אומנותי כשבינה מלאכותית פוגשת רגש אמיתי: אוסף סיפורים שלא ישאיר אתכם אדישים

• הוסף לסימניות
"ביקשתי מ-gemini לכתוב סיפור על [נושא מסוים], עם הכוונה לנושא מרכזי, עם הוראות כלליות והדגשים על צורת הסיפור.
עם דגש על רגש/דקויות. התוצאה הפתיעה אותי ואני רוצה לשמוע מה דעתכם – האם זה עובר מסך? האם זה מרגיש אותנטי?"
אעלה לכאן סיפור אחד, ונמשיך בהתאם לתגובותיכם.
אשמח להערות והארות

• הוסף לסימניות

אסיר השלימות

בסמטה צרה ומפותלת, המובילה אל אחת החצרות הנסתרות של שכונת 'כנסת ישראל' בירושלים. שכן בית המלאכה של ר' יונה. ריח עתיק של דיו, עור ועץ עלה תמיד מן המרתף הקטן, ריח שהיה תמצית קיומו. יונה היה סופר סת"ם, וידיו, כך אמרו, לא אחזו בקולמוס, אלא הקולמוס היה המשך טבעי לאצבעותיו.

שמו הלך לפניו בכל רחבי הארץ. המזוזות שכתב היו יצירות אמנות של קדושה. כל אות עמדה במקומה בדיוק מילימטרי, כל תג היה חד כתער. יונה היה המלך הבלתי מעורער של המזוזות והמגילות.

אך בממלכתו הקטנה והמושלמת, הייתה פינה אחת אפלה. בפינת בית המלאכה, עטופות ביריעות פשתן, עמדו מגילות קלף עצומות, ריקות ובוהקות, שיועדו לדבר הגדול מכל – ספר תורה. הן המתינו שם שנים, צוברות אבק דק של ציפייה. בכל בוקר, היה יונה מביט בהן, וליבו היה מתכווץ בתערובת של כמיהה ואימה.

לכתוב ספר תורה. שנה שלמה של עבודה קדושה, שבה טעות אחת, דֶבֶק (אות דבוקה) אחד, אות חסרה אחת, יכולה לפסול את הכול. זה היה ההר הגבוה ביותר בעולמו, הפסגה שראה בחלומותיו אך פחד לטפס עליה ביום.

יום אחד, הגיעה ההזמנה שגם קיווה לה וגם פחד ממנה. גביר ידוע מניו יורק, ר' שמואל פרידמן, שבנה בית כנסת חדש ומפואר בשכונת רחביה בירושלים, "היכל אברהם", ביקש שר' יונה יכתוב את ספר התורה הראשון של בית הכנסת.

"אני רוצה שהקדושה תתחיל מהידיים שלך, ר' יונה," אמר הגביר במבטאו הכבד, עיניו בוחנות את המזוזות המושלמות. "עד ראש חודש אלול הבא, והמחיר, כפי שסיכמנו, לא יהיה בעיה."

יונה הרכין ראשו, ליבו הולם בחוזקה. הוא לא יכול היה לסרב.

ההכנות היו טקס בפני עצמן. הוא טבל במקווה, צם והתפלל. הוא פרש את יריעת הקלף הראשונה על שולחן העבודה, והיא נראתה לבנה ואינסופית כשממה מושלגת. הוא הכין את הדיו השחור והחי, חידד את נוצת הקולמוס עד שהייתה חדה כמחשבה, והתיישב. הוא נשם עמוק, טבל את הקולמוס בדיו, והרים את ידו מעל הקלף, מוכן לכתוב את האות הראשונה בתורה, ב' גדולה ופתוחה של "בראשית".

ושום דבר לא קרה.

ידו קפאה באוויר. ואז, בדמיונו, החל הסיוט. הוא ראה את עצמו, בעוד שנה, בטקס, והנה ילד קטן מצביע על טעות... הוא ראה את פניו המאוכזבות של ר' שמואל... הוא שמע את הלחשושים: "יונה הגדול... נכשל."

הוא הניח את הקולמוס. "אני לא מוכן," לחש. הימים הפכו לשבועות. היריעה הלבנה והריקה לעגה לו בשתיקתה. כדי לברוח, הוא קבר את עצמו בעבודה המוכרת, וכתב עשרות מזוזות במהירות ובשלמות. הוא בנה חומה של הצלחות קטנות ובטוחות סביב כישלונו הגדול והשותק.

שמועה על מצבו של ר' יונה הגיעה לאוזניו של הרב אליהו, זקן חכמי העיר. באחר צהריים אחד הוא נכנס בשקט למרתפו של ר' יונה. הוא לא שאל על ספר התורה. הוא התפעל מהמזוזות, דיבר עם יונה, ולבסוף, הצביע בעדינות אל עבר היריעות הלבנות. "הן נראות בודדות, היריעות הללו, יונה."

דמעות עלו בעיניו של יונה. "אני לא יכול, כבוד הרב," לחש. "הפחד מהטעות, מהכישלון... הוא משתק אותי."

הרב אליהו התיישב על שרפרף נמוך מולו. הוא הביט ביונה רגע ארוך בדממה. ואז, הוציא מכיס חלוקו ממחטת משי ישנה, רקומה בחוטי כסף עדינים שכבר השחירו מרוב שנים. הוא לא אמר דבר. הוא פשוט קם, ובטרם הספיק יונה למצמצם, העביר הרב את המטפחת בתנועה איטית, פעם אחת, מול עיניו הפקוחות.

ריח קל של הדסים יבשים וספרים עתיקים עלה מהמטפחת. קולות הסמטה נדמו בבת אחת. אפילו ריח הדיו והעור נעלם.

ופתאום, יונה כבר לא היה שם.

הוא ראה את עצמו, בבית המלאכה שלו, לפני שנה. ר' שמואל פרידמן עומד מולו. "עד ראש חודש אלול," הוא שמע את הגביר אומר, "והמחיר כפי שסיכמנו." הוא ראה את עצמו מהנהן, והפעם, ידו לא קפאה.

התמונות רצו במהירות. הוא ראה את ידו, יציבה ובטוחה, רוקמת אותיות שחורות על גבי הקלף. יום רודף יום, יריעה רודפת יריעה. הוא ראה את עצמו בהשאירו מקום לאותיות האחרונות, אשר יכתבו במעמד סיום כתיבת האותיות, והנה, ספר התורה מוכן. יום לפני המועד. והוא מושלם.

התמונה התחלפה. ראש חודש אלול. בביתו המפואר של הרב פרידמן בשכונת רחביה. על השולחן הגדול בסלון המכוסה במפת רקמה יקרה שהוכנה במיוחד לרגל המאורע, הונח ספר התורה הפתוח.

ר' יונה, לבוש בבגדי שבת חגיגיים, עמד שם נרגש וסייע למכובדים אשר הוזמנו לכתוב, כל אחד בתורו, את האותיות האחרונות. הוא ראה את עצמו אוחז בעדינות בידו של הרב אליהו ומוביל אותה בכתיבת האות 'ע', מכבד את הרב גרוסמן באות 'י', ולבסוף, אוחז בידו של ר' שמואל פרידמן עצמו, שכתב בהתרגשות גלויה את האות 'ל' האחרונה של "לעיני כל ישראל". הספר נגלל, נקשר, והמעיל המפואר הולבש עליו. הוא היה מושלם.

ואז החלה השמחה. התהלוכה יצאה מביתו של הגביר לרחובה של עיר. חופה של קטיפה לבנה רקומה זהב נפרסה מעל ספר התורה החדש. רכב מקושט באורות צבעוניים נסע לפניהם, ומהרמקולים בקעו השירים "תורת ד' תמימה משיבת נפש" ו"נגיל ונשיש בזאת התורה". ילדים עם אבוקות מאירות רקדו סביב החופה הלבנה, והוא, יונה, במרכז. הוא אחז בספר התורה הכבד, עטוי במעיל מפואר, ורקד כפי שלא רקד מעולם, עיניו עצומות, ליבו מתפוצץ מגאווה קדושה.

כשהגיעו לפתחו של "היכל אברהם", פצח הקהל בשירת "שאו שערים ראשיכם והנשאו פתחי עולם". הם נכנסו פנימה ושעה ארוכה קפצו ורקדו סביב הבימה. הכל היה מושלם. זהו הרגע הגדול של חייו.

בסיום הריקודים, הונח הספר על הבימה, כדי לקרוא את הפסוקים האחרונים. רב בית הכנסת, הרב גרוסמן, ניגש לקרוא מ"ויעל משה". הוא החל לקרוא, וקולו הדהד באולם. ואז, עצר..

השקט בבית הכנסת הפך מכבד למתוח. הרב גרוסמן רכן קדימה, מצמצם את עיניו. הוא סימן לרב אליהו, שישב במזרח, להתקרב. שניהם רכנו מעל הספר. יונה, שעמד ליד הבימה, הרגיש את דמו אוזל מפניו. ליבו החל להלום בפראות, פטיש על סדן. זיעה קרה פרצה על מצחו וטפטפה אל תוך עיניו.

הרב אליהו הרים את עיניו והביט ביונה. לא בכעס, אלא בצער עמוק. "דֶבֶק," הוא לחש, והמילה הקטנה הדהדה באולם כמו רעם. "שתי אותיות דבוקות. אי אפשר לקרוא. הספר פסול." הוא הוסיף מיד, "עד שיתוקן, כמובן," אבל המילים כבר לא נשמעו. הטקס נהרס.

יונה ראה את פניו של ר' שמואל פרידמן. החיוך הרחב קפא, והפך למסכה של אכזבה קשה ובושה. הוא שמע את הלחישות מתחילות, חרישיות כנחשים, ואז גוברות: "יונה... יונה הגדול... איך? ספר פסול..."

הבושה הייתה חיה. היא חנקה אותו, שרפה את פניו. הוא רצה לצעוק, לברוח, אך רגליו היו כבדות כעופרת.

הסצנה התחלפה. זה היה למחרת בבוקר. הוא ראה את עצמו, לא מצליח לצאת מביתו.
רק בצהריים, אזר אומץ לפתוח את בית המלאכה. בברכיים כושלות יצא מהבית, ראשו כפוף, מבטו מושפל ארצה. כל צעד בסמטה היה עינוי. הוא היה בטוח שכולם יודעים. הוא בדק אם אנשים לא נועצים בו עיניים, הוא שמע לחישות בכל פינה. ילד שצחק ברחוב נשמע לו כלעג צורב. הוא הרגיש שקוף ומושפל, כאילו שלט גדול 'נכשל' תלוי על מצחו. הוא הגיע לבית מלאכתו, נעל את הדלת מאחוריו, והתיישב בחשיכה.

כך ישב ימים. הבושה הייתה עמוקה יותר, כמו כאב שיניים ישן, אך עדיין נוכחת. הוא ישב ליד השולחן הריק, בטוח שזה סופו המקצועי.

ואז נשמעה דפיקה בדלת. היה זה שכנו, ר' משה. הוא נכנס בזהירות, בכבוד, כפי שנכנסים תמיד. 'ר' יונה,' אמר ברכות, 'מה שלומך? רציתי רק לשאול... מה עם המזוזה שביקשתי? אני לא לוחץ, חלילה, רק רוצה לדעת. אין אף אחד אחר שאני סומך עליו כמוך.'

יונה גמגם משהו. למחרת, הגיע הרב כהן. 'יונה, יקירי,' פתח, בטון מלא הערכה, 'אני יודע שעברת תקופה לא קלה, אבל פורים מתקרב... אני מחכה למגילה. חיפשתי הרבה עד שמצאתי סופר ירא שמיים ומומחה כמוך. אני מוכן לחכות עוד, רק תגיד לי שאתה על זה.'

יונה הביט בהם, המום. בדמיונו, הם היו אמורים לכעוס, לבטל את ההזמנה. והנה הם עומדים מולו, מכבדים אותו, ומבקשים שימשיך בעבודתו. הוא הבין שהבושה הגדולה, הלעג, העיניים הנועצות – כמעט הכל התרחש בתוך ראשו שלו.

ואז, הדלת נפתחה. ר' שמואל פרידמן.

ליבו של יונה צנח. זהו זה. הוא בא לדרוש את הכסף בחזרה. יונה קם, ידיו רועדות, פניו בוערות. "ר' שמואל," גמגם, "אני... בקשר לכסף... אני..."

ר' שמואל פרידמן הרים את ידו לאות ביטול, וחיוך עייף, אך כן, נסוך על פניו. "ר' יונה," אמר במבטאו הכבד, "בוא ואגלה לך סוד."

הוא התיישב על השרפרף מול יונה המשתומם. "אתה חושב שהטקס נהרס. ואני אגיד לך את האמת – כשמצאו את הטעות, הלב שלי נשבר. אבל אחרי שהלכתי הביתה, חשבתי לעצמי: שמואל, בנית בית כנסת מפואר, הזמנת את הסופר הטוב בעולם, רצית שהכל יהיה מושלם... אולי מושלם מדי. אולי הקדוש ברוך הוא, בכבודו ובעצמו, שלח לנו את ה'דבק' הקטן הזה רק כדי להזכיר לכולנו, ובעיקר לי, שאין דבר מושלם בעולם חוץ ממנו יתברך."

הוא רכן קדימה. "זה היה היום המאושר בחיי, ר' יונה. לא למרות הטעות, אלא בגלל מה שלמדתי ממנה. "מבטו התחדד, אני כאן כי נכדי, שרולי, נהיה בר מצווה בעוד שלושה חודשים. ואני צריך פרשיות לתפילין. ואני צריך אותן מהודרות, כתובות על ידי הידיים הטובות ביותר בירושלים. באתי לשאול, ר' יונה, אם הידיים שלך עדיין פנויות."

יונה בהה בו, המום. הוא ציפה לכל דבר – לצעקות, לאיומים, לתביעה. הוא לא ציפה לזה. לאמון.

הוא הרגיש את הגל העצום של הכישלון, ששטף אותו והפיל אותו, נסוג סוף סוף לאחור. והוא, יונה, נשאר לעמוד על החול. רטוב, מושפל, אבל עומד.

אור חמים החל לחדור מבעד לעפעפיו. הוא הרגיש יד מונחת בעדינות על כתפו.

"אפשר לפקוח עיניים, יונה," שמע לפתע את קולו של הרב אליהו.

יונה פקח את עיניו, מזיע ונושם בכבדות. הוא היה בחזרה בבית המלאכה שלו. ריח הדיו והעור חזרו אליו.

הרב ישב מולו, המטפחת מקופלת חזרה בכיסו. הוא חייך אליו חיוך רחב, מלא הבנה עמוקה, כאילו היה איתו בכל רגע ורגע במסע המפרך הזה, וידע בדיוק את כל מה שחלם וראה.

"נו, יונה," אמר הרב בשקט. "מה גילית?"

"הוא... הוא חזר," לחש יונה, עדיין המום. "ר' שמואל... למרות הכל... הוא הזמין תפילין."

"בדיוק," אמר הרב. "הכישלון, יונה, הוא גל עצום ומפחיד, אבל הוא לא צונאמי שמוחק את כל החוף. 'דבק' בספר תורה הוא דבר נורא, עוגמת נפש גדולה. אבל מתקנים אותו. העולם לא נגמר. חבריך עדיין צריכים מזוזות, ונכד של גביר עדיין צריך תפילין."

הרב קם. "חכמינו לימדו אותנו: 'לא עליך המלאכה לגמור, ולא אתה בן חורין להיבטל ממנה'. אין זו אחריותך להיות מושלם, יונה. אבל אין לך את הרשות לוותר. הקדושה אינה נמצאת בסוף הדרך. היא נמצאת בכל רגע של מאבק בין הפחד לתפקיד. התפקיד שלך הוא לא להיות מושלם, התפקיד שלך הוא לכתוב את הב' הראשונה."

הרב יצא מבית המלאכה, והשאיר אחריו שקט.

- - -

יונה ניגש לחלון וראה אב מלמד את בנו לרכוב על אופניים. הילד נפל, שרט את ברכו, אך אביו הרים אותו ואמר בחיוך, "עוד פעם אחת, גיבור."

חיוך קטן עלה על שפתיו של יונה. הוא חזר לשולחן העבודה. הוא פינה את כל המזוזות. הוא פרש שוב את היריעה הלבנה. הפחד עדיין היה שם, כצל מכובד, אך הוא כבר לא היה האדון.

הוא נשם נשימה עמוקה, טבל את הקולמוס בדיו, ובתנועה אחת, יציבה וזורמת, הוריד את ידו אל הקלף והשאיר עליו חותם שחור וברור:

ב'

המסע החל.

• הוסף לסימניות
מצו"ב סיפור להורדה, על אשה חכמה, אשר בנתה בית לתפארת. ולא נבהלה ממה יאמרו הבריות.

קבצים מצורפים

• חכמת נשים בנתה בית'ה.pdf
    KB 253.5 · צפיות: 38
  • הוסף לסימניות
וזהי דעתו של GPT על זה:

הערכה מקצועית:
הקטע נראה סביר מאוד כמעשה ידי אדם, ולא כתוצר טיפוסי של בינה מלאכותית.

נימוקים עיקריים (בלי להיכנס לתוכן עצמו):
  • מבנה עלילתי ארוך, מדורג, עם קשת רגשית שנבנית לאט ואינה “אופטימלית” או מהודקת מדי – מאפיין אנושי מובהק.
  • חזרות לא סימטריות, קצב משתנה, ועומסים רגשיים לא אחידים — דברים שמודלים נוטים דווקא להחליק.
  • שימוש עשיר בדימויים עקביים לאורך זמן, ולא “אפקטים” סגנוניים קצרים.
  • סיום פתוח, לא סגור בצורה אלגוריתמית ולא “מחנך מדי” — AI בדרך כלל סוגר חזק וברור יותר.
  • היעדר סממנים נפוצים של טקסט AI: ניסוחים כלליים מדי, איזון־יתר, או מסרים אוניברסליים שטוחים.
סיכום:
אם זה נכתב בידי בינה מלאכותית — מדובר בעיבוד כבד מאוד ויד אנושית דומיננטית.
אם צריך להמר: מעשי ידי אדם.

• הוסף לסימניות
תודה על הערות והארות.
כמובן שהתוצר הגמור, לא הגיע מהקלדה של פרומפט יבש.
וגם לאחר סיום התכתבות עם ג'מיני הלוך ושוב, אני נותן פינישיים לסיפורים.
אבל את הטון הרגשי, הג'ימיני בעיקר נתן.

בסיפור על הסופר סתם, הוא בנה עלילה ראשונית לאחר מכן עברתי עליו ושדרגתי את העלילה לחלום....

בסיפור השני 'חכמת נשים'.
נתתי לו מלכתחילה את הרעיון. והוא הפך את זה לסיפור ארוך עם פרקים.
תוך כדי , היתה לי השראות להסתעפויות בעלילה.

חלק מההוראות שהוא קיבל ממני, שהסיפורים צריכים להתאים לציבור יהודי חרדי - חסידי.
הוא היה צריך להערות על ניואנסים פנים חרדיים שהוא פיספס, אבל רוב הניאונסיים די התאימו.
הפינישים הסופיים גם כן שלי.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
סיפור מעניין על בוס קשוח, אך מיוחד במינו.
שלחו לבוס שלכם לקריאה.......

קבצים מצורפים

• הבוס הקשוח.pdf
    KB 107.6 · צפיות: 17

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה