דרוש מידע יש פה מישהי שעשתה תואר ויכולה להעלות לפה דומגא של ניתוח תמות?

• הוסף לסימניות
ככותבת עבודות אקדמיות, קצת בעייתי עבורי להעלות תכנים מלאים מעבודות שכתבתי, מסיבות של אתיקה וחיסיון, ובכל מקרה לא בטוח שזה מה שיהיה רלוונטי עבורך, כי דוגמה מתחום ספציפי לא בהכרח מועילה לאחרים.
עם זאת, אפשר להדגים את העיקרון המרכזי באמצעות דוגמה היפותטית.

במהלך ניתוח הראיונות, המטרה היא לזהות דפוסים חוזרים ותובנות משותפות. אזנניח שנושא המחקר שעליו את כותבת את העבודה הוא חוויית הרכבת רהיטים מאיקאה, ותוך כדי קריאת הראיונות את שמה לב לכל מיני תכנים העוסקים בתסכול מההוראות ומהחלקים עצמם. לדוגמא:

מרואיין א' אומר: "פתחתי את החוברת והרגשתי שאני צריך תואר בהנדסה. יש שם רק ציורים של איש-קו קטן שמחייך אליי כאילו הוא יודע סוד שאני לא והאמת היא שזה כנראה נכון...".
מרואיין ב': "לפי הציור הייתי צריכה להשתמש בבורג C, אבל בשקית היו לי רק ברגים מסוג A ו-B. התחלתי לחשוב שהמורה בכיתה י"א צדקה כשאמרה שאסתבך עם אנגלית במהלך החיים"
ומרואיין ג' גם משתף במשהו דומה: "סיימתי להרכיב את המיטה וחגגתי ניצחון, ואז ראיתי על הרצפה שלושה ברגים מסתוריים. מאז כל לילה אני רועד מפחד שאמצא את עצמי על הרצפה מתישהו".

אז למרות שכל אחד מהמרואיינים משתף בחוויה אחרת, למעשה הם כולם יכולים להתגבש לתמה ראשונה: "תחושת תסכול וחוסר אונים מול המשימה".

אחרי שמצאת את התמה הראשונה, תעברי שוב על הראיונות ואולי למשל תוכלי לשים לב שחלק מהמרואיינים בחר לשתף דווקא בחוויה החברתית במהלך ההרכבה:

"זה התחיל כזמן איכות משפחתי, ונגמר בזה שאבא שלי שאג בסיפוק: 'אני בניתי את המדינה, אני לא צריך הוראות!', תוך כדי שניסיתי להבין איך נתקין את המדפים אם הדלת של הארון נכנסת כלפי פנים". "הזמנתי חבר לעזרה, אבל הוא בעיקר ישב על הספה, אכל לי את החטיפים והסביר לי מה אני עושה לא נכון".

גם כאן, אפשר לאחד את הציטוטים האלו, ולמצוא עוד כאלו דומים, תחת תמה מרכזית: ההרכבה כזירה לאינטראקציות חברתיות ".

בשלב כתיבת פרק הממצאים, התהליך הוא להציג כל תמה, להגדיר אותה, ולבסס אותה באמצעות הציטוטים המייצגים ביותר שמדגימים את הנקודה.
מקווה שהדוגמה מבהירה את התהליך. בהצלחה.

• הוסף לסימניות
היה לי היום מבחן ובמבחן היו 2 ראיונות על אותו נושא
הדגשתי את הרעיונות שהיו
למהל כל מה שקשור לקנאה ולדאגה ולקושי וליתרון
ועשיתי טבלה עמודה של הקטגוריה ועמודה של הציטוטים
זה נראלך מספיק?

• הוסף לסימניות
שוקלד בלונדי, לגבי מה שתיארת שעשית במבחן – יצירת טבלה עם קטגוריות וציטוטים תואמים – זו עבודה מצוינת והיא בדיוק השלב הראשון וההכרחי בניתוח. השאלה המתבקשת היא, איך מתקדמים מהטבלה הזו להצגת ממצאים כתובה.

התהליך של הפיכת הטבלה לפרק ממצאים מתחיל בלקחת כל קטגוריה שזיהית, למשל 'קושי', ולהעניק לה כותרת שהיא בעצם תמצית הרעיון, כלומר, התמה עצמה. במקום מילה אחת, זו תהיה כותרת תיאורית כמו "הקושי הקיים מול חוברת ההוראות". לאחר מכן, מפתחים את הכותרת הזו לפסקה שלמה שמסבירה במילים שלך את הסיפור המרכזי של התמה – מה היא כוללת ומה המשמעות שלה. השלב הסופי והחשוב ביותר הוא שזירת הציטוטים מהראיונות בתוך ההסבר.

קחי דוגמא לפסקה מלאה אחרי שהעתקת לך את כל הציטוטים בנושא הקושי:

הקושי הקיים מול חוברת ההוראות
תמה מרכזית זו מתמקדת בקושי הישיר של המרואיינים להבין את ההוראות, ובפער שנוצר בין השרטוטים הפשוטים לכאורה ובין חווית הבלבול והתסכול במציאות. המשתתפים תיארו אתגר שלא נבע מחוסר יכולת טכנית, אלא מקושי אמיתי לפענח את הכוונה מאחורי האיורים המינימליסטיים והחיצים הסתומים, עד כדי כך שג. ציין: "הרגשתי שאני צריך פרופסור לפיזיקה שיסביר לי את תורת היחסות של הבורג והאום כדי להבין לאן הולך בורג B-2. היו בשרטוט שלושה חיצים, כולם הצביעו לכיוונים שונים, ואני ישבתי ותהיתי מה התכוון המשורר".
נוסף על כך, ניתן לראות כי הקושי בהבנה מועצם על ידי הדמות המצוירת בחוברת, אשר מציגה ניגוד מוחלט לחוויית המרכיב. דמות זו, השומרת על קור רוח, נתפסת כמי שמגבירה את תחושת חוסר האונים, כפי שמתארת ש.: "הכי מתסכל היה האיש הקטן בחוברת. אני מזיעה, מתבלבלת בין החלקים, והוא, בשלווה סאדיסטית, פשוט מצביע על איזשהו חור עלום. הייתה לי תחושה שהוא נהנה מזה".
בהתאם לקושי בהבנת ההוראות, ניתן לראות כי מתקבלות לעיתים קרובות טעויות שמתגלות רק בשלבים מתקדמים, מה שמוסיף לתחושת הכישלון, וכפי שמסכם זאת ש: "רק בעמוד 15, אחרי שהרכבתי את כל המסגרת, הבנתי שהמדף מעמוד 3 הותקן הפוך. השתיקה שנפלה בחדר הייתה כבדה יותר מהארון עצמו".

לסיכום, החוויה החוזרת על עצמה בציטוטים אלו אינה עוסקת במורכבות ההרכבה עצמה, אלא באופן ישיר בקושי להבין את שפת ההוראות. קושי זה הוא שהופך משימה פשוטה למקור של תסכול, מבוכה וערעור על יכולת ההבנה הבסיסית של המרכיב.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....