אני כותבת המון אבל לא יוצא לי ספור.וואו איזה כותרת מלחיצה ומשעשעת!
האם ניסית לכתוב על דף כל מה שיוצא לך?
זה הנקודה - אני מצליחה מקסימום איזה סצנה בלי המשך.[בהמשך לדברי @אפקטכתיב]
אני לפעמים מתחיל בדרך ללא דרך: חושב על נקודה אחת, סצנה כלשהי או אפילו סתם נקודת פתיחה ומתחיל לכתוב אותה. עם האוכל בא התיאבון וזה ממשיך לזרום לו אט אט...
כל סצנה כמעט אופציונלית להתרחש במציאות, אולי לנסות ממש לדמיין את זה קורה, להכנס לנעליים, יכול לעזור לרשום מענין. אם ככה מצליח לך.חוץ מסיטואציות שקרו במציאות, שאותם אני מצליחה לכתוב מענין, להמציא זה מסתבך לי...
אני כותבת המון אבל לא יוצא לי ספור.
גם אם יש לי איזה תחילה של עלילה אני לא מצליחה להגיע לאיזה תפנית וסיום, משהו מענין ורציני.
זה הנקודה - אני מצליחה מקסימום איזה סצנה בלי המשך.
ועוד יותר קשה לי לכתוב את זה בצורה ספורית.
שמתי לב שצורת הכתיבה שלי לפעמים זה יותר כמין דיווח.סוג עיתונאי כזה..
חוץ מסיטואציות שקרו במציאות, שאותם אני מצליחה לכתוב מענין, להמציא זה מסתבך לי...
וכמובן עוד יותר מזה -לכתוב את זה.
מוכר כל כך.גם אם יש לי איזה תחילה של עלילה אני לא מצליחה להגיע לאיזה תפנית וסיום, משהו מענין ורציני.
ראשית , תודה! אלך לבדוק מה יש שם.יש כמה רעיונות שיכולים לעזור בסדרה של @רחל סרולוביץ כאן:
https://www.prog.co.il/articles/category/כתיבה-וסיפורת.5/
בנוסף, השראה תמיד יכולה לעזור.
לא השראה מעלילה אחרת שכבר נכתבה, אלא השראה ממצב כלשהו. נוף, התנהגות, אינטראקציה בינאנושית. לחשוב מה הביא למצב הזה, מה כל אחד נושא מאחוריו, איך אמורה כל דמות להגיב בהתאם לאופי - וכל זה יכול להיות מהצדקה מינורית ופשוטה ועד להסבר פרוע ודמיוני לגמרי.
סוג נוסף של בניית עלילה היא לבנות רק את הדמויות העשירות והמורכבות, ואז "ישחקו הנערים לפנינו". לתת לדמויות להתמודד זה עם זה או עם מצבים שונים, ופשוט לעקוב ולראות מה קורה, ולא לשכוח לכתוב את זה.
במקרה כזה הדמויות עלולות להפתיע את הסופר מאוד בצורת ההתפתלות שלהן בעלילה (כמובן, הוא זה שמפתיע את עצמו...)
בהצלחה רבה!
לא. הכל פתוח...נתנו לך מיקוד לנושא העלילה? או שאת נאבדת בין כל מיני רעיונות
אבל אם זה משהו שקורה זה כבר לא מענין...כל סצנה כמעט אופציונלית להתרחש במציאות, אולי לנסות ממש לדמיין את זה קורה, להכנס לנעליים, יכול לעזור לרשום מענין. אם ככה מצליח לך.
דברתם על מנטור/ית שיעיפו אותנו.מוכר כל כך.
אני תמיד נשאר בסיפור שבאמת קרה לא מצליח לפנטז איזה תפנית מסעירה, איזה משהו שיעיף אותי רחוק. לכן אני תמיד מתמקד בדברים שאני מכיר וטחנתי עם עצמי.
היו לי עשרות של התחלות של הגיעו לשום מקום.
הסיבה שאני ממשיך לנסות, כי אני חושב שזה נובע מאיזשהו פחד.
אומץ ללכת למקום שאתה לא יודע אם תחזור ממנו. למקום שאולי נשמע רחוק מידי ולא הגיוני. אולי ישמע דבילי.
ואני לעצמי מקווה שאצליח להתגבר עליו.
ואנחונו חייבים כאן איזה מנטור/ית שיתן לנו תרגילים. אולי מישהו'י י/תרים את הכפפה.
דברתם על מנטור/ית שיעיפו אותנו.
חושבני שדבריכם מיקדו אותי היטב.
לפני זמן מה השתתפתי בכנס של @יוצריםסביבה לסופרות ומאיירות, ושמה נחשפתי לסוד עצום. הסופרת הגדולה יוכבד לווינשטיין ספרה על מקורות ההשראה שלה לספורים, והם למעשה מתוך החסר והחלומות למה שרצתה שיהיה ולא היה( הורים ניצולי שואה ללא סבא וסבתא).
וזו הנקודה- לדמיין מה הדמות רוצה. מה היא חולמת. מה היא מקווה ומה קורה איתה.
והגילוי המדהים יותר היה. טוב נשאיר את זה אצלי... זה בתהליכי החלמה
תרגילים למשהו ספציפי קטן ולאו דווקא ספור , זה יכול להיות רעיון מעולה.
מישהו?
אם זה אין לי שום בעיה (יעידו על כך הסיפורים שלי... ואין הנחתום וכו') הבעיה שלי וכמדומני גם של פותחת האשכול היא להרים את עלילה. לקחת את המוכר הזה, להחביא לו אקדח מתחת לבסטה, שיצא משם חתול של משפחת פשע או בכלל נערה תימניה חטופה ותקום ועדת וינוגרד החמישית.תתארי בכמה משפטים
(שיהיו אחר כך תמצית הסיפור שלך)
בדידות, מוכר משוק מחנה יהודה,חופשה,
הקפידי על פתיחה גוף וסיום.
ניקח לדוג את המוכר בשוק מחנה יודה-גם אני הייתי שם ונהניתי מהנקודה הזו מאוד.
(מעניין שכל מי שסיפרתי לו על הכנס, לא הכיר אותה.)
תרגילים:
תתארי בכמה משפטים
(שיהיו אחר כך תמצית הסיפור שלך)
בדידות, מוכר משוק מחנה יהודה,חופשה,
הקפידי על פתיחה גוף וסיום.
ועוד תרגיל שקיבלתי בלימודים:
להרים משהו כתוב מהרצפה ולכתוב את הסיפור מאחוריו.
בדיוק!אם זה אין לי שום בעיה (יעידו על כך הסיפורים שלי... ואין הנחתום וכו') הבעיה שלי וכמדומני גם של פותחת האשכול היא להרים את עלילה. לקחת את המוכר הזה, להחביא לו אקדח מתחת לבסטה, שיצא משם חתול של משפחת פשע או בכלל נערה תימניה חטופה ותקום ועדת וינוגרד החמישית.
זה בדיוק אני!אני מתחילה מכלום
כותבת שורה בלי קשר, אוהבת, ממשיכה הלאה. והעלילה מתעללת...
כיף לראות בסוף מה יוצא מהמקלדת!
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים