- הוסף לסימניות
054-8492077איפה אפשר לשמוע? אשמח
054-8492077איפה אפשר לשמוע? אשמח
תודה . א"א להוריד בקול הלשון או אתר אחר ? (כמו של הרב נויגרשל).054-8492077
זה היה בעבר בקול הלשון, ודומני שנמחק משם כשהוקם הקו הזה.תודה . א"א להוריד בקול הלשון או אתר אחר ? (כמו של הרב נויגרשל).
ויש הרבה אחרות. דור שלישי לשואה. לא יודעות כלום. ולא כי סבא וסבתא לא רצו לספר.יתכן שילדות שלא צאצאיות לניצולות, ולא קוראות ספרות רצינית על השואה, רק קומיקסים (מכחישי שואה), לא ידעו מה היא היתה ואיזה הרס הפילה על העם היהודי.
בכל גיל צריכים לספר בהתאם לבשלות.כדור שלישי לשואה- מעולם לא הייתי צריכה תזכורת או שידברו איתי על השואה.
גם כשסבתא שלי לא הסכימה לספר לי על מאורעותיה בימי האימים, כי אני קטנה מדי,
(בעוד היא עברה את המאורעות בגיל צעיר הרבה יותר מאותו גיל שהייתי כשהיא לא רצתה לעשות לי טראומות רק משלמוע מה שהיא עברה בגיל שלי),
תמיד ידעתי שהיה משהו מזעזע, וחויתי את זה בהרגשה.
בהמשך גם קראתי ספרים, כמו שמישהי הזכירה פה: לאה,
וספרים נוספים שכיום אני אפילו לא מסוגלת לקרוא את הכריכה האחורית שלהם.
אני חושבת שכל עוד הסבתות חיות (סבתא שלי בעלי וסבתא שלי), זה עובר גם לדור רביעי בלי שיצטרכו לדבר על זה.
יתכן שילדות שלא צאצאיות לניצולות, ולא קוראות ספרות רצינית על השואה, רק קומיקסים (מכחישי שואה), לא ידעו מה היא היתה ואיזה הרס הפילה על העם היהודי.
לכשעצמי, מלא פעמים אני שואלת האם יש חובה שכל יהודי ידע על השואה ברובד של זיכרון יום יומי. לא בטוח שיש מצוה כזו. אם יגידו לי שיש ילדים שלא יודעים על השואה- ממש לא יחריד אותי.
אני לא חושבת שהשואה אמורה להימשך ולחולל שמות באילו שרגישים להכיל אותה. מתנצלת.
מספיק היא נמשכה אצל דור שני ושלישי. למה להמשיך את הטרגדיות? למי עושה טוב לשמוע על כל ההתעללויות והסדיזם של הגרמנים?
המצב של אחרי השואה, בו בזו ולעגו לניצולים, ולא ממש הקלו עליהם, התייחסו אליהם כאל ממציאים, ברמה שהם חששו לספר על התלאות כי לא יאמינו להם, ויחשבו שהם סתם דומיינים ואכזריים שבדו את הרוע הזה מליבם. (ציטוט של ניצול).
זו היתה פלנטה אחרת שלא נוכל להכיל או להבין אותה, ואני לא חושבת שיש צורך לרדת לרובד של פרטי פרטים.
זה שהחילונים מקדישים את היום הזה כי אין להם ערכים אחרים, והם כביכול מכפרים על היחס שלהם לניצולים בקום המדינה, לא מחייב אותי לערוך שיעורים ולהמשיך את השלכות השואה גם לילדיי.
כשחמותי סיפרה לילדים סיפור על השואה, ביקשתי ממנה לא לספר.
אמרתי לה שאני לא חושבת שנכון לספר לילדים רכים על הדברים הללו, ולא יקרה כלום אם לא ידעו. (לי עצמי סיפרו בגיל מבוגר מאד- כנערת סמינר, ואת תלאותיו של סבא שלי אני אפילו לא ממש יודעת עד היום!)
אולי אשנה את דעתי אם תשכנעו אותי, כרגע אני לא רואה סיבה לשמוע סיפורים לעומק, מבחינתי זה רק מסאב את הנפש ולא מועיל לשום דבר. אי אפשר להכיל את זה בכלל.
ומי שמכיל- אולי הוא פשוט לא מבין את המציאות שהיתה שם.
מבלי להתייחס לכל ההודעה שלך, למה בדיוק ציפית לקבל בבית יעקב שיעור על השואה בתאריך זה? במקורותינו התאריך מציין אירוע אחר, בעל משמעות כוללת יותר, [שהשואה היא ודאי חלק מהתוצאות שלו].ובי' בטבת הרבה כופרים (אני אף פעם לא קיבלתי שום שיעור בבית יעקב בתאריך זה על השואה)
קודם שיהיה נגיש ואז נקרא אותו. כמו הרבה ספרי שואה שאבדו בתהומות הנשיה (אני עדיין מחפשת אחריהם נואשות): קראתי ואין עונה-פוקס, יומן גטו וורשה-זיידמן, עלים שעלו מן האפר-ביינהורן וגולן.אפרופו ספרות שואה, מישהו קורא היום את 'אח ואחות'? או רק את גירסת הקומיקס (ששייכת לאשכול אחר)?
יש פה מספיק תשובות באשכול.סתם שאלת תם,
מבחינה יהודית/תורתית/השקפתית
מי אמר שצריך לזכור את השואה?
מזדהה, גם אני דור שלישי, ואני אוסיף שגם תחושות רדיפה וחוסר וודאות לגבי העתיד הולכים איתי כל הזמן. מי מבטיח שזה לא יקרה עוד פעם עם כל האויבים שסביבנו שרק מחכים להזדמנות? מרגישה שכולם חיים פה באופוריה. אז כל עוד שאפשר לגדל ילדים בשקט ובשלום יחסי אני מעדיפה שהילדים שלי יחשבו שהעולם יפה ותמים ולא יענו את עצמם בפחדים על דברים שהיו לפני 70 שנה. כשיהיו יותר גדולים נראה..בקצרה:
מה שהתכוונתי לומר זה שיתכן שזה שאני כצאצאית מסוגלת ללכת ביום קר ולחשוב על היהודים בשואה איך היה להם קר, ולשמוע על טרגדיה של משפחה שנפטרו ילדים, וישר להיזכר בשואה, ולחוות אותה בכל מקרה שקורה,
יתכן שאני משרתת את הנאצים כשאני ממשיכה את הטרגדיה שהם יצרו- גם לדור שלי.
שום כלום. יש להם דקה בשנה. לא יום ולא נעליים. עיני ראו. עבדתי בתוך מערכת החינוך שם מספיק שנים.מסכימה איתך שנאמרו כאן כמה דברים שלא אומרים להאמר...
וודאי שצריך לזכור. לזכור ולהנציח !!!
אבל במחילה מה החילונים זוכרים יותר מאיתנו את השואה ?
בגלל יום אחד שיש להם שיעורים והרצאות, בזה הם זוכרים יותר מאיתנו??
אולי הם יודעים קצת יותר במוחש מה זה רק בגלל שיש להם את המסע למחנות לפולין וכו',
אבל ממש לא בגלל יום אחד של הרצאות.!!! .
וכן גם אנחנו בנות בית יעקב שאנחנו לא עושים משהו מיוחד ביום השואה,
אבל כן , במשך השנה יש לזה תוכניות ושיעורים הרבה!!.
ותכלס, את ההכחשות דווקא אני רואה מהציבור החילוני וממש לא החרדי.
אז תספרי לגויה השיקצה שלך, שאצלנו יש יום זכרון בעשרה בטבת, ואנחנו לא עומדים דקה ומפלבלים בעיניים אלא צמים יום שלם, ויש לנו תפילות מיוחדות!!בה"י
בעקבות הצפירה...
לפני כמה חודשים העוזרת הגויה הרוסיה שלי מצאה בבית שלנו ספר קומיקס לילדים בשם סוביבור שמספר על המחנה בשואה שם.
היא באה אלי ואמרה לי שפעם ראשונה שהיא רואה בבית חרדי ספר על השואה. כי היא מכירה סרט שהיא לא הייתה מסוגלת לראות שנקרא ג"כ סוביבור.
ואז היא אומרת לי כך: זה מזעזע לדעתה שהחרדים מכחישים את השואה!!
מניין לה?
כי כשיש צפירה, בבתים שהיא עובדת אף פעם לא עומדים, והם עוד אומרים לה שהם לא מאמינים בזה!!!
המסקנה שלה ובעלה כמובן שהחרדים לא מאמינים שהייתה שואה.
מה אומר לה? שזה חוקות הגויים?? היא בעצמה כזו...
אז ניסיתי להסביר לה שהיא בדיוק נוגעת בנקודה בעייתית כי אנחנו החרדים במקום לעמוד מתפללים, אבל הדברים נפלו על אזניים ערלות תרתי משמע...
ומה שנותר לי זה לספר לכם פה שתתקוממו גם אתם.
וסבא שלי ז"ל היה אומר א גויישע קאפ![]()
עברתי, אולי פיספסתי משהו,יש פה מספיק תשובות באשכול.
לפעמים זה יעיל לקרוא תגובות קודמות.
זכור את אשר עשה לך עמלק?עברתי, אולי פיספסתי משהו,
אפשר הפניה לתגובה עם מקור תורני לחובת או צורך זכירת השואה?
זה היה כהמשך לזה שהיו כאלו מגיבים שציינו שלנו יש את י' בטבת לציון השואה (נכון שזה נקבע ע"י הרבנות כיום הקדיש העולמי, ויש כאלה שלא אוחזים), אבל עדין אז לא בי' בטבת ולא בשום יום אחר בשנה התוצאה של זה שפשוט לא מדברים על השואה ואם כבר דיברו זה על איזה סיפור קטנצ'יק פעם בשנה בחנוכה על יהודי שהדליק נר וכו'...מבלי להתייחס לכל ההודעה שלך, למה בדיוק ציפית לקבל בבית יעקב שיעור על השואה בתאריך זה? במקורותינו התאריך מציין אירוע אחר, בעל משמעות כוללת יותר, [שהשואה היא ודאי חלק מהתוצאות שלו].
[וזו רק דוגמא לבלבול מושגים שיש לצערינו גם אצל חרדים]
rhon.co.il
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים