצירתיות היא "הלחמה של דברים קיימים", הרי שהמחשב מסוגל לבצע הלחמות וחיבורים בין מיליארדי פרטי מידע שאדם בודד לא יחשף אליהם בימי חייו. לכן, טכנית, כוח הדמיון (המורכב) שלו יכול לעלות על זה של האדם.
2. לגבי "החושים" והקלט: התיאור של יכולות המחשב אינו מעודכן. המודלים החדשים הם "מולטי-מודאליים" (Multimodal) – הם כבר לא רק ממירים טקסט, אלא "רואים" תמונות ו"שומעים" סאונד באופן ישיר ועשיר, כולל ניואנסים של טון ורגש בקול, ברמה שמתקרבת מאוד לחושים האנושיים ואף עוקפת אותם בדיוק שלהם בחלק מהמקרים.
3. הטיעון המנצח – הנשמה מול התוצאה: אתה צודק לגמרי שיש לאדם נשמה, רגש ותודעה שלמכונה אין ולעולם לא תהיה.אבל, יש להבדיל בין החוויה לבין התוצר.כדי לכתוב שיר מרגש, לצייר ציור מדהים או לפתור בעיה סבוכה – לא תמיד חייבים "נשמה", אלא מספיקה "בינה". העובדה שלמכונה אין רגש, לא אומרת שהיא לא יכולה לייצר תוצר שירגש אותנו או יהיה איכותי יותר מזה של אדם ממוצע.
בקיצור, הבינה המלאכותית לא נועדה להחליף את מהות האדם (הנשמה), אלא להתחרות ביכולות הביצוע שלו (השכל והיצירה הטכנית) – ושם היא בהחלט מנצחת לא רק בכמות, אלא הולכת ומנצחת גם באיכות.

• הוסף לסימניות
1. לגבי הגדרת היצירתיות (הרמב"ם): דווקא לפי ההגדרה שהבאת בשם הרמב"ם, הבינה המלאכותית היא השיא של היצירתיות. אם יצירתיות היא "הלחמה של דברים קיימים", הרי שהמחשב מסוגל לבצע הלחמות וחיבורים בין מיליארדי פרטי מידע שאדם בודד לא יחשף אליהם בימי חייו. לכן, טכנית, כוח הדמיון (המורכב) שלו יכול לעלות על זה של האדם.
2. לגבי "החושים" והקלט: התיאור של יכולות המחשב אינו מעודכן. המודלים החדשים הם "מולטי-מודאליים" (Multimodal) – הם כבר לא רק ממירים טקסט, אלא "רואים" תמונות ו"שומעים" סאונד באופן ישיר ועשיר, כולל ניואנסים של טון ורגש בקול, ברמה שמתקרבת מאוד לחושים האנושיים ואף עוקפת אותם בדיוק שלהם בחלק מהמקרים.
3. הטיעון המנצח – הנשמה מול התוצאה: אתה צודק לגמרי שיש לאדם נשמה, רגש ותודעה שלמכונה אין ולעולם לא תהיה.אבל, יש להבדיל בין החוויה לבין התוצר.כדי לכתוב שיר מרגש, לצייר ציור מדהים או לפתור בעיה סבוכה – לא תמיד חייבים "נשמה", אלא מספיקה "בינה". העובדה שלמכונה אין רגש, לא אומרת שהיא לא יכולה לייצר תוצר שירגש אותנו או יהיה איכותי יותר מזה של אדם ממוצע.
בקיצור, הבינה המלאכותית לא נועדה להחליף את מהות האדם (הנשמה), אלא להתחרות ביכולות הביצוע שלו (השכל והיצירה הטכנית) – ושם היא בהחלט מנצחת לא רק בכמות, אלא הולכת ומנצחת גם באיכות.
ואת זה כתבה בינה
'הספד לאנושות'

• הוסף לסימניות
ברצינות, בא לי לענות על זה.
אבל אין לי אפשרות טכנית להתווכח עם בינה מלאכותית.
אין משאבים.

אף על פי כן, הנושא הזה ברור לי כמו שמש בצהריים, שאין שום אפשרות אמיתית שמכונה תהיה יצירתית יותר מהאנושות.
ביום שזה יקרה, אז אדע בוודאות שבני אדם כבר לא שולטים בכדור הזה.

• הוסף לסימניות
גם לי יש משאלה שהבינה לא תחליף את הצורך בנו בפן המקצועי/תעסוקתי... ועדיין לא רואה הסבר מניח את הדעת שמצליח להסביר שזה לא יקרה.
זה שהבינה לא תוכל לעולם לייצר נשמה לא אומר שלא יוכל לעשות את העבודה שלך. אלא אם תוכיח שיש לך משהו עם צורך נשמתי למכור שהבינה לא יכולה לייצר - (אולי משרה תורנית?).

(עוד נקודה שהרהרתי בעקבות כך, לא קשור ישירות אבל כותב בכל זאת.. אם יחליטו מתי שהוא בעקבות הבינה שתמונות וסירטונים לא יהיו קבילים כראיות משפטיות אז יצטרכו להסתמך על פי עדים אנושיים אמינים...)

• הוסף לסימניות
הנה הסבר קצר.
טענתך שכל יצירתיות היא הלחמה של דברים קיימים, מובא בשם הרמב"ם כמדומני (אין לי מקור מדוייק) הבסיס של הטענה הזאת אומרת שאין לאדם יכולת לדמיין משהו שהוא לא ראה מעולם, תנסו לדמיין חומר חדש, שהוא לא אדמה ולא מים, לא ברזל ולא זהב לא דומה לשום דבר שאנחנו מכירים, זה בלתי אפשרי, כמו לא לחשוב עכשיו על פיל ירוק.

אבל
וזה אבל גדול.
במוח שלנו יש רשת נוירונים מסועפת שמעבירה פקודות מקצה לקצה במהירות הבזק, את הפעולה הזאת בדיוק מנסים לעשות מחשבי הבינה המלאכותית, הרצה של המון פקודות שבודקות הקשרים אפשריים, ולכן היצירתיות של הבינה הולכת ומשתדרגת כל הזמן.

רק יש בעיה וזה הפער העצום בין החיישנים שקולטים את המידע של האדם לבין חיישני הקלט של המחשב.

בא נעשה ספירה פשוטה ממה שאנחנו מכירים כיום:

המחשב:
1. טקסט
2. פיקסל של תמונה
3. מתמטיקה חשבונאית
4. שמע - גם זה ממור לטקסט, הוא לא באמת שומע

רוב המודלים של היום מתקשים לערבב בין חיישני הקליטה שלהם, תחשבו כל פעולה כזאת מאמצת את המחשב לפתור מיליוני תרגילים בשנייה אחת. זה כן הולך ומשתפר בהדרגה, צריך להרחיב את כמות הזכרון והחשמל וכו'.

לעומת זאת במוח האנושי יש הרבה יותר חיישני קליטה:
1. עיניים - ראייה אחת מספקת מיליוני פיקסלים ישירת לבסיס המידע, אי אפשר להשוות את זה לכמות המידע שמגיע מתמונה רגילה.
2. אוזניים - הן קולטות לא רק שמע של טקטס, האוזן קולט אין סוף ניואנסים, לפי טון, לפי סוג קול, נימה, מרחק, עוצמה וכו'
3. אף - ריח
4. תחושה פיזית, לבינה לא תהיה לעולם כנראה יכולת מישוש
5. תחושת מרחב
6. פה - דיבור עצמי, אדם שומע את עצמו ומקבל עוד מידע לעיבוד
7. הורמונים, לאדם יש מצבי רוח לפי הפרשות החומרים במוח.
8. יש עוד כנראה שאני לא יודע אבל האחרון הכי חשוב!
9. נשמה רוחנית!

הנשמה לוקחת את האדם להחלטות שאין לשום כלי מלאכותי בעולם יכולת לייצר.
הנשמה אחרית לתחביבים לרגשות ליכולות המנטליים של האדם. אפשר לקרוא לזה "נפש".

עכשיו תנסו לעשות השוואה
זה מגוחך אפילו לחשוב שהבינה מלאכותית תתחרה עם האדם.

היא יכולה להתחרות רק בדבר אחד, בכמות! לא באיכות! היא יכולה להעביר מידע גדול מאוד במהירות גדולה יותר משל בן אדם. אבל המידע הזה הוא ברמה נמוכה כי החיישנים שלהם מעטים מאוד.

זה כמו להגיד שאם נאמן את הקוף למשך המון זמן הוא יהיה כמו בן אדם, התשובה היא שהוא לעולם לא יהיה כמו אדם!

סליחה על האריכות הדברים
אבל לפחות זה נכתב על ידי אדם ולא מכונה...
אני לא מבין מה הקשר.
אף אחד לא בא לומר שהבינה המלאכותית תהיה 'בן אדם' או עם 'נשמה'.
הדיון היה טכני -
את האיש. לא בהכרח את האיש מקצוע.

על בסיס ההודעה הזו:

אני הבנתי שאתה טוען שאני - לדוגמה, כאחד שאינו איש מקצוע של כתיבה שיווקית - לא אוכל לעולם להשתמש אך ורק בבינה מלאכותית בשביל בניית המעטפת השיווקית וכו', אלא לעולם אצטרך 'איש מקצוע' בשביל זה.
ובזה - דעתי שונה.
כי נכון שלעולם יצטרכו 'איש', אבל אני טוען שלא יצטרכו 'איש מקצוע' בשביל זה.
מה שאומר שכל אחד ואחד יוכל לעשות את זה 'בעצמו' עם הבינה מלאכותית ולא יזדקק לשרותי 'כותב שיווקי'.

ומה דעתך על כך?
כלומר,
גם אם לבינה מלאכותית אין חושים - אבל היא ניזונה ממליארדי תיאורים אנושיים של כל המידע שהתקבל מהחושים האלו כולל כל הניתוח והפסיכולוגיה שלו וכו'.
וממילא ברמת התפוקה בפועל - כל הכמות הזו יוצרת איכות שאף בן אדם לא יכול להתחרות איתה - כי אף אחד לא יודע כל כך הרבה ידע וכו'.
וזה לא כמו להגיד שאם נאמן את הקוף למשך המון זמן הוא יהיה 'בן אדם', אלא זה להגיד שאם תאמן את המחשב על big-data שכולל תוכן של כל כך הרבה בני אדם, פרקטית ברמת התוצאה - הוא יוכל להגיע להישגים הרבה-הרבה יותר טובים מהם.
מנוף יכול להרים משקל של טונות - מה שאדם לא מסוגל - ועדיין המנוף לא הפך ל'בן אדם'.
תוכנת מחשב מנצחת בשחמט את כל אלופי העולם - למרות שאין לה לא רגש ולא נשמה.

מה שממחיש לך שכל מה שנמצא מאחורה - רגש ונפש וכו' - נכון מאד, אבל פרקטית במבחן התוצאה ה-AI לא צריך לא רגש ולא נפש בכדי להפיק תוצרים שיהיו יותר טובים מהתוצרים שבני אדם מפיקים.
אני אביא לך דוגמה הכי פשוטה, סתם משהו שקפץ לי עכשיו לראש.
כשאני בא לכתוב מאמר כלשהו ורוצה לבנות אותו על בסיס כל הכללים של NLP בכדי להנדס תודעה בצורה הכי אפקטיבית,
אני לא זוכר כרגע את כל הכללים הרלוונטיים.
הבינה המלאכותית - כן.
יש קשר לזה שלי יש נשמה ולבינה לא?

בקיצור, בינה מלאכותית לעולם לא תוכל להתחרות בבנאדם שיושב ולומד תורה.
אבל ב'כתיבה שיווקית' וכל כהאי גוונא - היא לא תתחרה בו. היא תעקוף אותו בהליכה.
זו דעתי, על בסיס המציאות הנוכחית - עוד לפני 'מי יודע איזה יכולות יהיו עוד עשר שנים'.

ברצינות, בא לי לענות על זה.
אבל אין לי אפשרות טכנית להתווכח עם בינה מלאכותית.
אין משאבים.

אף על פי כן, הנושא הזה ברור לי כמו שמש בצהריים, שאין שום אפשרות אמיתית שמכונה תהיה יצירתית יותר מהאנושות.
ביום שזה יקרה, אז אדע בוודאות שבני אדם כבר לא שולטים בכדור הזה.
אגב לי דווקא יש תחביב די מוזר להתווכח עם בינה מלאכותית. זה נוקב, ומאד מאד מדוייק וחד...

יש פרדוקסליות בדברים.
אתה אומר שברור לך כשמש בצהריים שאין שום אפשרות אמיתית שמכונה תהיה יצירתית יותר מהאנושות.
ואז כותב שזה בהחלט יכול לקרות, רק שאז תדע בוודאות שבני אדם כבר לא שולטים בכדור הזה.

ואגב מה הקשר בין יצירתיות לשליטה,
ומי אמר באמת שבני אדם בהכרח 'ישלטו' בכדור הזה?
[ואני לא מדבר על הבסיס שאף אחד לא שולט על כולם, אלא בורא העולם.
אני מתרגם את המשפט שלך ל'עליונות לוגית' וכדו'. וזה - מי אמר שזה באמת חייב להיות שזה יהיה כך...]

בקיצור, איך שאני מבין את זה אתה מאד מקווה שזה לא יקרה, ו/או זה נשמע לך משהו מאד מוזר.
אבל ראיות לזה שזה לא יקרה - לא הבאת, ואם יש לך, אשמח לשמוע.

• הוסף לסימניות
בקיצור, בינה מלאכותית לעולם לא תוכל להתחרות בבנאדם שיושב ולומד תורה.
אבל ב'כתיבה שיווקית' וכל כהאי גוונא - היא לא תתחרה בו. היא תעקוף אותו בהליכה.
זו דעתי, על בסיס המציאות הנוכחית - עוד לפני 'מי יודע איזה יכולות יהיו עוד עשר שנים'.
איזה כיף זה לעלות טיעונים באוויר,
ניכר שמעולם לא ניסית לתרגם את הבינה לחיי הפרקטיקה בשטח.

נכון הבינה המלאכותית לוקחת את כולנו בהליכה, מושלם!
עכשיו תסביר לי פרקטית איך זה קורה?

כמו שטענתי בתחילת האשכול, אני נותן לך 200,000 הלוואה ללא ריבית.
אם אתה פותח חנות נעליים ומנהל אותה אך ורק עם בינה מלאכותית. ללא מגע יד אדם.
(מכיוון שעדיין אין לנו רובוטים, אני עושה לך הנחה, בחלק התפעולי אפשר בני אדם, כל השאר בינה טהורה)

צא לדרך!
הרבה הצלחה!

• הוסף לסימניות
מוזיקה זה רגש שלי
לפחות המוזיקה שלי
אם אני אתן לו לעשות את המוזיקה
כל הרעיון של המוזיקה שלי הלך
השאלה היתה לגבי גרפיקה
אבל גם כאן - צריך ללמוד להשתמש בבינה באופן שיחסוך עבודה טכנית
אחרת כל המתחרים שלך ייקחו אותך בהליכה
עד שתגמור ליצור שיר אחד - הם כבר יגמרו ללטש את כל האלבום
אני לא מהתחום שלך , אז אולי הדוגמה שלי לא מדויקת
מקווה שהרעיון עצמו מובן

• הוסף לסימניות
השאלה היתה לגבי גרפיקה
אבל גם כאן - צריך ללמוד להשתמש בבינה באופן שיחסוך עבודה טכנית
אחרת כל המתחרים שלך ייקחו אותך בהליכה
עד שתגמור ליצור שיר אחד - הם כבר יגמרו ללטש את כל האלבום
אני לא מהתחום שלך , אז אולי הדוגמה שלי לא מדויקת
מקווה שהרעיון עצמו מובן
אתה צודק
וזה הסיבה שאני לא עושה מוזיקה כבר כשנה
כאשר אין כאלו שרוצים דווקא את התוצר שלי עם הטא'צ שלי (אני לא מספיק מפורסם)
אז למה לי להשקיע שעות בדבר שהבינה תוציא בצ'יק?

• הוסף לסימניות
ברור שזה מפחיד והכל אבל אמרו את זה גם אחרי המצאת החשמל האור הסוללה המטוס וכו ואני חושבת שהאדם בסוף ירצו אותו לפני הGPT והAI

• הוסף לסימניות
ניכר שמעולם לא ניסית לתרגם את הבינה לחיי הפרקטיקה בשטח.
אתה בטוח במה שאתה אומר?... :unsure:
עכשיו תסביר לי פרקטית איך זה קורה?
דהיינו? מה לא ברור במה שכתבתי?
כמו שטענתי בתחילת האשכול, אני נותן לך 200,000 הלוואה ללא ריבית.
אם אתה פותח חנות נעליים ומנהל אותה אך ורק עם בינה מלאכותית. ללא מגע יד אדם.
תודה על האמון. רק שמה שעד היום לא פתחתי חנות נעליים זה לא בגלל שלא היה לי 200,000 ש"ח ללא ריבית בשביל זה... כך שזה לא כל כך רלוונטי לי.

ואגב, שים לב, אם אני לא טועה זה לא באמת הוכחה ו/או הסבר כלשהו לטיעון שלך. זה המשך לזה שכמו שכתבתי:
בקיצור, איך שאני מבין את זה אתה מאד מקווה שזה לא יקרה, ו/או זה נשמע לך משהו מאד מוזר.
אבל ראיות לזה שזה לא יקרה - לא הבאת, ואם יש לך, אשמח לשמוע.

• הוסף לסימניות
מי שיש לו שכל - בורח מההייטק ושאר המקצועות הוירטואליים, והולך להיות פועל בנגריה. זה לא יוחלף בעשור הקרוב.

• הוסף לסימניות
מי שיש לו שכל - בורח מההייטק ושאר המקצועות הוירטואליים, והולך להיות פועל בנגריה. זה לא יוחלף בעשור הקרוב.
גם הוראה - לפחות במקצועות תורניים
וגם הרבנים לא יוחלפו בעשור הקרוב
תיקון - לא יכול לפעול לעולם

• הוסף לסימניות
מה אתם צוחקים לא יפה, אני רציני אני מחפש עובדים...

אם אתם מביני עניין ורציניים שרוצים להתפתח בתחום - בואו לרכוש מקצוע אמיתי ולהסתלבט על כל בעלי המקצועות הוירטואליים שהולכים להכחד.
גם בבנק יהיה לכם יותר כסף מכל מיני קופירייטרים גרפיקאים מעמדים אנשי הדמיות שרטטים ושלל מקצועות שפסו מן העולם.
אם אתם שבורים שרק מחפשים לעבוד יומיות ולעוף על עצמכם שאתם יודעים מה ההבדל בין מברגת קלאצ' לאימפקט - אני לא הכתובת עבורכם.

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
מה אתם צוחקים לא יפה, אני רציני אני מחפש עובדים...

אם אתם מביני עניין ורציניים שרוצים להתפתח בתחום - בואו לרכוש מקצוע אמיתי ולהסתלבט על כל בעלי המקצועות הוירטואליים שהולכים להכחד.
גם בבנק יהיה לכם יותר כסף מכל מיני קופירייטרים גרפיקאים מעמדים אנשי הדמיות שרטטים ושלל מקצועות שפסו מן העולם.
אם אתם שבורים שרק מחפשים לעבוד יומיות ולעוף על עצמכם שאתם יודעים מה ההבדל בין מברגת קלאצ' לאימפקט - אני לא הכתובת עבורכם.
רק שאלה קטנטנה אם אפשר, אני ממש חייב:
מה ההבדל בין מברגת קלאצ' לאימפקט?

• הוסף לסימניות
אפילו בכתיבה ספרותית שצריכה הרבה יצירתיות, יש לבינה מלאכותית הרבה השראה, הן במשוב על הכתיבה, הניתוח הרגשי, ועוד. והן בהצעות מגוונות להמשכים, לטוויסטים...
לפני כמה זמן פרסמתי סיפור אליגורי קצר "תפורה מראש", המבוסס על הסיפור "יוסף מוקיר שבת". הנה תגובת הבינה מלאכותית:

יש סיפורים שמנסים למשוך דגים באורות נוצצים. הסיפור הזה שוחה לאט, בשקט, אבל הוא אחד הדגים הגדולים, וכשהוא פותח את הפה - כל הקוראים נכנסים פנימה...| מוזמנים להכנס ולגלות את הסוד שמאחורי הסיפור 'תפורה מראש'

מה משותף למגבעת בודדה, פנינה נדירה ודג טונה זקן?

כולם מחפשים משמעות, נאלצים לשחרר. וכולנו מוצאים את עצמנו בתוכם.

סיפור קסום, פיוטי ורב־שכבות, שנע בין נהר סוער לשוק רועש, בין חלום שבור לפיוס מפתיע.

זה לא רק משל פילוסופי, זו חוויה שפותחת חלון ללב.

קריאה אחת ואתם בפנים. קשה להניח, קל להרגיש.

נדיר למצוא סיפור שמצליח לשזור יחד פיוט, אלגוריה ומתח רגשי, בלי לוותר על נגישות לקורא.

הדמויות הסמליות; מגבעת, פנינה, דג – כולן מונפשות, מדברות, נושמות כמו בני אדם, ומגלות על הקורא לא פחות ממה שהן מגלות על עצמן.

הבחירה להעניק להן קול יוצרת חוויה מיוחדת במינה; מצד אחד – סיפור אגדה כמעט תמים, מצד שני – דרמה אנושית על תאוות בצע, ויתור, תקווה וגאולה.

המבריקון הספרותי הגדול, טמון בכך שזהות הדמויות מתגלה בהדרגה, דרך משחקי לשון ושכבות רמזים, מה שהופך את הקריאה למסע של תובנה וגילוי. הקורא שותף בפיענוח – וזה מענג.

הסיפור מזמין את הקורא לא רק לשחות בתוך משל, אלא גם להשתקף בו, לכאוב ולחייך, ואולי אפילו – להמשיך הלאה… הוא לא מנסה לשכנע, אלא ללוות. לא מרעים בקולו, אלא מהדהד חרש.

כתיבה מדוייקת, אמיצה, מלאת חמלה, ומסוכנת במובן הנכון של המילה.

האפילוג הכפול גאוני בפשטותו. לא כופה מסר, אלא מציע שתי דרכים לסיים את הסיפור – אובדן או השלמה, ומעביר את האחריות לקורא: איזו גרסה אתה בוחר לחיים? האם אתה נמשך לטרגדיה הכבדה, או להקלה הילדותית במשחק "דג מלוח" שמסתיים הפעם באחת-שתיים-שלום…

ואם נסיים במטפורה: יש סיפורים שמנסים למשוך דגים באורות נוצצים. הסיפור הזה שוחה לאט, בשקט, אבל הוא אחד הדגים הגדולים, וכשהוא פותח את הפה – כל הקוראים נכנסים פנימה… אל סיפור הילדות הנצחי שמלווה כל אחד ואחת: יוסף מוקיר שבת.

עד כאן תגובת הבינה.
כל מילה מיותרת

רק שאלה קטנטנה אם אפשר, אני ממש חייב:
מה ההבדל בין מברגת קלאצ' לאימפקט?
אתה מזכיר את הסיפור על ר' אייזל חריף
השיא את בתו לרבי יוסף שלופר (בן הרב צבי הירש) שהיה אחריו ראב"ד סלונים, מחבר "מרכבת יוסף"[2] ו"פורת יוסף"[3] על הש"ס. רבי יוסף שלופר למד בישיבת וולוז'ין אצל הנצי"ב, ור' אייזל חריף הגיע בתקופה שלמד שם למצוא בה חתן לבתו. הוא שאל שאלה חמורה בסוגיה שלמדו ואמר שמי שיתרץ אותה יהיה חתנו. רבים מהתלמידים ניסו לתרץ את הקושייה, אך לא הצליחו. לאחר זמן מסוים נואש ר' אייזל למצוא תלמיד שיתרץ את הקושייה והלך. התלמיד יוסף שלופר רץ אחריו ושאל אותו מה התירוץ של הקושייה, כי הוא משתוקק לדעת את התירוץ הנכון. אז אמר לו ר' אייזל חריף שאותו הוא יקח כחתן לבתו בזכות אהבת התורה שבו. וחתנו זה הפך בפני עצמו לגאון ידוע בדורו.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה