מישהו מכיר מקורות ביהדות לחשיבה חיובית ודמיון מודרך?

• הוסף לסימניות
סוף כל סוף מצאתי את מה שכל כך חיפשתי!

קונטרס שלם שחיבר דיין חשוב ופורך את ענין החשיבה החיובית כמושג ביהדות, ומגדיר אותו ככפירה, עם הסכמות של הרב בעדני והרב מוצפי שליט"א.

רצ"ב הקונטרס להורדה.

ובהזדמנות הזו אודה לכל מי שסייע לי להבין טוב יותר את הענין.

קבצים מצורפים

• KOACH.pdf
    11.7 MB · צפיות: 86
  • הוסף לסימניות
בעזהי"ת

סתם להאמין בכח המחשבה כדי לפטור את עצמי ממעשים - נראה לי ברור שזה לא נכון. אבל יש כח עצום למחשבה, וצריך להבין למה הוא משמש.

רבי נחמן מדבר על הפסוק מהפרשה "וכל יצר מחשבות לבו רק רע כל היום" בלקוטי מוהר"ן מט, והוא מאריך שם הרבה. למיעוט הבנתי הוא מתכוון שהמחשבה היא סקיצה - ציור ותכנון לתכנן את מעשים; וצריך לתכנן איך אני הולך לעשות מעשים טובים, וזו מטרת כח המחשבה. לשבת ולחשוב שיהיה טוב זה מה שעושים כשאי אפשר לפעול. ואם אין שום ציור בראש מה אני באמת רוצה שיהיה, על מה אתפלל? ולאיזה כיוון בחיים אחתור, אילו מעשים לעשות? לא בונים בית לפני שחושבים הרבה הרבה איך אני רוצה שהוא יהיה. ואחרי שחשבתי הרבה יותר קל לי לקבל את ההחלטות הנכונות, כי יש לי ציור בראש מה אמור להיות.

דַּע שֶׁהַמַּחֲשָׁבָה יֵשׁ לָהּ תּקֶף גָּדוֹל וְאִם יְחַזֵּק וִיגַבֵּר מַחֲשַׁבְתּוֹ עַל אֵיזֶה דָּבָר שֶׁבָּעוֹלָם יוּכַל לִפְעל שֶׁיִּהְיֶה כָך וַ אֲפִלּוּ אִם יְחַזֵּק מַחֲשַׁבְתּוֹ מְאד שֶׁיִּהְיֶה לוֹ מָמוֹן, בְּוַדַּאי יִהְיֶה לוֹ וְכֵן בְּכָל דָּבָר רַק שֶׁהַמַּחֲשָׁבָה תִּהְיֶה בְּבִטּוּל כָּל הַהַרְגָּשׁוֹת (לקוטי מוהר"ן קצג). ואח"כ הוא מיד אומר אח"כ שצריך לחשוב חזק איך אני מוסר נפשי על ק"ה.

פה נשמע שהוא מדבר על מחשבה לבדה בלי שום מעשה. ובעל הקונטרס הנ"ל התייחס לכך ואמר שלא מוכרח שפעולה כזאת היא מצד הקדושה, למרות שהיא תתקיים, אלא הוא מביא כלל בבריאה. כי למדנו מרבותינו ובפרט ממוהר"ן שהעיקר הפעולה שלנו צריך להיות מעשה ותפילה.

"בראש השנה צריכין להיות חכם שיחשוב רק מחשבות טובות שייטיב השם יתברך עמנו וכו'. וצריכין להיות שמח בראש השנה". (שיחות הר"ן כא) במקום אחר הוא מסביר שיש דין גדול במחשבה, לכן זה חשוב דוקא בראש השנה.

ועוד דבר בעניין: "וביד הנביאים אדמה" - מובא בספרים שהנבואה היא בעצם דמיון שמגיע מה'. והיא לא הגיעה למי שהדמיון שלו לא היה נקי לגמרי. לכן למרות התועלת של דמיון מודרך הרעיון שלו מאד מפחיד, כי בקלות עלולים להימשך למחשבות לא טובות.

אבל הנקודה שרציתי לכתוב היא אותה נקודה: מחשבות בלי מעשים כאידאל זה לא מומלץ, ואם יש מעשים - אז רצוי שיהיה יחד איתם גם דמיון חיובי שינווט אותם. ולפעמים חייבים להתאמץ לדמיין כדי שיהיה חשק לקום ולעשות מעשים טובים.

(ערכתי - הארכתי מדי)

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
עוד משהו, יש ספר גויי שנקרא 'הסוד' -The Secret ובו מחבריו הוכיחו מעל כל ספק שלפי הדימיון של האדם והאמונות שלו - כך יקרה לו, ובעקבותיו בא גם סרט 'הסוד' שמדבר באותו סגנון. אמנם בשניהם יש הרבה בעיות באמונה, ולאחר מכן בא הספר 'הסוד הגלוי' של הרב מוטה פראנק (חסיד ברסלב מפורסם) שהפך את כל הספר הזה ליהודי.
אחר בקשת מחילה,
ואין לי כוונה לפגוע ח"ו בכ"ת של כותב הספר,
אבל מה שכתוב שם זה בדיוק התזות שאותן ביקשו לפרוך באשכול הזה.
ובכלל ראוי להזהר כשמסיקים מסקנות בעניני אמו"ב,
[אגב כותב הספר מנסה לנתק ענין זה מעצם הביטחון ואכמ"ל]
מכיון שידועים דברי הגרי"ז מבריסק שגם אפיקורס בטעות [בלשונו 'נעבעך אפיקורס'] הוא אפיקורס,
והוא נידון במלא חומר הדין של אפיקורס!

זהירות!

אגב שמועות מבוססות [על מכתבים בכת"י של הרבנים] טוענות שחלק מן ההסכמות על ספר זה אינן נכונות ולפחות אינן בתוקפן!

• הוסף לסימניות
מצאתי מקור בקדמונים המנוגד לחשיבה החיובית, ואף מקור מפורש יותר בראשונים.

המקור בקדמונים -
אבות דרבי נתן פרק ט'

ואל תתייאש מן הפורענות כיצד. מלמד שיהא לבו של אדם מתפחד בכל יום ויאמר אוי לי שמא יבא עלי פורענות היום ושמא למחר ונמצא מתפחד בכל יום שנאמר כן באיוב (איוב ג) פחד פחדתי:
ו
דבר אחר אל תתייאש מן הפורענות כיצד. בזמן שאדם רואה מה שבידו מצליח אל יאמר בשביל שזכיתי נתן לי המקום מאכל ומשתה בעולם הזה והקרן קיימת לעולם הבא אלא יאמר אוי לי שמא לא נמצא לי לפניו אלא זכות אחד בלבד נתן לי מאכל ומשתה בעולם הזה כדי שיאבדני לעולם הבא:

המקור בראשונים
-
ספר הישר לרבינו תם - פרק ו'
"המידה השישית הקורות והתלאות הבאות על בני אדם. כגון חידושים רעים או טובים או שיהיה במצור או יעלה למעלה גדולה או ירויח הון או שיקחוהו בשבי או יאבד לו ממון או יחלה הוא או אחד מבני ביתו או יהיה גולה מארצו או חבוש בבית הסוהר או ימות אחד מאוהביו. כל אלה החידושים ורבים כהם יטרידו לב בני אדם מעבודת האל וישכיחוהו אותה ויסירוה מלבו. אך בעת הזאת ידע וייבחן שכל כל משכיל החזק הוא הרפה כי אם יהיה חזק ואמונתו קיימת לא יוכלו כל החידושים לחסר מעבודתו. כאשר לא יוכלו הרוחות החזקות לעקור ההר הגדול ולהמישו ממקומו כן השכל החזק והאמונה העיקרית לא ימישום כל אלה המאורעות. וצריך האדם ליזהר בעת הזאת וידע כי על זה התנאי בא בברית עם אלהיו ואחרי אשר התנה על נפשו לעבוד אותו צריך להשלים נדרו ולקיים אסרו וצריך לו להכין לב חזק ואמיץ לקבל המאורעות ויחשוב בהם בטרם בואם וימתינם בכל יום ובכל שעה ובכל חודש ויאמר בלבו אם לא יבואו היום המאורעות יבואו למחר ואם לא יבואו למחר יבואו לאחר מחר. וכשיעשה זה ויהיו עיניו ולבו בהם כשיבואו המאורעות לא יטרידוהו ולא ישכיחוהו העבודה כי ימצאוהו מזומן לקבל אותם. וזה מעשה הצדיק כי יחשוב וידע כי העולם נוה התלאות ועל כן עיניו ולבו בהם בכל רגע ועל כן לא יטרידוהו כשיבואו ולא יחרידוהו. אך יחרידו למי שהוא בטוח בעולם ויאמר כי לא תבוא עליו צרה וכי שלותו תעמוד עליו ועל כן כשיבוא עליו הפך מאשר חשב יחריד ותאבד דעתו ואמונתו ועבודתו. וצריך למשכיל לשמור נפשו תמיד ואל יבטח בטובת העולם רגע רק ידע כי התלאות מזומנות לבוא ובזה יצליח ותתקיים עבודתו".

• הוסף לסימניות
@נירוש תודה על העלאת הנושא

את מובילה פה אשכול מרתק

"אמונה בדבר נותנת לו כח לפעול"- מעניין אותך מקור מוסמך למשפט?

• הוסף לסימניות
אחר בקשת מחילה,
ואין לי כוונה לפגוע ח"ו בכ"ת של כותב הספר,
אבל מה שכתוב שם זה בדיוק התזות שאותן ביקשו לפרוך באשכול הזה.
ובכלל ראוי להזהר כשמסיקים מסקנות בעניני אמו"ב,
[אגב כותב הספר מנסה לנתק ענין זה מעצם הביטחון ואכמ"ל]
מכיון שידועים דברי הגרי"ז מבריסק שגם אפיקורס בטעות [בלשונו 'נעבעך אפיקורס'] הוא אפיקורס,
והוא נידון במלא חומר הדין של אפיקורס!

זהירות!

אגב שמועות מבוססות [על מכתבים בכת"י של הרבנים] טוענות שחלק מן ההסכמות על ספר זה אינן נכונות ולפחות אינן בתוקפן!
נראה לי מוגזם שנעבך אפיקורס נקרא אפיקורס לכל דבר, שהרי החתם סופר אמר על עצמו שהוא עושה תשובה כל יום על כך שאתמול הוא היה חלש יותר באמונה, ואם כן אתמול היה יינו יין נסך.. ?
וגם בחובת הלבבות נדמה לי שכתב דבר כזה בשער חשבון הנפש.
וגם מה פתאום שאם אתמול לא מספיק ידעתי באמונה אז בגלל זה אתמול היה ייני יין נסך, ודברי הגרי"ז יותר לא מובנים ממובנים, כך שלפני שמכניסים אנשים לקטגוריות בגלל שמועות בשם הגרי"ז עדיף לבדוק זאת היטב. וזה לא סתם קטוגריה אלא קטגוריה מחרידה ביותר שאין לו חלק לעולם הבא.
קצת סבלנות...

• הוסף לסימניות
נראה לי מוגזם שנעבך אפיקורס נקרא אפיקורס לכל דבר, שהרי החתם סופר אמר על עצמו שהוא עושה תשובה כל יום על כך שאתמול הוא היה חלש יותר באמונה, ואם כן אתמול היה יינו יין נסך.. ?
וגם בחובת הלבבות נדמה לי שכתב דבר כזה בשער חשבון הנפש.
וגם מה פתאום שאם אתמול לא מספיק ידעתי באמונה אז בגלל זה אתמול היה ייני יין נסך, ודברי הגרי"ז יותר לא מובנים ממובנים, כך שלפני שמכניסים אנשים לקטגוריות בגלל שמועות בשם הגרי"ז עדיף לבדוק זאת היטב. וזה לא סתם קטוגריה אלא קטגוריה מחרידה ביותר שאין לו חלק לעולם הבא.
קצת סבלנות...
הוצאתם את דברי מהקשרם.
אמונה אינה ידיעה בעלמא של יסודות האמונה וההשגחה אלא הטמעתם והעמקתם בחיי המעשה במובן הזה אפשר להתקדם וזו העבודת ה' של היהודי. וודאי שזה כוונת המצוטטים זצ"ל.
מה שאומר הגרי"ז זה שטעות ביסודי האמונה למשל: טעות בענין ההשגחה ז"א לחשוב בטעות שה' נתן מכוחו לאחר זו אפיקורסות וכן בכל חלקי האמונה.
דינו של האפיקורס לא משתנה בגלל ששגג בזה שחשב כך אלא עצם התפיסה השגויה מחשיבה את החושב כך כאפיקורס.
עם כל הצער אלו דברים מדוייקים [מובאים בספר 'משמר הלוי' של הגרמ"מ שולזינגר בכמה מקומות]
כך שקודם שאדם נותן למישהו שאינו תלמיד חכם בענינים אלו לשנות ולהשפיע על השקפתו בעניני אמונה כדאי מאד שיחשוב פעמיים. [בד"כ המדד לת"ח הוא לקבל את שיטתו מרב ולא 'לחדש' שיטות חדשות].
הייתי מעדיף לא להגיב אבל אהובה היא האמת וחשוב שאנשים ידעו עם מה הם מתעסקים.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
בטח.
חבר שלי השקיע כסף בגלל מודעה ביתד נאמן.
מאז הוא למד הרבה מאוד מה זה חשיבה חיובית ודמיון מודרך. (הכסף, אפעס, עוד לא חזר. לאט לאט)

• הוסף לסימניות
@נירוש, מצטרפת לקודמיי.
תודה על האשכול המרתק והמחכים.
הרבה דיונים התנהלו כאן, אבל הדיון הזה מתנהל ברמה גבוהה ומלווה בהרבה מאד מקורות.
נותן הרבה חומר למחשבה.

• הוסף לסימניות
לא קראתי את כל האשכול (רק ממש כמה ראשונות)
אז לא יודעת אם כתבו "כי בשמחה תצאון" מפרשים- שע"י השמחה והמחשבה החיובית תצאו מהצרות ומהבעיות.

• הוסף לסימניות
נ.ב. אכן, יש סיכון בלהאמין ברעיון הזה ללא ההשקפה היהודית האמיתית וללא האיזון היהודי הנכון.
אז כל הכבוד שאת לא קונה כל רעיון בלי לבדוק שיש לו מקור והתאמה יהודיים. אחרת, זה עלול להיות ממש בעייתי....
להרחבה: הצטרפי לשיעור בן 5 שעות בנושא:)
היכן ניתן לשמוע שיעורים על כך?

• הוסף לסימניות
היי נירוש,
יש לא מקור אחד, ולא שניים, אלא עשרות.
אני עוסקת בנושא באופן יום-יומי, מלמדת אותו לנשים,
מאמנת נשים בליווי של אחת-על-אחת
ויש לי גם קורס שלם (10 שיעורים) -
קורס מעשי איך להפוך את נושא החשיבה החיובית לחלק מהחיים,
איך להתגבר על מחסומים במחשבה שמונעים ממך להתקדם,
ואיך להגיע להגשמה של מטרות טובות שאת רוצה.
הקורס כולו מבוסס על המקורות.
היכן ניתן לראות את הקורס?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה