התייעצות רעיון לקבוצה שהדירו אותה באמצעות שפה

• הוסף לסימניות
פעם איחרתי לשיעור יהדות באיזה השתלמות וכל הציבור היו חסידיות,
כשנכנסתי המורה שאלה אותי-דו ביסט א יידיש? באוטומט על כזו שאלה עניתי יא...
היא המשיכה ביידיש ואני ישבתי בשקט ולא הבנתי מילה...
1603057127526.png

:eek: :rolleyes: ;)

• הוסף לסימניות
פעם הגיע בחור מעדה שאינה מדברת אידיש וביקש להתקבל ללמוד בישיבה
אמר לו ראש הישיבה שפת הדיבור כאן היא אידיש
ענה לו התלמיד אני מבין אידיש
צעק עליו ראש הישיבה "עברית אתה לא מבין! אידיש אתה מבין?":(

• הוסף לסימניות
פעם הגיע בחור מעדה שאינה מדברת אידיש וביקש להתקבל ללמוד בישיבה
אמר לו ראש הישיבה שפת הדיבור כאן היא אידיש
ענה לו התלמיד אני מבין אידיש
צעק עליו ראש הישיבה "עברית אתה לא מבין! אידיש אתה מבין?":(
הי, הרסת את הבדיחה (ככה ישראלים מגיבים כשהם שומעים בדיחה)

הבחור הגיע להרשם וראש הישיבה אמר לו אין לי מקום בפנימיה, אמר לו הבחור - אני אישן בדירה סמוכה
אמר לו אין מקום בחדר אוכל - אני אוכל אצל אחותי.
אין מקום בחדר שיעורים - אני אשב עם סטנדר משלי בצד.
שפת הלימוד כאן היא אידיש,
ענה: אנ ימבין אידיש.
אמר לו ראש הישיבה: עברית אינך מבין, אז אידיש?!

• הוסף לסימניות
בעיקרון כל אחד יכול ללמוד שפה אם זה יהיה לו מאד חשוב.
כשבגיע ר' אל'ה לופיאן לישיבה בכפר חסידי, הוא אמר לבחורים
אני זקן מידי בשביל ללמוד עברית, לכן אני אדבר באידיש.
אבל אתן צעירים, יכולים ללמוד אידיש.
ועל אף שאת ר' אל'ה הבינו גם בשפת הלב, כל הבחורים בישיבה כולל המרוקאים והתימנים דיברו אידיש.

(כולל אבא שלי, שרק נראה תימני, אבל מתקשה מאד בלימוד שפות, וזו השפה היחידה, חוץ מעברית, שהוא מבין ומדבר, ואם מעניין אתכם, אז יש לי כמה קוריוזים לספר על העניין...)

• הוסף לסימניות
בעיקרון כל אחד יכול ללמוד שפה אם זה יהיה לו מאד חשוב.
כשבגיע ר' אל'ה לופיאן לישיבה בכפר חסידי, הוא אמר לבחורים
אני זקן מידי בשביל ללמוד עברית, לכן אני אדבר באידיש.
אבל אתן צעירים, יכולים ללמוד אידיש.
ועל אף שאת ר' אל'ה הבינו גם בשפת הלב, כל הבחורים בישיבה כולל המרוקאים והתימנים דיברו אידיש.

(כולל אבא שלי, שרק נראה תימני, אבל מתקשה מאד בלימוד שפות, וזו השפה היחידה, חוץ מעברית, שהוא מבין ומדבר, ואם מעניין אתכם, אז יש לי כמה קוריוזים לספר על העניין...)
זכור לי שהוא אמר שהוא בגיל שצריך להתחיל ללמוד כבר את השפה של השמים ולכן אין לו פנאי ללמוד שפה של הארץ.

ונשמח לשמוע קוריוזים
תודה

• הוסף לסימניות
לא ממש שפה
אבל בזמן התנ"ך היה פעם אחת (לא זוכרת מתי)
שרדפו את בני שבט אפרים
והם היו הוגים ס במקום ש
אז שמו שומרים על מעברי הנהר
וכל אחד שעבר אמור לו להגיד שיבולת, ומי שאמר סיבולת,
הרגו אותו כי זה היה סימן שהוא מבני אפרים :(

• הוסף לסימניות
זכור לי שהוא אמר שהוא בגיל שצריך להתחיל ללמוד כבר את השפה של השמים ולכן אין לו פנאי ללמוד שפה של הארץ.

ונשמח לשמוע קוריוזים
תודה
לא שמעתי שכך אמר, אבל אני יכולה לשאול את אבי שיחי'.

קוריוז אחד חמוד:
אבא שלי נסע ברכבת מת"א לחיפה כדי להגיע לישיבה ברכסים, נסיעה שארכה בימים ההם כמה שעות.
מאחוריו ישבו זוג מבוגר ודיברו אידיש.
במשך שעה ארוכה הם דיברו על ה"תימני" שלפניהם. (לא יודעת מה היה להם לדבר עליו כ"כ הרבה...)
רגע לפני שירד, הוא אמר להם באידיש, כמובן, יש רק בעיה אחת שהתימני הזה מדבר אידיש.

אין צורך לציין, שהם היו בהלם.

• הוסף לסימניות
חברתי תושבת צפת, מרוקאית חבדניקית ששם משפחתה ארג'ואן
רצתה לשלוח את הבנים שלה לחיידר צאנז שהיה או עודנו שם.
כמובן לא התקבלו,
היא פנתה למנהל ביידיש שוטפת וביררה אם לא קיבלו אותם בגלל שהם שווארצע...
מיותר לציין שבאותו יום הם התקבלו?
היא יכלה לשלוח למוסדות "ויז'ניץ - טוניס" בצפת ;)

• הוסף לסימניות
בס"ד

אני עורכת איזושהי עבודה ונדרשתי לכתוב דוגמא להדרת קבוצה או מגזר באמצעות שפה.
מההסטוריה או מהתקופה שלנו...
כ-ל ר-ע-י-ו-ן יתקבל בברכה.
תודה
את עדיין צריכה?
יש לי דוגמא מושלמת, שלמדתי היום.
מהמאה ה-16.
תעדכני אם צריך.

• הוסף לסימניות
שמעתי פעם שהליטאים עברו לעברית בעקבות תלונות של ספרדים לחזון איש שאינם יכולים ללמוד תורה כי הם לא מבינים את השפה.
אז כנראה יש ת"תים ליטאים שמעדיפים להשאיר את זה כמו שהיה קודם.
אגב, ספרדים שמאוד רצו - למדו אידיש והסתדרו (יש לדעתי הרבה כאלו בירושלים למשל. וידוע מה שהרב שך אמר לבחור חצי אשכנזי חצי טולדנו: מילא מהצד האשכנזי אני מבין איך אתה לא יודע אידיש, אבער מצד טולדנו איך אתה לא יודע אידיש?.)
"כנראה".

המציאות היא, שהסיבה היא ברורה ופשוטה וידועה. לא "כמו שהיה קודם" נוסטלגי, אלא אותה מטרה של החזון איש, רק הפוך.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה