זה נקרא מקור?
יכולת לצטט את עצמך...
לא לזלזל. (איני יודע מי הוא, אך אני נגד לזלזל.)
ואם יש צורך, אצטט אף את עצמי.....
אבל הרעיון הזה ידוע מאוד, ויש לו מקורות רבים, שלאחר שאחפשם, אכתבם.
ואף הוא למד ענינים אלו מתוך ספרים ברוסית במקום שאי אפשר ללמוד.
וכמו שהעידו בני ביתו.
ואף ציור זה תמוה האיך ניתן לנתח על פיו
אולי הוא למד מספרים ברוסית, אך הסיפור הולך שהחזו"א עשה זאת ע"פ הגמ' בחולין, ועיי' בספר של סורסקי.
למול כל המקורות הברורים שהביא הרב מאיר מחז"ל וראשונים אתה מביא בן זמננו שכתב רעיון!...
הרב מאיר לא הביא אפי' מקור אחד, שמוכח ממנו שחז"ל לא ידעו את אשר ידוע לנו היום.
הוא התווכח איתי על שאני אומר שכן, וטען שכתוב בהרבה מקומות בחז"ל דברים שהם לכאורה טעויות, ועל כל דבריו יש תירוצים רבים וטובים.
דבריו הם דברי הרמב"ם, ולכן כל הראיות שלו מהראשונים זה רק הרמב"ם, ובזה אין הלכה כהרמב"ם, ולא כך מקובל היום בכלל ישראל.
לגבי המקורות, בעז"ה אחפש ואביא בל"נ.
א) בימי התנאים והאמוראים לא היתה חכמת הנסתר ידועה לכל החכמים (וכעין מה שנטען לעיל גבי סוד העבור).
עם זאת, ברור ופשוט ש'רוח ה' דבר בם ומלתו על לשונם', כדברי ה'תומים' הידועים, וכל דבריהם מכוונים לרזין עלאין.
דברים המקובלים בידינו היום מחז"ל, ודאי הם מהתנאים והאמוראים שידעו, ורובם ככולם ידעו. רק מי שלא היה ראוי לזה לא ידע, ועל איזה מהאמוראים ניתן ח"ו לומר כן. עיבור החודש הוא עניין אחר, שרצו להשאיר את הגדולה אצל חכמי אר"י.
לגבי הראשונים, אתה כן צודק, שבתחילה הייתה הקבלה מצויה רק באשכנז ואיטליאה ואף באר"י, וכל פיוטי אשכנז מיוסדים על אדני פז, אדני הקבלה כדברי מהרח"ו, ואילו פיוטי הספרדים, אינם כן. כיוון שלהם לא היה ידע בחכמת הנסתר.
ולכן, מותר לכתוב בזהירות שהרמב"ם וגדולי ישראל ספרדים אחרים בתקופתו לא ידעו כלל מהקבלה, ואילו היו יודעים לא היו כותבים. כפי שיש שכתבו. אבל יש להיזהר מהתבטאויות כאלו.
כך זה היה עד דור הרמב"ן, ושם ואילך התפשטה הקבלה אצל הספרדים מאוד, עד שבזמן האר"י, הייתה הקבלה אצל הספרדים מפותחת ביותר, וכל גורי האר"י, עד לרש"ש והלאה היו בבקיאות עצומה בקבלה, ומשם נפוצה הקבלה אצל כל גלילות הספרדים.
עד כדי, כך כתוב בספרי הסטוריה רבים, שהבא לפולין וחפץ ללמד קבלה, והיה רוצה שיקבלו מפיו, היה אומר ספרדי אני.
אז למעשה היו שידעו והיו שלא. אבל בזמן חז"ל, לכאורה ידעו כולם.
ובאגדתות, מצינו הרבה מחלוקות לפעמים ולא כולם קיבלו וידעו אותו הדבר. ולכן גם אם חכם מחכמי ישראל נועץ במומחה גוי בעניין כלשהו, אין בזה מן השאלה.
זו רק ראיה שחכם זה ספציפית, ולא כל חז"ל, לא ידע עניין ספציפי, אבל לא כל עניין!
בינו נא זאת!

Reactions: ilan p ו-בעיקר להודות2 //