סיפורה של יולדת בצל הקורונה

• הוסף לסימניות
הסיפור עצמו יפה, ודי ריאלי לצערנו, אך הכתיבה הגברית מורגשת בהחלט.
במעט כוח שנשאר לה, היא החליטה לומר כמה פרקי תהילים. אבא שבשמים בטוח יקשיב לה. לא יזרוק אותה כמו כל האכזריים כאן.
קצת מוגזם לקרוא לאנשים 'אכזריים' על מעט אי נוחות.
שלש שעות המתנה, זה הרבה מאוד לכל אחד. גם אם זה בבנק או בדואר. אבל בשביל יולדת שיושבת לבד, בבית חולים, מתייסרת, זה כבר מידי הרבה. הרבה מעבר ליכולת כוח הסבל הטבעי.
חזרת שלוש פעמים על המילה 'זה'.
לא ברור מה פשר שעות ההמתנה. יש פרוצדורה קבועה לקבלה למיון יולדות. מחברים מוניטור, בודקים, מתשאלים, מודדים חום, לא ממתינים סתם כך שעות להתקבלות לחדר לידה.
האם אי פעם הייתי יכולה לחלום שמי שתיילד את הבן שלי תהיה בת לעם נאלח ומתועב עלי כל כך.
זוהי חשיבה גברית, וגם היא ממש גזענית ואיומה. חשיבה נשית היא 'להיגעל מערבייה'.
- אני סאלמה יזבק, נעים מאוד. ענתה בלבביות רותחת ומרתיחה.
לא ברור. יש לנו משה גוטמן חדש?
חתום בדם או בטיט? שאלה. חתום בדם, אמרו לה.
מדי 'תלמוד'י...
היא מבינה שאין מה להתווכח ולהתמקח. מחליטה להרכין ראשה, והנה היא מוצאת את עצמה שוכבת על המיטה בחדר הלידה. מנסה לעצום את העיניים, לדמיין את שפרה ופועה בעצמן עומדות ומיילדות את הנשמה הקדושה החדשה שאוטוטו תבוא לאוויר העולם. לא, זו לא סאלמה. זו לא סאלמה. שבה והדהדה למוחה שוב ושוב. מקווה לשרוד. מחכה כל כך להיות כבר אחרי.
'לדמיין את שפרה ופועה'... נו נו... לא נראה לי שאלו המחשבות של אשה בחדר הלידה...
התייעצות קצרה של ד"ר קורן עם ד"ר רונה המיילדת הראשית, הביאה להחלטה לזרז את הלידה ככל האפשר, להכניס אליה לחדר שוב את סאלמה, שלאחר דין ודברים והבטחה מפורשת על הכפלת התמורה השעתית – הסכימה להיכנס.
נשמע כאילו מדובר פה במנקה ערבייה. רופאה ערבייה בחיים לא תתלכלך על 'בקשיש' מגעיל שכזה.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
  • הוסף לסימניות
תודה לך מר @yonatanr על הביקורת.

קצת מוגזם לקרוא לאנשים 'אכזריים' על מעט אי נוחות.
קצת מוגזם להגדיר את המתואר שם 'מעט אי נוחות'. וממבט מתוסכל של אשה מיוסרת, היא תסתכל על זה כאכזריות וחוסר התחשבות.

לא ברור מה פשר שעות ההמתנה. יש פרוצדורה קבועה לקבלה למיון יולדות. מחברים מוניטור, בודקים, מתשאלים, מודדים חום, לא ממתינים סתם כך שעות להתקבלות לחדר לידה.
כאן המקום לומר, שסיפור זה נכתב תחת השראה מתיאור לידה של קרובת משפחה, שחוותה השפלה והמתנה מורטת עצבים במיון, ובמשך כמה שעות 'התעלמו' מקיומה. כנראה שהיום, שונה מאי פעם.

זוהי חשיבה גברית, וגם היא ממש גזענית ואיומה. חשיבה נשית היא 'להיגעל מערבייה'.
ממש לא.
חשיבה נשית יכולה להיות גם כזו שלא תרצה שבת לעם נכרי תיילד את הילד הקדוש שלה.
ואם היא חשיבה גזענית לטעמך, זה סימן טוב...

'לדמיין את שפרה ופועה'... נו נו... לא נראה לי שאלו המחשבות של אשה בחדר הלידה...
מעולם לא הייתי על תקן 'אשה בחדר לידה', אבל ממה שחוויתי את הזמן הזה, אני דווקא חושב שיש ליולדת רגעים שהיא מנסה להתעלות על הכאבים, ולטפס לפסגות רוחניות. ובוודאי שהיא יכולה לנסות לחשוב על כל דבר קדוש ששמעה אי-פעם בחייה שקשור ללידה.
למשל, שמעתי על יולדת שתוך-כדי צירים צעקה 'חווה, למה אכלת מעץ הדעת'.. היית מדביק כזו מחשבה לאשה בחדר לידה?

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
  • הוסף לסימניות
פרק ג

בינתיים בבית, דבורי מנסה להשכיב את הילדים להמשך שנת הלילה שנפסקה מהם באבחת רגע. הבטיחה על דעת עצמה לארבעת הילדים: מי שילך לישון מיד - יראה ראשון את התינוק. כמעט כולם קפצו למיטות באוטומט, לראות ראשון זה לא משהו שקל לוותר עליו.

'כמעט' אמרנו, חוץ מבני הקטנצי'ק והשובב.

כמה פעמים שמעה דבורי את כבי ויינברג מספרת לאמה בשיחת שכנות על התעלולים והפעלולים של בני הקטנצ'יק שלה. היא אומרת שהשובבות שלו ממש חריגה, יצירתיות שפוגשת בעודף מרץ, וכשרון שיודע לשלב את שניהם יחד ולהביא לתוצאות עגומות להחריד.

אם בני מחליט לפתוח את הארון שמתחת הכיור, למשל, יש לו דחף בלתי נשלט לבדוק מה יקרה אם הצינורות ינותקו לרגע מחיבורם לקיר או לכיור. ואם הוא מחליט שהגיע הזמן לבדוק אחת ולתמיד האם יש חיים מעל הספרייה, הוא ימצא את הדרך להגיע לשם. בקיצור, אתגר מהלך.

כשדבורי נכנסה לבית, היא הגיעה מוכנה. היא ידעה שבני דורש תשומת לב בכמות מרובה מזו של כל המשפחה יחד. צריך להשגיח עליו, לנסות לזהות לפי העיניים מה הן התכניות. וכמובן, שאי אפשר לקנות אותו עם קוביית שוקולד או הבטחה על תינוק שהוא לא כ"כ מבין מה זה. בני עכשיו לא בקטע של לישון, זו עובדה. צריך להתמודד אתה.

היא מנסה מפה ומשם, מגייסת את כל כושר אמצעי השכנוע שרכשה בגידול אחיה הקטנים במהלך השנים. אך על בני לא עבד שום דבר. הוא מסתכל עליה 'מלמעלה', במבט כזה שאומר: את חושבת שאני ברמה של אחים שלך?!

עברה שעה, עברה שעה וחצי, והיא מתייאשת. מתחילה להפנים שאת שר השינה היא לא תזכה לפגוש הלילה. אם לא לישון, חשבה, לפחות לקום ולשחק קצת. היא הכירה את המשפט שקובע "אם לא תנצח אל תתנצח", ולכן כדאי להרכין ראש ולהנעים לבני את השהות עד הבוקר.

קמה דבורי מהספה, ניגשת למטבח להכין כוס קפה, כך תוכל להתחיל יום חדש באמצע הלילה.

הקולר המשוכלל שעמד על השיש סימן שההרתחה הסתיימה. היא לוחצת על כפתור המזיגה, והכוס מתמלאת. לוחצת שוב על כפתור המזיגה לעצור את זרימת המים. לוחצת שוב ושוב, אבל המים לא נעצרים.

ביד ימין מחזיקה את הכוס, ביד שמאל מנסה לכבות את הזרם, ללא הצלחה מרובה.

בני שניחן בחושים מפותחים ומחודדים, קלט שמשהו מעניין קורה במטבח, לא חלפה מחצית השניה והוא עוזב הכל ורץ לעברה של דבורי, חשב לפתור את הבעיה.

הוא סוחב שרפרף קטן בידו, מתקרב לקולר, אלא שטרם הניד עפעף התמלאו פניו מהמים הרותחים שיצאו מהברז.

דבורי מנסה שלא לאבד עשתונות, תופסת את צווארו ביד שמאל שלה, והוא משתולל לה בידיים בזעקות אימים, בעיטה קטנה שלו לרגלה של דבורי, גרמה לה לאבד שיווי משקל. הכוס הרותחת שביד ימינה נשמטה מידה, היישר אל יד שמאלו של בני.

הוא בוכה מכאב. היא צורחת מהיסטריה. תופסת אותו בשתי ידיה, חושבת להריץ אותו לאמבטיה להתקרר תחת זרם המים הקרים, אך מבט חטוף על צבע עורו של הילד גרם לה להבין שמים קרים זה לא הפתרון לכוויה שכזו.

באופן אוטומטי לוחצות אצבעותיה על המספר 101 שבטלפון. ממטירה בלל מילים "מים רותחים, ילד קטן על הראש, הרבה מהקפה שבטעות נשפך. זה היה ממש בלי כוונה".

"אל תשאלו שאלות", נובחת בטלפון, "תשלחו כבר מישהו".

שלחנו שלחנו, אומרת לה המוקדנית באדישות מעצבנת, בינתיים תיקחי מגבת רטובה ותעטפי בה את ראשו של הילד, עוד רגע מגיעים. תשאירי את הטלפון דלוק עד שיבואו. אני רוצה לשמוע מה קורה אתו עכשיו.

אמאאאאא!! היא שואגת. אבל כנראה שאבא ואמר ישנים חזק מידי. הם לא ישמעו את הצרחות שלה עד למיטות שלהם.

בחורה בת חמש עשרה, לא באמת התנסתה אי פעם בסיטואציות נוראיות שכאלו, שדורשות ממנה קור רוח בכמות שאין לה גם בשגרה. אבל בזמן מצוקה, כשנמצאים לבד וכל האחריות רובצת רק על הכתפיים שלך, ההבנה ש-אין ברירה, מעניקה כוחות עילאיים.

היא לוקחת מגבת, עוטפת את ראשו של בני, מנסה להרגיע ולהשתיק את הצרחות שלו, שהצטרפו כבר עם מקהלת השאגות של כל בני המשפחה שהתעוררו משנתם הנעימה לרגל המאורעות.

היא צורחת שוב. אמא!!! - אבל לחלל ריק. היא רוצה לרוץ ולהעיר אותם, אבל היא לא יכולה לעזוב את הראש של בני. היא רוצה להתקשר אליהם, אבל הטלפון שלה תפוס. בינתיים נפל עליה להתמודד לבד מול כל הסיפור הזה.

בכוחות על-אנושיים מצליחה דבורי לגרור את בני עד הספה. שם היא צונחת נסערת, ראשו בין כפות ידיה – עטוף חזק חזק במגבת רטובה. ידו השמאלית אדומה ושרופה, אבל אין לה עוד יד מיותרת לחבוש גם אותה במגבת. מצרפת את בכיותיה לבכיות כל המשפחה.

אמנם רק דקה וכמה שניות עברו מאז הכוויה, ועל הטלפון עם מד"א רשום 'זמן שיחה: 00.57' אבל היא לא מבינה למה לוקח להם כזה הרבה זמן להגיע. בשבילה זה נצח.

• הוסף לסימניות
ואם דיברנו על חיבור- הפרק הזה מחובר לחלוטין.
תודה.
וזה בעקבות הביקורת הבונה שנשמעה על הפרק הקודם. שלאחריה שיפצתי את הפרק הנוכחי.

מנסה לקחת את הכלים שמקבלים כאן בפורום ולתרגם את זה על מסמך הוורד.

לכן, כל ביקורת - אשמח לקבל. אשמח מאוד אפילו.
ולדעתי, זו התועלת העיקרית של הפורום כאן. מבחינתי, בכל אופן.

• הוסף לסימניות
פרק ד

היא מעורפלת חושים מחד. וחדה כתער מאידך. היא יודעת שאיבוד עשתונות הוא הדבר הגרוע ביותר. אבל לא נותרו לה הרבה כוחות כבר.

היא כל כך רוצה לעדכן עוד מישהו. היא כל כך רוצה להתקשר לכבי לספר לה. אבל אין לה איך לעשות את זה. והאמת, היא גם לא חושבת שזה הוגן. זה מה שחסר לה שם בחדר הלידה? חושבת. וחוץ מזה, שגם אין לה אומץ לעשות את זה. היא תשאיר את הגלולה המרה הזו לאמא שלה. היא ורק היא יכולה לעשות כזה דבר.

היא רוצה ומשתוקקת שאבא או אמא יתעוררו פתאום ויחליטו לבדוק מה קורה עם הילדים של ויינברג. אבל משום מה, זה לא קורה.

היא עוד לא הפנימה שבעצם אצבעות אשמה רבות יופנו כלפיה, היא עודנה נתונה תחת סערת רגשות ובלבול חושים אדיר. מעולם לא הרגישה תחושה כזו.

על סף עילפון שומעת דבורי את קול יללות הסירנות מתקרבים לכיוונה. מעולם לא ציפתה כל כך לשמוע את המטרד הזה. בשבילה זה ממש אוויר לנשימה.

היא פותחת את חלון הסלון, מנופפת בידה ושואגת בקול רם לסמן לפרמדיק – הנה אני כאן. קומה שלישית.

היא רואה אותם יוצאים במהירות, חובשים את מדי 'מגן דוד אדום'. מה צריך את זה? זועמת. בואו כבר. חבל על כל שניה.

כשהם הגיעו לקומה, לא הסתפקו לרגע היכן המוקד, צרחות הילדים היוו עבורם סימן מעולה. במהירות פילסו דרכם אל עבר הסלון. נטלו את בני מידיה של דבורי, השכיבו אותו על הרצפה והוציאו כל-מיני מכשירים מפחידים מהתיק שלהם.

באותו רגע דבורי לוקחת את הרגליים ובורחת מהבית. אצה רצה לעבר ביתה, לא מבחינה בין ימינה לשמאלה ומורידה את ידית הדלת תוך-כדי ריצה. אלא שזו לא נפתחה. למה אמא נעלה את הבית?

מצלצלת בפעמון. חזק חזק. מצלצלת בטלפון. שוב ושוב. בינתיים אין קול ואין עונה.

בעודה עומדת שם, היא רואה כיצד בני שוכב לו על אלונקה, ראשו נתון בתוך קיבוע, מרוח במשחה לבנה דוחה. הם מורידים אותו. בקושי אפשר לזהות מי הוא זה ואי זה הוא.

היא עומדת מתלבטת. לרדת איתם? לא לרדת? להישאר כאן?

ממתי יש לילדה בת חמש עשרה מה להועיל כמלווה לחולה. וממתי יש לילדה בת חמש עשרה את הכח להכריע בכאלו שאלות. בכאלו מצבים.

דבורי מחליטה. היא יורדת איתם.

בדקות האחרונות למדה דבורי לראשונה בחייה להרגיש תחושת אחריות אמתית. ואחרי שהיא למדה את זה, היא לא יכולה לתת לבני ללכת לבד. היא חייבת להיות שם לצדו.

היא רצה אחריהם במדרגות. ואז היא שומעת פתאום צרחות מלמעלה. נזכרה, השארתי עוד שלשה ילדים שם. לבד. גם הם לבד. אז עם מי להיות?

היא קרועה מבפנים. להישאר או להשאיר.

במהירות האור טסה דבורי למעלה. לוקחת את מוטי בן השמונה לצד.

"מוטי. אתה הגדול כאן עכשיו. אני חייבת להתלוות לבני לבית החולים. אין לך ברירה. אתה חייב לקחת אחריות על כל הילדים. עוד שעה וחצי כבר יגיע הבוקר. אני מאוד מקווה שמישהו יבוא לקחת אתכם לסבתא".

מוטי בוכה. הוא לא מסכים. הוא קטן מידי בשביל לקבל כזו אחריות על עצמו.

ביום רגיל הוא היה יכול להיות בייבי סיטר לכמה שעות על כל המשפחה. אבל לא כשאבא חולה בצפון. אמא בבית חולים. ובני יצא זה עתה מביתו כפי שיצא. זה ממש גדול עליו.

אולי דבורי טעתה כשהיא החליטה. אבל זה מה שהלב שלה אמר לה לעשות. היא ירדה.

מוטי נשאר שם בוכה וצורח. ואתו כל אחיו הקטנים שואגים במקהלה. ודבורי נכנסה לאמבולנס. יושבת ליד בני.

היא יושבת שם. אבל הלב שלה לא שם. הלב שלה נפל מזמן. היא לא יודעת איפה הוא נשאר.

לראשונה בחייה נחשפה למראהו של האמבולנס מבפנים. מכשירים מצפצפים. מסכים מרצדים. צינורות. חוטים. תרופות. בקבוקים מפחידים. הכול ביחד נתן לה תחושה נוראה ואיומה.

היא שומעת אותם מתלחששים. מנסה להקשיב. שומעת קצת, ומנסה שלא להקשיב. זה לא עושה לה טוב.

מוצאת את עצמה משעינה את ראשה על הריפוד המקובע בקירות האמבולנס. מתייפחת בבכי חרישי.

הרגעים האלו שאין עליה אחריות רובצת שדורשת ממנה ערנות שיא, גרמו לה להתעורר קצת, להעביר במוחה את קורותיה בדקות האחרונות. היא הבינה שבעצם קרה לה משהו נורא. משהו שגדול עליה מידי.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
פרק ה

על הדלת ברחוב האלמוגים 27 קומה ראשונה, תלוי השלט; שלמה וחדווה ויינברג.

אין מי שמכיר את הזוג הזה ולא מתמודד עם קנאה סמויה בלב. הלוואי שאנו היינו מלאי אמביציות כמותם כשהיינו בגילאי העשרים, היו אומרים השכנים שוב ושוב.

תמיד היית פוגש אותם עם חיוך מלא על הפנים, תמיד הם היו מרוצים ושמחים. כששאלנו את חדווה מה גורם להם לשמחה וסיפוק כל כך, ענתה ללא ספק כי אם היו כולם זוכים לנחת כמו שלהם היו כל יושבי תבל מאושרים כמותם.

כיצד יתכן שלא תקנו חז"ל ברכה מיוחדת על הנכדים שנולדים לנו, הייתה חדווה תמהה שוב ושוב, מתוך אהבתה את נכדיה.

שמונה ילדים מונה משפחת ויינברג. את האחרונה חיתנו לפני חמש שנים, הם קנו לה דירה בבנין שלהם, כי פחדו קצת מהבדידות.

'בדידות', כל כך רחוק להדביק עליהם את המושג הזה. בכל יום, ארוחת הצהריים של הזוג הייתה לא פחות ממסיבה חגיגית. הנכדים התארגנו ל'תור' מסודר, בכל יום משפחה אחרת מגיעה לאכול את ארוחת הצהריים אצל סבתא.

הארוחה הזו הייתה נותנת הרבה דלק לסבא וסבתא, אבל גם - ואולי אפילו בעיקר - לילדים, הם אהבו אותם מאוד. בשבילם זו לא סתם עוד סבתא. 'אין כמו סבתא ויינברג', היינו שומעים אותם מפטירים בעליזות בכל פעם שיצאו מהבית.

שלמה ויינברג הוא מהטיפוסים היותר מסודרים שקיימים בעולם. יש לו שעה קבועה לכל דבר, קטן כגדול. החל מהשעה בה היה פורש למנוחת הלילה, השעה בה היה מתעורר, וכלה בשעה בה היה נוטל ציפורניו בערב שבת.

למשל, כולם ידעו שביום שישי בשעה אחת בצהריים אי אפשר לשוחח אתו, כי אז הוא מתקלח, אבל באחת ועשרים זה הזמן הכי נח בשבילו לדבר. בשעה עשר ועשרים בדיוק היה הולך לישון מידי לילה, ובשעה שבע וחצי בבוקר נפגוש את בני הזוג כבר אחרי ארוחת בוקר.

יש לו לשלמה חברותא בן גילו, ר' שמריהו הלפר, אתו הוא לומד כבר כמעט חמישים שנה ברצף, מאז שנכנסו יחדיו לישיבה גדולה ועד היום. בשעה עשר ושבע דקות הוא יוצא מהבית, כי בעשר ורבע הם מתחילים ללמוד. בשעה אחת שלשים ושמונה נראה אותו שוב עולה במדרגות הבנין.

בשעות הצהריים, אחרי ארוחת הצהריים החגיגית פורש שלמה למנוחה קלה. לאחריה היה נכנס לחדר העבודה שלו. שם היה יושב ומכין את הכתבות שיפורסמו במגזין התורני היוקרתי 'נשמות', מבית עיתון 'מעודכן כאן'. האינטליגנציה התורנית הרב-תחומית שלו, בתוספת כושר הבעה נדיר במיוחד שהתברך בו, הקנו לכתבותיו רייטינג עצום. כאשר שקל פעם לפרוש מעבודתו, הפעילו עליו כל צוות עורכי העיתון לחצים מכל הכיוונים, כולל מבני המשפחה המורחבת שעשו עבודתם נאמנה ופמפמו באזניו שוב ושוב פידבקים ששמעו במקרה מקוראי המגזין. הם סיפרו על שיחת שכנים שקלטה אזנם בה ניתחו השכנים את הכתבה האחרונה שלו. פעם הם הדפיסו לו אפילו כמה תגובות מפרגנות במיוחד שהצליחו לצוד מתוך קהילת כתיבה מקצועית בפורום פרוג. כמובן שהם דאגו להשמיט את הביקורת שהתלוותה אליהן.

בינתיים הם הצליחו. בינתיים הוא עוד שם.

היה נראה כי אין דבר בעולם שיוכל להזיז משהו בסדר יומם המדוקדק של בני הזוג. עשרות שנים של רוגע ושלווה מאחוריהם, וכנראה גם לפניהם.

יום רביעי. ראש חודש אדר.

ארוחת הצהריים החגיגית הסתיימה זה עתה. מהר מתמיד.

חדווה ראתה על שלמה שפניו אינם כתמול שלשום. היא ראתה אותו קצת אפתי. פניו החתומות זעקו יותר מאלף מילים שיש לו מה לומר.

היא הגישה את האוכל בזריזות, האיצה את הנכדים שיאכלו מהר. הם לא הבינו מה ארע, וגם מאוד התפלאו שסבא לא שואל אותם איך היה הבוקר. הוא אפילו לא פרגן לנתנאל הקטנצ'יק על התחפושת היפה שהכינו לו בגן.

אבל הרבה ברירות לא היו להם. הם צייתו להוראות והזדרזו.

הנכדים בחוץ. סגרו את הדלת אחריהם. והיא יושבת מולו במטבח. מחכה לשמוע מה יום מיומיים. זה היה נדיר מאוד אצל שלמה לראות אותו כך.

"מה נשמע, שלמה?", שאלה.

שלמה יושב ופניו זעופות. עיניו מצטעפות בדמעות שהחניק בשעה האחרונה. קשה לו לדבר.

"חדווה", הוא פותח, "האמת שהסתפקתי מאוד האם לשתף אותך, אבל אם את קוראת את העיניים שלי, הרבה ברירות לא נשארו לי. אני חייב לומר לך".

"אבל בשביל שתביני את הפואנטה אני חייב לקחת אותך קצת אחורה. רקע קטן למה שמתחולל לי בתוך הלב פנימה כבר עשרות שנים. ואת לא ידעת מאומה".

והוא מתחיל בסיפורו.

אך כדרכם של יהודים, לא יענו תשובתם טרם ישאלו שאלות. ולכן, לפני שהתחיל לספר החליט להעלות באוב כמה וכמה אירועים מלפני עשרות שנים, ובעקבותיהם העלה תמיהות ישנות מליבה של רעייתו.

"בטח את זוכרת את השבת הראשונה שלאחר האירוסין שלנו, אכן כך?".

"יותר ממה שאני זוכרת את השבת ההיא, אני זוכרת את האכזבה הגדולה שהייתה לי כאשר ביום חמישי בלילה התקשרת להודיע שלא תוכל להגיע אלינו לסעודות השבת, כמקובל, ודחית את בואך לשבת הבאה".

"נכון. ממש לזה התכוונתי".

"אולי תנסי להיזכר בעוד כמה דברים מאותה תקופה", שואל שלמה.

חדווה ממש על קוצים. "אולי תגיע ישר לענין, מה הקשר עכשיו כל הסיפורים האלו".

"לא, זה ממש בכוונה. תנסי להיזכר באירועים שסובבו אותנו בתקופת האירוסין שלנו", דרש.

היא מנסה להיזכר, ללא הצלחה מרובה. ושלמה מחליט לתפוס את המיקרופון ולספר הכל. הכל פתוח על השולחן.

פרק ו

לא קל לבן אדם לפתוח פצע כל כך כואב שהשאיר אותו סגור ומסוגר במשך עשרות שנים. וכשהוא עושה את זה, לא פלא שדמעותיו צפות להן בנקיקי עיניו, גם כשמדובר על איש קר כשלמה.

הסיפור ארע לפני ארבעים ושמונה שנים ביום רביעי, יומיים אחרי האירוסין שלנו.

ישבתי בחדר בפנימייה בשעת לילה מאוחרת, ושוחחתי עם חברי הטוב שמוליק בלוך. כמובן ששיחתנו עסקה בנושאים האקטואליים לשנינו, דברנו על אירוסין ועל חתונה, על תזמורות והזמנות. הוא שיתף אותי קצת מהעבודה הקשה כל כך של כתיבת מכתבי הזמנה לחברים.

דברנו גם קצת על ההתרגשות הגדולה שאוחזת אותנו לקראת בניית הבית, הוא סיפר לי איך הוא מונה את הימים והשעות לקראת יום החתונה שלו. למשל, הוא סיפר שכלתו קנתה לו ארבעים וששה שוקולדים יקרים, ואמרה לו לאכול כל יום אחד. כל שוקולד כנגד עוד יום שנשאר להם לחכות ולצפות ליום החתונה.

היא כתבה לו פתק בתוך כל אחד מהם. בפתק היא רשמה עד כמה היא לא באמת מצליחה לחכות ולהמתין. היא סיפרה לו על התכניות שלה לאותו יום, מה היא מתכננת לקנות ביום הזה, ומה להכין למחרת. היא שיתפה אותו בהתרגשות שלה.

שמוליק סיפר לי איך כל פתק כזה רק מגביר אצלו את הציפייה והדריכות לקראת החתונה. שאלתי אותו האם הוא מתאפק ופותח כל יום רק את הפתק של אותו יום. אבל הוא לא הבין את השאלה. בטח, הוא אמר, היא סמכה עלי. זה בדיוק מה שהיא רוצה שאני יעשה. אתה חושב שאהרוס לה את התכנית?

לאחר שהשיחה התארכה והשעה התאחרה, החלטנו לרדת לגינה שליד הישיבה לדבר שם. להמשיך לספר ולשתף.

אין מה לומר, האוויר הירושלמי הנעים כל כך, העניק לשיחתנו נופך פסטורלי למדי. איך הולך בסלנג – היה גישמא'ק. אני זוכר כל פרט ופרט במדוייק מה דברנו שם. מה הוא סיפר ומה אני שתפתי אותו. אני זוכר גם בדיוק מה היה שם, ישבנו על ספסל עשוי נסרים נסרים, מחוברים בברגים חלודים למוטות ברזל המחוברים לקרקע הגינה. היה הוא מקובע בכניסה לגינה בצד שמאל. שם ישבנו ודברנו.

גלשנו בשיחתנו קצת פנימה אל תוך חיי הנישואין, על שאיפה של אברך. דברנו קצת על עולם הכוללים, האם הוא אידיאל או ברירת מחדל. העמקנו קצת בסוגית הפרנסה ועוד.

כשהתקרבה השעה שלש לפנות בוקר, התעייפתי מעט. אחרי הכל לא הייתי רגיל כלל להיות ער בכאלו שעות. למרות שעבור חבריי זו שעת השינה האופטימלית, הרי שאני כבר בשעה אחת עשרה מידי לילה פרשתי למיטתי.

אבל למרות העייפות, לא היה לי באמת צד לוותר על השיחה הנעימה הזו. רק בקשה אחת קטנה בקשתי מידידי שמוליק, שיעשה לי טובה ויחצה את הכביש לעבר תחנת הדלק הממוקמת בדיוק מולנו, ויקנה שם פחית קולה ואריזה קטנה של חטיף מלוח, וכמובן יכניס שם גם חפיסת סיגריות. למרות שנשארו לי עוד שלש חפיסות מהסנטוכה, הן היו בחדר, ואני רציתי כאן ועכשיו.

שמוליק היה בחור טוב עם לב זהב. זה לא היה חריג לבקש ממנו כזו בקשה. הוא ממש אהב את זה, אהב לעשות טוב לסביבה. ולכן לא פלא שהסכים מיד. אין בעיה, הוא אמר, דקה אני פה.

התרומם שמוליק מהספסל, אני זוכר שהוא עבר דרך הפח שעמד בכניסה לגינה והוריק לשם כמה חתיכות טישיו שהצטברו בידו, ופתח בריצה קלה לעבר תחנת הדלק.

אני בינתיים ניצלתי את ההפוגה הזו להתבונן מעט במה שדברנו. לא כל כך הבנתי את מה שהוא טוען שלמרות שפעם היה מקובל יותר לעבוד לפרנסה, הרי שהיום מסגרת הכולל מהווה אידיאל לכשעצמה. ניסיתי לחשוב על זה קצת יותר לעומק. חשבתי על רעיון לקבץ קבוצת אברכים שילמדו ביחד באותו בית מדרש, לפי מה שכולם רוצים. לא יהיה מי שיכתיב לנו מה לעשות ומה ללמוד. גיבשתי את הרעיון כמעט לפרטי פרטים, והנה הוא כבר בשל מספיק בשביל לזרוק אותו לשמוליק. אוטוטו הוא יבוא ואשמע את דעתו על הענין.

לא נתתי לרעשי הרקע להסיח את דעתי מהסוגיה העמוקה שאני עוסק בה. לא הבחנתי בחתול שנכנס לגינה והתיישב לו בנינוחות על הספסל שמולי. וגם לא הבחנתי ברעש מוזר ברקע. לא הבחנתי בצפירות חזקות, ולא הבחנתי בצעקות שנשמעו ברקע. אבל מקולות יללת הסירנה כבר לא יכולתי להתעלם.

ניתרתי ממקומי לראות על מה ולמה המהומה. ואת שראיתי שם הייתי מעדיף לשכוח לצמיתות. לראות את שמוליק מדמם על הרצפה היה עבורי מחזה שהלב הרגיש שלי ממש לא יכול היה לעמוד בו.

• הוסף לסימניות
ארוך הפעם...
הכללים החדשים של הקהילה לא הותירו לי אופציה אחרת...
כנראה שלחכות לשבוע הבא לא היה אופציה מבחינתי.

• הוסף לסימניות
להיכן נעלמו המבקרים?!
אני תר אחריכם בחוצות ובשווקים.
כמעט כל אחד שהולך ברחוב אני חושב אולי זה איזה מישהו מפרוג מהקהילה שלנו... אני כמעט ניגש אליו לשאול למה אין ביקורת, בסוף אני מחליט לא לשאול, כי אולי הוא סתם עובר אורח תמים. שלא קשור לכלום.

הלווו.... אתם על הקו?

• הוסף לסימניות
להיכן נעלמו המבקרים?!
אני תר אחריכם בחוצות ובשווקים.
כמעט כל אחד שהולך ברחוב אני חושב אולי זה איזה מישהו מפרוג מהקהילה שלנו... אני כמעט ניגש אליו לשאול למה אין ביקורת, בסוף אני מחליט לא לשאול, כי אולי הוא סתם עובר אורח תמים. שלא קשור לכלום.

הלווו.... אתם על הקו?
פתאום משום מקום הגיע סיפור מאד ארוך, שנראה לא קשור לעלילה בכלל. והוא מפורט לפרטי פרטים . אני בטוחה שהוא עוד יתקשר אבל לי טיפה הפריע. שאלתי את עצמי אם בטוח שאני קוראת את הסיפור הנכון...
לדעתי היתה מעט יותר מידי ירידה לפרטים, למרות שזה לילה שנחרת בזכרונות לשנים. לדוגמה:
הוא סיפר לי איך הוא מונה את הימים והשעות לקראת יום החתונה שלו. למשל, הוא סיפר שכלתו קנתה לו ארבעים וששה שוקולדים יקרים, ואמרה לו לאכול כל יום אחד. כל שוקולד כנגד עוד יום שנשאר להם לחכות ולצפות ליום החתונה.

היא כתבה לו פתק בתוך כל אחד מהם. בפתק היא רשמה עד כמה היא לא באמת מצליחה לחכות ולהמתין. היא סיפרה לו על התכניות שלה לאותו יום, מה היא מתכננת לקנות ביום הזה, ומה להכין למחרת. היא שיתפה אותו בהתרגשות שלה.

שמוליק סיפר לי איך כל פתק כזה רק מגביר אצלו את הציפייה והדריכות לקראת החתונה. שאלתי אותו האם הוא מתאפק ופותח כל יום רק את הפתק של אותו יום. אבל הוא לא הבין את השאלה. בטח, הוא אמר, היא סמכה עלי. זה בדיוק מה שהיא רוצה שאני יעשה. אתה חושב שאהרוס לה את התכנית?
באמת חשובים כל הפרטים הקיטשיים...? יכול להיות שספציפית להמשך העלילה כן אבל אצלי היתה הרגשה מעט טרחנית.

מעניין לראות איך יתקדם ואיך יתחברו הקצוות.

• הוסף לסימניות
פתאום משום מקום הגיע סיפור מאד ארוך,שנראה לא קשור לעלילה בכלל.
האמת שמאוד התלבטתי בדיוק בנקודה הזו. האם זה בסדר להביא פתאום סיפור שנראה בינתיים לא קשור בכלל.
אבל הקצוות שיתחברו בסוף, לדעתי יחפו על זה.

באמת חשובים כל הפרטים הקיטשיים...?
לא. אין להם שום חשיבות ביחס להמשך.
יש להם חשיבות להעצים את הטרגדיה שארעה לאחר מכן. כי ככל שנבין עד כמה הוא מחכה וכלתו מחכה וכו' וכו', זה עושה בום יותר גדול כשמשהו משתבש.

• הוסף לסימניות
סיפור מעניין ומותח.
מרגיש שיש יותר מידי הרבה התרחשויות קשות למשפחה אחת אבל נניח לזה כרגע.

בקשר לסיפור שהוא מספר לאשתו. לא יודעת. היא אף פעם לא הרגישה עליו כלום? בכל זאת היא חיה חיים שלמים במחיצתו...

והוא מתחיל בסיפורו.

אך כדרכם של יהודים, לא יענו תשובתם טרם ישאלו שאלות. ולכן, לפני שהתחיל לספר
קצת סותר.

יותר ממה שאני זוכרת את השבת ההיא, אני זוכרת את האכזבה הגדולה שהייתה לי כאשר ביום חמישי בלילה התקשרת להודיע שלא תוכל להגיע אלינו לסעודות השבת, כמקובל, ודחית את בואך לשבת הבאה".
השיחה נשמעת כתובה ולא כשיח דיבורי. ז"א המשלב גבוה מידי.

לא בקיאה כל כך במה שהיה פעם, לכן מבררת, פעם גם עשו סנטוכות וכאלה או לפחות קראו להן כך? והכלה הכינה משהו לכל יום מימי ההמתנה?

יש להם חשיבות להעצים את הטרגדיה שארעה לאחר מכן. כי ככל שנבין עד כמה הוא מחכה וכלתו מחכה וכו' וכו', זה עושה בום יותר גדול כשמשהו משתבש.
אז כדאי שיספר בקול שבור כמה היה קשה לו להיזכר בציפייה של חברו לחתונה וכו' וככה הלך. בלי להיכנס לפרטים.

מחכים להמשך!
גם לראות איך הקצוות נקשרים... ;)

• הוסף לסימניות
תודה על הביקורת.

בקשר לסיפור שהוא מספר לאשתו. לא יודעת. היא אף פעם לא הרגישה עליו כלום? בכל זאת היא חיה חיים שלמים במחיצתו...
יובן בהמשך.

נכון. תודה.

לא בקיאה כל כך במה שהיה פעם, לכן מבררת, פעם גם עשו סנטוכות וכאלה או לפחות קראו להן כך? והכלה הכינה משהו לכל יום מימי ההמתנה?
גם אני הסתפקתי, והרמתי טלפון במיוחד לחמי (!) לשאול האם היו דברים כאלו לפני כחמישים שנה. הוא טען שגם אם לא היה נפוץ כפי שהיום, אבל בהחלט כבר אז היו גימיקים למיניהם.

אז כדאי שיספר בקול שבור כמה היה קשה לו להיזכר בציפייה של חברו לחתונה וכו'
מסכים. אתקן אצלי. תודה.

ועכשיו, אני רק שאלה.
משתי התגובות שקבלתי על הפרקים האחרונים אני רואה שהפריע לכם העובדה שפתאום הסיפור עבר למחוזות שונים לגמרי.
והשאלה שלי היא, איפה בדיוק הבעיה כאן.
הרי הרבה מאוד סיפורים בנויים ממספר התרחשויות שבסוף נפגשות והופכות לסיפור אחד שלם.
אז איפה אצלי שונה?

• הוסף לסימניות
לא הפריע לי שעבר למחוז אחר, סתם קפצתי על התגובה לפני.

לדעתי הכותרת של הסיפור קצת מפריעה לקטע החדש. אלא אם כן הוא קשור בקשר כזה הדוק לעניין הלידה והקורונה.

גם אני הסתפקתי, והרמתי טלפון במיוחד לחמי (!)
פשש, מתחיל להיות סופר...

אבל בהחלט כבר אז היו גימיקים למיניהם.
יש הבדל בין גימיקים פה ושם לבין הקביעה הוודאית כשהוא מספר לה על ה"סנטוכה".

עוד משהו שתפס אותי זה הקטע של כתיבת ההזמנות לחברים. לא יודעת מה היה.
זה אולי נשמע קטנות. אבל באמת חשוב לדייק בפרטים כדי שישמע אמין. אלא אם כן מדובר במדע בדיוני.

בכל מקרה, חשבתי שוב על עניין הירידה לפרטים שחבר שלו שיתף אותו. אז חושבת שכן כדאי לכתוב חלק מהפרטים, בתור שהוא נכנס לזיכרון. אבל לא מידי הרבה כדי לא להלאות את הקוראים במידע לא רלוונטי.

• הוסף לסימניות
לדעתי הכותרת של הסיפור קצת מפריעה לקטע החדש. אלא אם כן הוא קשור בקשר כזה הדוק לעניין הלידה והקורונה.
נכון.
ולמען האמת כשהתחלתי לכתוב את הסיפור, כל הקטע הזה עם הסבא והחבר וכו' עדיין לא ארע. זה דבר שקרה אחר כך... ולכן הגיעה הכותרת הזו.
אבל עכשיו באמת צריך להחליף. אעשה זאת בל"נ.

• הוסף לסימניות
האמת שמאוד התלבטתי בדיוק בנקודה הזו. האם זה בסדר להביא פתאום סיפור שנראה בינתיים לא קשור בכלל.
אבל הקצוות שיתחברו בסוף, לדעתי יחפו על זה.

לא. אין להם שום חשיבות ביחס להמשך.

ככה,
כמו שכבר אמרו לפני, אחרי הכותרת וארבעת הפרקים שהיו ממוקדים בסיפורה של היולדת בצל הקורונה, התפנית בעיני חדה מידי... מה גם שבדיוק הפעם יש פרק (שניים) ארוך ומפורט מאד וזה לוקח למקום שונה לגמרי.
ובהקשר זה, שאלה לכולם:
אינני יודעת אם יש בזה כללים. האם כשכותבים סיפור המתרחש בכמה חזיתות/נקודות זמן, צריך להנגיש את זה לקורא כבר מהתחלה? כמה מוקדם זה צריך להיות? התבנית המוכרת לי ביותר היא פרק-שניים בנקודה אחת/מפי דמות אחת, ואח"כ פרק-שניים בנקודה אחרת, או אפילו דילוג בין נקודות זמן באותו פרק. האם אפשרי/כדאי לכתוב כמה פרקים רצופים ופתאום להפתיע בכיוון שונה?

כמו כן, גם אני חושבת שהפירוט קצת טו מאצ'. אפשר לנסות להדגיש את השבר והטרגדיה בצורה שישתלבו יותר בתוך הסיפור. לדוגמא, על הספסל יישאר מיותם השוקולד שהכלה שלחה ונפל לשמוליק מהכיס כשהוא הלך לקיוסק. גם את הפירוט המלא של הלו"ז היומי של וינברג כדאי קצת לסנן, כמובן לפי מה שחשוב לצורך המשך הסיפור ומה שלא.

מענין מאד לקרוא איך זה מתקדם. מחכים להמשך.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה