עזרה שלושת המימדים, מטולטלת, מח אחד, מי מכיר?

למיטב ידיעתי אכן CBT היא השיטה היעילה ביותר לחרדות.
אם כי [כנ"ל, למיטב ידיעתי] חרדות יושבות על דברים אחרים
נכון לגמרי שCBT היא שיטה מצויינת לחרדות אך כמו שכתבת החרדות כמעט תמיד יושבות על דברים אחרים ולכן א"א ללכת למטפל שהוא מטפל רק בCBT מפני שהוא יטפל רק בחרדות ולא בשורש שלהם מה שלא יחזיק מעמד לאורך זמן כי החרדות הם רק הסימפטום למשהו הרבה יותר עמוק שיכול לחזור ולהתפרץ שוב בהמשך החיים. וזה עוד סיבה למה צריך ללכת למטפל מוסמך מקצועי(M.A) כי מטפל כזה ידע לטפל מהשורש וגם בחרדות עצמן. כל מי שלומד תואר שני טיפולי עובר גם קורס הכשרה בCBT בדיוק בשביל מטרה זו.

למשל, כשאדם מגיע למקום מסוים הוא יכול לחוש מה האווירה שם, האם יש מתח או רוגע, כעס או שמחה,
אדם יכול להגיע לביתו וכבר מהדלת להרגיש האם הוא צריך להיכנס צמוד לקיר עם ידיים על הראש או שיכול להיכנס בשחרור ובצחוק... ואם נשאל את האדם מה אתה מרגיש או איך אתה מרגיש, הוא לא יצליח להסביר את זה, וזה בדיוק האנרגיה המדוברת, א"כ רואים שאנרגיה משפיעה גם על גופים אחרים...
אני קוראת מרותקת! [כולל הוויכוחים :eek:]

לגבי הציטוט הנ"ל,
הענין כמובן ידוע והוא קיים, אנשים שמרגישים דברים בלי שיוכלו לשים את האצבע על משהו מסוים [כל בעל שמגיע הביתה, מיד בפסיעה הראשונה קולט את מצב הרוח של אשתו... לא כך? ;)]

השאלה שלי היא האם הדוגמא שהבאת לעיל לא נובעת מחיבור של אדם לעצמו?
ואז ממילא הוא מחובר יותר לרגשות שלו, מה שנותן לו להרגיש ולהבין דברים יותר לעומק.
בהכרח שמדובר באנרגיות דווקא?

אומר את האמת, איני מבין כלל בכל הנושא לעיל.
אך טענה שחוזרת על עצמה הרבה, היא שהמדע לא מכיר ברפואה האלטרנטיבית.
וכאן נשאלת השאלה..
נו. אז מה?
חסר דברים שהמדע לא מכיר בהם.. ואני לא נכנס לסיבות מדוע כך.
דווקא אנו כיהודים מאמינים, יודעים שישנם דברים וקיימים מושגים שהמדע אולי לא מכיר בהם והם קיימים נושמים ובועטים. ואני לא מדבר רק על נושאי אמונה בקיום העולם וכדו' כמו שכבר כתבו כאן.
אלא דברים שפשוטים לנו מחיי היום יום על סייעתא דשמיא, השגחה פרטית. וכו' שלמדע אין שום הוכחות כלפיהם.
הקב"ה נתן באדם נפש רוח ונשמה ולא בהכרח שאת כל סעיפיה תחלואיה ומרפואה ניתן להוכיח מדעית.
ושוב. כל זאת מבלי לקחת צד בדיון המרתק דלעיל. רק נקודה.

@מרחבית התגובה שלך עמוקה ויפה , כיף לי להתיחס:

אקדים, שעצם העובדה שיש כל-כך הרבה מחקרים מדעיים שסותרים אחד את השני
אין כל כך הרבה מחקרים שסותרים אחד את השני, כלומר זה נראה כך במבט ראשון, כאשר את צורכת את המאמרים בתקשורת , אבל אם את נכנסת לעומק ולמחקר עצמו , את תראי שאין כל כך הרבה סתירות.

למשל : האם שוקולד בריא או לא ? אם תחפשי מאמרים על מחקרים בתקשורת , תתבלבלי ממש,
אבל כשתחפשי את המחקרים התומכים בדרך כלל תגלי שהמסקנה הסופית רחוקה מאד מהדרך..
למשל , מחקרים שמסתמכים על מתאם (קורלציה) ולא סיבתיות זו דוגמא טובה.

כלומר : אם את מסתכלת במבט שטחי זה אכן כך, אם את מנפה מחקרים לפי האיכות , ומסתכלת על כמות גדולה של מחקרים (שזה בעצם סקירה - מטא אנליזה) את לא רואה סתירות,
כלומר תמיד יש מחקרים בודדים שיראו תמונה אחרת , (בגלל אפקט הפרסום זה למעשה חייב להיות כך) בגלל הטיות, או סיבות לא ידועות.
אבל כשיש לך אלפי מחקרים ואת מדרגת אותם לפי איכות, ורואה שרובם המוחלט נוטים לצד אחד במובהקות סטטיסטית - אפשר לומר שאת רואה תמונה קרובה מאד לאמת.

המדע הוא כלי מוגבל , אבל הוא הכלי הכי קרוב לחקר האמת , ככל שידוע לנו היום .
לפעמים זה מצחיק , שאנשים שלא יודעים מהן הטיות אנושיות, אומרים "טוב, המחקרים כל כך סותרים , והכל כל כך מוגבל אני אעשה רק מה שראיתי בעיניים "
בלי להבין, שמה שהם רואים ומפרשים מוגבל הרבה הרבה יותר. בכלל בלי השוואה.

המחקר הוא כלי חזק. הוא לא אבסלוטי.
לחלוטין מסכימה.

גם כל חוקר משער קודם השערות, ובתת מודע רוצה להגיע למה ששיער
מחקר איכותי לא תלוי בציפיות שלו , בשונה מבדיקה עצמית , זה בדיוק מחקר טוב.

בגדול אני מאד מסכימה איתך , בוודאי שהוא כלי מוגבל , ובוודאי שיש הטיות.
את צודקת לגבי מחקרים על פסיכואנליזה למשל, שם זה באמת הרבה פחות אוביקטיבי
ולמרות שיש מובהקות , אפשר להתווכח על כך .

אבל במקרים שלנו, כמו למשל רפואה אלטרנטיבית, הכל פשוט מאד לבדיקה, אין בעיה בכלל לנקות הטיות וליצור סמיות,

בנוסף , את חושבת שאני מסתמכת על מחקרים בודדים, בעוד שקראתי סיכומים של סקירות שמנתחות אלפי מחקרים לפי איכות , בצורה כזו , הסיכויים שהתמונה היא אמיתית גבוהים לעין שיעור, ממחקר בודד.

למדע יש חולשות ואין אמת אבסולטית, אבל זה לא סותר את העובדה שנערכו אלפי מחקרים
שהראו תוצאות מובהקות שקל לשחזר בכל מקום .

אני לא מסתמכת על יושר של אנשים בכלל, אני מסתמכת על כוח התיקון המדעי - שזה כוח שנובע מכך שאלפי מדענים מכל העולם מנסים לשחזר את התוצאות, וברגע שלכולם התוצאה כמעט זהה -הסיכוי שהם טועים קטן מאד מאד.
לכן , גם כשהיו שחיתויות במשך השנים , זיופים ומלחמות כבוד, הכוח של התיקון תמיד גבר , בגלל שמדענים אחרים , ממדינות אחרות, ניסו לשחזר את התוצאות ולא הצליחו , או כן הצליחו.

בניגוד למה שחושבים , המדע לא מרוכז במכון ויצמן, הוא כולל אלפי או עשרות אלפי אנשים פרטיים מכל העולם, שבינהם מספיק שוחרי אמת , ולכן הוא כל כך קרוב לאמת (אבל אף פעם לא אמת מוחלטת כמובן..)

בפיזיקה יש חוק האומר שחומר מתפשט עם הזמן,
ולעומת זאת בכל מערכת הגלקסיות והכוכבים וכו', בכלים המדעיים - רואים שאין התפשטות ויש איזה משהו שכל הזמן עוצר את ההתפשטות הזו, ואין להם הסבר לזה,
זאת אומרת שיש איזה כח עליון שמחזיק כל הזמן את המערכת...
אה? בדיוק להפך.

לא פיזיקאית, אבל ככל הידוע לי, המכניקה הקלאסית של ניוטון מתארת כי חומרים מתפשטים בחום . החום מביא לתאוצה של החלקיקים ולהקטנה של השפעת כוח הכבידה, ולכן החומר מתפשט. עם שינויי טמפרטורה החומר מתכווץ בחזרה.

דווקא חוקים אלו אינם תקפים במהירות גבוהה של חלקיקים ובתנאים נוספים. לפי תיאוריות מדעיות שונות, בחלל כן קיימת התפשטות של החומר עם הזמן.

וכאן נשאלת השאלה..
נו. אז מה?
דווקא אנו כיהודים מאמינים, יודעים שישנם דברים וקיימים מושגים שהמדע אולי לא מכיר בהם והם קיימים נושמים ובועטים. ואני לא מדבר רק על נושאי אמונה בקיום העולם וכדו' כמו שכבר כתבו כאן.
אלא דברים שפשוטים לנו מחיי היום יום על סייעתא דשמיא, השגחה פרטית. וכו' שלמדע אין שום הוכחות כלפיהם.
הקב"ה נתן באדם נפש רוח ונשמה ולא בהכרח שאת כל סעיפיה תחלואיה ומרפואה ניתן להוכיח מדעית.
אני יהודיה מאמינה ,( למרות שהאשימו אותי פה בכפירה חלקית ;))
השאלה היא מה הסיבה שאני מאמינה בדברים ,
אם הסיבה היא כי הם כתובים בתורה , זו סיבה טובה, ואין צורך בשום הוכחה מדעית.
אבל אם מאמינים ברפואה אלטרנטיבית בגלל שרואים וחושבים שזה עובד, וזה באמת לא משפיע , וגם לא כתוב בתורה, למה להאמין?
הרבה פעמים, אנחנו חושבים שדברים עובדים כשהם לא, והמדע בסך הכל בודק האם הדברים באמת עובדים , או רק נראים ככאלו.

@אהבת עולם ו @קו זינוק כמדומני שסברתכם הועלתה והובנה, וטוב שהעלתם אותה לאיזון ולפיתוח הנושא. זה נותן כיווני ניתוח שונים ומגוונים.
אולי כדאי להרפות מעט ולתת לדיון להמשיך בצד התאורטי של השיטה, איך זה עובד ולמה זה מיועד וכד'. כשאתם מגיבים זה מסיט את הדיון למקום אחר. אבל מי אני שאגיד מה לעשות. אז רק מבקש.
מתנצלת שהיטתי את השרשור, כעת מפסיקה.
אם אני ממש לא אתאפק אפתח שרשור חדש.

וכאן נשאלת השאלה..
נו. אז מה?
זה לא שהמדע לא מכיר ברפואה אלטרנטיבית. נעשו ניסיונות לחקור תחומים שונים, ותוצאות מחקרים שונים הפריכו השערות שונות על יעילותן של רפואות אלטרנטיביות שונות.

כן אפשר להסתייג ולומר שישנם תחומים בהם אין למחקר העדכני עניין להשקיע משאבים, ולכן הם לא מספיק נחקרים.

דווקא כיהודים מאמינים אנחנו מצווים להאמין בה' ובתורתו , וגם לידע אותו, לפי הרמב"ם, אבל להיזהר מאמונה ברפואות אליל, מיסטיקות שלקוחות ממקורות זרים, אמונות טפלות ועוד.

וכאן נשאלת השאלה..
נו. אז מה?

הטענה היא לא רק שהמדע לא מכיר בהם אלא גם שהובא מקודם מחקר שבדק את הדיקור הסיני והוכח באופן ברור שאין כל השפעה של הדיקור על המטופלים!!
אין כאן שאלה של להאמין במדע או לא, יש כאן בדיקה פשוטה שכל אחד יכול לעשות שהוכיחה שאין בפעולה הזו שום דבר.

וגם מצד שני , לא חייבים להאמין במדע ולא כל שהמדע אומר מוכח ומוכרח והכל נכון אבל... מבקשים כאן דבר אחד, תן לי הוכחה אחת. אחת!! שהשיטות הללו עובדות! לא סיפורים או שמועות או תחושות בטן.
איך בודקים את זה?
כאן אין שום סיבה שלא ללמוד מהמדע הלא מוכח איך עושים זאת באופן ברור שכל הכופרים בשיטות הללו יאמרו על כרחם אמן!
וכאן נשאלת השאלה, למה אין אפילו מחקר אחד שהוכיח אחת מן השיטות הללו??? כל כך קשה לערוך כזה מחקר? כל הכסף שמושקע בשיטות הללו לא יכול להנפיק אפילו מחקר אחד נורמלי שירים את קרנם של השיטות האלו לשמים???
אין לזה שום קשר לאמונה במדע. יש כאן אנשים שחיים את חייהם לפי עובדות ולא לפי השערות לא מוכחות.

מה שיהודים מאמינים בדברים שהמדע לא מאמין בהם זה בגלל שיש לנו קשר עם בורא העולם באמצעות התורה המאפשרת לנו להכיר את הבריאה מנקודת מבט עמוקה שאין לאף מדען בעולם.
לבא ולומר שבתור יהודים אנחנו צריכים יותר להאמין לכל רעיון שמישהו הגה במוחו זה מזלזל ביהדות!

וכאן נשאלת השאלה, למה אין אפילו מחקר אחד שהוכיח אחת מן השיטות הללו???

זה פשוט לא נכון. יש מחקרים שהוכיחו שכן. יש שהוכיחו שלא. עושים בסוף שקלול. לפעמים מחליטים שזה עזר, אבל רק בגלל האמונה בזה, ולפעמים מנסים לחזור על המחקרים והתועלת לא מוכחת שוב. הדברים מורכבים ולא כאלה חד משמעיים גם במה שהוחלט לבסוף שאין הוכחה שזה עוזר משהו.

בהומופטיה לדוגמא, הרבה מההתנגדות היא בגלל התיאוריה העומדת בבסיסה.
ויש תחומים שעדיין לא נחקרו או לא נחקרו מספיק.
ולגמרי לא פשוט ולא קל ולא זול לערוך מחקר כמו שצריך לפי כל הכללים! וגם לא סומכים על מחקר אחד.
אם הדברים היו כל-כך פשוטים וברורים וקלים, לא הייתם רואים כל-כך הרבה אנשים שעוסקים בתחומי הרפואה הללו, חלקם אינטלגנטיים למדי (כולל תארים) והגונים וישרים וכל חפצם לעזור.

נערך לאחרונה ב:
טוב, אז שוב שלום...

ב"ה אין לי הרבה זמן להגיב, ובינתיים הצטברו כל כך הרבה הודעות
ובהם דברים שממש חייבים תגובה, וב"ה יש לי.

אבל מכיון שרבים מאלו שלא עסוקים בלהיות בעד הנגד, מבקשים לחזור למטרת האשכול, ולקבל הסבר גם על תהליך הטיפול בשלושת המימדים וגם על cbt,
ומכיון שהזמן שלי קצת מוגבל, אז כרגע אניח לכל הוויכוחים וההוכחות וכו', ופשוט אתמקד בעיקר, ובעז"ה בהמשך, כשאגמור לתת את ההסברים - אשוב בל"נ לענות תשובות על כל מיני דברים שנטענו פה, וגם אולי עוד קצת הפתעות...

אז כרגע אעסוק בנושא הcbt,
וכאן אני מאד מקווה שיהיה "קשב" (לא חייבים ריכוז) כיון שזו שיטה קונבנציונלית לחלוטין!!!

cbt זה ראשי תיבות של המשפט - Cognitive Behavioral Therapy,
שפירושו - טיפול קוגנטיבי (היכרני) התנהגותי.

השיטה מבוססת על שילוב של שתי אסכולות בפסיכולוגיה (מתוך רבות...),
אסולה אחת היא השיטה הקוגנטיבית (היכרנית) שטוענת כך, - הבעיות של האנשים מתחילות מההכרה שלו - כלומר מהמחשבות שעוברות לו בראש ומצורת ההסתכלות שלו על החיים ובעיקר - מעיוותי חשיבה שונים (ישנם כ 12 עיוותי חשיבה, אמנם יש המחלקים את זה בצורה שונה ומגיעים ל 10, אבל נניח לזה - זה לא העיקר..),
אז בואו נטפל במחשבות ובעיוותי החשיבה וכך "נסדר את העיניינים",

לעומת זאת יש את השיטה שכביכול - סותרת אותה, - שזו השיטה ההתנהגותית,
שבעצם גורסת כי מה שגורם בעיות זה דווקא ההתנהגויות של האנשים, שהם משפיעים גם על המחשבות ועל צורת החיים,
ובעצם אומרים - "אחר הפעולות נמשכים הלבבות", אז בואו נטפל בהתנהגויות, ואז נוכל גם להשפיע על שאר הדברים.

במהלך השנים התרחש תהליך אבוציונאלי הדרגתי, שחיבר בין 2 השיטות לכדי שיטה אחת הנקראית - cbt - טיפול קוגנטינבי התנהגותי.

השיטה נועדה באופן עקרוני לטפל בכל מה שקשור ל - לחצים, פחדים וחרדות (אגב, זה ממש לא אותו הדבר, פחד וחרדה אלו 2 דברים שונים!!!), כפייתיות ומחשבות טורדניות (ocd), קושי בקבלת החלטות - שפעמים רבות מוביל גם לבעיות לעיל... אך זה טוב לעוד כמה דברים...

צורת הטיפול היא ע"י מפגש עם המטפל, ושיחה בהנחיית המטפל - כלומר - יש לו את הידע איך להוביל את השיחה ולהיכן לחתור, ומה לעשות בכל שלב,

בהתחלת המטיפול המטפל קודם כל שומע את ה"סיפור" של המטופל,
תוך כדי הסיפור כבר יכול המטפל להתחיל לשאול שאלות מכוונות לדברים ספציפים שהוא רוצה לדעת על המטופל,

לאחר ה"איבחון הראשוני" קובע המטפל לעצמו או בשיתוף עם המטופל - מה הם היעדים לטיפול הנוכחי ומה היעדים באופן כללי,
וכעת מתרחשים כמה דברים,

כמו שתיארתי לפני כן, - המטפל משוחח עם המטופל על הבעיות, בצורה מוכוונת מראש - עם תהליכי שיחה והובלה של המטפל לכיוונים הרצויים, ובמהלך השיחות מה שקורה זה בעיקר התהליך הקוגנטיבי, בו לומד המטופל להבחין ולתפוס איזה מחשבות עוברות לו בראש בכל מיני מצבים וזמנים,
בדר"כ מדברים על מה שנקרא - מחשבות אוטומטיות, כלומר לא משהו שאדם חושב ומגיע למסקנה, אלא מה שקורה בתפיסה הראשונית של הדבר,
כמו"כ לומד המטופל להבין איזה עיוותי חשיבה יש לו, ומה בעייתי באיך שהוא רואה את הדברים - ובעצם באיזה שהוא מקום - המטפל עוזר לו להסתכל על הדברים בצורה אובייקטיבית וכך יכול ללמדו את כן להסתכל על הדברים, כמובן בצורה של כלים מסוימים המתאימים לכל דבר, וגם לדברים הספציפים שהמטופל צריך.,

כל זה מלווה גם בתרגילים ל "שיעורי בית" להתאמן עליהם במהלך הימים שבין הפגישות.

בחלק ההתנהגותי, ג"כ משוחח המטפל על הקשיים והבעיות שישנם, ולוקח את זה למקום של תרגול וחשיפה מבוקרת לדבר הגורם לחרדה/לחץ וכו'...

לדוגמה, אם ניקח את העניין של כפייתיות - אז ייקח המטפל איזה מקרה ספציפי שבו נתקל המטופל בבעיה (למשל נטילת ידיים 18 פעמים וכדו') ובנושא הזה ייתן לו תרגילים להתמודד עם זה, עד שבמהלך הזמן זה ישתחרר מזה המטופל,

כמובן שגם בשלב הזה מעורב העניין הקוגנטיבי, מכיון שחלק מרכזי בעניין הקוגנטיבי זה ההתמודדויות עם המחשבות, ומה שגורם בדר"כ לכפייתיות - אלו מחשבות שאומרות למשל - לא נטלתי ידיים נכון ע"פ הלכה, או דברים שונים לגבי חרדות - אם אני יעשה כך יקרה כך...

והעבודה היא לא להילחם עם המחשבות!!! אלא לחיות איתם!!! ולדעת איך לחיות איתם בלי שיפריעו למטופל,

וזה מה ששונה טיפול cbt מטיפול דינמי -
טיפול דינמי, זה הטיפול היותר מוכר כטיפול פסיכולוגי, ששם המטפל מנסה להבין יחד עם המטופל - מה עומד מאחורי כל דבר, ומה גרם לזה, וממש לחפור ולרדת עם זה עד לעבר הרחוק,
טיפול דינמי כשמצליח - אכן מצליח בדר"כ לעקור מהשורש את הבעיות,
לעומת ה cbt שאינו מטפל בשורשם של דברים אלא בסימפטומים, וגורם למטפל ללמוד איך לחיות עם המחשבות הטורדניות או המלחיצות וכו' בלי לייחס להם חשיבות או לתת להם מקום,
ובוודאי לא להילחם בהם - כי זו מלחמה אבודה מראש.

ועוד דוגמה לטיפול התנהגותי - בחרדות,
כשיש איזה משהו שגורם לחרדה, - למשל לחצות כביש...

אז משתמשים בשיטה של החשיפה המבוקרת,
המטפל שואל את המטופל, כמה חרדה הוא מרגיש מ 1 עד 10 לעבור כביש,
ואז מסכמים על תירגול "בבית" כלומר יום אחד - המטופל הולך לכיוון הכביש עד למרחק 2 מטר ממנו, ואז הוא צריך לרשום כמה חרדה הוא הרגיש וכן כך לאט לאט, עד שבסופו של דבר מבחינה התנהגותית הוא משתחרר מהחרדה הזו,

כמובן שהכלי הזה לא ישמש את המטופל רק למקרה הספציפי של חציית כביש אלא לכל דבר בחיים, וזה כלי מצוין לשימוש יומיומי,

ועוד נקודה בצורת הטיפול ובשילוב של הקוגנציה וההתנהגות - זה חשיפה למחשבות קיצוניות כמו "אני יכול למות מזה" ולקחת "ריזיקה" ולהגיד, אין בעיה, אם אני אמות לא נורא, וכך בצורה התנהגותית להיחשף לגורם ה"מחריד"...

כמדומני שכתבתי הכל, אך עקב אריכות הדברים ייתכן שלא הכל נכתב או לא הכל ברור, אז אשתדל לתקן באם אראה אחד מהדברים הנ"ל...

לגבי ההבדל בין cbd לקאוצ'ינג ושלושת המימדים - בל"נ בהמשך...

אני לא מסתמכת על יושר של אנשים בכלל, אני מסתמכת על כוח התיקון המדעי - שזה כוח שנובע מכך שאלפי מדענים מכל העולם מנסים לשחזר את התוצאות, וברגע שלכולם התוצאה כמעט זהה -הסיכוי שהם טועים קטן מאד מאד.
לכן , גם כשהיו שחיתויות במשך השנים , זיופים ומלחמות כבוד, הכוח של התיקון תמיד גבר , בגלל שמדענים אחרים , ממדינות אחרות, ניסו לשחזר את התוצאות ולא הצליחו , או כן הצליחו.

בניגוד למה שחושבים , המדע לא מרוכז במכון ויצמן, הוא כולל אלפי או עשרות אלפי אנשים פרטיים מכל העולם, שבינהם מספיק שוחרי אמת , ולכן הוא כל כך קרוב לאמת (אבל אף פעם לא אמת מוחלטת כמובן..)

כל הדברים האלה הם תהליכים, לפעמים ארוכים למדי. בכל נקודת זמן, אנחנו באמצע של תהליכים מסוימים. אנחנו לא נמצאים עכשיו בסוף כל הבירורים והמסקנות וכו'. עדיין לא אלפי מדענים בדקו ושחזרו כל דבר. עדיין 'כוח התיקון המדעי' לא מיצה את עצמו בהרבה מאוד מסקנות ותהליכים. אנחנו באמצע, לפעמים בהתחלה, של הרבה דברים בתחומים רבים. יש כמה וכמה עניינים, שיימים ושנים ותהליכים ושינויים בעולם - יגידו מי וכמה צדק. אולי בדור שלנו, אולי בדורות הבאים.

נערך לאחרונה ב:
א. ההבדל בין cbt לקאוצ'ינג -

איני מכיר את נושא הקאוצ'ינג "מבפנים"
מה שאני כן יודע/מבין - שזה "אימון אישי" - כלומר -

1. זה לא מוגדר לבעיות ספציפיות, אלא לטווח גדול של דברים ויותר בכיוון של ביטחון עצמי השגים ועוד, אבל לא רק...,
2. זו שיטה, שבשונה מcbt - אינה מטפלת בסימפטומים, וצורת הפעולה שונה לגמרי,

אבל כמו שכתבתי לעיל - אני לא מבין בזה, ואני לא יודע לתת תשובה מדויקת, רק - שזה שונה מאד!!!

ב. ההבדל בין cbt לשלושת המימדים -

שלושת המימדים מטפל בשורשם של דברים ו"מאפס" אצל המטופל את האנרגיות, וכן פורק את האמונות השליליות ובמקומם "מטעין" אמונות חיוביות, בתכל'ס, אף אחד לא מבטיח שזה לא יחזור על עצמו שוב, מכיון שרגשות ותחושות לא טובות תמיד יכולים להיות שוב, ושוב זה גורם לחסימה אנרגטית, אמנם לגבי האמונות זה כן קצת משפיע מכאן ולהבא, אבל לא מבטיח חיסון מאמונות אחרות... ובהחלט שדברים יכולים בסופו של דבר לשוב על עצמם,
לעומת cbt - מצד אחד מטפל יותר בסימפטומים ולא בשורשם של דברים, ומצד שני נותן כלים לחיים ולהמשך הדרך, מה שבעיקרון מונע מדברים לשוב על עצמם או לכה"פ גם אם יחזרו - אז בעצימות נמוכה.

ג. ההמלצה ללכת לטפל בחרדות וכפייתיות וכו' ב cbt, זה המלצה כללית,
וכמובן שכל מקרה לגופו,

פעמים רבות המטופל נמצא במצב ש"אי אפשר לדבר איתו" כלומר - נמצא במצב שכרגע הוא לא "פנוי" לטיפול, ואז יש צורך בלקיחת תרופות - (אפילו באופן זמני) המטפלות בחרדות וכפייתיות וכו' - כמובן אצל פסיכיאטר..

בעיקרון ההמלצה הכי טובה - לפנות לייעוץ מקצועי שיפנה למקומות הנכונים וידריך מה לעשות קודם, האם לפנות ישר לפסיכיאטר או קודם למפטל ואז אם יש צורך - המטפל כבר יפנה לפסיכיאטר...

נערך לאחרונה ב:
מחפשת עוד המלצות שראיתי בעבר זה מה שמצאתי בינתיים....

קבצים מצורפים

• פסק הלכה הרב אופמאן מו''צ העדה החרדית בעניין רפואה הוליסטית.pdf
    KB 528.2 · צפיות: 121
מחפשת עוד המלצות שראיתי בעבר זה מה שמצאתי בינתיים....

א. אני כרגע באמצע לערוך רשימה מפורטת, והרב אופמן היה אצלי כבר ברשימה...
ב. - מציע כעת לכל מי שכתב על המדע וכו' - לקרוא היטב מה כותב הרב אופמן לגבי הטבע והמדע, והוא רחום יכפר עוון.... אמנם לא ראיתי את המכתב הזה - רק עכשיו - אבל כעת אני יכול לברך "ברוך שכיוונתי"....
ג. לגבי הרב אלישיב - שימו לב מה העיד הרב אופמן, ואני שמעתי ממקום אחר שאומנם ר' דוד מרוגנשטרן אוסר אבל הרב אלישיב עצמו נמנע מלהכריע ומלהורות,
ד. ידוע לי מקרוב ולא משמועות לגבי הספר שכתב הרב גרין מק"ס על המטוטלת וכו', שאחרי שהם הוציאו את הספר (כתבו את זה קבוצה קטנה של אנשים שהחליטו מסיבותיהם - לאסור) הנושא הגיע לר' חיים קנייבסקי - והא עצר אותם מלהמשיך ולפעול בעניין!!!

@אהרן ש. אתה כותב מדהים. תודה על ההשקעה.
אני חלוק עליך בכמה נקודות קטנטנות בנוגע לכמה הגדרות של הcbt אבל נניח לזה. אם תרצה אז באישי.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה