סיפור בהמשכים לכתחילה

התוספת של יפי חשובה. לא להישאר כל הזמן באותו דיאלוג שביניהם.
אני מניח שבהמשך נקבל יותר מהאינטראקציה או מהדמיון לשם ומהמחשבות. כך גם הגיסה שהיתה באיזה ערב שבת לבקר אני מקוה שתחזור לככב.
לא נראה לי לעת עתה שתפגשו את יפי.
היא בעצם כמו מירי, יש לה חיים בית ובעל ש...
וכנראה בספר זה יתחלק לפרק מירי פרק יפי.
תודה על המשוב.

לא נראה לי לעת עתה שתפגשו את יפי.
היא בעצם כמו מירי, יש לה חיים בית ובעל ש...
וכנראה בספר זה יתחלק לפרק מירי פרק יפי.
תודה על המשוב.
ובספר יהיה פרק פרק, ו?
בסוף הם יתחתנו :) ? איפה זה ייפגש?

אולי כדאי לחשוב על זה שוב, וכן לשלב ביניהם, לעשות ונטילציה של מחשבות. או איטראקציה של מקרים.

לא אוהבת לעשות ספוילר,אבל כדי שיהיה יותר ברור.
הן נפגשות במכירה.
לא הרגשתם שמירי עשתה איזה שינוי?
הן למדו ביחד בכיתה.
מירי ויפי לא הסתדרו אף פעם.
מירי מבית פאר של עולם התורה.
יפי בת לאיש שמחזיק תורה התחתנה עם בן למחזיק תורה שזכה שבנו ילמד בישיבה רצינית בה הוא תומך, והוא ניהיה עילוי.

במכירה יפי מספרת למירי שקובי [בעלה] לא מסכים לה להלביש ג'ינס לילד בן שנתיים והשיחה מתגלגלת ומירי מציעה לה להתגרש[למדה משו מסבא..]
יפי כמעט מתעלפת לשמוע את מירי הצדיקה מדברת כך.
והשיחה בינהם מתארכת ומירי לומדת כמה פרקים בהלכות החיים.
ו...מה היה בינהם נשאיר לספר.

בעניין השילוב של יפי. רק תזהרי לא להפוך את זה לדומה מידי ובעקבות כך לקיטשי...

עוד מישהו הוציא ספר בשם לכתחילה.

נערך לאחרונה ב:
פרק כא'
"אתה חשוב לי. ואתה יודע את זה. כל החיים נלחמתי בשבילך ובשביל התורה שלך. לבית החלמה לא הלכתי, כדי שתוכל ללמוד.." אני בוכה. ואני רואה שזה מעצבן אותו.
"מה הקשר לבכות? כל דבר נגמר בבכי. ואת לא נלחמת בשבילי. את נלחמת בשבילך. בשביל החלומות והרצונות שלך!. ואני לא מזלזל בזה, אבל נמאס לי להיות צל של מה שאת רוצה שאני יהיה."
"יופי. אז עכשיו הכל מתהפך עליי? אתה לא עמדת במה שקבענו ו.."
"מה קבענו? מה? תגידי לי אחת ולתמיד. כי אני ממש רוצה לדעת למה את בטוחה שבגדתי בתוכניות שלך"
"זוכר את הפגישות? את הבירורים? אני התחתנתי עם בן אדם שרוצה ומתכוון ללמוד ולא ללכת עם כל מיני פירחחים לכל מיני מקומות. אה, וגם הדירה שאבא שלי שילם, גם זה לא הוגן משום צורה"
"אין לי בעיה לשלם את המשכנתא. ואת יודעת את זה. אני כל הזמן אומר שאין צדק שבן אדם אחד יחתן עשר"
"כל שיחה איתך עוברת לצד טכני. אתה מתכחש שעשית טעויות? אני רוצה להבין. כי אם כן, אין לי מה לדבר איתך" שישו ושמחו בבית שלי. מי היה מאמין. אני בדיוק כמו יפי, ועוד מליון נשים שלא מצליחות לכבד את הבעל. זה גומר אותי. אבל איך? איך מבקשים ממני לכבד את מה שלימדו אותי לתעב?
אני לא יודעת על מי לכעוס. ואני חייבת להוציא את הכעס הזה על משהו אחרת אתפוצץ.
"לא יודע מה להגיד לך. מה שבטוח אני לא מתכוון להיכנס לשום משבצת שאת או המורות שלך החליטו."
"אל תגיד. אני אגיד לסבא מה שאני רוצה. ואתה רוץ לאיזה יער לצעוק את כל הפחדים שלך."
"סיימת? כי אני מסתדר. לא צריך את העצות שלך"
"לא נראה לי שאתה מסתדר, כשאתה לא יודע לדאוג לעצמך ולכבוד שלך. עזוב אותי, לא מכבדת אותך. למה אתה לא מכבד את עצמך? אתה נשמע אדיוט ותינוק 'אני יעשה מה שבא לי ואת תסתדרי עם זה'. כי נגיד שלא נתגרש, טוב לך שכל החיים אני אזלזל בך? שאחנך את הילדים 'אל תיהיו כמו אבא', כי אם זה מה שאתה רוצה, זה מה שתקבל"
"את במילא עושה מה שאת מבינה. ורק את יודעת מה הכי נכון. ורק את יודעת לפרש את ה', אז גם ככה אין לי סיכוי. אז תעשי מה שבא לך."
משהו במשפט האחרון נכנס לי ישר ללב בבום אכזרי. כן. אני מכירה את הצד הזה. גם עם עצמי אני ככה. ושלוימי נראה לי כל כך חסר הגנה. אני אולי מרובעת. אבל אני לא רשעית ובזה אני בטוחה.
"שלוימי. אל תדון אותי. אני חושבת שאני מידי מעורבבת ופוחדת. בא נדבר על הכל מחר. אתה מכיר אותי ואני אוהבת לטחון כל דבר עד הסוף, אבל אני מרגישה שאני אומרת דברים שאני לא רוצה להגיד לך."
"אני לא במצב לדון אף אחד" וזה הנס שלי אני חושבת לי בשקט.
"ואני מקנאה בך על זה. כי אני סופר שיפוטית"
"אין לך מה. זה רק בגלל שאני לא חושב קדימה."
"אתה לא מפסיד הרבה, תאמין לי"
"משתדל להאמין לך. כי אני מרגיש דפוק עם עצמי שאני כזה...כזה לא ברור עם עצמי."
עם חלקיקי פיוס אני מוציאה עוגה ומרתיחה מים.
לא יודעת איך יגמר הפרק הזה בתסריט ההזוי הזה.
יושבים כמו כל הזוגות לקפה של ערב. מנסה להסיט את המחשבות לצד ולהתמקד בעכשיו.
שלוימי מתיישב בהנחה ומשבח את העוגה.
אם אכתוב אי פעם ספר יקראו לו סמבטיון חיי. נהר שוצף שמידי פעם נח וחוזר חלילה.
אפילו כריכה יש לי בשבילו. אש ענקית ומעליה משייטות כוסות קפה ומים.

בס"ד

סיפור מהמם... גדוש במקוריות וכנות בכמויות נדירות.

אבל הני, את עוסקת בטיפול, כן? תגידי להם שישבו פעם אחת בנחת למען ה' וידברו. לא מהתפרצות להתפרצות, אלא שברגעים של השקט והפיוס והעוגה- זה הזמנים שבהם אפשר לדבר על הכל!!

וביקורת קצת יותר מקצועית- הדמויות עושות את כל הסיפור. הן אמיתיות לעצמן ולקווי האופי שלהן. מיוחד.
משהו שאולי היה מוסיף לסיפור- עוד ממדי חיים. עבודה, קושי של ילד בקריאה, אירוע משפחתי, משהו בכולל... בחיים האמיתיים הקב"ה יוצר לנו תצרף צבעוני שמאפשר לנו התקדמות. גם ממדי זמן נוספים- זכרונות משותפים של הזוגיות וכד'. עוד משהו שמעמיק- ילדים. ילדים הם דבק עוצמתי של זוגיות. הם הדבר המשותף ביותר של בני הזוג. יש בזה הרבה כוח עבור סיפור. למשל, משפט אחד של ילד יכול לתת מכה פנימית (או אושר פנימי) יותר מחמש שיחות זוגיות. ילדים מזכירים לנו מה אנחנו באמת רוצים בפנים.
אבל זו כמובן דעה אישית.
תמיד שמחה לראות פרק חדש!

בס"ד

סיפור מהמם... גדוש במקוריות וכנות בכמויות נדירות.

אבל הני, את עוסקת בטיפול, כן? תגידי להם שישבו פעם אחת בנחת למען ה' וידברו. לא מהתפרצות להתפרצות, אלא שברגעים של השקט והפיוס והעוגה- זה הזמנים שבהם אפשר לדבר על הכל!!

וביקורת קצת יותר מקצועית- הדמויות עושות את כל הסיפור. הן אמיתיות לעצמן ולקווי האופי שלהן. מיוחד.
משהו שאולי היה מוסיף לסיפור- עוד ממדי חיים. עבודה, קושי של ילד בקריאה, אירוע משפחתי, משהו בכולל... בחיים האמיתיים הקב"ה יוצר לנו תצרף צבעוני שמאפשר לנו התקדמות. גם ממדי זמן נוספים- זכרונות משותפים של הזוגיות וכד'. עוד משהו שמעמיק- ילדים. ילדים הם דבק עוצמתי של זוגיות. הם הדבר המשותף ביותר של בני הזוג. יש בזה הרבה כוח עבור סיפור. למשל, משפט אחד של ילד יכול לתת מכה פנימית (או אושר פנימי) יותר מחמש שיחות זוגיות. ילדים מזכירים לנו מה אנחנו באמת רוצים בפנים.
אבל זו כמובן דעה אישית.
תמיד שמחה לראות פרק חדש!
תודה על כל מילה.
אני קוראת ונהנת כל מילה או הגיג.
הסיפור מורכב משלושה חלקים [3 דמויות מרכזיות]. ובגלל שזה לא בספר, הרגשתי שזה מספיק מעניין אפילו ככה.
להציג את הזוגיות בלבד. אפילו את קוראת ואומרת שהוא מהמם:).
חוצמזה,
את צודקת הם עדיין לא יודעים לתקשר. ומצד שני יש להם חיבור נהדר, אל דאגה הם בדרך ללמוד כמה פרקים חשובים.

תודה על כל מילה.
אני קוראת ונהנת כל מילה או הגיג.
הסיפור מורכב משלושה חלקים [3 דמויות מרכזיות]. ובגלל שזה לא בספר, הרגשתי שזה מספיק מעניין אפילו ככה.
להציג את הזוגיות בלבד. אפילו את קוראת ואומרת שהוא מהמם:).
חוצמזה,
את צודקת הם עדיין לא יודעים לתקשר. ומצד שני יש להם חיבור נהדר, אל דאגה הם בדרך ללמוד כמה פרקים חשובים.
הכי טוב ככה. ורק אם אפשר בתדירות גבוהה יותר.

בס"ד

ומצד שני יש להם חיבור נהדר
לגמרי. איזה כיף שאת יכולה להוריד חיבור כזה ישירות לסיפור ומילים כתובות.

מקסים בעיניי איך שאת כותבת אותם כל כך אותנטי וכנה מתוך הבנה אמיתית לשניהם, ומצד שני רואה את התהליך מלמעלה.

כ"ב.
"רוצה לצאת לכותל?"
"לא יודעת."
אני באמת לא יודעת אם מתחשק לי לשון מאוחר, ולקום מחר מוקדם ועצבנית.
אמת? נראה שגדלתי. פעם הייתי הולכת ומתעצבנת.
גם שלוימי מגלה בגרות נפלאה ואומר שזה נראה באמת מאוחר. ומצליח לוותר על יציאה.
נזכרת בכל הפעמים שהציע לי לצאת איתו, ומשלא יכולתי מעולם לא ויתר. יצא לבד או עם חברים.
עד לפיצוץ הגדול לא שמתי לב לזה, שהוא צריך כל הזמן להתאורר, אולי כי התביישתי בזה.
התביישתי בו כשחיפש בשנה הראשונה עם מי לנסוע לים. לא היה מאושר ממנו שהבנים גדלו מעט, והוא יכול לקחת אותם. הם תרוץ מצויין בשבילי ובשבילו.
הוא מתיישב עם כמה פנקסים שאין לי מושג מה טיבם. ואני גם לא רוצה לדעת.
נותרה לי עוד פחות מיממה כדי לתת לסבא תשובה.
הוא איש אמת. ורוצה תשובה אמיתית.
מקווה לקום מחר ליום חדש ובלי כאבים של פעם.
אני נזהרת לא להתקרב מידי. והפחד, רשע שכמותו כמו מזמין לי פיצוצים.
"דיברתי אתמול עם יפי בראון היום לוין. הצעתי לה לבוא לסבא שלי"
"לוין? אה..זה שניהיה צו"לניק?"
"כן. קשה לה שהוא ניהיה קיצוני כזה. אני מקווה שיצליחו לעזור להם"
"גם אני לא מסתדר איתו. זה נראה שהוא מחפש בעיות בכל דבר"
"גם איתי אתה לא הכי מסתדר. מה, מה עבר עלייך? אני מוכנה לשלם מיליונים לדעת מה קרה לך.
היית שפיץ בישיבה כולם חשבו שתיהיה גדול הדור הבא. מה יש לך שאתה מחליף את התורה בכמה חשבונות, ולא בשביל פרנסה. סתם לכיף שלך. למה אתה לא אוהב את התורה? למה לא אכפת לך מהילדים שלנו? מה רע לך במקום שלך? למה אתה עבד, כן עבד של העולם הזה? אין לך כח לחובות שלך כיהודי. כן, אני יודעת שאתה מתפלל ביחידות בבוקר הרבה פעמים. אף פעם לא אמרתי לך איך זה מתסכל אותי."
אני לא בוכה ולא מאד כועסת אני מיובשת מכל רגש. שלוימי שותק אז אני ממשיכה להצליף בו. יודעת שזה נכנס באוזן אחת ויוצא מהשניה.
"אני מוכנה לעשות הכל, לקום מוקדם לשלוח אותם ועוד הרבה מעבר ואתה מחליף את התורה בסתם...בכלום..כמו איזה ילד קטן שגילה את העולם. למה לא עשית את זה קודם? שהיית בחור?
היית חוסך לכולנו כאב לב"
"אני מצטער שאני מצער אותך. אני באמת לא יודע למה זה מגיע לך"
"אל תצטער תשתנה. אפילו אל תשתנה תחזור להיות מי שהיית"
"אני כל הזמן הייתי ככה. אני מצטער להגיד לך"
"אז זה לגמרי מקח טעות."
"אני מקח טעות לכל העולם הזה"
"אתה סתם פחדן שלא לוקח אחריות"
"את סתם תוקפת אותי על כל מילה"
"כל השיחות איתך על אותו לופ. אני מדברת על הקושי, אתה מתנער. אני מאשימה אותך על זה, אתה מתבכיין וזהו. נגמרות לי המילים"
"את מוזמנת להגיד לסבא את כל זה. הוא מחכה לתשובות שלך ושלי. ולי יש מה להגיד נמאס לי להיות כמו...כמו..בן ערובה של הרצונות שלך."

נערך לאחרונה ב:
נערך לאחרונה ב:
סיפור מהמם ונוגע ללב, עוקבת אחריו מרותקת :) כמה דברים קטנים:
אבל איך? איך מבקשים ממני לכבד את מה שלימדו אותי לתעב?
זה מהפרק הקודם. המשפט הזה מרגיש קצת.. מוגזם.. יכול להיות שבגלל שאני לא מהציבור הזה הספציפי אז לא מבינה, אבל עדיין מתקשה להאמין שזה באמת כ-כ-ה.(מקווה שאני צודקת..)
"את מוזמנת להגיד לסבא את כל זה. הוא מחכה לתשובות שלך ושלי. ולי יש מה להגיד נמאס לי להיות כמו...כמו..בן ערובה של הרצונות שלך."
הייתי מפסקת ככה -
"את מוזמנת להגיד לסבא את כל זה. הוא מחכה לתשובות שלך ושלי ולי יש מה להגיד. נמאס לי להיות כמו...כמו.. בן ערובה של הרצונות שלך."
חוץ מזה - הכל מדהים ומחכה ממש להמשך!! סיפור מיוחד :) תודה!

זה מהפרק הקודם. המשפט הזה מרגיש קצת.. מוגזם.. יכול להיות שבגלל שאני לא מהציבור הזה הספציפי אז לא מבינה, אבל עדיין מתקשה להאמין שזה באמת כ-כ-ה.(מקווה שאני צודקת..)
לא, לא מוגזם בכלל.

ואפשר להוסיף עוד משהו קטן? שלוימי הוא אדם טוב, הוא באמת אדם טוב. והוא נכנס לי ממש ללב.
קצת לא הבנתי למה יש קשר בין זה שהוא פחות רוצה ללמוד, לזה שהוא נגיד - לא מתפלל במניין.
זה הבדל עצום!! יהודי יכול להיות יהודי טוב, ירא שמיים, (וראינו איזה קשר טהור ובראשיתי יש לו עם הקב"ה בפרק המרגש ההוא ביער), ועם זה הוא מרגיש שקשה לו וגדול עליו לשבת ללמוד כל היום, אז הוא הולך להביא לחם בזעת אפיו - כמו שאמור היה להיות מלכתחילה במידה מסויימת.
מבינה שאולי בגלל חוסר ההבנה של הסביבה אז העניין של חוסר החשק ללימוד וכל זה, התפשט גם לעניינים אחרים, אבל הייתי רוצה מאד לראות קצת יותר את ההפרדה הדקה הזאת לפחות רק בנפש שלו (בשלב הזה, אחר כך הלוואי גם במציאות :) אם לא ישחטו אותו עדיין ולא יגרמו לו לברוח מהכל ).
מקווה שהובנתי :) ושוב, יכול להיות שהתכוונת כן ליצור דמות שלא אכפת לה והיא קרירה בהכל מבחינה יהודית. אבל זה לא היה נראה ככה.

ואפשר להוסיף עוד משהו קטן? שלוימי הוא אדם טוב, הוא באמת אדם טוב. והוא נכנס לי ממש ללב.
קצת לא הבנתי למה יש קשר בין זה שהוא פחות רוצה ללמוד, לזה שהוא נגיד - לא מתפלל במניין.
זה הבדל עצום!! יהודי יכול להיות יהודי טוב, ירא שמיים, (וראינו איזה קשר טהור ובראשיתי יש לו עם הקב"ה בפרק המרגש ההוא ביער), ועם זה הוא מרגיש שקשה לו וגדול עליו לשבת ללמוד כל היום, אז הוא הולך להביא לחם בזעת אפיו - כמו שאמור היה להיות מלכתחילה במידה מסויימת.
מבינה שאולי בגלל חוסר ההבנה של הסביבה אז העניין של חוסר החשק ללימוד וכל זה, התפשט גם לעניינים אחרים, אבל הייתי רוצה מאד לראות קצת יותר את ההפרדה הדקה הזאת לפחות רק בנפש שלו (בשלב הזה, אחר כך הלוואי גם במציאות :) אם לא ישחטו אותו עדיין ולא יגרמו לו לברוח מהכל ).
מקווה שהובנתי :) ושוב, יכול להיות שהתכוונת כן ליצור דמות שלא אכפת לה והיא קרירה בהכל מבחינה יהודית. אבל זה לא היה נראה ככה.

הוא קצת חפיפניק בכל מיני דברים. ואין לו שום בעיה לאהוב את ה'.
כל עוד זה לא גורע מההנאות שלו, יש לו פחות נסיון בזה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: