כל הזמן משווים את זה למהפכה התעשייתית
ואני חושבת שההשוואה ממש לא נכונה
מכיון שהמהפכה התעשיתית היתה
במשך קרוב ל100 שנים.
מה שאומר שזה התחיל ככה כמו שמועה רחוקה
במשך שלושים שנה אנשים רק שמעו שמועה
על מכונה שאולי תחסוך את טוויית הצמר.
עוברות עשרים שנים עד שמכונה אחת הגיעה לעיר,
כולם באו לראות אותה כמו שמביטים בתעלול קרקס.
רק עשר שנים אחר כך מישהו הצליח בכלל לרכוש אחת.
ורק אחרי עוד עשרים וחמש שנה הופיעה
גרסה שבאמת עשתה את העבודה כמו שצריך.
בקיצור זלדה, ששמעה בגיל עשרים
שלא צריך יותר לטוות צמר, זכתה לראות את זה
קורה באמת רק חמש שנים לפני שנפטרה.
והנכדה שלה כבר נולדה לעולם חדש לגמרי
עולם שבו לא לומדים טוויה, אלא איך מפעילים מכונות
היה לה זמן להסתגל. היה מרווח נשימה.
היה זמן לעכל את הענינים
אבל המהפכה הזו שנקראת בינה מלאכותית
יצאה ביום אחד לכל העולם,
לאיש עסקים בניו יורק, ולאומנית בישראל
באותו יום כל הסודות.
היא משתכללת בקצב מדהים
(רק להזכיר שהתחלה היא היתה עושה המון ידיים או מחסירה אצבעות
ובהמשך לא יכולנו לעשות יהודים
והנה הנה- היא כבר מגיע לטקסט בעברית)
כך שכל הענין שבתוך חמש שנים משתנה השוק.
מה שגורם לחרדה אמיתית ולשינוי עמוק מאוד
שאי אפשר להשוות אותו למהפכה התעשיתית
אם הייתם שומעים על השכן שלכם שלמד "כתיבה שיווקית" במשך שניים וחצי, וסיים לפני שנה, כנראה הייתם מרחמים. מה יעשה עם הידע הזה עכשיו? מי בכלל ישלם לו על הזמן שלו עכשיו, עם הנסיון האפסי שלו?
ובוודאי שכולנו חשים בזה. כי הנה, מה הטעם להשקיע שנים בללמוד לצייר, לעמול על סקיצה ועוד סקיצה - אם הבינה ממילא עושה גם עושה, והעיתונים מלאים גם מלאים בציוריה נפלאים? וכמה זמן יקח עד שגם הקומיקסים יבוצעו כולם היטב בבינה?...
וללמוד גרפיקה ובניית אתרים? באמת? היום עושים הכל עם AI!
ואם נרצה דווקא לדעת לשלוט היטב בתורת העיצוב - נוכל ללמוד עם מיטב כלי הבינה, זמינים, פשוטים, מהירים.
וגם פה ושם תסביכים בנפש. בקטנה. למה להתבזות ולפתוח הכל מול איש מקצוע? בוא נתייעץ עם הבינה. מה עושים, מה הבעיה שלי, וכולי.
כמובן שהמצב לא ככה, ויש פער עצום במחוייבות וביכולת של בעלי מקצוע טובים בכל תחום - אל מול התוצאות הבינוניות של הבינה. (סיפור ושיתוף אישי - למטה) אבל אלו אנשים שנמצאים בתחום כבר שמה שנים טובות. אבל מתחילים? את מי הם מעניינים?
ובמילים פשוטות.
אם רק סיימת ללמוד מקצוע "דיגיטלי" כלשהו, כנראה אתה צריך להתאמץ פי 10 כדי להכנס לתחום ולמצוא לעצמך נישה ולקוחות.
העניין הוא שיש לי תחושה שבלי ששמנו לב, כל העולם כולו עבר להילוך תשע, במקום הילוך חמש.
אם בעשורים האחרונים הכל הלך ונהיה מהר, מהר יותר ויותר, היום זה כבר קצב מסנוור. כל יום יש חידושים נוספים, סוכנים שעושים לך סדר בתיקיות במחשב, ריטוש תמונות, יצירת סרטונים, כתיבת בדיחות, בונים לך אתר, מדברים איתך, מוצאים לך מחיר טוב למוצר שאתה רוצה, הכל מהר ומהר יותר.
השאלה שלי היא... אנושית לגמרי. ויש לה כמה ענפים. איך מחזירים לעצמנו את האוויר?
איך מייצרים לעצמנו תחושה של חיים נינוחים, שלווים, יציבים ומסודרים, מול השטיפון האינסופי והעצום של השינויים, של העדכונים, של הפחד מהעולם שהולך ונמס ונוצר מחדש בצורה מבעיתה מול עינינו (ילדים בני 17 יוצרים כלים שהופכים את כולנו, כולל כולנו, אבל ממש כולנו, לכאלו שעושים עבודות ידניות איטיות ומיותרות)?
שימו לב - אני לא שואל איך לתקן את העולם - העולם לא צריך תיקון, הבורא עושה טוב יותר וטוב יותר - אני רק חושב בקול:
איך אנחנו מחזקים דווקא עכשיו ומייצרים לעצמנו מקום רגוע?
אני מדבר גם על תעסוקה והשכלה. לדעת שאנחנו שולחים את הבנות שלנו ללמוד מקצוע ומשלמים את ה 2000 שקל וצפונה בצדק, כדי שתהיה ליענטע שלנו פרנסה גם עוד 10 שנים. אוקיי, שילמנו, נשלם, נלווה כסף, אבל בעידן שלהיום - זה נרה שחבל להוציא שקל ללמוד משהו. אפילו קורס בסיסי בהכרת כלי AI שעוד חודשיים כבר יהיו עם יכולות אחרות.
או:
אנחנו הולכים למרכז כיוון/הכוון משהו דומה ומקבלים מלגה ולומדים מקצוע - שעוד שנתיים תהיה לנו ממנו בע"ה פרנסה... מה הכיוון שאנחנו צריכים לקחת?
מה הכיוון שאתם לוקחים?
לפני שבוע סיפר לי מישהו על פלוני אלמוני שישב לצידו, והתכתב נמרצות עם הגיפיטי. תקשיב, הוא אמר לי בתדהמה, הגיפיטי ממש יודע מה לכתוב! איך לעשות מודעה! מה יש לך למכור לו בכלל? בתור איש מילים, אתה יודע... אז גיחכתי ואמרתי לו שבסוף, אני מביא ללקוח אחריות אישית ומחוייבות אישית - וגם נסיון אמיתי, דברים שאין ולא היה לבינה. החבר שמע ולא התלהב. בסדר. אלא מה עשה הבורא ברחמיו? כנראה כדי לחזק את ברכיי הרפות - והם אכן רפות, כמו שראיתם באשכול, הפחד מהשינויים והתזזיתיות שקורית פה! והנה מה קרה: כעובר שבוע מתקשר אליי אותו פלוני אלמוני הנזכר לעיל, כן כן! וביקש דחוף מודעה. מהר! ושלח לי את כל ערימות התכתובת הבלתי נגמרת עם הבינה "שיהיה לך". וברוך השם נפל לי רעיון מיוחד וטוב, והכנתי לו מודעה עם הנחיות לגרפיקה, והלקוח "עף" על זה עד הגג... אני לא בטוח מה המסר בסיפור הזה, אבל הוא נתן לי אישית כוח וחוסן להבין שעם כל הכבוד לבינה - יש לבעלי מקצוע ונסיון מוכח עדיפות מטורפת בפער על כל בינה שהייתה ותהיה. זהו.
התחושה שהקרקע נשמטת היא הכי אמיתית שיש, כי אנחנו באמת בעיצומו של "שטיפון" שבו קצב השינויים מסחרר. כדי להחזיר את האוויר, צריך להבין שהמקצועות לא נעלמים אלא הופכים מ"ביצוע" ל"ניהול": מי שרק ילחץ על כפתורים באמת יוחלף, אבל מי שילמד אסטרטגיה, טעם אמנותי והבנה עמוקה בנפש הלקוח- יהיה זה שנותן פקודות לבינה.
ככל שהעולם יהיה יותר "דיגיטלי" ומהיר, כך המחיר של המגע האנושי, המקוריות והנשמה רק יעלה, כי הבינה בסוף מייצרת תוצאות בינוניות ומשוכפלות. הפתרון הוא לא להילחם בקצב, אלא לבנות לעצמנו "איים" של הילוך נמוך – בלימוד, במשפחה וביצירה אנושית – ולזכור שאנחנו לא מכונות בתחרות, אלא בני אדם. כששולחים היום מישהו ללמוד, הכיוון חייב להיות "התמחות באנושיות" ובערך מוסף ששום קוד לא יוכל להחליף.
במשך שלושים שנה אנשים רק שמעו שמועה
על מכונה שאולי תחסוך את טוויית הצמר.
עוברות עשרים שנים עד שמכונה אחת הגיעה לעיר,
כולם באו לראות אותה כמו שמביטים בתעלול קרקס.
רק עשר שנים אחר כך מישהו הצליח בכלל לרכוש אחת.
ורק אחרי עוד עשרים וחמש שנה הופיעה
גרסה שבאמת עשתה את העבודה כמו שצריך.
הבינה המלאכותית, מתקדמת בדיוק באותו הקצב.
אגלה לך סוד מקצועי שלא ידעת.
כותבי תוכן לקידום אתרים אורגני כבר משתמשים בבינה כמעט עשור בלי שידענו מזה.
כי זה לא היה נגיש.
פיצרים מסויימים של פוטושופ, הם גירסא מוקטנת של בינה מלאכותית, והם קיימים בשוק המון זמן.
מה שהתקדם במהירות זה הממשק, זה שהפקודות למכונה עברו טרנפורמציה והם קולטים שפת בני אדם פשוטים ולא מקצועיים.
אז נכון שיש התקדמות מסיבית, אבל עדיין זה לא מחליף כלום, ההיפך הגמור קורה לנגד עיינינו, חברים גרפיקאים מדווחים על הכפלת הכנסות, כי הביצועים שלהם ברמה אחרת, כנ"ל כותבי תוכן הכפילו את הכנסותיהם, כנ"ל הייטקיסטים שנותנים פתרונות משוגעים דברים שפעם היה לקוח להם שנתיים הם עושים ביומיים, הכל טוב ויפה, ואם כל זאת אנחנו רואים רק התקדמות, זאת אומרת התחיל תהליך של אימוץ הבינה ככלי עזר. ולא כתחליף לאדם.
אז כל המלרלרים שטוענים, שבינה תמחק מקצועות, הם כנראה מתכוונים למקצועות ביצועסטיות ולא מקצוע שדורש מוח.
כי זה לא היה נגיש.
פיצרים מסויימים של פוטושופ, הם גירסא מוקטנת של בינה מלאכותית, והם קיימים בשוק המון זמן.
מה שהתקדם במהירות זה הממשק, זה שהפקודות למכונה עברו טרנפורמציה והם קולטים שפת בני אדם פשוטים ולא מקצועיים.
אז נכון שיש התקדמות מסיבית, אבל עדיין זה לא מחליף כלום, ההיפך הגמור קורה לנגד עיינינו, חברים גרפיקאים מדווחים על הכפלת הכנסות, כי הביצועים שלהם ברמה אחרת, כנ"ל כותבי תוכן הכפילו את הכנסותיהם, כנ"ל הייטקיסטים שנותנים פתרונות משוגעים דברים שפעם היה לקוח להם שנתיים הם עושים ביומיים, הכל טוב ויפה, ואם כל זאת אנחנו רואים רק התקדמות, זאת אומרת התחיל תהליך של אימוץ הבינה ככלי עזר. ולא כתחליף לאדם.
אז כל המלרלרים שטוענים, שבינה תמחק מקצועות, הם כנראה מתכוונים למקצועות ביצועסטיות ולא מקצוע שדורש מוח.
כותבי תוכן לקידום אתרים אורגני כבר משתמשים בבינה מלאכותית כמעט עשור בלי שידענו מזה
נכון בעיקרו, עם דיוק היסטורי.
כבר משנת 2014–2015 כותבי תוכן SEO השתמשו בכלים אלגוריתמיים. לא ב-LLM כמו היום, אלא ב־
ספינרים. כלי ניתוח מילות מפתח. מחוללי תבניות. אוטומציות לניסוח כותרות ותיאורי מטא.
זה היה AI צר. סטטיסטי. לא שיחתי.
מה השתנה ב-2022 ואילך:
המודלים הפכו גנרטיביים. רב־לשוניים. קונטקסטואליים.
התוכן נראה אנושי ולא מכני.
גוגל ידעה כל הזמן. היא נלחמה באיכות נמוכה, לא בעצם האוטומציה.
היום העמדה הרשמית זהה: מקור התוכן לא משנה. איכות וערך כן.
סיכום קצר:
AI ב-SEO לא חדש. היכולת שלו להיראות אנושי כן.
מה שכתבת לא מספק אותי - זה לא בינה מלאכותית!
תבדוק שוב לעומק, אני קבלתי את המידע הזה ממישהו אמין מאוד.
לא — מה שקורה הוא פיצול בין שני דברים. ישנם כלי־אוטומציה ל־SEO כבר שנים. אבל ה־LLM הגנרטיביים שיכולים לכתוב טקסט שנשמע אנושי הגיעו מאוחר יותר והמהפכה שלהם התחילה אחרי 2017–2019.
כתיבת “ספינים”, החלפות מילים אוטומטיות וכלי מילות־מפתח שימשו כותבי SEO עוד בשנות ה־2000 והיה בהם שימוש נרחב ב־2010–2015.
כלי NLP מסחריים כמו חלק מממשקי Watson של IBM כבר ב-2014–2015 הציעו ניתוח טקסט, ניתוח טון ועזרים לעיבוד תוכן. זה לא LLM גנרטיבי אבל זה “בינה” שעוזרת בתוכן.
השינוי הטכני המרכזי הגיע עם מאמר ה-Transformer ב-2017. הארכיטקטורה הזו אפשרה את הדור הבא של מודלים גנרטיביים.
מודלים גנרטיביים גדולים ששינו את המשחק: GPT-2 ב-2019 ואז GPT-3 (המאמר/שחרור סביב 2020). אלה נתנו יכולת לייצר טקסט שנראה אנושי בקנה מידה.
מדיניות החיפוש של גוגל השתנתה במנגנון ובדגש. גוגל אומרת היום שמה שמשפיע הוא איכות וערך, לא בהכרח המקור; אך בעבר ובמקומות מסוימים אוטומציה נמנית עם תכנים אוטומטיים שעלולים להיחשב כספאם אם הם באיכות ירודה. כלומר אכיפה מכוונת לתוכן נמוך-ערך, לא לכול השימוש ב-AI.
אם המקור שלך אמין לפי מה שתיארת, תן לי את הקישור או את הציטוט המדויק. אמיין ואבדוק את הטענה מול המקורות שלעיל.
כן — זה היה AI.
לא אותו AI שיש היום.
הסבר חד וברור:
אם מגדירים AI כ־
מערכת שמנתחת נתונים, לומדת דפוסים, ומפיקה החלטות או פלט חדש —
אז כן. כבר לפני כמעט עשור כותבי SEO השתמשו ב-AI.
מה היה אז בפועל:
• מערכות NLP לניתוח טקסט, כוונה וסמנטיקה.
• מודלים סטטיסטיים של שפה, n-grams, topic modeling.
• מנועי המלצה לכותרות, מבנה מאמר ואורך אופטימלי.
• אלגוריתמים של למידת מכונה לשיפור CTR ו-ranking.
מה לא היה אז:
• מודלים גנרטיביים גדולים שמייצרים מאמרים שלמים טבעיים.
• הבנה עמוקה ורציפה של הקשר.
• שיחה חופשית.
לכן המסקנה המדויקת:
AI היה בשימוש.
Generative AI ברמה אנושית — לא. מי שאומר “לא היה AI בכלל” — טועה טכנית.
מי שאומר “זה אותו דבר כמו היום” — גם טועה.
כי זה לא היה נגיש.
הבינה המלאכותית בתאוריה קיימת כבר הרבה יותר מעשר שנים ואמנם אתה צודק בעניין של שיפור הביצועים אבל זה עניין של כמה שנים עד עשרות בודדות עד שבאמת לא יצטרכו עורכים או היייטקיסטים
אני חושב שבסופו של דבר ה AI או AGI יוכל לבצע כל משימה שבן אדם מבצע בקלות ובהרבה יותר זול
אבל כאן אנחנו מגיעים לפרדוקס כי עם אין עבודה אין מקור הכנסה ואם אין מקור הכנסה אין קיום לאנושות (אלא עם כן תגיד שהעולם יחיה בצורה קומוניסטית) ככה העולם עובד
ולכן אין אפשרות לומר שלא יהיה עבודות מה שכן אפשר לומר שזה לא יהיה עבודות כמו שאנחנו מכירים היום
הבינה המלאכותית בתאוריה קיימת כבר הרבה יותר מעשר שנים ואמנם אתה צודק בעניין של שיפור הביצועים אבל זה עניין של כמה שנים עד עשרות בודדות עד שבאמת לא יצטרכו עורכים או היייטקיסטים
לא מבין מה גורם לך לחשוב כך?
תפקיד העורך קיים בערך מזמן שבני האדם למדו לדבר או ממתי שאנשים התחילו לכתוב, התפקיד הזה לא נעלם, הוא מתגלגל בכל מיני צורות אבל בסוף יצירת תוכן אנושי זה משהו שמכונה לא יכולה לעשות, ובכל 100 השנים האחרונות אתה רואה שאפילו החברות הכי גדולות בשוק מחפשות כל הזמן את הדרכים לדבר לאנשים בגובה העיניים.
תכיר לי אם קיים פה בפרוג משתמש אחד, שיקדיש מזמנו לקרוא ספר מתח או קומדיה שכתבה בינה מלאכותית.
וכתבה אני מתכווין כתבה לבד מאלף ועד תיו ללא התערבות יד אדם כלל.
(ברור שיהיו כמה מתחכמים שיוציאו ספר מהבינה ולא יגלו שהיא כתבה, אבל עדיין הם ישקיעו במיתוג ובקידום של הספר המלאכותי, הם יספרו סיפור מרגש מאחוריו בשביל למכור אותו... וזה בעיני נקרא תוכן אנושי)
כנ"ל הייטק
מהיום שבו התחיל המהפכה התעשייתית, תעשיית ההיטק רק צומחת, היא לא הלכה אחורה אפילו פעם אחת (למעט משברים נקודתיים של פיטורים, אבל לא כתעשייה) וזה למה, כי האדם משתוקק להתקדם כל הזמן, בינה מלאכותית לא מבטלת את זה היא רק מעצימה עוד ועוד את הצורך העצום שהיא יוצרת.
אין לך מושג כמה משרות חדשות יש היום בהייטק, ונכון שיש משרות שנסגרות אבל שוב, זה ההבדל הגדול בין ביצועיסטים לאנשי המוח.
מזכירים כאן את המהפכה התעשייתית אבל צריך לדעת שזה לא רק היא זה גם מהפכת הדפוס ששינתה את העולם שהידע נהיה נגיש וכל אחד פתאום יכל ללמוד דברים בכוחות עצמו (יחסית לפעם) והי נראה שהמומחים שהיו ידועים פתאום אין להם מה למכור ובכ''ז העולם רק התפתח
וגם היה את מהפכת האינטרנט ואין ספור שינויים שביטלו עבודות אומנם יותר בהדרגה אבל כל פעם שצץ משהו זה ביטל מה שהיה קודם ועדיין יש לאנשים מה לעשות
ובקצרה לפי ההיסטוריה גם כשהיו שינוים האנושות תמיד מצאה מה לעשות השאלה אם יש כאן משהו חדש
ימים יגידו....
ובינתיים אנשים רק מוצאים מה לעשות אם זה
אני חושבת שכולם יכולים להירגע...
הבינה היא בסך הכל כלי, כלי עוצמתי אמנם, חזק, אבל רק כלי
אני אומרת את זה ממקום של מתכנתת, שבחברה שלי נכנסו חזק מאד לתחום הAI, ממש בכל תחום אפשרי,
וכן - כיום אני יכולה להקים תוכנה מאפס עם כלי AI, לכתוב אפליקציות עם כמעט אפס כתיבת קוד. אבל זה רק בגלל שיש לי את הידע והנסיון, אני פשוט מייעלת את העבודה שלי פי אלף, עושה ביום מה שבעבר הייתי עושה בשבועיים...
בקיצור - תלמדו להשתמש בו, הוא לעולם לא יחליף את יוצרי התוכן, הגרפיקאים, המתכנתים ובטח לא את הפסיכולוגים והמטפלים למיניהם.
רק צריך לדעת להשתמש נכון ולקחת אותו ככלי עזר מעולה להקפיץ את הרמה המקצועית,
מי שמשכיל לעשות את זה כמה שיותר מהר יצא מורווח
בעקבות גל הפגיעות האחרון, רבים מוצאים את עצמם מול שוקת שבורה ולא יודעים איך להעריך את הנזק שנגרם לרכושם הפרטי. שמאי רכוש מקצועי הוא הדמות הקריטית שיודעת לתרגם את ההרס למספרים מדויקים ולהבטיח שכל אזרח יקבל את המגיע לו על פי החוק. הצורך במעריכים מיומנים נמצא בשיא של כל הזמנים, וזו ההזדמנות שלכם לרכוש מקצוע עם שליחות. הצטרפו לקורס שמאות רכוש בפרוג והיו אלו שנותנים את התשובות בשטח.
אני מתכנת להנאתי
יצרתי כמה מערכות באמצעות AGENT אני משתמש בעיקר בGEMINI CLI וגם קצת בCLINE
הAGENT טוב מאד בכתיבת הקוד ואפילו בבנית הארכיטקטורה אבל הוא לא מחליף את המתכנת עצמו
מה שכן, השקעתי שבועות (ללא גוזמא) להבין את המערכות של איך עובד ה AI
התנסתי באינספור מודלים, לפני שהתבייתתי סופית על גמיני...
ולאחר כל זאת אני בבטחון גמור ובפה מלא שהמקצועות לא נעלמים, הם רק משתדרגים כל הזמן.
החוכמה האמיתית היא לקחת את הכלים ולתרגם אותם לחיי המעשה
מכיר מישהו שבנה מערכת דגיטלית שלימה שעובדת ומתפקדת מצויין, רק שזאת מערכת דמה, והיא לא בנויה ללקוח קצה אמיתי.
לעומת זאת אותו אחד בנה פיצר קטן ללקוח אמיתי, שמייעל מאוד חישוב של מערכת כלשהיא, והוא בזבז עשרות שעות על הAI כדי לבצע בדיוק את מה שהלקוח היה צריך. כי זה היה תלוי בכמה גורמים משתנים.
המכונות ייתרו את הידיים וגרמו לאדם לעלות קומה.
מאז המהפכה התעשייתית אנשים הולכים ללימודים...
ומאז אנשים עובדים רוב היום עם המוח שלהם
הAI ייתר את המוח ויגרום לאדם לעלות קומה.
מותר האדם מן הAI הנפש הלב והנשמה
ולא שאני מבין איך זה יכניס כסף לבנק,
אבל אין לי ספק שאנשים ימצאו את עצמם
מתעסקים בדבר היחיד שהמכונות והמחשב לא יכול לעשות.
ואז אנשים יעבדו רוב היום עם הלב והנשמה.
לפי קצב ההתקדמות זה ברור שמתישהו הטכנולוגיה פשוט לא תשאיר לנו מה לעשות,
ונאלץ
(למעט הזמן המועט ביום שנשלח לה הוראות)
לעשות רק את מה שהיא לא יודעת.
המפגש האמיתי בין אנשים,
החיבור,
ההבנה,
האמפתיה,
דברים היוצאים מן הלב,
יעלו למרכז הבמה. כשהחכמה הסינטתית כבר תצא לאנושות מכל החורים...
ונאלץ
המפגש האמיתי בין אנשים,
החיבור,
ההבנה,
האמפתיה,
דברים היוצאים מן הלב,
ונאלץ
המפגש האמיתי בין אנשים,
החיבור,
ההבנה,
האמפתיה,
דברים היוצאים מן הלב,
לא ירחק היום שיהיו רובוטים בצורת בני אנוש אמפתיים, שיודעים גם לחבק, להקשיב ולתת מילים טובות,
והם אף פעם לא מתעצבנים, לא מקנאים, לא אינטרסנטיים, ולא חובבי בצע...
ואז מה? זה ייתר גם את הלב והנשמה?
סתם הרהורים......