דיון מה עושים כשהמילים לא מצליחות לצאת?

• הוסף לסימניות
כותבים על זה שיר... :)

המילים מטיילות בגופי
מכבידות על ליבי
והאצבעות מסרבות

מוחי קודח
לשוני רוטטת
ורק השיניים כשוערות בפתח
חוסמות
נועלות את יציאת החירום
של מחשבותי

ואם כבר אני פותחת את הנושא, אז מה אתם עושים כשאתם לא מצליחים להפוך רעיון גולמי שתקוע במוח לקטע כתוב?
איך אתם מצליחים לשחרר אותו לדף?

• הוסף לסימניות
ואם כבר אני פותחת את הנושא, אז מה אתם עושים כשאתם לא מצליחים להפוך רעיון גולמי שתקוע במוח לקטע כתוב?
ממשיכה לעבד אותו במוח.
הרבה קטעים שלי, אני כותבת אחרי שכמה ימים אני מרחיבה את הרעיון בראש, ומדמיינת את הסיטואציה.

• הוסף לסימניות
כותבים מה שיש במוח. בדיוק כמו שהוא, העיקר שיצא על הדף, ולא משנה איך הוא נראה.
אחר כך כשהוא מבשיל אצלך תעבדי אותו למשהו יותר קריא.

• הוסף לסימניות
כותבת על משהו אחר. או על סצנה אחרת שיש לי בראש.
אבל אם אי אפשר וחייבת לכתוב דווקא על הרעיון הגולמי שתקוע לי בראש - אני פשוט כותבת, ליטרלי כל מה שעולה לי בראש. גם אם זה נראה מטופש נורא ולא קשור. לפעמים זה אפילו מצחיק אותי אחרי כמה דקות לקרוא את הבלאגן שיצרתי.
בד"כ זה מסדר לי את הראש ובסוף אני מצליחה לכתוב את מה שבאמת רציתי, אולי השחרור הזה עוזר.

• הוסף לסימניות
כותבת על משהו אחר. או על סצנה אחרת שיש לי בראש.
אבל אם אי אפשר וחייבת לכתוב דווקא על הרעיון הגולמי שתקוע לי בראש - אני פשוט כותבת, ליטרלי כל מה שעולה לי בראש. גם אם זה נראה מטופש נורא ולא קשור. לפעמים זה אפילו מצחיק אותי אחרי כמה דקות לקרוא את הבלאגן שיצרתי.
בד"כ זה מסדר לי את הראש ובסוף אני מצליחה לכתוב את מה שבאמת רציתי, אולי השחרור הזה עוזר.
סוג של לכתוב בלי לחשוב?
נשמע כיפי האמת...

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
נשמע כיפי האמת...
מאד כייפי.
בהתחלה זה מוזר ומרגיש מלאכותי אבל אחרי שנכנסים לאווירה זה נהיה הכי טבעי שיש.
גם אם לא יוצא מזה כלום, תרגול טוב אף פעם לא מזיק.

• הוסף לסימניות
בעיקרון - פשוט עדיף ללכת לישון.
כשהמוח יבש זאת תוצאה ישירה של עייפות:p

ובאמת, מעניין אותי לנסות לייצר השראה. לקחת דף ועט/מחשב נייד, לצאת ליער/לפינת טבע, להדליק מוזיקת רקע מרטיטה. באמת עובד?

• הוסף לסימניות
להדליק מוזיקת רקע מרטיטה. באמת עובד?
יצא לי בזמן האחרון לכתוב עם מוזיקה אפית או מרגיעה ושמתי לב שזה כן מכניס לאווירה.
למרות שכשאני ממש מרוכזת, אני מעדיפה להפסיק את המוזיקה ולכתוב בשקט.

• הוסף לסימניות
לצאת ליער/לפינת טבע
נהוג לשבת מול גלי הים המתנפצים על החוף או לחילופין בבית קפה עם לפטופ קרוב לשקע פנוי, בתואנה של שתיית כוס קפה שמחירה 4 ש"ח.

• הוסף לסימניות
סתם שאלה, אין לי כוח לפתוח על זה אשכול..

איך אני יוצר עלילה?
יש לי רעיונות לסצנות בודדות ומוטיבים מעולים - אבל כדי לעשות מהם ספר צריך דמויות, דיאלוגים,= עלילה.
רעיונות?

ושוב, סליחה על הסטייה מנושא האשכול

• הוסף לסימניות
סוג של לכתוב בלי לחשוב?
נשמע כיפי האמת...
עכשיו הזכרת לי, יש טכניקהששמעתי עליה לא מזמן, לשבת ולכתוב חופשי מה שיוצא לך. מה שנקרא - שטף התודעה, פשוט לכתוב בלי לחשוב על מה יצא ואיך ואם יש פה פואנטה בכלל. הכתיבה הרצויה היא בדף ועט דווקא, רצוי על הבוקר, אבל לא מחייב כמובן. ולהגיע לשלושה עמודי A4.
זה מנקה את הראש וממריץ את הגלגלים. אין לי בדיוק מושג איך זה עובד, כנראה יש לזה הסבר מעמיק, אבל תכלס זה מוכיח את עצמו. ובאמת כייף ומשחרר, שזה עוד בונוס חמוד מהצד :)

• הוסף לסימניות
המילים מטיילות בגופי
מכבידות על ליבי
והאצבעות מסרבות

מוחי קודח
לשוני רוטטת
ורק השיניים כשוערות בפתח
חוסמות
נועלות את יציאת החירום
של מחשבותי
ארס-פואטיקה במיטבה.
זו באמת אחת הדרכים להתמודדות עם יובש בכתיבה...
יש טכניקה ששמעתי עליה לא מזמן, לשבת ולכתוב חופשי מה שיוצא לך.
דרך האומן?
שמעתי הרבה על הספר והשיטה האלה, אבל לא יצא לי להתנסות. אני חוששת שתמיד אנסה לכתוב "ספרותי", למרות הכול...

• הוסף לסימניות
כן, בדיוק.
לא זכרתי את השם.
ולא יצא לי להתקל בספר. קראתי על זה בכתבה של הניה שוחט ב"בתוך המשפחה", היא הביאה את זה לאו דווקא בנוגע לפיתוח כתיבה, אלא כדרך שמשחררת באופן כללי.
אני חוששת שתמיד אנסה לכתוב "ספרותי", למרות הכול...
מבינה אותך.
בהתחלה זה באמת מוזר. אבל אולי לא חייבים להתייחס לתוצר שיהיה. פשוט להתמקד בכתיבת המחשבות שעוברות לך תוך כדי... זה דורש תרגול כדי להכנס לזה, חוויה עוצמתית ומעשירה מאוד כשנכנסים לזה... מניסיון :)

• הוסף לסימניות
איך אני יוצר עלילה?
יש לי רעיונות לסצנות בודדות ומוטיבים מעולים - אבל כדי לעשות מהם ספר צריך דמויות, דיאלוגים,= עלילה.
רעיונות?
בשביל עלילה צריך סיפור. דמויות ודיאלוגים ומחשבות שמתקבצות לסצנות הן חלק ממנו.

יש הרבה חומרים ברשת.
מציעה על הבלוג הזה:
בטח מכירים את זה כאן, אבל בכל אופן שמה קישור למאמר של @הגיבן (ת). (היא בעצם מתרגמת פוסט של רנדי אינגרמנסון שכנראה לא הייתי קוראת לעולם באנגלית...)
גם ללירון פיין יש הרצאת הסבר על השיטה הזאת. זה יכול להסביר מה הבסיס שצריך כדי לפתח עלילה ואיך לעשות את זה (גם אם קשה להצמד בדיוק לפי התוכנית והשלבים)

• הוסף לסימניות

איך אני יוצר עלילה?
רעיונות?

אם יש לך סצנה בראש אמורים להיות לך גם דמויות, לא?

• הוסף לסימניות
לדעתי אין טעם לנסות לכתוב בכוח, זה פשוט לא ילך!
רושמים ראשי פרקים שהרעיון לא יישכח וממתינים להשראה שבוא תבוא.

• הוסף לסימניות
לדעתי אין טעם לנסות לכתוב בכוח, זה פשוט לא ילך!
פעם גם חשבתי ככה עד שגיליתי שזה לא ממש נכון ואפשר לכתוב מדהים גם בלי טיימינג מושלם.
בסופו של דבר להשראה אפשר להמתין הרבה זמן והיא לא תבוא. או שהיא תבוא בשבת לדוג'...
בטח זה לא מתאים למי שכותב עם דד-ליין.

• הוסף לסימניות

איך אני יוצר עלילה?
רעיונות?

כן כדאי לפתוח אשכול, בטוח תקבל הרבה תשובות מעניינות.

בעיני עלילה מתחילה עם דמויות שעושות משהו.
למה הן פועלות? כי הן רוצות להשיג משהו.

אולי יש לך רק רעיון מעורפל לדמויות ודברים שהן אומרות, ואולי אפילו רק רעיון לסוג של "עולם". אז תמציא דמות, תמציא לה מטרה, ותחשוב מה מפריע לה להשיג את המטרה הזאת. ועכשיו אפשר לצאת לדרך. (אם אין לך מטרה/מכשול תמציא משהו, גם אם זה שטחי).

אחרי שכתבת קצת, תנסה להתעמק:
למה הדמות רוצה את הדבר הזה? למה זה כל כך דחוף לה? מה חסר לה בחיים?
איך אפשר לחדד את המכשול, כך שכמעט ואין לה סיכוי לנצח?
איזה מאורע אפשר להכניס להתחלה, שמדגיש מה חסר לדמות, וגורם לה להחליט מה היא רוצה?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה