כנסו שניה - למה הורים מוכרים מעשיות לילדים?

• הוסף לסימניות
"האנשה" זה גם סוג של בלוף?
עמי ותמי או בגרסת רחוב הממתקים, וכיוצא באלו, גם הילדים שלנו מאד אוהבים.
בריא לילדים לשקוע לפעמים בעולם דמיוני וקסום משלהם
ונראה לי שהם עושים את זה לבד גם ככה...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נחמי בלר;1300438:
- "המלאך" ישים 5 ש"ח מתחת לכר

לא ידעתי שהמחיר עלה!

בזמני החברים היו מספרים על שקל אחד בלבד.

טוב, כנראה גם אצל המלאכים (או אצל המדומיינים למיניהם) יש אינפלציה...

• הוסף לסימניות
מכירים את סיפור המקק?

ילד אחד שאל את אביו, איך הוא נולד - ענה האבא "פיזרתי מלח מתחת לשטיח, ובבוקר אתה היית שם"
מה יותר מלהיב לנסות גם? לפנות ערב הלך הילד ופיזר בהתרגשות מלח מתחת לשטיח, בבוקר הוא רץ ובודק - והנה מקק.
הילד מרים את המקק ולוחש לו: ת'אמת - הייתי הורג אותך, אבל יש לך נס שאתה הבן שלי...

• הוסף לסימניות
הזכרת לי את דוד שלי
ניפח לי את עטיפת הקרמבו וסגר לצורת קרמבו
הסביר לי בטוב טעם שעלי לחפור בור,
לשתול את הקרמבו המדומיין,
קרמבוים לרוב יצמחו שם בתוך שבועיים.....
למען האמת, הסתפקתי אם להאמין,
למזלי הרב התעצלתי לנסות ...

• הוסף לסימניות
נזכרתי בעטיפות המסטיקים, של בזוקה אולי?
היה כתוב שם להטמין אותם ובעוד כך וכך שנים...
לא זוכרת מה.
אבל היה משהו כזה...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מיץ פטל;1301375:
תגידי יקירה,
לא יותר פשוט להגיד לילד את האמת?
הקב"ה עושה נס עצום, הבטן של אמא נפתחת התינוק יוצא ואז הבטן נסגרת.
זו גם אמת במקרים של ניתוח, וגם נתת לילד הרגשת ביטחון, וגם הוא מסופק מהתשובה, וגם לא הולך לחפש תשובות במקומות אחרים.
אם היית אמא שלי, הייתי רצה לברר למה אמא מדברת איתי עכשיו על זה שכשאצטרך ללדת אדע, מה יש בלידה שאני לא יכולה לדעת עכשיו?
ואני בסך הכל ילדה קטנה ששאלה שאלה פשוטה למה אני צריכה לקבל תשובה עוד 15 שנה?

להגיד "אני באמת לא יודעת" לילדה שיודעת שילדת אותה, זה גם שקר מאין כדוגמתו,
(אמא ילדה אותי והיא אומרת לי שהיא באמת לא יודעת... פךך...)
וגם הילדה ממש אבל ממש ממש ממש לא מאמינה לך, למרות שאת משכנעת את עצמך שכן.

ומה עוד? את מלחיצה את הילדה ומוסיפה לה: איך אדע למצוא לך חתן?
תגידי את נורמלית? אני כמעט חטפתי שבץ מהלחץ מה הילדה שלך הרגישה באותו רגע.

להיות הורים. אלוקים. שלח לנו בינה. באמת.

מיץ פטל, לא חושבת שהיא בקשה עזרה או יעוץ בחינוך, נכון?
אז בואו נשים את זה בצד.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י לנדא;1301226:
אצלנו, לא משקרים אף פעם לילד!
גם לא בנוסח: ״יהיו לך רגליים שמנות״ או ״יבא שוטר״...

אך לעומת זאת אין לזה כל קשר לכך שאנחנו מספרים בבית המון סיפורים ששיכים לעולם הדמיון. סיפורים כאלו יכולים לפתח מאד רגשית, לעזור לילדים להגיע לתובנות ועוד...

הילדים שלי אפילו שואלים ״זה סיפור של אמת או של ״כאילו״?״
לסיפורי ״כאילו...״ יש המון תועלת, ובינם לבין שקר, אין מאומה!

אין ל-2 התחומים האלו שום קשר:
שקר- אסור!
דמיון- כלי הכרחי!

לנדא - כל מילה זהב!
אני לא זוכרת פעם אחת ש''עבדנו'' על הילד אנחנו מאוד מאוד מקפידים על כך.
ויעיד על כך האמון הרב שהוא רוחש לדברים שאנו אומרים לו. ב''ה.

אבל אין לזה שום קשר להנאה שבדמיון המשותף. וואו לאיזה מחוזות רחוקים ומדומיינים אנחנו מגיעים ביחד מתוך צחוק ושחרור. זה פשוט כיף.
אז מה שיקרנו? הילד יודע מצויין שזה שעשוע ומשחק.
זה שני תחומים נפרדים לחלוטין.

ובלי קשר
בעלי סיפר לי - באותו מעמד חגיגי שהחלטנו שאנחנו לא נשקר לילדים את סוג השקרים הללו-
שהוא שאל פעם את אמא שלו שאלה וגם ענה עליה תשובה בעייתית ושגויה בעצמו-באותה נשימה.
הוא היה ילד קטן אבל הוא זוכר את זה בבהירות כמו היום.
אמא שלו אמרה לו את התשובה הנכונה - כמה שהיא יכלה לפרט לו בהתאם לגילו.
וגם הוסיפה את המשפט המרגיע והמשכנע: ואתה הרי יודע שלא אשקר לך.
ודעתו באמת נחה.

הוא אמר לי שכשהוא גדל לא היה סוף לתחושת הכרת הטוב שלו כלפיה כשהוא זכר את תשובתה וגילה שהיא באמת לא ניצלה את גילו ולא ''מרחה'' אותו.

חבל שלא מתאים שאפרט. זה ממש מצחיק.
אבל חמותי באמת נהדרת בזה. והיא זוכה לאמון מלא מילדיה בכל הגילאים עד היום.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י KR;1301676:
לנדא - כל מילה זהב!
אני לא זוכרת פעם אחת ש''עבדנו'' על הילד אנחנו מאוד מאוד מקפידים על כך.
ויעיד על כך האמון הרב שהוא רוחש לדברים שאנו אומרים לו. ב''ה.

אבל אין לזה שום קשר להנאה שבדמיון המשותף. וואו לאיזה מחוזות רחוקים ומדומיינים אנחנו מגיעים ביחד מתוך צחוק ושחרור. זה פשוט כיף.
אז מה שיקרנו? הילד יודע מצויין שזה שעשוע ומשחק.
זה שני תחומים נפרדים לחלוטין.

כל מילה!

יש הבדל עצום.

וכן, יש גיל שהילדים מבינים שהתינוק מגיע מהבטן, איך אני יודעת? כי הם באים לבשר לי, בתמימות מתוקה ביותר, שלמשפחת X עוד מעט יהיה תינוק... (בד"כ הם שמים לב אי שם בחודש תשיעי :) ) ואני מאוד שמחה שהם באים לספר לי, במקום להתבייש בזה ולצחקק עם החברים על זה.... וד"ל.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מיץ פטל;1301385:
אז אולי בגיל 4 ילד עדיין לא יודע שתינוק נמצא בבטן אמו אבל בגיל גדול יותר הוא יודע ועוד איך.

ואם מתאמצים נורא נורא נורא לטייח ולצנזר באופן יסודי את כל שיעורי פרשת שבוע, הוא פתאום מגלה את זה באמצע יום כיפור ב'וכל מאמינים'.

חבל שאנשים נכנסים ללחץ היסטרי מדברים פשוטים.

• הוסף לסימניות
מיץ פתל, בפעם האחרונה שבדקתי בהחלט הייתי נורמלית :)

אספר לכם מה היה היום עם הילדים תשפטו אתם,
בן הארבע רוצה לחתוך ירקות עם סכין והתעצבן שהוא לא יודע, התקרבה המלומדת ואמרה בקול בוטח, אתה יודע ? יש דברים שגם אבא ואמא לא יודעים, כשתצטרך לחתוך ירקות לבד אתה תדע :D אם אתה לא יודע סימן שזה עדיין מסוכן לך...

ודרך הגב, היום לא צריך לספר לילדים שהתינוק בבטן, את זה כל דרדק יודע.
השאלות שלהם הרבה יותר מתוחכמות ;)

והדברים שאמרתי לביתי נאמרו בצורה רגועה מאוד, זה שאת קראת את ההודעה תחת לחץ לא אומר שזה מה שהיה במציאות. זוהי פרשנות אישית שלך.

• הוסף לסימניות
ועוד משהו קטנטן,
תקראי שוב את ההודעה שלי, ותגידי לי איפה אמרתי לה שאני לא יודעת איך יולדים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מיץ פטל;1301384:
אני סקרנית לדעת מהיכן את שואבת את הביטחון הזה?
ומה שאת עשית זה בדיוק להגיד לילד על כאלה דברים לא מדברים, רק טייחת את זה.

מה שעשיתי, זה בעצם אמרתי לה כשיבוא הרגע המתאים אומר לך כל מה שתצטרכי לדעת.
כן , ילד צריך לדעת שלא כל דבר הוא יודע.
רק עם הפתיחות המודרנית של היום זה נראה כמו דבר רע.

מאחלת גם לך להרגיש ולדעת בטחון כזה עם ילדייך.

הנימה שלך די תוקפנית, וחבל.
את לא באמת מכירה אותי, ולא את ילדי, ומותר לבן אדם לכתוב את דעתו ושיטתו בלי להיות מותקף אישית.

• הוסף לסימניות
באמת מיץ פטל??????
את מספרת לילדה בת עשר איך יולדים??
את חושבת שהיא ....
תאמין לך שנפתחת הבטן?????
הילדות שלנו אנו רוצים אותן תמימות כמונו!!!
ובאמת מהכירות אישית עם בנות רבות בגיל הזה,
הן יודעות היטב שמותר להן לא לדעת דברים.
אולי בערב כשאת יוצאת מהבית, תמיד תספרי להן לאן את הולכת ...

• הוסף לסימניות
סליחה שאני שואלת, אבל מה הבעיה לספר את האמת התמימה, בהשמטת הפרטים המדוייקים, וללא עודף אינפורמציה?
לילדה שכבר מתחילה להבין דברים בעולם... לא עדיף לספר לה עד כמה שאפשר, מאשר שהיא תשמע את זה מחברות, ולא תמיד בהשמטות

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נעמהart;1300503:
ילדים הם בעלי מחשבה מאד ישירה ותמימה,

למה לטמטם אותם עם ספורים חסרי מהות כאלה?
(ואין הכוונה על מעשיות דמיוניות או אגדות שיש בהן עלילה חמודה)
אלא על הפימפומים שהתכוונה פותחת האשכול...

אף אחד לא אוהב שעובדים עליו. גם אם הוא ילד

אשתי מלמדת בממ"ד רוב הילדים מבתים לא דתיים והיא אומרת שכאשר היא מספרת להם משהו מחז"ל או בשיעור תורה על נס שקרה הם מסתכלים עליה במבט לא רציני ושואלים את עצמם (ולפעמים גם אותה) האם זה עוד איזה סיפור על ג'ירפה שעפה ועמי ותמי. וברור שהנזק הישיר מכל הסיפורי בדים עצום ופוגע ישירות באמונה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מיץ פטל;1301375:
תגידי יקירה,
לא יותר פשוט להגיד לילד את האמת?
הקב"ה עושה נס עצום, הבטן של אמא נפתחת התינוק יוצא ואז הבטן נסגרת.
זו גם אמת במקרים של ניתוח, וגם נתת לילד הרגשת ביטחון, וגם הוא מסופק מהתשובה, וגם לא הולך לחפש תשובות במקומות אחרים.
אם היית אמא שלי, הייתי רצה לברר למה אמא מדברת איתי עכשיו על זה שכשאצטרך ללדת אדע, מה יש בלידה שאני לא יכולה לדעת עכשיו?
ואני בסך הכל ילדה קטנה ששאלה שאלה פשוטה למה אני צריכה לקבל תשובה עוד 15 שנה?

להגיד "אני באמת לא יודעת" לילדה שיודעת שילדת אותה, זה גם שקר מאין כדוגמתו,
(אמא ילדה אותי והיא אומרת לי שהיא באמת לא יודעת... פךך...)
וגם הילדה ממש אבל ממש ממש ממש לא מאמינה לך, למרות שאת משכנעת את עצמך שכן.

ומה עוד? את מלחיצה את הילדה ומוסיפה לה: איך אדע למצוא לך חתן?
תגידי את נורמלית? אני כמעט חטפתי שבץ מהלחץ מה הילדה שלך הרגישה באותו רגע.

להיות הורים. אלוקים. שלח לנו בינה. באמת.
אותי חינכו שה' עושה נס
זכור לי שהיינו ילדים ודמיינו איך נפתח השמים ונופל משם תינוק, תאמיני לי שלא הפסדתי כלום שלא ידעתי הכל אלא להיפך
נכתב ע"י 23;1301900:
באמת מיץ פטל??????
את מספרת לילדה בת עשר איך יולדים??
את חושבת שהיא ....
תאמין לך שנפתחת הבטן?????
הילדות שלנו אנו רוצים אותן תמימות כמונו!!!
ובאמת מהכירות אישית עם בנות רבות בגיל הזה,
הן יודעות היטב שמותר להן לא לדעת דברים.
אולי בערב כשאת יוצאת מהבית, תמיד תספרי להן לאן את הולכת ...
ממש כך!
ילדות שבגיל 10 האמא מספרת להם איך יולדים וכדו' הם גדלות לבחורות שחוץ מהדרכה השקפתית הם כבר מעודכנות בהכל וד"ל
בציבור החסידי הדברים האלו יותר סגורים והם נושאים שלא מדברים עליהם

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חנון;1301972:
אותי חינכו שה' עושה נס
זכור לי שהיינו ילדים ודמיינו איך נפתח השמים ונופל משם תינוק, תאמיני לי שלא הפסדתי כלום שלא ידעתי הכל אלא להיפך

ממש כך!
ילדות שבגיל 10 האמא מספרת להם איך יולדים וכדו' הם גדלות לבחורות שחוץ מהדרכה השקפתית הם כבר מעודכנות בהכל וד"ל
בציבור החסידי הדברים האלו יותר סגורים והם נושאים שלא מדברים עליהם

מה ההבדל (מבחינת הילדה כמובן) לדעת שהשם עושה נס עצום, ותינוק יוצא מהבטן של אמא? מפתח מיוחד שהשם פותח לו בנס.
זה לא פנטזיה, זה תיאור מופשט ומאוד נכון של לידת ילד, שהיא כולה נס ענק מתחילה ועד סוף.
במה זה פוגע לה בהשקפה החסידית?
זה נמצא בתורה, די בהתחלה, וכל ילד בן 3 כבר יודע לספר על שני התאומים יעקב ועשיו שהתרוצצו בבטן אימם.
אני יודעת שיש חוגים כמו סאטמר שמסננים את לימוד התורה לילדות כדי שלא יחשפו לדברים "לא רצויים", אבל באמת, רק אנחנו המבוגרים חשים שזה "לא ראוי" הילדים מקבלים תשובות פשוטות וזה מספק אותם, הם לא יתחילו לחקור, כי הם מודעים לקיום של ניסים בעולם, ובדיוק כמו שחולה התרפא בנס - כך תינוק גדל ונולד בנס.
כמובן אני מדברת על בית שנושא ההשגחה והניסים מצוי בו בתדירות יומיומית כחלק מהחיים.
ומסייגת את דברי שכל אמא מכירה את הילדים שלה ואם יש ילד\ה שהם סקרנים מדי בטבעם - עדיף לעזור להם להתמודד עם מידת הסקרנות המוגזמת ולחנך אותם שלא כל דבר חייבים להבין ולחקור.

ולמי שמסופקת - אנחנו משפחה חרדית-חסידית אבל הראש שלי כנראה קצת שונה, אני לא רואה סיבה למרוח את הילדים שלי בבובע מעישעס

• הוסף לסימניות
אני אישית לא אהבתי את הסדרה דרך הלב שהיתה דמיונית ביותר

• הוסף לסימניות
לא רק בסאטמר מצנזרים!
(בקשר ל"צינזור": אצלינו הבנות היו מסמנים ברש"י מה לא לומדים, ואת זה כל הבנות היו קוראות..... לעומת זאת, אני בשיעורים שלי מדלקת ב"לי לשים לב" על הרש"י הבעייתיים.
ואצל הבן שלי, (8) הם מסיימים בשיעור אחד במקום מסוים, ושיעור הבא הם מדלגים על קטע וממשיכים... (גמרא))

• הוסף לסימניות
אז אצלכם לא מלמדים על יעקב ועשיו שהתרוצצו בבטן של רבקה אמנו?
זה מאורע מכונן בתולדות עמ"י

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה