- הוסף לסימניות
ובפרט עם בחורים צעירים שיש להם "חיוב"לעורר לב הציבור והגבאים עד כמה צריך להיזהר.
ואנשים חופשי מעירים להם על צורת התפילה וכו
שוכחים פסוק מפורש "יתום לא תענון"
ובפרט עם בחורים צעירים שיש להם "חיוב"לעורר לב הציבור והגבאים עד כמה צריך להיזהר.
מכיר בחור יתום שעלה ליארצייט בשטיבלאך בבני ברק ונזרק בבושת פנים (בגלל שהוא מגלח לפי ההלכה)מצוי ששטיבלאך קובע בתקנון לעלות רק בנוסח ספציפי,
אמנם יש מקום לדון בזה אבל את זה אפשר להבין (אני מדבר בשטיבלאך שהציבור מעורב ולא שרובם באותו נוסח),
אלא שנתקלתי כבר כמה פעמים בהקצנות בענין- אנשים שעלו בנוסח שונה ולאחר התפילה באים 'קנאים' לחזן ומעירים לו בצורה פחות מכבדת (כך זה בהרבה מהמקרים), לעיתים זה נגמר בעלבון גרידא ולעיתים בויכוחים פחות נעימים,
אתמול נתקלתי במקרה נוסף- בחור שעלה בתמימות בנוסח שונה לאחר שלא היה מי שיעלה חזן ולאחר התפילה העיר לו יהודי חשוב על כך, הבחור לא כ"כ הבין את העניין והתעורר ויכוח לא נעים,
לאחמ"כ ניגש אליי הבחור ושטח את טענותיו בפניי וניכר שנפגע עמוקות.
דיי!! הגיע הזמן לעורר על זה!
נכון- יש תקנון וצריך לכבד, אבל אחר שכבר עברו על התקנון, גם אם בוער לך להעיר ע"כ תחשוב פעמיים אם יצא מכך תועלת- תנסה לקלוט אם האדם שמולך בר הבנה לעניין וגם א"כ אם אתה רואה שזה גורר ויכוחים צריך לגמור את זה בצורה יפה.
אני עוד לא מכיר הלכה כזאת -ותתקנו אותי אם אני טועה- שעבור תקנון כזה או אחר מותר לקחת סיכון של פגיעה בזולת.
בתקווה להבנה!
מעולם לא ראיתי את זה בתקנון.אגב, באיצקוביץ' התקנון הוא נוסח אשכנז בלבד, ומעל עשור שאני מתפלל שם ו90% מהחזנים עולים ספרד וע"מ..
זו הייתה הצוואה של איצקוביץ', לכן בקומה ב' עדיין משמרים זאת לרוב.מעולם לא ראיתי את זה בתקנון.
אגב זה נדמה לי מצוי בעיקר בחוג מסוים, שם תמצאו את זה לא רק בנוסח, זה קיים במלבוש (ולא מדובר על חליפה...) בצורת הלימוד וסתם באנטי השונה והאחר..
יש כאלה שמעירים בצורה מכבדת ואז איכשהו זה הגיוני כי מדובר על ביהכנ"ס קהילתי, אבל הרבה פשוט מוצאים בזה הזדמנות לשפוך על בני המגזר האחר...
מה שהכי מציק זה בשטיבלאכ'ים מעורבים ויותר מזה לפעמים הרוב לא מתפלל בנוסח התקנון ולפעמים לא נמצאים החזנים המתאימים לנוסח הנדרש ולאחר שההוא מהנוסח השונה עושה טובה ועולה בלית ברירה- הוא מקבל הערות,הרבה פעמים השטיבלאך הם בעצם בית מדרש של קהילה מסויימת, ויש להם את מלוא הזכות לדרוש שיתפללו דווקא בנוסח שלהם, (כמובן שזה לא מצדיק לבזות וכדו')
אני זוכר את זה כאילו קרה אתמול.
בגיל 13 נהייתי חיוב על אמי, וניגשתי לפני העמוד באיזה שטיבלאך בבני ברק (זה היה בחודש הראשון),
ואני לא ידעתי שזה שטיבלאך שעובד לפני זמנים קבועים לכל תפילה,
חשבתי שכמו כל השטיבלאכים מחכים שיהיה מנין ומתחילים.
ואכן היו שם כבר כ20 מתפללים והתחלתי שחרית.
ואז באמצע פסוקי דזמרה, כשבית הכנסת מלא מפה לפה,
בא הגבאי והתחיל לצעוק בקולי קולות "מה אתה חושב זה איצקוביץ פה?! כל אחד עושה מה בא לו?! תתבייש! אתה צריך לחכות לשעה 8:00, לפני זה לא מתחילים!". ואז פנה לציבור בעוד כמה גיבובי גנאי על החזן החוצפן שהעז לשנות מהזמנים.
אני זוכר איך באותו רגע תפסתי את הרגליים וברחתי הביתה והתחלתי לבכות נואשות, לקח לי שעות רבות להתאושש מזה.
ועד עכשיו, במרחק של יותר מ15 שנים, כשאני נזכר בזה אני מסמיק מבושה.
מה כבר היה קורה אם היה מגיע אלי בשקט "יש פה זמנים וצריך לחכות לשעה הקבועה"? מה?!! הייתי ממשיך בדווקא?! למה לשפוך דם?!
לעורר לב הציבור והגבאים עד כמה צריך להיזהר.
אני לא יכול לשכוח כבחור צעיר ביקשו ממני פעם לגשת בבית כנסת מסוים - לא בנוסח שלי ואני ברוב התלהבות ניגשתי בנוסח המוכר לי
בהתחלה אחרי שמו"ע ניגש אליי מישהו שאני חייב להתפלל בנוסח הקבוע
אח"כ כששיניתי עוד מנהג בא אלי מישהו והתחיל לצעוק עלי שזה לא יפה שאני ניגש ועושה מה שאני רוצה...
ס"ה הייתי בן 13...![]()
השטיבלאך שאני מתפלל בו הרבה התקנון הוא התפילה בנוסח ספרד בלבד! ואני שמתי לב שנוסח ספרד הכוונה כל הנוסחים הקיימים, ע''מ, חב''ד, צאנז, ויזניץ, גור וכו' העיקר לא:''אשכנז'' ח''ו! זאת אומרת שאם אני חסיד צאנז ואני יגיד בקדושה 'לעומתם ברוך יאמרו' זה מקובל, אבל ליטאי ה''י. וזה שטיבלאך ציבורי שאמנם שייך לחסידות מסוימת אבל הבעיה שאם היו המתפללים רק מהחסידות הנ''ל אז אף פעם לא היה שם מניין, כי אין מניין חסידים לחסידות הנ''ל.מה שהכי מציק זה בשטיבלאכ'ים מעורבים ויותר מזה לפעמים הרוב לא מתפלל בנוסח התקנון ולפעמים לא נמצאים החזנים המתאימים לנוסח הנדרש ולאחר שההוא מהנוסח השונה עושה טובה ועולה בלית ברירה- הוא מקבל הערות,
אז אליכם אני פונה- גבאי השטיבלאך היקרים- אם אתם רואים שהרבה מתפללים אינם מתפללים בנוסח זה עד כדי עיכוב בתחילת התפילה בהמתנה לחזן- מתבקש מכם לגלות גמישות בתקנון המדוקדק!
ואם הוא הגבאי? זה אמור להיות קודם כל עניין שלך, מי שבכוונה מואס בתקנון עדיף לו שימצא מקום אחר להתפלל, ההערות האלו לא נועדו לטובת המעיר אלא לטובת זה שמעירים לו.צריך להוסיף בתקנון של כל השטיבלאכ'ים:
* מי שבא ומעיר על קיום התקנון יש לומר לו בנוסח זה ובקול רם: "זה לא ענין שלך אתה גבאי כאן או מה" ולא להמשיך לדון איתו כלל
ראשית חכמה יראת ה'....ת"ח = אדם שיודע הרבה תורה.
לא מחייב שת"ח הינו גם צדיק ובעל מידות.
במקורות מכונה אדם כזה כלומד ע"מ לקנטר ועושה את תורתו קרדום וכדו'.
הוא דיבר על ת"ח ממש, רק שעשה טעות, זה יכול לקרות. (ככה לפחות זה נשמע מהסבריו)ראשית חכמה יראת ה'....
לא, @העשיל פרידמאן התעקש להסביר שיש ת"ח ויש צדיק - כאילו שח"ו שייך להיקרא ת"ח ללא ירא"שהוא דיבר על ת"ח ממש, רק שעשה טעות, זה יכול לקרות. (ככה לפחות זה נשמע מהסבריו)
היכל יצחק בק"ססתם מעניין מכירים שיטבלאך גדול ומרכזי שמחייב נוסח אשכנז?
כל מילה בסלע!לפני תקופה יצא לי לדבר עם גבאי וותיק במקום מרכזי
ואמר לי שרוב אלו שמעירים ומציקים בדרכים כאלו ואחרות על כל דבר שזז בבית הכנסת ובמיוחד על הבעלי תפילה,
מדובר באנשים שסוחבים איתם סיפורים אישיים ומורכבים בחיים וזה סוג של הפורקן שלהם גם מבלי שישלטו בזה
לשפוך את זעמו ועיצבונו על הבעל תפלה, על הגבאי וכדו' גם מבלי שיודעים עליהם מה הם סוחבים איתם שלא נדע אמן.
לתבונה זו הגיע אחרי תקופה שכבר היה בעבודתו בגבאות וזה מאד הפריע לו,
אבל אחרי שקלט את זה מי אלו שפוגעים וגוערים - שינה את ההסתכלות ורק התפלל להחלמתם ולבריאותם השלימה וכדו'
rhon.co.il
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים