חייבת לכתוב כאן שוב, תגובה שכתבתי באשכול אחר ז"ל בנושא הזה:
אני בן אדם סקרן וקראתי המון ספרות שואה בתור נערה, הייתי בהלם לגלות שרוב הכיתה שלי לא יודעת דברים בסיסיים על השואה. בשיעורי היסטוריה יהודית בנות בכו מרוב הלם, יצאו החוצה כי 'הן לא מסוגלות לשמוע את זה.'
איך אתן לא מסוגלות לשמוע על זה, רציתי לזעוק, כשבנות בגיל שלכן עברו את זה?! אם לא נשמע על זה, אם לא נזכור, מי יזכור? מי???
בדור הקודם זכרון השואה היה חי ובועט משום שהסתובבו ברחובות אנשים עם מספרים על הידיים וצעקו 'הגרמנים באים' מתוך סיוטים. אנשים נשמו את זה.
היום ניצולי השואה הולכים ומתמעטים, וזה לא משנה כמה ספרים יש לך בבית על השואה, כבר היום יש אחוז מפגר של מכחישי שואה, שעושים את זה בצורה מאד אינטלקטואלית. זה מזעזע אבל זה נכון. והכי גרוע, הכחשת שואה שמתרחשת בספרות החרדית ובתרבות החרדית, במיוחד זו המיועדת לילדים. אני בוטה, אבל אין לי דרך אחרת לתאר ספר קומיקס שבו מסופר על בחורים חרדיים שהביסו צבא של נאצים עם מטוס חטוף.
6 מליון הרוגים? ערימות של גופות? צעדות מוות, שמי שכושל על השלג מקבל חבטה בראש ונשאר שם לבוסס בדמו? אנשים שהתפקיד שלהם הוא להוביל גופות למשרפות? שורות של יהודים שנורים בזה אחר זה לתוך נהר/קבר אחים? לא, אנחנו לא מכירים כבר דברים כאלה.
הדור רך מדי.
עדין.
קשה לו לקרוא על זה, עדיף לצנזר. לספר על הניסים, על ההארות, על השגחת ה', על נר החנוכה שהדליקו בתוך ברגן בלזן. אי אפשר להראות בהצגה/ סרט את הזוועות שהתרחשו, כי אנשים לא יעמדו בזה. אז נצנזר. נראה את החלקים הטובים, את מה שאפשר לראות ואחר כך ללכת לאכול ארוחת ערב בלי להשתנק מזוועה.
שוב, אני מרגישה שאני בוטה, אבל זה מגיע מכאב.
אפילו סבתא שלי שגדלה במרוקו סבלה בזמן השואה, ועד היום מקבלת שילומים, הצורה שבה היא מדברת על הצרות שנפלו על ראשם- (שהיו מינוריות יחסית למחנות וצעדות מוות) - היא כבר יותר מזעזעת מהצורה שבה כותבים על השואה היום.
אז תזכרו את כל זה.
תדעו שאם הדברים ימשיכו כמו שהם היום, אנחנו נהפוך למכחישי השואה עם המצפון הכי טהור. תדעו שאני בהחלט חושבת שלדבר, לשמוע ולזכור את הזוועות שהעם שלי עבר רק לפני 70 ומשהו שנה, גם אם זה ממש לא נוח, וקשה לעמוד בזה בלי להתמוטט, זה דבר שצריך להיות מוסכמה ציבורית. כי גם אנחנו, הציבור הכי זוכר ומקדש, גם אנחנו כבר נמצאים במצב מסוכן. וכן, גם אנחנו צריכים כבר תזכורות בשביל זה.
מצטערת על הבוטות, שתדעו שדמעות עומדות לי בעיניים עכשיו.
שהקב"ה יביא לנו כבר את הגאולה, אמן.