נשארנו להתגעגע

• הוסף לסימניות
בס"ד

נשארנו להתגעגע

כבר תקופה ארוכה שאני רוקמת בדמיוני את אירוע השבע-ברכות שנערוך לך, ויש בדמיון מן העונג והתקווה גם יחד.

בכל דמיונותיי ברי לי כי יהיה זה שבע ברכות ביתי, בשביל אווירת ההיימיש, אבל גם מוקפד ועשוי כהלכה, עם שלמות שתלווה את כל הפרטים הקטנים, כי מגיע לך השבע-ברכות הכי יפה שיש. יש והדמיון מצייר לפני שולחנות ערוכים בסגול ובאפור, כששנדלירים כסופים, זקופים ומוארים מעטרים כל מרכז שולחן. לעתים הוא צובע צלחות רבועות בשילוב מנוגד ודרמטי של שחור ולבן, מזכרות בצבעים תואמים ומנות פתיחה של קוקטייל על כל צלחת.

הסלון מרווח, יש בו מקום בשפע למניין פלוס, אבל חדר הילדים מעט קטן מדי, וזו בעיה, כי חשוב לי לארח ברחבות. אי לכך נוציא את המיטה אל המרפסת, אין מנוס, ונזמין רק את המשפחה הקרובה-קרובה. יש הרבה מקום בלב, וגם בבית יהיה.

עם התפריט אני קצת מסתבכת, קשה להתחרות עם המנות שהמטבח אצלכם מנפיק, אבל זו מהמורה שעוד נתגבר עליה. הגשה יפה עושה המון, ובתחום הזה דווקא יש לי מה להציע. אולי כבדים בפטריות על טוסטונים לצד זילוף שושנת פירה? אולי מרק? הוא יתאים רק לאירוע חורף.

וכבר לא מצחיק לחלום ולדמיין כך ולגחך על הדמיונות היורדים לפרטי פרטים כאשר עדיין אינך חתן. כבר לא מצחיק, כי המציאות - אין בה שמץ דמיון וחלום, רק בכי עמוק שאין לו סוף. לעולם, לעולם לא נחוג את כלולותיך. חופת שמים שחשך משחור תארה הייתה פרושה מעל ראשינו באותו ליל הושענות בו ליווינו אותך, ועדיין אינך בן עשרים ושתיים, למנוחת עולמים.

במקום לתכנן תפריט עשיר וחגיגי לימי המשתה, ישובים אנו במטבח וחולקים תורנות להכנת סעודת הבראה. והאוכל מתובל בדמעותינו הרותחות, פשוט וחף מגינונים. 'אוכל מנחם' – מי המציא את הביטוי הזה? שום עוגת קצפת בעולם ושום שוקולד שוויצרי ממולא לא ימתיקו את החסר. גם המזון הבסיסי בקושי עובר בגרונות החנוקים.

קרנו אסון. אסון קרנו. כמו בלופ חוזר צמד המילים ומכה בי, מצווח בקולו של עורב מאיים. אסון, אסון. קרנו אסון. ועוד איזה! כמה חן ומתק שפעת, זאבי. כמה תקוות נתלו בך, אחיין בכור שלי. חתונתך, כגדול בנכדים, היתה אמורה להוות אירוע מרגש ושינוי של סטטוס במשפחה, אנחנו כבר דודים גדולים, כמה מרגש! הזהרו מחלומות, לעתים אין הם מתגשמים. הלב המרוסק, הבוכה, מהנהן ומחרה אחר כל הקלישאות המופיעות במודעות אבל עוד משכבר הימים: גדול כים שברנו, מי ירפא לנו, באה השמש בצהריים. אכן, אכן ואכן. וזולת הכאב החותך אין בו מקום ופניות לחשוב על דימוי מחודש אשר יבהיר את עוצם השבר ועומק קרקעית תהומות היגון.

אני נזכרת בנוהגך ה'בכורי', מלא אחריות אך חף משתלטנות, אוחז בידי האחים הצעירים ממך כמנהג את הצאן, והם כרוכים אחריך. וכמה אהבו אותך גם בני דודיך הצעירים! כמונו ממש שמחו בכל ביקור שלך וכרכרו סביבך, ואתה גמלת להם בסבלנות ובחיוך, על אף ולמרות פערי הגיל שבינכם. בכלל, החיוך שלך – זו תמונתך החקוקה בי, אם לא על שפתיים אזי זיק ממנו מרצד בעיניך הנבונות.

אמש שאלה בתי בת השש, כמסיחה לפי תומה: אמא, עכשיו מי יעזור לנו לנקות לפסח? כי אם באופן זמני, ברוך השם, נבצר מעקרת הבית לתפקד, ויש צורך בזוג ידיים זריזות ובלב רחב, אזי אתה נמצא בשטח, נכון להטות כתף. וכך היא זוכרת אותך - בא, אומר מעט ועושה המון ותוך כדי פעלתנות גם משרה סביבך אווירה נעימה.

כל המילים שרצינו לומר לך ולא אמרנו (שאין כמוך, שלבך לב זהב הוא, שאתה נפלא ויקר ואהוב עלינו כל כך!) נותרו כלואות בין הצלעות, מכבידות על הלב. אולי הן שמצרות את הריאות, ובגללן אין לנו אוויר ונשימותינו כבדות? במקום שתישארנה שם אני מנסה לכתוב את אהבתנו לך. את הגעגועים המנסרים. את הכאב. היש מילים שתתארנה אותו בכלל?

לא תקבל ש"ס חתנים בכריכה הדורה, אין בו כל צורך באשר אתה מתענג על השכינה ולומד תורה ישירות מפי הגבורה. מתנות חתונה ונדוניה חדישה לא יוענקו לך, ולא נשליך סוכריות מעזרת הנשים כשיובילו אותך עטור שטריימל. אבל אני מבטיחה שנשלח לך לשמים צרורות עטופים באהבה, כל לבנו נתון בהן, להעלות נשמתך הטהורה מעלה מעלה.

כבר מתגעגעת,

דודתך.

לזכר אחייני הבלתי נשכח, מרדכי זאב וינברג זכרו לברכה, בן הרה"ח צבי יהודה לייב שיבדל לחיים טובים וארוכים.

• הוסף לסימניות
זה באמת כך. והדקירה כאילו מצופה קרום דקיק, ולרגע אני משלה את עצמי שיופי, הכאב ילך ויפחת, כי כבר אי אפשר ככה. אבל לא, שוב ושוב הגלד נפתח והסכרים גואים. לא זוכרת את עצמי בכיינית כזאת.

חשבתי גם שיש איזו תרפיה בכתיבה, ולא כן. כתבתי ובכיתי, קראתי ובכיתי, ועדיין קוראת ובוכה. אמרתי לחברה ששכלה אחות שנס שגזרה על המת שישתכח מן הלב, כי אני לא אעמוד בזה לאורך זמן. היא השיבה בעצב 'אל תבני על זה'.

אגב, ביום שני שעבר קמו מהשבעה על זאבי ז"ל, ובחמישי ערכו בר מצווה לאחיו, ולא זכורה לי בר מצווה שמחה ממנה. נשגב מבינתי איך הם עשו זאת.

• הוסף לסימניות
זה באמת כך. והדקירה כאילו מצופה קרום דקיק, ולרגע אני משלה את עצמי שיופי, הכאב ילך ויפחת, כי כבר אי אפשר ככה. אבל לא, שוב ושוב הגלד נפתח והסכרים גואים. לא זוכרת את עצמי בכיינית כזאת.

חשבתי גם שיש איזו תרפיה בכתיבה, ולא כן. כתבתי ובכיתי, קראתי ובכיתי, ועדיין קוראת ובוכה. אמרתי לחברה ששכלה אחות שנס שגזרה על המת שישתכח מן הלב, כי אני לא אעמוד בזה לאורך זמן. היא השיבה בעצב 'אל תבני על זה'.
כן רק הזמן יעשה משהו, אבל גם הוא לא ירפא הוא רק ירפה קצת, יקהה את הכאב.
מידי פעם זה יבוא שוב.
בכאב, במחשבות, בשאלות. לובש צורות ופושט צורות אבל הוא שם.

אגב, ביום שני שעבר קמו מהשבעה על זאבי ז"ל, ובחמישי ערכו בר מצווה לאחיו, ולא זכורה לי בר מצווה שמחה ממנה. נשגב מבינתי איך הם עשו זאת.
מהכירות דומה לצערי (אחי התחתן בתוך השלושים לאימי, זה היה מזמן אבל זה היה כך בדיוק).
אני פירשנתי לעצמי שהרגש פשוט נמצא שם והוא מתחלף לו בין שמחה לעצב כנראה.
בכל שמחה צריך להעלות את הרגשות, כאן הכל כבר צף למעלה, רק צריך לשנות את השם של הרגש.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אולי זה ישמע פתטי, אבל זה אמיתי ומגובה ממקורות -
מניסיון אישי, תדברי איתו, הוא שומע הכל ויודע הכל.
הוא קיים - רק פשט צורה ולבש אחרת.
ככל שתעבדי נכון את האבל - ההמשך יהיה נכון וטוב יותר, זה בור שלעולם לא יתמלא,
אבל אם העיבוד יהיה נכון - נחשים ועקרבים לא יהיו בו :)

• הוסף לסימניות
אחרי שקראתי את הכתבה ב"לבית",
אז הפירוש של המקום ינחם אתכם מתאים בול.
המקום-היינו המקום המיוחד הגבוה והאמיתי שלו שבגן עדן ינחם אתכם.
ומשם תנוחמו.
האמא סיפרה כאלו דברים נפלאים שחלקם נודעו רק לאחר פטירתו.
עמישראל מחבק אתכם.
וזכותו תגן בעדכם-בעדנו שנזכה לראות פני משיח
אמן.

• הוסף לסימניות
לקרוא ולבכות.
תודה על השיתוף פה.

• הוסף לסימניות
קוראת ובוכה. קוראת ובוכה.

• הוסף לסימניות
אולי זה ישמע פתטי, אבל זה אמיתי ומגובה ממקורות -
מניסיון אישי, תדברי איתו, הוא שומע הכל ויודע הכל.
הוא קיים - רק פשט צורה ולבש אחרת.
ככל שתעבדי נכון את האבל - ההמשך יהיה נכון וטוב יותר, זה בור שלעולם לא יתמלא,
אבל אם העיבוד יהיה נכון - נחשים ועקרבים לא יהיו בו :)

אשמח למקורות.
אם כי אחד הקשיים הוא לשאול בלי לקבל מענה.

הייתי שם בשבעה, עזרתי קצת. היה צריך להחליף מגבות ידיים ליד כיורי נטילת הידיים. אמא שלו הדריכה אותי מהיכן לשלוף מגבות נקיות ובקשה שלא אשתמש במגבת הסגולה, היא לא יודעת מאיפה היא צצה, היה בדעתה לשאול את זאבי אם הוא קנה אותה, אבל היא לא הספיקה לשאול. הלכתי לחדר הסמוך ודמעתי. זו היתה אפיזודה שהמחישה לי שכל מה שלא נשאל וכל מה שלא הובהר פשוט לא יתבהר. הוא איננו! אין את מי לשאול יותר.

אני לא יודעת איך מעבדים נכון את האבל. גם לדודים לכאורה ניתנת פחות לגיטימציה להתאבל, ובפרט במשפחה השכלתנית שלנו ):

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אשמח למקורות.
אם כי אחד הקשיים הוא לשאול בלי לקבל מענה.

הייתי שם בשבעה, עזרתי קצת. היה צריך להחליף מגבות ידיים ליד כיורי נטילת הידיים. אמא שלו הדריכה אותי מהיכן לשלוף מגבות נקיות ובקשה שלא אשתמש במגבת הסגולה, היא לא יודעת מאיפה היא צצה, היה בדעתה לשאול את זאבי אם הוא קנה אותה, אבל היא לא הספיקה לשאול. הלכתי לחדר הסמוך ודמעתי. זו היתה אפיזודה שהמחישה לי שכל מה שלא נשאל וכל מה שלא הובהר פשוט לא יתבהר. הוא איננו! אין את מי לשאול יותר.

אני לא יודעת איך מעבדים נכון את האבל. גם לדודים לכאורה ניתנת פחות לגיטימציה להתאבל, ובפרט במשפחה השכלתנית שלנו ):
מספרים על אחד הצדיקים שביתו פחדה שהוא יפטר.
אז הוא אמר לה "מה את פוחדת? אני נשאר כאן אני רק עובר מחדר לחדר. תוכלי לשאול ממני ולבקש כמו בחיי", והוסיף "אפילו יותר מבחיי".
לגבי משפחה שכלתנית תמיד טוב שיש אחד כמוך שמעיז להעיר את הלב, להשכיב קצת את השכל לשון...
ואז לפרק ולהתפרק כדי לקום שלם יותר.

• הוסף לסימניות
צורב את הלב.

תודה על השיתוף.
אין בתודות הרבות משום נחמה, אך יש בהן משום השתתפות.
בנחמת האחר אף פעם לא נוכל להעמיד עצמנו במקומו. אפשר לגלות אמפתיה, אך לא הזדהות שמשמעותה הימצאות באותו מקום. גם מי שחושב שהוא עבר "אותו דבר בדיוק", זהו לא אבלו של השני, אותו לא ניתן לחוש בעצמך ולהיות במקומו. ועל כן אנו אומרים "המקום ינחם אתכם" - רק הקב"ה יכול לנחם ולא בשר ודם.

יש דבר שבכל זאת ניתן לקחת לכל אחד, בבחינת "והחי יתן אל לבו":
כל המילים שרצינו לומר לך ולא אמרנו (שאין כמוך, שלבך לב זהב הוא, שאתה נפלא ויקר ואהוב עלינו כל כך!) נותרו כלואות בין הצלעות, מכבידות על הלב. אולי הן שמצרות את הריאות, ובגללן אין לנו אוויר ונשימותינו כבדות?

בשבוע האחרון ישב אחד מבני קהילתנו "שבעה" על אמו, לאחר מחלה קשה. עלה וחזר שם שוב ושוב הדיבור אודות ההקלה שהם חשים, על כך שהיו להם הזמן והיכולת להיפרד ממנה בתקופה האחרונה כשמחלתה החמירה. הייתה להם האפשרות לומר לה את כל מה שרצו לומר תמיד, והם אכן ניצלו אותה לפי ערך.

במקרים אחרים, בפתאומיות, עולה תמיד הדיבור ההפוך, כמו שזה שנכתב כאן. על המועקה מהמילים שלא נאמרו ולא ייאמרו לעולם.

וזה מה שביקשנו להזכיר לעצמנו שם, וכך ראוי גם כאן:

דברו, פרטו, הגידו. ספרו ליקיריכם כבר עכשיו מבלי סיבה עד כמה אתם אוהבים אותם. מעריכים אותם. מכירים במעלותיהם. לילדים, להורים, ולכל מי שמשמעותי עבורכם.
הרווח נשאר רווח, גם אם בעז"ה יאריכו כולם ימים בנעימים.

• הוסף לסימניות
במקרים אחרים, בפתאומיות, עולה תמיד הדיבור ההפוך, כמו שזה שנכתב כאן. על המועקה מהמילים שלא נאמרו ולא ייאמרו לעולם.

וזה מה שביקשנו להזכיר לעצמנו שם, וכך ראוי גם כאן:

דברו, פרטו, הגידו. ספרו ליקיריכם כבר עכשיו מבלי סיבה עד כמה אתם אוהבים אותם. מעריכים אותם. מכירים במעלותיהם. לילדים, להורים, ולכל מי שמשמעותי עבורכם.
הרווח נשאר רווח, גם אם בעז"ה יאריכו כולם ימים בנעימים.

כל-כך כל-כך כל-כך נכון.
למרבה הצער בימי חג הסוכות השתא עברנו ימים מטורפים, ולא היינו במקום. צמודים לעדכונים בדבר מצבו של האחיין הפצוע, תוהים אם יש טעם לנסוע לשהות לידו וליד הוריו (ובלב החשש והכאב הנורא שמא זו בעצם פרידה ממנו). והדיווחים על הידרדרות במצב, קריסת מערכות, והשיא חמש דקות לפני כניסת השבת - שנתכונן... (זאבי נפטר בשבת. זו היתה אחת השבתות הקשות בחיי. לבכות עד כלות ליד הנרות ולחדול עם קבלת השבת, ולהתאפק לא להזיל דמעה עד צאת השבת, אז מיד קבלנו את העדכון על הלווייה. כמה כוחות נפש נדרשו ממני!). קשה לומר שתפקדתי כאמא למופת. אבל היו רגעים שממש אמרתי לעצמי: יש לך ילדים שברוך ה' חיים וקיימים, לבך ואהבתך מגיעים גם להם!

וגם המחשבה הזו, שאם בלכתו נוצר צל וחסר כזה, בור בלי תחתית, כמה אושר ויש עלי לחוש עם הילדים שבחסד ה' ישנם. למה רק עם הסתלקות אדם יקר נודעים לכל זה, לכל האהבה שבעצם חשנו ושהגיעה לו, לעוצמתה?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

אשכולות דומים

ביקורת ספרות 50 50 דבורי רנד
עודי אוחזת בעמודיו האחרונים של הספר הזה עוד לא קראתי 50 אחוז ממנו וכבר הרגשתי שאני פשוט אוהבת יותר את החיים.

שושי שושי, איזו אישה מתוקה את, אני רוצה לאהוב ככה את הנכדים שלי, להשתולל ולקפץץ איתם כמוך, להצליח להנות מלקפל כביסה, ומלעמוד על הרגליים מהבוקר עד הלילה.
לטפח את עצמי עד גיל זיקנה, ועם כל המורכבות המסתמנת, להצליח פשוט לחיות, ולחיות בטוב.
איך נחום אומר? שושי את אישה צדקת, איזו צדקת, אשת חבר אמיתית, הפליאה אותי היכולת שלך, לנכוח, לרצות, להיות
ועם זה להרכין ראש, לבלוע גם גלולה מרה ולהיות עם וכל כך ביחד,

דיתי אין לך מחילה, את בת מרגיזה ברמות, איזה חברה ואיזה נעליים, שיחקת אותה, אהבתי אותך נורא מהרגע הראשון ושנאתי ברגע שידעתי על טוביה, במחשבה שניה גם מבינה אותך מאוד.
עד הסוף לא הבנתי, מי את דיתי?

מרגלית את נוגעת ללב, את ואביגדור ילדים מושלמים, מידי, עדינה מעצבנת שבא להחטיף.
אבל כל המרגליתים, האביגדורים הדיתיות ודיתון, איך זה שהמתיקות שלכם נוטפת מדפי הספר, אפילו שאתם כ"כ חסרי שם ואופי (למעט דיתון השובב הגדול) פשוט לאכול אתכם.

חגי אתה בהחלט מעורר רחמים וחיבה כאחד, עדיין לא קראתי לגמרי את הסוף, עם מי תתחתן?

אסתר, אני אוהבת אותך, את הנס של שושי, על אף ולמרות הקלישאתיות, דם זה לא מים.
רוצה גם כזו אחות.

אין על בלה, הזקנה הכי זקנאית בעולם.

גילה את נוראית, לוקחת את כל ה50 אחוז של החומר, כלומר גוף. סליחה. גועל.

ניסי במה זכית שככה התייחסו אליך כל הנפשות ב'מה חדש', אסנת ידעה משהו?
האמת שהפליאה אותי הצדקות הזו, הלבביות המשתפכת והיחס הכ"כ רגיל, או שאולי את לא כזו מוזרה כמו שאני חושבת?

איזו יכולת מופלאה לתאר גוף מול נפש, ואיזו בחירה מדויקת של גיל לעבד בו את הקונפליקט הזה.

יש בו כ"כ הרבה דמויות וכולן עם אופי, ויש להן מה לספר לי, תענוג.

ספר שמדהים בפשטותו מחד ובמורכבות מאידך, הנאה צרופה של קריאה, ותובנות על חיים שכדאי לאהוב.
תעתועי הזמן פרק י"ז
פרק יז

מרתה הייתה ידידת אמת. כשהתוודעה למצבה החדש של ידידתה איילת, הציעה לה לגור בביתה תמורת העסקתה בטיפול בילדיה ובניקיון ביתה. כשסיפרה זאת ליעל שגרה במרחק של שעה הליכה, הגיבה באיפוק.

"אינך נותנת לי את ברכתך?" תמהה איילת.

"כעת, כשאני בטוחה שאת מזרע היהודים, לא אתן לך את ברכתי".

"קודם דחית את הרעיון לעזור ליוליאנה בארמון וכעת את לא מרוצה מהידידות שלי עם מרתה. ואולי היית שמחה אם הייתי מוכרת את עצמי לשפחה, העיקר שתהיה יראת שמיים". התיזה ברוגז.

"כשהייתי בספק לגבי יהדותך נתתי לך את ברכת הדרך. רציתי שתצליחי. אבל מן השמיים נשאו אותך רגלייך דווקא לכפר הארבלי הרחוק.

"זו הייתה טעות לשהות בביתו של הרומאי מריוס. כנראה שאין את לומדת מניסיונם של אחרים. לכן נתנו לך להתנסות בעצמך ולחוות את אורח חייהם. אבל אצל מרתה את עוברת מהפח אל הפחת. הכנסתי אותך לביתי ברצון ואהבה עד שנתקלתי בקושי כלכלי. נפרדתי ממך בכאב לב. וכי נראה לך שאני שונאת אותך ורוצה שיהיה לך רע?"

"אבל נראה שאת מעדיפה את האפשרות שהזכרתי".

"חס ושלום, אסור על פי תורתנו הקדושה שבת ישראל תמכור את עצמה לשפחה. אחרי שאני יודעת בבירור שאת יהודייה איני יכולה לתת לך את ברכתי. בת ישראל היא בת מלכים ויקרה עד מאוד בעיני ה'".

"מעולם לא נמכרה יהודייה לשפחה? פגשתי כמה עבדים ושפחות". הצטמררה איילת כשנזכרה בעבד האומלל.

"זה רק במקרה שאביה נאלץ למוכר, וגם אז התורה חסה על כבודה והיא משתחררת ברגע שהתבגרה, בגיל 12 לערך. מקרה אחר הוא כשיהודי נאלץ להימכר לעבד והוא משתחרר אחרי שש שנים. משפחתו משוחררת כי היא לא נמכרת לעולם".

"אז מה לא בסדר אצל מרתה?"

"מרתה היא לא מבני עמנו אף על פי שהיא הגונה וישרה. ואין זה נאה שתשמשי כמשרתת. צריך להיות ההפך. הן משרתות בביתנו. לא מקובל שבן העם הנבחר יהיה עבד של הגוי. אבל לא זו הבעיה. אין פרנסה המביישת את בעליה. עדיף להיות מועסקת בזה העיקר לא להצטרך לבריות".

"אם כך מה הבעיה?"

"את באמת לא יודעת? הכול שם טרף. בשר וחלב. שלא לדבר על דבר אחר שנאכל שם. וכל הבית הוא בית גילולים. הכול טמא למהדרין. אילו היית בתי הייתי שומרת עלייך בשלשלות של ברזל. בבקשה איילת, תחזרי".

"מרתה טובה אליי והיא מעריצה את היהדות. לפעמים נראה לי שהיא יותר יהודייה ממני".

"אל תלכי שולל אחרי מראה עיניים. יש גם גויות טובות לב ונעימות. כל היהודים שהתבוללו דיברו כמוך. תמיד זה מתחיל בקשר נוטף דבש ובשיחות נעימות. לאחר מכן נכנס ללב הספק וקול חדש מנקר במוחך: בעצם במה אנו עם סגולה יותר מהם? ואז קל מאוד ללמוד ממעשיהם.

"ובסופו של דבר את מגלה שניתקת את החוליה של שרשרת הדורות, כי משם את ומשפחתך לעתיד כבר לא תהיו יהודים. ואת כל כך מתעקשת להיקרא יהודייה ונעלבת כשמטילים בך ספק".

"היהדות שלי אינה מוטלת בספק. מה שאת טוענת הוא תעודת עניות ליהדות. אם ידידה טובה נותנת לי קורת גג, זה אומר שאיבדתי את שיקול דעתי? את הופכת את היהדות למשהו כל כך חלש ושביר".

"היהדות תמיד תישאר חזקה. הדעות והמסקנות שלך הן תעודת עניות לנפש האדם. הנפש חלשה ושבירה ועלינו לא להביא אותה למצב כזה".

"אני יהודייה בדיוק כמוך".

"במה את יהודייה?"

איילת שתקה. אין לה מה לענות. האמת שלא נוח לה לראות את אתוס, בעלה של מרתה, עובד אלילים ומטפח את פסליו הרבים. היא קצת חוששת כשהוא משתכר. היא חשה זרה מאוד למקום. נקודת האור היא השיחות הרבות עם מרתה והטיפול בילדיה המתוקים. ובמה תוכל לבטא את יהדותה? אוף. יעל יודעת לגעת בנקודות רגישות. היא תימנע מאכילת בשר וחלב. לפחות תוכיח שהיא יהודייה במשהו. כמה ירדתי בשמירת ההלכות שלמדתי אצל יעל. אני עוד אוכיח ליעל שהיא טועה בקשר אליי.

<<<<<<<<<<<

"יוחאי, עד מתי תסתתר? עד מתי תכניס עצמך למקום סכנה?" התחננה יעל כשראתה אותו.

"אימא אל תדאגי. כרגע אין לנו מערכות קשות. פה ושם מתכננים מארבים כדי לחבל בכל מיני ביצורים שנבנו להגן על המושלים החמסנים".

"אינך מבין שחיינו אינם חיים? מעת לעת משאיר אתה אותי בדאגה מטורפת. אתה מגיע פעם כשהלבנה במלואה ופעם בהולדתה", אמרה יעל במצוקה, "ואינך שם ליבך שאין שנתי שינה. בחלומותיי הטרופים נאבק אתה במלתעות שיניהן החדות של החיות האיומות שפוקדות את לילותיי".

"אימי היקרה, יש לי מטרה קדושה. אנו נלחמים בעד אדמת ארצנו שלא תהיה מרמס לזרים. כמה פעמים אצטרך לחזור על כך?"

"האם גבורת ידכם השיבה לנו את ארצנו?"

"אימא, אם היו מצטרפים אלינו כל יושבי הארץ במלחמתנו, היה בא קץ לסבלנו".

"לא לימדנו אותך שלא החרב המונחת על צווארנו ממיתה, אלא החטא?"

יעל נשאה עיניה ושמה ליבה לשערו שצמח פרא לראשו ולזקנו שהחל לצמוח. "לך, בני, לבית המדרש, שמח את אביך שיש גבורה יהודית בראשך ולא רק בחרב ידיך. זכור שהבטחת שאם נפשך תישאר לך לשלל תקדיש שעה ללימוד תורה ביום".

"צדקת, אימי".

יוחאי צעד לעבר הדלת ופתחה. לאחר מכן חכך בדעתו וחזר בצעד מהוסס. אימו שלחה לו מבט שואל.

"התלבטתי אם לשתף אותך. מצאתי בבית כמה חפצים מוזרים. חשבתי שחשוב להציג אותם לאבא שייכנס היום לסנהדרין הקטנה שידונו אם הם פריטי הכישוף של איילת". הוא הוציא מכיסו פנס ומכשיר שחור עם לחצנים וסיים במרובע קטן עם כיתובית, חלק למגע.

יעל נרתעה. "כל זה היה בביתנו כל כך הרבה זמן? אנא, צא עם כל הסכנות מפה".

"לא רצית להאמין, אבל הפעם זה יהיה עם הוכחות".

מבטיהם הצטלבו. יוחאי יצא ויעל נזרקה מותשת על המיטה לשעה ארוכה. מה זה כל החפצים המוזרים? האם הצליחה איילת להוליך שולל את כולנו? מדוע עשתה זאת? כמה טוב ששילחה אותה מפה. מי יודע אילו צרות יבואו בעטיים של כישופיה?

<<<<<<<<<<<<<<<

איילת שיחקה עם ילדיה של מרתה בשדה המרוחק כמדי יום ביומו. הפעם הילדים היו כל כך מרותקים לסיפוריה על ציפור הברזל שמטיסה אנשים, שאלותיהם החקרניות לא נתנו לה מרווחי זמן להסביר להם שכבר מאוחר וצריכים להספיק לישון. את שיירי הפת, ארוחת השינה, חיסלו ברעבתנות.

"תראי את הנשר מעלינו. האם ציפור הברזל גדולה יותר? ואיך לא נופלים ממנה?"

איילת נשאה עיניה מעלה והנה נשר גדול כנף ממריא. "הינה. שימו לב ממש כמו הנ..."

היא לא סיימה את המשפט וצעקה נפלטה מפיה. הנשר נהפך לכדור אש ונעלם.

הילדים ראו גם הם את המחזה אבל להפתעתה נשארו שלווים.

"מה זה היה?" שאלה ספק אותם ספק את עצמה.

"הרבה פעמים זה קורה בחורשה הזו".

"למה?"

הילדים משכו בכתפם ולא ידעו להסביר עד שהגדול הצביע על המבנה הנמצא במרחק כמה דונם.

"מה הקשר?"

בינתיים התקרבה שיירת הזאטוטים לביתם. מרתה יצאה לקראתם.

"איך אוכל להודות? תודות לך אני מספיקה לכבס בעוד שני בתים ובמשכורת הדלה להביא טרף לביתי".

"כבר הסברתי לך שאין את צריכה להודות לי. אצלך מצאתי קורת גג".

"אני מקווה שאצליח לשכנע את בעלי שתישארי". מרתה שלחה לעברה עיניים עצובות. "את יודעת כמה הוא קשה". הוא כל כך שקוע באמונות ההבל. ואיילת, הכופרת לדעתו, תביא אסון לביתו.

"אני יודעת מרתה". אמרה איילת בהבנה. "אינך צריכה להסביר לי, לא אישאר פה זמן רב".

"איילת, אתפלל שתחזרי לעתיד". אולי יש משהו של אמת. כבר לא הייתה בטוחה שזו מחלת נפש. אין סימנים של חוסר איזון.

"תודה לך. את היחידה שמאמינה לי, ואין לך מושג כמה זה מחמם את ליבי".

"נכין לשתינו משקה".

"ראיתי קודם נשר שנהפך למאכולת אש".

"בוודאי, ליד עצי הברוש ישנו בית מדרש יהודי. יושב שם איש קדוש עד מאוד שכל עוף שעובר מעליו נשרף".

"ואת רוצה להגיד לי שאת מאמינה בזה?"

"ראיתי זאת בעיניי כמה פעמים". התרגשה מרתה הנוכרית. "הוא יהודי קדוש מאין כמותו. אפילו בעלי, שהוא איכר עובד אלילים ומגושם, מתקין מחדש את השביל המוליך אליו שנסתם מימי הגשמים".

מה שמו?"

"יונתן בן עוזיאל. תלמידו של נשיא ישראל הלל הזקן".

"וזה באמת נובע מקדושתו?"

מרתה פקחה עיניים גדולות. "אינני יודעת, אבל את יהודייה, כך סיפרת לי. היהודים הם מקור החוכמה והקדושה. את כל מעיינות החוכמה בעולם אלוקים הוריד לחכמי היהודים".

"ליוונים גם נפתחו מעיינות חוכמה אדירים. בטח שמעת על פלטון, על סוקרטס ועל אריסטו, אף אחד מהם לא היה יהודי".

"מדוע את מזלזלת בעם שלך? העם היווני היה נבער מדעת עד שעלו לשלטון ואז---" בלעה מרתה את רוקה. כל כך קשה לה להבין את היהודים המשונים שרוצים לברוח מהיותם עם סגולה. "ואז הכריחו את חכמי התורה היהודים לתרגם את הספרים הקדושים ליוונית. השליטים ניכסו לעצמם את מה שרצו וקראו לזה חוכמה יוונית".

"את בטוחה?"

"כל יהודי מירושלים שירד לאתונה התבקש לשאת דברי חוכמה והיו בונים לו קתדרה. חכמי העיר התקבצו סביבו להתבשם מדבריו המאירים שהגיעו מקדושת ירושלים".

"אז למה הם שונאים אותנו?"

"כי אתם ואנו לא כוחות שווים. איפה שנהיה ביחד, תמיד תתבלטו לטובה. אינכם נותנים לנו מקום להתגדר ולהיות טובים מכם".

דפיקה מהוססת נשמעה על הדלת.

מרתה ניגשה לפתוח. זה לא בעלה. הוא לא נוהג לדפוק. היא פתחה אשנב צר. חוץ מאפלה סמיכה לא ראתה דבר. "מי שם?"

"יעל". נשמע קולה העדין של יעל.

"היכנסי".

יעל נכנסה, מנסה להרגיל עיניה לאור המרצד של נר השמן. "העוד איילת אצלך?"

"ודאי".

איילת קמה ממושבה. היא התפלאה מדוע היה חשוב ליעל לראותה מאוחר בלילה. "יעל, קרה משהו?"

"לא, בעצם באתי לבקש סליחה בשמי ובשם יוחאי".

"סליחה? על מה? נהגתם עימי לפנים משורת הדין. עשיתם הכול שארגיש נוח".

"קשה לי קצת לומר". יעל התקשתה להסביר את עצמה.

"הרגישי נוח בביתי". ביקשה מרתה.

יעל התיישבה והניחה תרמיל קטן על ברכיה. היא הביטה כה וכה מתקשה לדבר.

איילת חשה שאינה מסוגלת לראות את יעל במצב מביך שכזה. "יעל, את היית נהדרת. לא היית צריכה לטרוח לבקש סליחה על שהוצאת אותי מביתך. הבנתי שלא היה לך קל, ואת רואה שאני בביתה של מרתה שדואגת למחסורי. אף יוספה מגיעה לעיתים לבקרני".

"באתי בעניין אחר לגמרי". ביטלה יעל את דבריה. "אנא סלחי לי גם אם זה יהיה קשה".

איילת הביטה במרתה וביעל חליפות. הן הסתקרנו עד קצה גבול היכולת.

"בטח חיפשת את חפצייך האישיים שנשארו אצלנו". ובתנועה אחת פתחה יעל את התרמיל הקטן ושפכה את תחולתו על השולחן.

"מה זה?" נבהלה מרתה וצעדה שתי פסיעות אחורה.

איילת הביטה בהפתעה על הפנס, המכשיר הנייד וכרטיס האשראי. היא פערה פיה בתימהון ופחד נורא זעק מאיבריה. הם נעלמו לה באופן מסתורי. מישהו חיטט לה ושמר אותם לעצמו. כעת כל אלה יביאו עליה אסון.

"יוחאי מצא את כל אלה וקבע שהם כישוף". בכתה יעל. "הוא לקח הכול לבית מדרשו של אביו כדי להכניסם לדיון מיוחד אצל חברי הסנהדרין הקטנה. באותו יום התהלכתי רועשת כולי וכועסת עלייך, איך התהלכת איתנו בתמימות לכאורה ולמעשה עסקת בכשפים".

"אלו לא כשפים, אני נשבעת". צעקה איילת. "אלו חפציי מהעתיד".

מרתה חיבקה את איילת. "היא צודקת. אלו דבריה מהעתיד. את ואני נעזור לה לברוח לעיר מקלט. אסור שידונו אותה לסקילה". מרתה הנוכרייה בלבלה מושגים מחוסר ידע.

יעל, שדמעותיה עדיין על לחייה, חייכה פתאום חיוך אוהב. "חלילה לכן לחשוב כך. באתי לבשר בשורות טובות".

מרתה ואיילת פערו עיניהן בתימהון ודפיקות ליבן חזרו לסדרן.

"תלמידי חכמים מופלגים בחוכמה יושבים בסנהדרין. חייבים הם לדעת כישוף, הם בדקו היטב. לאחר שעה ארוכה מסרו לאבא שאין פה שום כישוף אלא חוכמת הטבע בלבד". יעל חייכה לאיילת בהערצה.

מרתה פסעה לעבר יעל. "ישמעו אוזנייך מה שפיך מספר. זו חוכמת הטבע, האם יש לך עוד ספק שהיא מהעתיד?"

יעל מצמצה בעיניה כדי להבין. "יכול להיות שיש מקום בעולם שהגיעו לחוכמות אלו. כתוב שפתח ה' את אוצרות החוכמה לזמן קצר ונעלמו מאז".

"את סולחת שחשדנו בך?" שאלה יעל בתחינה.

"אסלח לך רק אם תיתני אמון שאני מהעתיד".

"לו יהי כן, ומה ייתן לך העניין?"

"יהיה לי קל יותר".

"תאמרי לי, איילת יקירתי", יעל שילבה ידיה והביטה עליה מבודחת. "האם בעתיד שלך חוט השני חזר להפוך ללבן ביום הכיפורים? האם חזרו כל הניסים לבית המקדש? האם לחם הפנים טרי תמיד? האם עדיין מקריבים אשם ודאי ותלוי, ואולי כבר ביטלו את צום תשעה באב? אנא עני לי".

"אינך מאמינה אלא מתלוצצת עימי".

"אם תיתני לי תשובות הגיוניות, אולי אאמין".

"בשנה שבה נולדתי כבר אלפיים שנה אין בית מקדש".

"חזרי מדברייך". הזדעזעה יעל ופסעה שלושה צעדים אחורנית. "הדברים שאמרת קשים כשאול".

"זאת האמת, יעל היקרה. אין בית מקדש ואין קורבנות; אין עבודת כוהנים ואין שירת לוויים; אבל עם ישראל חי וקיים".

"ארור הרגע הזה. אוי לי שהאזנתי לנבואתך". יעל הביטה בפנים מיוסרים ופתאום שמה לב למה שהיה מונח בפתח מאז הגיעה. פסלונים בגדלים שונים הפונים לחצר. אסתלק לי מהר מכל הטומאה. אצטרך להירגע. "הלוואי שלא הייתי שומעת אותך".

יעל נפרדה מייד והלכה. אחריה נכנס בעלה של מרתה בצעד מגושם, שיכור.
תעתועי הזמן פרק י"ז
פרק יז

מרתה הייתה ידידת אמת. כשהתוודעה למצבה החדש של ידידתה איילת, הציעה לה לגור בביתה תמורת העסקתה בטיפול בילדיה ובניקיון ביתה. כשסיפרה זאת ליעל שגרה במרחק של שעה הליכה, הגיבה באיפוק.

"קודם דחית את הרעיון לעזור ליוליאנה בארמון וכעת את לא מרוצה מהידידות שלי עם מרתה. ואולי היית שמחה אם הייתי מוכרת את עצמי לשפחה, העיקר שתהיה יראת שמיים". התיזה ברוגז.

"כשהייתי בספק לגבי יהדותך נתתי לך את ברכת הדרך. רציתי שתצליחי. אבל מן השמיים נשאו אותך רגלייך דווקא לכפר הארבלי הרחוק.

"זו הייתה טעות לשהות בביתו של הרומאי מריוס. כנראה שאין את לומדת מניסיונם של אחרים. לכן נתנו לך להתנסות בעצמך ולחוות את אורח חייהם. אבל אצל מרתה את עוברת מהפח אל הפחת. הכנסתי אותך לביתי ברצון ואהבה עד שנתקלתי בקושי כלכלי. נפרדתי ממך בכאב לב. וכי נראה לך שאני שונאת אותך ורוצה שיהיה לך רע?"

"חס ושלום, אסור על פי תורתנו הקדושה שבת ישראל תמכור את עצמה לשפחה. אחרי שאני יודעת בבירור שאת יהודייה איני יכולה לתת לך את ברכתי. בת ישראל היא בת מלכים ויקרה עד מאוד בעיני ה'".

"מעולם לא נמכרה יהודייה לשפחה? פגשתי כמה עבדים ושפחות". הצטמררה איילת כשנזכרה בעבד האומלל.

"זה רק במקרה שאביה נאלץ למוכר, וגם אז התורה חסה על כבודה והיא משתחררת ברגע שהתבגרה, בגיל 12 לערך. מקרה אחר הוא כשיהודי נאלץ להימכר לעבד והוא משתחרר אחרי שש שנים. משפחתו משוחררת כי היא לא נמכרת לעולם".

"מרתה היא לא מבני עמנו אף על פי שהיא הגונה וישרה. ואין זה נאה שתשמשי כמשרתת. צריך להיות ההפך. הן משרתות בביתנו. לא מקובל שבן העם הנבחר יהיה עבד של הגוי. אבל לא זו הבעיה. אין פרנסה המביישת את בעליה. עדיף להיות מועסקת בזה העיקר לא להצטרך לבריות".

"אם כך מה הבעיה?"

"את באמת לא יודעת? הכול שם טרף. בשר וחלב. שלא לדבר על דבר אחר שנאכל שם. וכל הבית הוא בית גילולים. הכול טמא למהדרין. אילו היית בתי הייתי שומרת עלייך בשלשלות של ברזל. בבקשה איילת, תחזרי".

"אל תלכי שולל אחרי מראה עיניים. יש גם גויות טובות לב ונעימות. כל היהודים שהתבוללו דיברו כמוך. תמיד זה מתחיל בקשר נוטף דבש ובשיחות נעימות. לאחר מכן נכנס ללב הספק וקול חדש מנקר במוחך: בעצם במה אנו עם סגולה יותר מהם? ואז קל מאוד ללמוד ממעשיהם.

"ובסופו של דבר את מגלה שניתקת את החוליה של שרשרת הדורות, כי משם את ומשפחתך לעתיד כבר לא תהיו יהודים. ואת כל כך מתעקשת להיקרא יהודייה ונעלבת כשמטילים בך ספק".

"היהדות שלי אינה מוטלת בספק. מה שאת טוענת הוא תעודת עניות ליהדות. אם ידידה טובה נותנת לי קורת גג, זה אומר שאיבדתי את שיקול דעתי? את הופכת את היהדות למשהו כל כך חלש ושביר".

"היהדות תמיד תישאר חזקה. הדעות והמסקנות שלך הן תעודת עניות לנפש האדם. הנפש חלשה ושבירה ועלינו לא להביא אותה למצב כזה".

"במה את יהודייה?"

איילת שתקה. אין לה מה לענות. האמת שלא נוח לה לראות את אתוס, בעלה של מרתה, עובד אלילים ומטפח את פסליו הרבים. היא קצת חוששת כשהוא משתכר. היא חשה זרה מאוד למקום. נקודת האור היא השיחות הרבות עם מרתה והטיפול בילדיה המתוקים. ובמה תוכל לבטא את יהדותה? אוף. יעל יודעת לגעת בנקודות רגישות. היא תימנע מאכילת בשר וחלב. לפחות תוכיח שהיא יהודייה במשהו. כמה ירדתי בשמירת ההלכות שלמדתי אצל יעל. אני עוד אוכיח ליעל שהיא טועה בקשר אליי.

<<<<<<<<<<<

"אימא אל תדאגי. כרגע אין לנו מערכות קשות. פה ושם מתכננים מארבים כדי לחבל בכל מיני ביצורים שנבנו להגן על המושלים החמסנים".

"אינך מבין שחיינו אינם חיים? מעת לעת משאיר אתה אותי בדאגה מטורפת. אתה מגיע פעם כשהלבנה במלואה ופעם בהולדתה", אמרה יעל במצוקה, "ואינך שם ליבך שאין שנתי שינה. בחלומותיי הטרופים נאבק אתה במלתעות שיניהן החדות של החיות האיומות שפוקדות את לילותיי".

"אימי היקרה, יש לי מטרה קדושה. אנו נלחמים בעד אדמת ארצנו שלא תהיה מרמס לזרים. כמה פעמים אצטרך לחזור על כך?"

יעל נשאה עיניה ושמה ליבה לשערו שצמח פרא לראשו ולזקנו שהחל לצמוח. "לך, בני, לבית המדרש, שמח את אביך שיש גבורה יהודית בראשך ולא רק בחרב ידיך. זכור שהבטחת שאם נפשך תישאר לך לשלל תקדיש שעה ללימוד תורה ביום".

"צדקת, אימי".

יוחאי צעד לעבר הדלת ופתחה. לאחר מכן חכך בדעתו וחזר בצעד מהוסס. אימו שלחה לו מבט שואל.

"התלבטתי אם לשתף אותך. מצאתי בבית כמה חפצים מוזרים. חשבתי שחשוב להציג אותם לאבא שייכנס היום לסנהדרין הקטנה שידונו אם הם פריטי הכישוף של איילת". הוא הוציא מכיסו פנס ומכשיר שחור עם לחצנים וסיים במרובע קטן עם כיתובית, חלק למגע.

מבטיהם הצטלבו. יוחאי יצא ויעל נזרקה מותשת על המיטה לשעה ארוכה. מה זה כל החפצים המוזרים? האם הצליחה איילת להוליך שולל את כולנו? מדוע עשתה זאת? כמה טוב ששילחה אותה מפה. מי יודע אילו צרות יבואו בעטיים של כישופיה?

<<<<<<<<<<<<<<<

איילת שיחקה עם ילדיה של מרתה בשדה המרוחק כמדי יום ביומו. הפעם הילדים היו כל כך מרותקים לסיפוריה על ציפור הברזל שמטיסה אנשים, שאלותיהם החקרניות לא נתנו לה מרווחי זמן להסביר להם שכבר מאוחר וצריכים להספיק לישון. את שיירי הפת, ארוחת השינה, חיסלו ברעבתנות.

"למה?"

הילדים משכו בכתפם ולא ידעו להסביר עד שהגדול הצביע על המבנה הנמצא במרחק כמה דונם.

"מה הקשר?"

"איך אוכל להודות? תודות לך אני מספיקה לכבס בעוד שני בתים ובמשכורת הדלה להביא טרף לביתי".

"אני מקווה שאצליח לשכנע את בעלי שתישארי". מרתה שלחה לעברה עיניים עצובות. "את יודעת כמה הוא קשה". הוא כל כך שקוע באמונות ההבל. ואיילת, הכופרת לדעתו, תביא אסון לביתו.

"איילת, אתפלל שתחזרי לעתיד". אולי יש משהו של אמת. כבר לא הייתה בטוחה שזו מחלת נפש. אין סימנים של חוסר איזון.

"נכין לשתינו משקה".

"בוודאי, ליד עצי הברוש ישנו בית מדרש יהודי. יושב שם איש קדוש עד מאוד שכל עוף שעובר מעליו נשרף".

"ראיתי זאת בעיניי כמה פעמים". התרגשה מרתה הנוכרית. "הוא יהודי קדוש מאין כמותו. אפילו בעלי, שהוא איכר עובד אלילים ומגושם, מתקין מחדש את השביל המוליך אליו שנסתם מימי הגשמים".

מה שמו?"

"וזה באמת נובע מקדושתו?"

מרתה פקחה עיניים גדולות. "אינני יודעת, אבל את יהודייה, כך סיפרת לי. היהודים הם מקור החוכמה והקדושה. את כל מעיינות החוכמה בעולם אלוקים הוריד לחכמי היהודים".

"ליוונים גם נפתחו מעיינות חוכמה אדירים. בטח שמעת על פלטון, על סוקרטס ועל אריסטו, אף אחד מהם לא היה יהודי".

"מדוע את מזלזלת בעם שלך? העם היווני היה נבער מדעת עד שעלו לשלטון ואז---" בלעה מרתה את רוקה. כל כך קשה לה להבין את היהודים המשונים שרוצים לברוח מהיותם עם סגולה. "ואז הכריחו את חכמי התורה היהודים לתרגם את הספרים הקדושים ליוונית. השליטים ניכסו לעצמם את מה שרצו וקראו לזה חוכמה יוונית".

"את בטוחה?"

"כל יהודי מירושלים שירד לאתונה התבקש לשאת דברי חוכמה והיו בונים לו קתדרה. חכמי העיר התקבצו סביבו להתבשם מדבריו המאירים שהגיעו מקדושת ירושלים".

"כי אתם ואנו לא כוחות שווים. איפה שנהיה ביחד, תמיד תתבלטו לטובה. אינכם נותנים לנו מקום להתגדר ולהיות טובים מכם".

מרתה ניגשה לפתוח. זה לא בעלה. הוא לא נוהג לדפוק. היא פתחה אשנב צר. חוץ מאפלה סמיכה לא ראתה דבר. "מי שם?"

"היכנסי".

"ודאי".

איילת קמה ממושבה. היא התפלאה מדוע היה חשוב ליעל לראותה מאוחר בלילה. "יעל, קרה משהו?"

איילת חשה שאינה מסוגלת לראות את יעל במצב מביך שכזה. "יעל, את היית נהדרת. לא היית צריכה לטרוח לבקש סליחה על שהוצאת אותי מביתך. הבנתי שלא היה לך קל, ואת רואה שאני בביתה של מרתה שדואגת למחסורי. אף יוספה מגיעה לעיתים לבקרני".

"בטח חיפשת את חפצייך האישיים שנשארו אצלנו". ובתנועה אחת פתחה יעל את התרמיל הקטן ושפכה את תחולתו על השולחן.

איילת הביטה בהפתעה על הפנס, המכשיר הנייד וכרטיס האשראי. היא פערה פיה בתימהון ופחד נורא זעק מאיבריה. הם נעלמו לה באופן מסתורי. מישהו חיטט לה ושמר אותם לעצמו. כעת כל אלה יביאו עליה אסון.

"יוחאי מצא את כל אלה וקבע שהם כישוף". בכתה יעל. "הוא לקח הכול לבית מדרשו של אביו כדי להכניסם לדיון מיוחד אצל חברי הסנהדרין הקטנה. באותו יום התהלכתי רועשת כולי וכועסת עלייך, איך התהלכת איתנו בתמימות לכאורה ולמעשה עסקת בכשפים".

מרתה חיבקה את איילת. "היא צודקת. אלו דבריה מהעתיד. את ואני נעזור לה לברוח לעיר מקלט. אסור שידונו אותה לסקילה". מרתה הנוכרייה בלבלה מושגים מחוסר ידע.

יעל, שדמעותיה עדיין על לחייה, חייכה פתאום חיוך אוהב. "חלילה לכן לחשוב כך. באתי לבשר בשורות טובות".

"תלמידי חכמים מופלגים בחוכמה יושבים בסנהדרין. חייבים הם לדעת כישוף, הם בדקו היטב. לאחר שעה ארוכה מסרו לאבא שאין פה שום כישוף אלא חוכמת הטבע בלבד". יעל חייכה לאיילת בהערצה.

מרתה פסעה לעבר יעל. "ישמעו אוזנייך מה שפיך מספר. זו חוכמת הטבע, האם יש לך עוד ספק שהיא מהעתיד?"

יעל מצמצה בעיניה כדי להבין. "יכול להיות שיש מקום בעולם שהגיעו לחוכמות אלו. כתוב שפתח ה' את אוצרות החוכמה לזמן קצר ונעלמו מאז".

"יהיה לי קל יותר".

"תאמרי לי, איילת יקירתי", יעל שילבה ידיה והביטה עליה מבודחת. "האם בעתיד שלך חוט השני חזר להפוך ללבן ביום הכיפורים? האם חזרו כל הניסים לבית המקדש? האם לחם הפנים טרי תמיד? האם עדיין מקריבים אשם ודאי ותלוי, ואולי כבר ביטלו את צום תשעה באב? אנא עני לי".

"חזרי מדברייך". הזדעזעה יעל ופסעה שלושה צעדים אחורנית. "הדברים שאמרת קשים כשאול".

"זאת האמת, יעל היקרה. אין בית מקדש ואין קורבנות; אין עבודת כוהנים ואין שירת לוויים; אבל עם ישראל חי וקיים".

"ארור הרגע הזה. אוי לי שהאזנתי לנבואתך". יעל הביטה בפנים מיוסרים ופתאום שמה לב למה שהיה מונח בפתח מאז הגיעה. פסלונים בגדלים שונים הפונים לחצר. אסתלק לי מהר מכל הטומאה. אצטרך להירגע. "הלוואי שלא הייתי שומעת אותך".

0 תגובות
תעתועי הזמן פרק י"ז
פרק יז

"אם כך מה הבעיה?"

"במה את יהודייה?"

<<<<<<<<<<<

"צדקת, אימי".

<<<<<<<<<<<<<<<

"למה?"

"מה הקשר?"

"נכין לשתינו משקה".

מה שמו?"

"וזה באמת נובע מקדושתו?"

"את בטוחה?"

"היכנסי".

"ודאי".

"יהיה לי קל יותר".

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה