התייעצות מרגרינה, מה הבעיה?

• הוסף לסימניות
מכל עבר אני שומעת על נשים שנזהרות משמץ מרגרינה במטבחן. ועוגות המכילות אותו בל יראו ובל ימצאו...
רציתי לשאול, והרי הבעיה הגדולה היא השומן המוקשה= שומן טראנס. ואני רוצה שתראו לי איזו מרגרינה מכילה היום שומן טראנס. טוב נו, פחות מחצי אחוז- לא נחשב. אז למה העליהום הגדול הזה על המרגרינה?
הבנתי שמרגרינה זה לא מוצר בריאותי במיוחד אבל לא יותר גרוע מהמון חומרים אחרים שכן נכנסים לעוגות במטבחים נבחרים...
בשונה ממרגרינה תעשייתית ששם ידוע לכל שהמרגרינה היא מלאה בשומן טראנס , ראה ערך בצק עלים ובורקסים למיניהם, ואלו באמת לא דורכים על סף ביתי...
אשמח אם תאלפוני בינה בנושא...

• הוסף לסימניות
זה נכון. פורסם גם בעבר בקו החם. המרגרינה של היום זה לא מה שהיה פעם....
המרגרינות לא מכילות שומן טראנס בכמות מזיקה. מה שכן בעייתי- זה מוצרים מלאי מרגרינה (כמו בצקי עלים וכו) שלא מצוין עליהם מפורש כמה שומן טראנס הם מכילים.

• הוסף לסימניות
מרגרינה מכילה שומן מוקשה (שמן שעבר תהליך הידרוגנציה)
כתוצאה מהתהליך נוצרות מולקולות של שומן- טריגליצרידים- שלא מתפרקות בגוף.
חוץ מזה שהגוף לא מפרק אותן, הוא גם לא יודע להיפטר מהן. לעומת שומן רווי - קשה- מהחי (חמאה, שומן בשר, חלמון ביצה), שהמולקולה שלו טיפה שונה, והגוף יודע להתפטר ממנו.

ממליצה להקשיב לשיעורים החינמיים של קו "איזון" - יש שם הרחבה רבה על הנושא: 0722245490
שלוחה 2, בשיעורים החינמיים.

• הוסף לסימניות
מרגרינה מכילה שומן מוקשה (שמן שעבר תהליך הידרוגנציה)
כתוצאה מהתהליך נוצרות מולקולות של שומן- טריגליצרידים- שלא מתפרקות בגוף.
חוץ מזה שהגוף לא מפרק אותן, הוא גם לא יודע להיפטר מהן. לעומת שומן רווי - קשה- מהחי (חמאה, שומן בשר, חלמון ביצה), שהמולקולה שלו טיפה שונה, והגוף יודע להתפטר ממנו.
לא מדויק, התהליך שתיארת היה נכון לעבר...שמעתי את הדברים מתזונאים מומחים ושפים בעלי שם. (מצ"ב ציטוט מכתבה בנושא)
בעבר, כדי להקשות את השמנים הצמחיים השתמשו בהידרוגנציה, תהליך שבמהלכו נהפכו חלק מחומצות השומן לחומצות שומן טראנס. מחקרים רבים הראו ששומני טראנס מעלים את רמת הכולסטרול ה"רע" ומורידים את רמת כולסטרול ה"טוב", ונחשבים כגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ואפילו לסרטן.
כיום, כדי לשפר את איכות המוצר השתנתה שיטת הייצור: יצרני המזון ויתרו על תהליך ההידרוגנציה בחלק מהמרגרינות, מה שגרם לירידה דרסטית בתכולת חומצות שומן טראנס ברובן, בעיקר באלה הנמכרות כיום במרכולים בישראל. במרגרינות אלו כמות שומני הטראנס נמוכה מאוד ונשמרת בגבולות המומלצים - פחות מ-0.5 גרם ב-100 גרם מוצר.

כיום, מרגרינה עדיפה (מבחינה בריאותית כמובן) על חמאה.
אבל לא פשוט לשנות דעת קהל...

• הוסף לסימניות
זה מוצרים מלאי מרגרינה (כמו בצקי עלים וכו) שלא מצוין עליהם מפורש כמה שומן טראנס הם מכילים.
מוצרים מתועשים לרוב מכילים שומן צמחי מסוג שורטנינג שהוא הרבה יותר מזיק לבריאות מהמרגרינות שקונים בסופרמרקט.

• הוסף לסימניות
אז מה בריא יותר - חמאה או מרגרינה?
התשובה מורכבת מכיוון שלא המרגרינה ולא החמאה הן מזון בריאות, ובכל מקרה כדאי לצרוך מהן מעט ככל הניתן.

אז מי מהן פחות גרועה?
כנראה שגם חמאה וגם מרגרינה רכה ללא שומן טרנס עדיפות על מרגרינה קשה. אם בוחרים במרגרינה רכה, כדאי לשים לב למקור השמן - שמן זית וקנולה עדיפים על שמן סויה, תירס או חמניות. במידת האפשר כדאי לבשל ולאפות בשמן נוזלי (כמו שמן זית או קנולה) במקום במרגרינה או חמאה.

ד"ר מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים מקבוצת כללית

• הוסף לסימניות
מרגרינה
margarine-150x150.jpg
מיוצרת משמן צמחי בתהליך כימי הנקרא "הידרציה", כלומר הוספת מימנים לשומן הבלתי רווי ליצירת שומן רווי. המבנה של המולקולה משתנה ואנו בעצם מקבלים שומן שנקרא שומן טרנס.

שמן אינו מכיל ערכים תזונתיים מלבד שומן ולכן זה גם כל מה שמכילה המרגרינה.ישנן מרגרינות המועשרות בויטמינים A, E, D ובטא-קרוטן אך בניגוד לויטמינים הטבעיים בחמאה, לגוף קשה יותר לספוג אותם.

מכילה כ-80% שומן. השומנים במרגרינה הם רווי, בלתי רווי וטרנס.

אפשר למצוא ב: בורקסים, ג'חנון, מלאווח, קינוחים ומוצרי מאפה פרווה

חמאה
מיוצרת מחלב או שמנת העוברים תהליך חיבוץ (הפרדת השומנים מהנוזל).

הערכים התזונתיים של החלב, למשל החלבון והסידן לא נאבדים בחיבוץ ומצויים גם בחמאה. בחמאה יש ויטמינים המצויים בה באופן טבעי: ויטמין A, ובטא-קרוטן (הנותן לחמאה את צבעה). בנוסף, מכילה מינרלים (סידן,מגנזיום ,אבץ ,נחושת ,אשלגן ,ברזל, וזרחן).

מכילה 80% שומן (רובו ככולו שומן רווי) ו-%20 מים. וכמובן כמויות נכבדות של כולסטרול

אפשר למצוא ב: קינוחים ומוצרי מאפה חלביים כגון קוראסונים, עוגות, עוגיות

סוגי השומנים:
שומן רווי
– מקורו של השומן הרווי הוא בחי: בבשר ובמוצרי חלב. השומן הרווי בצורתו הטהורה הוא בעצם מוצק כיוון שמולקולות השומן הרווי נערמות זו על גבי זו ויוצרות מצב צבירה מוצק פחות או יותר. כמות גדולה שלו במזון עשויה לתרום להתפתחות מחלת לב וסתימת עורקים, בדיוק מהסיבה הזו: קל לסוג שומן זה להיערם גם על דפנות כלי הדם שלנו!

שומן בלתי רווי- בעיקר שמנים נוזליים, שמקורם מן הצומח.
בניגוד למולקולות ה"ישרות" של השומן הרווי, המולקולה של השומן הבלתי רווי "עקומה", מה שמקשה על השומן הבלתי רווי להצטבר על העורקים, ולכן זהו סוג שומן נוזלי גם בקירור, בניגוד לשומן הרווי שהופך למוצק בקירור.

שומן טרנס– מדובר בעצם בשומן שהיה במקורו בלתי רווי (ובמילים אחרות- שמן צמחי)., אך באופן תעשייתי יצרו ממנו שומן רווי, ותוך כדי התהליך השתנה המבנה המרחבי של חומצות השומן ונוצר שומן מוקשה. שימו לב לצורה של המולקולה!! ממש כמו בטטריס המולקולות האלה מצטברות אחת על השנייה, גם במזון כשומן. מוקשה וגם בכלי הדם שלנו!!

אז מה בעצם עדיף?? אין דיעה חותכת. דעתי האישית היא שתמיד עדיף לצרוך מזון טבעי שרכיביו התזונתיים מגיעים ממקור טבעי ולא מעובד, כיוון שמזון טבעי הגוף שלנו מזהה בצורה טובה יותר ויודע לפרק טוב יותר מאשר מזון מעובד.
שומן טרנס הוא שומן מסוכן מאוד שההמלצות לגביו בכל ארגוני הבריאות הן לצרוך כמה שפחות ואף להימנע! לעומת שומן רווי שלגביו יש המלצה (עד 50% מסך השומן הנאכל ביום).
החמאה, לעומת המרגרינה, מכילה רכיבים נוספים חוץ משומן. המרגרינה היא לא יותר מאשר גוש שומן מעובד.
ולמרות זאת גם חמאה היא לא משהו שמומלץ לאכול אותו יותר מדי. כמובן שכל דבר במידה הנכונה לא חייב להזיק. רמות של חומצות שומן רווי המצויות אצל השתיים הן גבוהות. שומן רווי מזיק למערכות הלב וכלי הדם, לכן מי שסובל מבעיית השמנה, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם במשפחה, רצוי שינסה להימנע לגמרי משימוש במוצרים אלה. גם אם הם רזים והבעיה היא תורשתית!
כמובן שבואו לא נשכח את כמות הקלוריות האדירה שמכילים החמאה והמרגרינה: כ-740 קק"ל ב-100 גרם! מה שאומר 74 קק"ל בחבילה קטנטונת של חמאה שמגישים בבתי הקפה.

כמה הצעות למי שממש מכור לחמאה או כל אלה שרגילים למרוח מרגרינה בכריך:

• אפשר לנסות לקנות חבילות קטנות יותר של חמאה\מרגרינה. ככל שיש פחות אוכלים פחות.
  • טעם השמן האהוב יכול להגיע גם ממקורות בריאים יותר כמו טחינה, אבוקדו, חומוס… כשאתם מורחים חמאה או מרגרינה בכריך של ילדכם אתם ממש לא תורמים לו אלא פשוט מזיקים לו.
  • נסו להפחית את התדירות בה אתם רגילים לאכול את החמאה\מרגרינה.
  • כל מי שרגיל לטגן בחמאה או במרגרינה כדאי שידע שבטיגון השומן עובר תהליכי חמצון שהופכים אותו למאוד לא ידידותי לגופינו! עדיף להשתמש בשמנים צמחיים שמתפרקים בטמפרטורות גבוהות יותר וכך גורמים לפחות נזק (אך עדיין לנזק).

• הוסף לסימניות
זה קורה עם כל שמן, לא?
לא !! נסו והוכחו זה פשוט שמנים מוקשים ודי שומן טראנס זה בעיה נוספת לפי מה שהבנתי בענין

המרגרינה במאפה מעורבת עם עוד מוצרים וכך אוכלים את זה. קחי עוגיה ותמרחי על היד... וכו'
כיון שזה מעורב עם עוד מוצרים זה לא כ"כ מורגש לאחר העירוב ועדין כן מורגש במשהו שמנוניות לא רגילה(תלוי בכמות)
ולאחר האפיה עוד יותר לא מורגש
יש מאמרים בנידון שהוכיחו כמה בצקי עלים שמלאים במרגרינה כלל לא רצויים

• הוסף לסימניות
@אוריגמי ו @אושרית B לפי ההודעות שלכם הגבתם בלי לקרוא את הודעתי הפותחת...
ציינתי בפירוש שהמרגרינה עליה אני תמהה שצועקים חמס נגדה , היא המרגרינה מהדור הזה שכל חברה מתהדרת בה עם הכיתוב ללא שומן טראנס, כלומר שומן מוקשה . כלומר הפכו את השמן למרגרינה ללא תהליך ההידרוגנציה הגורמת לשומן הטראנס...
ורק במזונות המתועשים שיש בהן מרגרינה , היא בדרך כלל כן זו הגרועה והמושמצת...
לפי התשובות שלכם, אתם עדיין מתייחסים למרגרינה המשווקת במרכולים בדיוק כמו לזו במוצרים מתועשים, כמו בצק עלים, בורקס , בסקויטים... וכו' אז חברה, לא להיתקע שם... המרגרינה כיום לא מכילה שומן טראנס=מוקשה

• הוסף לסימניות
@אוריגמי ו @אושרית B לפי ההודעות שלכם הגבתם בלי לקרוא את הודעתי הפותחת...
ציינתי בפירוש שהמרגרינה עליה אני תמהה שצועקים חמס נגדה , היא המרגרינה מהדור הזה שכל חברה מתהדרת בה עם הכיתוב ללא שומן טראנס, כלומר שומן מוקשה . כלומר הפכו את השמן למרגרינה ללא תהליך ההידרוגנציה הגורמת לשומן הטראנס...
ורק במזונות המתועשים שיש בהן מרגרינה , היא בדרך כלל כן זו הגרועה והמושמצת...
לפי התשובות שלכם, אתם עדיין מתייחסים למרגרינה המשווקת במרכולים בדיוק כמו לזו במוצרים מתועשים, כמו בצק עלים, בורקס , בסקויטים... וכו' אז חברה, לא להיתקע שם... המרגרינה כיום לא מכילה שומן טראנס=מוקשה
אני לא תזונאית ולא כימאית. וגם אני חיכתי באשכול הזה לתשובה ממישהו מוסמך, אבל כיוון שלא הגיע אחד כזה אענה מהידע הקטן שלי מקווה שהוא 100 % נכון ואם לא תתקנו אותי.
באמת יש מצב שאם את מורחת על לחם חמאה או מרגרינה ללא שומן טראנס (-מרגרינה רכה בלי חצי אחוז של שומן טראנס) אז מרגרינה עדיף. שניהם שומן רווי. אבל חמאה זה שומן רווי מהחי (לא טלית שכולה תכלת) אם כי בכמות קטנה הוא עוד נחשב "בסדר". ומרגרינה בלי שומן טראנס זה שומן רווי מסוג ציס- שהגוף עוד איכשהו להתמודד איתו- תלוי בדיוק באורך המולקולות שמרכיבות אותו. אבל בגדול.

אבל- כאשר מחממים שומן ציס מעבירים אותו תהליך שהופך אותו לטראנס. ושומן טראנס הוא ממש אבל ממש לא בריא- לגוף אין מה לעשות איתו. והוא מצטבר בכיף איפה שהוא לא צריך להיות.
אז כנראה שלחמם מרגרינה זה לא רעיון טוב, הבעיה שאין לי מושג מאיזה טמפרטורה זה נקרא לחמם.
שומן טראנס מעניק אורך מדף גבוה יותר למוצרים כי הוא לא מתעפש לעולם- אז הוא יהיה בד"כ במאפים במאפיה. עוגיות שנמכרות עם תוקף ארוך ושאר מוצרים מעובדים

שומן בלתי רווי- שנמצא נוזלי בטמפרטורת החדר הוא המומלץ ואיתו הגוף יודע להתמודד. ואפילו "רב בלתי רווי" שזה בעצם אומגה 3 ו6 מטפלות בכולסטרול הרע ומאוד בריאות לגוף.
בכל מקרה. זה מה שאני יודעת...

• הוסף לסימניות
אני גם תהיתי על הענין,
הייתי בטוחה שהאשכול הזה יתמלא מיד בכל שוחרות הבריאות, וחכתי לזה, כי באמת מענין אותי,
הזוי בעיני שכל כך הרבה נשים לא מכניסות מרגרינה לבית והן אפילו לא יודעות למה.

• הוסף לסימניות
קחי גרם מרגרינה, תמרחי מעט על היד, תנסי לשטוף רק עם מים ותראי כמה זמן לוקח לך להיפטר ממנו.
זה מה שקורה לך בפנים.
לא ממש מקבלת,
כשהייתי ילדה וכוס פלסטיק קבלה צבע חזק שלא ירד מאיזה שתיה מתוקה שהיתה שם הרבה זמן, גם אמרו לי-זה בדיוק מה שקורה בגוף שלך, ודי הזדעזעתי,
עד שנזכרתי בסלק שגם יעשה את אותה פעולה, אז לא נראה לי נכון לקחת כזאת דוגמא ולהחליט שבגללה המוצר הזה בריא או לא.

• הוסף לסימניות
קחי גרם מרגרינה, תמרחי מעט על היד, תנסי לשטוף רק עם מים ותראי כמה זמן לוקח לך להיפטר ממנו.
זה מה שקורה לך בפנים.
דמגוגיה.
שמן זה חומר שלא מסיס במים.
מי אמר שלגוף שלנו אין מולקולות שיודעות לפרק חומר שלא מסיס במים?

• הוסף לסימניות
ז כנראה שלחמם מרגרינה זה לא רעיון טוב, הבעיה שאין לי מושג מאיזה טמפרטורה זה נקרא לחמם.
כל מרגרינה בעוגה מתחממת. מי אוכל מרגרינה חיה?

• הוסף לסימניות
@שיר770 תודה על התגובה המפורטת! מעניין מאד מה שאת אומרת ואני הולכת לבדוק את זה. נקודה אחת מפריעה לי-
אומגה 3 ו6 מטפלות בכולסטרול הרע ומאוד בריאות לגוף
אומגה 3 ו6 אחת טובות, אבל אומגה 6 נצרכת לגוף בכמות קטנה יחסית, והצריכה שלה עוקפת בהמון את הכמות הבריאה, ולכן ההמלצה שאני קיבלתי היא להגביל גם צריכה של אומגה 6.

• הוסף לסימניות
כל מרגרינה בעוגה מתחממת. מי אוכל מרגרינה חיה?
זהו. שאין לי מושג מאיזה טמפרטורה החימום שלה בעייתי, או שהתהליך צריך עוד תנאים כדי להפוך את השומן ציס לטרנס? לא יודעת.
ו... תשאלי את הסבתות שלנו. בשנים ההם מרחו מרגרינה על הלחם, וזה היה נתפס פסגת הבריאות...

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אני לא תזונאית ולא כימאית. וגם אני חיכתי באשכול הזה לתשובה ממישהו מוסמך, אבל כיוון שלא הגיע אחד כזה אענה מהידע הקטן שלי מקווה שהוא 100 % נכון ואם לא תתקנו אותי.
באמת יש מצב שאם את מורחת על לחם חמאה או מרגרינה ללא שומן טראנס (-מרגרינה רכה בלי חצי אחוז של שומן טראנס) אז מרגרינה עדיף. שניהם שומן רווי. אבל חמאה זה שומן רווי מהחי (לא טלית שכולה תכלת) אם כי בכמות קטנה הוא עוד נחשב "בסדר". ומרגרינה בלי שומן טראנס זה שומן רווי מסוג ציס- שהגוף עוד איכשהו להתמודד איתו- תלוי בדיוק באורך המולקולות שמרכיבות אותו. אבל בגדול.

אבל- כאשר מחממים שומן ציס מעבירים אותו תהליך שהופך אותו לטראנס. ושומן טראנס הוא ממש אבל ממש לא בריא- לגוף אין מה לעשות איתו. והוא מצטבר בכיף איפה שהוא לא צריך להיות.
אז כנראה שלחמם מרגרינה זה לא רעיון טוב, הבעיה שאין לי מושג מאיזה טמפרטורה זה נקרא לחמם.
שומן טראנס מעניק אורך מדף גבוה יותר למוצרים כי הוא לא מתעפש לעולם- אז הוא יהיה בד"כ במאפים במאפיה. עוגיות שנמכרות עם תוקף ארוך ושאר מוצרים מעובדים

שומן בלתי רווי- שנמצא נוזלי בטמפרטורת החדר הוא המומלץ ואיתו הגוף יודע להתמודד. ואפילו "רב בלתי רווי" שזה בעצם אומגה 3 ו6 מטפלות בכולסטרול הרע ומאוד בריאות לגוף.
בכל מקרה. זה מה שאני יודעת...
מאוד אשמח למקור הדברים האלו אם יש לך.
תודה

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה