עזרה לדבר בשפה עשירה

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
1. לשאול 'למה תורם עושר לשוני', זה כמו לשאול 'למה תורם יופי'. בינינו, מה משנה אם הפרצוף של מישהו סימטרי או עקום?
בעיניי, כמו שיש יופי במראה, יש יופי של שפה עשירה ומדוייקת. ויש הרבה אנשים שיודעים להעריך את זה. שנעים להם יותר לדבר עם אנשים ששפתם לא דלה.

2. עושר לשוני תורם להתנסחות מדוייקת. כשאת מכירה את המילים: נס, ברח, נמלט - את יכולה לבחור למשפט שלך את מי שהכי מתאימה מביניהן. (זה קורה אוטומטית, אבל רק למי שמכיר את כל מגוון המילים).
כשאת יודעת שאנשים גם מזילים דמעה, וגם זולגת להם טיפה שקופה על הלחי, וגם משהו רטוב להם בעיניים, את יכולה לכתוב ולספר הרבה יותר מ'הוא בכה, היא בכתה, הם בכו, כולם בכו'.

3. לדעתי, פיתוח השפה מפתח גם את החשיבה. את ההרגשה. את יכולת ההבעה. ובעיקר: את התקשורת עם בני אדם.
כל מילה

• הוסף לסימניות
לדעתי, פיתוח השפה מפתח גם את החשיבה
יש בהחלט מחקרים שמוכיחים ששפה משפיעה על התפתחות התפיסה, החשיבה והזיכרון כמו מחקר שמראה שדוברי השפה הרוסית בה יש הרבה הגדרות לגוונים שונים של הצבע הכחול, מזהים יותר גוונים של כחול ומבחינים ביניהם...

• הוסף לסימניות
אלו שאומרים שזה תלוי באמא,
בדיוק שמעתי את הבת שלי אומרת בברכת המזון "ואכלת וסובבת וברכת.."
אאוצ'.

• הוסף לסימניות
לגמרי נכון.
עושר לשוני לא תורם לעושר אינטלקטואלי.
כן חשוב להעשיר את הילדים בכל מה שהם רואים שמעורר אותם לחשוב:
בגיל צעיר מהי יונה ומהי ציפור ומהו העורב למשל
ובגיל גדול יותר, למה אנחנו נופלים מחוט והציפור למשל לא. (הבן שלי שאל אתמול -5)
או למה הבלון עף לאוויר והעוגיה נופלת לרצפה.

אבל אם הפעה גועה / פועה / עושה, אני לא חושבת שזה מה שתורם לאינטלקטואל.
מקסימום הוא יהיה ילד מאולף יותר, אבל לא מבין יותר

שפה זו למידה, שפה 'עשירה' מאפשרת יכולות טובות יותר של הבנת הנקרא, מחקרים מראים שילדים שחשופים לקריאת ספרים בגיל הגן אח"כ מבינים את הנקרא יותר טוב בעצמם.
שפה זו גם מתמטיקה לצורך העניין: המקצוע הזה, בעיקר בשנות בית הספר המוקדמות, מערב הרבה מאד שפה. (הבנה של מושגי הכמות, הבנה של בעיות מילוליות ועוד).
שפה זו גם יכולות חברתיות: כשאתה חשוף, כמו שרותי אמרה, למגוון מילים נרדפות לאותו מונח, לדוגמא: משהו גמיש יותר גם במחשבה שלך, אתה לא נצמד למשמעות המילולית השטוחה, יכולת שצריכים אותה הרבה בשיח החברתי!
חשיבה ושפה קשורות מאד זו בזו, יש להן תרומה הדדית עצומה.

עדיין חושבת שהיא לא תורמת לעושר אינטלקטואלי?

• הוסף לסימניות
עוד משהו לגבי התפתחות של מוח וחשיפה לשפה: בMRI מוח של ילדים ממיצב סוציו-אקונומי נמוך שהחשיפה שלהם לשפה היתה נמוכה ודלה נראה אחרת מילדים ממיצב סוציואקונומי גבוה!!

• הוסף לסימניות
בדיוק התכוונתי לשאול- למה חשוב שתהיה שפה עשירה(- לכאורה)?
אני כן מדברת בשפה עשירה יחסית (לפחות תקנית ולא לעשות כביסה וכלים) כי כך דיברו בבית הורי
אבל בעצם, אם הרבה מהסביבה מדברים בשפה בינונית, ללא תיאורים נוטפי מלל וביטויים גבוהים,
למה חשוב שהילדים שלי כן ידעו לדבר כך?
מה אכפת לי אם הילדה שלי תגיד הכלב נובח האו האו או שהיא תגיד הכלב עושה האו?
או שהיא תצליח לתאר (בגיל גדול יותר) שעיני הנוכחים זלגו דמעות לעומת שתגיד סתם שכולם בכו מהתרגשות? למה זה תורם?
כי לעברית יש עושר לשוני מדהים
פספוס (כך מבחינתי, בכל אופן) שהילדים לא ישתמשו בו.
ומה זה משנה אם הילד אומר שלוש או שלושה?
ואם הוא אומר לובש או לובשת?
נראה לי שמינימום זה לדבר בשפה תקנית.

• הוסף לסימניות
נקודה למחשבה: לפעמים ילד עם שפה עשירה ומשלב לשוני גבוה יכול להוות יעד ללעג...

עד היום אני זוכרת חברה שצחקה עלי כשאמרתי לה :''עצם היותך... כבר מהווה...'' [בגיל 11].
זה יכול להיות לגמרי לא נעים.

• הוסף לסימניות

עד היום אני זוכרת חברה שצחקה עלי כשאמרתי לה :''עצם היותך... כבר מהווה...'' [בגיל 11].
זה כבר שייך יותר לתחום של אינטליגנציה רגשית ולמידת קודים חברתית.

• הוסף לסימניות

ממש לא קשור.
כמו שקומה נמוכה לא קשורה למעמד חברתי, וכמו שילד עם שם מוזר אינו בהכרח דחוי בחברה.

ילד עם בטחון עצמי ידע להפוך את כולם ל'אפס' על חוסר השכלתם הלשונית... ("מה, אתן לא יודעות מה זה "היפותרמיה? כל תינוק יודע!")

אני הייתי הילדה הזו שכולם התהפנטו מהתשובות המילוליות שלה, שבכיתה ב' אמרה למורה שמנחה מתפללים לפני השקיעה בגלל הקרבן של בין הערביים... (עד היום אני לא מבינה ממה המורה התלהבה כל כך, שמעתי מאז הברקות טובות יותר של זאטוטות בגיל הזה...) ועד כיתה ח' לא היתה אחת שצחקה עלי... עומדת לי בראש תמונה נוסטלגית, איך שהכיתה שלי מתחננת למורה שתיתן לי לקרא איזו תשובה בספרות...

בקיצור, הכל תלוי בילד ובאופיו.

• הוסף לסימניות
אני אומרת להם להדגים לי איך פרה עושה,
וללבוש נעליים וגם גרביים. אבל מהררררררררר!

ובכל זאת הגדולה שלי החליטה יום אחד שעלינו לדבר בשפה גבוהה.
והתחילה לומר כל מיני מילים מהספרים בצורה מעוותת שלא גמרתי לצחוק.
(כי אין שם ניקוד).
והקטן שלי אמר לי: היא ביקשה ממני סליחה בזלזול!
וגיסתי ששמעה אותו לא גמרה לדבר כל השבת על כך שהילדים שלי משתמשים בשפה גבוהה..
וכמובן העלמתי ממנה את המידע שבדיוק הילד הזה לא תמיד שולף טוב,
ומצביע על העין ואומר בבכי: עשו לי כואב באוזן..:)

• הוסף לסימניות
ילדים דו לשוניים, לפעמים השפה שלהם דלה.
רק לפעמים.
כי ילדים מוכשרים, גם אם הם תלת לשוניים, ידברו בשפה תקינה ואף עשירה בכל השפות.
בילדותי (גיל 3-6) דיברנו ברהיטות עברית, אנגלית ואידיש.

גם ילדי כנ"ל. דיברו בשלושת השפות הללו באופן מושלם.
(לא מתכוונת "להשוויץ" ממילא אני אנונימית פה...)

ולעניננינו - שפה עשירה? ניחא, לפחות שפה מתורבתת.
היום נדיר כאילו לשמוע שפה תיקנית כזה. היום כולם מה-זה-המומים כל הזמן, ומה-זה-נדהמים,
ואולי גם משוגעים כאילו וכו' וכו'

• הוסף לסימניות
ממש לא קשור.
כמו שקומה נמוכה לא קשורה למעמד חברתי, וכמו שילד עם שם מוזר אינו בהכרח דחוי בחברה.

ילד עם בטחון עצמי ידע להפוך את כולם ל'אפס' על חוסר השכלתם הלשונית... ("מה, אתן לא יודעות מה זה "היפותרמיה? כל תינוק יודע!")

אני הייתי הילדה הזו שכולם התהפנטו מהתשובות המילוליות שלה, שבכיתה ב' אמרה למורה שמנחה מתפללים לפני השקיעה בגלל הקרבן של בין הערביים... (עד היום אני לא מבינה ממה המורה התלהבה כל כך, שמעתי מאז הברקות טובות יותר של זאטוטות בגיל הזה...) ועד כיתה ח' לא היתה אחת שצחקה עלי... עומדת לי בראש תמונה נוסטלגית, איך שהכיתה שלי מתחננת למורה שתיתן לי לקרא איזו תשובה בספרות...

בקיצור, הכל תלוי בילד ובאופיו.

בסדר.
אז מה את רוצה להגיד בזה?
שרק ילדים עם קסם אישי יכולים לדבר בשפה גבוהה?

• הוסף לסימניות
בסדר.
אז מה את רוצה להגיד בזה?
שרק ילדים עם קסם אישי יכולים לדבר בשפה גבוהה?
לא.
היא באה להגיד שלא השם עושה את הילד, הילד עושה את השם.
ולקבוע מראש שילד שמדבר בשפה גבוהה, יסבול מכך בחברה - זו טעות.

• הוסף לסימניות
אני אישית הייתי ילדה שהמורות התהפנטו מהתשובות שלה.
החברות- הרבה פחות...
לא היה לי בטחון עצמי "להפוך את כולם לאפס", ולכן פשוט התאמתי את משלב הדיבור לקהל היעד...
אבל, התביישתי לפעמים באמי היקרה, שהיא אשה משכילה ודוברת שפה סופר רהוטה- בפני חברותי הקטנטנות שלא הבינו מה היא רוצה...
כמובן, שזה רק בגילאי ביה"ס. אח"כ כבר כולם מעריכים ונעזרים ושואלים...
ולא נשארו שום צלקות.
ואני הכי בעד שפה עשירה ורהוטה.
אבל- כן. יכול להיות גם קטע של אי נעימות. לא נורא.

• הוסף לסימניות
שילד שמדבר בשפה גבוהה,
יש הבדל משמעותי מאד בין "שפה גבוהה" ל"שפה עשירה".
בעוד ששפה עשירה תמיד תישמע טוב ונכון, ויהיה נעים ונוח לשוחח עם אדם/ילד ששפתו עשירה,
שפה גבוהה עלולה להישמע מגוחכת עד מוזרה בשיח של יום יום בין אנשים.

• הוסף לסימניות
לא עקבתי לגמרי על כל התגובות ומתנצלת אם כבר כתבו כאן את הדברים הבאים....
כמי שמתמצאת בשפה אני נותנת להורים שני טיפים,
כשאתם קוראים לילד סיפור, אל תשנו את הנוסח ואל תנסו לשכתב אותו לרמת הילד, אני שומעת אמהות שמספרות סיפור לילדים ומשכתבות אותו לשפת הילד, במקום לשכתב בלשונך, תקריאי לו בשפת הספר עם כל המילים והחרוזים ואת יכולה לעצור ולהסביר, כשאת מקריאה מילים גבוהות לרמתו פשוט תסבירי לו מה זה, מספיק לספר סיפור על ר' חנינא וכל פעם במקום שכתוב התנא האמא אומרת הצדיק, נכון שהילד מבין מה זה צדיק ולא מבין תנא, אבל גם בת ה-4 שלי יודעת להשתמש במילה תנא אחרי פעם ופעמיים שתוך כדי הסיפור כשהגענו למילה תנא הסברתי לה שלפני הרבה שנים לצדיק קראו תנא, ומאז ממש בובתי לשמוע אותה מספרת על התנא....
כך בכל מילה אפשר להעשיר להם וללמד, אל תמנעו מהם לשמוע את המילים הגבוהות יותר, בהסבר קטן גם ילדה בת 3-4 קולטת מצוין...
בנוסף אני ממש חסידה של דיסקים וקלטות, הילד שומע שפה עשירה, מספיק שאותה ילדה הנ"ל החמודה שמעה את שרה קיסנר אומרת שהמטריה התנדנדה הנה והנה ומאז היא למדה ביטוי שמתנדנדים הנה והנה.....
ודרך אגב, לא חיבים שפה עשירה אבל חובה שהילד ישמע שפה תקנית, תדברו עם הילד בחיי היום יום משפטים מלאים ולא משפטי ציווי מקוצרים, תשמיעו לו קישורי סיבה, תכלית וכד', תגידי לו לכן, לעומת, אפילו, על מנת, בכדי ואל תחלקי את המשפט לשניים אלא תני לו הוראות עם משפטי תחביר נכונים זה ילמד אותו לדבר נכון.

• הוסף לסימניות
יש הבדל משמעותי מאד בין "שפה גבוהה" ל"שפה עשירה".
בעוד ששפה עשירה תמיד תישמע טוב ונכון, ויהיה נעים ונוח לשוחח עם אדם/ילד ששפתו עשירה,
שפה גבוהה עלולה להישמע מגוחכת עד מוזרה בשיח של יום יום בין אנשים.

הנה עוד סיבה למה טוב שיהיה אוצר מילים נרחב ושפה עשירה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה