אדם משקיע היום לטווח 5 שנים באגח
מה ההבדל אם האגח מתחדש כל שנה או לא מתחדש בכלל ?
ביום שתעלה הריבית כל האגחים שמונפקים ירדו.
לא משנה אם האגח קצר או ארוך.
הבה ונדבר על דוגמא. יש נתונים לא לחלוטין מדוייקים, אך היא תסביר את העקרון.
אני מלווה לך 1000 ש''ח בריבית למשך שנה, הריבית השנתית בחוזה שלנו היא 2 אחוז מכיוון שהריבית במשק נמוכה מאוד.
בסוף השנה אני מקבל 1000 ש''ח +20 ש''ח ריבית (ולמתואמת תוסיף עוד כמה אגורות)
עכשיו אני מעוניין למכור את ההלוואה הזו לחבר שלי מהבנין לאחר חצי שנה. קלי קלות, הוא בוודאי יסכים מכיוון שגם הוא יכול להלוות כסף רק ב2% שנתי, ולכן אוכל לקבל ממנו את הקרן פלוס כל הריביות שנצברו עד ליום המכירה.
אבל מה יקרה אם הוא הריבית לאחר חצי שנה במשק תעלה ל6 אחוז, כך שאפשר להשיג בהלוואה רגילה 8% ריבית?
התשובה היא שבמקרה כזה החבר לא יסכים לקנות ממני את הלוואה הזו כי במקום להלוות ב2% הוא יכול להלוות ב8% ריבית.
בכמה הוא כן יסכים לקנות ממני את ההלוואה?
התשובה היא, אם אסכים להוזיל את המחיר של הקרן כך שהוא ישקף תשואה של 8%.
ולכן, אם הקרן אמורה לחזור אלי בעוד חצי שנה, ערך הקרן ירד בשיעור שישקף את הפרש התשואה (6 אחוז) למשך חצי שנה, שזה יחסית לא הרבה, ירידה של 3% בערכה של קרן ההלוואה.
לעומת זאת אם ההלוואה שלי היא ל15 שנה והכסף נעול שם למשך שנים רבות, הרי שברגע שבעוד 5 שנים הריבית במשק מתייצבת על 6% (שזה אומר שאפשר לקבל על הלוואה 8%), אז הכסף שלי נעול בריבית של 2% למשך עוד עשר שנים, ההפרש הזה חותך את שווי האג''ח בחדות, אפשר לקרוא על כך
כאן למשל, כשהם נותנים כלל אצבע, שהמח''מ כפול השינוי בשיעור הריבית נותן את שיעור הירידה הצפוי במקרה של עליית ריבית.