קטנתי מלחלוק על מנהל הקבוצה,
אך לא קטנתי מלהביע דעתי הברורה בענין:
אמנם העשרת אוצר מילים הוא דבר נצרך מאוד, בפרט לעורכים,
אך הדרך להגיע אליו הוא לא בדרך המוצעת כאן - לחקות סגנון כתיבה רהוט של אחר,
כי כל ייחודיותו של העורך באה לידי ביטוי רק באופן שהוא נותן את מה שהוא יודע לתת, ולא כאשר הוא מנסה לכתוב כמו פלוני ולסגנן כמו אלמוני,
הדרך הנכונה היא - תסגנן כמו שאתה רואה את הדברים,
תכתוב באופן שלדעתך יהיה הכי רהוט וברור,
וכמובן, תעקוב כל העת אחר נוסחאות של אחרים בשביל להתלמד מהם על מילים חילופיות אפשריות למילים שהתרגלת להשתמש בהם,
אך אל תנסה לקחת את סגנון הכתיבה שלהם כחבילה, ולחקות אותו.
ואדרבה - אשמח לשמוע עוד חוו"ד בזה.
לענ"ד ומניסיוני, אין סוף לליטוש לשון "שלך",
אכן הדברים לא ניתנים לחיקוי, אך לעושר לשוני וודאי שיכול להועיל. וכמו שאכן כתבת.
הייתי רק רוצה להוסיף על דבריך, ברשותך...
ניתן להרויח מרעיון זה דבר נוסף - דבר שבעצם רוב העורכים נופלים בו, דהיינו כמות המתיחות בהסברה.
כלומר, כל קורא/לומד רואה את הטקסט הנכתב בשעה אחרת/במצב שונה/ במצב-רוח שונה/בראש אחר.
בדיוק כמו שברור שלא הרי הבנתו של העמקן להבנתו לשטחי, גאון ככל שרק יהיה...
וכאן בדיוק הנפילה. עורך שנמצא עמוק בחומר, רוצה שהאיש הקורא באישון ליל יבין מה הוא רוצה?! או כל אדם שמחפש רעיון לפרשת שבוע בשתי דקות של אחרי התפילה, כשברקע אמירת ה'גוט-שאבעס, ומצהלות ילדי החמד.
מאידך, לך תסביר חמש-מאות מילים נמרחות, אולי תתפוס לו את הריכוז - גם זה לא בא בחשבון! אני גם מעוניין שאף אחד לא יברח באמצע [כמו שאני מתחיל לחשוש...]. וזה גם מאותה הסיבה. פשוט קשה לעורך להיכנס לנעלי הקורא.
אותו הדבר נראה בסופרים וותיקים ומוערכים שהאחד יאהב את הסגנון המסביר במתק שפתותיו של הסופר, והאחד יאמר תן לי את הסיפור בקצרה.
כבר אמר מי שאמר ב'אתרא קדישא הדין': יתכן כי אנו אנשי הרוח 'הנאורים', תואמים 'לאנשי התקשורת' הרוצים להחליף שלטון, ומבינים כי שחיתות נושפת על גבו של הנשיא/ראש הממשלה וכו'. אך קהל המטרה - הקהל אליו אנו מכוונים את כתיבתנו, הוא כמו הציבור שבאותם מדינות... שאינו הולך אחר רוחם הנעלמת ומתעלמת של אנשי המשפט והתקשורת.
הדבר שווה בענייננו. וד"ל.
בשביל זה כדאי מאוד ללמוד מסגנונות שונים של עורכים ובפרט גדולי הדורות שספריהם נהפכו לספר שאדם נהנה לקרוא בו. כל אחד מכיר את הספר בו הוא פשוט אוהב לעיין, כי כיף לו ונחמד.
וע"כ תחזקנה ידי העושים במלאכה ומסייעים בעד כולנו ללטש את קולמוס לבנו ולכוונו ללבות עם ישראל הצמאים למעיינות חכמה.
תודה!