התייעצות התייעצות דחופה על ועדת אפיון וזכאות – בעיות שפה

• הוסף לסימניות
היי לכולם,
רוצה להתייעץ לגבי ועדת אפיון וזכאות (בעיות שפה) – הולכת להגיע לוועדה בקרוב ודי מתלבטת איך לגשת לזה נכון.

המצב הוא כזה:
רופאת התפתחות הילד, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק ועובדת סוציאלית – כולן המליצו על גן שפתי.
אבל אני מעוניינת בגן רגיל עם סל טיפולים מורחב.

אשמח לעזרה מנסיונכן:
  • מה חשוב להגיד בוועדה?
  • מה כדאי לא לומר כדי לא "להפיל" את הסיכוי לסל?
  • מה כדאי להכין מראש (מכתבים, מסמכים, חוות דעת)?
  • האם יש דברים שיכולים לשכנע אותם לתת סל מורחב גם בגן רגיל?
  • כל טיפ פרקטי או משפט שנכון להגיד בוועדה – יתקבל בתודה.
תודה רבה מראש על כל שיתוף 🙏

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
יש למישהו מידע בנושא?
ברגע שאישרו לך את הוועדה. (לפי הנתונים שכתבת שכל אנשי מקצוע המליצו גן שפתי) לא נראה שיהיה קשה לשכנע. אף אחד לא יחליט לך לאן לשלוח את -ההורים הם היחידים שיכולים להחליט גן שפתי/גן עם סל.

לא בקשת המלצה אם ללכת לכאן או לכאן מאמינה שכבר הפכת את העולם במידע. אז רק כותבת לך שבשביל שהשנה תהיה משמעותית עבור הילד. ויצליח ללצמצם פערים ולעלות על הגל. עם כל הקושי!! מומלץ גן שפתי. סל-זה בדיחה עלובה . הילד לא מתקדם עם זה ורק סובל עוד תסכולים. כיהוא צריך להתמודד כל שעות היום עם קושי שפתי.

סליחה שסטיתי מהנושא שפתחת את האשכול. ככ כואב לי לראות את הילדים האלה סוחבים רגל אחכ ..

אם את האם- שיהיה לכם רק נחת!!!!!!!!!!

• הוסף לסימניות
ברגע שאישרו לך את הוועדה. (לפי הנתונים שכתבת שכל אנשי מקצוע המליצו גן שפתי) לא נראה שיהיה קשה לשכנע. אף אחד לא יחליט לך לאן לשלוח את -ההורים הם היחידים שיכולים להחליט גן שפתי/גן עם סל.

לא בקשת המלצה אם ללכת לכאן או לכאן מאמינה שכבר הפכת את העולם במידע. אז רק כותבת לך שבשביל שהשנה תהיה משמעותית עבור הילד. ויצליח ללצמצם פערים ולעלות על הגל. עם כל הקושי!! מומלץ גן שפתי. סל-זה בדיחה עלובה . הילד לא מתקדם עם זה ורק סובל עוד תסכולים. כיהוא צריך להתמודד כל שעות היום עם קושי שפתי.

סליחה שסטיתי מהנושא שפתחת את האשכול. ככ כואב לי לראות את הילדים האלה סוחבים רגל אחכ ..

אם את האם- שיהיה לכם רק נחת!!!!!!!!!!
בעצם בוועדה צריך לבקש גן שפתי
אורחי זה אפשר להמיר את זה בסל מורחב?

• הוסף לסימניות
יש לי הרבה ידע בנושא.
בוועדה את צריכה בעיקר להדגיש קושי בהבנה, קושי רגשי ולאו דוקא חהדגיש קושי בהבעה!
אחרי שתקבלי אישור-
את מקבלת טופס בחירת מוסד ואז את בוחרת סל מורחב.
וסתם שתדעי- סל מורחב ממש לא כזה, בפועל אולי הילד מקבל פעמיים בשבוע גננת שי"ח, בגן שפתי מקבלים איפולי קלינאית, רב"ע ועוד.
לשיקולך.

• הוסף לסימניות
בוועדה את צריכה בעיקר להדגיש קושי בהבנה, קושי רגשי ולאו דוקא חהדגיש קושי בהבעה!
אחרי שתקבלי אישור-
את מקבלת טופס בחירת מוסד ואז את בוחרת סל מורחב.
רופאת התפתחות הילד, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק ועובדת סוציאלית – כולן המליצו על גן שפתי.
ברגע שיש לה המלצות מכ"כ הרבה גורמים זה סגור שהילד יקבל. אבל ממך יבקשו לתאר את הילד אייך את רואה אותו ושם תרחיבי בקשיים בהבנה. (במידה ואין לילד קושי התנהגותי חשוב להדגיש את זה כדי שאם תבחרו גן קטן שישבצו אותו בגן על רקע שפתי ולא בגן עם בעיות התנהגות)

הצלחות נחת!!

• הוסף לסימניות
בעצם בוועדה צריך להדגיש שלילד יש קושי משמעותי והוא בפער מבני גילו, הם בוועדה פחות משנה להם לאיזה מוסד את הולכת לשלוח אח"כ.
אחרי הוועדה צריך למלאות טופס בחירת הורים (נספח 14) שם צריך לבחור המשך בגן רגיל.
אגב, באיזה גיל הילד? לרוב סל מורחב לשפה זה רק בגילאי גן (מוגדר כשכיחות גבוהה).

• הוסף לסימניות
הועדה נועדה כדי לאשר לילד חינוך מיוחד.
בועדה אתם ההורים מודיעים באיזו משתי האפשרויות אתם בוחרים - גן שפה או סל אישי בחינוך הרגיל. את גובה הסל האישי מחליטים גם כן בועדה.
אין לך סיבה לחשוש שלא יאושר לו סל אישי.
כן כדאי למקד את כל הקשיים שלו, ולמה הוא צריך עזרה, כדי שיתנו סל גדול כמה שיותר.
לועדה צריך להגיש מסמכים שיראו את כל הקשיים שלו, ועד כמה הוא זקוק לטיפולים ולעזרה.
גם אם תקבלו מכתב שאושר לו גן שפה - לא קרה כלום. תפנו לעירייה ולבקשו לשנות לסל אישי בגן רגיל.

• הוסף לסימניות
כל הסלים האלו שהכניסו לחינוך הרגיל גורמים לטעויות טרגיות כ''כ שרק עוד 5-10 שנים יתחילו באמת לקלוט את המשמעות שלהן.
הורה שומע סל מורחב הוא בטוח שכל הצוות של הגן השפתי יגיע לתמוך בילד שלו בגן הרגיל.
הפועל הוא מקבל פעם-פעמיים בשבוע גננת שיח שאמורה לחלוש בזמן המועט הזה על לא מעט תחומים.
והשורה הכי משמעותית הזכאות בפועל יורדת משמעותית ואח''כ להחזיר את זה זה כאב ראש לא קטן.

• הוסף לסימניות
כל הסלים האלו שהכניסו לחינוך הרגיל גורמים לטעויות טרגיות כ''כ שרק עוד 5-10 שנים יתחילו באמת לקלוט את המשמעות שלהן.
הורה שומע סל מורחב הוא בטוח שכל הצוות של הגן השפתי יגיע לתמוך בילד שלו בגן הרגיל.
הפועל הוא מקבל פעם-פעמיים בשבוע גננת שיח שאמורה לחלוש בזמן המועט הזה על לא מעט תחומים.
והשורה הכי משמעותית הזכאות בפועל יורדת משמעותית ואח''כ להחזיר את זה זה כאב ראש לא קטן.
הורה שמנותק ולא יודע מה הילד שלו מקבל, יהיה מנותק גם בגן חנמ או בכל מסגרת אחרת.
יש כמה פעמים בשנה ישיבות של ההורים עם כל הצוות, וההורים אמורים לדעת במדויק מה וכמה הילד שלהם מקבל.

• הוסף לסימניות
אמממ... לא מדוייק פה הכל.
השנה, החמירו מאוד את הנהלים, כך שיש מצב שתבואי עם כל ההמלצות הנ"ל ולא תקבלי אישור..
סל אישי בגן רגיל - כמוהו כבדיחה. בפועל, אין גנים שבאמת מספקים את הצרכים ומביאים לגן קלינאית , מרפאה או מטפלת רגשית. בדרכ תקבלו גננת שיח או סייעת צמודה.
בוועדה יאשרו רק אם יתרשמו שלילד שלך קושי משמעותי שמשפיע באופן ניכר על התפקוד שלו בכל התחומים.
ככלל, גן שפה עבר ובטל מן העולם והיום הוא נקרא רק גן לחינוך מיוחד
והמגמה היא לאשר רק ילדים שעונים על ההגדרה הזאת.
בכל אופן, כדי לנסות לקבל אישור
אל תזכירי בוועדה שאת מעוניינת בסל אישי אלא שהילד שלך באמת מתפקד באופן נמוך בפער ניכר מבני גילו כשהקושי המשמעותי קיים בהבנה.
אם תדגישי את הקושי הרגשי- יבקשו מסמך תומך של פסיכיאטר ילדים או פסיכולוג וכדו'
וגם ישאלו אותך איך ניסית לעזור לו והאם קיבל בינתיים טיפולים, ככל שניסית ועדיין קיים פער- יש סיכוי סביר שתקבלי אישור
ואחרי הכל, בגלל שמספר הניגשים לוועדות גדול מידי
מנסים לצמצם ולסרב לפחות ל50 אחוז.
בכל אופן, תתפללי ותצליחי!

• הוסף לסימניות
קופצת על האשכול עם שאלה קצת שונה
לבן שלי הומלץ לעבור לגן שפה, יש לנו דו"ח מקל"ת ורופא התפתחותי.
בעיקר בגלל קשיי הבנה וחברותיות (בשפה הוא בסדר)
אנחנו רוצים להעביר אותו לגן שפה.
מה צריך להדגיש בוועדה? מה לא?

• הוסף לסימניות
הורה שמנותק ולא יודע מה הילד שלו מקבל, יהיה מנותק גם בגן חנמ או בכל מסגרת אחרת.
ועדיין הילד יטופל.
אולי לא אותו דבר כמו זה של הורה שמעורב ומתעניין ומזיז עניינים אבל מטופל כי לחנ''מ בניגוד לרגיל יש לרוב פיקוח ובקרה קצת יותר הדוקים.
יש כמה פעמים בשנה ישיבות של ההורים עם כל הצוות, וההורים אמורים לדעת במדויק מה וכמה הילד שלהם מקבל.
בחינוך הרגיל זו בדיחה שלא טורחים לחזור עליה יותר מידיי..

• הוסף לסימניות
אני הייתי בועדה לא מזמן בשביל הילד שלי
מה שהיה נראה שהכי השפיע(וגם אמרה לי את זה קודם מישהי מהצוות בגן שלו שמתעסקת עם כל הענין מול העיריה וכו'))זה שראו שעשינו מה שיכלנו עד עכשיו
ז"א כבר התחלנו טיפול אצל קלינאית והיא כמובן גם שלחה המלצה
היינו בהתפתחות הילד אצל פסיכולוגית מרפאה בעסיוק וכו'(ספציפית אצלנו היינו במרפאת אכילה עם הילד מגיל שנתיים וכיום שהוא בן 4 זה בעיה אחרת אבל ישר בועדה הפסיכולוגית הראשית הקריאה את הנתונים והיה נראה שהתרשמה שאנו עושים ככל יכלתנו ועדיין הילד צריך גן שפה היא אישרה ממש מהר )

• הוסף לסימניות
ועדיין הילד יטופל.
אולי לא אותו דבר כמו זה של הורה שמעורב ומתעניין ומזיז עניינים אבל מטופל כי לחנ''מ בניגוד לרגיל יש לרוב פיקוח ובקרה קצת יותר הדוקים.

בחינוך הרגיל זו בדיחה שלא טורחים לחזור עליה יותר מידיי..
הילד שלי בחינוך רגיל עם סל מטופל הרבה יותר טוב מאשר בחנמ.
וכמובן הישיבות עם הצוות מעולות.
כנראה שצריך לדעת לאן לשלוח.

• הוסף לסימניות
ככלל, גן שפה עבר ובטל מן העולם והיום הוא נקרא רק גן לחינוך מיוחד
מאז ומעולם זה היה גן חנ''מ,
תת הגדרה היא קושי בתחום ההבנה והשפה. שכיום השתנה לעיכוב התפתחותי,
שום דבר בפועל לא השתנה כי אף פעם הרכב הגן לא היה רק מילדים בעלי קשיי שפה בלבד,
מה שכן הגדירו מחוץ לתחום היה רק ילדים בעלי הפרעות התנהגות מסוגים שונים אבל ההרכב תמיד כלל קשיים התפתחותיים מגוונים שהוכנסו תחת ההגדרה של גן שפתי.
אני הייתי בועדה לא מזמן בשביל הילד שלי
מה שהיה נראה שהכי השפיע(וגם אמרה לי את זה קודם מישהי מהצוות בגן שלו שמתעסקת עם כל הענין מול העיריה וכו'))זה שראו שעשינו מה שיכלנו עד עכשיו
ז"א כבר התחלנו טיפול אצל קלינאית והיא כמובן גם שלחה המלצה
היינו בהתפתחות הילד אצל פסיכולוגית מרפאה בעסיוק וכו'(ספציפית אצלנו היינו במרפאת אכילה עם הילד מגיל שנתיים וכיום שהוא בן 4 זה בעיה אחרת אבל ישר בועדה הפסיכולוגית הראשית הקריאה את הנתונים והיה נראה שהתרשמה שאנו עושים ככל יכלתנו ועדיין הילד צריך גן שפה היא אישרה ממש מהר )
כיום באמת יש המון ילדים שמועלים לוועדות ולכן הם מפילים כמעט על כל דבר קטן,
מספיק שחסר איזשהו מסמך שפעם אפילו לא היו מסתכלים עליו והועדה פוסלת.
הילד שלי בחינוך רגיל עם סל מטופל הרבה יותר טוב מאשר בחנמ.
וכמובן הישיבות עם הצוות מעולות.
כנראה שצריך לדעת לאן לשלוח.
אז תודי לה' יום יום כי זה נדיר!!!
ולצערי אני כותבת את זה ממבט של איש צוות ולא הורה.
התנסיתי בהמון מקומות- מי שרוצה קידום אמיתי זה רק לקפוץ למים ולהיכנס שנה-שנתיים להגדרה של חנ''מ.
אני רואה ילדים שמגיעים לזה בגיל 6-7-8 וזה כ''כ חבל!
הם יכלו להגיע לכיתה א' הרבה לפני כולם!

• הוסף לסימניות
היי לכולם,
רוצה להתייעץ לגבי ועדת אפיון וזכאות (בעיות שפה) – הולכת להגיע לוועדה בקרוב ודי מתלבטת איך לגשת לזה נכון.

המצב הוא כזה:
אבל אני מעוניינת בגן רגיל עם סל טיפולים מורחב.

אשמח לעזרה מנסיונכן:
  • מה חשוב להגיד בוועדה?
  • מה כדאי לא לומר כדי לא "להפיל" את הסיכוי לסל?
  • מה כדאי להכין מראש (מכתבים, מסמכים, חוות דעת)?
  • האם יש דברים שיכולים לשכנע אותם לתת סל מורחב גם בגן רגיל?
  • כל טיפ פרקטי או משפט שנכון להגיד בוועדה – יתקבל בתודה.
תודה רבה מראש על כל שיתוף 🙏
בלת"ק
1 כדי לקבל סל אישי בגן את צריכה ש/יאשרו גן שפה
ורק אחרי האישור לבקש להשאיר בגן רגיל ולקבל סל
2 יש רמות שונות של סל. יש כאלו שיקבלו 24 ש"ש ויש שהרבה פחות (של סיוע. להמיר לשעות פרא רפואי יוצא ממש מעט)
3 גם כשיש סל קשה מאד למצוא קלינאית תקשורת שתסכים לבוא לשעה בודדת ועוד בשכר העלוב שנותנים שם
4 גם הסל הרחב ביותר לא דומה לתועלת שבגן שפה.
אם יש באזור גן שפה טוב -זה הדבר הכי טוב לילדה
בעיות בד"כ לא נעלמות לבד
הן רק גדלות ומתעצמות, ומצרפות אליהן בעיות רגשיות וכד'
ותמיד עדיף לטפל בבעיות כשהן קטנות (וכהילד/ה קטנ/ה) ולהגיע בעז"ה לכיתה א' במצב טוב
מלעבור לכיתה מקדמת בשלב בו יבינו שהכיתה לא מתאימה...

• הוסף לסימניות
תודה לכל המגיבים!
לגבי הסל אישי
צריך לדבר עם הגן הרגיל קודם איך זה עובד אצלם?
איך אני יודעת איך זה יתנהל?
הילד יהיה עוד מעט בן 3
הוא לא צריך ריפוי בעיסוק רק קלינאית
ואני רואה התקדמות יפה בקלינאית תקשורת(עדיין בפער מגילו)
מה שנראה שחצי שנה ידביק את הקצב, בעזרת ה'.
לכן אני מעדיפה סל
אבל איך אני יודעת מה יכלול הסל? זה קשור לגן?
אם יש לו סל אישי כבר לא יהיה לו טיפולי קלינאית מטעם הקופה?

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
צריך לבדוק אם יש קלינאית שמסכימה לבוא לגן,
בדכ אם זה רק ילד אחד- אף קלינאית לא תבוא,
צריך גם לברר מול המתיא אם הם נותנים הדרכה-הרבה פעמים הם לא עובדים עם גנים חרדים (אלא אם זה משרד החינוך ולא עמותות או חינוך עצמאי)
אפשר לקבל גם וגם, רק צריך אישור מהגן שהקלינאית במסגרת לא מספיקה לו.

• הוסף לסימניות
תודה לכל המגיבים!
לגבי הסל אישי
צריך לדבר עם הגן הרגיל קודם איך זה עובד אצלם?
איך אני יודעת איך זה יתנהל?
הילד יהיה עוד מעט בן 3
הוא לא צריך ריפוי בעיסוק רק קלינאית
ואני רואה התקדמות יפה בקלינאית תקשורת(עדיין בפער מגילו)
מה שנראה שחצי שנה ידביק את הקצב, בעזרת ה'.
לכן אני מעדיפה סל

יפה מאד שאת רואה התקדמות, אבל למרות ההתקדמות כולם כולל כולם , המליצו על גן שפתי - לא סתם..
ילד שעוד מעט בן 3, זה גיל מעולה, הוא תוך שנה שנתיים יתגבר על הפער, ויהיה שווה בין שווים,
קחי בחשבון שאת בידיים שלך , מונעת מהילד שלך לקבל את מה שהו אצריך,
ואני בטוחה שאת רואה שיפור עם הקלינאית ועדיין זה לא מספיק, ל אדומה ולא כמעט... ואולי עוד חצי שנ ההוא יגע להיות כמעט כמו בני גילו כיום, אבל גם בני גילו יתקדמו בעוד חצי שנה,
תדבר עם הגננת של הגן (תסמכי עליה ) שהיא תגיד מה הפער בין בני גילו, זה לא החלטה שלך, את לא רואה אותו באינטרקציה יומיומית מול בני גילו.

תתתיעצי עוד קצת, לפני שאת מחליטה על דעת עצמך, למנוע טובה מהילד שלך - את אמא שלו, הוא חסר אונים, ואת מחליטה לו על המשך החיים, תתיעצי עם אנשים מבינים, (מקצועית- לא אלו שמבינים איך ז נראה חברתית) תרימי טלפון לגננות בגני שפה, תתיעצי עם כמה קלינאיות אחראיות, ורק אז תקבלי החלטה,
ותציאי מהראש מה יגידו, כי ילד שיהיה תמיד מתקשה חברתית ולימודית השם שלו לא יהיה יותר טוב מילד שבגיל שלוש או ארבע היה שנה או שנתיים בגן שפה....

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: