בקשה מתחילה להתייאש מהייטק....

מה עם כל תחומי ההנדסה, לא מסלולי הנדסאים, אלא מהנדסים שרק הכניסה לשוק בחיפושי עבודה עם תעודה של מהנדס מקפיצה בהרבה רמות,
הבעיה לימודים ארוכים וקשים ממוצע 4 שנים וכן מקצועות אלו לא נכנסו לסמינרים, מקווה שבקרוב כן,

המדובר זה, מהנדסי חשמל, אינסטלציה,מיזוג,אלקטרוניקה, מכונות, בניין, ביוטכנולוגיה, רובוטיקה, וכו'

אלה מקצועות ברמה ממש גבוהה, שאין להם צפי להעלמות בעידן הבינה המלאכותית, החסרונות כפי שציינתי, אך הכניסה לשוק הרבה יותר קלה, כי עצם התעודה ומעבר הלימודים מכניסים לשוק.

ההבדל בארץ בין מהנדס והנדסאי הוא שמים וארץ,

מי שיכול להרים את הכפפה, אולי שווה לשקול, לדוג' דיברתי עם מישהי שלמדה הנדסת חשמל והיום היא מהנדסת באלביט והיא אמרה לי שהכניסה לשוק זה באזור ה25-30אל"ש.

מה עם כל תחומי ההנדסה, לא מסלולי הנדסאים, אלא מהנדסים שרק הכניסה לשוק בחיפושי עבודה עם תעודה של מהנדס מקפיצה בהרבה רמות,
הבעיה לימודים ארוכים וקשים ממוצע 4 שנים וכן מקצועות אלו לא נכנסו לסמינרים, מקווה שבקרוב כן,

המדובר זה, מהנדסי חשמל, אינסטלציה,מיזוג,אלקטרוניקה, מכונות, בניין, ביוטכנולוגיה, רובוטיקה, וכו'

אלה מקצועות ברמה ממש גבוהה, שאין להם צפי להעלמות בעידן הבינה המלאכותית, החסרונות כפי שציינתי, אך הכניסה לשוק הרבה יותר קלה, כי עצם התעודה ומעבר הלימודים מכניסים לשוק.

ההבדל בארץ בין מהנדס והנדסאי הוא שמים וארץ,

מי שיכול להרים את הכפפה, אולי שווה לשקול, לדוג' דיברתי עם מישהי שלמדה הנדסת חשמל והיום היא מהנדסת באלביט והיא אמרה לי שהכניסה לשוק זה באזור ה25-30אל"ש.
למה שהמקצועות האלו לא יעלמו? AI בהחלט יכול להחליף את כל המקצועות האלו.
אמנם יהיה צורך בבקרה על התוכניות, אבל ברור שהצורך יצטמצם. בדיוק כמו בפיתוח תוכנה.

תשאלי את הבינה ותראי,
ואגב אני מהתחום וכרגע זה התחזיות.

מבדיקה קצרה נראה יותר סביבות 14-18 אל''ש.

תשאלי את הבינה ותראי,
ואגב אני מהתחום וכרגע זה התחזיות.
לבקשתך, שאלתי. והוא ענה לי תשובה דומה למה שכתבתי.
האם הבינה המלאכותית תוכל להחליף או לצמצם את מספר העובדים הדרושים במקצועות ההנדסה, כמו מהנדסי חשמל, אינסטלציה,מיזוג,אלקטרוניקה, מכונות, בניין, ביוטכנולוגיה, רובוטיקה?

ChatGPT said:​

כן, הבינה המלאכותית (AI) צפויה להשפיע משמעותית על מקצועות ההנדסה – אך לא בהכרח להחליף אותם לחלוטין. ההשפעה משתנה ממקצוע למקצוע ותלויה בכמה גורמים, כמו מידת האוטומציה האפשרית, מורכבות היצירתיות הנדרשת, הצורך בעבודה פיזית, ובעבודה בשטח.

מקצועות שצפויים לעבור צמצום בכוח האדם:​

• הנדסת חשמל ואלקטרוניקה: תכנון מעגלים, סימולציות, בדיקות תוכנה – משימות רבות נעשות היום בעזרת תוכנות בינה מלאכותית, מה שמפחית את הצורך בכמות גדולה של מהנדסים זוטרים.
  • הנדסת מכונות: עיצוב מכני, אנליזות חום ונוזלים, תכן מכני בסיסי – נעשה אוטומטית יותר ויותר. מערכות CAD/CAE משולבות AI יכולות לקצר תהליכים מימים לשעות.
  • הנדסת רובוטיקה: דווקא כאן יש צמיחה, אך תהליכים כמו תכנות תנועה, ניתוח סביבות, ותחזוקה מתייעלים בעזרת AI, מה שיכול להפחית את מספר העובדים הנדרש.

מקצועות שפחות צפויים להצטמצם משמעותית:​

• אינסטלציה, מיזוג אוויר, בניין: עבודות הדורשות נוכחות פיזית, הבנה מעשית של השטח, פתרון בעיות בזמן אמת – אלו פחות רגישים לאוטומציה. מה שכן, AI יכול לשמש ככלי עזר (למשל לזיהוי תקלות או תכנון מערכות), אבל לא כתחליף מלא.
  • הנדסת ביוטכנולוגיה: תחום זה משלב הרבה ניסוי וטעייה במעבדה, תהליכים ביולוגיים לא-ליניאריים, ודורש הבנה מדעית עמוקה – AI יכול לעזור (למשל בגילוי תרופות), אך לא להחליף את המהנדס.

בשורה התחתונה:​

• AI יחליף חלק מהמשימות, במיוחד החוזרות, החישוביות והתכנוניות.
  • הביקוש למהנדסים יצטמצם בחלק מהתחומים, אך ייווצרו תפקידים חדשים – בעיקר בתחום שילוב AI, ניתוח נתונים, תכנון מערכות חכמות.
  • מהנדסים שיידעו לעבוד לצד AI ולא במקומו, יהיו בעלי יתרון תחרותי.

מה שבדקת זה הנדסאי ולא מהנדס

1749497183440.png

בלת"ק
יהיה ממש משעשע לפתוח את האשכול הזה עוד 5 שנים ולראות מי צדק.
ספוילר: מי שהבין את מהפכת ה AI.

מי שקצת עוקב אחרי אילון מאסק, אנטרופיק ועוד מבין על מה מדובר.
מי שלא - לא.
הגדולים הם היודעים והקובעים כנראה, יותר מכל מתכנת שיודע לפתח Agents מגניבים.

בשביל הקוריוז, מוזמנים לראות את הקליפ הבא, כל מילה מיותרת.

בקיצור בבדיקה נראה שחלקית וישנם תחומים שממש לא,
מה שברור שבתחום ההיטק כבר הבינה המלאכותית קיימת ועובדת ובמהנדסים כרגע לא, אני נוכחת בשוק ומודעת
הבנתי בעיקר במערכות אלקטרומכניות.

מה יהיה בעתיד אף אחד לא יודע,

בכל אופן מה שניסיתי זה לפתוח את הראש לעוד מקצועות ששווים לא פחות מהייטק.

למה שהמקצועות האלו לא יעלמו? AI בהחלט יכול להחליף את כל המקצועות האלו.
לא מזמן שמעתי הרצאה שבניגוד לרב התחומים כל ההתפתחות הטכנולגית די פסחה על ענף ההנדסה בדגש על הנדסת בנין (אני מדברת על התפתחות של עשרות שנים אחורה)
לא התקצרו לוחות הזמנים בענף (למרות התפתחות טכנלוגיות יעודיות) לא נרשמה ירידה בכח אדם, ועוד כמה פרמטרים שנבדקו והוכיחו שלא היתה פריצת דרך למעשה מעולם בתחום זה (יותר נח לשרטט במחשב מביד אבל כך או כך זה אותו אדם שיושב ומשרטט תכניות, וגם בשטח אמנם יש שיטות הנדסיות מתועשות אבל עדין מעורב בהן הרבה עבודת כפיים ולכן כל החסרונות של העבודה האנושית קימות גם כשמשלבים פיתוחים טכנלוגים. כיום)
קשה לאמר איך והאם הבינה המלאכותית תשפיע על הענף ההנדסה אבל אפשר להניח שזה יקח זמן רב. הרבה יותר זמן מאשר במקצועת ההיטק.

בקיצור בבדיקה נראה שחלקית וישנם תחומים שממש לא,
מה שברור שבתחום ההיטק כבר הבינה המלאכותית קיימת ועובדת ובמהנדסים כרגע לא, אני נוכחת בשוק ומודעת
הבנתי בעיקר במערכות אלקטרומכניות.

מה יהיה בעתיד אף אחד לא יודע,

בכל אופן מה שניסיתי זה לפתוח את הראש לעוד מקצועות ששווים לא פחות מהייטק.
פשוט מאוד. מהנדסי תוכנה הם טכנולוגיים ומשתפי מידע ולכן המהפכה מתחילה בהם.
מהר מאוד זה יגיע גם לתחומים פחות טכנולוגיים.
ולהתחיל עכשיו לימודים שאורכים 4 שנים ואף אחד לא יודע מה יהיה המצב בסופם זה משהו שצריך לשקול בכובד ראש.
לא מזמן שמעתי הרצאה שבניגוד לרב התחומים כל ההתפתחות הטכנולגית די פסחה על ענף ההנדסה בדגש על הנדסת בנין (אני מדברת על התפתחות של עשרות שנים אחורה)
לא התקצרו לוחות הזמנים בענף (למרות התפתחות טכנלוגיות יעודיות) לא נרשמה ירידה בכח אדם, ועוד כמה פרמטרים שנבדקו והוכיחו שלא היתה פריצת דרך למעשה מעולם בתחום זה (יותר נח לשרטט במחשב מביד אבל כך או כך זה אותו אדם שיושב ומשרטט תכניות, וגם בשטח אמנם יש שיטות הנדסיות מתועשות אבל עדין מעורב בהן הרבה עבודת כפיים ולכן כל החסרונות של העבודה האנושית קימות גם כשמשלבים פיתוחים טכנלוגים. כיום)
קשה לאמר איך והאם הבינה המלאכותית תשפיע על הענף ההנדסה אבל אפשר להניח שזה יקח זמן רב. הרבה יותר זמן מאשר במקצועת ההיטק.
אי אפשר לדעת כלום גם בתכנות.
אבל אני לא מדברת על הבניה הפיזית, שם באמת ייקח המון זמן עד שדברים יתקצרו.
מדברת על מקצועות התכנון וההנדסה.

פשוט מאוד. מהנדסי תוכנה הם טכנולוגיים ומשתפי מידע ולכן המהפכה מתחילה בהם.
מהר מאוד זה יגיע גם לתחומים פחות טכנולוגיים.
ולהתחיל עכשיו לימודים שאורכים 4 שנים ואף אחד לא יודע מה יהיה המצב בסופם זה משהו שצריך לשקול בכובד ראש.

אי אפשר לדעת כלום גם בתכנות.
אבל אני לא מדברת על הבניה הפיזית, שם באמת ייקח המון זמן עד שדברים יתקצרו.
מדברת על מקצועות התכנון וההנדסה.
אני דברתי על שתיהן
בסוף זה ענף אחד.
נכון שפחות מענין אותנו מה עתידו פועל הבנין.
אבל איכשהו כרגע אין אוטומציה לא בתכנון ולא בביצוע.

מה שאפשר לדעת שהיום כלים של AI הם בעבודה יומיומית אצל מפתחים ובמשימות חשובות.
לעומת זאת בתחום ההנדסה אנחנו מחפשים להטמיע כלי AI שיקצרו לנו את הדרך אנחנו מוצאים אותם מאד בשולי העשיה (כמו סיכום פגישות ודברים שוליים אך נחמדים אחרים) זה עדין לא באמת מתחיל.

חשבו להדגיש שכל נושא התכנון וההנדסה משולב יד ביד עם נושא הבניה הפיזית.

בכל אופן את העתיד אין איש יודע,

אבל מבדיקה והסתכלות שנים אחורה, שיטות העבודה של המהנדסים והתכנון נשארו מיושנות כבר עשרות שנים, ולא כמו שוק ההיטק שכל הזמן מתבצעים בו שינויים.

להערכתי יקח לשוק הנ"ל הרבה זמן וזה כמובן הימור שלי:)

מאז 2020 שאז התחיל משבר הגיוס בתחום, הספיק השוק להתאושש כמה פעמים בעצימות נמוכה,
אבל הוא אף פעם לא חזר לביקוש השיא שהיה לפני כן.
כן, הרכזות מסלול אלופות בלהסביר לנו כמה השוק מתאושש ואוטוטו ניחטף כולנו לopen AI ולמיקרוסופט, הידד!
על מה את מדברת?
מ21 עד תחילת 22 נשפך פה כסף של משקיעים כמו זבל.
סטרטאפים גייסו כל מי שיש לו דופק במשכורות עתק.
כל ה׳הייטקס׳ היה אמנם מוקצן אבל התבססס לגמרי על השוק.
המיתון עכשיו זה הסיום של תקופת האיזון לאותה, יש שיגידו, בועה.

על מה את מדברת?
נכון.
בנות שעכשיו סיימו או לפני שנה סיימו - הלכו להייטק כשהוא היה בשיא.
צוציקיות קבלו משכורות...

על מה את מדברת?
טוב, אז אכן הלכתי לבדוק עם גיפיטי, והוא דווקא הסכים איתכן,
סליחה ומודה בטעותי, אבל כל שאר הפרטים שכתבתי, עומדים בעינם- אתן עצמכן מודות שהיתה בועה, והיא כבר היתה מזמן - למה מאז לא קלטו עדיין הסמינרים בעידן 2024-2025 את מגמת השוק, ושזו היתה רק בועה?
ולגבי זה-
אמנם השוק דרש טכנולוגיה, הדרישה הייתה אמיתית-
  • העולם באמת עבר דיגיטציה מואצת, והייתה הצדקה לביקוש מטורף לטכנולוגיה.
  • חלק מהחברות שגייסו כן בנו מוצרים טובים, וחלקן שורדות גם היום.
  • "עודף הגיוסים" נבע מתנאים מקרו-כלכליים (ריבית אפסית) ולא מטיפשות של המשקיעים בלבד
אבל האופן שבו הכסף זרם - ולמי - היה לעיתים מנותק מניתוח סיכונים בסיסי. ולכן זה אמנם לא כמו בועת הדוטקום, אבל זו עדיין בועה, גם אם היא נבנתה על קרקע כלשהי של מציאות.

למה מאז לא קלטו עדיין הסמינרים בעידן 2024-2025 את מגמת השוק, ושזו היתה רק בועה?
כי רק ההיקף בשעתו היה בועה.
ג׳וניורית שמרוויחה 18k בברוטו היה בועה,
הייטק היה ונשאר ענף רווחי ומשגשג, הרבה יותר מענפים אחרים,
גם כשהיה מיתון קל.
הוא עדיין דרך נוחה לפרנס בית של תורה בכבוד.

אין לי אלה להצטרף לקודמותיי, שנראה שאת לא ממש מכירה את הענף.
(גם אם את מכירה בכירים בחברות השמה)

לא קלטו עדיין הסמינרים בעידן 2024-2025 את מגמת השוק, ושזו היתה רק בועה?
הסמינרים לא עושים מאמץ מספיק לפתיחת מגמות נוספות.....
ככה היה בעבר עם הוראה וגננות (הרבה תלמידות הלכו למסלולים האלו כי זה מה שהיה רווח)
וככה עם הנדסאי תוכנה.
לא היה רצון/מאמץ לפתוח מספר מגמות רחב של הנדסאי: תעשיה וניהול, תכנות, ניתוח מערכות מידע וכו'....
יש הצפה מטורפת של מתכנתות בערך כמו שהיה עם המורות לפני כמה שנים.....
בהתחלה השוק היה עם משרות ובנות התקבלו אבל כל עוד ימשיכו להיתפס על מסלולים קבועים זה מה שיקרה גם הלאה...

ג׳וניורית שמרוויחה 18k בברוטו היה בועה,
כמה מדויק!
הן היו ניגשות למשרות ב8-9 ואפילו 10-12 (מה רע למי שיצאה השניה מהסמינר?)
ולא היו לוקחות את המשרה כי מה זה הסכומים הנמוכים האלו?
ומוצאות בסכומים שכתבת ויותר!
מאז קפץ הביקוש ללימודים אלו (שגם ככה היה בשיאו) בלי לזכור או להבין שזו הייתה בועה.

הסמינרים יודעים ליצור מצג שווא.
קרובת משפחה שלי חזרה באורות בשנה שעברה מכנס בסמינר שבו שכנעו אותם לשלוח את הבנות למגמת UI UX ואחד ההסברים היה שהם לומדים גם תכנות בהיקף של 400 שעות שזה מספיק כדי להכנס למשרה ממשלתית.

אני רק תוהה אם בוגרות של תכנות ממש לא מוצאות עבודה אז ייקחו מישהי שלמדה רק UI UX עם קצת תכנות?
ואני יודעת מה המצב בשוק של UI UX וכל כך חבל לי שהבת שלה הלכה ללמוד את זה...

תכל'ס מה אכפת להם. את הכסף שלהם הם מקבלים...

בלת"ק חלקי
אני שדכנית ושמה לב שבשנתיים האחרונות רוב הבנות שלמדו תיכנות עובדות כמזכירות \ סייעות וכו'
אני תמהה על הסמינרים!!! איך הם לא אנושיים?? איך בבחירת מסלולים לא מודים באמת המרה??? שקשה עד בלתי אפשרי למצוא בזה עבודה?!
למה להשלות אמהות ובנות צעירות ??? המסלול שהכי ממלא כיתות -הוא הייטק....
אבל אחרי שנתיים בסמינר נוחלים רובם אכזבה קשה!!!!
מדוע לא פותחים מסלולים נוספים ומבוקשים יותר? כדוגמת רוקחות. טכנאית אולטרסאונד וכדו....
מתבקש לומר שיש כאן הרבה אנשים ומשפחות שמרוויחות על גבן של "התמימות ההיטקיסטיות".....
את אותה השאלה היו צריכות לשאול השדכניות לפני 10-20 שנה על הבנות שלמדו הוראה / הוראה מתקנת / חינוך מיוחד / גננות. השוק היה רווי, ממוצע שנות מילויי מקום לקבלת תקן היה 7 עד 10 שנים (לא בדקתי מחקרית, מהסביבה שלי), וכל זה בשביל משכורות רעב כפשוטו.
אין מה לשאול איפה הסמינרים, הם מספקים מסלולים גנרים, שיתאימו להרבה בנות וללא התאמה אישית לתלמידות. כל הורה צריך לבדוק בעצמו את השוק, להתיעץ באופן אישי עם אנשים מחוץ לסמינר (בסמינר ומטעם הסמינר יסלילו היישר למגמות שנפתחות על ידו, ובעדיפות לפעמים למגמות הפחות נחשקות, וזה מנסיון אישי וכואב של מכרה קרובה). ולהיות פתוח גם לשינויים במקום הלמודים ע"מ ללמוד את המקצוע המתאים ביותר לבת.
וכל עוד אין נבואה, א"א לדעת בוודות איזה מקצועות יישארו ואילו יעלמו, ותמיד חשוב לזכור שהפרנסה היא השתדלות בלבד ולקב"ה יש את הדרכים משלו לזון ולפרנס את ברואיו.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה