קניית ספר התניא

• הוסף לסימניות
למשל אני רואה שאת ספרי ברסלב כל הזמן מדפיסים עוד ועוד, ובעצם כל אחד שרוצה מדפיס.
ברסלב זה סיפור אחר, שם יש "עניין" של "הפצה", ויש כמה הוצאות ששיחררו את קבצי הטקסט של רובם המוחלט של ספרי ברסלב מכל הדורות מאז מוהר"ן, חלק לשימוש עצמי וחלק להדפסה לרבים. גם אין ממש שושלת ישירה וברורה לומר איזה היכי תמצי לעניין זכויות יוצרים.

למה נכדי הבעל התניא יכולים לשמור זכויות ונכדי אחרים לא?
ובכלל למה רק הנכדים האלה? אח שלי נשוי לנכדה של בעל התניא. אין מצב שהוא יכול להתעשר ממכם?
שם זה שונה, כי א. הממסד החב"די קיים ברצף מאז ימי המחבר (ושאר השושלות החבדיות נכחדו בתכלס, למרות שיש המון צאצאים (אחיך נשוי לצאצאית, לא לנכדה...)) וככזה הוא הכי חזק, וגם -
בנדו"ד - מדובר על זכויות ההדפסה המשופרת והמתוקנת (גם בענין טה"ד), אותן קנו כ"ק אדמו"רי חב"ד זי"ע מבית־הדפוס של האלמנה והאחים ראָם.
וע"ע במאמרו של א.ז. בן ישי "תניא דפוס אלטונא תר"ו" בקובץ "ארשת" חלק ה עמ' 364

1604334697540.png

1604334728977.png

ולכן (חלק מ)ספריהם נראים כפי שהם נראים. את זה חב"ד מבקשים למנוע, במדת האפשר.
איזה חלק? ואיך הם נראים? ספר לנו, החכם אותנו...

• הוסף לסימניות
קצת סדר:

מבחינת החוק הבינלאומי זכויות היוצרים על הטקסט עצמו פקעו (או ליתר דיוק, מעולם לא חלו, כיון שהחיבור נוצר טרם בא לעולם חוק זכויות יוצרים).

(מבחינה הלכתית יש לדון אם ישנן זכויות קניין רוחני לצאצאי המחבר, אפילו למחבר עצמו...)

אם כי, ניתן להחיל זכויות יוצרים על נגזרת של היצירה המקורית במידה ויש בה "חידוש" מסויים ביחס ליצירה המקורית. למשל, עימוד מחדש של הטקסט, פיסוק, ניקוד, הוספת מראי מקומות, ההדרה ותיקון שגיאות וכו'.

הדפוס הטיפוסי של ספר התניא הנפוץ כיום (דפוס צילום של הוצאת וילנא ראם תר"ס) אינו עומד באף קריטריון של יצירה מקורית, ולכן הוא קיים בנחלת הכלל. כלומר, אין מי שיכול לטעון כי לו זכויות היוצרים על הטקסט, על ההוצאה, או על המטריצות (הלוחות מהן נעשתה ההדפסה).

הקביעה הזו נכונה במיוחד ביחס לספר התניא, כיון שחסידי חב"ד הקפידו לא לעמד מחדש מאז נקבעה צורתו של הספר בדפוס וילנא הנ"ל. ניתן להסתכן ולומר כי גם ההדפסות החדשות שיצאו זה מקרוב לפי התצורה של דפוס וילנא אינן מוגנות בזכויות יוצרים.

כל הנ"ל להלכה. למעשה, בהוראת הרבי, חסידי חב"ד קיבלו עליהם ועל זרעם ועל כל הנלווים עליהם את הבלעדיות של קה"ת להפצת ספרי "נשיאי חב"ד", ועל פיהם יודפס כל 'המשך' וכל 'שיחה'.

אינני בקי במנגנון קבלת האישור להדפסת הוצאה חדשה של ספר התניא (ניתן להתייעץ עם המחברים והמולי"ם של מגוון ביאורי התניא הנפוצים כיום), אבל להבנתי, דרישת הסף היא כנ"ל: היצמדות לתצורה המקורית של הספר, "צורת הדף", ללא שינויים.

• הוסף לסימניות
קצת סדר:

מבחינת החוק הבינלאומי זכויות היוצרים על הטקסט עצמו פקעו (או ליתר דיוק, מעולם לא חלו, כיון שהחיבור נוצר טרם בא לעולם חוק זכויות יוצרים).

(מבחינה הלכתית יש לדון אם ישנן זכויות קניין רוחני לצאצאי המחבר, אפילו למחבר עצמו...)

אם כי, ניתן להחיל זכויות יוצרים על נגזרת של היצירה המקורית במידה ויש בה "חידוש" מסויים ביחס ליצירה המקורית. למשל, עימוד מחדש של הטקסט, פיסוק, ניקוד, הוספת מראי מקומות, ההדרה ותיקון שגיאות וכו'.

הדפוס הטיפוסי של ספר התניא הנפוץ כיום (דפוס צילום של הוצאת וילנא ראם תר"ס) אינו עומד באף קריטריון של יצירה מקורית, ולכן הוא קיים בנחלת הכלל. כלומר, אין מי שיכול לטעון כי לו זכויות היוצרים על הטקסט, על ההוצאה, או על המטריצות (הלוחות מהן נעשתה ההדפסה).

הקביעה הזו נכונה במיוחד ביחס לספר התניא, כיון שחסידי חב"ד הקפידו לא לעמד מחדש מאז נקבעה צורתו של הספר בדפוס וילנא הנ"ל. ניתן להסתכן ולומר כי גם ההדפסות החדשות שיצאו זה מקרוב לפי התצורה של דפוס וילנא אינן מוגנות בזכויות יוצרים.

כל הנ"ל להלכה. למעשה, בהוראת הרבי, חסידי חב"ד קיבלו עליהם ועל זרעם ועל כל הנלווים עליהם את הבלעדיות של קה"ת להפצת ספרי "נשיאי חב"ד", ועל פיהם יודפס כל 'המשך' וכל 'שיחה'.

אינני בקי במנגנון קבלת האישור להדפסת הוצאה חדשה של ספר התניא (ניתן להתייעץ עם המחברים והמולי"ם של מגוון ביאורי התניא הנפוצים כיום), אבל להבנתי, דרישת הסף היא כנ"ל: היצמדות לתצורה המקורית של הספר, "צורת הדף", ללא שינויים.
הוא אשר חשבתי.
@שמולי ושאר המומחים - שאלה לי (וסליחה הרכיבה).
כבר תקופה שאני מברר על הספר "ברוך שאמר" של ר' ברוך אפשטיין (תו"ת, מקור ברוך ועוד), הספר בעיקר על תפילות השנה, פרקי אבות והגש"פ.
זהו ספרו האחרון, לא זכה להדפסה רחבה כשאר ספריו מפאת פרוץ מלחמת העולם הראשונה, הודפסו העתקים בודדים, כאשר אחד מהם נשלח לספרייה בווילנא, מתברר שהוא העותק היחיד ששרד. הוצאת "עם עולם" ת"א, הוציאה את החיבור בצורה מהודרת לפני כ-40 שנה.
זה סיפור שראיתי פעם באחד הגלגולים באוצה"ח.
לימים ניסיתי להתחקות אחר העותק המקורי בשביל לנסות להו"ל בצורה מהודרת הגש"פ עם ביאוריו וכו', ומתברר שהספרייה כולה הועברה לניו יורק, לבקשתי נסרקו עבורי החלק של הגש"פ, אולם הבהירו שעדיין יש זכויות יוצרים (ולכן אין אפשרות לסרוק הכל רק 30%), לשאלתי, הלא עברו 75 שנה מאז הוצאת עותק זה, הם אמרו שהחוקים בארה"ב נותנים זכויות יוצרים של 95 שנה...
ואנה אנה אני בא.
האם הולכים לפי היוצר והיצירה (כפי שאמר לעיל ר' @תא חזי ), או לפי מיקום הספר כעת, או מקום סריקתו, והאם ליורשיו יש חלק בזה, או מאחר ואין זה רכושם, או ואו...
אשמח לכיוון פתרון בעניין.
בתודה.

• הוסף לסימניות
בתודה.
למעשה זו שאלה כבדת משקל, ומי יכול להיות מ"קלי המקלדת" ולייעץ לך עצה שיכולה לעלות כל כך הרבה כסף ככה סתם בפורום ברשת. בכל אופן מכל מיני גישושים בעבר- אולי תמצא משהו מהפורום, אבל אני בספק. הכי טוב היה לשאול ספרנים (אולי גם אנשים שבקיאים בתולדות ושושלות?) או לקבל ייעוץ אפילו בתשלום מעורך דין מומחה בתחום, שגם מכיר את החוק הבין לאומי, שידריך אותך מה צריך לעשות במצב שכזה (וכגון שעברו שנים הנדרשות בארץ, אבל אתה מוציא בחו"ל, ולהיפך, ומה עושים במצב שאי אפשר לאתר צאצאים של המחבר). כמו שאומרים בלע"ז Better safe than sorry

אני למשל הייתי פונה, בין היתר, לשאול עצה מאנשי פרויקט בן יהודה, שהוא בעצם מבוסס בדיוק על החוק הזה, ומנגיש יצירות שהפכו לקניין הציבור וכדו'.

עובדה מעניינת: פעם רציתי להוציא ספר של מחבר - שמשלח ידו של בנו הוא... עו"ד לענייני קנין רוחני :eek:

(אגב, אם כבר גיששת בפורום אוצה"ח על הר"ב עפשטיין, האם אתה בטוח שזה לא אותו סגנון כמו "מקור ברוך"???)

• הוסף לסימניות
למעשה זו שאלה כבדת משקל, ומי יכול להיות מ"קלי המקלדת" ולייעץ לך עצה שיכולה לעלות כל כך הרבה כסף ככה סתם בפורום ברשת. בכל אופן מכל מיני גישושים בעבר- אולי תמצא משהו מהפורום, אבל אני בספק. הכי טוב היה לשאול ספרנים (אולי גם אנשים שבקיאים בתולדות ושושלות?) או לקבל ייעוץ אפילו בתשלום מעורך דין מומחה בתחום, שגם מכיר את החוק הבין לאומי, שידריך אותך מה צריך לעשות במצב שכזה (וכגון שעברו שנים הנדרשות בארץ, אבל אתה מוציא בחו"ל, ולהיפך, ומה עושים במצב שאי אפשר לאתר צאצאים של המחבר). כמו שאומרים בלע"ז Better safe than sorry

אני למשל הייתי פונה, בין היתר, לשאול עצה מאנשי פרויקט בן יהודה, שהוא בעצם מבוסס בדיוק על החוק הזה, ומנגיש יצירות שהפכו לקניין הציבור וכדו'.

עובדה מעניינת: פעם רציתי להוציא ספר של מחבר - שמשלח ידו של בנו הוא... עו"ד לענייני קנין רוחני :eek:
תודה.
עזרת מאד!
דווקא ראיתי פעם בחנות הספרים "גירסא" (מול זכרון משה, מקווה שזוכר את שם החנות נכון), מהדורה חדשה של מקור ברוך (!), מוקלד באותיות מודרניות, בלי ההדגשים המקוריים מדפוס האלמנה ע"ה..
לדאבוני, לא לקחתי פרטים.
היה נראה שהוציאו את זה צאצאיו.

(אגב, אם כבר גיששת בפורום אוצה"ח על הר"ב עפשטיין, האם אתה בטוח שזה לא אותו סגנון כמו "מקור ברוך"???)
מה, "ברוך שאמר"?
הוא לא סיפורי מעשיות, הוא יותר כמו ווארטים וביאורים ברצף המקרא, דומה יותר לתוספת ברכה, גשמי ברכה ועוד.

• הוסף לסימניות
הוא אשר חשבתי.
כבר תקופה שאני מברר על הספר "ברוך שאמר" של ר' ברוך אפשטיין (תו"ת, מקור ברוך ועוד), הספר בעיקר על תפילות השנה, פרקי אבות והגש"פ.
זהו ספרו האחרון, לא זכה להדפסה רחבה כשאר ספריו מפאת פרוץ מלחמת העולם הראשונה, הודפסו העתקים בודדים, כאשר אחד מהם נשלח לספרייה בווילנא, מתברר שהוא העותק היחיד ששרד. הוצאת "עם עולם" ת"א, הוציאה את החיבור בצורה מהודרת לפני כ-40 שנה.
לימים ניסיתי להתחקות אחר העותק המקורי בשביל לנסות להו"ל בצורה מהודרת הגש"פ עם ביאוריו וכו', ומתברר שהספרייה כולה הועברה לניו יורק, לבקשתי נסרקו עבורי החלק של הגש"פ, אולם הבהירו שעדיין יש זכויות יוצרים (ולכן אין אפשרות לסרוק הכל רק 30%), לשאלתי, הלא עברו 75 שנה מאז הוצאת עותק זה, הם אמרו שהחוקים בארה"ב נותנים זכויות יוצרים של 95 שנה...
ואנה אנה אני בא.
האם הולכים לפי היוצר והיצירה (כפי שאמר לעיל ר' @תא חזי ), או לפי מיקום הספר כעת, או מקום סריקתו, והאם ליורשיו יש חלק בזה, או מאחר ואין זה רכושם, או ואו...
בתודה.
אני די בטוח שיש לי בבית את הספר "ברוך שאמר"...
קיבלתי אותו לבר מצוה מאיזה איש זקן. או שזה אצלי או שזה אצל ההורים...

• הוסף לסימניות
אני די בטוח שיש לי בבית את הספר "ברוך שאמר"...
קיבלתי אותו לבר מצוה מאיזה איש זקן. או שזה אצלי או שזה אצל ההורים...
גם לי יש אותו, אבל מהדורה מוגנת בזכויות יוצרים, מלפני 40 שנה בערך, הוצאת עם עולם או משו כזה.

• הוסף לסימניות
הוא אשר חשבתי.
ואנה אנה אני בא.
בתודה.

אינני מחשיב את עצמי למומחה בתחום, אבל אוכל לזרוק כיוונים לבדיקה.

מבחינת תקופת הזכויות, מה שנוגע הוא א' - החוק במדינת המקור, דהיינו המדינה בה נדפסה והופצה היצירה לראשונה, וב' - החוק המקומי במדינה בה מתבצעת ההפרה. בארה"ב ייתכנו מצבים בהם למרות שהזכויות פקעו במדינת המקור, החוק הקובע הוא החוק המקומי (שבארה"ב אכן מעניק תקופה ארוכה יותר עד לתפוגה).

החוק בארץ שונה, הן מבחינה זו שהחוק הקובע הוא מדינת המקור, והן מבחינה זו שתקופת זכויות היוצרים פגה גם לפי החוק המקומי.

כדאי לבדוק אם 'ברוך שאמר' הנדפס בתל אביב אינו אלא דפוס אופסט של ההדפסה המקורית. אם כך, אין צורך בסריקה של מהדורת פינסק. לפי הנכתב כאן, אכן כך הוא:

[17] Barukh she-amar was the last book Epstein printed before he passed away. It originally appeared in Pinsk in 1939 (publisher: Drukarnia Wolowełskiego), but, according to Aaron Z. Tarshish, Rabbi barukh ha-levi epstein[,] ba‘al “torah temimah” (Jerusalem: Mossad Harav Kook, 1967), 189, even though the work achieved great popularity within the city, it did not spread beyond. Epstein sent a single copy to the famous Strashun Library in Vilna, which then passed it on to YIVO, and the latter institution transferred it to its headquarters in New York (see the online catalog record for this copy here [accessed August 19, 2019]). This, then, was apparently the only exemplar of the book to survive the war, and when it was discovered at YIVO some time thereafter, it was used to print the photo-offset reproduction published in Tel Aviv in three parts: vol. 1 on the haggadah (1965), vol. 2 on Pirkei avot (1965), and vol. 3 on the siddur itself (1968). (For a slightly different account of Barukh she-amar’s original publication and rediscovery after the war, see Seidman, “Ha-rav r. barukh epstein,” 148. Based on a helpful personal communication from Lyudmila Sholokhova, Director of the YIVO Library, it would appear that Tarshish’s version of the story is the more accurate one.) I assume that Paktor owned a copy of the Tel Aviv reprint, not the original Pinsk edition.

גם אם הוצאת עם עולם אינו דפוס אופסט, כדאי לבדוק אם השינויים מקנים למהדורה זכות יוצרים נפרדת (בשל "ביטוי" מקורי).

אגב, הטקסט של ברוך שאמר על הגש"פ זמין כאן:

• הוסף לסימניות
אינני מחשיב את עצמי למומחה בתחום, אבל אוכל לזרוק כיוונים לבדיקה.

מבחינת תקופת הזכויות, מה שנוגע הוא א' - החוק במדינת המקור, דהיינו המדינה בה נדפסה והופצה היצירה לראשונה, וב' - החוק המקומי במדינה בה מתבצעת ההפרה. בארה"ב ייתכנו מצבים בהם למרות שהזכויות פקעו במדינת המקור, החוק הקובע הוא החוק המקומי (שבארה"ב אכן מעניק תקופה ארוכה יותר עד לתפוגה).

החוק בארץ שונה, הן מבחינה זו שהחוק הקובע הוא מדינת המקור, והן מבחינה זו שתקופת זכויות היוצרים פגה גם לפי החוק המקומי.

כדאי לבדוק אם 'ברוך שאמר' הנדפס בתל אביב אינו אלא דפוס אופסט של ההדפסה המקורית. אם כך, אין צורך בסריקה של מהדורת פינסק. לפי הנכתב כאן, אכן כך הוא:

גם אם הוצאת עם עולם אינו דפוס אופסט, כדאי לבדוק אם השינויים מקנים למהדורה זכות יוצרים נפרדת (בשל "ביטוי" מקורי).

אגב, הטקסט של ברוך שאמר על הגש"פ זמין כאן:

מעניין ומחכים מאד.
ההוצאה השנייה היא לא צילום.
אחרי שאקבל העתק של המקור אוכל להתייעץ עם מו חה זכויות יוצרים מטעם הספרייה שם.
שוב תודה גדולה וייש"כ.

• הוסף לסימניות
אם כך, נמתין עד שנת תשצ"ו המתרגשת ובאה בכדי לזכות ל'ברוך שאמר' בההדרתך... ;)

(וברצינות: הספריה כלל אינה צד בדיון, למרות היותה האוצרת של העותק היחידי בנמצא. לאידך, יש לה אינטרס להחמיר בפרשנות של החוק, ולו בכדי להפחית את החשיפה לתביעות וכיו"ב).

• הוסף לסימניות
אם כך, נמתין עד שנת תתל"ו המתרגשת ובאה בכדי לזכות ל'ברוך שאמר' בההדרתך... ;)

(וברצינות: הספריה כלל אינה צד בדיון, למרות היותה האוצרת של העותק היחידי בנמצא. לאידך, יש לה אינטרס להחמיר בפרשנות של החוק, ולו בכדי להפחית את החשיפה לתביעות וכיו"ב).
צודק.
מעניין שלמרות שהושג חלק מהמקור מארה"ב, אפשר מיד ללכת למדינה בה החוק מקל ולהו"ל?
קצת מופרך, או שלא.

• הוסף לסימניות
תיקנתי לתשצ"ו, לא כזה רחוק, מסתבר...
אכן. ספריות נוהגות להוסיף מגבלות האוסרות על העתקה מכתבי יד עתיקים, כשבפועל, מגבלה כזו אינה מעוגנת כלל בחוק. מציע להתייעץ עם עו"ד חיצוני בתחום זכויות היוצרים.

(ברשת יש גם מחשבוני זכויות יוצרים המנפיקים 'פסק', אבל צריך להתמצא בכל הקריטריונים.)

• הוסף לסימניות
להעשרת הידע: לפ"ד כ"ק בני המחבר, 'זכויות היוצרים' עוברות בירושה לצאצאיו (כמבואר בהקדמתם לשו"ע).
למעשה, בהוראת הרבי, חסידי חב"ד קיבלו עליהם ועל זרעם ועל כל הנלווים עליהם את הבלעדיות של קה"ת להפצת ספרי "נשיאי חב"ד", ועל פיהם יודפס כל 'המשך' וכל 'שיחה'.
וכפי שציינתי.
להבנתי, דרישת הסף היא כנ"ל: היצמדות לתצורה המקורית של הספר, "צורת הדף", ללא שינויים.
ליתר דיוק: ש'צורת הדף' תופיע אף היא בספר ('פאר מקדושים', למשל, הדפיסו בראשו את כל הספר כ'צורת הדף', כשגוף הספר לאחר מכן - טקסט מנוקד שבשוליו מ"מ וציונים).

איזה חלק? ואיך הם נראים? ספר לנו, החכם אותנו...
כדוגמא: הספרים המנוקדים באותיות מוגדלות. בלתי אפשרי להעיף בהם מבט...

• הוסף לסימניות
אם כך, נמתין עד שנת תשצ"ו המתרגשת ובאה בכדי לזכות ל'ברוך שאמר' בההדרתך... ;)

סתם רכבתי על אשכול לא לי, בכל אופן מעדכן: קיבלתי את הצילומים, הנה השער (נחשף לראשונה...):

Layer 1-min (1).jpg

גם בעלי הספר לא יודעים את ההיסטוריה, זה עותק יחיד ששרד, וכפי שרואים הוא העניק מהעותקים הראשונים לספרייתו של ר' מתתיהו שטראשון, הערכה גדולה הייתה לו לספרייתו (דוד האלמנה ראם) עליה הוא מספר ב"מקור ברוך":

1605825346906.png

על הספרייה מופיע כאן: http://www.vilna.co.il/היסטוריה-ומורשת/vilna-sites/ספריית-שטראשון/

ככה"נ מלחמת העולם מנעה ממנו להתקדם עם הדפסת הספר, נפטר כ-3 שנים לאחר הוצאה זו.
אקווה בזמני הפנוי להגיע למומחה בעניינים אלו, לדעת אם אכן אפשר להו"ל בתוספת ציצים ופרחים...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת